Dodaj do ulubionych

Wyższe płace, niższe emerytury

• Gość: rekin Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.08, 10:12
      wystarczy zabbrac górnikom, żołnierzom i strażakom przywileje i już jest ok, dlaczego jeden haruje do 65 lat a taki gornik idzie sobie mając 50, co to k... jest?
      gornik dostaje na lape 2800 a np hutnik haruje do 65 i ma 1200.
      czy ci tępaki z rządu potrafią to wytłumaczyć.
      to jest kradzież w zywe oczy, rząd nie ma mózgu?
      • sarkji Re: Wyższe płace, niższe emerytury 29.08.08, 10:17
        Ten artykuł to zwykłe brednie.
        Tylko co robią takie "ałtorytety" na łamach Wybiórczej?
        Nikt nie sprawdza co piszą redaktorzy? Nie ma naczelnego od
        gospodarki?

Przecież ten wywód to totalna porażka logiki. Panie Leszku, przenieś
        się Pan do faktów i mitów, bo nawet poziom Wybiórczej dla Pana za
        wysoki. Pawlak ma świetny pomysł. Tylko pozazdrościć. Jak wprowadzi
        w życie, to nazwałbym to nawet "Reforma Pawlaka".
    • ewa1-23 Wyższe płace, niższe emerytury 29.08.08, 10:19
      Niech się wicepremier zajmie niebotycznym, bezczelnym pasożytnictwem rolników - zarówno w KRUS, jak i słuzbie zdrowia!!!KRUS trzeba zlikwidować (lub wyplacać rolnikom realne emerytury - np. po 50 zł miesięcznie), a niepłacących składek zdrowotnych rolników nie obsługiwać w państwowej służbie zdrowia - niech się leczą prywatnie! To, że pasożytujący na cudzych składkach zdrowotnych rolnicy mają takie same prawa, jak płacący składki podatnicy jest niebywałym chamstwem ze stony państwa. To, że podatnicy muszą dopłacać do KRUS - jest również niebywałym chamstwem ze strony wrogiego wobec uczciwych ludzi państwa! Precz z PSL!!!
      • Gość: stasi1 rece precz od Krusu!Będąc ostatnio w Kołobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 11:26
        widać wielką ilość ośrodków wypoczynkowo leczniczych powstających w
        tym mieście. Tylko jeden taki ośśrodek (akurat KRUSu) niszczeje,
        brak mu pomysłu na życie. Może dlatego niszczeje bo KRUS postawiło w
        innym miejscu inny wspaniały ośrodek? A tego nie chciało im się
        dalej zarządzać?
        A tak się zgadzam z ewą
    • Gość: konrad.ludwik02 Ministerialna propozycja wydaje mi się ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.08.08, 10:28
      Ministerialna propozycja wydaje mi się sensowna, w przeciwieństwie
      do tych wszystkich wcześniejszych emerytur, emerytur pomostowych
      itp. form ucieczki od pracy. Zaczęło się to - jeśli dobrze pamiętam -
      po wprowadzeniu tzw. "3 S", tuż po wprowadzeniu stanu wojennego,
      kiedy władze spodziewały się nastania bezrobocia.
      • Gość: Leokadia Re: Ministerialna propozycja wydaje mi się ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 11:24
        Natychmiast zlikwidować KRUS. Rolnicy zawsze mieli w Polsce
        najlepiej.Utrzymywanie rolników milionerów za skladkę robotnika jest
        skandalem.Wszystko dla rolnika.Mają tak samo płacić składkę
        zdrowotną jak kaZdy inny zatrudniony.Całe rodziny mają renty i
        emerytury.których nie wypracowali.Dosyć tego drańtwa.Kiedy w końcu
        rząd zrobi porządek,boją się Lepera że z kłonicą wyjdzie? Niedługo
        całe miasta podniosą protest.Jeżeli ten rząd nie zrobi porządku z
        rolnikami niema co liczyć na następną kadencję.
      • cloclo80 Re: Ministerialna propozycja wydaje mi się ... 29.08.08, 11:25
        3xS czyli "Samodzielność, samorządność, samofinansowanie", było próbą
        przemycenia do praktyki gospodarczej PRL elementów gospodarki rynkowej.
        Oczywiście nic z tego nie wyszło z winy systemu i oporu "Solidarności" która jak
        zawsze skupiała ludzi mających do pracy głęboki wstręt.
        • ambl Re: Ministerialna propozycja wydaje mi się ... 29.08.08, 12:52
          loclo80 napisał:

> 3xS czyli "Samodzielność, samorządność, samofinansowanie", było próbą
          > przemycenia do praktyki gospodarczej PRL elementów gospodarki rynkowej.
          > Oczywiście nic z tego nie wyszło z winy systemu i oporu "Solidarności" która ja
          > k
          > zawsze skupiała ludzi mających do pracy głęboki wstręt.< Pozwole sie nie
          zgodzic;po glebokim zglebieniu przepisow dot. 3xs wychodzilo ze decydujace
          zdanie zawsze mial rzad-partia no wiec na c..j komu to bylo potrzebne?
    • Gość: hannibal 4 Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.adsl.wanadoo.nl 29.08.08, 10:35
      Z Pawlaka taki ekonomista jak z koziej dupy trąba.Wysłać go na pustynię Gobi
      niech tam robi swoje eksperymenty.Bo burak jest zawsze burakiem.Mam nadzieję że
      po kolejnych wyborach to skorumpowane towarzystwo kanapowe zniknie ze sceny
      politycznej.
    • obaryb Ja! Ja chcę głodową emeryturę! 29.08.08, 10:40
      Tylko pozwólcie mi nie płacić na ZUS i OFE.
    • Gość: gość zamiast tych wszystkich pseudoreform IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.08, 10:46
      wolałbym publiczne podanie wyników uczciwego audytu, który pokazałby
      na co tak naprawdę politycy przepuścili nasze składki ZUS
      • cloclo80 Re: zamiast tych wszystkich pseudoreform 29.08.08, 11:22
        Były zabierane do budżetu (za komuny) lub wydawano je na finansowanie świadczeń
        osób które nigdy składek nie płaciły (po 1989r).
    • Gość: TrebliG Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 10:58
      Nie bardzo pojmuję ekspertów: taniej będzie dla państwa, kiedy ci ludzie
      przejdą na wcześniejsze emerytury i będą pobierać świadczenia (niepełne, ale
      jednak), niż gdy będą pracować i płacić minimalny ZUS, ale bez pobierania
      pieniędzy z publicznej kasy?
      • Gość: Taktak Re: Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.adsl.inetia.pl 29.08.08, 12:13
        Dokladnie.
        Mozna Pawlaka nie lubic (ja nie lubie ;-)), ale argument uzyty przeciw jest
        kompletnie idiotyczny. Takich to mamy 'ekspertow'. Jesli przejda na wczesniejsze
        emerytury przejadaja nie tylko swoje srodki ale i nasze skladki. Pracujac
        odprowadzaja podatki - zrodlo doplat do ZUS - i nie zuzywaja odlozonych skladek.
        Zacheta do pracy jest dosc sprytna - zawsze 20% wiecej w kieszeni. Nie na
        wszystich to podziala, ale lepiej zrobic cos niz dyskutowac do smierci.
    • myslacyszaryczlowiek1 Dlaczego się martwią tylko o emerytury.? 29.08.08, 11:55
      zmuszając ludzi do pracy przez całe życie, siejąc propagandę że mamy najmłodszych
      emerytów. Dlaczego nikt nie pomyśli co ci ludzie wytwarzają ? Czy chociaż 30%
      z nich
      wytwarza jakieś naprawdę potrzebne rzeczy i usługi? Jak liczna jest armia
      różnej maści biurw, ile czasu polak musi poświęcić na te pity, przetargi,
      wymogi, przepisy, papierki ? Ile ludzi pracuje chociażby przy Vat-ologi, jakby
      nie można było wprowadzić z powrotem podatku obrotowego.
    • Gość: hawlak Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 12:02
      zlikwidować ten cholerny KRUS i jego darmozjadów PSL-owców.Rolnicy darmozjady
      powinni płac składki,dlaczego ja mam tych trutniów utrzymywać!!!
    • Gość: Maciek Po nas choćby potop, byle do wyborów władz związku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 12:34
      Jeśli wszystko padnie, to - parafrazując klasyka - nie będzie niczego.
    • Gość: jack Tepić pasozytów - związki zaw, Krus i rozrzytność IP: *.zeneris.pl 29.08.08, 12:35
      Państwa.
      Ograniczenie podatków to zmuszenie Państwa do oszczędności. Każdy
      musi oszczędzać tylko nie nisi politycy. Za co im płacimy ??
    • dobiczek O k..rwa, Pawlak moze miec pomysl? 29.08.08, 12:54
      ...,, panie waldku pan sie nie boi...,,
    • Gość: miki Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.08, 13:02
      zgadzam sie KRUSto zwykłe oszustwo bo jak wytłumaczyc to; składka wynosi 250zł cokwartał to dajw nam 1000zł rocznie,jesli płacimy 40 lat to uzbieramy 40000tys złnawet wypłacając emeryture przez 10lat to daje nam około 334zł miesiecznie a rolnik otrzymuje ponad 900 zl to kto to ma dopłacaci niektórzy emeryci mają niższe emerytury cy to jest uczciwości ,sam mieszkam na wsi ale to co sie dzieje to mnie poprostu szlak trafia .rolnicy przepisóją ziemie na dzieci a okazuje sie że sami dalej na niej pracują bo rozchodzi sie o emeryture a dsieci maj a gdzies ziemie .
    • Gość: neo-1 Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.08, 14:49
      Na początku był haos. A co będzie na końcu?
    • Gość: znak Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.du.xdsl.is 29.08.08, 21:50
      Tylko człowiek ograniczony uwierzy w bajdy o zbyt krótkiej pracy polaków. To
      nie ci,co styrani przechodzą na wcześniejsze emerytury po iluś tam latach
      pracy w kopalni,hucie czy w innych zawodach(mówi przysłowie "obyś uczył cudze
      dzieci")rujnują ZUS i państwo.Socjologowie z każdej opcipolitycznej i ci na
      zamówienie wiele wysiłku wkładają w to,by wmówic społeczeństwujakimi
      pasożytami są sterani, nie do końca, pracą ludzie. Zapominają przy tym o
      wielkiej armi wszelkiej maści mundurowych, policjantach którzy nic nie robią
      oprócz zabijania czasu pałką, czasami zgwałcą cudze dziecko..., a z
      bandziorami są za pan brat. Inna kategoria to
      wojskowi:magazynier,kierowca,operator podnośnika widłowego, nie wspominam tu o
      wszystkich półkownikach, generałach i podobnych ktorych polskie wojsko ma
      najwięcej w świecie(średnia na szeregowca), o strażakach to bym dyskutował,NA
      GARNUSZKU PAŃSTWA SĄ:ubecy.prokuratorzy nie tylko stalinowscy(komunistyczni),
      sędziowie,działacze aparatu pzpr,pożal się Boże politycy od byłych prezydentów
      począwszy, sześć lat przywiązania do fotela i wysoka emerytura(fotel też do
      domu chociaż nigdy go nie kupiłem), emerytury specyjalne wiekszośc z nich
      przyznana tak jak wszystko w polsce :znajomi, rodzina, koledzy, moze i nawet
      dobry bandzior. Można tak wyliczać w nieskończoność! Pomyslcie ile Pożarły
      naszych pieniedzy fundusze emerytalne-IIfilar,teraz dojdzie druga dojarka,
      zakład podobny do ZUS bedzie wypłacał emerytury, potężna administracja wysokie
      pensje,oddziałuy emerytalne,koszty wszystkiego sa niebotyczne. A robole niech
      najepiej pracują do śmierci!!! Zlikwidowac trzeba nawet emerytury
      rodzinne.Kaleki bez rąk i nóg do pracy by zrobć miejsce dla zdrowych
      uprywilejowanych rencistów-jest ich niemało!Podyskutujmy o tym panie
      premierze!!!
    • Gość: zz,,,., Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.belchatow.msk.pl 30.08.08, 21:47
      jestem barmanem w burdelu, po 60 przekwalifikuję się i będę sobie
      qwa w chórze kościelnym śpiwoł.
    • krusnik02 Wyższe płace, niższe emerytury 31.08.08, 09:40
      Hehe, PO gratulujemy Ministra Gospodarki :D Tak to jest jak się bierze
      "koniczynę" na poważne stanowisko, wymagające pogłębionej wiedzy z dziedziny
      gospodarki :D Ale Donek ma już kozła ofiarnego w przypadku, gdyby jego "pasmo
      cudów" wzięło w łeb...
    • Gość: neo-1 Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.centertel.pl 31.08.08, 18:19
      Wszystko jest tak ustawione, aby jak najwięcej osób było "zamieszanych" i
      decydujących o naszych pieniądzach. Każdy (a przynajmniej większość z
      pracujących) posiada osobiste konto bankowe na które pracodawca przelewa pobory.
      Wystarczy więc wydać ustawę, która by zobowiązywała bank do oddzielenia części
      poborów obecnie wysyłanych do ZUSu i OFE na osobne konto (również osobiste), ale
      emerytalne. W razie zmiany banku, nowy bank otrzymuje wszystkie Twoje pieniądze
      z podziałem na zwykłe konto i emerytalne i ponownie otwiera dwa konta.
      Oczywiście z konta emerytalnego, mógłbyś zacząć pobierać pieniądze tylko w
      wypadku przejścia na emeryturę. (Szczegóły jeszcze można dopracować, bo to jest
      ogólna myśl). Wysokość oprocentowania uzgadniasz z bankiem, uzgadniasz też co
      się będzie działo z Twoim wkładem po Twojej śmierci. I pies z kulawą nogą nie ma
      nic do Twoich zasobów. Po przejściu na emeryturę, możesz nawet od razu wydać
      wszystko, no ale wiadomo co będzie dalej. Pozbywamy się wówczas tysięcy
      urzędników, pazernych prezesów, wielkich i niemal luksusowych siedzib ZUSu czy
      OFE. które są utrzymywane z Twoich zarobków. Ty za to masz comiesięczny wyciąg o
      stanie Twojego konta emerytalnego. Możesz więc decydować, czy przejdziesz na
      emeryturę w wieku 40, 50 czy 70 lat. Jeżeli wiesz, że stan Twego konta
      emerytalnego Ci na to pozwala, to możesz iść na emeryturę nawet w wieku 30 lat.
      I nikt nie mógłby Ci tego zabronić. Wtedy wszyscy będą zadowoleni.
    • Gość: adamus-q Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.homenett.pl 01.09.08, 19:25
      czemu w tym kraju ludzie o niczym innym nie marzą tylko o jak najszybszym
      przejściu na emeryturę?? jak w pracy patrzę na tych najbardziej
      "przepracowujących się" to mi rzyg...... się chce. a gdzie radość z pracy, z
      dokonywania codziennie czegoś nowego. aspołeczne obiboki marzą o siedzeniu na
      emeryturze w domu przed telewizorem lub na działce jak ktoś ma. spójrz na
      ulicy jak wyglądają emeryci - schorowani, przygarbieni. zastanówcie się
    • guru133 Wpuść chłopa do salonu to na dywan na..a. 02.09.08, 03:12
      Powierzenie PSL-owi gospodarki, był to najgłupszy pomysł PO przy tworzeniu
      koalicji i PO za ten pomysł zapłaci przy wyborach.
    • Gość: R Wyższe płace, niższe emerytury IP: *.wro.vectranet.pl 05.09.08, 13:05
      I znowu 'wcześniejsi emeryci' zablokują miejsca pracy dla innych, bo
      będą mieli kolejny atut w ręku, na tym i tak już chorym rynku pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka