Gość: ja IP: 80.51.91.* 09.06.08, 10:21 Rozumiem, że dotyczy to także handlu przed kościołami, vide: prasa katolicka, różańce, święte obrazki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rosomak Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 10:22 W takim razie wszyscy pracujący od poniedziałku do soboty muszą np. przestać jeść. Dzięki zamkniętym sklepom nigdy nie zrobią zakupów. Następny świetny pomysł związkowców. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:50 Gość portalu: rosomak napisał(a): > W takim razie wszyscy pracujący od poniedziałku do soboty muszą np. przestać > jeść. ******************************* Kupują jedzenie na cały tydzień? Jak więc przeżyli PRL, gdy w niedziele sklepy były zamknięte? Odpowiedz Link Zgłoś
developing Nie chcą moich złotówek? 09.06.08, 11:18 To trudno. Dostaną je Czesi. Mieszkam rzut beretem od granicy. Tam mają mniej oszołomów i dużo lepsze piwo. Solidarność to już historia, teraz jest "solidarność", niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow zlotowka to moneta. baranku bozy 09.06.08, 12:06 W Polsce obowiazuje zloty. Nic dziwnego ze handlowcy nie chca twoich drobnych. Pewnie z kieszonkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: zlotowka to moneta. baranku bozy IP: 213.77.0.* 09.06.08, 12:23 ksiądz też ma mieć zakaz handlu odpustami, więc msza w niedziele zakazana! no bo chyba nie będziecie tych niedzielnych pracowników supermarketów, zmuszać to zapi@@@lania do kościółków? to też praca, tak wystać godzinkę - już lepiej siedzieć przy kasie.. ps - jeśli to przejdzie, natychmiast wyjeżdżam z tego kraju - dla tych którzy teraz pomyśleli - to spier@@@laj - nie chcecie żebym wypracowywał dla was podatek, i dlatego tak mówicie - proszę bardzo, będę pracował na jakichś normalnych ludzi, a akurat należę do mniejszości jeśli chodzi o wysokość płaconego podatku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bardu Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 13:25 > Kupują jedzenie na cały tydzień? Jak więc przeżyli PRL, > gdy w niedziele sklepy były zamknięte? W PRL pracowało się najwyżej do 16:00. Dzisiaj pracuje się do 18:00, 19:00 i dłużej. Nierzadko również w soboty i w niedziele. Marny argument. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elizabeth Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 80.72.36.* 09.06.08, 13:12 są już hipermarkety internetowe (ja korzystam i polecam) zamówienie możesz zrobić nawet o 3 nad ranem , dowiozą w wybranym przedziale czasowym (od pn do soboty) i omijasz szerokim łukiem centra handlowe no chyba że jesteś jednym ze "spacerowiczów" i jest to sposób na spędzanie wolnego czasu, a opowieści o umieraniu z głodu bo w niedziele sklep zamknięty są sztandarowym hasłem przeciw zakazowi handlu w niedzielę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 80.51.91.* 09.06.08, 10:24 Sugeruję także zamknięcie szpitali, elektrowni, posterunków policji, wodociągów, gazowni. Proszę pamiętać także o straży pożarnej i lotnictwie. Wojsko też musi mieć wolne. Straż graniczna również chce wypocząć w niedzielę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Moherro Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 193.201.167.* 09.06.08, 11:59 Czarnuchy też powinni pozamykać swoje burdele, gdzie pierd@lą o jakimś żydzie, co po wodzie chodził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatroskany Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.06.08, 10:24 Nie zakazywać a płacić!! Za prace w niedziele i święta obowiązkowy dodatek do pensji w wysokości 100 % wynagrodzenia jak za pracę w dzień powszedni i problem zniknie!! A pracodawca poskrobie się po głowie czy opłacać mu się będzie zatrudniać w te dni!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 09.06.08, 10:36 Ja chętnie popracuję w niedzielę za 50% dopłaty, Ty się od mojego prawa do pracy (nawet za darmo jak mam ochotę!) odczep. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:56 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Ja chętnie popracuję w niedzielę za 50% dopłaty, Ty się od mojego prawa do prac > y > (nawet za darmo jak mam ochotę!) odczep. ********************************* Mylisz prawo do pracy z przymusem ekonomicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 80.51.91.* 09.06.08, 10:26 Aha, proszę także zamknąć kościoły. Jeśli niedziela ma być dniem wolnym, WSZYSCY mają nie pracować. Dziękuję za zrozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.06.08, 10:28 Tak sie rownacie do zachodu a we Francji, w Niemczech wszystkie duze sklepy sa nieczynne... i bez antykatolickich hasel bo sprzedawcy tez maja prawo do wolnego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 80.51.91.* 09.06.08, 10:29 Społeczeństwo polskie jest na dorobku, jak będziemy żyli na płacach jakie mają Niemcy - wtedy wprowadzajmy idiotyczne zakazy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdurmistrz Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.aster.pl 09.06.08, 10:33 > Tak sie rownacie do zachodu a we Francji, w Niemczech wszystkie duze > sklepy sa nieczynne... i bez antykatolickich hasel bo sprzedawcy tez > maja prawo do wolnego dnia. Bzdura, bzdura, bzdura. Skąd pomysł, że u nas nie mają? Myślisz, że w markecie przez 12 godzin x 7 dni w tygodniu na kasie siedzi ciągle ta sama pani? Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:37 > Myślisz, że w markecie przez 12 godzin x 7 dni > w tygodniu na kasie siedzi ciągle ta sama pani? A co to za odwracanie kota ogonem? Napisal, ze w Niemczech i Francji (czyli cywilizowanej Europie zachodniej) w swieta sklepy sa nieczynne. Chcemy do Europy czy do Azji? smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdurmistrz Jeszcze raz IP: *.aster.pl 09.06.08, 10:49 > A co to za odwracanie kota ogonem? Napisal, ze w Niemczech i Francji (czyli > cywilizowanej Europie zachodniej) w swieta sklepy sa nieczynne. Napisał: "[...]we Francji, w Niemczech wszystkie duze sklepy sa nieczynne... i bez antykatolickich hasel bo sprzedawcy tez maja prawo do wolnego dnia", czyli walnął bzdurę bo nie trzeba zamykać całej firmy żeby pracownik miał wolny dzień - dotarło? > Chcemy do Europy czy do Azji? Którą część Azji masz na myśli? I dlaczego sądzisz, że małpowanie losowych pomysłów z konkretnej części świata sprawi, że u nas będzie tak jak tam? Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Jeszcze raz 09.06.08, 10:51 > Którą część Azji masz na myśli? MOze byc Tajwan i Hong-Kong :) > I dlaczego sądzisz, że małpowanie losowych pomy > słów z konkretnej części świata sprawi, że u nas > będzie tak jak tam? W jakims kierunku trzeba dazyc. Zachodnie ceny juz mamy, pora zaczac kopiowac inne standardy... smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 213.77.0.* 09.06.08, 14:07 A co to za odwracanie kota ogonem? Napisal, ze w Niemczech i Francji (c to że każdy ma dwa dni wolne w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
inna57 Re: Trzeba się było uczyć historii 09.06.08, 11:06 to wiedziałbyś skąd jest zakaz handlu w niedziele w Niemczech. Geneza tego zakazu to 1945 rok. Każdy Niemiec w wieku od 16-stu do 60-sięciu lat (z RFN) bez względu na zawód i pełnione stanowisko miał w latach 1945 - 1950 obowiązek stawienia się w niedzielę do pracy przy odbudowie, w ten prosty sposób rozwiazano problem z odbudową. Za tą pracę nie wypłacano wynagrodzenia, był to rodzaj narodowej pokuty. Dzięki temu np Hamburg jest w 70% odbudowany z cegły porozbiórkowej. Za czasów Adenauera wprowadzono do konstytucji Niemiec zapis o zakazie pracy w niedzielę co miało być zadośćuczynienia za trudy zwiazane z okresem odbudowy i wypłacania reparacji wojennych. Dziś Niemcy chcą aby ten zakaz został wykreślony z konstytucji. Jak to jest we Francji nie wiem ale co można powiedzieć dobrego o kraju w którym szkoły są zamknięte w środy, papierosy i zapałki można kupić wyłącznie spod lady, a w centrum Paryża w kamienicach toaleta i prysznic stanowią jedność. Naszym związkowcom w głowach się przewraca, ciągle wymyślają nowe hasełka byleby tylko udowodnić swoją przydatność. Niestety obecny związek Solidarność do złudzenia przypomina CRZZ. To samo umocowanie w zakładach pracy + prawo do strajków. Ich zachowanie w myśl hasła "szarpajmy jadło na sztuki niechaj nagie świecą kości" jest przejawem skrajnej nieodpowiedzialności, zresztą jak może być odpowiedzialny ktoś kogo nikt nie ruszy i nie odbierze mu przywileji. Najlepiej będzie jeśli związki zawodowe będą miały umocowanie i prawa takie jak w USA. Chce ktoś na nich płacić jego wola a nie zrzucamy się wszyscy na limuzyny dla darmozjadów, którzy gęby sobie wycierają hasłem solidarności z którym nie mają żadnego związku. A przy okazji powiedz mi kiedy ja będę mogła zrobić zakupy, pracuję 6 dni w tygodniu od 7 do 20. Mam z głodu umrzeć bo komuś się niechce pracować. Niestety to nie są tylko antykatolickie hasła faktycznie kościół wywiera naciski na zwiększenie swoich dochodów z tacy. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Trzeba się było uczyć historii 09.06.08, 11:32 > pracuję 6 dni w tygodniu od 7 do 20 Gratuluje, nalezy ci sie order im. Pstrowskiego za wklad w budowe kapitalizmu :D smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Trzeba się było uczyć historii IP: 213.77.0.* 09.06.08, 14:11 > Gratu ty chamie je@@ny, Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:28 W soboty i niedziele pracowac powinny tylko sluzby, ktore sa niezbedne (wymienione szpitale, energetycy, itd). Nikogo szlag nie trafi jesli zamiast na hipermarketu wybierze sie z rodzina na spacer do parku. smok Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:38 czy ktos ci kaze pracowac w hipermarkecie? Równie dobrze mozesz skonczyc wyzsze studia i isc do pracy np. w biurze projektów i bedziesz pracował od poniedziałku do piatku, od 7 do 15 Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:41 > czy ktos ci kaze pracowac w hipermarkecie? Ten argument liberalow mnie zawsze rozwala. A kto kaze ludziom pracowac jako smieciarze, jako pielegniarki, jako listonosze, jako nauczyciele? Najlepiej niech wszyscy skoncza studia i zostana prezesami korporacji nie? smok Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:44 jasne bo wy wolicie tylko strajkowac i najlepiej nic nie robic Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:46 > jasne bo wy wolicie tylko strajkowac i najlepiej > nic nie robic Jakie wy? Czy ja pracuje w hipermarkecie? Ale mam jeszcze jakis slad empatii dla ludzi (a pomaga mi w tym fakt, ze kiedys pracowalem w przemysle i tez musialem robic nie tylko w niedziele, ale i wigilie, sylwestra i wielkanoc). smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.softdesk.com.pl 09.06.08, 13:07 smok_sielski napisał: (a pomaga mi w tym fakt, ze kiedys pracowalem w przemysle i tez musialem > robic nie tylko w niedziele, ale i wigilie, sylwestra i wielkanoc). > smok > oo, to szczesiaż z Ciebie był, bo dla każdego normalnego pracownika wigilia i sylwester to normalne dni pracy. co do sklepów to zazwyczaj były markety zamknięte w święta, w drugie dni świąt były otwarte krócej i działo się to bez tego durnego zakazu. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 13:26 > oo, to szczesiaż z Ciebie był, bo dla każdego > normalnego pracownika wigilia i sylwester to > normalne dni pracy. Nie czepiaj sie. Jesli chcesz szczegolow to pracowalem w I i II swieto bozego narodzenia oraz nowy rok (a w wigilie rowniez na druga zmiane i nocke). smok Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:53 smok_sielski napisał: > > czy ktos ci kaze pracowac w hipermarkecie? > > Ten argument liberalow mnie zawsze rozwala. ********************************** To ciekawe. Jestem liberałem i nie widzę potrzeby czy konieczności handlu w niedzielę. Widzę natomiast większy pożytek z dnia wolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:55 > To ciekawe. Jestem liberałem i nie widzę > potrzeby czy konieczności handlu w niedzielę. No wiec kto chce "prawa do pracy w niedziele" jak nie liberalowie? Komunisci? :> smok Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 11:00 smok_sielski napisał: > > To ciekawe. Jestem liberałem i nie widzę > > potrzeby czy konieczności handlu w niedzielę. > > No wiec kto chce "prawa do pracy w niedziele" jak nie liberalowie? Komunisci? : ****************************** Baranie łby różnej orientacji politycznej, którym brak rozumu przeszkadza we wcześniejszym zaopatrzeniu lodówki i zorganizowaniu sobie czasu w inny sposób, niż pchanie wózka po hipermarkecie. Nie mylmy XIX-wiecznej dziczy kapitalistycznej z liberalizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h3x Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.98.102.140.ip.airbites.pl 09.06.08, 12:26 Prowadzę mały sklep monopolowy i dzięki takim niedzielom nie muszę do pensji dopłacać. Ruch w niedzielę jest 3x większy niż w dni pracujące. Pracować powinien ten, kto chce. A solidaruchy się kompromitują po raz kolejny - chcą zakazu pracy w niedzielę, bo sami nie muszą pracować i robią wszystko, żeby się przypodobać klerowi, bo zakaz handlu w niedzielę nie ma nic wspólnego z prawami pracowniczymi, które solidaruchy mają w d... Jeśli ta ustawa wejdzie w życie to dla mnie (jak i dla tysiecy innych drobnych przedsiębiorców) będzie oznaczało zamknięcie działalności i ogólnonarodową zrzutkę na zasiłek dla mnie. Solidarności już dawno nie ma. Została organizacja, która tylko sobie wyciera mardę solidarnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 195.7.30.* 09.06.08, 10:32 Kiedy rozpierdzielicie ta bande warcholow? Po co wam ona, nie ma nic wspolnego z pierwotnym zwiazkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Polski nie stac na to 09.06.08, 10:36 a pozatym widząc ewolucję żądan to najpierw było żądanie wolnych dni we wszystkie swieta, teraz juz chcecie wszystkie niedziele, rozumiem ze nastepnym krokiem beda wszystkie soboty, to moze odrazu żadajcie wolnego 5 dni w tygodniu, tak bedzie prosciej, po co rozkładac żądania na raty? Zenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi28 Re: Polski nie stac na to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 10:42 sama jesteś żenada idź sobie popracuj w niedzielę 12 godzin i póżniej porozmawiajmy na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Polski nie stac na to 09.06.08, 10:45 pracowalam w niedzielę wiec nie zaskoczysz mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi28 Re: Polski nie stac na to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 10:47 i jak było, miło? Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Polski nie stac na to 09.06.08, 10:49 przeżyłam, no i miałam wolny poniedziałek i mogłam sobie pojsc do urzedu pozałatwiac sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Polski nie stac na to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 11:02 Jesteś dość krótkowzroczną osobą. Dlaczego pracujesz w sklepie? Prawdopodobnie dlatego, bo nie znajdziesz lepszej pracy. Co się stanie, gdy rząd wprowadzi całkowity zakaz handlu w weekendy? Pracownicy zwolnią część pracowników i ty lub ktoś inny straci pracę. Poza tym zmniejszą się obroty sklepów, ludzie będą mniej kupować i odbije się to negatywnie na całej gospodarce. Każdy kij ma dwa końce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Polski nie stac na to IP: 217.153.178.* 09.06.08, 12:13 Przyczyn dla ktorych ludzie pracuja w sklepach jest wiele i wcale nie oznacza to ze nie moga znalezc lepszej pracy. A jesli tak uwazasz to dopiero masz krotki wzrok. Jesli rzad wprowadzi zakaz handlu w niedziele to skorzystaja na tym wszyscy bo wreszcie beda mieli czas spedzic czas z dziecmi i rodzina. Nie powinno to wplynac w zaden sposob na zminiejszenie obrotow sklepow, a powiedzialabym ze stanie sie wrecz odwrotnie, bo ludzie beda robic wieksze zakupy - pelne koszyki jakby miala nastapic jakas kleska rzywiolowa, kilometrowe kolejki do kas - Masakra. Kiedys sklepy w niedziele byly zamkniete i jakos problemow nie było. Weźmy przykład z Państw zachodnich - jak juz tu sie ktos wypowiedział - i nie zachowujmy sie tak jakby pojscie na zakupy w niedziele bylo jakas niesamowita rozrywka i priorytetem. Troche zrozumienia! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb będą siedzieć przed telewizorem 09.06.08, 16:11 Gość portalu: a napisał(a): > Przyczyn dla ktorych ludzie pracuja w sklepach jest wiele i wcale > nie oznacza to ze nie moga znalezc lepszej pracy. Jakie są inne przyczyny? Daruj sobie "bo lubią tę pracę". > Jesli rzad wprowadzi zakaz handlu w niedziele to skorzystaja na > tym wszyscy bo wreszcie beda mieli czas spedzic czas z dziecmi > i rodzina. Akurat. Teraz mają inny dzień wolny i spędzają go z rodziną? Nie. To nie zmieni się jeśli niedziela będzie wolna, bo będą siedzieć przed telewizorem oglądając debilne seriale. > Nie powinno to wplynac w zaden sposob na zminiejszenie obrotow > sklepow, a powiedzialabym ze stanie sie wrecz odwrotnie, bo ludzie > beda robic wieksze zakupy - Nie rozumiem twojej logiki, ale to nie pierwszy raz nie rozumiem Polaków spoza mojego regionu. Wy macie jakąś specjalną logikę. > pelne koszyki jakby miala nastapic jakas kleska rzywiolowa, "Rzywiołowa"? Nic dziwnego, że zależy ci na wolnej niedzieli... > Kiedys sklepy w niedziele byly zamkniete i jakos problemow nie > było. Były ogromne. Pamiętam dobrze lata 80-te, bo taki młody nie jestem. Jak mnie cieszyło przeprowadzenie się do miasta, bo przynajmniej jeden sklep był otwarty w niedzielę... > Weźmy przykład z Państw zachodnich Z przyjemnością zaproponuję Kanadę, w której wszystko jest otwarte. Kraj jest tak katolicki jak Polska, i jeszcze bardziej socjalistyczny. > zachowujmy sie tak jakby pojscie na zakupy w niedziele bylo jakas > niesamowita rozrywka i priorytetem. Wolność wyboru JEST priorytetem. > Troche zrozumienia! Żadnej wyrozumiałości, od tego ludzie stają się leniwi. Jeśli komuś nie chciało się nosić teczki, to będzie nosić woreczki. W końcu musi być ktoś, kim mogę moje dzieci straszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Polski nie stac na to 09.06.08, 16:04 Gość portalu: mi28 napisał(a): > sama jesteś żenada idź sobie popracuj w niedzielę 12 godzin i > póżniej porozmawiajmy na ten temat Tacy ludzie jak Jola zapewne studiowali latami i teraz nie muszą takich rzeczy robić. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Polski nie stac na to 09.06.08, 10:55 yola13 napisała: > a pozatym widząc ewolucję żądan to najpierw było żądanie wolnych dni > we wszystkie swieta, teraz juz chcecie wszystkie niedziele, rozumiem > ze nastepnym krokiem beda wszystkie soboty, to moze odrazu żadajcie > wolnego 5 dni w tygodniu, tak bedzie prosciej, po co rozkładac > żądania na raty? Zenada ******************************* To zatrudnij się w takiej firmie, która pracuje również w soboty i w niedziele. W czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drewko Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 10:40 jestem całkowicie za tym ,aby w niedziele były pozamykane hipermarkety,na początku można by było zostawić otwarte np do godz 15 a nie tak jak tera do 20 ,czy 21.Sprzedawcy są ludźmi którzy również zasługują na spędzenie czasu z rodziną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 80.51.91.* 09.06.08, 10:43 sprzedawcy nie chcą pracować - niech zmienią pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drewko Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 10:45 a ludzie niech zmienią swoje przyzwyczajenie do bezsensownego łażenia po sklepach Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:47 > sprzedawcy nie chcą pracować - niech zmienią > pracę. Oraz nauczyciele, listonosze, pielegniarki, etc. smok Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:47 Gość portalu: drewko napisał(a): > jestem całkowicie za tym ,aby w niedziele były pozamykane hipermarkety,na > początku można by było zostawić otwarte np do godz 15 a nie tak jak tera do 20 > ,czy 21.Sprzedawcy są ludźmi którzy również zasługują na spędzenie czasu z rodz > iną Co chcesz przez to powiedziec ze nie masz w ogóle wolnych dni w ciagu miesiaca w swojej pracy w sklepie? Nie wierzę Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:49 > Co chcesz przez to powiedziec ze nie masz w > ogóle wolnych dni w ciagu miesiaca w swojej Nie wiem jak kolega, ale ja za przepracowana np. niedziele (albo wielkanoc) dostawalem wolny czwartek... Fantastycznie po prostu, zwlaszcza jak jeszcze zona pracuje. smok Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:51 Ale chcesz powiedzieć, że ktoś Cię zmuszał, żebyś tam pracował? To chcesz powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:53 > Ale chcesz powiedzieć, że ktoś Cię zmuszał, > żebyś tam pracował? To chcesz powiedzieć? Osobiscie zmienilem prace na taka, w ktorej nie musze pracowac w niedziele i swieta. Ale NIE KAZDY ma taka mozliwosc (wiekszosc jej nie ma). Troche empatii ludzie. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 213.77.0.* 09.06.08, 14:13 a ja nie mam możliwości kupić sobie ferrari, może zrzucicie się dla mnie? smoczku? empatii trochę Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 10:55 zgodnie z kodeksem pracy nie musi to byc poniedziałek, ale napewno nie mozna pracowac ciagiem dłużej niz 5 dni, bo po 5 dniach przysługuje dzien wolny, i co 4 niedziela musi byc wolna, no i kazdy pracownik pracujacy na cały etat musi miec tyle dni wolnego ile przysługuje w miesiacu, w miesiacu bez swiat jest to minimum 8 dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 12:21 Nauczyciele (niektórzy), pielęgniarki, wielu pracowników firm pocztowych również - oni pracują w weekendy. Podobnie kasjherki w kinach, barmani, kierowcy autobusów, i setki innych zawodów. Co takiego jest w pracy w markecie, że akurat ta grupa zawodowa ma być uprzywilejowana?? I uprzedzając komentarze - ja kiedyś pracowałem w markecie, w niedziele, pracowałem w ochronie 24/7, pracowałem za barem w święta. W zakładach, również w marketach, gdzie obowiazuje solidny dodatek za pracę w niedzielę czy święta załoga sama prosi się o takie szychty - w tym kierunku powinny iść regulacje prawne i wszyscy byliby zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 12:22 > Co takiego jest w pracy w markecie, że akurat ta > grupa zawodowa ma być uprzywilejowana?? Chodzi o to, by w niedziele i swieta pracowali tylko ludzie, ktorych praca naprawde jest niezbedna. Sprzedawanie mydla i powidla do nich nie nalezy. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meesha Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.it-net.pl 09.06.08, 13:10 A kto ma decydować o tym czyja praca jest niezbędna w niedzielę, a czyja nie? Czy praca prezentera radiowego w niedzielę jest niezbędna? Albo kierowcy autobusu? A kelnera? Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 13:28 > Czy praca prezentera radiowego w niedzielę jest > niezbędna? Albo kierowcy autobusu? A kelnera? Tak ich praca jest niezbedna. A przyklad jaka praca jest niezbedna dla funkcjonowania spoleczenstwa mozemy brac z zachodu. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 23:33 Czy Findlandia, Szwecja, Irlandia, Portugalia itp. są wystarczająco na zachód od nas (no tak, Finlandia nie jest :P), czy jednak nie bardzo?? Bo tam można handlować w niedziele i jakoś nie ma z tym problemu. We wzmiankowanej Francji w niedziele otwarte są np. sklepy budowlane. Po raz wtóry pytam - w czym jest gorszy pracownik restauracji, knajpy, kina, teatru, kwiaciarni, że o służbach ratunkowych czy komunikacji nie wspomnę, od pracownika marketu?? Dlaczego otwarte kina i kanjpy są niezbędne dla funkcjonowania społecęństwa, ale skley już nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksiezn Ranowalona Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 147.110.52.* 09.06.08, 10:49 W Republice Poludniowej Afryki jest pod tym wzgledem wolnosc o jakiej sie filozofom nie snilo. Tylko ze za prace w sobote nalezy sie 150% dziennej stawki a za prace w niedziele lub swieta 200% dziennej stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
kakens Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 11:08 A może zamiast zakazów niech się te 100tys ludzi wybierze w niedzielę do sklepów, ale niech nic nie kupują tylko łażą, wyżerają wszystko z degustacji, zadają mnóstwo pytań i tak co tydzień. Może za jakiś czas właściciel połapie się, że niedziela mu się nie opłaca bo ludzie sobie tylko na spacery przyłażą i sam zamknie sklep. Sukces zależy od powszechności akcji ;) Zakazów genetycznie nienawidzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Srutututu 09.06.08, 11:17 "Eksperci ostrzegają, że nowe regulacje mogą się wiązać ze wzrostem cen i zwolnieniami". Nie jestem szczególnym entuzjastą dzisiejszych zz, ale pieprzenie o zwolnieniach to po prostu kit! W razie zakazu handlu do sprzedania będzie i tak ta sama masa towaru wymagająca tego samego nakładu pracy. Handlowcy nie chcą po prostu ponieść nakładów na inwestycje umożliwiające sprzedaż tej samej masy towaru w krótszym czasie. Można tę niechęć zrozumieć, natomiast pseudoargumentami mającymi ją uzasadnić można sobie najwyżej podetrzeć. Zakaz handlu w niedzielę obowiązuje w wielu krajach całkowicie zsekularyzowanych, nie jest więc przejawem jakiegoś religianctwa, tylko racjonalnego gospodarowania zasobami pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Srutututu 09.06.08, 12:13 > "Eksperci ostrzegają, że nowe regulacje mogą się > wiązać ze wzrostem cen i zwolnieniami". "Eksperci" (a raczej pracownicy PR biznesu) chyba zapomnieli, ze teraz mamy 7 dni handlu, a ceny wystrzelily w stratosfere... smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.08, 11:19 POPIERAM , - W TEN DZIEN CHCĘ BYĆ Z RODZINĄ . SAMA PRACUJE W NIEDZIELĘ I WIEM ,ŻE W TE DNI ZAKUPY ROBIĄ PRZEDE WSZYSTKIM CI , KTÓRZY NIE PRACUJĄ , EMERYCI I RENCISCI SIEDZĄCY NA CODZIEN W DOMU. LEPIEJ PRZEDŁUŻYĆ O GODZINĘ OTWARCIE SKLEPU W SOBOTĘ, JAK KTOŚ NIE ZADBA O ZAWARTOŚC LODÓWKI TO BĘDZIE MIAŁ PROBLEM,JEGO STRATA .NIE CHCĘ BYĆ PAROBKIEM DLA NIEUDACZNIKÓW ŻYCIOWYCH I DLA TYCH CO NIE WIEDZĄ CO Z WOLNYM CZASEM ZROBIĆ W NIEDZIELĘ .SKLEPY TYLKO DYŻURNE .A CI KRÓRYM MAŁO NIECH SAMI PRACUJĄ . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.chello.pl 09.06.08, 11:31 czemu tylko handel.A co z resztą ludzi pracujących w niedzielę i święta Odpowiedz Link Zgłoś
darmen987 Zakazy, nakazy!! 09.06.08, 11:59 To ma być wolny kraj, jego mać?Ja zakupy robię Wyłącznie w niedzielę, bo wtedy mam na nie czas.To jest moje prawo i życzę sobie by się ode mnie odj..bać!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 62.29.168.* 09.06.08, 12:10 W socjalistycznej Francji ludzie by chcieli pracować 30h/tyg. Efekt skróconego tygodnia pracy już im się odbił czkawką. W religijnych USA markety potrafią być czynne 24/7. Tyle, że tam na szczęście nie mają Solidaruchów, tzn w latach 80. paru chciało tam się "osiedlić" ale Reagan wyczuł hołotę nosem i jego administracja owszem pomagała opozycji w PRL, ale opozycjonistom którzy znaleźli się za oceanem, już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 12:15 > W socjalistycznej Francji ludzie by chcieli > pracować 30h/tyg. W neoliberalnej Polsce natomiast ludzie dali sobie wmowic, ze praca 24 godziny na dobe, 7 dni w tygodniu da im szczescie i zadowolenie. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 62.29.168.* 09.06.08, 12:26 > W neoliberalnej Polsce --przepraszam, w jakiej? Państwo zabiera 70% zarobków z czego większość zjada uprzywilejowana kasta sierot po PRL i to jest ten liberalizm? natomiast ludzie dali sobie wmowic, ze praca 24 godziny > na dobe, 7 dni w tygodniu da im szczescie i zadowolenie. > smok A znasz kogoś, kto pracuje 24/7? Bo ja nie i chętnie poznam kozaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anyu,anty Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 82.146.248.* 09.06.08, 12:52 jet-W/g skarg pokrzywdzonych medyków to lekarze pracują 24 godz. na dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 13:30 > A znasz kogoś, kto pracuje 24/7? Bo ja nie i > chętnie poznam kozaka. Jedna tu pisala na forum, ze robi od piatku do soboty od 7 do 19 czy 20tej. Wiele sie nie urwie :> smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.com 09.06.08, 12:27 Solidarność niewinna, muszą słuchać okupanta. Realizują tylko polecenia biskupów. Chłopstwo, co to się poprzebierało w komże i udaje Episkopat, ma naiwną wiarę w to, że narodek pozbawiony możliwości robienia czegokolwiek w niedzielę, uda się do kościoła i tam zostawi pieniądze, które obecnie trwoni w sklepach. Samo uzasadnienie tych kuriozalnych pomysłów jest tak idiotycznie głupie, że myśl musi pochodzić od polskich hierarchów. CBDO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1337 Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: 212.76.37.* 09.06.08, 12:44 Następny bezsensowny przepis spowalniający już spowolnioną gospodarkę. Zamiast wiekszej wolności i swobody dostaniemy następne utrudnienie. Może by się wreszcie zająć uproszczaniem przepisów a nie tworzeniem nowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jano Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 12:50 A dlaczego nikt nie mówi o pracownikach zakładów produkcyjnych pracujących którzy pracują w systemie 4-zmiennym?? Skoro oni mogą to mogą też w marketach. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 13:34 > A dlaczego nikt nie mówi o pracownikach zakładów > produkcyjnych pracujących którzy pracują w > systemie 4-zmiennym? W takiej kopalni nie prowadzi sie wydobycia w soboty i niedziele. Pracuja tylko ludzie niezbedni do utrzymania bezpieczenstwa, zrobienia remontow itd. > Skoro oni mogą to mogą też w marketach. Słowo klucz - mogą (w przeciwieństwie do "muszą"). smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.acppharma.pl 09.06.08, 13:11 Obniżenie zarobków i zwolnienia to tylko taki straszak, bo i tak pracodawca musi dać każdemu pracownikowi 2 dni wolne w tygodniu, więc nie zmieni się ani wymiar tygodnia pracy ani nakład pracy indywidualnego pracownika. Jedynie wielkie sieci handlowe stracą zyski, bo obroty w niedzielę i swięta biją na głowę te z całego tygodnia, co i tak nie wpłynie na szeregowego pracownika, bo jego wypłata nie zależy od obrotu. A jeśli niektórzy nie mają czasu zrobić zakupów prze 6 dni w tygodniu, między 8.00 a 22.00 to może sami powinni pomyśleć nad zmianą pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 23:44 Obniżki zarobków nie będzie, bo i tak ciężko o chętncyh. Pomijając te placówki, gdzie za niedziele są ekstra dodatki (tak było kiedyś np. w Castoramie) - wtedy pracownicy stracą. Ale redukcje będą na pewno - część załogi nie będzie potrzebna w sytuacji, gdy jeden dzień handlowy odpada. Za zasiłki zapłacimy wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rgrab Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.nordeabank.pl 09.06.08, 13:14 sklepy jak telewizja. Jak będzie zakazane nadawania programów w niedzielę to można też zakazywać pracy sklepów. Sklep jest mi bardziej potrzebny niż TV. Poza tym TV zle wpływa na życie rodzinne. Takiej wady nie ma sklep. Jeżeli dbamy o sprzedawców to dbajmy też o obsługę techniczną TV. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? 09.06.08, 13:36 > sklepy jak telewizja Jak sie przywoluje analogie, to warto to robic z glowa. Hint - telewizji sie nie naogladasz na zapas. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 23:45 Co za różnica?? TV nie jest neizbędna do życia i każdy się jeden dzień w tygodniu bez transmisji obejdzie. Zrestzą można puścić nagranie, a wszyscy pracownicy do domu, nobo neidziela. Przecież to logiczne, prawda?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek_emigrant Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.icpnet.pl 09.06.08, 14:41 Czapeczka uciska coraz bardziej tych "solidaruchów"! Robić im sie nie chce, tylko by roazrabiali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELA Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 15:27 CZY TO DOTYCZY TEŻ APTEK I STACJI BENZYNOWYCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Całkowity zakaz handlu w niedzielę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.08, 22:54 Solidarność powinna zostać zlikwidowana i to już dawno temu. Mam wrażenie że działa na szkodę nas wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś