Dodaj do ulubionych

Całkowity zakaz handlu w niedzielę?

IP: 80.51.91.* 09.06.08, 10:21
Rozumiem, że dotyczy to także handlu przed kościołami, vide: prasa katolicka, różańce, święte obrazki?
Obserwuj wątek
    • Gość: rosomak Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 10:22
      W takim razie wszyscy pracujący od poniedziałku do soboty muszą np. przestać
      jeść. Dzięki zamkniętym sklepom nigdy nie zrobią zakupów. Następny świetny
      pomysł związkowców.
      • maruda.r Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:50
        Gość portalu: rosomak napisał(a):

> W takim razie wszyscy pracujący od poniedziałku do soboty muszą np. przestać
        > jeść.

Kupują jedzenie na cały tydzień? Jak więc przeżyli PRL, gdy w niedziele sklepy
        były zamknięte?

• developing Nie chcą moich złotówek? 09.06.08, 11:18
          To trudno. Dostaną je Czesi. Mieszkam rzut beretem od granicy. Tam mają mniej oszołomów i dużo lepsze piwo. Solidarność to już historia, teraz jest "solidarność", niestety.
          • pogromca_kretynow zlotowka to moneta. baranku bozy 09.06.08, 12:06
            W Polsce obowiazuje zloty. Nic dziwnego ze handlowcy nie chca twoich
            drobnych. Pewnie z kieszonkowego.
            • Gość: 4g63 Re: zlotowka to moneta. baranku bozy IP: 213.77.0.* 09.06.08, 12:23
              ksiądz też ma mieć zakaz handlu odpustami, więc msza w niedziele zakazana! no bo
              chyba nie będziecie tych niedzielnych pracowników supermarketów, zmuszać to
              zapi@@@lania do kościółków? to też praca, tak wystać godzinkę - już lepiej
              siedzieć przy kasie..

ps - jeśli to przejdzie, natychmiast wyjeżdżam z tego kraju - dla tych którzy
              teraz pomyśleli - to spier@@@laj - nie chcecie żebym wypracowywał dla was
              podatek, i dlatego tak mówicie - proszę bardzo, będę pracował na jakichś
              normalnych ludzi, a akurat należę do mniejszości jeśli chodzi o wysokość
              płaconego podatku!
        • Gość: bardu Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 13:25
          > Kupują jedzenie na cały tydzień? Jak więc przeżyli PRL,
          > gdy w niedziele sklepy były zamknięte?
          W PRL pracowało się najwyżej do 16:00. Dzisiaj pracuje się do 18:00, 19:00 i
          dłużej. Nierzadko również w soboty i w niedziele. Marny argument.
      • Gość: Elizabeth Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 80.72.36.* 09.06.08, 13:12
        są już hipermarkety internetowe (ja korzystam i polecam)
        zamówienie możesz zrobić nawet o 3 nad ranem , dowiozą w wybranym przedziale
        czasowym (od pn do soboty)
        i omijasz szerokim łukiem centra handlowe no chyba że jesteś jednym ze
        "spacerowiczów" i jest to sposób na spędzanie wolnego czasu, a opowieści o
        umieraniu z głodu bo w niedziele sklep zamknięty są sztandarowym hasłem przeciw
        zakazowi handlu w niedzielę
    • Gość: ja Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 80.51.91.* 09.06.08, 10:24
      Sugeruję także zamknięcie szpitali, elektrowni, posterunków policji, wodociągów, gazowni. Proszę pamiętać także o straży pożarnej i lotnictwie. Wojsko też musi mieć wolne. Straż graniczna również chce wypocząć w niedzielę!
      • Gość: El Moherro Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 193.201.167.* 09.06.08, 11:59
        Czarnuchy też powinni pozamykać swoje burdele, gdzie pierd@lą o jakimś żydzie,
        co po wodzie chodził.
    • Gość: zatroskany Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.06.08, 10:24
      Nie zakazywać a płacić!! Za prace w niedziele i święta obowiązkowy dodatek do
      pensji w wysokości 100 % wynagrodzenia jak za pracę w dzień powszedni i
      problem zniknie!! A pracodawca poskrobie się po głowie czy opłacać mu się
      będzie zatrudniać w te dni!!
      • Gość: Tomek Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 09.06.08, 10:36
        Ja chętnie popracuję w niedzielę za 50% dopłaty, Ty się od mojego prawa do pracy
        (nawet za darmo jak mam ochotę!) odczep.
        • maruda.r Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:56
          Gość portalu: Tomek napisał(a):

> Ja chętnie popracuję w niedzielę za 50% dopłaty, Ty się od mojego prawa do prac
          > y
          > (nawet za darmo jak mam ochotę!) odczep.

Mylisz prawo do pracy z przymusem ekonomicznym.

• Gość: ja Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 80.51.91.* 09.06.08, 10:26
      Aha, proszę także zamknąć kościoły. Jeśli niedziela ma być dniem wolnym, WSZYSCY mają nie pracować. Dziękuję za zrozumienie.
      • Gość: anty Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.06.08, 10:28
        Tak sie rownacie do zachodu a we Francji, w Niemczech wszystkie duze
        sklepy sa nieczynne... i bez antykatolickich hasel bo sprzedawcy tez
        maja prawo do wolnego dnia.
        • Gość: ja Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 80.51.91.* 09.06.08, 10:29
          Społeczeństwo polskie jest na dorobku, jak będziemy żyli na płacach jakie mają Niemcy - wtedy wprowadzajmy idiotyczne zakazy!!!
        • Gość: bzdurmistrz Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.aster.pl 09.06.08, 10:33
          > Tak sie rownacie do zachodu a we Francji, w Niemczech wszystkie duze
          > sklepy sa nieczynne... i bez antykatolickich hasel bo sprzedawcy tez
          > maja prawo do wolnego dnia.

Bzdura, bzdura, bzdura. Skąd pomysł, że u nas nie mają? Myślisz, że w markecie
          przez 12 godzin x 7 dni w tygodniu na kasie siedzi ciągle ta sama pani?
          • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:37
            > Myślisz, że w markecie przez 12 godzin x 7 dni
            > w tygodniu na kasie siedzi ciągle ta sama pani?

A co to za odwracanie kota ogonem? Napisal, ze w Niemczech i Francji (czyli
            cywilizowanej Europie zachodniej) w swieta sklepy sa nieczynne. Chcemy do Europy
            czy do Azji?
            smok
            • Gość: bzdurmistrz Jeszcze raz IP: *.aster.pl 09.06.08, 10:49
              > A co to za odwracanie kota ogonem? Napisal, ze w Niemczech i Francji (czyli
              > cywilizowanej Europie zachodniej) w swieta sklepy sa nieczynne.

Napisał: "[...]we Francji, w Niemczech wszystkie duze
              sklepy sa nieczynne... i bez antykatolickich hasel bo sprzedawcy tez
              maja prawo do wolnego dnia", czyli walnął bzdurę bo nie trzeba zamykać całej firmy żeby pracownik miał wolny dzień - dotarło?

> Chcemy do Europy czy do Azji?

Którą część Azji masz na myśli? I dlaczego sądzisz, że małpowanie losowych pomysłów z konkretnej części świata sprawi, że u nas będzie tak jak tam?
              • smok_sielski Re: Jeszcze raz 09.06.08, 10:51
                > Którą część Azji masz na myśli?

MOze byc Tajwan i Hong-Kong :)

> I dlaczego sądzisz, że małpowanie losowych pomy
                > słów z konkretnej części świata sprawi, że u nas
                > będzie tak jak tam?

W jakims kierunku trzeba dazyc. Zachodnie ceny juz mamy, pora zaczac kopiowac
                inne standardy...
                smok
            • Gość: 4g63 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 213.77.0.* 09.06.08, 14:07
              A co to za odwracanie kota ogonem? Napisal, ze w Niemczech i Francji (c

to że każdy ma dwa dni wolne w tygodniu
        • inna57 Re: Trzeba się było uczyć historii 09.06.08, 11:06
          to wiedziałbyś skąd jest zakaz handlu w niedziele w Niemczech.
          Geneza tego zakazu to 1945 rok. Każdy Niemiec w wieku od 16-stu do
          60-sięciu lat (z RFN) bez względu na zawód i pełnione stanowisko
          miał w latach 1945 - 1950 obowiązek stawienia się w niedzielę do
          pracy przy odbudowie, w ten prosty sposób rozwiazano problem z
          odbudową. Za tą pracę nie wypłacano wynagrodzenia, był to rodzaj
          narodowej pokuty. Dzięki temu np Hamburg jest w 70% odbudowany z
          cegły porozbiórkowej.
          Za czasów Adenauera wprowadzono do konstytucji Niemiec zapis o
          zakazie pracy w niedzielę co miało być zadośćuczynienia za trudy
          zwiazane z okresem odbudowy i wypłacania reparacji wojennych.
          Dziś Niemcy chcą aby ten zakaz został wykreślony z konstytucji.
          Jak to jest we Francji nie wiem ale co można powiedzieć dobrego o
          kraju w którym szkoły są zamknięte w środy, papierosy i zapałki
          można kupić wyłącznie spod lady, a w centrum Paryża w kamienicach
          toaleta i prysznic stanowią jedność.

Naszym związkowcom w głowach się przewraca, ciągle wymyślają nowe
          hasełka byleby tylko udowodnić swoją przydatność. Niestety obecny
          związek Solidarność do złudzenia przypomina CRZZ. To samo umocowanie
          w zakładach pracy + prawo do strajków.
          Ich zachowanie w myśl hasła "szarpajmy jadło na sztuki niechaj nagie
          świecą kości" jest przejawem skrajnej nieodpowiedzialności, zresztą
          jak może być odpowiedzialny ktoś kogo nikt nie ruszy i nie odbierze
          mu przywileji.
          Najlepiej będzie jeśli związki zawodowe będą miały umocowanie i
          prawa takie jak w USA. Chce ktoś na nich płacić jego wola a nie
          zrzucamy się wszyscy na limuzyny dla darmozjadów, którzy gęby sobie
          wycierają hasłem solidarności z którym nie mają żadnego związku.

A przy okazji powiedz mi kiedy ja będę mogła zrobić zakupy, pracuję
          6 dni w tygodniu od 7 do 20. Mam z głodu umrzeć bo komuś się niechce
          pracować.
          Niestety to nie są tylko antykatolickie hasła faktycznie kościół
          wywiera naciski na zwiększenie swoich dochodów z tacy.
          • smok_sielski Re: Trzeba się było uczyć historii 09.06.08, 11:32
            > pracuję 6 dni w tygodniu od 7 do 20

Gratuluje, nalezy ci sie order im. Pstrowskiego za wklad w budowe kapitalizmu :D
            smok
            • Gość: 4g63 Re: Trzeba się było uczyć historii IP: 213.77.0.* 09.06.08, 14:11
              > Gratu

ty chamie je@@ny,
    • smok_sielski Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:28
      W soboty i niedziele pracowac powinny tylko sluzby, ktore sa niezbedne
      (wymienione szpitale, energetycy, itd). Nikogo szlag nie trafi jesli zamiast na
      hipermarketu wybierze sie z rodzina na spacer do parku.
      smok
      • yola13 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:38
        czy ktos ci kaze pracowac w hipermarkecie? Równie dobrze mozesz
        skonczyc wyzsze studia i isc do pracy np. w biurze projektów i
        bedziesz pracował od poniedziałku do piatku, od 7 do 15
        • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:41
          > czy ktos ci kaze pracowac w hipermarkecie?

Ten argument liberalow mnie zawsze rozwala. A kto kaze ludziom pracowac jako
          smieciarze, jako pielegniarki, jako listonosze, jako nauczyciele? Najlepiej
          niech wszyscy skoncza studia i zostana prezesami korporacji nie?
          smok
          • yola13 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:44
            jasne bo wy wolicie tylko strajkowac i najlepiej nic nie robic
            • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:46
              > jasne bo wy wolicie tylko strajkowac i najlepiej
              > nic nie robic

Jakie wy? Czy ja pracuje w hipermarkecie? Ale mam jeszcze jakis slad empatii dla
              ludzi (a pomaga mi w tym fakt, ze kiedys pracowalem w przemysle i tez musialem
              robic nie tylko w niedziele, ale i wigilie, sylwestra i wielkanoc).
              smok
              • Gość: aurora Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.softdesk.com.pl 09.06.08, 13:07
                smok_sielski napisał:

(a pomaga mi w tym fakt, ze kiedys pracowalem w przemysle i tez musialem
                > robic nie tylko w niedziele, ale i wigilie, sylwestra i wielkanoc).
                > smok
                >

oo, to szczesiaż z Ciebie był, bo dla każdego normalnego pracownika wigilia i sylwester to normalne dni pracy.

co do sklepów to zazwyczaj były markety zamknięte w święta, w drugie dni świąt były otwarte krócej i działo się to bez tego durnego zakazu.
                • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 13:26
                  > oo, to szczesiaż z Ciebie był, bo dla każdego
                  > normalnego pracownika wigilia i sylwester to
                  > normalne dni pracy.

Nie czepiaj sie. Jesli chcesz szczegolow to pracowalem w I i II swieto bozego
                  narodzenia oraz nowy rok (a w wigilie rowniez na druga zmiane i nocke).
                  smok
          • maruda.r Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:53
            smok_sielski napisał:

> > czy ktos ci kaze pracowac w hipermarkecie?
            >
            > Ten argument liberalow mnie zawsze rozwala.

To ciekawe. Jestem liberałem i nie widzę potrzeby czy konieczności handlu w
            niedzielę. Widzę natomiast większy pożytek z dnia wolnego.

• smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:55
              > To ciekawe. Jestem liberałem i nie widzę
              > potrzeby czy konieczności handlu w niedzielę.

No wiec kto chce "prawa do pracy w niedziele" jak nie liberalowie? Komunisci? :>
              smok
              • maruda.r Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 11:00
                smok_sielski napisał:

> > To ciekawe. Jestem liberałem i nie widzę
                > > potrzeby czy konieczności handlu w niedzielę.
                >
                > No wiec kto chce "prawa do pracy w niedziele" jak nie liberalowie? Komunisci? :

Baranie łby różnej orientacji politycznej, którym brak rozumu przeszkadza we
                wcześniejszym zaopatrzeniu lodówki i zorganizowaniu sobie czasu w inny sposób,
                niż pchanie wózka po hipermarkecie.

Nie mylmy XIX-wiecznej dziczy kapitalistycznej z liberalizmem.

• Gość: h3x Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.98.102.140.ip.airbites.pl 09.06.08, 12:26
        Prowadzę mały sklep monopolowy i dzięki takim niedzielom nie muszę
        do pensji dopłacać. Ruch w niedzielę jest 3x większy niż w dni
        pracujące. Pracować powinien ten, kto chce. A solidaruchy się
        kompromitują po raz kolejny - chcą zakazu pracy w niedzielę, bo sami
        nie muszą pracować i robią wszystko, żeby się przypodobać klerowi,
        bo zakaz handlu w niedzielę nie ma nic wspólnego z prawami
        pracowniczymi, które solidaruchy mają w d... Jeśli ta ustawa wejdzie
        w życie to dla mnie (jak i dla tysiecy innych drobnych
        przedsiębiorców) będzie oznaczało zamknięcie działalności i
        ogólnonarodową zrzutkę na zasiłek dla mnie. Solidarności już dawno
        nie ma. Została organizacja, która tylko sobie wyciera mardę
        solidarnością.
    • Gość: krytyk Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 195.7.30.* 09.06.08, 10:32
      Kiedy rozpierdzielicie ta bande warcholow? Po co wam ona, nie ma nic
      wspolnego z pierwotnym zwiazkiem.
    • kali23 Te czarne mendy nie popuszczą! 09.06.08, 10:33
    • yola13 Polski nie stac na to 09.06.08, 10:36
      a pozatym widząc ewolucję żądan to najpierw było żądanie wolnych dni
      we wszystkie swieta, teraz juz chcecie wszystkie niedziele, rozumiem
      ze nastepnym krokiem beda wszystkie soboty, to moze odrazu żadajcie
      wolnego 5 dni w tygodniu, tak bedzie prosciej, po co rozkładac
      żądania na raty? Zenada
      • Gość: mi28 Re: Polski nie stac na to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 10:42
        sama jesteś żenada idź sobie popracuj w niedzielę 12 godzin i póżniej
        porozmawiajmy na ten temat
        • yola13 Re: Polski nie stac na to 09.06.08, 10:45
          pracowalam w niedzielę wiec nie zaskoczysz mnie
          • Gość: mi28 Re: Polski nie stac na to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 10:47
            i jak było, miło?
            • yola13 Re: Polski nie stac na to 09.06.08, 10:49
              przeżyłam, no i miałam wolny poniedziałek i mogłam sobie pojsc do
              urzedu pozałatwiac sprawy
            • Gość: Radek Re: Polski nie stac na to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 11:02
              Jesteś dość krótkowzroczną osobą. Dlaczego pracujesz w sklepie? Prawdopodobnie
              dlatego, bo nie znajdziesz lepszej pracy. Co się stanie, gdy rząd wprowadzi
              całkowity zakaz handlu w weekendy? Pracownicy zwolnią część pracowników i ty lub
              ktoś inny straci pracę. Poza tym zmniejszą się obroty sklepów, ludzie będą mniej
              kupować i odbije się to negatywnie na całej gospodarce. Każdy kij ma dwa końce.
              • Gość: a Re: Polski nie stac na to IP: 217.153.178.* 09.06.08, 12:13
                Przyczyn dla ktorych ludzie pracuja w sklepach jest wiele i wcale nie oznacza to ze nie moga znalezc lepszej pracy. A jesli tak uwazasz to dopiero masz krotki wzrok.
                Jesli rzad wprowadzi zakaz handlu w niedziele to skorzystaja na tym wszyscy bo wreszcie beda mieli czas spedzic czas z dziecmi i rodzina.
                Nie powinno to wplynac w zaden sposob na zminiejszenie obrotow sklepow, a powiedzialabym ze stanie sie wrecz odwrotnie, bo ludzie beda robic wieksze zakupy - pelne koszyki jakby miala nastapic jakas kleska rzywiolowa, kilometrowe kolejki do kas - Masakra.
                Kiedys sklepy w niedziele byly zamkniete i jakos problemow nie było.
                Weźmy przykład z Państw zachodnich - jak juz tu sie ktos wypowiedział - i nie zachowujmy sie tak jakby pojscie na zakupy w niedziele bylo jakas niesamowita rozrywka i priorytetem.
                Troche zrozumienia!

• lmblmb będą siedzieć przed telewizorem 09.06.08, 16:11
                  Gość portalu: a napisał(a):

> Przyczyn dla ktorych ludzie pracuja w sklepach jest wiele i wcale
                  > nie oznacza to ze nie moga znalezc lepszej pracy.

Jakie są inne przyczyny? Daruj sobie "bo lubią tę pracę".

> Jesli rzad wprowadzi zakaz handlu w niedziele to skorzystaja na
                  > tym wszyscy bo wreszcie beda mieli czas spedzic czas z dziecmi
                  > i rodzina.

Akurat. Teraz mają inny dzień wolny i spędzają go z rodziną? Nie. To nie zmieni
                  się jeśli niedziela będzie wolna, bo będą siedzieć przed telewizorem oglądając
                  debilne seriale.

> Nie powinno to wplynac w zaden sposob na zminiejszenie obrotow
                  > sklepow, a powiedzialabym ze stanie sie wrecz odwrotnie, bo ludzie
                  > beda robic wieksze zakupy -

Nie rozumiem twojej logiki, ale to nie pierwszy raz nie rozumiem Polaków spoza
                  mojego regionu. Wy macie jakąś specjalną logikę.

> pelne koszyki jakby miala nastapic jakas kleska rzywiolowa,

"Rzywiołowa"? Nic dziwnego, że zależy ci na wolnej niedzieli...

> Kiedys sklepy w niedziele byly zamkniete i jakos problemow nie
                  > było.

Były ogromne. Pamiętam dobrze lata 80-te, bo taki młody nie jestem. Jak mnie
                  cieszyło przeprowadzenie się do miasta, bo przynajmniej jeden sklep był otwarty
                  w niedzielę...

> Weźmy przykład z Państw zachodnich

Z przyjemnością zaproponuję Kanadę, w której wszystko jest otwarte. Kraj jest
                  tak katolicki jak Polska, i jeszcze bardziej socjalistyczny.

> zachowujmy sie tak jakby pojscie na zakupy w niedziele bylo jakas
                  > niesamowita rozrywka i priorytetem.

Wolność wyboru JEST priorytetem.

> Troche zrozumienia!

Żadnej wyrozumiałości, od tego ludzie stają się leniwi. Jeśli komuś nie chciało
                  się nosić teczki, to będzie nosić woreczki. W końcu musi być ktoś, kim mogę moje
                  dzieci straszyć.
        • lmblmb Re: Polski nie stac na to 09.06.08, 16:04
          Gość portalu: mi28 napisał(a):

> sama jesteś żenada idź sobie popracuj w niedzielę 12 godzin i
          > póżniej porozmawiajmy na ten temat

Tacy ludzie jak Jola zapewne studiowali latami i teraz nie muszą takich rzeczy
          robić.
      • maruda.r Re: Polski nie stac na to 09.06.08, 10:55
        yola13 napisała:

> a pozatym widząc ewolucję żądan to najpierw było żądanie wolnych dni
        > we wszystkie swieta, teraz juz chcecie wszystkie niedziele, rozumiem
        > ze nastepnym krokiem beda wszystkie soboty, to moze odrazu żadajcie
        > wolnego 5 dni w tygodniu, tak bedzie prosciej, po co rozkładac
        > żądania na raty? Zenada

To zatrudnij się w takiej firmie, która pracuje również w soboty i w niedziele.
        W czym problem?

• Gość: drewko Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 10:40
      jestem całkowicie za tym ,aby w niedziele były pozamykane hipermarkety,na
      początku można by było zostawić otwarte np do godz 15 a nie tak jak tera do 20
      ,czy 21.Sprzedawcy są ludźmi którzy również zasługują na spędzenie czasu z rodziną
      • Gość: ja Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 80.51.91.* 09.06.08, 10:43
        sprzedawcy nie chcą pracować - niech zmienią pracę.
        • Gość: drewko Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 10:45
          a ludzie niech zmienią swoje przyzwyczajenie do bezsensownego łażenia po sklepach
        • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:47
          > sprzedawcy nie chcą pracować - niech zmienią
          > pracę.

Oraz nauczyciele, listonosze, pielegniarki, etc.
          smok
      • yola13 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:47
        Gość portalu: drewko napisał(a):

> jestem całkowicie za tym ,aby w niedziele były pozamykane
        hipermarkety,na
        > początku można by było zostawić otwarte np do godz 15 a nie tak
        jak tera do 20
        > ,czy 21.Sprzedawcy są ludźmi którzy również zasługują na spędzenie
        czasu z rodz
        > iną

Co chcesz przez to powiedziec ze nie masz w ogóle wolnych dni w
        ciagu miesiaca w swojej pracy w sklepie? Nie wierzę
        • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:49
          > Co chcesz przez to powiedziec ze nie masz w
          > ogóle wolnych dni w ciagu miesiaca w swojej

Nie wiem jak kolega, ale ja za przepracowana np. niedziele (albo wielkanoc)
          dostawalem wolny czwartek... Fantastycznie po prostu, zwlaszcza jak jeszcze zona
          pracuje.
          smok
          • yavorius Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:51
            Ale chcesz powiedzieć, że ktoś Cię zmuszał, żebyś tam pracował? To
            chcesz powiedzieć?
            • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:53
              > Ale chcesz powiedzieć, że ktoś Cię zmuszał,
              > żebyś tam pracował? To chcesz powiedzieć?

Osobiscie zmienilem prace na taka, w ktorej nie musze pracowac w niedziele i
              swieta. Ale NIE KAZDY ma taka mozliwosc (wiekszosc jej nie ma). Troche empatii
              ludzie.
              smok
              • Gość: 4g63 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 213.77.0.* 09.06.08, 14:13
                a ja nie mam możliwości kupić sobie ferrari, może zrzucicie się dla mnie?
                smoczku? empatii trochę
          • yola13 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:55
            zgodnie z kodeksem pracy nie musi to byc poniedziałek, ale napewno
            nie mozna pracowac ciagiem dłużej niz 5 dni, bo po 5 dniach
            przysługuje dzien wolny, i co 4 niedziela musi byc wolna, no i kazdy
            pracownik pracujacy na cały etat musi miec tyle dni wolnego ile
            przysługuje w miesiacu, w miesiacu bez swiat jest to minimum 8 dni
      • Gość: swoboda_t Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 12:21
        Nauczyciele (niektórzy), pielęgniarki, wielu pracowników firm
        pocztowych również - oni pracują w weekendy. Podobnie kasjherki w
        kinach, barmani, kierowcy autobusów, i setki innych zawodów. Co
        takiego jest w pracy w markecie, że akurat ta grupa zawodowa ma być
        uprzywilejowana?? I uprzedzając komentarze - ja kiedyś pracowałem w
        markecie, w niedziele, pracowałem w ochronie 24/7, pracowałem za
        barem w święta. W zakładach, również w marketach, gdzie obowiazuje
        solidny dodatek za pracę w niedzielę czy święta załoga sama prosi
        się o takie szychty - w tym kierunku powinny iść regulacje prawne i
        wszyscy byliby zadowoleni.
        • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 12:22
          > Co takiego jest w pracy w markecie, że akurat ta
          > grupa zawodowa ma być uprzywilejowana??

Chodzi o to, by w niedziele i swieta pracowali tylko ludzie, ktorych praca
          naprawde jest niezbedna. Sprzedawanie mydla i powidla do nich nie nalezy.
          smok
          • Gość: meesha Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.it-net.pl 09.06.08, 13:10
            A kto ma decydować o tym czyja praca jest niezbędna w niedzielę, a czyja nie?
            Czy praca prezentera radiowego w niedzielę jest niezbędna? Albo kierowcy
            autobusu? A kelnera?
            • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 13:28
              > Czy praca prezentera radiowego w niedzielę jest
              > niezbędna? Albo kierowcy autobusu? A kelnera?

Tak ich praca jest niezbedna. A przyklad jaka praca jest niezbedna dla
              funkcjonowania spoleczenstwa mozemy brac z zachodu.
              smok
              • Gość: swoboda_t Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 23:33
                Czy Findlandia, Szwecja, Irlandia, Portugalia itp. są wystarczająco
                na zachód od nas (no tak, Finlandia nie jest :P), czy jednak nie
                bardzo?? Bo tam można handlować w niedziele i jakoś nie ma z tym
                problemu. We wzmiankowanej Francji w niedziele otwarte są np. sklepy
                budowlane. Po raz wtóry pytam - w czym jest gorszy pracownik
                restauracji, knajpy, kina, teatru, kwiaciarni, że o służbach
                ratunkowych czy komunikacji nie wspomnę, od pracownika marketu??
                Dlaczego otwarte kina i kanjpy są niezbędne dla funkcjonowania
                społecęństwa, ale skley już nie??
    • Gość: Ksiezn Ranowalona Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 147.110.52.* 09.06.08, 10:49
      W Republice Poludniowej Afryki jest pod tym wzgledem wolnosc o
      jakiej sie filozofom nie snilo. Tylko ze za prace w sobote nalezy
      sie 150% dziennej stawki a za prace w niedziele lub swieta 200%
      dziennej stawki.
    • kakens Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 11:08
      A może zamiast zakazów niech się te 100tys ludzi wybierze w niedzielę do
      sklepów, ale niech nic nie kupują tylko łażą, wyżerają wszystko z degustacji,
      zadają mnóstwo pytań i tak co tydzień. Może za jakiś czas właściciel połapie
      się, że niedziela mu się nie opłaca bo ludzie sobie tylko na spacery przyłażą i
      sam zamknie sklep. Sukces zależy od powszechności akcji ;)
      Zakazów genetycznie nienawidzę.
    • ukos Srutututu 09.06.08, 11:17
      "Eksperci ostrzegają, że nowe regulacje mogą się wiązać ze wzrostem
      cen i zwolnieniami".

Nie jestem szczególnym entuzjastą dzisiejszych zz, ale pieprzenie o
      zwolnieniach to po prostu kit! W razie zakazu handlu do sprzedania
      będzie i tak ta sama masa towaru wymagająca tego samego nakładu
      pracy. Handlowcy nie chcą po prostu ponieść nakładów na inwestycje
      umożliwiające sprzedaż tej samej masy towaru w krótszym czasie.
      Można tę niechęć zrozumieć, natomiast pseudoargumentami mającymi ją
      uzasadnić można sobie najwyżej podetrzeć. Zakaz handlu w niedzielę
      obowiązuje w wielu krajach całkowicie zsekularyzowanych, nie jest
      więc przejawem jakiegoś religianctwa, tylko racjonalnego
      gospodarowania zasobami pracy.
      • smok_sielski Re: Srutututu 09.06.08, 12:13
        > "Eksperci ostrzegają, że nowe regulacje mogą się
        > wiązać ze wzrostem cen i zwolnieniami".

"Eksperci" (a raczej pracownicy PR biznesu) chyba zapomnieli, ze teraz mamy 7
        dni handlu, a ceny wystrzelily w stratosfere...
        smok
    • Gość: gość Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.08, 11:19
      POPIERAM , - W TEN DZIEN CHCĘ BYĆ Z RODZINĄ . SAMA PRACUJE W
      NIEDZIELĘ I WIEM ,ŻE W TE DNI ZAKUPY ROBIĄ PRZEDE WSZYSTKIM CI ,
      KTÓRZY NIE PRACUJĄ , EMERYCI I RENCISCI SIEDZĄCY NA CODZIEN W DOMU.
      LEPIEJ PRZEDŁUŻYĆ O GODZINĘ OTWARCIE SKLEPU W SOBOTĘ, JAK KTOŚ NIE
      ZADBA O ZAWARTOŚC LODÓWKI TO BĘDZIE MIAŁ PROBLEM,JEGO STRATA .NIE
      CHCĘ BYĆ PAROBKIEM DLA NIEUDACZNIKÓW ŻYCIOWYCH I DLA TYCH CO NIE
      WIEDZĄ CO Z WOLNYM CZASEM ZROBIĆ W NIEDZIELĘ .SKLEPY TYLKO
      DYŻURNE .A CI KRÓRYM MAŁO NIECH SAMI PRACUJĄ .
    • Gość: andrzej Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.chello.pl 09.06.08, 11:31
      czemu tylko handel.A co z resztą ludzi pracujących w niedzielę i święta
    • darmen987 Zakazy, nakazy!! 09.06.08, 11:59
      To ma być wolny kraj, jego mać?Ja zakupy robię Wyłącznie w niedzielę, bo wtedy
      mam na nie czas.To jest moje prawo i życzę sobie by się ode mnie odj..bać!!
    • Gość: jet Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 62.29.168.* 09.06.08, 12:10
      W socjalistycznej Francji ludzie by chcieli pracować 30h/tyg. Efekt skróconego
      tygodnia pracy już im się odbił czkawką.

W religijnych USA markety potrafią być czynne 24/7. Tyle, że tam na szczęście
      nie mają Solidaruchów, tzn w latach 80. paru chciało tam się "osiedlić" ale
      Reagan wyczuł hołotę nosem i jego administracja owszem pomagała opozycji w
      PRL, ale opozycjonistom którzy znaleźli się za oceanem, już nie.
      • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 12:15
        > W socjalistycznej Francji ludzie by chcieli
        > pracować 30h/tyg.

W neoliberalnej Polsce natomiast ludzie dali sobie wmowic, ze praca 24 godziny
        na dobe, 7 dni w tygodniu da im szczescie i zadowolenie.
        smok
        • Gość: jet Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 62.29.168.* 09.06.08, 12:26
          > W neoliberalnej Polsce

--przepraszam, w jakiej? Państwo zabiera 70% zarobków z czego większość zjada
          uprzywilejowana kasta sierot po PRL i to jest ten liberalizm?

natomiast ludzie dali sobie wmowic, ze praca 24 godziny
          > na dobe, 7 dni w tygodniu da im szczescie i zadowolenie.
          > smok

A znasz kogoś, kto pracuje 24/7? Bo ja nie i chętnie poznam kozaka.
          • Gość: anyu,anty Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 82.146.248.* 09.06.08, 12:52
            jet-W/g skarg pokrzywdzonych medyków to lekarze pracują 24 godz. na dobę.
          • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 13:30
            > A znasz kogoś, kto pracuje 24/7? Bo ja nie i
            > chętnie poznam kozaka.

Jedna tu pisala na forum, ze robi od piatku do soboty od 7 do 19 czy 20tej.
            Wiele sie nie urwie :>
            smok
    • Gość: podatnik Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.com 09.06.08, 12:27
      Solidarność niewinna, muszą słuchać okupanta. Realizują tylko
      polecenia biskupów. Chłopstwo, co to się poprzebierało w komże i udaje
      Episkopat, ma naiwną wiarę w to, że narodek pozbawiony możliwości
      robienia czegokolwiek w niedzielę, uda się do kościoła i tam zostawi
      pieniądze, które obecnie trwoni w sklepach. Samo uzasadnienie tych
      kuriozalnych pomysłów jest tak idiotycznie głupie, że myśl musi
      pochodzić od polskich hierarchów. CBDO.
    • Gość: 1337 Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 212.76.37.* 09.06.08, 12:44
      Następny bezsensowny przepis spowalniający już spowolnioną
      gospodarkę. Zamiast wiekszej wolności i swobody dostaniemy następne
      utrudnienie. Może by się wreszcie zająć uproszczaniem przepisów a
      nie tworzeniem nowych.
    • Gość: jano Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 12:50
      A dlaczego nikt nie mówi o pracownikach zakładów produkcyjnych pracujących
      którzy pracują w systemie 4-zmiennym?? Skoro oni mogą to mogą też w marketach.
      • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 13:34
        > A dlaczego nikt nie mówi o pracownikach zakładów
        > produkcyjnych pracujących którzy pracują w
        > systemie 4-zmiennym?

W takiej kopalni nie prowadzi sie wydobycia w soboty i niedziele. Pracuja tylko
        ludzie niezbedni do utrzymania bezpieczenstwa, zrobienia remontow itd.

> Skoro oni mogą to mogą też w marketach.

Słowo klucz - mogą (w przeciwieństwie do "muszą").
        smok
    • Gość: gość Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.acppharma.pl 09.06.08, 13:11
      Obniżenie zarobków i zwolnienia to tylko taki straszak, bo i tak
      pracodawca musi dać każdemu pracownikowi 2 dni wolne w tygodniu,
      więc nie zmieni się ani wymiar tygodnia pracy ani nakład pracy
      indywidualnego pracownika. Jedynie wielkie sieci handlowe stracą
      zyski, bo obroty w niedzielę i swięta biją na głowę te z całego
      tygodnia, co i tak nie wpłynie na szeregowego pracownika, bo jego
      wypłata nie zależy od obrotu.
      A jeśli niektórzy nie mają czasu zrobić zakupów prze 6 dni w
      tygodniu, między 8.00 a 22.00 to może sami powinni pomyśleć nad
      zmianą pracy.
      • Gość: swoboda_t Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 23:44
        Obniżki zarobków nie będzie, bo i tak ciężko o chętncyh. Pomijając
        te placówki, gdzie za niedziele są ekstra dodatki (tak było kiedyś
        np. w Castoramie) - wtedy pracownicy stracą. Ale redukcje będą na
        pewno - część załogi nie będzie potrzebna w sytuacji, gdy jeden
        dzień handlowy odpada. Za zasiłki zapłacimy wszyscy.
    • Gość: rgrab Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.nordeabank.pl 09.06.08, 13:14
      sklepy jak telewizja. Jak będzie zakazane nadawania programów w
      niedzielę to można też zakazywać pracy sklepów. Sklep jest mi
      bardziej potrzebny niż TV. Poza tym TV zle wpływa na życie rodzinne.
      Takiej wady nie ma sklep. Jeżeli dbamy o sprzedawców to dbajmy też o
      obsługę techniczną TV.
      • smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 13:36
        > sklepy jak telewizja

Jak sie przywoluje analogie, to warto to robic z glowa. Hint - telewizji sie nie
        naogladasz na zapas.
        smok
        • Gość: swoboda_t Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 23:45
          Co za różnica?? TV nie jest neizbędna do życia i każdy się jeden
          dzień w tygodniu bez transmisji obejdzie. Zrestzą można puścić
          nagranie, a wszyscy pracownicy do domu, nobo neidziela. Przecież to
          logiczne, prawda??
    • Gość: antek_emigrant Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.icpnet.pl 09.06.08, 14:41
      Czapeczka uciska coraz bardziej tych "solidaruchów"!
      Robić im sie nie chce, tylko by roazrabiali!
    • Gość: ELA Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 15:27
      CZY TO DOTYCZY TEŻ APTEK I STACJI BENZYNOWYCH
    • Gość: Marek Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 22:54
      Solidarność powinna zostać zlikwidowana i to już dawno temu. Mam
      wrażenie że działa na szkodę nas wszystkich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka