Gość: Naiwniak polski IP: 193.201.167.* 10.09.08, 15:30 A łyżka na to "niemożliwe". Z zapowiedzi Tuska wygląda, że do 2012 Polska będzie rajem na Ziemii. Nie mogę się doczekać aż pospełnia te wszystkie obietnice. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcin Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: *.pmpoland.pl 10.09.08, 15:34 A ja tam wcale nie chcę,aby w moim kraju waluta było eur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albin Siwak Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: 62.29.174.* 10.09.08, 15:35 Jedź na Białoruś. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 15:38 Gość portalu: Albin Siwak napisał(a): > Jedź na Białoruś. Walnij sie głowę. Ekonomiści do dzisiaj są podzieleni co do korzyści wejścia do strefy euro. Trzeba szanować różne opinie. Skoro jesteś euroentuzjastą to napisz dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 15:44 Tylko nie EUR! Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 16:02 Obserwować Słowację i wyciągać wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_kartofle Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 19:29 Czyżby kartofle z rządu zauważyli że słaba złotówka zwiększa koszty obsługi zadłużenia zagranicznego i durnymi proroctwami (termin wprowadzenia euro) usiłują ją wzmocnić ??? Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 19:33 Wreszcie Tusk coś mądrego powiedział, mam nadzieję, że nie wymięknie i rzeczywiście w 2011 będziemy mieli wreszcie euro. Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_kartofle Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 19:37 trzeba mieć małą wiedzę aby cieszyć się ze zniewolenia obcą walutą, no chyba że jest się kredytobiorcą gołodupcem i żyje się w strachu o ryzyko kursowe. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 19:43 Jakie zniewolenie? To wyzwolenie od naszych geniuszy ekonomii typu Skrzypek i spółka, mniej władzy dla nich, lepiej dla zwykłego obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_kartofle Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 19:59 w skali kraju i czasu będziesz niewolnikiem emitenta euro jakim jest EBC, to EBC będzie benificjentem wyemitowanych biletów euro których Ty będziesz klientem, najczęście w postaci kredytów i wysokich cen, i będziesz płacił haracz w postaci odsetek które zasilą EBC i powiązane z nim obce kapitały nawet jeśli wydaje Ci się że Ty na tym zyskasz to bądź pewien że w skali czasu straci na tym kraj i jego niezależność Władza emitenta pieniądza jest silniejsza niż jakakolwiek rodzima władza i będzie powodowała drenowanie majątku narodowego Odpowiedz Link Zgłoś
mageillusionist Będzie dobrze. 11.09.08, 11:26 Czekam na euro od dłuższego czasu, mam nadzieję że w końcu uwolnimy się od polskiej polityki pieniężnej i będziemy mogli realnie porównywać nasze koszty i zyski z Europą. Euro spowoduje wyklarowanie się różnic cenowych - czyli wzrost konkurencyjności super drogiej Polski do reszty Europy. Bo w Polsce to nawet benzyna droższa niż na zachodzie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmin Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: 83.17.198.* 11.09.08, 17:55 w polsce juz jest najdrozej, wiec euro moze tylko poprawic sytuacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ind Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 15:55 Gość portalu: Albin Siwak napisał(a): > Jedź na Białoruś. a dlaczego zaraz na Białoruś? może do Anglii, Szwecji, Dani? też nie mają eur. są jak Białoruś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwa Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: *.toya.net.pl 10.09.08, 20:21 a sie kwa mi tu nie mądruj, chodzi o to żeby gorzej nie było niż jest, a gdzie nam tam do Anglijej się porównywać, kwa kwa kwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janon Re: Tusk dalej oklamuje ciemny narod!! IP: *.midd.cable.ntl.com 10.09.08, 20:43 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eko kraj posiadajacy euro <> raj IP: 81.26.0.* 10.09.08, 15:43 Kraj z euro nie koniecnzie musi byc rajem, lecz krajem w którym emerytów i budrzetówkę nie stać będzie na jedzenie. Takie będą skutki przyjęcia euro, a w konsekwensji wyższej niż obecnie inflacji. Oczywiście część ludzi na tym zyska. IMO nie ma co się spieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: kraj posiadajacy euro <> raj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 15:49 Chciałem tylko zwrócić uwagę, że w strefie Euro jest niższa inflacja niż w Polsce. Reszta tego co piszesz jest tak samo prawdziwa jak ta o inflacji. Dodatkowy bonus za wejście do Euro to brak takiego orła jak Skrzypek decydującego o polityce monetarnej. Bezcenne :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek.polny Re: kraj posiadajacy euro <> raj 10.09.08, 16:00 > Chciałem tylko zwrócić uwagę, że w strefie Euro jest niższa inflacja niż w > Polsce. Hy, hy, hy, hy!!! A to zależy, w którym kraju strefy Euro, kolego Krzysiu! W strefie Euro jako całości no niby jest minimalnie niższa, ale jak się już wejdzie w szczegóły, to różnie to bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: kraj posiadajacy euro <> raj 10.09.08, 16:53 natomiast stopy procentowe - w całej strefie niższe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry Re: kraj posiadajacy euro <> raj IP: *.aster.pl 10.09.08, 18:28 jardo-g napisał: > natomiast stopy procentowe - w całej strefie niższe.... zależy jakie... i w jakim kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwww stopy w strefie euro ustanawia ecb we frankfurcie IP: *.range86-151.btcentralplus.com 10.09.08, 19:24 wiec nie zalezy w jakim kraju!1 Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_kartofle Re: stopy w strefie euro ustanawia ecb we frankfu 10.09.08, 19:34 Kraj który nie ma własnej polityki monetarnej i własnej waluty zostanie wydrenowany z majątku poprzez obcą emisję srodka płatniczego w postaci euro. Pomyślcie kto będzie benificjentem odsetek od sztucznie wykreowanej waluty jaką jest euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Moherro Re: stopy w strefie euro ustanawia ecb we frankfu IP: 193.201.167.* 11.09.08, 08:38 Dlatego na polskich monetach powinna się pojawić Matka Boska Częstochowska Królowa Polski, która obroni swoich poddanych i ich kraj przed wspomnianym drenażem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmin Re: stopy w strefie euro ustanawia ecb we frankfu IP: 83.17.198.* 11.09.08, 17:58 przyznaj trollujesz i nie wierzysz w to co piszesz? kazda jednostka monetarna jest sztucznym tworem, a drenaz to jest twojego mozgu... Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: kraj posiadajacy euro <> raj 10.09.08, 17:15 szczurek.polny napisał: > > Chciałem tylko zwrócić uwagę, że w strefie Euro jest niższa inflacja niż > w > > Polsce. > Hy, hy, hy, hy!!! A to zależy, w którym kraju strefy Euro, kolego Krzysiu! > W strefie Euro jako całości no niby jest minimalnie niższa, ale jak się już > wejdzie w szczegóły, to różnie to bywa. Tylko, ze dyskusja jest o strefie euro a nie o poszczegolnych krajach i regionach, w ten sposob jak ty mozna zmanipulowac doslownie wszystko...;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eko średnia inflacja != inflacja jednego kraju IP: 81.26.0.* 10.09.08, 16:01 chciałbym zauważyć, że inflacja w strefie euro może być niska, ale w jednym z krajów strefy euro bardzo wysoka. To się nazywa średnia - niewiele mówi o konkretnych przypadkach. Pewnikiem jest też wyższa inflacja w Polsce z euro przy założeniu, że PKB będzie rósł w tempie niemal trzykrotnie wyższym od średniego unijnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: kraj posiadajacy euro <> raj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 17:35 Gość portalu: Krzyś napisał(a): > Chciałem tylko zwrócić uwagę, że w strefie Euro jest niższa inflacja niż w > Polsce. W ostatnich latach - tak. A teraz zapytaj Niemca, Włocha czy Francuza, o ile wzrosły podstawowe koszty utrzymania, czyli żywności i opłat, w ciągu pierwszego roku po wprowadzeniu euro. Policz wszystkie jogurciki i masełka, które wcześniej kosztowały 0,99 DM, a później - 0,99 EUR. I porównaj to ze wzrostem tych samych cen w UK lub Szwecji, gdzie inflacja - podobnie jak w całej Europie, w tym w Polsce, w latach 2002-2003 była praktycznie zerowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: kraj posiadajacy euro <> raj IP: *.com 10.09.08, 18:01 Gość portalu: xx napisał(a): (...)Policz > wszystkie jogurciki i masełka, które wcześniej kosztowały 0,99 DM, a > później - 0,99 EUR. (...) Te rzeczy były dokładnie badane i to mit prostych ludzi. Wypadki zawyżania cen zdarzały się sporadycznie. Jakoś mimo braku tego okropnego Euro co chwilę przychodzą do mnie pisma a to z gazowni a to z elektrowni, że będzie drożej. Prym wiodą wodociągi. I co? W sklepach towary sporo droższe niż na zachodzie. Po przeliczeniu euro sklepowe kosztuje nas 5-8 zł a nie oficjalne trzy pięćdziesiąt. Jak za PRLu był oficjalny kurs dolara i czarnorynkowy. To odzwierciedla fakt, że nasza gospodarka to półżywa kura nie znosząca ostatnio jajek. Normalny człowiek woli walutę niezależną od NBP i rządu. Kiedy pomyślę, że nad wartością mojej złotówki "czuwa" taki kretyn jak obecny szef NBP, bez wykształcenia, bez wiedzy i charakteru, za to posłuszny i bezwolny sługa głupka Kaczyńskiego, to wolałbym mieć w portfelu nawet tugriki. Niezależność polskich władz jest zła dla Polaków, bowiem wladcy są głównie niezależni od ...samych Polaków i zdrowego rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: kraj posiadajacy euro <> raj 10.09.08, 19:36 Dokładnie jest tak jak napisałeś, mniej władzy dla naszych pożal się Boże elit, lepiej dla zwykłego obywatela. Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: kraj posiadajacy euro <> raj 12.09.08, 13:02 Gość portalu: podatnik napisał(a): ... > Niezależność polskich władz jest zła dla Polaków, bowiem wladcy są głównie > niezależni od ...samych Polaków i zdrowego rozsądku.< Dokładnie tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podróżnik Jak na razie mimo PLN żarcie drożeje. IP: *.acn.waw.pl 10.09.08, 20:17 I zaczyna być droższe niż w Niemczech. Acha, zapomniałem, przecież jedzenie jest najtańsze w Szwecji, w Norwegii i w Danii. Tam przecież nie ma EURO;) Odpowiedz Link Zgłoś
lesew Re: kraj posiadajacy euro <> raj 12.09.08, 12:57 Gość portalu: eko napisał(a): > Kraj z euro nie koniecnzie musi byc rajem, lecz krajem w którym emerytów i budr > zetówkę nie stać będzie na jedzenie. Takie będą skutki przyjęcia euro, ...< Sugerujesz, że bez przyjęcia euro będzie lepiej? - Uzasadnij! Czy tylko, tak sobie, bzdurzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eur Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: *.pools.arcor-ip.net 10.09.08, 19:57 A ja tam wcale nie chcę,aby w moim kraju waluta było eur. Nikt cie o zdanie nie pyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prompana Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: *.toya.net.pl 10.09.08, 20:17 siedź wobec tego tam gdzie jesteś i masz kłopot z głowy, a jeżeli źle cię zdemaskowałem, wyjedź tam gdzie nie będzie euro i po kłopotach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: 193.153.72.* 10.09.08, 15:37 WRESZCIE. Dziękujemy za deklaracje, a teraz proszę gromady urzędników zagonić do roboty. I zrealizować plan wyprowadzenia Polski z Trzeciego Świata do Europy, na wszystkich płaszczyznach, w tym tej właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 15:39 Gość portalu: życzliwy napisał(a): > WRESZCIE. > > Dziękujemy za deklaracje, a teraz proszę gromady urzędników zagonić do roboty. > I > zrealizować plan wyprowadzenia Polski z Trzeciego Świata do Europy, na > wszystkich płaszczyznach, w tym tej właśnie. Wielka Brytania i Dania to dla użytkownika "życzliwy" trzeci świat. No nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 15:45 W tych krajach o niewprowadzeniu EUR zadecydowała gawiedź lub politycy, na których ta gawiedź głosuje, a nie ekonomiści, którzy są jednoznacznie za wspólną walutą widząc wszakże również pewne ryzyko z tym związane. Nic na świecie nie jest całkowicie białe czy całkowicie czarne. 70% tego co wyprodukuję sprzedaję na eksport, nie mogę się doczekać wejścia do strefy euro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loj ReTusk kiedy zaczniesz rzadzic a nie bajki opowiac IP: *.midd.cable.ntl.com 10.09.08, 20:45 Donald dalej oklamuje biedny narod!!!To jest Rok stracony dla POLSKI!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 15:40 jak to przyjac euro????? przeciez juz nam dali!!!!! ma byc w 2012 roku!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobry Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: *.aster.pl 10.09.08, 18:18 Gość portalu: hehe napisał(a): > jak to przyjac euro????? przeciez juz nam dali!!!!! ma byc w 2012 > roku!!!!!!!!!!!!! ale Tusk mówi, że euro będzie już w 2011 roku! Czytać nie umiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepp Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: 84.226.229.* 10.09.08, 15:41 Wszystko tylko nie Euro. Zobaczcie co dzialo sie w krajach po przystapieniu do strefy Euro. Totalna drozyzna, wszystko poszlo w gore. Lepiej przylaczmy sie do Wlk. Brytani i Szwecji, ktore zachowaly swoje waluty narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: 217.97.206.* 10.09.08, 16:35 CYTAT: > Wszystko tylko nie Euro. Zobaczcie co dzialo sie w krajach po przystapieniu do > strefy Euro. Totalna drozyzna, wszystko poszlo w gore. Lepiej przylaczmy sie do > Wlk. Brytani i Szwecji, ktore zachowaly swoje waluty narodowe. No widze co się stało: porównaj sobie np.: ceny benzyny w Niemczech i w Polsce i odnieś to do zarobków. W Polsce benzyna kosztuje mniej więcej tyle co w Niemczech. Po drugie: firmy eksportujące swoje towary są narażone na wahania kursowe, co przy spadającym Euro daje nam po tyłku, a stąd prosty wniosek: mniejsze dochody firm-słabszy ich rozwój-większe problemy z uzyskaniem podwyżek pensji-mniej zamożni pracownicy. Nikt nie mówi że po wprowadzeniu Euro wszystko będzie idealnie, ale podobne halo było przy denominacji złotego i co? Przeżyliśmy. A w tej chwili mamy złotówkę a ceny i tak idą do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 16:55 W Wielkiej Brytanii i (a zwłaszcza) w Szwecji jest drożej, niż w strefie euro... Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 21:43 jardo-g napisał: > W Wielkiej Brytanii i (a zwłaszcza) w Szwecji jest drożej, niż w > strefie euro... Chyba jest to logiczne ze musi być tam drożnej skoro ich waluty spadają w stosunku do Euro. Zarabiam Euro, wydaje Euro, oszczędzam Euro, przyzwyczaiłam się do Euro i dla mnie nie robi to żadnej już różnicy. Mieszkam w strefie Euro. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 17:19 Gość portalu: Pepp napisał(a): > Wszystko tylko nie Euro. Zobaczcie co dzialo sie w krajach po przystapieniu do > strefy Euro. Totalna drozyzna, wszystko poszlo w gore. Lepiej przylaczmy sie do > Wlk. Brytani i Szwecji, ktore zachowaly swoje waluty narodowe. Wystarczy poczytac brytyjskie gazyty placzace nad fatalnym stanem bospodarki spowodowanym odzuceniem euro w momecie kiedy je przyjac nalezalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojro Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 15:41 Ciekawe jak wtedy wyjdzie konfrontacja siły nabywczej Polaka i jego zarobków ze stara unią... Ostatecznie wyjdzie jaki to "tani" kraj ta Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: *.zeto.opole.pl 10.09.08, 15:44 Nareszcie konkretna data wejścia w strefę euro. Brawo. Oby jak najszybciej udało się to zrealizować. Już mam dość przeliczania wszystkiego z dolarów czy euro na złotówki i martwić się czy dzisiaj straciłem czy zyskałem. Jeszcze raz brawo Panie Tusk.!! Odpowiedz Link Zgłoś
szczurek.polny Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 16:02 > Oby jak najszybciej udało się to zrealizować. 1 stycznia 2011 jest w 2011, ale i 31 grudnia 2011 też wypada w 2011. Jak to u Donalda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fw20.info ta jego wiarygotnosc... 10.09.08, 15:45 jak kazdego polityka zerszta... uwaga ! moje prognozy sie czesto sprawdzaja ! prognoza numer 1: nie bedzie w Polsce euro na 95% do roku 2011 prognoza nr 2: nie bedzie w Polsce euro na 85% do roku 2012 nr 3: na 75% do 2013 nr 4: na 50% do 2014 pierwszy w miare realny termin to 2015 rok. uwaga !!! w polsce tak sie realizuje plany: aglomeracja gornoslaska: trase sredniocowa - ktora ma miec 30 (!!!!) km dlugosci (DTŚ) pl.wikipedia.org/wiki/DTŚ buduje sie od roku 1979 !!! TAK !!! juz 29 lat !!! i jestesmy niej wiecej w polowie !!!! uwaga !!! a teraz najlepsze: autostrady.... cuda panie cudaaaaaaaa !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gp Re: ta jego wiarygotnosc... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.08, 17:44 > aglomeracja gornoslaska: > trase sredniocowa - ktora ma miec 30 (!!!!) km dlugosci > (DTŚ) pl.wikipedia.org/wiki/DTŚ > > buduje sie od roku 1979 Nieee. Od 1979 r. zaczęto jąplanować. Buduje się gdzieś od poł. lat 90-ch. Czyli trochę szybciej niż warszawskie metro :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super ciekawe niby jak im się to uda przy takiej inflacj IP: *.chello.pl 10.09.08, 15:54 i takim poziomie długi publicznego, deficytu i stanu gospodarki, przecież to fikcja Słyszeliście, że Skrzypek z NBP usunął ostatnio produkty żywnościowe z koszyka inflacyjnego, no większej paranoi to chyba nie dało się już wymyślić. Innymi słowym śnij sobie panie Tusek, śnij Odpowiedz Link Zgłoś
bracia_kartofle Re: ciekawe niby jak im się to uda przy takiej in 10.09.08, 19:49 oszukańcze obiżanie inflacji obniża koszty zadłużenia tego śmiesznego kraju i pozwoli na dopięcie fikcyjnego budżetu państwa na przyszły rok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radi Zadnego Euro w tym kraju nie poto walczylismy IP: *.slp.vectranet.pl 10.09.08, 15:56 o niepodleglosc, aby znow sie uzalezniac od innych krajow. POparancy i inne balcerowiczowskie cudaki odczepcie sie w koncu przestancie wyniszczac ludzi i dajcie zyc normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus albin siwak i IP: *.adsl.alicedsl.de 10.09.08, 15:57 szara rzeczywistosc a gdzie pieniadze mozna sie zapytac przeciez to nie komdom nie rozciaga sie towarzysza siwaka pordon pana tuska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus no chodzi mi o te naklady IP: *.adsl.alicedsl.de 10.09.08, 16:02 na oswiate religii i norm chrzescianskich hahahahahahahahahahahaha zreszta teraz wszyscy po jednych pieniadzach jezeli europa chce jeszcze jednego szkodnika zeby niszczyl jej system monetarny to jej sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kupować waluty! Ja to widzę tak, TUSK zaczął na potęgę drukować zł IP: *.chello.pl 10.09.08, 16:03 ostatnio rynek się zorientował, więc pięknie nam sobię tąpnęła złotówka, Tuski i Skrzypki próbują teraz ratować upadającą złotówkę przy pomocy słów. Na krótką metę oczywiście może zadziałać, na dłuższą.... cóż mądrość ryneku jest bezwzględna... wydatki rosną, podatki są przycinane, za wiele do sprzedania już nie zostało, więc skąd oni niby mają brać na to kasę?? szczególnie przy potrzebach związanych z Euro2012 Kredyty albo drukowanie pustego pieniądza, jak znam życie wybrali obie opcje, obie zabójcze dla złotówki i generujące inflacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek M. Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: 193.25.234.* 10.09.08, 16:06 Sluchajcie, my tutaj w Niemczech mamy Euro od 11/2001 i powiem Wam szczerze: 80% Niemcow teskni za DM! Od czasu wejscia Euro zarobki nasze podzielili przez 2, a ceny, przede wszystkim w takich branzach, gdzie czlowiek nie jest dzienni na biezaco (gastronomia, meble, auta etc.) wzieli w stosunku 1:1. Przyklad: babcia klozetowa brala kiedys 50 Pfennigow dzisiaj bierze 50Ct. Pizza kosztowala w restaurcji 6-8 marek, dzisiaj 5,50-7,00 EURO. W PL jak wprowadza Euro bedzie wszystko duzo wiecej drozsze niz w Niemczech, PL- Zloty:EUR 1:4!!!! Bedziecie zarabiac 500 EURO a w restauracji placic za porcje 20 EUR a nie 25 zl. Precz z EURO! Odpowiedz Link Zgłoś
jardo-g Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku 10.09.08, 17:01 mamy to sanmo - u nas nie wprowadzono euro, zarobki wzrosły o 30%, a mieszkania o 300% ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podróżnik Ale bzdury pleciesz. IP: *.acn.waw.pl 10.09.08, 17:28 Jeżdżę po krajach strefy EURO i wiele rzeczy jest tańszych niż w PL. Złotówka tylko ułatwia ukrywanie ździerstwa, bo ludzie są słabi z matmy i przeliczać im sie nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: 217.97.193.* 11.09.08, 13:50 Bzdury opowiadasz, po prostu władza musi dopilnować, żeby nie dochodziło do oszustw przy wymianie waluty, a to przeliczanie 1:1 było w krajach przyjmujących euro właśnie nieuczciwe ze strony przdsiębiorców, restaurtorów i sklepikarzy. Wystarczyło wprowadzić rok wcześniej podwójne ceny, tak jak było w Polsce podczas denominacji złotego. I co? Operacja przeszła bezboleśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przelicznik Tusk: Polska w strefie euro w 2011 roku IP: 81.200.225.* 10.09.08, 16:09 a jaki bedzie przelicznik euro/PLN - moze zdradza to juz teraz za nim znowu kilku kredytobiorcow wyskoczy z 11 pietra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: Tusk: Polska w strefie euro w 2011 roku IP: 80.54.27.* 10.09.08, 16:23 Etam Tusk belkocze cos o 2011 ,wtedy znajdzie sie juz na smietniku historii kto o tym bedzie pamietal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesio Tusk: Polska w strefie euro w 2011 roku IP: *.cable.mindspring.com 10.09.08, 16:26 czy to drzewo w tle to ktos pomalowal czy samo dostosowalo sie do panujacego kolorytu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: euro Re: Tusk: Polska chce przyjąć euro w 2011 roku IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.08, 16:34 A ja się cieszę, że coraz więcej krajów będzie miało wspólną walutę, chociaż mam sentyment do zł. Dlaczego: - nasi nieodpowiedzialni politycy nie będą mieli już wpływu na kurs waluty, a odpowiedzialnych się prędko nie doczekamy, - większa odporność na spekulacje i wahania kursów - sam w ciągu ostatnich 2 miesięcy straciłem na skokach kursu. Otrzymałem pensję w Euro - sprzedałem je w nagłym dołku za 3,16 zł a ostatnio można było za 3,40 zł. Wolę nie myśleć jakie problemy to stwarza przedsiębiorcom - zwłaszcza tym małym i średnim. Tylko nie piszcie o opcjach i hedgingu. - niższe koszty transakcyjne, - niższe koszty administracyjne w firmach itp., - wygoda, - łatwiejsze porównywanie cen na rynku europejskim i wpływ na równanie cen, - 2011 to dobry moment, bo przed ME w piłce nożnej w 2012 - jesteśmy w Europie, więc dbajmy o jej rozwój gospodarczy dla równowagi w gospodarce światowej. Nie jestem liberałem - to informacja dla tych, którzy skoczą mi do gardła. Wyżej cenię sobie dobro kraju i narodu niż sentyment do zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek Ale jaja.Bankrut znowu podskakuje. IP: *.bredband.comhem.se 10.09.08, 16:45 Z polskiej "gospodarki" niewiele pozostało. Minister d/s gospodarki to kosmiczny IDIOTA , który z trudnością potrafi wydukać 2 słowa/ za to doskonale potrafi zabezpieczyć, jak każdy wiejski cham/interes PLSowskiej mafi. Złoty , który wykończył eksport. Gospodarka oparta na handlu i kombinacjach. I te osły chcą do "jewrło". Rzygać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 Pawlaka na oddział specjalny. 10.09.08, 20:29 To specjalista od korupcji a nie od gospodarki. To urodzony złodziej/ jak cały PLS/. Skończmy z tą PLSowską bandą kanciarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Tusk: Polska w strefie euro w 2011 roku IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.08, 16:51 Polska chce??? Polacy nie chcą!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Tusk: Polska w strefie euro w 2011 roku 10.09.08, 19:41 Polacy chcą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grooha Tusk: Polska w strefie euro w 2011 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 16:52 A gdzie jakiś sondaż czy chcemy w Polsce euro czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins Donald marzy 10.09.08, 17:01 Dotąd miałem Donalda za zręcznego krętacza i naiwnego populistę ale ostatnie dni wskazują, że on jest baardzo mało mądry delikatnie to ujmując. Kompromitacja jedna za drugą. On chce euro za 3 lata? A powiedział jak? Nawet najbardziej optymistyczne plany przyjęcia tej obcej waluty nie są do zrealizowania przed rokiem 2012. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Donald marzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 19:22 Czy możesz podać źródło na którym się opierasz? Co (czyje) to za najbardziej optymistyczne oceny? I jakie (czyje) są pesymistyczne? Poproszę, osoba, stanowisko, data publikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jendrek Tusk: Polska w strefie euro w 2011 roku IP: *.171.81.244.crowley.pl 10.09.08, 17:04 I na takiego premiera glosowalem. Konkretnie i krotko. Zarowno w polityce zagranicznej, jak i ekonomii. A nie jakis belkot o lustracji, agentach, szpiegach i bezpiece. Jezeli goloslownie, to rozliczymy premiera Tuska w kolejnych wyborach. Ale styl mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberty Re: Tusk: Polska w strefie euro w 2011 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 17:17 Z czego rozliczysz Tuska ? Z kolejnych 200 miliardów pożyczonych by spełnić socjaldemokratyczne mrzonki ? Gdzie Tusk ma 200 miliardów by zwrócić je w razie czego PODATNIKOM (budżetówka nie płaci podatków) ? Zakopał w ogródku ? "Rozliczenie" w wyborach wygląda tak: bandyta nie będzie więcej szkodził. Co nakradł i zniszczył, to JEGO. Więc nie bądźmy śmieszni i nie potarzajmy bredni o "rozliczeniu" w wyborach. To naprawdę guzik obchodzi złodziei, udających "rząd" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytusek Pisdzioch mam pytanie? IP: *.chello.pl 10.09.08, 17:15 jak będą przewalutowane złotówkowe kredyty na euro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Tusk: Polska w strefie euro w 2011 roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 17:17 Doniu, a może by tak Polaków najpierw zapytać, np. poprzez referendum, a dopiero potem mówić, czego Polska chce? We Włoszech wprowadzenie euro wpędziło miliony ludzi w strefę nędzy. Nawet znani z uczciwości Niemcy robili przekręty na cenach, co znacznie obniżyło poziom życia mieszkańców tego kraju (oprócz oczywiście grupy oszustów, którym się poprawiło). Co będzie w Polsce, łatwo sobie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radi Tez jestem za referndumw sprawie euro IP: *.slp.vectranet.pl 10.09.08, 17:20 CZemu michnik tak skory do roznych sadazy boi sie zrobic na gazecie sonadazu, czy jestes za czy przeciw. Jestem przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Tez jestem za referndumw sprawie euro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.08, 17:38 Jestem generalnie za jak największym wpływem UE na to, co dzieje się w Polsce, ale Euro nie chcę. Może za jakieś 20 lat, gdy społeczeństwo trochę do tego dojrzeje. Na razie jesteśmy krajem oszustów i złodziei, więc łatwo sobie wyobrazić, co będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Tez jestem za referndumw sprawie euro 10.09.08, 19:49 Nawet jeśli przy przejściu na euro dojdzie do jakichś oszustw, co nie jest pewne, to będzie to możliwe tylko raz, warto więc ponieść takie ryzyko w imię korzyści na dziesięciolecia. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz.p44 Re: Tusk: Polska w strefie euro w 2011 roku 10.09.08, 17:36 Jaka strefa nędzy? Może by tak jakiś fakt, a nie pier*olenie? XX, a może by przeczytać coś nt. finansów międzynarodowych (ale nie pisowską ulotkę), zamiast populistycznie drzeć japę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podróżnik Referendum w sprawie EURO w Polsce już było. IP: *.acn.waw.pl 10.09.08, 20:15 Odbyło się razem z referendum akcesyjnym. Wtedy opowiedzieliśmy się za trzema rzeczami: 1. Wejście do UE 2. Wejście do strefy Schengen 3. Przyjęcie EURO. Nie ma odwrotu :))))))) Precz z PLN - parawanem dla rodzimych cwaniaków i zdzierców. Odpowiedz Link Zgłoś
pw2221 czcza gadanina ! szkoda ludzie waszych komentarzy 10.09.08, 17:22 ... pieprzy co dzień aby pieprzyć i pokazywać się w mediach i w dodatku co dzień ma biegunkę nowych pomysłów od kastracji gwałciceli po wprowadzanie euro ... skończony imbecyl Odpowiedz Link Zgłoś
lotnoko Euro wzmocni polskie bezpieczenstwo. Chcemy EURO! 10.09.08, 17:26 Euro wzmocni polskie bezpieczenstwo. Chcemy EURO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podróżnik Złotówka służy tylko ukrywaniu zdzierstwa. IP: *.acn.waw.pl 10.09.08, 17:35 Przy EURO taki budziarz z Ustki już nie zaśpiewa za 0,5 butelke coli więcej niż w Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś