Dodaj do ulubionych

Wielka Brytania: Droga ropa zwiastuje powrót ża...

IP: *.chello.pl 23.07.08, 19:22
No i droga ropa wbrew pozorom da impuls gospodarce do dalszego rozwoju.
Obserwuj wątek
    • xaliemorph Wielka Brytania: Droga ropa zwiastuje powrót ża... 23.07.08, 19:34
      BRAWO !!! Oklaski dla wszelkich inicjatyw mających nas coraz bardziej i efektywniej uniezależniających nas od monopolu ropy naftowej.
      • Gość: atx Re: Wielka Brytania: Droga ropa zwiastuje powrót IP: *.mas.airbites.pl 23.07.08, 20:37
        Hej, smugglers z I'm Alone :)
        • kosmosiki 5%? Nie chce mi się wierzyć... 23.07.08, 21:30
          "Transport towarów żaglowcem jest o około 5 proc. droższy niż nowoczesnym
          statkiem towarowym"

5 procent to bardzo niewiele. Gdyby tak było faktycznie to statki na paliwo
          powinny być zakazane. Obawiam się, że jest to jakaś liczba wyssana z brudnego
          palucha i faktycznie wygląda to zupełnie inaczej.

"Nowoczesne, motorowe statki płyną dwa razy szybciej, ale żaglowiec obywa się
          bez paliwa i nie emituje dwutlenku węgla."

Czyli w te 5% wlicza się zatrudnienie załogi na dwa razy dłużej? Dwa razy
          dłuższa eksploatacja oznacza również większe nakłady? Czy żaglowiec może obrać
          swobodny kurs czy musi się dostosować do wiatrów (to jeszcze bardziej wydłuży
          podróż)? Czy żaglowce są tej samej klasy co wielkie przemysłowe okręty
          transportowe? Tu wieziono jakieś wino - jak dla mnie to jakaś fistaszkowa
          sprawa, towar w zasadzie luksusowy, to nie jest przemysł.

Te 5 procent wygląda mi bardzo podejrzanie. Kto to wyliczył i jak?

Inna sprawa, że z tego co wiem (a wiem o transporcie morskim bardzo niewiele)
          obecnie zamiast żagli większą przyszłość mają latawce, które ciągną okrę.
          Obecnie ich wykonanie jest możliwe ze względu na postęp technologiczny. Taki
          latawiec może być całkiem duży i wypuszcza się go dosyć wysoko (kilkaset
          metrów). Na takiej wysokości wiatry są silniejsze i bardziej stałe.
          • kosmosiki Fistaszki... 23.07.08, 22:00
            "30 tys. butelek wina"

Zakładając, że butelka wina waży 1kg (0,7 netto +butelka) i na każde 24 butelek
            jest dodatkowa krata powiedzmy ważąca 5kg. To nam daje 36 ton ładowności (regały
            i tym podobne na statku nie wliczają się w ładowność). To jakiś kuter raczej nie
            statek.

Statki transportowe (za Wikipedią) rozpoczynają się od "Small Handy Ships",
            które mają ładowność... od 20000 do 28000 ton.

Więc ja w ogóle nie wiem o czym tu mowa? :))) Jeden statek przewiózł z Francji
            do Anglii śmieszny w zasadzie ładunek i to ma zwiastować powrót żagli w
            transporcie morskim?

No wiecie ja kiedyś przejechałem 5km drezyną, być może to zwiastuje powrót
            drezyn w transporcie kolejowym...

To w ogóle jest dział Gospodarka?
          • em_obywatel A kto powiedział, że załoga jest potrzebna? 23.07.08, 22:31
            A kto powiedział, że załoga jest potrzebna na żaglowcu? Można zautomatyzować
            obsługę żagli albo zastosować rotory Flettnera. Energia do tego potrzebna jest
            minimalna. Tak więc nowoczesny zautomatyzowany żaglowiec może być naprawdę tani.
            Jeszcze jak by się dało go zrobić w sposób całkiem bezzałogowy to by już było
            zarąbiście ale pewnie przepisy nie pozwalają.
            • kosmosiki Re: A kto powiedział, że załoga jest potrzebna? 23.07.08, 23:11
              > A kto powiedział, że załoga jest potrzebna na żaglowcu?

W zasadzie nigdzie nie jest potrzebna bo można przecież:

> Można zautomatyzować

O ile jest to opłacalne. Pewnie dlatego pływa tyle komercyjnych żaglowców
              transportowców bo przecież to oczywista oczywistość.

> obsługę żagli albo zastosować rotory Flettnera. Energia do tego
              > potrzebna jest minimalna. Tak więc nowoczesny zautomatyzowany
              > żaglowiec może być naprawdę tani.

Raczej latawcowiec, poza tym jeżeli chodzi o Sci-Fi to oczywiście jest to
              możliwe. Nikt tego nie robi bo się nie opłaca, a może nie opłaca się bo nikt
              tego nie robi (ekonomia skali). A Ty właściwie masz cokolwiek do powiedzenia bo
              znasz się na tym (robisz w tym) czy jesteś fantastą?
    • areabis Prognozuję powrót galer i galerników . 23.07.08, 20:38
      Wielu polityków powinno p[rzejść kilkuletnią reedukację na
      galerach . Wyobraźcie sobie Jarka k. przy długim wiośle !
      • Gość: ~ ja bym gnojkowi kazał zapieprzać na bocianie IP: *.tktelekom.pl 23.07.08, 21:09
        gniazdo.

tak kilka razy dziennie.
      • Gość: sonar Re: Prognozuję powrót galer i galerników . IP: *.107.192.213.cable.satra.pl 23.07.08, 21:56
        Jarka na galerę to raczej na bębenek...
    • Gość: janek Wielka Brytania: Droga ropa zwiastuje powrót ża.. IP: *.spray.pl 23.07.08, 20:51
      podatki w cenie paliw to prawie 50% nie zapomnijcie o tym
      w Polsce cena benzyny mogłaby być w okolicy 3zł
      jakoś brakuje mi dyskusji na temat wzrastajacych podatków
      natomiast stale porusza się tematy zastępcze, takie jak ten zaglowiec

• Gość: koneser Nie ma irlandzkiej whisky IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.07.08, 21:26
      co najwyżej może być whiskey...
      • Gość: P. Re: Nie ma irlandzkiej whisky IP: *.dhcp-ripwave.irishbroadband.ie 23.07.08, 22:23
        :]
    • Gość: duzyPierd znow jakis niemyslacy to pisal, ale czy w G..j IP: *.colc.cable.ntl.com 23.07.08, 21:27
      sa jeszcze jacys myslac?

tytul: 'Droga ropa zwiastuje powrót żaglowców'

a dalej: 'Transport towarów żaglowcem jest o około 5 proc. droższy niż
      nowoczesnym statkiem towarowym'

gdzie sens? gdzie logika?
      • kosmosiki Re: znow jakis niemyslacy to pisal, ale czy w G.. 23.07.08, 21:35
        > sa jeszcze jacys myslac?

> tytul: 'Droga ropa zwiastuje powrót żaglowców'

Powinien być raczej "Ceny ropy powodują minimalne zwiększenie zainteresowania w
        alternatywnych źródłach napędzania okrętów" - żadna nowość.

> a dalej: 'Transport towarów żaglowcem jest o około 5 proc.
        > droższy niż nowoczesnym statkiem towarowym'

Te 5% to z brudnego palucha wyssane. To jest niemożliwe z wielu względów. Patrz
        mój post wyżej.

> gdzie sens? gdzie logika?

No sens mógłby być w tym, że ceny ropy raczej nie będą spadać tylko wręcz
        przeciwnie. Faktycznie możliwe jest, że wykorzystanie w pewnej mierze siły
        wiatru da oszczędności.

Sam artykuł jest beznadziejny. To bardziej wygląda na "ciekawostkę"
        przetłumaczoną bezpośrednio z notatki prasowej jakiejś firmy, która po prostu
        kłamie.

Zasadniczo brakuje w nim np. dwóch opinii (przeciwnych biegunów) ekspertów,
        którzy faktycznie mają coś do powiedzenia w tym temacie.
    • Gość: edek Re: Wielka Brytania: Droga ropa zwiastuje powrót IP: 217.144.211.* 23.07.08, 21:54
      To jest chwyt marketingowy - jakież to romantyczne... wyśmienite wino
      dostarczone w ładowni pięknego żaglowca prosto na Twój stół, po całym dniu
      emitowania CO2 w swojej fabryce podstarzały prezes może zaszpanować przed swoją
      19-letnią towarzyszką kolacji taką badziewną historyjką na temat wina które
      wyłoją zanim ją stuknie w pokoju hotelowym.
    • Gość: u Ostatnio ropa tanieje. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.08, 22:02
      W ciągu ostatnich 3 tygodni cena spadła o 20$ za baryłkę
      • charlie11 Re: Ostatnio ropa tanieje. 23.07.08, 23:04
        A dzisiaj dodatkowe $4.00
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka