Gość: Bytomianin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 19:22 Kopalnie powinny być prywatne. Nie chcę już dłużej dopłacać do tych nierobów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obcy A kto je kupi? - Ty? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.10.03, 20:04 Niezauwazyles, ze wykupiono tylko to co mialo realne szanse do stworzenia wlasnego rynku w UE. Wszystko to co moglo dawac prace i wyroby lepsze od naprzyklad koreanskich. Jeszcze zauwaz jak wszyscy chwala Pana Balcerowicza. A przeciez tak malo bylo trzeba by stworzyc najpierw strukture dochodowych zakladow i pomocv im sie zorganizowac a potem prosze bardzo, jak najbardziej, ja tez uwazam, ze prywatyzacja to jest to. Dobrze, ze huty sprzedano, choc ... nie bylo to konieczne. Teraz Hiszpania produkuje wiecej stali od Polski choc nie ma ani wlasnej rudy ani wlasnego koksu. M Gość portalu: Bytomianin napisał(a): > Kopalnie powinny być prywatne. Nie chcę już dłużej dopłacać do > tych nierobów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Nic prostszego: po prostu podarowac gornikom !!! IP: *.solnet.ch 10.10.03, 20:11 wszyscy beda szczesliwi: podatnik: kopalnie beda prywatne; Gornicy: nikt im niczego nie zamyka i ich nie wyrzuca No i zgoda spoleczna tez zostanie zachowana. Gość portalu: obcy napisał(a): > Niezauwazyles, ze wykupiono tylko to co mialo realne szanse > do stworzenia wlasnego rynku w UE. Wszystko to co moglo > dawac prace i wyroby lepsze od naprzyklad koreanskich. > Jeszcze zauwaz jak wszyscy chwala Pana Balcerowicza. > A przeciez tak malo bylo trzeba by stworzyc najpierw > strukture dochodowych zakladow i pomocv im sie zorganizowac > a potem prosze bardzo, jak najbardziej, ja tez uwazam, ze > prywatyzacja to jest to. > Dobrze, ze huty sprzedano, choc ... nie bylo to konieczne. > Teraz Hiszpania produkuje wiecej stali od Polski choc nie ma ani > wlasnej rudy ani wlasnego koksu. > M > > Gość portalu: Bytomianin napisał(a): > > Kopalnie powinny być prywatne. Nie chcę już dłużej dopłacać do > > tych nierobów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samo zlo to nie zależy od rudy i koksu IP: *.acn.pl 10.10.03, 20:16 japonia produkuje bardzo duzo stali i tez nie ma ani jednego, ani drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lib Re: to nie zależy od rudy i koksu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 20:28 Górnicy- hmm niech oni wreszcie zrozumieją że chcą ich pozbawić całkowicie dochodów. Oni sobie nie dają obciąć premi którą dostają za to że....... przynoszą straty. Nie życzę górnikom źle, mieszkam na Śląsku i przecież ich protesty jakże dotkliwe dla niektórych dały efekt który właśnie im przedstawiono - wystarczy zrzec się premii. Oczywiście trudno się odzwyczaić od barbórek jeśli otrzymywało9 je się przez całe życie ale jeśli nie chcą tego zaakceptować to nie dostaną nic. Niej popieram całkowitej pacyfikacji górników polegającej na wyrzucaniu ich na bruk ale niechże oni wreszcie zrozumieją iż nastały trudne czasy i należy się do nich przystosować. Jednak tak na marginesie to sejm powinien się zrzeknąć 14stki ale oczywiście ich nie dotyczy zaciskanie pasa. Sory wypowiedz zeszła trochę na polityczny tor więc kończę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz No wlasnie, podarowac i nawet doplacic zlotowke IP: *.solnet.ch 10.10.03, 21:37 To jest naprawde dobre wyjscie. Jak beda wlascicielami, to 1. z cala pewnoscia pogonia cala niepotrzebna administracje 2. zaczna z zyskiem sprzedawac wegiel. Przeciez beda chcieli zarobic. 3. Koledzy, ktorzy nie beda pracowac, a beda mieli akcje ( akcje kopalni trzeba oczywiscie pomiedzy gornikow rowno podzielic), beda pilnowac zeby nie bylo kradzione: inaczej nie dostana dywidendy. 4. Moze doloza jedna szychte wiecej i beda wszyscy pracowac. 5. Beda placic podatki. 6. Polak, podatnik, nie bedzie placic na sztuczne potanianie wegla. 7. Zaoszczedzone pieniedze mozna zainwestowac np. rozwoj chemi bazujacej na weglu. W SUMIE SAME KORZYSCI. P.S. Nawet mozna im symboliczna zlotowke dolozyc do akcji I co najlepsze, wszystko mozna zalatwic w ciagu dwoch dni. Zaleglosci ZUS, przynajmniej czesciowo, musialoby przejac panstwo. Gość portalu: lib napisał(a): > Górnicy- hmm niech oni wreszcie zrozumieją że chcą ich pozbawić > całkowicie dochodów. Oni sobie nie dają obciąć premi którą > dostają za to że....... przynoszą straty. Nie życzę górnikom > źle, mieszkam na Śląsku i przecież ich protesty jakże dotkliwe > dla niektórych dały efekt który właśnie im przedstawiono - > wystarczy zrzec się premii. Oczywiście trudno się odzwyczaić od > barbórek jeśli otrzymywało9 je się przez całe życie ale jeśli > nie chcą tego zaakceptować to nie dostaną nic. Niej popieram > całkowitej pacyfikacji górników polegającej na wyrzucaniu ich na > bruk ale niechże oni wreszcie zrozumieją iż nastały trudne czasy > i należy się do nich przystosować. Jednak tak na marginesie to > sejm powinien się zrzeknąć 14stki ale oczywiście ich nie dotyczy > zaciskanie pasa. Sory wypowiedz zeszła trochę na polityczny tor > więc kończę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Ale oni nie chca brac... IP: 5.2.1R1D* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 11.10.03, 01:29 ...bo umieja tylko kopac wegiel i nie wiedza co z tym zrobic. TO JEST CALY PROBLEM. Oni chca kopac a nawet ginac w wypadkach gorniczych, a reszte niech robi kto inny, no i wybrali sobie zwiazki. Ja bym wolal, zeby od zaraz wstrzymano wszystkie przywileje i wszystkie te pieniadze byly na przekwalifikowanie dobrowolne. Niech buduja na slasku obwodnice autostrady, zabezpieczaja kopalnie, koleje podziemne. Tyle jest do roboty, no ale teraz interwencjonizm panstwowy jest zakazany. Zatem pewnie masz racje, oddac im te kopalnie i udawac, ze ich sie nie widzi. Tylko trzeba bedzie sciagac z nich podatek, (kontrolowac ksiegowosc i zyski) i wybierac sie po niego w transporterach opancerzonych. Uszanowanie Piotrek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz To by swiadczylo dobrze o ich inteligencji :-) IP: *.solnet.ch 11.10.03, 14:11 To w takim razie po prostu rozdac: kazdemu mieszkancowi Slaska, a przede wszystkim gornikom, wyslac po pare akcji, nazwiska opublikowac w internecie, aby mogli sie latwo znalezc i zorganizowac walne zgromadzenie. podzrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: A kto je kupi? - Ty? 11.10.03, 17:11 Gość portalu: obcy napisał(a): > Niezauwazyles, ze wykupiono tylko to co mialo realne szanse > do stworzenia wlasnego rynku w UE. Wszystko to co moglo > dawac prace i wyroby lepsze od naprzyklad koreanskich. > Jeszcze zauwaz jak wszyscy chwala Pana Balcerowicza. > A przeciez tak malo bylo trzeba by stworzyc najpierw > strukture dochodowych zakladow i pomocv im sie zorganizowac > a potem prosze bardzo, jak najbardziej, ja tez uwazam, ze > prywatyzacja to jest to. > Dobrze, ze huty sprzedano, choc ... nie bylo to konieczne. > Teraz Hiszpania produkuje wiecej stali od Polski choc nie ma ani > wlasnej rudy ani wlasnego koksu. > M > > Gość portalu: Bytomianin napisał(a): > > Kopalnie powinny być prywatne. Nie chcę już dłużej dopłacać do > > tych nierobów. A kto mialby wtedy decydowac, ktore zaklady maja dostac pieniadze na przeksztalcenia prowadzace do dochodowosci zakladu ?? Cos mi sie wydaje ze drogi kolego nie masz zielonego pojecia o zasadach wolnego rynku. Trzeba prywatyzowac jak najwczesniej. Wlasciciel bedzie wiedzial najlepiej jak przeksztalcic zaklad tak zeby oplacala sie produkcja. A jak nie ma mozliwosci przetrwania na rynku nawet po olbrzymich przeksztalceniach to bardszo przepraszam ale trzeba zamknac w cholere. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo niech kopią do jądra ziemi IP: *.punkt.pl 10.10.03, 20:44 ja za to nie płacę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruda Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.03, 20:47 proponuje rozwiazac problem gornikow i kopalni jednym ruchem . zwiesc wszytkich gornikow na dol i zasypac owe kopalnie piaskiem. problem zglowy i nie bedzie ani 13 ani 14 pensji dla ludzi gierka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: 80.51.246.* 10.10.03, 21:45 Dlaczego kopalnie nie są prywatne? Silne związki zawodowe musiałyby wtedy, walcząc o zarobki pracowników liczyć się z tzw. wariantem lokautu. Ja nie dopłacałbym wtedy z moich podatków do Barbórki, 13, 14, pensji Panów Górników. Nie stać mnie na kupno węgla, bo jast za drogi. Muszę niestety dopłacać do jego wydobycia - paranoja! Więcej przyzwoitości Panowie Górnicy. Myślę, że Wasze żądania są zbyt wygórowane. Tym razem popieram rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: *.eu.org 10.10.03, 22:43 Ja tez nie mam zamiaru płacić za tych panów. Górnicy,metalowcy,stoczniowcy,hutnicy = ostatnie " dzieci po komunie".Dzieci NIEREFORMOWALNE !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majcher Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: *.ebola.lublin.pl 11.10.03, 00:15 Dopóki górnik zarabia więcej niż nauczyciel to mi go nie żal. To jest paranoja. Ja wiem, że to ciężka fizycznie praca ale co z tego? Niech się przekwalifikują. Jeśli nie są w stanie to trudno, nikt nie będzie płacił za to, że ktoś tam chce się grzebać w ziemi. Innych ludzi posyła się bez pardonu na bruk. Wywalano ludzi ze stoczni i fabryk. Teraz funkcjonują dzięki temu trochę lepiej. Może taka kuracja pomoże i górnictwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: 194.9.223.* 11.10.03, 00:43 czemu czepiasz się górników..?? czy to ich wina że są w takiej sytuacji..?? to wina każdego rządu po kolei...najpierw wszystkich dygnitarzy trzeba postawić przed sądem, a dopiero zwalniać górników... przecież to winna rządu !!! oni każą nam tak myśleć że wszystkiemu są winni górnicy, rolnicy, chorzy paciencii... - obudźćie się rząd trzeba zwolnić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Gornikow trzeba zwolnic IP: *.usu.edu / 172.16.3.* 11.10.03, 02:56 Zobacz co sie stalo w Wlk. Brytanii, jak gornikow pogoniono w latach osiemdziesiatych. Nierentowne kopalnie trzeba zamknac i kazdy rzad bedzie sie z tym musial liczyc. A na pytanie, czy to wina gornikow... Oczywiscie tak - spojrz na ich przywileje!!! Gość portalu: al napisał(a): > czemu czepiasz się górników..?? czy to ich wina że są w takiej sytuacji..?? to > wina każdego rządu po kolei...najpierw wszystkich dygnitarzy trzeba postawić > przed sądem, a dopiero zwalniać górników... > przecież to winna rządu !!! oni każą nam tak myśleć że wszystkiemu są winni > górnicy, rolnicy, chorzy paciencii... - obudźćie się rząd trzeba zwolnić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Wydobycie tony wegla w Polsce to 30 euro. Na rynku IP: *.nott.cable.ntl.com 11.10.03, 04:23 swiatowym to 26-28 euro za tone. Koszt tej tony mozna ibnizyc, min. tnac gornicze pensje. I to wlasnie bym zrobil - nowa umowa do podpisu, albo do widzenia. Niech sie rachunku ekonomicznego na wlasnej skorze ucza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: 157.25.139.* 11.10.03, 06:40 Jasne że nie zamykać kopalni. A górnikom powiedzieć żeby harowali na swoją pensję cały miesiąc i wypłata raz w miesiącu. Odebrane powinny być wszystkie przywileje łącznie z węglem niech kupują jak inni, albo wara z pracy, powinni też iść na kompromis. Zawsze co do zachowania miejsc pracy będę bronił górników, lecz co do ich przywilejów stawiam wielkie VETO. Sam mieszkam na Śląsku i wiem że dużo ludzi myśli podobnie jak ja. To nie te czasy aby kogoś wywozić na taczce. Powinni facia przeprosić, jak tego nie zrobią to z pewnością stracą część poparcia nawet na Śląsku, a gdy ich będą zwalniać to tylko będzie jeden wielki śmiech. Co niektórzy nadal myślą tylko o własnej kieszeni na dziś, o jutrzejszym dniu że mogą się znaleźć na bruku niemyślą wogóle, chyba im metan na mózg padł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek Wynająć Margaret Thatcher IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.03, 08:46 Ona pokaże co to znaczy mieć jaja w sporze z górnikami. Pozostaną im zasiłki oraz orkiestry (utrzymywane z ich składek). Niech strajkują aż do znudzenia, pod warunkiem, że związki zapłacą im za przejebany czas, a nie znowu my, z naszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babs Bezczelność górników nie zna granic!!!!!! IP: *.pl / 192.168.9.* 11.10.03, 09:12 Jak można,wiedząc że lada chwila może się stracić miejsce pracy, awanturować się o "kartę górnika" i "14-tkę" ??? Pracowałam w firmie budowlanej i już od 1990r.cała firma zmuszona była zapomnieć o "Karcie budowlańca", choć firma ogłosiła upadłość dopiero w lipcu 2003r.Górnikom wydaje się,że są bogami,a to nieprawda!Inne zawody też są niebezpiecznie i przynajmniej potrzebne, a nie jak górnicy.Żal mi każdego,kto traci pracę,sama ją straciłam i teraz muszę czekać na to,co mi "kapnie"syndyk,czyli na należną odprawę(i to są grosze,w porównaniu z "Barbórką" górników).Jestem sama z 2-ką uczących i studiujących dzieci i nikt się nade mną nie lituje.Górnikom ciągle się wydaje,że są świętymi krowami.Górnicy i politycy -to jeden wielki gnój.Niestety,taka jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Bezczelność górników nie zna granic!!!!!! IP: 80.48.74.* 11.10.03, 10:12 Jestem górnikiem - ale w kopalni odkrywkowej (wegiel brunatny) w całkiem innej części Polski (Dolny Śląsk). Jesteśmy jednoosobową spółką akcyjną Skarbu Państwa, mamy 14-stki (tzw. "barbórkowe") i "kartę górnika" z tym że wykazujemy zysk i stać nas na to (oprócz tego spłacamy duży kredyt na zaciągnięty kilka lat temu na modernizację kopalni). Poza tym mamy kilka kontaktów exportowych (odbiorcy po drugiej stronie Odry i Nysy). Uważam,że tym co dla kopalni najgorsze jest właśnie interwencjonizm. Nikt nas tak nigdy nie skrzywdzi, jak nasze własne rządy. Firma prosperująca tak jak "moja" kopalnia zawszew obroni sie sama swoimi wynikami - obojetnie kto nie byłby głównym udziałowcem/akcjonariuszem. Powiem wam szczerze, że nawet wolałbym aby był to jakiś duży inwestor, a nie SP. Nie byłoby wtedy ingerencji politycznej w obsadzaniu Rady Nadzorczej, Zarządu, zracjonalizowano by wydatki, strukturę oraganizacyjną, usprawnuiono proces zarządzania, ukócono biurokrację i niekompetencję. myslę, że im więcej związakowców i polityków przy "naprawianiu" sytuacji górnictwa - tym gorzej dla górników. Brak popytu na węgiel wynika z jego wysokiej ceny; przecież Zachód kupuje wegiel, tylko że tańszy: z RPA, Ukrainy, Australii. Gdyby swego czasu sprywatyzowano choć część kopalń, a w pozostałych zracjonalizowano by koszty (co wcale nie oznacza zwolnienia połowy ludzi), mozna byłoby rozwiązać ten problem i ceny by nieco spadły. Nieudolność naszych polityków, którzuy tak naprawdę nie wiedzą co zrobić z górnictwem jest przerażająca. 20 mld zadłużenia + 20 mld które już wpompowano od 1990 r. Ciekawe ile mozna byłoby zbudować fabryk na Śląsku za 40 mld zł? Chyba wystarczająco dużo aby zatrudnić w nich większość górników. Przykro mi, gdy patrzę na to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Bezczelność górników nie zna granic!!!!!! IP: 157.25.139.* 11.10.03, 10:16 No wypraszam sobie niewszyscy. W czasie urodzin niejednokrotnie wrze przy biesiadnym stole, mamy taki temat od paru lat. Górnicy oraz parę powiedzmy niegórników, ale na pytanie czy gdyby mieli wybierać przywileje nie tylko 13-tki, 14-tki, ale również węgiel i rok pracy lub praca do emerytury bez przywilejów odpowiadają oczywiście po małej pyskówce, że to drugie. No cóż taka natura człowieka nikt nie lubi tracić tego co może otrzymać. Oczywiście te osły metanem nabite łby, co wywieźli na taczce facia, który się odważył na głos powiedzieć to o czym już od dawna po domach się gada, pierwsi powinni stracić pracę, wtedy zobaczą jak to jest w innych grupach zawodowych. Poprostu zastosować twardy argument. Albo, albo. Można też wypowiedzieć ramach przekształcenia spółki umowę z jednoczesnym przyjęciem na nowych zasadach, bez przywilejów ale pozostałe zachować np.:stawki, a jak któryś chce trzymiesięczną wyprawkę, w porządku ale wtedy takiego delikwenta metanowca się nie przyjmuje. Dla mnie jest to proste rozwiązanie i skuteczne. Dodatkowo nawis młodych emerytów, zamienić im na kasiorkę deputat i wliczyć w emerytury. Na efekty poprawy procentowej budżetu mogę zapewnić długo by się nie czekało. To są sposoby wypróbowane i pewne i dziwię się że Rząd ich nie stosuje. Jeszcze nie tak dawno broniłem i opisałem przykład oddłużenia kopalń i firm w stanie zapaści, a już słyszę, że zasada sprawdza się w co niektórych firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: *.powernet.pl 11.10.03, 10:04 Mam dość dopłacania do górnictwa. Zorganizujmy blokadę kopalń, nie wpuszczajmy do nich górników. W mieszkaniach przywódców strajków zorganizujmy strajk okupacyjny W.C. Proponuję dodatkowo program reformy za jednym zamachem PKP i górnictwa. Kolej powinna przerzucić się na parowozy. Jest bezpośrednim odbiorcą węgla, więc mało zapłaci, zaś górnicy będą mieli zbyt na węgiel, bo przewieźć to wszystko parowozami to duża sztuka. Acha w ramach porozumienia PKP mogłoby negocjować cenę zakupu paliwa do parowozów, oferując darmowy przewóz części węgla. Wtedy szczęśliwi byliby również detaliczni klienci kopalń, bo spadłaby docelowa cena tony węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: 157.25.139.* 11.10.03, 10:20 Fajnie to wykalkulowałaś. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: IP: 80.48.74.* 11.10.03, 10:26 Jak myślicie, czy rząd ma w ogóle jakiś sensowny pomysł, czy po prostu jest przypartu do muru (ogromny dług górnictwa) i działa "na oślep", aby cokolwiek zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: Bim, bam, BUM IP: 157.25.139.* 11.10.03, 11:03 Muszę Ci przyznać rację. Uważam, że bez zmiany Spółek Państwowych w S.A. nie ma szans na prosperowanie Firm, Spółek itd. Najgorsze jest w tym wszystkim to że w Radach oraz Zarządzie są osoby niejednokrotnie nałożone odgórnie, myślące starymi kategoriami, najgorsze jest łączenie kopalń w jeden moloch, który nic nie daje, tylko dobija leprze. Dług, owszem jest ogromny, wpierw musiałby być zweryfikowany, rozbity na dług wobec Skarbu Państwa, inne, wobec dłużnika zewnętrznego, który niejednokrotnie plajtuje z powodu niewypłacalności terminowej kopalń. Możliwość udrożnienia jest możliwa, może trochę bolesna, ale jest możliwa. Nasi Władcy wiedzą że bije dzwon ,tylko nie wiedzą w jakim kościele. To że masz dodatki (w tym przypadku nie nazywał bym tego przywilejem, inni mają Świąteczną zamiast Barburki, ale to jest spowodowane innymi uwarunkowaniami, nie jako przywilej należący się „czy się leży czy się stoi” . To pryszcz, jeżeli Twoja firma przynosi Zysk. To jest inna melodia, lecz karta jako przywilej powinna zniknąć, jak również deputat. Przelicz ilość górników, nie tylko dołowych, emerytów-górników, rencistów- górników razy przypisana ilość ton węgla na głowę. Ile kopalń musi na to fedrować, robiąc koszty bez zysku? Popyt i tak nie zmaleje, bo ci co nim palą palić będą nadal. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy do raka IP: 80.48.74.* 11.10.03, 11:39 Dzięki za post. Oczywiście, że konsolidacja sama w sobie nic nie daje, a tworzenie molochów spowoduje wzrost kosztów a nie ich obniżenie. Ale sam dobrze3 wiesz, że molochy skarbu Państwa to swietna przechowalnia dla "swoich" ludzi z nadania politycznego.Komercjalizacja - czyli przekształcenie przedsiebiorstwa państwowego w spółkę akcyjną - miała pierwotnie jedynie POPRZEDZAĆ prywatyzację - czyli pzrejęcie spółki przez inwestora (ustawa wyróżnia trzy formy - ale mniejsza o to). Ale jak sam wiesz PROWIZORKI SĄ NAJTRWALSZE. Więc tak sobie trwamy jako s.a. już ładnych kilka lat - podobnie jak nasi koledzy z węgla kamiennego na Śląsku. Wg mnie nikomu nie zależy aby sprywatyzować kopalnie, ale też nikogo ju z nie stać aby utrzymywać to, co jest obecnie. Nie wiem czy interesujesz się koncepcjami prywatyzacyjnym energetyki (dot. m. in. górnictwa). Plany resortów zmieniają się w tempie szybszm niż ministrowie, na dodatek są tarcia pomiędzy Min. SP a Min. Gospodarki. Tymczasem 01.01.2005 r. nastapi tzw. "liberalizacja częściowa" (dot. osób prawnych) rynku energii elektrycznej w ramach UE. Czyli np. firma z Katowic bedzie mogła kupic sobie prąd w Niemczech. Nie będę się tutaj rozwodził - powiem Ci krótko; na dziś dzień ceny prądu są na Zachodzie 7-10% wyższe niż u nas, ale oni mają wiekszą możliwość ich obniżenia, bo są w stanie ponieść pewne nakłady aby zdobyć rynek ("nowe" kraje UE to ok. 80 mln. potencjalnych odbiorców "fizycznych" + ich tzw. "podmioty instytucjonalne"). Jak myslisz, jaki będzie wynki starcia cenowego nowoczesnych, doinwestowanych firm z Zachodu, które przygotowują się do tej rywalizacji dość długo z naszymi postpeerelowskimi molochami, którymi zarządzają "fachowcy" dobrani z klucza partyjnego? To starcie poprzedzi wypowiedzenie (w trybie ustawowym) tzw. kontraktów długoterminowych na dostawy energii pomiędzy elektrowniami a PSE. Elektrownie mają za to otzrymać potęzne odszkodowania (chyba w formie obligacji SP), ale kopalnie nic nie dostaną. Ponadto ewentualny spadek cen energii na pewno odbije się na cenie węgla, co ogólnie jest porządane, ale tylko pogorszy sytuacje finansową kopalń, które w ogóle nie zmniejszają kosztów (nawet sie o tym nie myśli!). Wg mnie branża energetyczna może funkcjonować i rywalizować z Zachodnimi koncernami jedynie jeżeli wejdą w nią duzi inwestorzy. co do przywilejów i zarobków - to niech decyduje zarząd firmy, biorąc pod uwagę jej wyniki finensowe. Przepraszm, że tak przydługo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: do hydy IP: 157.25.139.* 11.10.03, 11:55 Trudno się z Tobą niezgodzić, ja natomiast ze swojej strony zejdę do szczegółu, (oczywiście jest to zarys, ot taki mały przykładzik) Brak informacji o przebiegu przekształcenia w S.A. to źródło które powoduje opór. Jeszcze trzeba dodać że ktoś musiałby taką kopalnię przeprowadzić przez prawne niuanse Kodeksu Handlowego. Przypuśćmy mam akcję o cieżkim nominale wartości początkowej, załóżmy 100zl kupujący nie musi od razu płacić całości bo kto tyle pieniędzy ma (samo wypuszczenie akcji można zsynchronizować z pensjami dodatkowymi np. osławiona 13-tka, aby ludzie mieli gotówkę, płaci natomiast część ułamkową akcji która jest uprzywilejowana co do głosu ilość zależna wg kapitału wyliczonego kopalni ,od czasu pracy pracownika powierzchni o i dołowego jak również administracji przykopalnianej, innymi słowy wszystkich. Kto chce ten wykupuje podany limit Akcji. Wybrany Zarząd oczywiście posiada możliwość zakupu większej ilości, aby nie kombinował na lewo. Akcje o wartości nominalnej 100zł uzupełniane są w latach z wypracowanego zysku lub też zapłaty następnej transzy, dywidenda nie obowiązuje, raczej przekładana jest na spłatę części, aż do całkowitego pokrycia wartości akcji. Brak jest oczywiście możliwości sprzedaży przez ten okres. Oczywiście później można podnieść kapitał akcyjny poprzez emisję akcji serii ….. a nawet pokusić się na wypuszczenie na zewnątrz. Co do dłużników zewnętrznych, będą mieli możliwość zakupu akcji, w zamian za dług, aby zrekompensować brak gotówki powinny być jakieś powiedzmy opusty. Niejeden na to pójdzie , bo lepiej mieć coś, niż nic. Ta sama zasada Skarbu Państwa, oczywiście po rozbiciu na podmioty, ale bez opustów. No, coś w tym rodzaju, biorąc ogólne założenia. Ja innego wyjścia nie widzę, aby to zadziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy do Raka IP: 80.48.74.* 11.10.03, 12:22 Jasne, że można tak zrobić. Rzecz w tym, aby taka emisja była skoordynowana z przetargiem na wyłonienie głównego inwestora. Można wię tak jak sugerujesz: jedna część dla wierzycieli, (po cenie z nimi wynegocjowanej), druga część (ustawowe 15%) dla załogi; np. zsynchronizowana z 13 (jak piszesz) plu przetarg na pakiet kontrolny. Mozna oczywiście zakup pakietu konrolnego powiązać z szeregiem zobowiązań (podniesienie kapitału, dokonanie opkreslonych inwestycji, itd, itp.) Dla mnie sedno tkwi gdzie idziej: czy jest u nas w Polsce ktokolwiek, kto nad tym wszystkim choć trochję się zastanawiał i czy ktokolwiek ma jakąś koncepcję, bo niestety wydaje się że nie. Konkurencja nie bedzie na nas czekać. Jeżeli ta cała konsolidacja w molochy (my mamy dołaczyć do bodajrze 4 elektrowni i 3 innych kopalni) jest robiona po to by nam "wpuścić" inwestora, to ok. Ale ja się obawiam, że nie będzie żadnego konkursu na nabycie pakietu kontrolnego, tylko rząd bedzie liczył na to, że "jakoś to będzie" i taki moloch sobie poradzi. Nie ufam politykom. zobacz co się dzieje w PAKu (elektrownie Pątnów, Adamów, Konin). Elektrim (właściciel 38% akcji) z powodu kłopotów finansowych poprosił ministerstwo o przesunięcie w czasie terminu realizacji inwestycji (modernizacja bloków), kórych realizacje oprzewidywała umowa prywatyzacyjna. Ministerswto sie nie zgodziło. Negocjacje weszły w krytyczna fazę - prezes Elektrimu podał się do dymisji. W skrajnym przypadku upór ministersytwa doprowadzi do upadku Elektrimu. Naszej energetyce, górnictwu, potzrebne są zmiany - i to nie tylko technologiczne. wiem jak to wyglada od środka: tu jest jeszcze pełen socjalizm; większość z nas to homo sovieticus! Ja nie oczekuję cudów, wiem że rząd nie zrobi czegoś czego nie umie, lub czegoś na co nie pozwala mu budżet, lae niech s szybko sprywatyzuje! Bo jeśli nie, to i tak nas kupią - ale po uprzednim ogłoszeniu upadłości i za smieszne pieniądze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rak Re: do hydy IP: 157.25.139.* 11.10.03, 12:56 Sam sobie odpowiedziałeś, jednak jest ktoś kto o tym myśli chociażby Ty i ja , ale z pewnością jest takich osób więcej. Jedni chcieliby cos zrobić lecz są bezsilni, drudzy mogą zrobić lecz się po prostu boją. Na szczęście w mojej firmie już jesteśmy po takich zmianach, całkowicie prywatni, Nikt z Władzi nie może już paluchów wsadzać do nas. Wszystkie etapy przemian już zaliczyliśmy. Obecnie jesteśmy dynamicznie rozwijającą się Spółką Akcyjną całkowicie kontrolującą nasze zasoby. Przez upadłość też można wygrać. Przykładowo: Stworzyć obok starej, nową S.A. Zasady jak wcześniej opisałem z tym że nie 15% tylko gro kapitału akcyjnego upadłej firmy dla pracowników, (gro dlatego że nie wiem ile kapitał akcyjny wynosi), chodzi o większościowe przejęcie pakietu, i to bez inwestora strategicznego. Dobrze kalkulując (jest to zależne od pracowników, kapitału, itd.)pracownicy przejmują firmę. Dołącz proszę ten element do poprzednio opisanego. Rozumiem jest to tylko gdybanie, niestety. Oby nie pozostało tylko wielkie BUM, jeżeli szybko Rząd nie zmieni swojego spojrzenia. Powodzenia w pracy. Cześć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy do Raka IP: 80.48.74.* 11.10.03, 13:13 Dzięki za ciekawą dyskusję. Twój plan interesujący, ale nie wierzę że da się to przeprowadzić (ani u nas, ani w branży). Co do upadłości - jasne że nie jest to śmierć dla firmy. Chciałem tlko zasugerować, że prywatyzacja w formie opisanej pow. dawałaby kasę Skarbowi Państwa - przejęcie za długi, to całkiem inna bajka. Co do Twoich życzeń - najchetniej zmieniłbym pracę, co jest trudne ale nie niemożliwe (mam 25 lat i jakieś perspektywy). Zobaczymuy co życie przyniesie. Pozdrowienia i wszystkiego dobrego - także (ale nie tylko) w pracy. Cześć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Wacława Czerkawskiego Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.10.03, 11:27 "Już szósty rok pensje górników są zamrożone. Dlatego nie ma możliwości, by kompromisu z naszej strony szukać w obcinaniu czternastki i barbórki. Przymuszanie górników, by wykupili sobie miejsce pracy, uważam za niestosowne - powiedział nam Wacław Czerkawski, wiceprzewodniczący Związku Zawodowego Górników w Polsce." Bezczelny złodzieju, nie wystarczy ci 12 pensji w roku? Jeszcze chcesz trzynastki, czternastki, barbórki i Bóg wie co jeszcze? Otóż wbij sobie do swojego tępego łba, gnido, że na te twoje dodatkowe pensje płacą podatki ludzie tacy jak ja - podwyżki nie widziałem na oczy od 2 lat, dostaję tylko 12 pensji. Do uczciwej roboty się weź, złodzieju! Krecie zafajdany! Odpowiedz Link Zgłoś
gosciu_z_niemiec Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń 11.10.03, 12:04 Gość portalu: Bytomianin napisał(a): > Kopalnie powinny być prywatne. Nie chcę już dłużej dopłacać do > tych nierobów. Poznaj uczucia jakie zywili Slazacy przez kilkadziesiat lat doplacania do Polski, gdzie wegiel dla kazdej chalupy byl poldarmo a gornicy w porownaniu z ich zachodnioeuropejskimi kolegami zarabiali grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek odezwał się, choć nic mądrego nie wymyślił 11.10.03, 12:38 gosciu_z_niemiec napisał: > Gość portalu: Bytomianin napisał(a): > > Kopalnie powinny być prywatne. Nie chcę już dłużej dopłacać do > > tych nierobów. >Poznaj uczucia jakie zywili Slazacy przez kilkadziesiat lat >doplacania do Polski, gdzie wegiel dla kazdej chalupy byl >poldarmo Jaki węgiel półdarmo ? Hej, obudź się. Ceny niemal wszystkich towarów za czasów komuny, były w stosunku do dochodów od 2 (kiełbasa zwyczajna i cukier na kartki) do 20 (TVcolor i inne "luksusy) RAZY WYŻSZE. >a gornicy w porownaniu z ich zachodnioeuropejskimi kolegami zarabiali grosze. Wszyscy zarabiali grosze dzięki komunistycznym durniom (i przywódcom takim jak górnik gierek). Tylko, że wówczas górnik zarabiał 2 RAZY TYLE CO NAUCZYCIEL, a w latach 80-tych już KILKA RAZY WIĘCEJ ! Tego nie było w żadnym kraju kapitalistycznym. Nawet, gdy wydobycie węgla było bardzo opłacalne np.80lat temu, kraje takie jak Francja specjalnie ściągała robotników dołowych m.in. z Polski, aby nie doszło do paranoi , że górnik zarabia dwa razy więcej niż nauczyciel. Kapieren ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak?nie. Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.03, 12:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubajaw Oooo! Rzad juz nam mieknie... IP: *.acn.pl / 10.72.3.* 11.10.03, 13:55 Juz od tylu lat powtarza sie ten sam schemat. Rosnace dlugi gornictwa, propozycja reformy, wielka wrzawa zwiazkow zawodowych i filantropow na cudzy koszt, oddluzenie rolnictwa i wprowadzenie nieskutecznej, smiertelnie okaleczonej reformy, narastanie dlugow kopaln, dlugi staja sie nieznoscnie wielkie dla budzetu... I tak w kolo Macieju! Mnie ten chocholi taniec bezposrednio nie szkodzi. Mieszkam sobie w Warszawie, nie uzywam wegla, nie mam nic wspolnego z ta branza, ale czuje narastajaca bezsilna zlosc. Ile czasu kilkaset tysiecy ludzi moze, niczym zboj z goscinca, wymuszac na calym spoleczenstwie haracz? Niestety bardzo dlugo. Dopoki rzadza slabe rzady, slabe nie tylko swoim programem, ale przede wszystkim, slabe politycznie, nie dysponujace sila przebicia w parlamencie i zaufaniem spolecznym na tyle duzym zeby przerwac cos, co w ekonomii nazywa sie skoncentrowanymi korzysciami i rozproszonymi stratami, sytuacji w ktorej relatywnie mala grupa ludzi korzysta na tym ze nieporownanie wieksza traci. Sila tych 'malych' bierze sie stad ze kiedy wyjda na ulice sa relatywnie... 'wielcy', a milczaca wiekszosc nie wyjdzie na ulice, bo nie ma czasu, bo nie ma noza na gardle, bo zachowuje (resztki?) szacunku dla panstwa. A gornicy sa po prostu bezczelni. Pan Czerkawski oswiadcza nam ni mniej ni wiecej, ze tak, ze kompromis jest mozliwy, a jakze! Ale tylko taki kompromis ktory zaklada spelnienie wszystkich gorniczych zadan... I nie, gornicy nie zrezygnuja z 'czternastek' bo... nie! I ze rzad jest odpowiedzialny za rozruchy bo nie daje pieniedzy na kopalnie i ludzie sie frustruja. Prosze wybaczyc ale gowno mnie obchodzi co gornicy czuja! Setki tysiecy ludzi w Polsce zostalo po 1989 roku zwolnionych i przyjelo swoj los bez zajaknienia. I co? Teraz co operatywniejsi z nich ktorzy maja dzieki wlasnemu znojowi prace maja placic gornikom zeby pozostali swietymi krowami socjalizmu? Ale, ale! Moze kopalnie sa rentowne? Jak sa to prosze je sprywatyzowac! Na pewno ktos kupi! A jak nie sa to niech Pan Czerkawski schowa swoje raporty i analizy i ustawia sie w posredniaku w ogonku po prace. Mam nadzieje ze jej nie znajdzie, bo taka szuja podjudzajaca i oklamujaca, rzeczywiscie zdesperowanych, ludzi nie zasluguje nie tylko na swoja wysoka gaze dzialacza zwiazkowego ale nawet na zasilek. Niech Pan Czerkawski zasmakuje losu zwolnionych pracownikow PGRow, szwaczek, praczek i wszystkich tych ktorzy nie mieli tylu kolegow w pracy zeby organizowac koncentryczne marsze na Warszawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bio9ko Re: Oooo! Rzad juz nam mieknie... IP: *.chello.pl 11.10.03, 14:48 po stracie pracy, w której moje zarobki i tak nie umywały się do zarobków górników, po ciężkich miesiącach zacząłem własną działalność. Teraz ja i moja rodzina ciężko pracujemy świątek , piątek bez wyjątku i uzyskujemy niewielki dochód, pracuję w niedzielę a te nieroby leżą w tym czsie na korytarzach w biurach za moje podatki, demolują miasta itp. Koniec z tym z tymi chamami, działaczami, którzy zarabiją za miesiąc tyle co my we czwórkę za kwartał, co jest do kurwy nędzy niech wypierdalają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stud Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: *.toya.net.pl / 10.0.232.* 11.10.03, 14:44 I znów łobuzy dostaną kase! W Polsce nie opłaca sie pracować, lepiej narozrabiać i wymusić od nas wszystkich haracz. Co za mafia!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slate hausner nie daj sie przestańmy płacić na to bydło IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 15:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslie Re: do wszystkich dupków IP: *.a-inter.net 11.10.03, 16:49 współczuję wam wszyskie dupki! tak to jest już w tym kraju, że wypowiadają się ludzie w tematach na których gówno się znają - tyle co ja na kosmosie (w tej kwestii się nie wypowiadam i słucham fachowców). w Polsce niestety każdy dupek na wszyskim się zna - i wy rozdyskutowane matoły checie do Europy - do wideł dupki, do gnoju matoły a nie do dyskusji - każdy cham musi mieć swoje miejsce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: do wszystkich dupków IP: 80.48.74.* 11.10.03, 17:09 do kogo kierujesz te słowa? Jeśli również do mnie, to najpierw przeczytaj moje dzisiejsze posty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: do wszystkich dupków IP: *.dip.t-dialin.net 12.10.03, 14:18 > współczuję wam wszyskie dupki! > tak to jest już w tym kraju, że wypowiadają się ludzie w tematach na których > gówno się znają - tyle co ja na kosmosie (w tej kwestii się nie wypowiadam i > słucham fachowców). > w Polsce niestety każdy dupek na wszyskim się zna - i wy rozdyskutowane matoły > checie do Europy - do wideł dupki, do gnoju matoły a nie do dyskusji - każdy > cham musi mieć swoje miejsce! masz ccalkowita racje!wiadomo ze np. takliemi bio9ko czy innym sie to nie podoba ale tak wlasnie jest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslie Re: do wszystkich dupków IP: *.a-inter.net 12.10.03, 17:38 Dzięki Jacek - już przestałem wierzyć, że jest ktoś normalny w tym kraju. Twoja opinia dodaje mi wiary, że jeszcze nic straconego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bio9ko Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.10.03, 19:49 Leslie wygrałeś ! zostałeś Chamem Roku ! W nagrodę dostaniesz wiadro węgla do zeżarcia. Cieszysz się kretynie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydy Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: 80.48.74.* 11.10.03, 19:57 proponuję dodać mu taczkę gruzu (żeby nie było luzu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: van za dużo węgla ,a w skladach opalowych kolejki i bez wę IP: *.ertel.com.pl 12.10.03, 14:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.03, 23:29 Według mnie to Kompania Węglowa - ta gangsterska organizacja którą popiera rząd - powinna zbankrutować. Dość nerwów kosztują już wszystkich super niefortunne pomysły prezesa Klanka. Wszystkie zaś kopalnie powinny otrzymać szansę konkurowania na wolnym rynku. Wtedy górnicy będą mogli mieć pretensje wyłacznie do siebie. Część padnie, ale najlepsze przeżyją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Inne warianty niż likwidacja kopalń IP: 212.160.159.* 16.10.03, 10:04 łączenie kopalń i zmniejszenie wydobycia bez zmniejszenia zatrudnienia lub płac będzie zwiększeniem kosztów wydobycia każdej tony Odpowiedz Link Zgłoś