Dodaj do ulubionych

WYZSZOSC KAPITALIZMU NAD SOCJALIZMEM!!!!!

26.07.03, 11:12
Co o tym myslicie???????????
Ja jestem za kapitalizmem!
Obserwuj wątek
    • Gość: Beria Re: WYZSZOSC KAPITALIZMU NAD SOCJALIZMEM!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.03, 13:48
      world_citizen napisał:

> Co o tym myslicie???????????
      > Ja jestem za kapitalizmem!
      SOCJALIZM TO JEST TO I NIC INNEGO.
    • Gość: JGA Re: Jaki kapitalizm? Wg, jakich kryteriow? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.07.03, 17:25
      world_citizen napisał:

> Co o tym myslicie???????????
      > Ja jestem za kapitalizmem!

Czy np. USA sa krajem kapitalistycznym, jesli okolo 30% ekonomiki to sektor
      rzadowy?. Co na temat GSE? Czy to prawdziwy kapitalizm?
      • bik111 Re: Jaki kapitalizm? Wg, jakich kryteriow? 26.07.03, 18:19
        Gość portalu: JGA napisał(a):

> world_citizen napisał:
        >
        > > Co o tym myslicie???????????
        > > Ja jestem za kapitalizmem!
        >
        > Czy np. USA sa krajem kapitalistycznym, jesli okolo 30% ekonomiki to sektor
        > rzadowy?. Co na temat GSE? Czy to prawdziwy kapitalizm?

Takie pytania to prowokacja do dyskusji, dla majacych czas i dla politykierów.
        Za kapitalizmem są ludzie uznający gospodarkę rynkową, wyższość własności
        prywatnej, wartość pieniądza, ustroje zbliżone do demokratycznyh, wolność
        człowieka,oddzielenie państwa od kościołów ...itd.
        Porównaj z socjalizmem w którym koncentrujemy się na własności społeczno-
        państwowej, równości dochodów, wielkiej skali opieki społecznej państwa,
        uznawaniu władzy związków zawodowych, dzieleniu tego ...co nie wyprodukowano..
        przez władze wybrane mie koniecznie w drodze demokratycznej.. itd.
        Czy trzeba wobec tego...coś dodawać? Każdy mądry jest za tak rozumianym
        kalitalizmem.
        pzdr romek
        • Gość: JGA Re: Jaki kapitalizm? Wg, jakich kryteriow? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 26.07.03, 20:48
          Czy pozytywne cechy kapitalizmu (demokracja itd...) daja prawo do narzucania
          go sila (wojny kolonialne, interwencje zbrojne, inwazje)?
          • mr_watchman Re: Jaki kapitalizm? Wg, jakich kryteriow? 28.07.03, 15:31

> Czy pozytywne cechy kapitalizmu (demokracja itd...) daja prawo do narzucania
            > go sila (wojny kolonialne, interwencje zbrojne, inwazje)?

Nie, tak jak wspaniały ustrój kraju Rad nie uprawniał do wszczynania i
            prowadzenia tych wszystkich wojenek, w jakich nasz Wielki Brat brał udział.

Tyle że chyba pomyliłeś fora - ten ma w tytule "Gospodarka", a nie - "Świat".
          • Gość: pawel-l Re: Jaki kapitalizm? Wg, jakich kryteriow? IP: 1.0.12.* 29.07.03, 08:59

> Czy pozytywne cechy kapitalizmu (demokracja itd...) daja prawo do narzucania
            > go sila (wojny kolonialne, interwencje zbrojne, inwazje)?

To jest złe pytanie. Demokracja nie jest powiązana z kapitalizmem, a nawet
            można powiedzieć że czym więcej demokracji tym więcej socjalizmu i mniej
            kapitalizmu.
            Kapitalizmu wbrew pozorom jest coraz mniej. To jest raczej jakiś ustrój
            korporacyjny: przymusowe samorządy gosp., przym. ubezp., koncesje, itp.
    • bik111 Re: Rodzinna Gmina 26.07.03, 18:07
      tygrys01 napisał:

> Choć to moja rodzinna gmina, to w Nieliszu nie byłem ponad 50 lat.
      > Też chciałbym coś na ten temat przeczytać. Ciągnie tygrysa do puszczy.
      Będzie zagospodarowanie turystyczne za 2-3 lata. Teraz trwa inwestycja
      wojewódzka - budowa zbiornika retencyjnego/od powodzi/. Nie może być 2
      inwestorów /vide 2 cele/. Stąd ta "cienkość". Musimy być cierpliwi.
      Wójt choć Trąba, jest świetnym fachowcem "w temacie".

Odpowiadam na zasadzie uszczelki i... więzi pokoleniowej z Tygrysem, chociem
      Lew.

pzdr Romek
      • bik111 Re: Rodzinna Gmina 26.07.03, 18:09
        bik111 napisał:

> tygrys01 napisał:
        >
        > > Choć to moja rodzinna gmina, to w Nieliszu nie byłem ponad 50 lat.
        > > Też chciałbym coś na ten temat przeczytać. Ciągnie tygrysa do puszczy.
        > Będzie zagospodarowanie turystyczne za 2-3 lata. Teraz trwa inwestycja
        > wojewódzka - budowa zbiornika retencyjnego/od powodzi/. Nie może być 2
        > inwestorów /vide 2 cele/. Stąd ta "cienkość". Musimy być cierpliwi.
        > Wójt choć Trąba, jest świetnym fachowcem "w temacie".
        >
        > Odpowiadam na zasadzie uszczelki i... więzi pokoleniowej z Tygrysem, chociem
        > Lew.
        >
        > pzdr Romek
        Przepraszam . Treść winna być w Temacie ZAMOŚĆ , w Wątku " ZALEW w NIELSZU"
    • Gość: Hydraulik A WIELKANOCY NAD BOŻYM NARODZENIEM...n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.03, 18:59
      • hard_headed Re: A WIELKANOCY NAD BOŻYM NARODZENIEM...n/t 28.07.03, 14:32
        I don't like comunism, I don't like capitalism, I like people free.
        Manolis Lazarakis.
    • Gość: emes Re: WYZSZOSC KAPITALIZMU NAD SOCJALIZMEM!!!!! IP: *.studiokwadrat.com.pl 29.07.03, 09:30
      W kapitalizmie jest wyzysk czlowieka przez czlowieka, a w socjalizmie na odwrot.

CZYM TU SIE EKSCYTOWAC?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka