Dodaj do ulubionych

Giełda pożera emerytury. Mamy się bać?

02.07.08, 07:55
BEZPRAWIE ZUS. Dyrektor oddziału ZUS we Wrocławiu Antoni Malaka i
szef prawników tegoż oddziału ZUS Zbigniew Rak przyłapani na
okłamywaniu swoich warszawskich zwierzchników i sądu. Oszukiwali, by
zatuszować sabotowanie polityki prozatrudnieniowej państwa i
bezprawne represjonowanie bezrobotnego za jego aktywność zawodową.
Wpisz w wyszukiwarce: Bloger Adam Kłykow i czytaj „ZUS – szczyt
głupoty”. Coś ze świata absurdu, prawnicze polish jokes.
Wszystkich niezainteresowanych przepraszam za te powtórki, ale
dopóki na prawniczy debilizm urzędników ZUS nie reaguje nadzorująca
tę instytucję Kancelaria Premiera - dopóty mam zamiar być tą
kroplą, która drąży skałę...
Obserwuj wątek
    • pro13 Bezprawie ZUS 02.07.08, 07:56
      Dyrektor oddziału ZUS we Wrocławiu Antoni Malaka i szef prawników
      tegoż oddziału ZUS Zbigniew Rak przyłapani na okłamywaniu swoich
      warszawskich zwierzchników i sądu. Oszukiwali, by zatuszować
      sabotowanie polityki prozatrudnieniowej państwa i bezprawne
      represjonowanie bezrobotnego za jego aktywność zawodową. Wpisz w
      wyszukiwarce: Bloger Adam Kłykow i czytaj „ZUS – szczyt głupoty”.
      Coś ze świata absurdu, prawnicze polish jokes.
      Wszystkich niezainteresowanych przepraszam za te powtórki, ale
      dopóki na prawniczy debilizm urzędników ZUS nie reaguje nadzorująca
      tę instytucję Kancelaria Premiera - dopóty mam zamiar być tą
      kroplą, która drąży skałę...
    • Gość: małolat Giełda pożera emerytury. Mamy się bać? IP: 193.59.95.* 02.07.08, 08:03
      Tak jak to jest napisane w artykule, do czasu przejścia na emeryturę
      wiele może się zmienić. Tak więc jedyną realną informacją jest
      zmniejszenie opłat pobieranych przez OFE. Czekamy na ustawę. Myślę
      że media powinny szczegółowo relacjonować jak nad nią idą prace.
    • Gość: dc99 GW jak socjalizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 08:06
      "Gazeta" od kwietnia prowadzi akcję "Bój o wyższą emeryturę".

A może byście tak hipokryci z GW przypomnieli komu zawdzięczamy system
      emerytalny zbudowany na zasadzie "czy OFE stoi czy OFE leży OFE prowizja się
      należy"? Nie był to przypadkiem rząd tworzony przez ukochaną partyjkę GW - Unię
      Wolności? Nie był to przypadkiem rząd w którym ministrami byli nieomylni
      ajatollahowie GW - Geremek i Balcerowicz?

Michnik jest jak socjalizm - bohatersko walczy z problemami które sam stworzył.
      • Gość: Prudent dc99 jak komunizm IP: 212.160.172.* 02.07.08, 09:01
        dc99 napisał(a): "A może byście tak hipokryci z GW przypomnieli komu
        zawdzięczamy system emerytalny"

a może pamiętasz, że wcześniej był tylko ZUS, w którym była "pustka"
        bo cokolwiek wpadło już znikało?

a może wiesz kto zatrzymał wielkość składki na poziomie 7%?
        Wcześniej składka na OFE miała wzrastać. (Nie była to Unia Wolności)

a może wiesz, że Skarb Państwa pobiera połowę z prowizji OFE w
        ramach podatku?

Wydaje mi się, że znasz odpowiedzi na te trzy pytania ale albo
        jesteś komunistą albo pracownikiem ZUS
        • Gość: dc99 Re: dc99 jak komunizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 09:22
          > a może pamiętasz, że wcześniej był tylko ZUS, w którym była "pustka"
          > bo cokolwiek wpadło już znikało?

Za to w OFE nie znika. Idzie na zarobki prezesów i dyżurnych liberalnych
          ekonomistów którzy sowicie opłaceni z pieniędzy emerytów będą dowodzić że
          "prywatny jest the beściak".

> a może wiesz kto zatrzymał wielkość składki na poziomie 7%?
          > Wcześniej składka na OFE miała wzrastać. (Nie była to Unia
          > Wolności)

A co by dała większa składka? OFE którym skorumpowani politycy UW sprzedali
          koncesję na pobieranie prywatnego podatku były by jeszcze bogatsze?

> a może wiesz, że Skarb Państwa pobiera połowę z prowizji OFE w
          > ramach podatku?

Acha. Państwowy podatek jest be, ale prywatny podatek pobierany przez OFE jest
          cacy. Typowe rozumowanie liberała.

> Wydaje mi się, że znasz odpowiedzi na te trzy pytania ale albo
          > jesteś komunistą albo pracownikiem ZUS

Wydaje mi się że jesteś liberałem ze szkoły Beksiaka, który kiedyś wprost
          powiedział że "nie ważne że złodziej, ważne że prywatny". Albo jesteś
          pracownikiem OFE.
          • 4g63 Re: dc99 jak komunizm 02.07.08, 12:37
            a kto powiedział że zus jest lepszy????
          • Gość: Prudent Re: dc99 jak komunizm IP: 212.160.172.* 02.07.08, 12:40
            1. Średnia rzeczywista rentowność OFE od 1999 r. do stycznia 2008 r.
            wyniosła 44 proc. Natomiast ZUS do 2008 r. zarobił dla nas 20 proc.

2. Większa składka dała by to, że rząd nie mógłby za 30 lat
            powiedzieć Ci, że nie ma z czego wypłacić Twojej emerytury bo nie ma
            zastępowalności pokoleń.

3. Państwowy podatek jest "be" bo pobierany jest bez świadczenia
            usługi.
            Prywatny jest "cacy", jak to określasz, bo w zamian za prowizje
            utrzymywane są biura księgowe, OFE rywalizują o najlepszych
            analityków, opłacają prowizję przy zmianie portfela, wydają raporty,
            informatory, zakupują reklamy, zatrudniają wysokiej klasy menedżerów.

Przy podatku OFE mogę przejść do innego, gdzie uważam że świadczą mi
            lepszą usługę. W przypadku podatku państwowego płacę cały czas jak
            frajer.

Jestem z takiej szkoły, której zasadą jest, że lepsza jest prywatna
            konkurencja niż państwowy monopol.
            • h5n1_kaczory A ktoś szuka rozwiązań? Czy wszyscy tylko czekają 02.07.08, 13:59
              na cud...

> 2. Większa składka dała by to, że rząd nie mógłby za 30 lat
              > powiedzieć Ci, że nie ma z czego wypłacić Twojej emerytury bo nie
              ma
              > zastępowalności pokoleń.

Jakby w sejmie byli rozsądni ludzie, to zamiast promować podatek
              liniowy, zastanowiliby sie teraz nad tym problemem.

Moim zdaniem można by wprowadzić mniejsze podatki dla rodzin z
              wiekszą ilością dzieci, np. małżeństwo, które posiada jedno dziecko
              płaciło by podatki na poziomie 20 procent,
              małżeństwo z dwójka dzieci - podatek 17 procent,
              małżeństwo z trójką dzieci i więcej - podatek 14 procent.
              • Gość: dc99 zastępowalnośc pokoleń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 17:13

> Moim zdaniem można by wprowadzić mniejsze podatki dla rodzin z
                > wiekszą ilością dzieci, np. małżeństwo, które posiada jedno dziecko
                > płaciło by podatki na poziomie 20 procent,
                > małżeństwo z dwójka dzieci - podatek 17 procent,
                > małżeństwo z trójką dzieci i więcej - podatek 14 procent.

To akurat nic nie da. Przyczyną niskiego przyrostu naturalnego jest to że młodzi
                ludzie w wieku "reprodukcyjnym" są bezlitośnie eksploatowani pracując za trzech
                w zamian za głodowe pensje. Zanim w końcu taki młody człowiek osiągnie pozycję
                społeczną, pozycję zawodową i bezpieczeństwo finansowe umożliwiające założenie
                rodziny to okazuje się że z biologicznego punktu widzenia jest już za późno na
                to żeby miał więcej niż jedno czy dwójkę dzieci.

Dla zarobków jakie są osiągalne przez większość młodzieży wchodzącej na rynek
                pracy wysokość podatków nie ma znaczenia. Jak ktoś gó.. zarabia to czy płaci 20
                czy 17 procent i tak mu gó.. zostanie.

Po prostu ta wredna komunistyczna biologia za nic nie chce dostosować swoich
                praw do wymagań ideologii neoliberalnej. Ciekawe czemu jeszcze nikt z Lewiatana
                nie wpadł na pomysł że liczbę legalnych żon możba by uzależnić od wysokości
                dochodów? ;)
            • Gość: dc99 Re: dc99 jak komunizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 16:54
              > 1. Średnia rzeczywista rentowność OFE od 1999 r. do stycznia 2008
              > r. wyniosła 44 proc. Natomiast ZUS do 2008 r. zarobił dla nas 20 proc.

O rentowności OFE pogadamy jak zaczną na większą skalę wypłacać emerytury. Na
              razie to OFE wyłącznie zbierają pieniądze pod państwowym przymusem, w taki
              sposób to każdy idiota potrafi być rentowny jak cholera.

> 2. Większa składka dała by to, że rząd nie mógłby za 30 lat
              > powiedzieć Ci, że nie ma z czego wypłacić Twojej emerytury bo nie
              > ma zastępowalności pokoleń.

Tak się składa że zastępowalność pokoleń miała znaczenie w ZUS'ie, gdzie każde
              pokolenie składa się na emerytury POPRZEDNIEGO pokolenia. OFE miały działać na
              zasadzie że pokolenie składa się na WŁASNE emerytury? Czyżby coś jednak nie
              działało?

> 3. Państwowy podatek jest "be" bo pobierany jest bez świadczenia
              > usługi.

Państwowy podatek zasadniczo jest pobierany w zamian za usługi świadczone przez
              państwo, typu edukacja, drogi, służba zdrowia, bezpieczeństwo. O jakości tych
              usług w relacji do ceny można oczywiście dyskutować.

> Prywatny jest "cacy", jak to określasz, bo w zamian za prowizje
              > utrzymywane są biura księgowe, OFE rywalizują o najlepszych
              > analityków, opłacają prowizję przy zmianie portfela, wydają
              > raporty, informatory, zakupują reklamy, zatrudniają wysokiej klasy > menedżerów.

Gościu, lecz się na głowę! Co emeryta obchodzi że OFE z jego pieniędzy "zakupuje
              reklamy" i "opłaca prowizje" maklerom? Na pewno każdy emeryt dostanie ostatniego
              w życiu orgazmu na wieść że jego emerytura jest niska bo OFE zamiast tego
              "wydaje raporty". O klasie analityków i managerów najdobitniej zaś świadczą
              wyniki funduszy, zresztą do kupowania obligacji (do czego OFE są zobowiązane)
              żaden wybitny analityk nie jest potrzebny.

> Przy podatku OFE mogę przejść do innego, gdzie uważam że świadczą
              > mi lepszą usługę. W przypadku podatku państwowego płacę cały czas
              > jak frajer.

W przypadku OFE możesz przejść do innego który pobiera dokładnie takie same
              prowizje jak poprzedni. Czyli najwyższe jakie przewiduje ustawa. Płacenie tej
              prowizji jest dla Ciebie tak samo obowiązkowe jak płacenie ZUSu, tylko Twoje
              pieniądze znikają w innej kieszeni.

> Jestem z takiej szkoły, której zasadą jest, że lepsza jest prywatna
              > konkurencja niż państwowy monopol.

Prywatna konkurencja z państwowymi koncesjami? Czy może prywatny monopol?
              • miguell Re: dc99 jak komunizm 02.07.08, 20:47
                Gość portalu: dc99 napisał(a):
                > O rentowności OFE pogadamy jak zaczną na większą skalę wypłacać
                emerytury. Na razie to OFE wyłącznie zbierają pieniądze pod
                państwowym przymusem, w taki sposób to każdy idiota potrafi być
                rentowny jak cholera.

Nie ja wymyślałem ten system ale i tak jest bardziej zyskowny niż ZUS

> Tak się składa że zastępowalność pokoleń miała znaczenie w ZUS'ie,
                gdzie każde pokolenie składa się na emerytury POPRZEDNIEGO
                pokolenia. OFE miały działać na zasadzie że pokolenie składa się na
                WŁASNE emerytury? Czyżby coś jednak nie działało?

Właśnie o tym piszę. Wieksza część składki na OFE pozwoliłaby
                oderwać się od fikcji ZUS, który stanie się "wydmuszką" gdy na rynek
                pracy wejdzie niż demograficzny

> Państwowy podatek zasadniczo jest pobierany w zamian za usługi
                świadczone przez państwo, typu edukacja, drogi, służba zdrowia,
                bezpieczeństwo. O jakości tych usług w relacji do ceny można
                oczywiście dyskutować.

Tylko zgodnie z zasadami finansowymi podatek podraża "usługi".
                Nakładanie takiego podatku na płace daje dodatkowy impuls do
                ukrywania dochodów albo zmniejsza korzyści z podejmowania pracy.
                Nikt nie zastanawia sie iloma podatkami Państwo zabija powstawanie
                nowych stanowisk (emerytalny, rentowy, od OFE, zdrowotny, chorobowy,
                dochodowy, FGŚP, ...)

> Gościu, lecz się na głowę! Co emeryta obchodzi że OFE z jego
                pieniędzy "zakupuje reklamy" i "opłaca prowizje" maklerom? Na pewno
                każdy emeryt dostanie ostatniego w życiu orgazmu na wieść że jego
                emerytura jest niska bo OFE zamiast tego "wydaje raporty". O klasie
                analityków i managerów najdobitniej zaś świadczą wyniki funduszy,
                zresztą do kupowania obligacji (do czego OFE są zobowiązane)żaden
                wybitny analityk nie jest potrzebny.

Widzę, że wyniosłeś pewne standardy dyskusji z domu ale Ci odpowiem -
                w każdej prywatnej instytuji płacisz za reklamę i informację.
                Jeżeli to taka łatwa praca to zatrudnij się w OFE. Na początek
                kilkanaście tomów z prawa. Ja dziękuję za taką robotę.

> > W przypadku OFE możesz przejść do innego który pobiera dokładnie
                takie same prowizje jak poprzedni. Czyli najwyższe jakie przewiduje
                ustawa. Płacenie tej prowizji jest dla Ciebie tak samo obowiązkowe
                jak płacenie ZUSu, tylko Twoje pieniądze znikają w innej kieszeni.

Opłaty różnicują się po kilku latach. Gdyby klienci byli mobilniejsi
                (ja zmieniłem OFE) i przenosili się/wybierali fundusze o nizszych
                prowizjach to by one taniały. Klienci akceptują wysokie prowizje
                więc nie płacz za innych bo Polacy nie popierają Cię czynem.

> Prywatna konkurencja z państwowymi koncesjami? Czy może prywatny
                monopol?

Kiedy kilkanaście podmiotów ma takie same warunki konkurencyjne to
                jest to konkurencja. Z wielkości trzech największych ubezpieczycieli
                widzę, że nie ma pruwatnego monopolu.
                Przeszkadza Ci koncesja? Założę się, że byłbyś pierwszym który by
                domagał się państwowego interwencjonizmu gdyby było 1000
                ubezpieczycieli, upadających, uciekających na Bahamy i tworzących
                spółki-córki.
                • Gość: dc99 Re: dc99 jak komunizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.08, 20:42
                  > Nie ja wymyślałem ten system ale i tak jest bardziej zyskowny niż ZUS

Zyskowny DLA KOGO? Dla zarządów, prezesów i udziałowców. Bo żaden emeryt jak na
                  razie jeszcze żadnych zysków z OFE nie zobaczył. Jak zobaczy to ocenimy co jest
                  zyskowne.

> Właśnie o tym piszę. Wieksza część składki na OFE pozwoliłaby
                  > oderwać się od fikcji ZUS, który stanie się "wydmuszką" gdy na
                  > rynek pracy wejdzie niż demograficzny

Czyli receptą na słabe wyniki finansowe OFE miałoby być przekazanie OFE
                  dodatkowych środków? Jak widzisz że ktoś marnotrawi (albo i defrauduje) Twoje
                  pieniądze to doradzisz dać mu jeszcze więcej?

> Tylko zgodnie z zasadami finansowymi podatek podraża "usługi".

Z czegoś trzeba sfinansować POWSZECHNĄ służbę zdrowia czy oświatę. Chyba że
                  wrócimy do systemu XIX wiecznych guwernantek dla jaśnie panienek.

> Widzę, że wyniosłeś pewne standardy dyskusji z domu ale Ci odpowiem

Nie wyniosłem z domu. Nauczyłem się od Bochniarzowej.

> w każdej prywatnej instytuji płacisz za reklamę i informację.

Kalendarz i ustroje Ci się pomylił. Czasy w których prezes zjednoczenia
                  uzasadniał wzrost cen kiełbasy remontem swojego gabinetu to były za towarzysza
                  Gomułki. W kapitaliźmie płacę z PRODUKT a w tym żeby dotarła do mnie reklama i
                  informacja zainteresowany jest producent a nie ja. Zakładając oczywiście ten
                  drobny szczegół że jestem klientem DOBROWOLNYM a nie jak w Balcerowiczowskim
                  marksiżmie-liberaliźmie klientem PRZYMUSOWYM.

> Jeżeli to taka łatwa praca to zatrudnij się w OFE.

I znowu złogi mentalne z czasów Gomułki. Jak Ci za trudno to może się do tego
                  nie nadajesz, zmień pracę.

> Na początek kilkanaście tomów z prawa. Ja dziękuję za taką robotę.

A tutaj mentalność kiepskiego studenta. "Uczyłem się panie psorze dwa miesiące
                  dzień i noc. Tyle że na egzaminie nie odpowiedziałeś na żadne pytanie".

To ile tomów przeczytałeś i czy potrafisz je wyrecytować z pamięci stojąc na
                  głowie mnie jako klienta obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg. Liczą się tylko i
                  wyłącznie WYNIKI, jakbyś miał dobre to mógłbyś nawet nie umieć się podpisać.
                  Rzecz w tym że wyniki OFE są skandalicznie niskie.

> Opłaty różnicują się po kilku latach.

Co ostatnio zostało zakazane po przywiązywało klientów do funduszu (po zmianie
                  traktowany był jak nowy).

> przenosili się/wybierali fundusze o nizszych prowizjach to by one
                  > taniały.

Na które fundusze zmieniali, skoro wszystkie mają taką samą prowizję (najwyższą
                  jaką ustawa przewiduje)?

> Klienci akceptują wysokie prowizje więc nie płacz za innych bo
                  > Polacy nie popierają Cię czynem.

Tylko że klientami stali się pod PRZYMUSEM państwowym. Chłop w średniowieczu też
                  akceptował pańszczyznę bo inaczej dostałby batem (albo i mieczem) przez plecy.

> Kiedy kilkanaście podmiotów ma takie same warunki konkurencyjne to
                  > jest to konkurencja.

Ciekawa definicja konkurencji. Dotychczas nazywało się to zmową kartelową i w
                  cywilizowanych krajach płaci się za to grzywny aż wióry lecą.

> Przeszkadza Ci koncesja? Założę się, że byłbyś pierwszym który by
                  > domagał się państwowego interwencjonizmu gdyby było 1000
                  > ubezpieczycieli, upadających, uciekających na Bahamy i tworzących
                  > spółki-córki.

Polecam lekturę encyklopedii. Może dowiesz się jaka jest różnica pomiędzy
                  koncesją i zezwoleniem. Ciekawe że na założenie banku nie trzeba mieć w Polsce
                  koncesji (wystarczy spełnić warunki określone przez NBP, jeżeli ktoś warunki
                  spełnia to Polska nie ma prawa mu zakazać działalności), a jedynie na OFE
                  potrzebna była szczególna troska waadzy i rozdzielanie koncesji po uważaniu.
          • Gość: poll Za komunizmu ZUS działał super, poza tym ... IP: *.3.pl 02.07.08, 20:50
            Co się tu dziwić neoliberałom, ich pryntycypialność w kwestii
            państwowego interwencjonizmu w gospodarkę ogranicza się do polityki
            społecznej, kodeksu pracy, czy płacy minimalnej. Tam gdzie w grę
            wchodzi zmuszenie ludzi ustawą do płacenia haraczu złodziejskim
            biznesom, albo koncesje na autostrady dla oligarchów - gangsterów to
            państwowy interwencjonizm już tak nie przeszkadza.

To jest właśnie neoliberalna wolność, podsumowując wolność dla
            neoliberała to prawo do posiadania niewolników.
            • miguell Re: Za komunizmu ZUS działał super, poza tym ... 02.07.08, 21:06
              Masz jakieś argumenty?

Czy tylko jeden - że lepiej ci się żyło w Komuniźmie

Jeżeli ktoś łamie prawo to proszę zgłosić prokuraturze.
    • Gość: Michał Przestańcie już straszyć ludzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.08, 08:11
      Przecież spadki na giełdach nie są niczym nowym. Zawsze były i będą.
      Już mamy kilka załamań rynku akcji za sobą i zawsze w długiej
      persektywie powracała hossa. A dzięki obecnym spadkom OFE mogą
      taniej kupować akcje. Przecież oni nie inwestują w małe
      bezwartościowe firmy, tylko takie spółki, które mają mocne
      fundamenty.
      Jednak nasuwa się jeszcze jedna rzacz na myśl. W strukturach OFE
      przydałoby się podział środków na bardziej bezpieczne i mniej
      bezpieczne. Im klient bliżej emerytury, tym jego środki przesuwane
      by były w kierunku bardziej bazpiecznym. Dlaczego? Załóżmy, że ktoś
      odkładał w OFE i jest już blisko emerytury. Teraz nadchodzi bessa na
      giełdzie i wartość aktywów OFE drastycznie spada (podobnie jak to
      jest teraz). Ci którzy mają do emerytury dużo czasu (10 lub więcej
      lat) nie mają się czym martwić - w tym czasie giełda odbije. Ale
      będą też tacy, którzy na emeryturę przejdą za kilka miesięcy i w tym
      czasie można spodziewać się tylko dalszych spadków. Wtedy ich
      emerytura będzie dużo niższa tylko dlatego, że przeszli na nią w
      czasie bessy.
      • bercik38 Re: Przestańcie już straszyć ludzi 02.07.08, 08:17
        Gość portalu: Michał napisał(a):

> Przecież spadki na giełdach nie są niczym nowym. Zawsze były i będą.
        > Już mamy kilka załamań rynku akcji za sobą i zawsze w długiej
        > persektywie powracała hossa. A dzięki obecnym spadkom OFE mogą
        > taniej kupować akcje. Przecież oni nie inwestują w małe
        > bezwartościowe firmy, tylko takie spółki, które mają mocne
        > fundamenty.

TAKIE JAK "ENRON"

> Jednak nasuwa się jeszcze jedna rzacz na myśl. W strukturach OFE
        > przydałoby się podział środków na bardziej bezpieczne i mniej
        > bezpieczne. Im klient bliżej emerytury, tym jego środki przesuwane
        > by były w kierunku bardziej bazpiecznym. Dlaczego? Załóżmy, że ktoś
        > odkładał w OFE i jest już blisko emerytury. Teraz nadchodzi bessa na
        > giełdzie i wartość aktywów OFE drastycznie spada (podobnie jak to
        > jest teraz). Ci którzy mają do emerytury dużo czasu (10 lub więcej
        > lat) nie mają się czym martwić - w tym czasie giełda odbije. Ale
        > będą też tacy, którzy na emeryturę przejdą za kilka miesięcy i w tym
        > czasie można spodziewać się tylko dalszych spadków. Wtedy ich
        > emerytura będzie dużo niższa tylko dlatego, że przeszli na nią w
        > czasie bessy.
      • moki1 Nie trzeba straszyć 02.07.08, 10:49
        Wystarczy poczekać pół roku.
        Zaczną się pierwsze wypłaty z OFE.
        Ich wysokość starczy akurat na kupno kosy.
        Trzeba będzie stawiać je na sztorc.
    • Gość: canisparvus To OFE niszczą notowania na giełdzie IP: 150.254.85.* 02.07.08, 08:20
      Czy przypadkiem nie jest tak, że to właśnie OFE są jedną z głównych
      przyczyn spadków notowań na giełdzie?

Jeśli fundusze muszą zainwestować, a podaż akcji jest ograniczona,
      musi dojść do zwiększenia ich ceny, czyli rozdęcia giełdy. Potem
      nadchodzi etap prawdy i w wyniku urealnienia kursu najwięcej tracą
      właśnie fundusze emerytalne, ze względu na "długofalową politykę
      inwestycyjną" czyli nieruchawość - niezdolność do szybkiej reakcji.
      Zresztą fundusze zarządzają cudzymi pieniędzmi, więc ryzyko dla ich
      włascicieli jest nieduże - oni zawsze potrącają sobie 7 % + koszty
      zarządzania. Ryzyko dla nich wiąże się z konkurencją, ale
      najwyraźniej jest ona dość iluzoryczna - prawie wszystkie fundusze
      pobierają górną dopuszczalną prowizję, a przy średnim (łagodnie
      mówiąc) staraniu o dobre efekty finansowe wszystkich funduszy można
      wszystko zwalić na dopust Boży, czyli spadki na giełdzie w Nowym
      Jorku i wzrost cen ropy naftowej.
    • orxor Nóż sie w kieszeni otwiera ... 02.07.08, 08:21
      "długoterminowe oszczędzanie" ...
      Wciskanie ludziom kitu i robienie wody z mózgu:
      1. Nawet ostatnim roku przed moja emerytura może się giełda zwalić o
      np 30 %. Te spadki dotkną wszystkich moich zgromadzonych przez lata
      oszczędności.
      2. O "długoterminowym oszczędzaniu" to mozna mówić jak sie lokuje w
      obligacje. Co będzie z TPSA, KGHM czy Biotonem za 30 lat? Wystarczy
      pomyśleć co było 30 lat temu ... oraz o tym że spośród firm
      debiutujących na parkiecie na początku historii GPW ŻADNA już nie
      jest notowana - głównie przez bankructwa.
      3. Zresztą te "inwestycje" to fundusze mają zwyczajnie w dupie. Nie
      ma to wpływu na ich zyski. Gość - "specjalista" kupuje cokolwiek z
      wig20 lub wig40 i tak kończy się inwestowanie - potem juz tylko
      zostaje marketing.
      4. Wypłaty emerytur to zwykła kradzież: szacuje się że od każdego
      1000pln będzie ok 5pln miesięcznej wypłaty. To jest ok 6% rocznie.
      Takie wypłaty to mogę mieć z odsetek od obligacji !!! Tylko że potem
      kwotę nominalna tych obligacji odziedziczą moje dzieci. A teraz jest
      tak że zwyczajnie zostanie mi ona SKRADZIONA na mocy prawa.

!!! UMOŻLIWIĆ REZYGNACJĘ Z ZUS'u I OFE !!!
      • 4g63 Re: Nóż sie w kieszeni otwiera ... 02.07.08, 12:41
        wystarczy pracować na umowę o dzieło, i zdrowotne płacić sobie samemu, wychodzi na to samo...

w życiu nie liczy się to czy formalnie sie określi związek dwojga ludzi, tylko to czy łączy ich uczucie - to samo dotyczy umów o pracę - nie wiem dlaczego w społeczenstwie jest tak zakorzenione jej potrzeba, tracicie na tym strasznie
    • z_uk Giełda pożera emerytury. Mamy się bać? 02.07.08, 08:24
      Nie, kurcze. mamy się cieszyć!
      • anka1 Re: Giełda pożera emerytury. Mamy się bać? 02.07.08, 08:38
        pozera emerytury ? raczej nedzne ochlapy ktore rzekomo beda
        emerytura ! kiedy wreszcie panstwo przestanie ludzi okradac kazac im
        placic ZUS i inne skladki pod pozorem "zabezpieczenia" na starosc ?
    • ws21 Czy dziennikarze ta maja? 02.07.08, 08:50
      A moze to ich misja dziejowa oglupiac ludzi?
      W tym tekscie, pierwszy raz w serii tekstow o OFE jest ziarenko
      prawdy. Wskazuje winnego - ustawodawce, ktory zmusza OFE do
      lokowania znacznej czesci kapitalu na gieldzie.
      Ale dalej to klamstwa i bzdury.
      Cytuje: "Teraz fundusze od każdej naszej składki potrącają sobie 7
      proc. (chlubnym wyjątkiem jest Allianz, który bierze 4 proc.)."
      Najwieksze PTE, ktorego jestem czlonkiem pobiera od wielu lat 3.5%.
      Allanz zaplacil autorowi?
      Po drugie. Trzeba byc wyjatkowo odpornym na wiedzie aby npisac:
      Jego zdaniem dzisiejsze spadki najbardziej odczują osoby, którym do
      przejścia na emeryturę pozostało niewiele czasu. - "Dołująca giełda
      najmocniej uderzy w ich świadczenia - tłumaczy. Pierwsze emerytury
      OFE wypłacą zapewne już na początku przyszłego roku. Prawo do nich
      nabędzie 3,2 tys. kobiet.".
      Nie chce mi sie juz powtornie wykazywac tego na liczbach. Ale dla
      chetnych podaje paramtery. Placa * 7.3% * 12 miesiecy * 10 lat.
      Wynik podzilic przez 220. Wielki spadek, jaki odczuja te emerytki to
      10 - 15 zl. Ich emerytura ko kapital poczatkowy, o ktorym
      autor "zapomnial". Nie pasuje do tematu?
    • lava71 Re: Giełda pożera emerytury. Mamy się bać? 02.07.08, 09:04
      Przepraszam bardzo ale czy ktoś wie co produkuje firma OFE S.A? W czym oni
      siedzą? budownictwo czy motoryzacja? Wciąż słychać o "zarabianiu" albo o
      stratach tego mitycznego OFE a na rynku nie widać żadnych realnych produktów. To
      może na giełdzie zarabiają? A może ktoś słyszał co nasza giełda produkuje? Nic?
      no jak to? To skąd Ci wszyscy pracownicy OFE i GPW biorą pieniądze? Może umieją
      wyczarować coś z niczego? ... To jak, wiecie już ludziska kto łoży na białe
      kołnierzyki? ... tak my wszyscy. I nie ważne czy "giełda" idzie w górę czy leci
      w dół, nie ważne ile tracimy my zarabiający ... ważne, że te tysiące ludzi
      zawsze zarabiają i to bardzo dobrze. Sami sobie ten system wyzysku
      zafundowaliśmy. W systemie feudalnym ludzie odrabiali pańszczyznę i było jasne
      dla kogo i po co. Teraz mamy cały system podatkowy i nie wiemy ile tej
      "pańszczyzny" odrabiamy i dla kogo.
      • Gość: GQ Re: Giełda pożera emerytury. Mamy się bać? IP: 87.105.187.* 02.07.08, 12:03
        OFE nie produkuje dóbr materialnych, ale świadczy usługę coś jak np. fryzjer,
        lekarz czy ochroniarz. OFE świadczą usługę optymalnej alokacji kapitału, czyli
        wyboru spośród wielu firm tych rokujących największe nadzieje, przekazaniu im
        pieniędzy i monitorowaniu postępów.
    • kakens Re: Giełda pożera emerytury. Mamy się bać? 02.07.08, 09:08
      Tak na chłopski rozum, czy dałoby się zrobić tak:
      - Pan A kilkoma Panami zakłada OFE
      - Pan A z kilkoma Panami kupuje akcje w dołku, a potem manipulując zakupami OFE
      zwiększa cenę akcji i sprzedaje je OFE kiedy lecą w górę, sam zarabia a OFE
      zostaje z pakietem przewartościowanych akcji, po czym fundusz traci niczym się
      nie przejmując bo premie i tak lecą, prowizje też, a kasa wspólna więc niczyja.
      Dałoby się tak zrobić????
      • ws21 ??? 02.07.08, 09:18
        Zapominasz o jednym. To nie OFE zadecydowalo, ze okolo 50% srodkow
        musi byc na ulokowanych na GPW w Warszawie. To pomysl AWS, z
        premierem Buzkiem. Profesora Buzka.
        Jeszcze byl profesor Gora, ktory wyliczal jakie to kokosy emerytom
        ten system przyniesie. A mi caly czas wychodzilo, ze ta nowa
        (razem , obydwa skladniki, czyli I i II filar) to bedzie ok. 66%
        starej emerytury.
        Profesor dla pieniedzy powie wszystko?
      • stolat3 Re: Giełda pożera emerytury. Mamy się bać? 02.07.08, 09:38
        Balcerowicz i propaganda między innymi GW stworzyły "perpetum
        mobile" , a teraz drą szaty. Tylko idioci uwierzyli w to że na
        giełdzie się zarabia , a ofe pomnoży nasze składki. Pamiętam te
        zachwyty jak to nowy system wypcha kieszenie emerytom. Każdy homo
        sapiens wiedział czytając przepisy z tym związane (uchwalane jako
        reforma systemu emerytalnego ) , że jest to wielki przekręt , gdyż
        do istniejącego systemu ubezpieczeń społecznych wprowadza się
        kilkanaście tysięcy biurw . No i te biurwy muszą nieźle zarabiać by
        ten system mogły wychwalać pod niebiosa.
        Widzę że to samo próbuje się wciskać ludowi odnośnie ubezpieczeń
        zdrowotnych . I już widzę jak "ciemny lud" to kupuje (oczywiście za
        namową mas mediów) . Czy pismaki to sprzedajne dziwki czy też
        ekonomiczne bezmózgowce?
        • ws21 Mamy się bać? 02.07.08, 09:47
          To nie ma znaczenia czy system jest panstwowy czy prywatny.
          Panstwowy po prostu, jeden i drugi bankrutuje. Kto ma pojecie o
          ekonomii zdaje sobie z tego sprawe. Zastosowano srodek zaradczy i
          dobrze. Zle ze przy tym oklamywano ludzi, ze na tym zarobia. Bo ta
          reforma to ratowanie walacego sie systemu a nie nabijanie kieszeni
          emerytom.
          A konczac, jestem jak najbardziej za dobrowolnoscia ubezpieczen,
          musi byc to jednak zwiazane z calkowita likwidacja wszelkiej pomocy
          spolecznej. To w Europie nie przejdzie. Bo ja nie chce oszczedzac
          cale zycie na emeryture i dadatkowo na starosc utrzymywac tego co
          nie oszczedzal.....
        • Gość: :)))) Re: Giełda pożera emerytury. Mamy się bać? IP: *.com 02.07.08, 11:36
          stolat3 napisał:

> Balcerowicz i propaganda między innymi GW stworzyły "perpetum
          > mobile" , a teraz drą szaty. Tylko idioci uwierzyli w to że na
          > giełdzie się zarabia , a ofe pomnoży nasze składki. Pamiętam te
          > zachwyty jak to nowy system wypcha kieszenie emerytom. (...)

Pamięć masz dobrą, ale krótką. To sterowany kościołem rząd AWS
          Krzaklewskiego. Ale dla matołów prawicowych i tak Balcerowicz będzie
          winny. I Żydzi, byłbym zapomniał.
          • stolat3 Re: Giełda pożera emerytury. Mamy się bać? 02.07.08, 14:41
            Gość portalu: :)))) napisał(a):

> stolat3 napisał:
            >
            > > Balcerowicz i propaganda między innymi GW stworzyły "perpetum
            > > mobile" , a teraz drą szaty. Tylko idioci uwierzyli w to że na
            > > giełdzie się zarabia , a ofe pomnoży nasze składki. Pamiętam te
            > > zachwyty jak to nowy system wypcha kieszenie emerytom. (...)
            >
            > Pamięć masz dobrą, ale krótką. To sterowany kościołem rząd AWS
            > Krzaklewskiego. Ale dla matołów prawicowych i tak Balcerowicz
            będzie
            > winny. I Żydzi, byłbym zapomniał.

Tu nikt nie wspomina o żydach tylko o Balcerowiczu , który był wtedy
            ministrem finansów.
      • Gość: JK Tak właśnie robią. IP: *.domainunused.net 02.07.08, 09:49
        I mają się dobrze.
    • Gość: oli Jakie ma to znaczenie IP: *.devs.futuro.pl 02.07.08, 09:29
      Na dzień dobry co miesiąc kradną mi prawie 50% mojej pensji na wszelkiego
      rodzaju ubezpieczenia to co tam jakieś 12 procent w dół
      tak czy owak już po kasie bez względu na na wykresy.
    • Gość: karol OFE -dojne krowy maklerów IP: *.bredband.comhem.se 02.07.08, 09:31
      fundusze emerytalne to zródło zysków wszelakiego rodzaju złodziei
      na całym świecie.
    • hetmannka tak, trzeby dyd durakiem zeby emeryture 02.07.08, 09:37
      lokowac na gieldzie, ktora jest bazarem zlodziejstwa
    • Gość: HH Zapomnieliście o opłacie dla ZUS za przelanie... IP: *.comarch.com 02.07.08, 09:53
      ... pieniędzy do OFE!
    • Gość: janek Najlepszy OFE pakuje sie w akcje - czytajcie IP: 193.109.123.* 02.07.08, 10:02
      www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=cbf83975-9f23-4d65-988d-7511b73cb9a1&open=sec

Idzie hoosa, trzeba zmienic ofe na polsat :)
      • ws21 Re: Najlepszy OFE pakuje sie w akcje - czytajcie ? 02.07.08, 10:18
        Janku, zapewniam, ze najgorszy tez pakuje sie w akcje ......
        Gdyby tego nie zrobil, bylo by przestepstwo.
        Pustoglowe pismaki pisza, nie majac pojecia o czym. Najwazniesza
        wierszowka. Jest modny temat - piszemy.
        Glupi lud i tak to kupi, komu by sie chcialo czytac ustawy.
    • dalton78 OFE nie zarabiają już czwarty kwartał z rzędu 02.07.08, 10:06
      to nieprawda że nie zarabiają! Zarabiają 4-10 proc tego co dostaja
      kasują dla siebie:-) to tylko my tracimy podwójnie ale OFE maja się
      nieźle:-)
    • moki1 Tytuł jest kłamstwem 02.07.08, 10:20
      POwiedziałbym, że jak zwykle w GW
      OFE jak najbardziej zarabiają, to klienci OFE tracą.
      Za 5-10 lat będzie w Polsce rewolucja emerytów.
      • lava71 Re: Tytuł jest kłamstwem 02.07.08, 10:29
        Biorąc pod uwagę to, że wchodzimy w recesję, która może potrwać ze 3 lata to
        tyle daję czasu też daję na załamanie się finansów naszego kraju.
    • z_uk A w UK prowizja to tylko 1% 02.07.08, 10:28
      Kit w oko ZUSowi, OFE, Parlamentowi, Rzadowi, Prezydentowi, naszym
      wspanialym przemianom po 89.
      Pjeprzcie sie we wlasnym sosie.
      • Gość: :)))) Re: A w UK prowizja to tylko 1% IP: *.com 02.07.08, 11:41
        Nie wszystkie przemiany okazały się złe. Tylko te klerykalne, robione
        przez naszą pożal się boże prawicę, która od lat przyciąga ubogich
        umysłowo katolików. Ale masz rację, że uciekłeś. Być patriotą dojonym
        przez wczesnych emerytów i wiecznie pokrzywdzone chłopstwo to głupota.
        Powoli uciekną wszyscy normalni. To już nie po raz pierwszy w historii
        Polski. I w ten oto sposób dobór naturalny zapewni pozostanie w kraju
        tylko niepełnosprawnych umysłowo sierot i klientów MOPS. Tylko kto
        zarobi na ten MOPS?
    • Gość: JW OFE nie zarabiają już czwarty kwartał z rzędu IP: *.eti.pg.gda.pl 02.07.08, 12:20
      OFE czy klienci OFE?
    • Gość: sad OFE tak inwestują że są ogrywani przez innych IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.08, 12:21
      zarządzanie środkami finansowymi nie polega na kupowaniu spadających
      akcji od TFI
    • Gość: Brenden Jednostka inwestuje lepiej. Po co przymus? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 12:34
      A najgorsze jest to że państwo w ramach przymusu każe Nam wpłacac na drugi
      filar. Czy to jest zgodne z liberalną doktryną, czy z państwem opiekuńczym?
      Dlaczego uważa się że człowiek sam lepiej nie zainwestuje tych pieniędzy? Nie
      wystarczy ZUS (lub KRUS) które są obowiązkowe ( i to jest podstawowe
      zabezpieczenie - choc nieliberalne. Posulat lewicowy wprowadzony w życie.).
      Proponuje wprowadzic kolejne filary i cała wypłatę będziemy odawac na poczet
      naszej emerytury ( jak dożyjemy).
    • Gość: gazownik 1 OFE nie zarabiają już czwarty kwartał z rzędu IP: 212.160.240.* 02.07.08, 12:36
      OFE zarabiają czły czas. Pobierają prowizję stały procent za
      zarządzanie powierzonym (zgromadzonym) kapitałem, niezależnie czy
      wartość kapitału rośnie, czy spada. Artykół jest sponsorowany, przez
      OFE. Gazeta znowu kłamie. Tracą tylko przyszli emeryci. Taki mamy
      system emerytalny opracowany przez poprzednie rządy, aby dobrze żyło
      się nie przyszłym emerytom, ale obecnym i przyszłym prezesom i
      dyrektorom OFE. Ludzie pracy zostali do tego systemu przymuszeni
      przez rządy WOLNEJ POLSKI.
      • Gość: karbat Re: OFE nie zarabiają już czwarty kwartał z rzędu IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.08, 20:16
        zalozmy ,ze ktos ma koncie OFE dzis 20 000 zl ,
        ile te 20 000 zl beda warte np za 10, 15 lat .... ,
        polowe z tego co dzisiaj ? czy mniej ? .
    • Gość: ekonomista Giełda pożera emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 23:56
      Przypominam sobie bardzo dobrze, że kiedy pojawiły się głosy że
      inwestycje OFE na giełdzie moga doprowadzić do katastrofy dla
      emerytów, to nikt inny jak GW bezczelnie wyśmiewała ostrożnych.
      Teraz stroi się w piórka obrońców emerytów. A przecież powszechnie
      wiadomo że macie emerytów głeboko w d**** . Nieraz opluwał ich W.
      Gadomski jako głowną przyczyne trudności budzetowych i zawsze
      strszyliście podatników nienasyconymi emerytami, którym się świetnie
      powodzi. Jest to po prostu haniebne i ohydne i za to pogardzam waszą
      ultrasuperneoliberalną gazetą.
    • douglasmclloyd Ależ skąd 03.07.08, 05:29
      Za dwa, trzy lata za dzisięć złotych będzie można przeżyć miesiąc na Florydzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka