carpaccio4 01.09.08, 14:49 to jakiś dowcip. już widzę te zgraje pociotów wyciągające swoje plugawe łapska po darmochę. potem szybko jakieś autko kilka bibek i koniec biznesiku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jibik Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni 01.09.08, 14:59 Wyglada na to, ze to nie dowcip. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie ... IP: *.toya.net.pl 01.09.08, 15:01 ok, a czy ja jeśli jestem zatrudniony teraz na etacie, ale mam pomysł na firmę tylko brak mi funduszy będę mógł się o to starać? Czy też najpierw muszę pójść na bezrobocie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sc Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni IP: *.netia.pl 01.09.08, 15:18 no co ty dla takich jak Ty to nie ma tak latwo - umiesz cos i masz prace to jestes frajer; w Polsce tak juz zawsze bylo - "ucz sie i pracuj, a... garb Ci sam wyrosnie" oraz "zrob sie glupi, a beda robic za ciebie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) juz lece zarejestrowac sie w posredniaku IP: 89.100.15.* 01.09.08, 19:12 zaloze firme ktorej podstawowa dzialanoscia bedzie... wyplacanie mi penski :D po roku i 1 dniu oglosze bankrutctwo i wracam na etat. co dorobie w ciagu tego roku na czarno to tez moje :D i pytanko. pomoc jest bezzwrotna jesli firma dziala przez rok. jesli przez ten czas biznes sie przekreci to kase trzeba zwrocic ale... z czego ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamschodowy tzn że nie chceie aby wyszło na polskie ulice IP: *.chello.pl 02.09.08, 06:01 półtora miliona ludzi z siedemdziesięcioma tysiącami do wydania każdy? i wy się pewnie jeszcze sami nazywacie biznesmenami i mądrzycie swoją wiedzą o ekonomii? uważacie że lepiej, aby te pieniądze zostały w brukseli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bf109 Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 15:10 Dosłownie, to jakieś kpiny, brakuje ludzi do najprostszych prac a oni wywalają kasę na zakładanie działalności gospodarczej i na studia podyplomowe. Od tego są banki, dają kasę dla tego kto ma pomysł i szansę na zysk a nie ochotę na 70 tys. bo jak nic nie wyjdzie to i tak nie traci. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qroniek Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni IP: *.intelink.pl 01.09.08, 15:19 ...psy ogrodnikow;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf von thorn Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni IP: *.8.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 01.09.08, 17:58 Z tą różnicą, że to są pieniądze z naszych podatków. Ludzie, przecież to czystej wody dyskryminacja "robotnych"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daro kolejne cuda w kraju poltuska IP: *.devs.futuro.pl 01.09.08, 15:22 no to tera kolesie z plasteliny obywatelskiej, ich szwagry i znajomi krolika oblowia sie szmalem, a najlepsze, ze zupelnie legalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: kolejne cuda w kraju poltuska IP: *.171.196.234.crowley.pl 01.09.08, 15:58 daro... możesz sobie darowac te bzdury... widac żeś PiSiak niemyty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio szok!, ale tylko w Polsce to może być prawda... IP: *.plock.mm.pl 01.09.08, 15:23 70 tys na założenie firmy... i to nawet wirtualnego sklepu.... policzmy - serwer+domena to jakieś 200zł rocznie do tego ZUS przez rok - pamiętajmy, że płaci przez dwa lata obniżony, ok. 300zł - to jest jakieś 12 miesięcy x 300 = 3600 no i skrypt sklepu - są darmowe, ale niech będzie, że 300zł czyli w zaokrągleniu jakieś 4000 zł to koszty prowadzenia sklepu przez rok - nic więcej nie trzeba robić zostaje jakieś 66 tys do rozjeb...nia; trzeba być debilem, żeby nie skorzystać - oczywiście trzeba najpierw być bezrobotnym dajmy najlepiej po 1 000 000 dla każdego bezrobotnego - a co, niech się pobawią za kasę podatników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: szok!, ale tylko w Polsce to może być prawda. IP: 80.68.236.* 01.09.08, 15:31 Towar na start sam się zakupi, a później zapakuje i wyśle? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: szok!, ale tylko w Polsce to może być prawda. 01.09.08, 15:34 Jaki "towar na start"? Większość sklepów inetowych w Polsce ma w regulaminach czas realizacji 7dni (i więcej). Takich, co mają "towar na start" jest raptem garstka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: szok!, ale tylko w Polsce to może być prawda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 18:21 Po co tzynmac towar w magazynie? Dzis pracuje sie metoda "just in time", czyli bez magazynu - towar zamawia sie w ostatniej chwili u producenta badz w hurtowni! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: szok!, ale tylko w Polsce to może być prawda. 01.09.08, 19:48 No i właśnie dlatego nie potrzeba "towaru na start". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Re: szok!, ale tylko w Polsce to może być prawda. IP: *.ists.pl 01.09.08, 15:48 warunkiem jest utrzymanie firmy przez rok, mozna zalozyc ze uda sie to 10% tych ktorzy dostana kase. niemozliwe jest zeby ktos kto nie potrafi zadbac nawet o jakas prace, oszczedzac i inwestowac (nawet male pieniadze) utrzymal interes. ciekawe z czego zwroci pieniadze jesli padnie mu firma przed uplywem roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: szok!, ale tylko w Polsce to może być prawda. IP: *.icpnet.pl 01.09.08, 17:15 moze to będą pożyczki zabezpieczone hipotecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: szok!, ale tylko w Polsce to może być prawda. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 18:22 Firma nie padnie, jesli nic nie bedzie robic. A utrzyma sie z tych 70 tys. zl! Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszko Re: szok!, ale tylko w Polsce to może być prawda. 01.09.08, 16:27 ciekawy plan biznesowy, obawiam się ze nie zasługuje na tego rodzaju dotacje, dlatego jego autor jest tak zbulwersowany, chciałby zostac debilem ale nie umie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja do pio IP: *.chello.pl 01.09.08, 16:42 ale ty chlopcze jestes naiwny to nie jest tak ze zakladasz stragan na bazarze a oni ci daja 70000 jak przyniesiesz biznes plan to ci wylicza ile to bedzie kosztowac jak uwazasz ze to jest takie latwe to sie zwolnij i lec po kase Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Biznes plan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 18:24 Kazdy taki plan to fikcja, bowiem kto wie, jakie beda szeroko pojete "terms of trade" (warunki prowadzenia interesow za rok, a nawet za kwarta;)? Kto wie, jakie beda za pare miesiecy kursy PLN, USD czy Euro, jakie beda stopy % itd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago To dlaczego wszyscy nie zakładają IP: *.lanet.net.pl 01.09.08, 20:48 sklepów internetowych? Pominąłeś pozycjonowanie, reklamę, zapewne jeszcze coś, to było pierwsze, co mi wpadło w oko. Wbrew pozorom to nie jest projekt robiony przez naiwnych dla cwaniaków - nie tak łatwo dostać tę kasę. Trzeba napisać przedstawić pomysł mający szanse powodzenia, napisać biznes-plan pod nadzorem fachowców, a potem jeszcze komisja ocenia, czy to ma ręce i nogi. I jeszcze jedno: 70 kzł to kwota max, jeśli Twoje koszty będą mniejsze, dostaniesz mniej. I nie myśl, że nie sprawdzą faktur, czy rzeczywiście to wydałeś. Pewnie, zawsze można kupić drogi sprzęt, przez rok niby to działać, a potem zlikwidować firmę i opchnąć aparaturę. Tylko po co bawić się w takie dziecinne przekręty i sprzedawać go ze stratą, skoro można z jego użytkowania dobrze żyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.S Re: szok!, ale tylko w Polsce to może być prawda. IP: *.koba.pl 22.09.08, 11:54 liczyć to ty czlowieku może umiesz ale za przeproszeniem gó..no wiesz na temat dotacji. Ani grosz z tych pieniedzy nie moze isc na inne cele niz je opisales we wniosku, jesli opisane sprzety i narzedzia nie spodobaja sie przyjmujacym owe wnioski to nie masz co marzyc o dotacji...no...a po za tym napewt na samochod nie mozesz pobrac dotacji chyba ze we wniosku zaznaczysz ze jest Ci potrzebny do dzialalnosci ,wowczas mozesz przeznaczyc max 30% na auto i to tez nie koniecznie na to dostajesz zezwolenie...Wiec zanim zaczniesz madrzyc sie jak to ty pieknie liczysz ...troche sie zainteresuj tematem ktory bierzesz pod swoj plytki komentarz. Dziekuje ,to by bylo na tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gucio32419 "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie .. 01.09.08, 15:46 "Eksperci podkreślają, że taka pomoc finansowa będzie miała pozytywny wpływ na rozwój gospodarki." Ciekawe co to za "eksperci" są którzy tak uważają. Może by tak jakieś konkretne opinie przedstawiać i pod nazwiskiem, a nie anonimowo pod hasłem "eksperci". Odpowiedz Link Zgłoś
tata_ok "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie .. 01.09.08, 15:50 Dlaczego tylko dla bezrobotnych???????????? Czy to jest kara dla mnie, że mam swoją działalność i potrafię się z niej utrzymać, Jeżeli bezrobotni mają dostać taką kasę to ja też chce, przynajmniej takiego zwolnienia z podatku. Miałem tego nie pisać ale jednak wyrażę swoją emocje K..a to po prostu chamsto, w tym kraju naprawdę nie opłaca się pracować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Dokończyć reprywatyzację w USA: ziemia dla Indian! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 18:26 No txt. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilozzo Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni 01.09.08, 15:55 To N I E S P R A W I E D L I W E ! ! ! Każdy powinein móc w tym startować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor miałem zajęcia z takimi bezrobotnymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 15:55 Każdemu obywatelowi życzę auta, jakimi owi bezrobotni na kurs przyjeżdżali. Schemat jest zwykle taki: tatuś prowadzi biznes i wysyła swoje dziecko figurujące jako bezrobotny na kurs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie .. IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 01.09.08, 16:07 odpowiedz dla bf 109. czlowieku nie wiesz o czym piszesz sprobuj zalozyc nowa firme i otrzymac kredyt jak ci sie to uda to jestes geniuszem. dobrze sie stawiac jak masz jakas zdechla prace albo firme po tatusiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie .. IP: *.aster.pl 01.09.08, 16:08 Drodzy Państwo, wcześniej można było dostać jedynie do 5krotności średniej krajowej z Funduszu Pracy ( mając status bezrobotnego ). Środki do wydania przeznaczone są na ściśle określone wydatki. Odpadają miesięczne opłaty za ZUS i media. Osoba otrzymująca bezzwrotną dotację musi założyć i prowadzić działalność przez nie mniej niż rok czasu, nie podejmując w międzyczasie innej pracy. Środki unijne ( pochodzące z PO KL ) - pozostałe 40 tyś wymienione w artykule - są również do przeznaczenia na ścisle określone wydatki kwalifikowane ( ZUS i media odpadają ). W ramach PO KL można uzyskać również wsparcie pomostowe do 6 m-cy lub do 12 m-cy ( w wysokości najniższej krajowej ) do wydania wlaśnie na ZUS czy media. Osoba, która ubiega się o środki nie musi mieć statusu bezrobotnego, ale musi założyć działalność gospodarczą. No i trzeba oczywiście wygrać konkurs, który rozpisują instytucje beneficjenci ( np. regionalne agencje przedsiębiorczości - te, które zakwialifikowały się do otrzymania pieniędzy od instytucji wdrażającej - MRR ). Jeśli wcześniej nie można było łączyć obu dotacji to w tym momencie jest to niewątplicie przełom w promowaniu mikroprzedsiębiorstw. 70 tyś to wg mnie niemało na założenie i prowadzenie mikro firmy. Nie rozumiem niezadowolenia wypowiadjących się powyżej osób. 100 mln to może być również mało na założenie firmy. Zamiast narzekać, proponuję albo milczenie albo sensowne pytania. Z przyjemnością poddam się dyskusji, ponieważ ostatnio ten temat jest mi szczególnie bliski z uwagi na poszukiwanie pracy i status bezropotnego. Odpowiedz Link Zgłoś
tata_ok Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni 01.09.08, 16:15 Witaj Dsa, Czy możesz napisać trochę więcej na temat tego, jak ktoś, kto sam prowadzi działąlnośc, jednoosobowa może otrzymać jakieś wsparcie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago Jak już prowadzisz działalność, IP: *.lanet.net.pl 01.09.08, 22:29 to z Funduszu Pracy nie dostaniesz. Tylko z PO-KL, to 40 tys zł, spytaj w Wojewódzkim Urzędzie Pracy, oni się tym zajmują... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni 01.09.08, 16:15 No to ja mam pytanie - co to są te "ściśle określone wydatki"? I drugie pytanie - dlaczego ceny produktów/usług do których pasują owe "ściśle określone wydatki" wzrosną tym bardziej im popularniejsza będzie owa akcja. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni 01.09.08, 18:26 > No to ja mam pytanie - co to są te "ściśle określone wydatki"? We wniosku o dotację musisz podać na co przeznaczysz otrzymane pieniądze, a na końcu przedstawić faktury VAT dowodzące, że faktycznie te rzeczy kupiłeś, przy czym zabronione jest kupienie za dotację pewnych grup produktów, w tym: - nieruchomości (budynki, lokale, ziemia) - samochodów (za wyjątkiem rozpoczęcia działalności jako taksówkarz) - usług o charakterze abonamentowym lub niematerialnym (opłaty za telefon, internet, wodę, gaz, prąd, ogrzewanie, wynajem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni IP: *.ver.airbites.pl 01.09.08, 16:33 Jeśli mógłbym prosić Dsa o odpowiedzi byłbym bardzo wdzięczny, gdyż noszę się z zamiarem otwarcia działalności i dotacja mogłaby pozwolić działać na własny rachunek, a w wypadku powodzenia w przeciągu pół roku do zatrudnienia osoby jako pracownika biurowego. Jak część z kwoty dotacji może być wydana na fizycznych towar, którym bym handlował? Czy w koszty dotacji będę mógł wpisać wynajem mieszkania, zaadaptowanego na biuro firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni 01.09.08, 16:09 co to do k... nedzy ma byc jako podatki placacy polowe pensji na te chore panstwo nie zycze zeby jakis nierob dostal 70 000 zl mojej kasy , kto jest dzis bezrobotnym w polsce jest albo alkoholikiem albo inym menelem praca jest tylkotrzeba chhiec Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie ... 01.09.08, 16:11 ja se chyba taka kawiarenke internetowa zaloze a co dadza mi 70 000 na wynajme pojdzie gorza 10 000 zl najme jakiegos pracownika za 1000 zl a 50 000 znajdzie sie w mojej kieszeni i glupie polskie debile beda na mnie robily buehehehe a ja jak co dzien piweczko pod sklepem buahahahahaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni IP: *.jmdi.pl 01.09.08, 16:28 jacys inni jestescie to nie jest darmowa kasa ot tak sobie nie mozna jej przeznaczyc na co sie chce najpierw trzeba miec dobry biznesplan w ktorym przedstawia sie co i za ile chce sie kupic na wszystkie zakupy trzeba miec rachunki ktore beda skrzetnie sprawdzone wakacji, samochodu i nowych mebli kuchennych kupic sie nie da wiec menelstwo raczej interesow otwierac szturmem nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni IP: *.chello.pl 01.09.08, 16:49 misza36 napisał: > ja se chyba taka kawiarenke internetowa zaloze a co dadza mi 70 000 > na wynajme pojdzie gorza 10 000 zl najme jakiegos pracownika za 1000 > zl a 50 000 znajdzie sie w mojej kieszeni i glupie polskie debile > beda na mnie robily buehehehe a ja jak co dzien piweczko pod sklepem > buahahahahaa haahaha kolejny naiwniak myslisz jak sie zmiescisz w 10000 to dadza ci 70000? nie dadza ci 10000 to nie jest tak ze przychodzisz i ci w kopercie daja 70000 za kazdy pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armenik cicho szaaa - moja kasaaa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 19:40 najlepiej jak wypowiada sie glupiec ktory nie ma o niczym pojecia... do wszystkich oriewntujacych sie w temacie: lepiej nie mowcie co i jak z ta kasa tym niewtajemniczonym, bedzie latwiej i wiecej dla nas... a malkontenci niech siedza i krytykuje wszystko na forum gazeta.pl i narzekaja ze oni dygaja za 1500 na miesiecznie i nic z tego maja - ja wykorzystam ta szanse i za 5 lat bede wam sie smial w twarz - i przesylal pozdrowienia z tropikalnych krajow. poki co nie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ambl "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie ... 01.09.08, 16:26 Pawlak rzadzi Odpowiedz Link Zgłoś
ambl "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie ... 01.09.08, 16:26 i niech nas Bog ma w swojej opiece Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.08, 16:33 Warunek prowadzenia działalności przez rok jest trochę śmieszny, żaden problem założyć DG, zakupić z dofinansowania sprzęt na jej prowadzenie, po roku się zwinąć i sprzedać zakupione maszyny. 5 lat to już było by coś. Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni 01.09.08, 16:38 Racja ten warunek istnienie przez rok mogliby sobie darować, bo zawsze można go spełnić (jak się trochę uprzeć). Krótko mówiąc jedyny warunek to bycie bezrobotnym. No to zaraz bezrobocie (niejawne) w Polsce wrośnie i zatrudnienie pracownika przez solidną firmę stanie się jeszcze trudniejsze niz dotychczas. Ciekawe jaki to nowy wspaniały świat ulepią nam politycznie poprawne półmózgi z UE? Odpowiedz Link Zgłoś
preta niesprawiedliwe!!! 01.09.08, 16:41 Wlasnie zakladam firme, ale nie chce isc na bezrobocie tylko dlatego, zeby dostac ta kase. Musialabym przesiedziec na bezrobociu conajmniej do listopada, bo nowe wnioski beda rozpatrywane w pazdzierniku a decyzja najwczesniej w listopadzie. Wiec przez te 3 miesiace musialabym byc na garnuszku panstwa! To chore!!!! Mam zlecenia, firme musze zalozyc juz teraz, wiec nie mam czasu na siedzenie na bezrobociu i bezczynne czekanie na forse z nieba. Ech... jawna niesprawiedliwosc. 70 000 zl przydalalby sie na rozruch firmy - chocby kupno sprzetu komputerowego... Ale niestety musze sie obejsc smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janspruce Re: niesprawiedliwe!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 17:15 Ja olalem ich 14000 i nie chce 70000. Jak nie mozna pieniedzy wydac na towar tylko na pierdoly z wyposazeniem to po co wpedzac sie w glupie koszty?. Ich biznes plany robi ktos kto nigdy nie wydal zlotowki w wlasnym biznesie. I jescze na dodatek chodza rude malpy i sprawdzaja jak wydales kase- jesli zainwestujesz w towar tos przepadl zamiast 14 musisz oddac 18 tys. Niech wiec nie p.......... glupot. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: niesprawiedliwe!!! 01.09.08, 18:37 > Ja olalem ich 14000 i nie chce 70000. Jak nie mozna pieniedzy wydac > na towar tylko na pierdoly z wyposazeniem to po co wpedzac sie w > glupie koszty?. Ich biznes plany robi ktos kto nigdy nie wydal > zlotowki w wlasnym biznesie. Nie przesadzajmy. To, ze nie można za dotację kupić samochodu, budynku, ziemi czy opłacić wynajmu czy dostępu do internetu ma określony cel: chodzi o to, żeby o dotację nie starali się ci, którzy chcieliby rozpocząć działalność fikcyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delta Re: niesprawiedliwe!!! IP: *.eranet.pl 01.09.08, 21:44 na towar, surowce itp. można wydać najwyżej 50%, czyli na dzisiaj 7,5 tys na reklamę, promocję, gadżety - najwyżej 10% (ok 1500 zł) na doradztwo prawne i księgowe - do 5% resztę wg uznania na inne potrzebne rzeczy (oprogramowanie, sprzęt itp), można też w ogóle całość wydać na inne rzeczy, jeżeli komuś nie potrzebny jest towar ani reklama, bo ma zupełnie inny rodzaj działalności (np. jest grafikiem komputerowym). I nieprawdą jest, że nie trzeba mieć wkładu własnego. Nie wiem, na ile ogólnopolskie są te przepisy, ale u mnie w urzędzie wymagany jest wkład własny co najmniej 50% kwoty dotacji, czyli ok. 7 500. Może być w gotówce, w sprzęcie, w lokalu, własnym aucie, ale być musi jakikolwiek. I bardzo dokładnie sprawdzają, jak się rozliczasz z faktur, włącznie w wizją lokalną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yago Nie musisz być bezrobotnym, IP: *.lanet.net.pl 01.09.08, 22:24 żeby skorzystać z funduszy unijnych, np. ze wspomnianego programu operacyjnego 'Kapitał ludzki'. 70k wtedy nie dostaniesz, ale 40 Ci nie wystarczy? Zapytaj w Wojewódzkim Urzędzie Pracy, oni to pilotują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Pytanie IP: *.chello.pl 01.09.08, 16:51 Ajak dwoch bezrobotnych bedizxe chcialo wspolnie biznes rozkrecic to dostana 140000? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 17:19 kolejny absurd. dotad mozna bylo dostac kilkanascie tysiecy - warunek: utrzymac przez 12 msc i wykazac sie rachunkami na (UWAGA) nie mniej niz otrzymana kwota. na wydanie bylo chyba 60 dni. no to co robili "bezrobotni" - zakup kompopa na lewa fv, zeby byl drozszy i kilka innych bzdurnych wydatkow np reklamowki za 5 tys zl. po pol roku kolega bezrobotny mial 2 kontrole w postaci czy wykazuje zyski - oczywiscie wykazywal fikcyjne i w ten sposob "zarobil" 10tys w ciagu roku nic nie robiac. fakt przedtem chcial kase na projekt, ktory dzialal nie bedac zarejestrowanym jako dzialalsnoc ale urzedasy z UP odrzucili mu ten projekt . Dlatego jestem przeciwny takiemu rozdawnictwu kasy. Mam dzialalnosci i musze ciezko zap....c, zeby zarobic a polityka urzedow pracy na pewno nie powoduje ani wzrostu gosp, ani zmniejszenie bezrobocia. Chore, chore.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie ... IP: 81.21.194.* 01.09.08, 17:47 Ludzie nie wierzcie w takie bzdury! to kit! ubiegałam się o taką pożyczke, ale zdobycie jej graniczy z cudem, przecież urzędasy taką kase rozdzielają między swoich! Ich nie interesuje zwykły szary obywatel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz Re: "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założeni IP: *.wroclaw.mm.pl 01.09.08, 18:02 tak nie bedzie bo z kazdej zlotowki musisz sie elgancko rozliczyc, faktury te sprawy, nie ma lekko, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wili2 "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie .. IP: *.domainunused.net 01.09.08, 18:16 Wypowiedzi poskomunistycznych smieci mnie denrwoja, kaske sie pokradlo a teraz by sie chcialo zeby u nich za jalmuzne robic. A dla tych co im zal, to sie chlopie zwolnij z tej panstwowej darowizny i zaloz sam firme, bo ludziom bez kasy i ukaldow po szkolach kazecie biznesy otwierac tylko z czym ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Za 70 tys. zł to bedzie psudo firma... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 18:18 Czyli taka, co nie przyniesie realnego (to jest ekonomicznego) zysku, jak 99.9% firm nalezacych do tzw. small business (o czym mozna przeczytac w kazdym dobrym podreczniku do mikroekonomii). Inymi slowy rownie dobrze mozna by wyplacic te 70tys. jako zasilek na kilka lat z gory... A najlepiej to bylo wyplacic te pienadze jakiejs istniejacej duzej firmie, aby tego bezrobotnego zatrudnila... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PomyslowyPustak "GP": 70 tys. zł dla bezrobotnego na założenie .. IP: *.domainunused.net 01.09.08, 18:26 Chlopie co Ci wpadnie do kieszeni? Na wszystko musisz miec faktory ! Zreszta dawac konkrety, bo mam swietny pomysl zalegalizowania i rozbudowania wlasnej dzilalnosci ! Juz zaczynam pisac Biznes plan ! Odpowiedz Link Zgłoś