Gość: hmmm IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.08, 21:14 Rzońca chyba pracy szuka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: artek Michnik stawia na elyty IP: *.ols.vectranet.pl 14.02.08, 11:52 Tak, tak to ze ktos urabia rece na prowincji i gowno za to dostaje to normalne.... Za to "elyty",pseudospecjalisci byle z Warszawy dostaja krocie. I tak ma byc, glupi ludu ! Bo tak naucza jasnie oswiecony Michnik. Na Zachodzie szanuje sie ludzi i ich prace. W zasadzie jest urawnilowka: srednio 200 E na reke. Specjalista naprawde dobry dostaje na etacie 400 E. A jak chcesz zarabiac wiecej - zakladaj wlasna firme. Tak stymyluje sie przedsiebiorczosc. Dopiero jak jestes na swoim masz zarobki nieograniczone: ile zarobisz to twoje. Ale na etacie ? JUz tam czeka 40 % podatku wiec odechciewa sie nadgodzin i zarabiania. BARDZO DOBRZE. Natomiast Michnik proponuje zarabianie na stolkach panstwowych, w telewizji itp bajonskich, nieopodatkowanych sum. I kto za to placi ? Kto ma na to zapracowac ? Ty - Polaku-szaraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pogromca idiotów Re: Michnik stawia na elyty IP: *.chello.pl 15.02.08, 19:56 Człowieku o czym Ty piszesz? Człowiek pracujący fizycznie w np. UK może liczyć na nie wiem - załóżmy ok. 1000 funtów miesięcznie, podczas gdy dobry specjalista (np. informatyk o odpowiednich kwalifikacjach) na 8000 tysięcy. Gdzie tu ta urawnilowka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Michnik stawia na elyty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 22:18 No właśnie. U nas odwrotnie. Człowiek pracujący fizycznie może liczyć na 8000, a naukowiec po dr na 1500. No ale taka myśląca hołota tu przecie nie potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
szfindel Rzonca prace juz dostal 16.02.08, 11:18 Z tego co pamietam w Totalizatorze? I potem wypisuje takie debilizmy, bo mu placa. Nierownosci sa OK. Kosi kase jakich malo, i pisze, ze to jest OK, ze on kosi, a ktos inny nie. Czy nikt nie widzi tu dysonansu? Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Michnik stawia na elyty 15.02.08, 23:22 tylko że musisz zwrócić uwagę na malusi drobiazg. Otóż tam, jeśli umiesz to masz pracę według swoich zdolnosci i równą temu płacę. Możesz tam pracować jako informatyk i żaden Anglik gorszy od ciebie nie wyeliminuje Cię. Twoja kariera zawodowa zależy od ciebie. A w mojej firmie (przed i po prywatyzacji - państwowej) w swoim czasie spuszczono kanałem ściekowym dwóch, czy trzech informatyków po studiach. Ich miejsce zajęli krewni i znajomi królików. Informatycy? ... ta, potrafili grać w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Teraz kretyni też mają dostęp do neta IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.08, 20:51 pomylił ci się michnik z prezydentem Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Michnik stawia na elyty 15.02.08, 23:16 niestety, nasze elyty nadaja sie tylko do ssania z moich podatków. To banda darmozjadów, która przechodząc "na swoje" musiałaby dość szybko wysłać swoje żony do wiadomej pracy, by spłacić długi. To taki polski dowód słuszności teorii ewolucji - opanowali do perfekcji wyciaganie kasy z budżetu państwa i to jest ich jedyna zdolność. Po co inne umiejętności jeśli to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Nierówności prowadzą do przestępstw IP: *.kolornet.pl 15.02.08, 19:29 i rewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Nierówności prowadzą do przestępstw IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.08, 20:52 Niezła teoria. Czyli ma być bida równa dla wszystkich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Taaaa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 19:43 nierówności prowadzą ...za granicę ! póki co a niedługo do rewolucji. Widzę ze faktycznie wraca "normalność" wg PO, PSL, LID... teraz będą nam wmawiać ze dobrze ze ktoś pracuje za nic a inny nic nie robi a ma kasę bo przy korycie siedzi... Pazdr Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikt Twój problem polega na tym, że gdybyś usiadł IP: *.acn.waw.pl 15.02.08, 20:35 "przy korycie" czyli dostał możliwość pracy na stanowisku dobrze opłacanym to po prostu by się okazało, że nic nie umiesz... i musisz wrócić do łopaty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Twój problem polega na tym, że gdybyś usiadł IP: *.subscribers.sferia.net 16.02.08, 11:01 Widzę żeś jeszcze młody i nie zrozumiałeś mego postu...no cóz faktycznie potwierdzają badania na temat problemów ze zrozumieniem tekstu pisanego... Z moich obserwacji i doświadczenia życiowego wynika że niestety nie wiedza czy umiejętności ważne są. Podrośniesz popracujesz to zrozumiesz.. Pzdr Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albi Re: Taaaa... IP: *.e-wro.net.pl 15.02.08, 20:37 Też mi się nie podoba co ten Pan mówi, bo to jakby nie sprawiedliwe ale moze coś w tym jest: 2 lata temu zarabiałem 2800 po długim szukaniu znalazłem prace za 3800 zrobiłem w firmie ważną rzecz, z której firma zaoszczedzila sporo kasy i teraz dostałem 5000. Wiem, ze sa ludzie ktorzy za podobna prace dostaja i 7000 wiec dalej bede zasuwal. A moglem zostac w starej pracy i dalej spokojnie ciagnac 2700, no teraz moze 3000 by bylo ;)))) A PiS, PO, LiD, SLD nic do tego nie mają ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Taaaa... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 21:37 Wszyscy Ci gratulujemy i cieszymy się razem z Tobą, ale widzisz, problem jest trochę szerszy niż koniec Twojego nosa. Zdobyłeś właśnie jedno z niewielu lepszych miejsc pracy w tym kraju. Nie możesz jednak twierdzić, że "każdy" tak może. Wręcz przeciwnie, gdyby wszyscy mieli te same kompetencje i siłę przebicia co Ty, to byłoby Ci o wiele trudniej, a Twoja praca byłaby o wiele niżej opłacana. Mamy kapitalizm, więc zawsze ktoś będzie bogaty, tak jak w Kenii czy Bangladeszu. Problem polega na tym, że za dużo jest tu ludzi zarabiających tak mało, że nie mogą się za to utrzymać, a w takiej sytuacji rażące nierówności mogą doprowadzić do fatalnych skutków. Gdyby nie otwarcie rynku na Wyspach, mielibyśmy tu rewolucję. Twoje sukcesy są oczywiście godne podziwu, ale niestety nie wpływają na zmianę tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wald Re: Taaaa... IP: *.satfilm.net.pl 15.02.08, 22:23 I się w końcu obudziłeś z mokrą piżamą. Piękny był sen hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Jeszcze jeden leniwy IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.08, 20:56 tych co za granicą wygoniła równość z takimi leniwymi przygłupami co to nic nie robią a żyją. Ci co wyjechali zrozumieli że zawsze będą w kraju robić na innych. A dla ścisłości bo pewnie zagranicę to ty pewnie oglądałeś w reportażach telewizji trwam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Jeszcze jeden leniwy IP: *.subscribers.sferia.net 16.02.08, 10:56 A to dobre zagranicę ogladałem w trwam :). Widze że nowy forumowicz..wiedz człowieku że zwiedziłem trochę więcej niż Europa... Pzdr Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Nierówności są OK IP: *.chelmnet.pl 15.02.08, 20:44 Zastanawiam się skąd się biorą piszący i mówiący takie bzdury. Niedawno słuchałam w radio rozmowy dwóch dziennikarzy "ekspertów" od gospodarki. Nie mogli się nadziwić,że ludziom chciało się stać całą noc w kolejce po monety NBP z sokołem, aby na nich zarobić tylko 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Nierówności są OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 21:16 Była kiedyś królowa, która doradziła ludziom, żeby jedli ciastka, jak nie mają chleba. Odcięto jej tępą główkę ostrą gilotyną. A w Polsce jak był feudalizm, tak jest nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pmi Agato droga... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 23:08 w czsach feudalizmu państwo zagrabiało ludziom wielokrotnie mniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Nierówności są OK 15.02.08, 23:28 a nazabawniejsze że Francuzom ekperyment oddzialania główki Marii Antoniny od reszty ciała powiódł się znamienicie. Mają teraz demokrację i niezły dobrobyt. ... też żałuję że nie możemy jak Francuzi, ale Michnik to by się zapluł cały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Nierówności są OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 20:46 Dlaczego różnej maści eksperci, którzy często decydują o kształcie tego kraju, są tak oderwani od rzeczywistości? Bo chyba nie można być aż takim ****em, żeby opowiadać podobne bzdury świadomie. Różnice może i są stymulujące pod warunkiem, że tzw. najniższa krajowa pozwala na spokojne przeżycie. W tym kraju nie pozwala. Ten pan z pewnością zarabia znacznie powyżej średniej. Polecam mu więc wycieczkę w miejsce, gdzie różnice te są wyjątkowo duże. Np. do dzielnic zwanych favelas w Rio de Janeiro. Niech weźmie swój najlepszy zegarek, aparat i telefon komórkowy. Na pewno dostarczy miejscowym bardzo silnych bodźców do działania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Przerażająca jest ilość nierobów IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.08, 21:01 piszących na tym forum co to chcieliby powrotu powiedzenia "czy się stoi czy się leży dwa tysiące się należy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Przerażająca jest ilość nierobów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 21:14 Żle trafiłeś - mam firmę jednoosobową i zarabiam dokładnie tyle, ile zdobędę zleceń i za nie wynegocjuję. A swoją drogą, to przerażająca jest ilość piszących na tym forum, którym marzy się powrót do systemu niewolniczego, jaki zresztą przez wieki panował na tych ziemiach pod nazwą pańszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Przerażająca jest ilość nierobów 15.02.08, 23:35 a wiesz co? ja pamiętam owe czasy niewolnictwa, gdy rządziła komuna. i pamiętam że w latach 70. można było publicznie gadać co ślina na język przyniosła. W latach 80. pracowałem i włos mi z głowy nie spadł za to co mieliłem ozorem. A taki towarzysz sekretarz POP (podstawowa organizacja partyjna) mógł sie ze mną kłócić, albo nie - ale było bezpiecznie. Dziś w firmach mamy demokrację. Pracownicy milczą. Kierownicy przytakują, specjaliści usiłują zgadnąć jakie zdanie na dany temat ma przełozony. Obudziłem się qrwa w tej demokracji z ręką w nocniku - dookoła wystraszona gównarzeria i prześwietni krewni królika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aster Re: Przerażająca jest ilość nierobów IP: *.net.wektormedia.pl 16.02.08, 00:24 Nie zrozumiała jest ta twoja wypowiedź. Skoro masz własną firmę to kto cię wyzyskuje? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierz.ilicz Nierówności są OK czyli złodzieje z PO u koryta 15.02.08, 20:59 Wiadomo, że absolutna urawniłowka to absurd. Ale to co jest w Polsce to gruba przesada w drugą stronę a ma być jeszcze "lepiej", dajmy tylko im POrządzić. Złodzieje wreszcie u koryta i chcą swobodnie wyzyskiwać podległych im pracowników. Pod hasłem nierówności są OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Nierówności są OK czyli złodzieje z PO u kory IP: *.zgora.dialog.net.pl 15.02.08, 21:05 Zapytaj dlaczego taki poseł cymański zamiast się użalać na losem biednych i wyzyskiwanych nie zrezygnuje z kasy jaką co miesiąc z kieszeni podatników inkasuje do swojej kieszeni. Mógłby przecież brać najniższą wtedy jeszcze lepiej rozumiałby potrzeby rodaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ateus77 Kapitalistyczny hunwejbinizm IP: *.satfilm.net.pl 15.02.08, 21:53 Polska to kraj kapitalistycznego hunwejbinizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
united-europe Nierówności są OK 15.02.08, 22:15 ma pan racje tltl.myminicity.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Pewnie tak. Np. pan Rzońca tak się ma do IP: *.aster.pl 15.02.08, 22:25 prawdziwego ekonomisty jak Koszerna do prawdziwej gazety. Dlatego pan Rzońca musi pracować za wierszówkę u Michnika, a fachowcy pracują za poważne pieniądze w poważnych firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pmi brednie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.08, 23:02 pan "ekonomista" pokryty kurzem korytarza uczelni, w której siedzi i wypróznia sie zgranymi teoriami stworzonymi w bananowej republice o nazwie PL zapomniał o jednym. nierówności owszem są OK, ale pod warunkiem, że bogactwo grupy ludzi jest tworzone ich pracą na WOLNYM I NIEOGRANICZONYM RYNKU. rynku pozbawionym koncesji, limitów, urzedniczego widzimisię etc. pan ekonomista wykształcony w bałwochwalczym uwielbieniu dla Keynesa i jego następców po prostu pier..li brednie. może trochę Misesa, Hayeka i Friedmana (ale nie Miltona, tylko jego syna Davida), a na koniec Rothbardta do poduszki zamiast M jak Miłość i Taniec z gwiazdami w TV, to wtedy bedziesz mógł pan cos powiedzieć. na razie powtórzę - pierd..isz pan farmazony, na które może nabiorą się durne blond siksy z pierwszego roku ale nie ja i wielu innych ludzi potrafiących MYŚLEĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Bardzo dobrze napisane ! IP: *.subscribers.sferia.net 16.02.08, 11:03 Szkoda że wiekszość forumowiczów nie jeszcze tego nie rozumie....ale cóż młodzi są jeszcze Pzdr Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
olias Nierówności są OK 15.02.08, 23:12 oczywiście domyślam się że ten facet należy do tej mutacji homo która z góry zakłada że to ona właśnie, ta zmutowana część winna mieć więcej. bo wszak oni są zdolni i mądrzy. wprawdzie ani tego nie widać, ani nic z ich pracy nie ma, ale im się należy. Bo tak. Bo są lepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Bardzo prosze abe ten kłamca pokazal te wyniki Ba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 23:22 o których mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Nierówności są OK 16.02.08, 06:18 Co ten gów...rz może wiedzieć?Jak jakiś tam prezes czy inny złodziej zarabia 100 x wiecej niż salowa czy pielęgniarka to jest ok.ale jak one chcą 500 zł.POdwyżki(PO deklaracjach naszego super premiercia)to różnej maści "eksperci"otwierają ryje i kwiczą że inflacja i w ogóle katastrofa.System ten w ramach"prywatyzacji"wprowadziła UD a więc i Tusk i ten rzad na pewno tego nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee ludzie sa rozni, a wiec nierowni, komunizm narobil IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 07:31 spustoszen w glowach Polakow, ktorym bogactwo wydaje sie czyms podejrzanym. Podoba sie mi polska bezinteresowna zawisc. Jak ktos ma wiecej to na pewno ukradl i trzeba mu zabrac. Zamiast cieszyc sie ze rodakowi wiedzie sie i zaiast podpatrzec i nauczyc sie jak osiaganac sukces, Polak zieje nienawiscia i odpowiedzialnoscia za wlasna nieudolnosc obarcza innych, caly swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mary Nierówności są OK IP: *.chello.pl 16.02.08, 08:04 Może dla gospodarki tak, ale jeśli chodzi o samą sytuację, t.j. nierówności płacowe jako bodziec, to nie do końca jest tak! Zależy od zawodu, miejsca pracy. Są takie miejsca, gdzie kwalifikacje, doświadczenie, wykształcenie, znajomość języków, etc, etc niewiele zmieniają. Więcej niż mam i tak nie dostanę. Powiecie: zmień pracę, ale to nie o to chodzi. Chcę robić to co lubię i co potrafię robić dobrze, a nawet lepiej niż inni, chcę też za to dostawać konkretne pieniądze. Ale mój dyrektor uważa, że i tak jego pracownicy "świetnie" zarabiają. Co z tego, że poniżej średniej krajowej? Dla niego - który ma 6 czy 7 razy więcej niż my, dostajemy zarabiamy... za dużo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyruś jak mozna byc takim idiotą jak ten Rzońca IP: *.medien.kunstlabor.at 16.02.08, 09:18 Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 on się taki poprostu urodził 16.02.08, 11:53 on się taki poprostu urodził Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Nierówności są OK IP: 193.239.244.* 16.02.08, 09:26 Ja urabiam sobie ręce w szkole na etacie administracyjnym kier.adm,kadry,ZUS,stołówka szkolna. Patrząc na zakres obowiazków innych, stwierdzam, że nierówności w dochodach nie ma. Różnica około 200zł, wliczająć dodatek za staż - jedni 40 lat pracy inni 6 lat. Pewnie, że można zmienić pracę ale majac 57 lat kto mnie zatrudni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Nierówności są OK IP: 193.239.244.* 16.02.08, 09:26 Ja urabiam sobie ręce w szkole na etacie administracyjnym kier.adm,kadry,ZUS,stołówka szkolna. Patrząc na zakres obowiązków innych, stwierdzam, że nierówności w dochodach nie ma. Różnica około 200zł, wliczająć dodatek za staż - jedni 40 lat pracy inni 6 lat. Pewnie, że można zmienić pracę ale majac 57 lat kto mnie zatrudni. Odpowiedz Link Zgłoś
durruti Nierówności są OK 16.02.08, 09:36 Ten pan ekonomista zakłada, że nierówności w większości przypadków powstają z ciężkiej pracy tych nielicznych siedzących na szczycie i im się słusznie należy, że czyha na nich konkurencja itd. Problem w tym, że to jest czyste chciejstwo ("tak powinno być"), które w praktyce nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością kapitalizmu. Porównanie z rokiem 90. ujawnia ignorancję pana ekonomisty. Inna jest dynamika "młodego kapitalizmu", a inna jest dynamika kapitalizmu w miarę "ustabilizowanego" - wtedy rotacja na szczytach jest znacznie mniejsza. Dodatkowo utrwala to prawo spadkowe - potomkowie "pierwszych kapitalistów" już w ogóle nie muszą się wysilać specjalnie, żeby utrzymać swoją pozycję. To co ten pan lansuje to jest papka dla gawiedzi, a'la "american dream", że każdy może zostać milionerem, nawet pucybut, byle tylko ciężko pracował. Dlatego w USA rządzącym udaje się tak często utrzymać pokój społeczny - nawet umierający z głodu biedak w dzielnicy nędzarzy wierzy, że to tylko i wyłącznie jego wina że jest biedny i że po prostu za mało pracował. To jest świetna ideologia dla niewolników. To jednak ma krótkie nogi i prędzej czy później biedacy w końcu wychodzą na ulice, bo ile można żyć mitami? Odpowiedz Link Zgłoś
hjalmar Re: Nierówności są OK 16.02.08, 10:38 > Dlatego w USA rządzącym udaje się tak często utrzymać > pokój społeczny - nawet umierający z głodu biedak w > dzielnicy nędzarzy wierzy, że to tylko i wyłącznie > jego wina że jest biedny i że po prostu za mało > pracował. To jest świetna ideologia dla niewolników. > To jednak ma krótkie nogi i prędzej czy później biedacy > w końcu wychodzą na ulice, bo ile można żyć mitami? Wlasnie przeczytalem artykul o wizach do USA: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4933211.html Powiedz mi wiec, dlaczego tak ludzie ciagna do tego strasznego amerykanskiego piekla, w ktorym jest tak koszmarnie i zle, że aż trzeba ludzi hamowac nieludzkim traktowaniem w konsulatach i ambasadach, pobierac oplate za wniosek a nie za wize, nie wpuszczac wiekszosci itd. No powiedz dlaczego ludzie tak ciagna do tego strasznego kraju i tak trudno tam wiekszosci wyjechac legalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
durruti Re: Nierówności są OK 16.02.08, 10:45 Po pierwsze mowa tam o procentach, a nie liczbie starających się, więc wcale nie wiadomo czy "trzeba hamować" jakieś masy. Większość ludzi woli jechać do innych krajów UE. No i tu gra też rolę ten mit USA jako "kraju możliwości". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokos Nierówności są OK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.08, 10:36 czuje głód zarobków jade do UK... niemusze się więcej dokształcać i nikomu podlizywaC! Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 najlepiej motywuje feudalizm i niewolnictwo 16.02.08, 11:46 najlepiej motywuje feudalizm i niewolnictwo Odpowiedz Link Zgłoś
polld74 To faszystowski śmieć 05.03.08, 20:03 I naiwny, on myśli, że jak wybuchnie rewolucja to ktoś będzie się przejmował prawami ustanowionymi przez bandę złodziei. Będziemy parcelować, wywłaszczać i wieszać, także takich gnoi jak autor tego tekstu. Do broni! Odpowiedz Link Zgłoś