Gość: sal IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 07:38 a co z rentami socjalnymi tutaj limit wynosic 30 %. Czy planowane zmiany obejmą również osoby z rentą socjalną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucyferos Cel: szara strefa 12.05.08, 07:45 A czy wydatki na lokaja i ogrodnika też będzie można odpisać? No bo to chyba logiczne,że jak komuś przysługuje renta (ze względu na niezdolność do pracy) to przeca powinien móc pracować bez ograniczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bucefal Re: Cel: szara strefa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 08:29 To chyba nie do końca tak jest. Ktoś jest po zawale albo nie ma jednej ręki co nie przeszkadza mu np. pracować jako portier albo sprzedawca obwarzanek. Generalnie taki człowiek nie nadaje się do efektywnej pracy ale może pomagać, odciążając tych, którzy mogą efektywnie i ciężko pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Cel: szara strefa IP: 62.29.174.* 12.05.08, 10:56 Zgadza się, dlatego były progi. Teraz będziesz mógł zostać prezesem banku a rentę będziesz dalej dostawał. Odpowiedz Link Zgłoś
honkers Cel: szara strefa 12.05.08, 08:17 Z szarej strefy to wyciągnijcie lekarzy, prawników i budowlańców. Cała reszta to promile tej działalności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: Cel: szara strefa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.08, 16:02 no właśnie brać sie za lekarzy sędziów itp.czy to ludzie nietykalni tylko my biedota musimy zawsze cierpieć i być zawsze pod pręgierzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wódz Cel: szara strefa IP: *.teb.pl 12.05.08, 08:44 Ludzie, co za paranoja, komu Państwo zabiera - co to za brednia, najwyżej może temu renciście nie dawać, bo skoro może pracować i zarabuać dość dobrze tzn, że renta nie jest mu potrzebna. Przecież to że on dostaje rentę oznacza, że inni muszą płacić wysokie składki i również uciekają w szarą strefę, teraz będą jeszcze bardziej uciekać albo załatwią sobie rentę. Boże zlituj się na politykami i ich rozumowaniem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wódz Cel: szara strefa IP: *.teb.pl 12.05.08, 08:46 Tak, oczywiście - gość dostaje rentę socjalną bo jest biedny - zarobi milion złotych i dalej będzie ją dostawał, żeby nie uciekł do szarej strefy - kompletna paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia403 Re: Cel: szara strefa 12.05.08, 10:47 Wiesz,jesteś nie w temacie..To,że ktoś ma rentę socjalną, nie oznacza zaraz biedy.Taka renta przysługuje np.niepełnosprawnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Cel: szara strefa IP: 213.227.123.* 12.05.08, 08:47 Czy nie ma przypadkiem logicznej sprzeczności pomiędzy prawem do uzyskiwania dochodów z pracy, a pobieraniem świadczenia w postaci renty z tytułu NIEZDOLNOŚCI DO PRACY??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek Cel: szara strefa IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.05.08, 08:51 Nie mam czasu, więc zatrudniam opiekunkę/gosposię, ale mam czas, aby co miesiąc wypełniać pit, rmula i czas aby stać w kolejkach do ich złożenia. paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Cel: szara strefa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 08:52 Jeśli niania lub gosposia ma pracować legalnie i płacić podatki, to automatycznie pracodawca musi dać jej podwyżkę 19 procent ( tyle ile musi zapłacić podatku). A gdy do tego dojdzie ZUS to mało kogo będzie na nie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Cel: udowodnić swoją głupotę 12.05.08, 08:53 "- Potrzebna jest więc współpraca Państwowej Inspekcji Pracy z urzędami skarbowymi, ZUS, aby wymieniali się informacjami, wspólnie urządzali kontrolę - zaleca CASE." *********************************** Reaktywujcie jeszcze inspekcje robotniczo-chłopskie. Czy wy w ogóle wiecie, o co wam chodzi? Przykładowa etatowa niania, która dorobi 700 zł miesięcznie, będzie musiała zapłacić 800 zł ZUS. Czy pracodawcy będzie się opłacało płacić legalnie ok. 2000 zł, gdy jedno z małżonków zarabia 2500 zł? Wychodzi na to, że jeden z małżonków zostanie w domu. Wtedy budżet traci jego podatki i ZUS, a gosposia nie dostanie nic. Macie jeszcze jakieś fajne pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Renciści będą mogli pracować bez ograniczeń. 12.05.08, 09:02 No, zgadza się. Ludzie w wieku produkcyjnym w Polsce dzielą się na sprytnych rencistów, mundurowych emerytów, krusowców oraz frajerów płacących zus. Renta to jest świadczenie socjalne rekompensujące stan zdrowia uniemożliwiający pracę. Teoretycznie. No to czekamy na przepis zezwalający na prowadzenie samochodów osobom nie mającym prawa jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frajer Cel: szara strefa IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 09:03 No to jak to jest.Nie może pracować bo jest ciężko chory,a jak dostanie rente to nagle ozdrowiał.Ten kraj to tylko dla złodzieji. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Cel: szara strefa 12.05.08, 09:08 Gość portalu: frajer napisał(a): > No to jak to jest.Nie może pracować bo jest ciężko chory,a jak dostanie rente t > o nagle ozdrowiał.Ten kraj to tylko dla złodzieji. ********************************* Powstaje pytanie, po jaką cholerę płacił całe życie ZUS, skoro nie ma mieć prawa do renty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frajer Re: Cel: szara strefa IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.08, 10:52 Ależ ma prawo do renty,przeciez ma rente bo nie jest w stanie pracować.Czy to nie logiczne: ma rente taka i taka bo nie jest zdolny do pracy..W tym kraju tylko być rencistą i życ nie umierać. Osobiście znam takich ludzi schorowanych w takim stopniu ,ze nawet renty nie mogą sobie załatwić.Tak ,tak tu sie rente załatwia,mozna byc zdrowy jak młody Bó i dostać rente.Przecież to zależy od lekarzy najbardziej skorumpowanej kasty.Zreszta nie chce mi sie wiecej pisac.Chory kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Olewac marudę IP: *.spray.net.pl 12.05.08, 15:30 Odpowiadasz marudzie jak komu czytatemu, a on używa słowa "renta" w znaczeiu emerytura. Odpowiedz Link Zgłoś
mazda1f Cel: szara strefa 12.05.08, 09:14 już widzę te tłumy niań rwących sie do legalnej pracy, żeby połowę oddać państwu :P Odpowiedz Link Zgłoś
masikm Re: Cel: szara strefa 12.05.08, 12:30 one nie połowe oddadza panstwu tylko więcej niz zarobią. Jako niania moze zarobi 300 zł bo nie pracuje np. codziennie a panstwu odda 800 zł na ZUS do tego dojdzie jej obsługa ksiegowej chyba ze sama opanuje ta sztuke i poswieci czas na wypełnianie masy deklaracji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prospero Potrzeba 20 tysiecy inspektorow skarbowych! IP: 72.14.174.* 19.03.09, 16:55 Inaczej nie mozna ... PARANOJA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Cel: szara strefa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 09:30 Jestem na zasiłku przedemerytalnym. Firma padła w 2002 roku. Próby zatrudnienia (miałem wówczas 52 lata) skończyły się tak,jak się skończyły - poczułem się totalną szmatą, ze względu na wiek - nikomu niepotrzebną. ZUS (w postaci jego urzędniczek) stwierdził,że jeżeli zawrę ze zleceniodawcą umowę o dzieło,nie poniosę konsekwencji w postaci utraty zasiłku. Próby zawarcia zlecenia w postaci umowy o dzieło najczęściej kończą się fiaskiem. Zleceniodawcy, po rozmowie z fiskusem właściwym dla ich miejsca działania mówią mi: Panie! Jeżeli pan namalujesz dla mnie obraz albo pomalujesz pan ściany - będzie to umowa o dzieło. Wszelkie niematerialne usługi to nie jest umowa o dzieło. Starałem się być w porządku wobec Skarbu Państwa. Tylko jak wobec inerpretacji urzędników skarbówki (nie wszystkie urzędy przyjmują takie definicje j.w. zacytowałem) mam być lojalny wobec Państwa? Może ktoś z forumowiczów zdefiniuje "dzieło"? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Cel: szara strefa 12.05.08, 09:44 Gość portalu: jot10 napisał(a): > Starałem się być w porządku wobec Skarbu Państwa. Tylko jak wobec inerpretacji > urzędników skarbówki (nie wszystkie urzędy przyjmują takie definicje j.w. zacyt > owałem) mam być lojalny wobec Państwa? *********************************** Nie masz żadnych szans być lojalnym wobec państwa, bo ryzykujesz własną egzystencją. Państwo nie chce od Ciebie podatku. Państwo chce haracz - proponując nienormalne warunki. Dlaczego więc w imię interesów państwa miałbyś dobrowolnie zostać niewolnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darro Cel: szara strefa IP: *.e-cho.eu 12.05.08, 09:48 Renta jest świadczeniem zdrowotnym , otrzymywanym w wyniku czsowej lub trwałej niezdolności do pracy i tutaj resort pracy myśli o zniesieniu ograniczeń możliwości dorabiania przez rencistów. To albo rencista jest zdrowy i może pracować albo jest chory i pobiera rentę.Dlaczego myśli sie jedynie o rencistach a osoby na wcześniejczych emeryturach traktuje sie jako obywateli drugiej kategorii, przecież to oni wypracowali sobie emerytury i jeśli chcą powinni mieć możliwość dorobiania bez jakich kolwiek limitów. Może sznowne grono urzędników resortu pracy wzięło sobie pod rozwagę powyższe fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Re: Cel: szara strefa IP: 213.227.123.* 12.05.08, 10:52 Mniej więcej to samo napisałem powyżej. Jeśli renta jest świadczeniem (niezupełnie zdrowotnym, ale mniejsza o to) z tytułu niezdolności do pracy, to jednoczesne świadczenie pracy i uzyskiwanie z tego tytułu dochodów jest cokolwiek sprzeczne z logiką i zdrowym rozsądkiem. Ale polskie prawo już nas przyzwyczaiło, że ze zdrowym rozsądkiem często ma niewiele wspólnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramzes Cel: szara strefa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 10:25 Jestem 35 letnim rencistą.Niestety renty inwalidzkie z tytułu niezdolności do pracy w Polsce maja wspólny mianownik:nie wystarczają nawet na wegetację o życiu nie wspominając.Ja przy zarobkach w 2005 roku 3900 brutto(155 % średniej krajowej)otrzymałem z zusu rentę 826 brutto 711 na rękę(całkowita niezdolność do pracy)czyli 22% moich zarobków.Pracowałem 7 lat, średnia zarobków wyniosła 107% średniej krajowej.Dlatego każdy rencista w Polsce jeśli chce być zdolny do samodzielnej egzystencji musi pójść do pracy,bez względu na stan zdrowia,inaczej zdechnie z głodu lub wyląduje na ulicy.Po amputacji ręki złamaniu kręgosłupa i złamaniu nogi w kostce straciłem prawo wykonywania zawodu,moje możliwości zarabiania zostały ograniczone do minimum.Nie życzę żadnemu internaucie,aby na własnej skórze przekonał się co znaczy mit,polska krajem socjalnym.Dziś jestem pierwszy dzień w pracy i nie uważam że nie należy mi sie renta,płaciłem uczciwie składki,jestem osobą niepełnosprawną do końca życia i zawsze będę w pracy słabszy od zdrowych pracowników.Mając rentę i pracując,jestem zdolny do samodzielnej egzystencji.Niestety sama renta,lub sama praca nie wystarczy,pracodawca nie zapłaci niepełnosprawnemu pracownikowi tyle co zdrowemu,to oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Cel: szara strefa 12.05.08, 11:44 Jak załatwiłeś? Ile dałeś? Co powiedziała komisja lekarska na temat prawa jazdy? Zrobiono ci badania weryfikujące? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0bserwator2 do ramzesa IP: *.spray.net.pl 12.05.08, 15:46 Najpierw zacytuję fragment artykułu: "Teraz mają oni ustalone limity. Jeśli dorabiając przekroczą 70 proc. średniej płacy (obecnie ok. 2029 zł), renta jest im częściowo zmniejszana, jeśli jego zarobek przekroczy ponad 130 przeciętnej płacy (ok. 3700 zł)" Przecież i DOTYCHCZAS mogłeś sobie dorabiać! Do wysokości 2029 zł. Tyle to nawet niejeden pełnosprawny w Polsce nie zarobi! W sumie Z rentą miałbys sie zupełnie nieźle. Jeśli jesteś w stanie zarobić 3600 zł, to też nikt Ci nie zabrania, ale obniżą ci rentę o marne 300zł. Nie wiem czemu sie żalisz? Twoja sytuacja bylaby lepsza niż dużej większości internautów. I dlatego oni protestują przeciw nowemu pomysłowi polegającemu na tym, że Ci odpuszczą te 300zł. DOstaniesz o tyle więcej. Kosztem pozostałych, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patriota Cel: szara strefa IP: *.elektron.ds.polsl.pl 12.05.08, 10:33 Chcesz wspomóc statystycznie swój kraj? IQ na przekór narodom w UE: www.iq-test.pl/?d=7589 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skrzat Cel: szara strefa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 11:11 "Zniesienie limitów to konieczność w sytuacji, gdy - jak zapewnia ministerstwo - z powodu emigracji zarobkowej w legalnych firmach brakuje rąk do pracy." Nie tak dawno słyszałem o masie ludzi po 50 roku życia szukających bezskutecznie pracy. I poprawiło się - po 2 tygodniach nie ma nikogo do pracy z tego przedziału wiekowego /widać ją znaleźli/ i pracodawcy muszą zatrudniać emerytów. Zapewne i stopa bezrobocia już spadła niemalże na 0. Tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Szarą strefę otwierają lekarze i prawnicy! 12.05.08, 11:33 Dopóki nie weźmiecie się za nich, nici z walki z szarą strefą. Albo wszystkich obowiązują te same prawa i obowiązki, albo jeżeli nie to nie liczcie na zwalczenie szarej strefy! Wprowadza się jakiś idiotyzm! Komu chcecie zamydlić oczy? Dlaczego niezdolny do pracy będzie mógł dorabiać do renty ile zechce? Nic już z tego nie rozumiem! Przy litrzewódy opracowywany był ten projekt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babcia koalowa Re: Szarą strefę otwierają lekarze i prawnicy! IP: *.sa.bigpond.net.au 12.05.08, 12:04 To ja Wam chyba, mlodzi ludzie podpowiem skad to sie wzielo... Wiele dziesiatkow lat temu byl taki przypadek, ktory w dowcip sie zamienil.. Uczen zepsul powietrze w klasie, przyznal sie, a nauczyciel... wyrzucil go za drzwi. Stal sobie ten uczen na korytarzu i myslal:" ja tu stoje w czystym powietrzu, a oni tam, w klasie, w smrodzie siedza. Gdzie sens gdzie logika???" Pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
bonar10 Niezdolny do pracy będzie mógł pracować bez ograni 12.05.08, 12:02 czenia dochodu! Ale jajca! Po pijaku to wymyślali czy po trawce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arla Re: Niezdolny do pracy będzie mógł pracować bez o IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 20:12 jest coś takiego jak praca w domu... Kimkolwiek jesteś.. Ty możesz zarabiać średnio 1500 zł tak? A rencista a zwłaszcza socjalny o takiej kwocie może pomarzyć bo reny ma niecałe 550zł. a gdzie leki, życie hm?? dla mnie to dobre wyjście bo wielu którzy mogą nawet w domu pracować i godnie żyć boja się bo każdy grosz się liczy.. i nie patrze tu wogóle na to że istnieją "chorzy" i "naprawdę chorzy" Odpowiedz Link Zgłoś
profet szara strefa - zmniejszyć ZUS!! Tylko to pomoże! 12.05.08, 12:03 W Polsce problemem obecnie nie jest kodeks pracy, jak się powszechnie (głupio) mówi. Problemem jest traktowanie pracodawców jak dojne krowy - podatki to jedno, ale do kosztów pracy dochodzą przede wszystkim POTĘŻNE składki na ZUS oraz inne dodatkowe koszty - zwolnień lekarskich (to po cholerę ten ZUS się płaci), PFRON, nie daj Bóg koszty związków zawodowych i Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. To jest paranoja prowadząca do stworzenia szarej strefy u pracodawców (zatrudnianie na "minimalnej" i płacenie reszty "pod stołem" A dla osób takich jak nianie, pomoce domowe, - pewnie fajnie by było móc się opodatkować samemu i odprowadzać jakiś niewielki ryczałt, gdyby nie to, że trzebaby od tej działalności także płacić ZUS (chyba, że ciężar odprowadzania podatków przeniesiemy na zatrudniającego, ale to przecież jakaś pomyłka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemi Re: szara strefa - zmniejszyć ZUS!! Tylko to pomo IP: *.netpoint.pl 13.03.09, 11:30 Jeśli prowadzisz działalnośc, ZUS możesz zmniejszyć sobie sam: zus.pox.pl/bezskladek.htm - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Cel: szara strefa IP: *.pools.arcor-ip.net 12.05.08, 12:05 wszyscy kierowcy ciezaruwek w polsce pracujom na czarno od podstawy podatek a reszta do reki a diety podpisane przez nich kasujom spedytorzy szefy cala polska otym wie kto okrada panstwo z podatku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Cel: szara strefa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 12:43 niania cały miesiąc musi pracować, podczas gdy tyle samo prawnik czy lekarz ma w 1 dzień. Za kogo wypadało by się najpierw zabrać ? Może zacznijmy od tych większych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darro Cel: szara strefa IP: *.e-cho.eu 12.05.08, 14:54 Ministerstwo pracy jawnie pokazuje brak jakoejkolwiek logiki w swoich zamiarach zniesienia ograniczeń dorabiania dla rencistów , ludzie pracujący za ok 800 zł netto odprowadzaja składki na ZUS z których on płaci renty i w przypadku takich osób po przejściu na wcześniejszą emeryturę którą sobie wypracują nie bedą one mogły dorobić bez ograniczeń pomimo niskiej emerytury a renciści tak - parodia i żal że to urzednicy na wysokich szczeblach tak się swoimi pomysłami kompromitują a gdzie nadzór nad nimi i ich poczynaniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Wcześniejszej emerytury nikt sobie nie wypracował! IP: *.spray.net.pl 12.05.08, 16:20 Gość portalu: darro napisał(a): > w przypadku takich osób po przejściu na > wcześniejszą emeryturę którą sobie wypracują Ludzie! Mimo, że to byłoby bardzo fajnie, wcześniejszej emerytury praktycznie NIE SPOSÓB sobie wypracować. Ją można tylko albo wyszarpać, albo wyżebrac, albo zyskać fuksem z głupoty polityków we wcześniejszych latach. No bo weźmy 55 letnią emerytkę po studiach pracującą od 25 roku życia. Według tabel pożyje ona jeszcze (średnio) ponad 28 lat, czyli w przybliżeniu tyle lat, przez ile płaciła składki. Składka EMERYTALNA, razem z tym co płaci pracodawca, to ok. 20% uposażenia. Skoro mają starczyć na prawie tyle samo lat pobierania, to emerytura w tej sytuacji powinna wynosić 20%*(30/28)=21,4% płacy. A ile wyniesie? Policzmy (przy założeniu że emerytka zarabiała 100% średniej). 3,5% za studia +30*1,3% +24% = 66,5% !!!!!!!! Grupa takich emerytek wybierze 300% tego co wpłaciły!!!!! (taki jest sens średniej. Jedna może pożyje tylko 13 lat do 68, ale inna pożyje 43 do 98, tak jak zacna pani Sendlerowa.) Ktoś może argumentować, że ich składki mogły pracować. Tak! I pracowały! Realnie, bez ryzyka, inwestycja może przynosić tyle ile wynosi wzrost produktu krajowego. A ten rośnie tak jak płace. A emerytka płaciła składki w przeszłości w wysokości 20% SKROMNEJ dawno temu płacy wynoszącej na przykład 30%, a owe 66,5% to się liczy od bazy DZISIEJSZEJ, wynoszącej 1000$. Skąd się biorą te pieniądze, ta TRZYKROTNOŚĆ tego ile sobie "wypracowały"? To jasne. BULĄ JAK ZA ZBOŻE mężczyźni pracujący do 65 roku życia i umierający po 5 latach!!!!! W bogatych Niemczech do niedawna wiek emerytalny i mężczyzn i KOBIET wynosił 65 lat. Zdecydowano podnosic go stopniowo do 67 lat. To samo w Stanach. Mój kolega, który dawno temu wyemigrował, jest ostatnim rocznikiem (1943), który przejdzie na emeryturę w wieku 65 lat (za parę miesięcy ma 65 urodziny i się załapał). Młodszym będzie dodawane co roku po dwa miesiące, aż do osiągnięcia też wieku 67 lat. Nich nikt nie majaczy, że sobie WYPRACOWAŁ wcześniejszą emeryturę! Ich istnienie bierze się z tchórzostwa i głupoty polityków. U kobiet owe 55 było sensowne w czasch socjalizmu, gdy nie liczyły sie indywidualne zasługi, a każdemu było "według potrzeb". Chodziło o to, by babcie 55 letnie mogły zająć się dziećmi swoich córek bądź synowych. Dzisiaj, BABY uważają że emerytura w wieku 55 lat należy im sie jak psu buda, ale do wnuków nie mają żadnych obowiązków!!! To woła o pomstę do Boga. Albo o szybkie podniesienie wszystkim kobietom wieku emerytalnego do 65 lat. W zawodach trudnych, gdy istnieja obiektywne warunki wczesnego odpoczynku trzeba przez skrócony okres zarobić i UZBIERAĆ tyle, by starczyło na długi okres brania emerytury. Gdy to jest niemozliwe, bo dany zawód nie przynosi wystarczającego dochodu, należy dany zawód zlikwidować! Albo uświadomić społeczeństwu, że jak chcą podziwiać baletnicę to muszą płacic za bilet 1000zł, a nie 50. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator2 Errata IP: *.spray.net.pl 12.05.08, 16:24 Gość portalu: obserwator2 (czyli JA) napisałem: > dawno temu płacy wynoszącej na przykład > 30%, a owe 66,5% to się liczy od..... Miało być 30$ (dolarów) a nie 30%(procent). Wtedy 30$, dzisiaj 1000$. Takie są relacje płac teraz i sprzed 20 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Errata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 19:40 kwota wolna do odliczenia winna wyność 20 tys., żeby najmniej zarabiający, renciści i emeryci nie płacili podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Wojtasso Cel: szara strefa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.08, 20:37 Jesteście żałośni! Wasza znajomość tematu rencistów jest teoretyczna. Renciści to nie tylko ci którzy stracili zdrowie w trakcie wykonania pracy, ale także ci, których taka sytuacja dotknęła w trakcie nauki, w dzieciństwie, czy wręcz od urodzenia. Generalnie zasada jest taka, że im młodszy rencista, tym mniejszą rentę dostanie. Przykładowo, osoba, która traci wzrok w trakcie nauki w LO dziś dostaje ok. 700 zł na rękę. I jak waszym zdaniem ona ma się utrzymać i samodzielnie funkcjonować? Zakładając, że owa osoba znajdzie pracę, w czym nie pomaga jej ani państwo, ani pracodawcy, staje przed takim oto dylematem: Jeśli chce otrzymać pensję większą niż obecny limit, czyli 2029 zł, brutto (jakieś 1,3 tys. na rękę), zaczyna się jej to kalkulować dopiero w momencie kiedy różnica wartości pensji pomniejszonej o ów limit przekraczać zaczyna ową rentę, bowiem inaczej nic jej to nie daje, dlatego, że renta ulega pomniejszeniu o tę właśnie różnicę. Realnie zatem, aby móc zarobić więcej, pracodawca winien by płacić ponad 3 tys. brutto. Jest to tak duży przeskok, w dodatku mieszczący się w wartościach poborów najczęściej oferowanych pracownikom, że potencjalny niepełnosprawny, mając w perspektywie użeranie się z ZUS w związku z pomniejszeniami, zawieszeniami, odwieszeniami itd., daje sobie z tym spokój pozostając na owym 2 tys. limicie, tracąc możliwość dorobienia sobie głupich 200, 300 złotych, co niekiedy w jego przypadku jest zbawienne. Do tego pamiętajcie, że niepełnosprawny niejednokrotnie potrzebuje wydania pieniędzy na towary, których wy w życiu byście kupować nie musieli, szczególnie gdy jego choroba wiąże się z ciągłym leczeniem. I nie opowiadajcie mi, że niewidomy zaoszczędzi na prądzie, bo nie pali Światła w nocy, czy w zimowe wieczory. A oto druga ciekawostka, która ma za zadanie uzmysłowić wam jak przyjemnie być niepełnosprawnym pracującym rencistą. Państwo, przy użyciu Opieki Społecznej i PFRON może owej osobie niepełnosprawnej refundować zakup sprzętu rehabilitacyjnego: samochody dla niepełnosprawnych ruchowo, udźwiękowione komputery, monitory brajlowskie, protezy itp. Jest to wszystko drogi sprzęt, niejednokrotnie stanowiący produkty zaawansowane technologicznie. W naszym pięknym kraju, limity, które powodują brak możliwości ubiegania się o takie refundacje, ustawione są na takim poziomie, że są niższe od wyznaczonego limitu zarobków. W efekcie niepełnosprawny chcący dorobić sobie tyle ile może do momentu niestracenia czy nieumiejszenia renty, staje się potencjalnie bogaty i na zakup kosztującego 20 tys. monitora brajlowskiego, który może być dla niego doskonałym sposobem na rehabilitacje zawodową i społeczną, wykosztować się musi sam. Gdzie tu logika? Zatem. Nie zabierajcie tym ludziom możliwości dostania paru groszy więcej, bez utraty renty, bo jest to dla nich krzywdzące. Kłapać przy pomocy klawiatury i myszy można wiele, punkt widzenia zmienia się kiedy ktoś styka się ze środowiskiem niepełnosprawnych, albo sam staje po drugiej stronie - a spotkać może to każdego, bo różne wypadki chodzą po ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darro Re: Cel: szara strefa IP: *.e-cho.eu 13.05.08, 09:29 nie mamy nic przeciwko rencistom a jedynie wymysłom naszych polityków , chodzi o to by osoby na wcześniejszej emeryturze też mogły dorabiać bez ograniczeń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prospero Re: obniżyć podatki a się od razu ruszy! IP: 72.14.174.* 18.03.09, 21:54 Na wypłaty świadczeń dla 250 tys. ubiegłorocznych emerytów ZUS będzie musiał znaleźć dodatkowe 2,5 mld zł. Składki odkładane przez pracowników nie wystarczą. ZUS już dziś ma bowiem wielką dziurę. W ciągu pięciu następnych lat na wypłatę emerytur zabraknie mu 158 mld zł! Odpowiedz Link Zgłoś