Gość: rekin Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.08, 10:12 wystarczy zabbrac górnikom, żołnierzom i strażakom przywileje i już jest ok, dlaczego jeden haruje do 65 lat a taki gornik idzie sobie mając 50, co to k... jest? gornik dostaje na lape 2800 a np hutnik haruje do 65 i ma 1200. czy ci tępaki z rządu potrafią to wytłumaczyć. to jest kradzież w zywe oczy, rząd nie ma mózgu? Odpowiedz Link Zgłoś
sarkji Re: Wyższe płace, niższe emerytury 29.08.08, 10:17 Ten artykuł to zwykłe brednie. Tylko co robią takie "ałtorytety" na łamach Wybiórczej? Nikt nie sprawdza co piszą redaktorzy? Nie ma naczelnego od gospodarki? Przecież ten wywód to totalna porażka logiki. Panie Leszku, przenieś się Pan do faktów i mitów, bo nawet poziom Wybiórczej dla Pana za wysoki. Pawlak ma świetny pomysł. Tylko pozazdrościć. Jak wprowadzi w życie, to nazwałbym to nawet "Reforma Pawlaka". Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Wyższe płace, niższe emerytury 29.08.08, 10:19 Niech się wicepremier zajmie niebotycznym, bezczelnym pasożytnictwem rolników - zarówno w KRUS, jak i słuzbie zdrowia!!!KRUS trzeba zlikwidować (lub wyplacać rolnikom realne emerytury - np. po 50 zł miesięcznie), a niepłacących składek zdrowotnych rolników nie obsługiwać w państwowej służbie zdrowia - niech się leczą prywatnie! To, że pasożytujący na cudzych składkach zdrowotnych rolnicy mają takie same prawa, jak płacący składki podatnicy jest niebywałym chamstwem ze stony państwa. To, że podatnicy muszą dopłacać do KRUS - jest również niebywałym chamstwem ze strony wrogiego wobec uczciwych ludzi państwa! Precz z PSL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasi1 rece precz od Krusu!Będąc ostatnio w Kołobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 11:26 widać wielką ilość ośrodków wypoczynkowo leczniczych powstających w tym mieście. Tylko jeden taki ośśrodek (akurat KRUSu) niszczeje, brak mu pomysłu na życie. Może dlatego niszczeje bo KRUS postawiło w innym miejscu inny wspaniały ośrodek? A tego nie chciało im się dalej zarządzać? A tak się zgadzam z ewą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad.ludwik02 Ministerialna propozycja wydaje mi się ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.08.08, 10:28 Ministerialna propozycja wydaje mi się sensowna, w przeciwieństwie do tych wszystkich wcześniejszych emerytur, emerytur pomostowych itp. form ucieczki od pracy. Zaczęło się to - jeśli dobrze pamiętam - po wprowadzeniu tzw. "3 S", tuż po wprowadzeniu stanu wojennego, kiedy władze spodziewały się nastania bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leokadia Re: Ministerialna propozycja wydaje mi się ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 11:24 Natychmiast zlikwidować KRUS. Rolnicy zawsze mieli w Polsce najlepiej.Utrzymywanie rolników milionerów za skladkę robotnika jest skandalem.Wszystko dla rolnika.Mają tak samo płacić składkę zdrowotną jak kaZdy inny zatrudniony.Całe rodziny mają renty i emerytury.których nie wypracowali.Dosyć tego drańtwa.Kiedy w końcu rząd zrobi porządek,boją się Lepera że z kłonicą wyjdzie? Niedługo całe miasta podniosą protest.Jeżeli ten rząd nie zrobi porządku z rolnikami niema co liczyć na następną kadencję. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Ministerialna propozycja wydaje mi się ... 29.08.08, 11:25 3xS czyli "Samodzielność, samorządność, samofinansowanie", było próbą przemycenia do praktyki gospodarczej PRL elementów gospodarki rynkowej. Oczywiście nic z tego nie wyszło z winy systemu i oporu "Solidarności" która jak zawsze skupiała ludzi mających do pracy głęboki wstręt. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Ministerialna propozycja wydaje mi się ... 29.08.08, 12:52 loclo80 napisał: > 3xS czyli "Samodzielność, samorządność, samofinansowanie", było próbą > przemycenia do praktyki gospodarczej PRL elementów gospodarki rynkowej. > Oczywiście nic z tego nie wyszło z winy systemu i oporu "Solidarności" która ja > k > zawsze skupiała ludzi mających do pracy głęboki wstręt.< Pozwole sie nie zgodzic;po glebokim zglebieniu przepisow dot. 3xs wychodzilo ze decydujace zdanie zawsze mial rzad-partia no wiec na c..j komu to bylo potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hannibal 4 Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.adsl.wanadoo.nl 29.08.08, 10:35 Z Pawlaka taki ekonomista jak z koziej dupy trąba.Wysłać go na pustynię Gobi niech tam robi swoje eksperymenty.Bo burak jest zawsze burakiem.Mam nadzieję że po kolejnych wyborach to skorumpowane towarzystwo kanapowe zniknie ze sceny politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
obaryb Ja! Ja chcę głodową emeryturę! 29.08.08, 10:40 Tylko pozwólcie mi nie płacić na ZUS i OFE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość zamiast tych wszystkich pseudoreform IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.08, 10:46 wolałbym publiczne podanie wyników uczciwego audytu, który pokazałby na co tak naprawdę politycy przepuścili nasze składki ZUS Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: zamiast tych wszystkich pseudoreform 29.08.08, 11:22 Były zabierane do budżetu (za komuny) lub wydawano je na finansowanie świadczeń osób które nigdy składek nie płaciły (po 1989r). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TrebliG Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 10:58 Nie bardzo pojmuję ekspertów: taniej będzie dla państwa, kiedy ci ludzie przejdą na wcześniejsze emerytury i będą pobierać świadczenia (niepełne, ale jednak), niż gdy będą pracować i płacić minimalny ZUS, ale bez pobierania pieniędzy z publicznej kasy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taktak Re: Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.08, 12:13 Dokladnie. Mozna Pawlaka nie lubic (ja nie lubie ;-)), ale argument uzyty przeciw jest kompletnie idiotyczny. Takich to mamy 'ekspertow'. Jesli przejda na wczesniejsze emerytury przejadaja nie tylko swoje srodki ale i nasze skladki. Pracujac odprowadzaja podatki - zrodlo doplat do ZUS - i nie zuzywaja odlozonych skladek. Zacheta do pracy jest dosc sprytna - zawsze 20% wiecej w kieszeni. Nie na wszystich to podziala, ale lepiej zrobic cos niz dyskutowac do smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Dlaczego się martwią tylko o emerytury.? 29.08.08, 11:55 zmuszając ludzi do pracy przez całe życie, siejąc propagandę że mamy najmłodszych emerytów. Dlaczego nikt nie pomyśli co ci ludzie wytwarzają ? Czy chociaż 30% z nich wytwarza jakieś naprawdę potrzebne rzeczy i usługi? Jak liczna jest armia różnej maści biurw, ile czasu polak musi poświęcić na te pity, przetargi, wymogi, przepisy, papierki ? Ile ludzi pracuje chociażby przy Vat-ologi, jakby nie można było wprowadzić z powrotem podatku obrotowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hawlak Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 12:02 zlikwidować ten cholerny KRUS i jego darmozjadów PSL-owców.Rolnicy darmozjady powinni płac składki,dlaczego ja mam tych trutniów utrzymywać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Po nas choćby potop, byle do wyborów władz związku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 12:34 Jeśli wszystko padnie, to - parafrazując klasyka - nie będzie niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Tepić pasozytów - związki zaw, Krus i rozrzytność IP: *.zeneris.pl 29.08.08, 12:35 Państwa. Ograniczenie podatków to zmuszenie Państwa do oszczędności. Każdy musi oszczędzać tylko nie nisi politycy. Za co im płacimy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek O k..rwa, Pawlak moze miec pomysl? 29.08.08, 12:54 ...,, panie waldku pan sie nie boi...,, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 13:02 zgadzam sie KRUSto zwykłe oszustwo bo jak wytłumaczyc to; składka wynosi 250zł cokwartał to dajw nam 1000zł rocznie,jesli płacimy 40 lat to uzbieramy 40000tys złnawet wypłacając emeryture przez 10lat to daje nam około 334zł miesiecznie a rolnik otrzymuje ponad 900 zl to kto to ma dopłacaci niektórzy emeryci mają niższe emerytury cy to jest uczciwości ,sam mieszkam na wsi ale to co sie dzieje to mnie poprostu szlak trafia .rolnicy przepisóją ziemie na dzieci a okazuje sie że sami dalej na niej pracują bo rozchodzi sie o emeryture a dsieci maj a gdzies ziemie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo-1 Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 14:49 Na początku był haos. A co będzie na końcu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znak Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.du.xdsl.is 29.08.08, 21:50 Tylko człowiek ograniczony uwierzy w bajdy o zbyt krótkiej pracy polaków. To nie ci,co styrani przechodzą na wcześniejsze emerytury po iluś tam latach pracy w kopalni,hucie czy w innych zawodach(mówi przysłowie "obyś uczył cudze dzieci")rujnują ZUS i państwo.Socjologowie z każdej opcipolitycznej i ci na zamówienie wiele wysiłku wkładają w to,by wmówic społeczeństwujakimi pasożytami są sterani, nie do końca, pracą ludzie. Zapominają przy tym o wielkiej armi wszelkiej maści mundurowych, policjantach którzy nic nie robią oprócz zabijania czasu pałką, czasami zgwałcą cudze dziecko..., a z bandziorami są za pan brat. Inna kategoria to wojskowi:magazynier,kierowca,operator podnośnika widłowego, nie wspominam tu o wszystkich półkownikach, generałach i podobnych ktorych polskie wojsko ma najwięcej w świecie(średnia na szeregowca), o strażakach to bym dyskutował,NA GARNUSZKU PAŃSTWA SĄ:ubecy.prokuratorzy nie tylko stalinowscy(komunistyczni), sędziowie,działacze aparatu pzpr,pożal się Boże politycy od byłych prezydentów począwszy, sześć lat przywiązania do fotela i wysoka emerytura(fotel też do domu chociaż nigdy go nie kupiłem), emerytury specyjalne wiekszośc z nich przyznana tak jak wszystko w polsce :znajomi, rodzina, koledzy, moze i nawet dobry bandzior. Można tak wyliczać w nieskończoność! Pomyslcie ile Pożarły naszych pieniedzy fundusze emerytalne-IIfilar,teraz dojdzie druga dojarka, zakład podobny do ZUS bedzie wypłacał emerytury, potężna administracja wysokie pensje,oddziałuy emerytalne,koszty wszystkiego sa niebotyczne. A robole niech najepiej pracują do śmierci!!! Zlikwidowac trzeba nawet emerytury rodzinne.Kaleki bez rąk i nóg do pracy by zrobć miejsce dla zdrowych uprywilejowanych rencistów-jest ich niemało!Podyskutujmy o tym panie premierze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz,,,., Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.belchatow.msk.pl 30.08.08, 21:47 jestem barmanem w burdelu, po 60 przekwalifikuję się i będę sobie qwa w chórze kościelnym śpiwoł. Odpowiedz Link Zgłoś
krusnik02 Wyższe płace, niższe emerytury 31.08.08, 09:40 Hehe, PO gratulujemy Ministra Gospodarki :D Tak to jest jak się bierze "koniczynę" na poważne stanowisko, wymagające pogłębionej wiedzy z dziedziny gospodarki :D Ale Donek ma już kozła ofiarnego w przypadku, gdyby jego "pasmo cudów" wzięło w łeb... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo-1 Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.centertel.pl 31.08.08, 18:19 Wszystko jest tak ustawione, aby jak najwięcej osób było "zamieszanych" i decydujących o naszych pieniądzach. Każdy (a przynajmniej większość z pracujących) posiada osobiste konto bankowe na które pracodawca przelewa pobory. Wystarczy więc wydać ustawę, która by zobowiązywała bank do oddzielenia części poborów obecnie wysyłanych do ZUSu i OFE na osobne konto (również osobiste), ale emerytalne. W razie zmiany banku, nowy bank otrzymuje wszystkie Twoje pieniądze z podziałem na zwykłe konto i emerytalne i ponownie otwiera dwa konta. Oczywiście z konta emerytalnego, mógłbyś zacząć pobierać pieniądze tylko w wypadku przejścia na emeryturę. (Szczegóły jeszcze można dopracować, bo to jest ogólna myśl). Wysokość oprocentowania uzgadniasz z bankiem, uzgadniasz też co się będzie działo z Twoim wkładem po Twojej śmierci. I pies z kulawą nogą nie ma nic do Twoich zasobów. Po przejściu na emeryturę, możesz nawet od razu wydać wszystko, no ale wiadomo co będzie dalej. Pozbywamy się wówczas tysięcy urzędników, pazernych prezesów, wielkich i niemal luksusowych siedzib ZUSu czy OFE. które są utrzymywane z Twoich zarobków. Ty za to masz comiesięczny wyciąg o stanie Twojego konta emerytalnego. Możesz więc decydować, czy przejdziesz na emeryturę w wieku 40, 50 czy 70 lat. Jeżeli wiesz, że stan Twego konta emerytalnego Ci na to pozwala, to możesz iść na emeryturę nawet w wieku 30 lat. I nikt nie mógłby Ci tego zabronić. Wtedy wszyscy będą zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamus-q Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.homenett.pl 01.09.08, 19:25 czemu w tym kraju ludzie o niczym innym nie marzą tylko o jak najszybszym przejściu na emeryturę?? jak w pracy patrzę na tych najbardziej "przepracowujących się" to mi rzyg...... się chce. a gdzie radość z pracy, z dokonywania codziennie czegoś nowego. aspołeczne obiboki marzą o siedzeniu na emeryturze w domu przed telewizorem lub na działce jak ktoś ma. spójrz na ulicy jak wyglądają emeryci - schorowani, przygarbieni. zastanówcie się Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Wpuść chłopa do salonu to na dywan na..a. 02.09.08, 03:12 Powierzenie PSL-owi gospodarki, był to najgłupszy pomysł PO przy tworzeniu koalicji i PO za ten pomysł zapłaci przy wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.wro.vectranet.pl 05.09.08, 13:05 I znowu 'wcześniejsi emeryci' zablokują miejsca pracy dla innych, bo będą mieli kolejny atut w ręku, na tym i tak już chorym rynku pracy. Odpowiedz Link Zgłoś