Dodaj do ulubionych

Żegnajcie, superauta

IP: *.toshiba-components.com 15.01.08, 14:28
To juz nastapilo.
Super auta robiono w latach 80 - np F40, wyrafinowana technika,
zero elektronicznych cugli, brak troski o los misi polarnych.
Im dalej od tego okresu, tym jest gorzej - ekologia i ceny paliw
zabijaja skutecznie ducha wolnosci i szybkosci w motoryzacji
Obserwuj wątek
    • Gość: Sztukas Żegnajcie, superauta IP: *.ford.com 15.01.08, 16:38
      No i dobrze sie dzieje ze wreszcie ktos inwestuje w alternatywne
      zrodla energii. Juz od lat szukam auta na prad. Do pracy mam 45km w
      obie strony wiec po co mi samochod z silnikiem o pojemnosci 2 czy
      wiecek litrow? USA jest daleko za reszta swiata. Mieszkancy tego
      kraju sa uzaleznieni od kompanii naftowych. Kazdy wynalazek jest z
      miejsca krytykowany a "naukowcy" usilnie staraja sie udowodnic ze
      to niemozliwe.
    • Gość: Jar napęd hybrydowym, które zużywają mało paliwa IP: *.eu.varian.com 15.01.08, 18:42
      Cytat: "Japończycy stawiają zaś na auta o napędzie hybrydowym, które zużywają
      mało paliwa, bo silnik spalinowy wspomaga w nich tylko silnik elektryczny."

• Gość: Jar napęd hybrydowy zużywa mało paliwa bo .... IP: *.eu.varian.com 15.01.08, 18:51
      Cytat: "Japończycy stawiają zaś na auta o napędzie hybrydowym, które zużywają mało paliwa, bo silnik spalinowy wspomaga w nich tylko silnik elektryczny."

To chyba jakis skrot myslowy.
      Samochody o napedzie hybrydowym musza czerpac energie z jakiegos zrodla, albo ze zbiornika paliwa (jak jada w trybie tradycyjnym) albo z wtyczki elektrycznej ladujacej przed trasa akumulatory.
      A ze energia elektryczna nie powstaje we wtyczce z niczego, tylko w elektrowni i do tego w Polsce glownie w elektrowni weglowej to mam nadzieje ze kazdy wie :-)
      Czyli tak czy tak, jezdzac samochodem hybrydowym jezdzimy defakto (przynajmniej w Polsce) glownie spalajac paliwa kopalne.

Trzeba by postawic wiecej elektrowni wodnych, wiatrowych albo jadrowych, zeby samohody elektryczne mialy jakis sens w redukcji uzaleznienia od paliw kopalnych.

Jar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka