menuet1 Jabłka dodać do gruszek - arytmetyka Niklewicza 27.12.07, 09:56 Nie wiem ile Redaktor ma lat ,ale zastosował starą metodę propagandową porównywania rzeczy nieporównywalnych - jak można porównywać nasza 'średnią krajową' z płacą minimalną we Francji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Skandal IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.12.07, 10:20 Panie Konradzie kublik pewnie skoczy panu do gardła bo dilerzy samochodowi obetną mu pensję a panu załatwi najwyższe ceny na samochód w warszawskich salonach. ale głowa do góry na zachodzie jest lepiej i taniej. czy ktoś w redakcji w końcu zauważy że ta pseudodziennikarzyna jest na garnuszku dilerów samochodowych.to co wyrabia kubliczyna powinno być przedstawiane na wykładach z dziennikarstwa jako szczyt braku profesjonalizmu,oraz pisane pod konkretne zamówienie. pewnie za pieniądze.vide salony samochodowe ale widocznie zarobki w GW są za niskie więc trzeba sobie dorabiać w salonach samochodowych.bardzo bym chciał tak jak kublik pójść do salonu i kupić nowe auto.niestety jest za drogo ale jeżdżę już 15 lat sprowadzanymi samochodami z zachodu które mnie nigdy nie zawiodły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: 82.177.197.* 27.12.07, 10:28 IMHO nie wiek auta powinien mieć znaczenie lecz jego stan techniczny który powinien być kontrolowany. Dopiero niesprawne auta powinny być usuwane z ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! 28.12.07, 12:09 > IMHO nie wiek auta powinien mieć znaczenie lecz jego stan techniczny który > powinien być kontrolowany. Dopiero niesprawne auta powinny być usuwane z ruchu. 15-letnie zadbane cacko, to bomba ołowiowo-fluorkowa bomba ekologiczna i żadne przeglądy nic tu nie pomogą. Zmieniły się materiał, zmieniły kompozyty, zmieniły normy. Przytaczany tu gdzieś przykład Szwecji bez sensu, Szwedzi od 20 lat mają świra na punkcie ekologii, i zabytkowe Volvo jest bardziej "zielone" od niemieckiej nówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlotek Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: 194.149.247.* 28.12.07, 13:58 A wiesz ze na Zachodzie za 50-letnie i starsze graty mozesz dostac wiecej niz za 10 Lanosow ze sklepem wlacznie, chociaz nie maja ani klimatyzacji, ani serwa, ani ABS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 10:30 Autor ma rację z punktu widzenia bezpieczeństwa kierowców i z punktu widzenia ochrony środowiska. Jednakże z punktu widzenia systemu fiskalnego Polacy powinni kupować jak najwięcej aut nowych (akcyza!). Czy polski rząd z takiego zastrzyku szmalu zrezygnuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macho Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: 82.177.197.* 27.12.07, 10:33 Więcej od akcyzy rząd wydrze na VAT od usług serwisowych i paliwia. Powinien być zatem zainteresowany by aut było jak najwięcej bez wnikania skąd one pochodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Polska chce jeździć używanymi samochodami! 27.12.07, 11:16 trzeba wprowadzić ograniczenia w rejestracji samochodów w wielkich, zakorkowanych miastach, np. w Warszawie czy Wrocławiu. Powiedzmy 10 000 zł za rejestrację samochodu, a jeżeli ma normę Euro3 i wyżej to 5 000 zł. Dodatkowo trzeba wprowadzić opłaty za wjazd do centrów wielkich miast dla samochodów osobowych np. 10 zł za jednorazowy wjazd, 300 zł za miesięczną sieciówkę itp. itd. Natomiast nie ma sensu wprowadzać ograniczeń na wsiach i w małych miasteczkach bo tam nawet jak każda rodzina będzie miała samochód to korków nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 111 Aleś wymyślił! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 12:06 10 PLN za jednorazowy wjazd samochodu do centrum miasta? Czyś Ty się człowieku wyspał po świętach??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Aleś wymyślił! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 11:37 w Londynie płaci się 10 funtów za wjazd do centrum Odpowiedz Link Zgłoś
teraz_juz_spokojniej Re: Aleś wymyślił! 28.12.07, 13:06 Gość portalu: aron napisał(a): > w Londynie płaci się 10 funtów za wjazd do centrum ale w Londynie można skorzystać ze sprawnie działającej komunikacji miejskiej i metrem do pracy dojechać 15 razy szybciej niż autem. W Polsce niestety jest odwrotnie - zarzygane i stojące w korkach tramwaje i autobusy + jedna linia metra w Warszawie, SKM w 3mieście i linia szybkiego tramwaju w Poznaniu (działająca zresztą na granicy przepustowości). I tyle mamy efektywnej komunikacji miejskiej stanowiącej realną alternatywę dla transportu indywidualnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Aleś wymyślił! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 17:26 W Londynie jest ponad stuletnia sieć metra pokrywając znaczną część miasta Odpowiedz Link Zgłoś
j.an Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! 27.12.07, 12:42 >po co ludzi denerwujesz nie wystarczy jeden redaktorzyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ondzio autor tego artykułu to jakiś oszołom i zamordysta. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 12:55 przecież ludzie przy rejestrowaniu samochodów PŁACĄ już 500 zł na przyszłą utylizację niezależnie czy nadtąpi ona za lat 18 (niech tyle pojeździ nowy samochód) czy za lat 8 (załóżmy że tyle pojeździ sprowadzony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: automaniak Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 14:46 Masz rację. Polacy nie chcą jeździć starymi samochodami, ale muszą. Niech dadzą zarobić to kupię sobie nowy. Bo to chyba normalne że chce się mieć nowe sprawne auto a nie, jak to często bywa, zdezelowanego grata. Tylko za co kupić? Za tysiąc pensji? Odpowiedz Link Zgłoś
buhaj_z_rogiem Kibluk - pies łańcuchowy dilerów samochodowych 27.12.07, 21:10 jak widzę kolejny artykuł sponsorowany tego szmaciarza to mi się na rzyg zbiera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 08:30 Mam czteroletnie auto kupione w salonie. Nie ma ABS, ma jedną poduszkę. Moja siostra ma 8 letnie sprowadzone auto: ABS, 2 poduszki, napinacze pasów. Mój sąsiad ma kupionego w Polsce Poloneza: zero poduszek, zero innych układów bezpieczeństwa, badania techniczne na 100% "załatwiane". Które z tych aut jest bezpieczniejsze? Dlaczego nikt nie ściga właścicieli maluchów, dużych fiatów, polonezów, wartburgów i trabantów - bo kupione w Polsce? Dlaczego niby mają być lepsze od kilkuletniego auta z zagranicy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wjd Kublik =Lobbysta IP: 80.51.66.* 28.12.07, 10:13 Red. Kublik to facet bez zadnej wiedzy technicznej takze.Pamietacie jego teksty na temat biopaliw? ten facet to zwykly szuja lobbysta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:17 Czegoś tu nie rozumiem - w porównaniu zarobków jest podana średnia krajowa i minimalna płaca Francuza. Może tak porównać obie minimalne (i to w przeliczeniu na euro)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mystic Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.12.07, 10:27 W końcu artykuł na poziomie, a nie bezmyślne pokrzykiwania na poziomie faktu. W pełni zgadzam się z autorem. W mojej rodzinie dzięki temu była możliwa wymiana malucha (r.89) na opla vecre a (r.91) niby grat, a chodzi pięknie nie staje na środku ulicy, i myślę że emituje sporo mniej zanieczyszczeń, ba nawet pali podobnie do malucha w którym były notoryczne problemy z przepałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Polska chce jeździć używanymi samochodami! 28.12.07, 10:46 Brawo autorowi za ten artykuł ! Jeszcze nie spotkałem tak rozsądnego poglądu w mediach. Jestem emerytem, mieszkam na wsi, mam 15 letnią małą corsę Opel. Dopilnowałem sprawności technicznej i estetycznej. Za małe pieniądze mam cudo ! Jadę, na zakupy do marketu, do lekarza, sprawunki w miasteczku, do rodziny i na spacery z żoną. I to mi wystarcza. Jestem Europejczyk. No trochę przesadziłem, z tym Europejczykiem, ale mnie stać i jestem zadowolony. Dramatem mojego życia jest fakt, że budujemy ustawicznie Polskę elit, a nie Polskę narodu. Jeszcze raz bardzo dzieku ję ! Odpowiedz Link Zgłoś
leszek993 Polska chce jeździć używanymi samochodami! 28.12.07, 10:46 Tą średnia zarobków z GUS można sobie w buty włożyć.Ludzie kupowali auta używane i będą kupować bo rzadko kogo stać na nowe auto a i te są za drogie Na Polskie warunki bo dilerzy chcą się szybko nachapać.Używane auta przypomnę jeżdżą w całej europie i nikt tam nie płacze z tego powodu i zapewne jeżdzić będą i są to czasami auta starsze jak 10-lat.Mają badania techniczne nie za flaszkę i środowiska nie zatruwają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frodo6@gazeta.pl Można mieć używany samochód sprawny. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 10:49 Mam 16 letnie auto, które jest w 100% sprawne, nie zardzewiałe spełniające wszystkie normy spalania. Na bierząco wymieniam części, bo wychodzi mi taniej robić jakąś naprawę co powiedzmy pół roku niż kupić inne auto, a tym bardziej nowe. Artykuł jest dobry i dobrze opisuje problem. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Re: zeby 16 letnie auto swpelnialo normy spalania 28.12.07, 18:01 obowiazujace aktualnie to oryginalna moze byc najwyzej galka dzwigni zmiany biegow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: zeby 16 letnie auto swpelnialo normy spalania IP: 82.160.117.* 29.12.07, 11:14 no i co z tego?? bo ku.. nie rozumiem?? mam prawo jeździć takim samochodem jakim mi się podoba. ktoś go kiedyś kupił, teraz kupiłem go jak i nawet jak pali 100 l/ 100 km to mam święte prawo nim sobie jeździć tak długo jak długo się nie rozwali. Należy mi się to jak psu buda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Dilerzy niech lepiej polepszą jakość obsługi IP: *.osadanet.pl 28.12.07, 10:53 Dwa lata temu kupiłem w salonie nowy samochód - owszem zapłaciłem około 20-30 tyś. więcej niż za używanego 3-latka, ale chciałem mieć święty spokój przy ewentualnych naprawach. Jednak to co przeszedłem przez ten okres w tzw. Autoryzowanych Stacjach Obsługi to po prostu się w głowie nie mieści, np. źle złożony samochód po prostej naprawie lakierniczej, wstawianie tańszych zamienników, do tego ciągłe przepychanki, odmowy, ignorowanie reklamacji. Pytam więc za co tak naprawdę zapłaciłem, skoro warsztat "pana Józka za płotem" zrobi to kilkanaście razy taniej i z tą samą, jeśli nie lepszą, jakością? Odpowiedz Link Zgłoś
clooks Polska chce jeździć używanymi samochodami! 28.12.07, 11:02 Jeśli ktoś ma mało pieniędzy a potrzebuje samochodu to mi to nie przeszkadza żeby jeździł np. Peugeotem 306 z 1998r. Dla Panów redaktorów takie samochód to pewnie "grat" ale w rzeczywistości to niezłe auto które rzadko się psuje, ma ocynkowaną karoserie i prawie nie rdzewieje. To nie jest żaden "grat" takim autem da się normalnie jeździć wymieniając eksploatacyjne części które i tak trzeba wymienić. Co innego jeździć skorodowanym Kadetem za 2000zł, a co innego solidnym Golfem IV z 1998roku. Nawet gdybym był bogaty, to wolałbym jeździć Mercedesem, Volvo, Mazdą , Audi czy inna wypasioną furą z szerokim wyposażeniem; używanym w dobrym stanie, chociażby 5 letnim za ok. 35 000tys. złotych, niż poruszać się Fiatem Pandą lub innym samochodem nowym z salonu za 50 000tys. Polacy znają się na samochodach i ja to szanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan.grz Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.ghnet.pl 28.12.07, 11:09 Jezdze po Polsce i Europie od ponad 40 lat i z cala stanowczoscia stwierdzam, ze zaden powojenny rzad PRL i RP nie zrobil nic lub prawie nic aby poprawic bezpieczenstwo na polskich drogach. Cala akcja wyglada na zakulisowe uklady sprzewadcow aut i prawodawcow i bije w interes klienta. Czy jest taki drugi kraj w Europie, gdzie bylby nakaz kupowania nowych aut? Taki pomysl jest jakas gigantyczna bzdura. Tylko w bardzo nielicznych i najbiedniejszych krajach mozna kupic nowe auto tak doszczetnie ogolocone ze wszystkich urzadzen podnoszacych bezpieczenstwo jazdy, aby bylo jak najtaniej, bo zamieszczona w artykule srednia pensja jest papierowa cyfra wynikajaca z nieprawdopodobnie wysokich dochodow nielicznej grupy. Czy takie auto jest bezpieczniejsze od 12. letniego BMW w pelni wyposazonego i tanszeg? NIE! Tak gloryfikowana przez Polakow Szwecja ma najstarszy park samochodow osobowych w tzw Zachodniej Europie, bo ludzie masowo kupuja uzywane chetnie w Niemczech i USA i jezdza bardzo starymi autami, a glowna zapora dla niesprawnych aut sa drobiazgowe przeglady rejestracyjne, a nie kontrole policyjne, jak chcialby autor artykulu. Oczywiscie stopniowo(!) podnosi sie limity emisji spalin, ale bez histerii, bo 1000 starych aut i tak spala duzo mniej niz samolot taniej linii lotniczej, ktorych ilosc narasta niemal lawinowo. Jeszcze jedna dzialka, w ktorej chcemy byc bardziej papiescy niz sam papiez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.astral.lodz.pl 28.12.07, 11:16 Szwecja to chyba jest na północy a nie zachodzie Europy. A może zaszły jakieś zmiany w geografii o których nie wiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
stoova Re: Polska chce jeździć używanymi samochodami! 30.12.07, 21:27 Jan napisał 'w tzw Zachodniej Europie'. Trzeba ci rozwinąć tzw? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant777 w końcu jakiś normalny artykuł o używanych autach IP: *.gorzow.mm.pl 28.12.07, 11:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: 80.50.59.* 28.12.07, 11:15 Mam 8 - osobowego Nissana z 1993 roku. Moze i grat z dziurawą karoseria. Ale mimo, ze stary diesel zima odpala bez niczego. Staram się, by pracowal sprawnie. Mam duzą rodzine i potrzebuję tak duże auto. O kupnie nowego nie mam co marzyć. Dla mnie jedynym rarunkiem jest kupno uzywanego samochodu, najlepiej sprowadoznego z Zachodu. U nas jeżdżą takie samochody na jakie nas stać i nic nie zmienimy ograniczeniami. A państwo na tym tez zarabia, na podatkach, VAT- ach i akcyzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Czy 7-latek spełnia tak samo normę jak na początku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 11:27 ? Czy Volvo pod moim blokiem bucha czarnym dymem od nowości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan.grz Re: Czy 7-latek spełnia tak samo normę jak na poc IP: *.ghnet.pl 28.12.07, 11:44 Odpowiadam Wojtkowi IP, ze nawet bardzo stare Volvo nie bucha czarnym dymem w Szwecji, bo coroczny przeglad rejestracyjny nie przepusci tanio i niefachowo naprawianego auta. U nas kupi sie tanio i naprawia stare auta tanio z wiadomym efektem, ktore nie wiadomo jak (?)przechodza pozytywnie badania techniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johan_wawa Re: Czy 7-latek spełnia tak samo normę jak na poc IP: 194.246.124.* 28.12.07, 13:35 Nie wiesz jak się przechodzi badania techniczne? W mieście na śląsku u moich rodziców jest najwięcej rejestrowanych samochodów ściągniętych z Anglii w całej Polsce. Że już nie można? No i co. Ile dasz? Tam Ci zarejestrują nawet samochód bez kierownicy, dołóż tylko Panu jeszcze ze 100. Bo drodzy nie są. A takich miast, gdzie płacisz i rejestrujesz co chcesz bez względu na stan w okolicach samych Mysłowic będzie z 20. W niedziele giełda i po kłopocie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlotek Re: Czy 7-latek spełnia tak samo normę jak na poc IP: 194.149.247.* 28.12.07, 13:42 Jezdzilem przez pewien okres czasu angielskim Land Roverem zarejestrowanym w Niemczech - nie jestem przekonany czy fakt posiadania kierownicy po prawej stronie dyskwalifikuje go przy rejestracji w kraju o ruchu prawostronnym. Zanim skrytykujesz dowiedz sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet A ja mam pytanie IP: 62.29.168.* 28.12.07, 11:39 -kiedy, do ch..a Wacława, Policja państwa -członka EU dobierze się wreszcie do dupy właścicielom (m.in.PKS) starych autosanów i innych wynalazków socjalistycznej mysli motoryzacyjnej i zmusi ich do przestrzegania wspomnianych norm emisji spalin? Jadąc za takim ogórkiem pamiętającym stan wojenny bez włączonej na czas kurtyny mozna doznać zaczadzenia we własnym aucie, spełniającym wszelkie wymagania środowiskowe. Kiedy wreszcie normy prawne będą obowiązywać wszystkich? Dlaczego w tej kartoflanej republice, która dziwnym zbiegiem okoliczności znalazła się w cywilizowanej Europie, drogówka najbardziej tępi zwykłego Kowalskiego niechętnego do dawania w łąpę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor to głąb!! Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.chelmnet.pl 28.12.07, 11:43 [...] Średnia krajowa pensja wynosi 2965 zł brutto - dane GUS. To oznacza, że na samochód o wartości 35 tys. zł trzeba wydać 13 miesięcznych poborów [...] Brutto yntylygencie to pensja "na umowie", a do łapy dostajesz "netto"... Zmień lepiej pracę, bo dziennikarstwo ci wyraźne nie służy! Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Dwie mafie, a klient pośrodku 28.12.07, 11:45 W Polsce mamy dwie zwalczające się mafie. Z jednej strony mafiozi wciskający nam wszelki zabytkowy chłam co to "tylko babcia na zakupy jeździła i raz stuknęła kotka", z drugiej strony mafiozi z salonów, którzy zdzierają z nas absurdalne ceny za nówki. A artykuły oba naciągane, Kublik został zglanowany więc damy spokój. Ale drugi też naciągany, kto kupuje 7 letniego Golfa za 26k zeta? Kupuje się 15 letni złom, bity z każdej strony po 3 tysiące. I choć dzisiaj tego nie widać, ten szmelc będzie jeszcze truł nasze dzieci i wnuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Dwie mafie, a klient pośrodku IP: *.merinet.pl 28.12.07, 15:59 Co do kupowania samochodów powypadkowych, to może i racja, ale tylko sytuacji, gdy auto w Niemczech czy Holandii kupuje polski handlarz po to, aby naprawić i sprzedać dalej. Ja i wielu moich znajomych kupowaliśmy bezpośrednio od prywatnych Niemców, oglądajac przedtem auta przez Internet i dbaliśmy o to, aby nie kupic powypadkowego. Co innego kupowanie używanego auta dla siebie, a co innego - na handel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IHMO Polska chce jeździć używanymi samochodami! IP: *.limes.com.pl 28.12.07, 11:47 Samochody zagranicy, i ich stan sa rozne, Im wiecej samochodow juz kupilem i im wieksza iloscia jezdze dochodze do wniosku ze w polsce nie mozna kupic samochodu spelniajacego oczekiwania kupujacego. Jakie sa w takim razie oczekiwania kupujacego a wiec powinny byz uzalezione od ceny i roczynika oraz marki pojazdu i co wazne od tzw grupy docelowej, czyli osoby ktore jezdzily danym pojazdem, nie od dzis wiadomo ze samochody z mocnymi silnikami oraz uwazana za tzw "sportowe" beda w gorszym stanie niz samochody dla "Kowalskiego" male auta z segementu B.Tutaj wyglada to bardzo roznie dlatego ze Samochody sportowe przewaznie maja siliniki wykonane z mocnejszych komponetow hamulce wieksze, mozliwe ze wentylowane przez co efektywnijsze generalnie elementy z jakich samochod jest zlozony zaklada jego mocne ekplotowanie, samochody z segementu B czyli te najmniejsze i najubozej wyposazone sa skladane z najtanszych elementow ktore zakladaja ze wlaciciel takiego pojazdu nie bedzie obciaz tych elemntow do granic ekstremalnych.A teraz profil polskiego przecietengo kierowcy "bardzo ogolny" w duzej mieze uzalezniony jest od wieku a wiec zacznijmy: 17 lat ukonczone, prawo jazdy dopiero co odebrane autko od taty, GrupaA: skoda, matiz, opel, lub grupaB: bmw, mercedes, audi, honda, toyota, itd. Zacznijmy od GrupyA autka przewaznie bardzo slabo wyposazone tzn ,brak ABS,ESP,Komputerow pokladowych nie zadko jeszcze wspomagania kierownicy mlody kierowca wsiada cd.. Odpowiedz Link Zgłoś