Gość: Kuba Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 08:14 Chyba coś się komuś pomyliło, bo z danych wynika, że abonamenty analogowe są 2x wyższe niż ISDN w Europie, a jest dokładnie odwrotnie. Gazeto sprawdź swoje dane :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isdn_user Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.dialup.telenergo.pl 13.08.03, 09:23 Dlaczego ucinaja stare plany taryfowe Octopus isdn ? Niech pozwola zostac dotychczasowym ich uzytkownikom (a nowe plany niech obowiazuja dla nowych abonentow isdn - ciekawe czy by im sie sprzedaz utrzymala). Czy URTiP nie widzi w tym fakcie zmuszania dotychczasowych abonentow do placenia dodatkowego haraczu? Mowienie ze moge rozwiazac umowe jest polsrodkiem - bo w wiekszosci przypadkow nie ma alternatywnych operatorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM TP ma prawo podnieść ceny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.03, 10:16 Tak, dokładnie, ma prawo podnieść ceny. Proszę przeczytać umowę. Natomiast NIE MA PRAWA zmieniać warunków świadczenia usługi bez zgody abonenta. Właśnie o to w tej checy chodzi. Nie o podwyżkę, ale o bezprawne zmiany świadczenia usługi: zmiana ilości numerów telefonicznych, zmiana sposobu naliczania opłat (sekundowe), wykluczenie z abonamentu usług dodatkowych (AOC - informacje o opłacie, CLIR - ukrywanie swojego numeru "na życzenie") itp. Zgodnie z polskim prawem abonent musi wyrazić zgodę na zmianę warunków świadczenia danej usługi (t.j. ISDN) podpisując się pod umową lub aneksem do instniejącej umowy. TELEKOMUNIKACJA POLSKA chce łamać prawo i nawet się z tym reklamuje! To jest SKANDAL! Odpowiedz Link Zgłoś
peka1972 Re: TP ma prawo podnieść ceny 13.08.03, 10:19 Gość portalu: TOM napisał(a): > Tak, dokładnie, ma prawo podnieść ceny. Proszę przeczytać umowę. > Natomiast NIE MA PRAWA zmieniać warunków świadczenia usługi bez > zgody abonenta. Właśnie o to w tej checy chodzi. Nie o podwyżkę, > ale o bezprawne zmiany świadczenia usługi: zmiana ilości numerów > telefonicznych, zmiana sposobu naliczania opłat (sekundowe), > wykluczenie z abonamentu usług dodatkowych (AOC - informacje o > opłacie, CLIR - ukrywanie swojego numeru "na życzenie") itp. > Zgodnie z polskim prawem abonent musi wyrazić zgodę na zmianę > warunków świadczenia danej usługi (t.j. ISDN) podpisując się pod > umową lub aneksem do instniejącej umowy. > TELEKOMUNIKACJA POLSKA chce łamać prawo i nawet się z tym > reklamuje! To jest SKANDAL! AMEN Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
peka1972 TePe eSA nie podwyższa cen !!! 13.08.03, 10:17 Witam wszystkich, Zrobił sie niemały szum wokół tego tematu ale nikt nie pisze o co w tym naprawdę chodzi. A chodzi o tysiące abonentów, którzy skuszeni marketingiem TP SA założyli linie cyfrowe i teraz próbuje się ich zrobić w balona. Trudno powiedzieć że TP SA podnosi ceny. TP SA zmienia całkowicie swoją ofertę dla odbiorców ISDN. Najbardziej popularnym był Octoups Komfort (dwie linie, trzy numery telefonów, cyfrowa jakość, przystępna cena). W tej chwili próbuje się odebrać klientom numery telefonów (wszak nowy plan ISDN ma tylko jeden), włączyć na siłę płatne usługi, których nikt nie chciał kupować - rozmowy z rabatem oraz naliczanie sekundowe, które w ujęciu telekomunikacyjnym jest o wiele droższe niż rozliczenie wg. impulsów. No chyba że ktoś lubi trzymać w jednej ręce słuchawkę a w drugiej stoper i jeszcze patrzeć na tabelkę w której sekundzie zakończyć rozmowę aby nie przepłacić. Odnoszę wrażenie i myślę że sporo osób się też pod tym podpisze że rynek ISDN w Polsce się na dzień dzisiejszy nasycił i TP SA postanowiła rozpocząć żniwa. Skoro już nikt nie kupuje to niech Ci którzy kupili zapłacą więcej. Ale niestety. Tak się dziwnie złożyło że właśnie poprzez wprowadzenie nowych planów TP SA sama sobie dołek wykopała. Tego nie można potraktować jako zmianę wysokości opłat w cenniku. To jest zmiana oferty usług i jako taka wymaga zgody ze strony abonenta pod rygorem nieważności. Tak stanowi zarówno umowa o świadczenie usługi jak i regulamin świadczenia usługi ISDN. Oba akty wymyślone przez samą TP SA. Widać jak je pisali to jeszcze nie mieli tego pomysłu. Tak więc nic TP na tej zmianie nie zyska a wręcz straci. Bo starzy abonenci nie zmienią (chyba że ktoś ma za dużo pieniędzy ale wtedy proponuję moje konto :-) ) a nowi, którzy mieli zamiar ISDN zakupić dadzą sobie spokój a na pewno nie kupią go w TP SA. Życząc więcej mądrych pomysłów Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milo Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.ghnet.pl / 192.168.3.* 13.08.03, 10:54 i nie jest to ostatnia podwyżka, jak przypuszczam. Socjalistyczny moloch kosztuje!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Do autora artykułu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.03, 11:33 Szanowny Panie, bardzo bym prosił zająć się tą sprawą ponownie, gdyż wyjaśnienia ze strony TP SA umieszczone w artykule są szyte grubymi nićmi. Jestem użytkownikiem ISDN'u i do tej pory byłem jego gorącym zwolennikiem - także polityki TP SA w tym zakresie. Obecna sytuacja zakrawa na kpinę z polskiego abonenta. Nie interesuje mnie fakt, że podwyżka cen ISDN niszczy dotychczasowe osiągnięcia TP SA i zainwestowane w promocję tej usługi pieniądze - to jest sprawa TP i marnotrawienia własnych środków. Dla mnie ważniejszy jest fakt, że podwyżka cen ISDN to jednocześnie nabicie w butelkę dotychczasowych klientów. Dam Panu kilka wskazówek dotyczących rozwinięcia tematu: - najczęściej abonenci korzystali z abonamentu ISDN Komfort (3 numery telefoniczne w ramach abonamentu) płacąc 40 PLN netto/miesiąc) - aktualnie za 55 PLN TP SA proponuje tylko jeden numer, chcąc mieć to co mam teraz musiałbym płacić 63 PLN/ miesiąc - zmusza się mnie do przejścia na taryfę sekundową, która jest bardzo niekorzystna dla mnie np: za 3 min rozmowę lokalną teraz płacę 29gr a w taryfie nowej aż 46 gr !!! Gdybym chciał mieć taryfę sekundową to bym sobie ją zamówił - teraz mnie zmuszają obligatoryjnie do jej używania.... skandal ! Co o tym wszystkim myślą użytkownicy ? Ci co mają ISDN zastanawiają się nad rezygnacją i powrotem do analoga (cofamy się więc do poprzedniej epoki i tracimy zainwestowane pieniądze). Nowi potencjalni użytkownicy ISDN już nie rozważają przejścia na ISDN. Gratuluję dobrego samopoczucia marketingowcą z TP SA. Rozumiem, że sprzedaż usługi Neostrada (dostęp do Internetu przez linię analogową i ADSL) idzie kiepsko ale wymuszanie Neostrady przez praktyczne zastopowaniem ISDN jest błędnym posunięciem... czy nie lepiej jest wprowadzić ADSL over ISDN ? Tak czy inaczej, sposób podwyżki (de facto zmiana usługi) i jej tłumaczenie są poniżej krytyki. Osobiście czuję się oszukany jako obonent ISDN. Slogan TP SA "dwie linie w cenie jednego abonamentu" (ISDN) staje się już kłamliwy i traci swoją moc. Co jednak zrobić z tymi ludźmi, którzy uwierzyli i nabyli ISDN ??? Chętnie przeszedłbym na ISDN z Netii lub Dialogu, ale nie ma tych operatorów w moim otoczeniu. Jestem zmuszony korzystać z usług monopolisty, które teraz stają się dla mnie nieopłacalne... ale nie wyrzucę sprzętu ISDN za 3 000 PLN który kupiłem dla linii ISDN. Na analogu z tego się nie da korzystać :( Proszę jeszcze raz zbadać sprawę i porozmawiać z użytkownikami ISDN - rzecznik TP SA tylko zamydla sprawę i tendencyjnie przedstawia sytuację. Pozdrowienia Abonent ISDN i zwolennik cyfryzacji kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Do autora artykułu IP: 213.77.10.* 13.08.03, 12:01 O właśnie, bardzo dobrze Pan to ujął. Dodajmy do tego, że jest to ewidentne łamanie umowy jaką TPSA zawarła z użytkownikami Octopus ISDN, a także łamanie regulaminu tej usługi opracowanego przez samą TPSA. Skandal i tyle !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość II Re: Do autora artykułu IP: 213.17.198.* 13.08.03, 13:46 Niestety nie jest to podwyżka tylko samowolna zmiana zasad świadczenia usług przez TPSA poprzez ograniczenie numerów MSN w usłudze oraz zmiane naliczania opład za połączenie z taryfikacji za "impuls" na sekundową. TPSA łamie własny regulamin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nico2 Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: 126.3.1.* 13.08.03, 12:24 Przed chwilą przeczytałem i już widzę iż rzeczniczka TP S.A. mówi prawde, ale inaczej - dodatkowy numer MSN mamy dopiero w abonamencie "premium" za 84,18 zł (brutto). A co z moimi trzema numerami, które mam za 48,8 zł w abonamencie "Komfort". Chyba tego postepowania tepsy nie da się nazwać obłudą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedros A może by tak... IP: *.filmschool.lodz.pl 13.08.03, 14:13 ...oskarżyć Tepsę o łamanie regulaminu świadczenia usług. Jak ktoś już tutaj słusznie napisał, gdy ja nie chcę korzystać z sekundowego rozliczania czasu rozmów a Tepsa mi to wciska na siłe to to przecież jest jednostronna zmiana warunków umowy. Nie ma co. Idę dzisiaj do BOK Tepsy i spytam co z tym fantem mają zamiar zrobić. Ciekawe skądinąd że UOKiK, wg autora artykułu, ma zamiar zająć się tylko podwyżką abonamentu dla małych i średnich firm ??? Cytuję "Prezes URTiP wystosuje jednak pismo do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, by ten zbadał, czy TP SA nie stosuje praktyk monopolistycznych w stosunku do małych i średnich przedsiębiorców. URTiP zwróci w swoim piśmie uwagę, że firmy te wykorzystują cyfrowe łącza ISDN m.in. do składania obowiązkowych deklaracji podatkowych i formularzy ZUS." A co z nami ? Kurami domowymi ? Nie chcę już tu mieszkać w tym kraju nie chcę oby cię prezesie Tepsy niedźwiedź spotkał i zadał kilka ran szarpanych w okolice głowy i narządów rodnych. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: 195.245.213.* 13.08.03, 14:19 Pani rzeczniczka zapomniała powiedzieć, że już za samo podniesienie słuchawki i uzyskanie połączenia należy zapłacić dodatkowo 20gr - czyli pierwsze 3 minuty kosztują 56 groszy zamiast 35gr. Plan taryfowy 'DOM' wprowadzany jest jako propozycja nie do odrzucenia po kilku miesiącach prowadzenia jego promocji z której praktycznie nikt nie skorzystał, bo kto chce płacić więcej skoro może płacić mniej. Argumentacja o kosztach ISDN jest bzdurą obliczoną na niewiedzę abonentów. W końcowym rozliczeniu cyfryzacja linii opłaca się, i to bardzo, TPSA tak jak podobnym operatorom w Europie ponieważ potania koszt obsługi jednego abonenta. Natomiast ani rzeczniczka, ani nikt inny nie wspomniał o tym, że razygnacja z ISDN i powrót do linii analogowej nie jest bezpłatny. W sprzyjających warunkach kosztuje to 61zł, a przy restrykcyjnym potraktowaniu problemu - 366zł. 'Fama' głosi, że operacja ta jest przymiarką do zmiany planów taryfowych rownież w telefonii analogowej, gdzie po rezygnacji z abonamentu standardowego pozostałby jedynie pakiet 'socjalny' /tani abonament z drogimi minutami/ oraz 'Dom' i plany taryfowe dla firm /droższe/. 'Fama' jak zwykle kłamie, ale w nie można wykluczyć, że w wiedzy szeregowych pracowników TPSA jest ziarno prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soko Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 14:40 Są pewne nieporozumienia dot biznesu Nowy cennik zamiast 36 gr za 3 min ma: 24 gr za 1-szą minutę i po 12 za każdą następną razem 48 gr. Nie 46, nie 56 ale 48. Biznes jest przepraszam za wyrażenie jeb...-y też dalej. NIe ma zniżek na pierwsze połączenie miejsc, międzystr, komórkowe. Rozmowy komórkowe i międzystrefowe są w jednej taryfie/24 h sięgającej górnego pułapu w prywach. Dodatkowy myk polega na tym jak mówi znajomy, że tych informacji nie przysłali mu pocztą. Przysłąli 3 foldery dot pakietu dom i wybrakowany cennik dot biznesu. Wybrakowany, bo prócz abonamentu nie ma tam informacji, które tu opisałem. Gdyby nie zadzwonił na info 800400800 wpakowałby się Sama opcja, że jeśłi nie deklarujesz pozostania przy starej wersji automatycznie przechodzisz na nową sugeruje, że nowa jest korzystna dla TP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re:drastycznie droższe będą również rozmowy! IP: *.lodz.pdi.net 13.08.03, 14:52 cena 3-miutowej rozmowy wzrasta z 35 gr w systemie impulsowym do 56 gr w sekundowym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zx Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 17:14 Proponuję zrobić to, co ja sam zamierzam - zasypmy tych skurwysynów pismami z informacją, że nie wyrażamy zgody na zmianę planu taryfowego, co jest w sprzeczności z paragrafem 15 umowy (ten paragraf o tym, że wszelkie zmiany poza cenami muszą być dokonane w formie aneksu z podpisami obydwu stron) Dla mnie zmiana planu taryfowego podpada już pod zmianę wymagajcą aneksu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 21:54 gazeto wyborcza sprawdz ile bedzie kosztowal ten taryfikator sekundowy bo wychodzi ze za 3minuty to bedziemy placic 56groszy a nie jak dotychczas 35gr a po drugie sprwadzie swoje umowy z isdn em bo w nich jest napisane ze takie zmany wymagaja pod rygorem niewaznosci zgody w formie pisemnej obu stron a dwa ze sa to nowe taryfy a nie zmiana cennika i to tez jest zmiana umowy, a w dodatku nalezy to traktowac jak taryfy u operatorow komorkowych ze stare taryfy nie beda juz sprzedawany i beda do zurzycia u obecnych klientow a nowe sa dla nowych klientow -naiwni kto im to teraz kupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 21:58 gazeto wyborcza sprawdz ile bedzie kosztowal ten taryfikator sekundowy bo wychodzi ze za 3minuty to bedziemy placic 56groszy a nie jak dotychczas 35gr a po drugie sprwadzie swoje umowy z isdn em bo w nich jest napisane ze takie zmany wymagaja pod rygorem niewaznosci zgody w formie pisemnej obu stron a dwa ze sa to nowe taryfy a nie zmiana cennika i to tez jest zmiana umowy, a w dodatku nalezy to traktowac jak taryfy u operatorow komorkowych ze stare taryfy nie beda juz sprzedawany i beda do zurzycia u obecnych klientow a nowe sa dla nowych klientow -naiwni kto im to teraz kupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 22:01 nie dajmy sie pamietajcie ze chlopaki z listy pl.misc.telefonia.isdn chca napisac protest do urt wiec go podpiszemy i zaczniemy nagonke a dwa ze trzeba dokladnie przeczytac swoja umowe o isdn i tak wszyscy mamy taka sama wiec jest tak ze tpsa musi nam dac aneksy do podpisania jak nie to ich zmiany sa do kosza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darp Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.icpnet.pl 14.08.03, 07:09 Pogięło cholernych monopolistów - banda bezczelnych złodziei, i tyle. Jak widać granica bezczelności nie istnieje, w każdym razie nie u telepsów. Propozycja ma wszelkie cechy gangsterskiego "kup pan cegłę" w ciemnej uliczce. Dobrze, że się nie zdecydowałem na to "dobrodziejstwo". Odpowiedz Link Zgłoś
kaczynski.darek Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z 14.08.03, 07:11 To się w głowie przestaje mieścić. Aż nie chce się wierzyć, że za pół roku do Unii wchodzimy. Grają wszystkim na nosie. A urzędasy pewnie znowu zachowają się jak bezzębne szczenięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inicjator artykułu Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 14.08.03, 08:56 Te Psy zapominają, o czyms waznym - wlasnie po to wydalismy kupe kasy za wejscie w ISDN, dając im przy okazji niezle zarobic, (zmiana analoga w ISDN - czy jego istalacje od podstaw oraz zakup sprzetu ISDN) zeby z tego korzystac. Gdyby ceny instalacji i sprzętu ISDN były równe analogowi - to zgoda można wiecej płacić. Ale tu sami sobie wszystko opłaciliśmy i teraz uwiązani na smyczy mamy wiecej płacic złodziejskiej telekomunie......na pohybel Tym Psom !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrisk Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: 195.205.210.* 14.08.03, 10:20 Napiszczcie jak składać skargę do UOKiK ??? jakiś formularz?? I wszyscy niech wyślą !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gayo Podwyżka ISDN IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 14.08.03, 11:35 Ja dlatego założyłem ISDN, bo abonament był taki sam jak w standardowym analogu. Miałem wieć internet i telefen w jednym za te same pieniądze. Odpowiedź TPSA, że nowa taryfa opłaca się dla ludzi płacących rachunki pow. 200 zł jest nieporozumieniem. Każdy schodzi z kosztów. Nie będę na siłę rozmawiałam, żeby przekroczyć 200 zł i zaoszczędzić 10 gr. Jeżeli nic się nie zmieni, to od 1 grudnia rezygnuję z ISDN. Tylko czy wtedy TP nie zaśpiewa znowu za założenie normalnej linii???!!! Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan23 Re: Podwyżka ISDN IP: *.telsten.com / 10.21.0.* 17.08.03, 21:03 I tu jest haczyk. Niby zniżka 20% na 300 imp lok i tak dalej. ale przeciez przy analogu też są "zniżki" typu "3 nr" itp a wszyscy wiemy że promocji nie można łączyć. Więc te obniżek 20% to lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chemik Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 14.08.03, 18:09 ciekawi mnie jaki bedzie nastepny krok TPSA. PRzeciez po czyms takim moga podobnie powiedziec uzytkownikom neostrady. Dostaniemy poczta ulotki ze z dniem np. 1 stycznia 2004 likwiduja usluge SDI i zastepuja ja od 1 kwietnia 2004 neostrada+ albo ze z dniem 1 lutego 2004 likwiduja dotychczasowe plany taryfowe i wprowadzaja nowe np. rozliczajace ilosc danych ktore uzytkownik przepuszcza przez siec jednoczesnie dajac rabat na dane przesylane do/z serwisow nalezacych do TPSA (czyli www.telekomunikacja.pl *.wp.pl *.tpi.pl *.neostrada.pl itd). I w oficjalnym oswiadczeniu powiedza jeszcze ze tak jest nowoczesniej i uczciwiej bo mieli wiele sygnalow od uzytkownikow ze siec jest zapchana... trzeba dac tame praktykom TPSA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staryas Re: TP SA drastycznie podwyższa ceny abonamentu z IP: *.ybone.com 14.08.03, 18:18 Wszyscy użytkownicy powinni totalnie olać złodziejską tpsę a jej konkurenci powinni szybko to wykorzystać - śpią czy co, przecież do cholery nie można tego dłużej tolerować!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radmar To ludzka rzecz umowę łamać IP: *.gorzow.mm.pl 15.08.03, 02:27 Ha, Ha. Ciekawe w jaki sposób osoby, które dużo dzwonią zaoszczędzą. Jeśli nowe ceny są wyższe od starych, nawet po odliczeniu tej 20% zniżki. No chyba, że zamiast dotychczasowych 3 minut, będą rozmawiać po 1 minutę na połączenie. :) Koszt połączeni 3 minutowego wzrósł z 35 groszy do 56 groszy. Nawet odejmując od tego 20% (zniżka na pierwsze 30 połączeń) to i tak koszt rozmowy 3 minutowej jest wyższy. Tak więc jedyne co otrzymują abonenci za dodatkowe 24 zł. abonamentu to około 40- 50% podwyżkę cen połączeń. Dla mnie ROTFL, jednak mam nadzieję, że tym razem ten skandaliczny "trik" TPSIE nie przejdzie. Za duży rozgłos się zrobił.... Należy dodać, że wbrew temu co prawi TP S.A. nie jest to podwyżka, a zmiana świadczonych usług (inny plan taryfowy, inny sposób naliczania, inny zakres usług). Na zmianę świadczonych usług wg regulaminu TP S.A. zgodę musi wyrazić abonent, natomiast TP S.A. chce wszystkich "uszczęśliwić" na siłę. Czyżby zapomnieli o czy prawi par. 26 regulaminu !? Postaram się przypomnieć: cyt. "Umowa może ulec zmianie za porozumieniem Stron. Zmiana Umowy wymaga formy pisemnej." Tak więc jedyne co mogę powiedzieć to.... Do zobaczenia w sądzie. Odpowiedz Link Zgłoś