Dodaj do ulubionych

Lehman Brothers nad przepaścią

IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 14.09.08, 21:38
porownywanie Lehman do PKO to jakas kpina albo niewiedza piszacego...
Obserwuj wątek
    • nikodem_73 Lehman Brothers nad przepaścią 14.09.08, 21:39
      Nom. A teraz czekam na rodaków zza oceanu wypisujących, że to wszystko bzdura.
      Bo, że rodacy z tej strony oceanu będą wypisywać bzdury o "ultraliberalnych"
      USA to jestem pewny, że się pokażą :)
      • mike-great Trzeba mieć forsę w dobrym banku... 14.09.08, 21:40
        Trzeba mieć forsę w dobrym banku...

nikodem_73 napisał:

> Nom. A teraz czekam na rodaków zza oceanu wypisujących, że to wszystko bzdura.
        > Bo, że rodacy z tej strony oceanu będą wypisywać bzdury o "ultraliberalnych"
        > USA to jestem pewny, że się pokażą :)
        • Gość: wally Re: Trzeba mieć forsę w dobrym banku... IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.08, 22:02
          Znów trzeba dodrukować banknotów - nic nie wartego kawałka papieru.
          • Gość: Lichwa i Kara znow ewangelia "Judasza" w wyborczej Michnika IP: 74.12.99.* 14.09.08, 22:24
            michnik i jego "dziennikarze" napisali

"Założony w 1850 r. przez trzech niemieckich braci emigrantów Lehman
            jest obecnie czwartym co do wielkości bankiem inwestycyjnym w USA"

panie michnik, cenzorze, Lehmanowie to ZYDZI nie niemcy.

eh ta "ewangelia" judasza panie michnik.

7 Przykazanie Zyda Mojzesza: Nie Prywatyzuj

• astrobiolog podobno pieniądze już są bezwartościowe 14.09.08, 22:31
            To znaczy nie znam się na ekonomii, ale śledzę trochę te niezależne nurty
            informacyjne, obfitujące w zeznania osób "wyklętych" z różnych kręgów, często
            np. szczytów władzy czy właśnie struktur finansowych w USA - na kilka tysięcy
            posłusznych milionerów zawsze znajdzie się paru gości, którym pewnego dnia coś
            strzeli do łba i powiedzą "dość". No więc podobno u nich wszystkie te wielkie
            firmy stoją tak samo, jak Enron - po prostu tylko oni na razie wpadli, a wszyscy
            tak muszą jechać z księgowością, to nie jest żaden wybór, myk żeby zarobić
            więcej, tylko konieczność, inaczej byłby koniec w try miga; po kryzysie na rynku
            nieruchomości, to znaczy na tym "mortage cośtam", kiedy ludzie przestali płacić
            raty za domy - nastąpi kryzys na rynku kredytowym, bo niby czemu Amerykanie
            mieliby nadal spłacać zwyczajne kredyty, skoro na te raty za domy już nie mają
            siana. Wg przecieków w rodzaju zaginionej Svali (właśnie pochodziła z takiej
            rodziny milionerów) planowany jest wielki kryzys finansowy, po którym bankierzy
            zaproponują nowe rozwiązanie - do 2020 r. Z kolei wg Stewarta Swerdlowa
            pieniądze już od dłuższego czasu są bezwartościowe, tzn. nie mają pokrycia w
            sumie w niczym - najlepiej kupować dobra trwałe albo srebro (ma zastosowanie w
            przemyśle, a wydobycie jest stałe).
            I tak nikt z nas forumowiczów nie wie, jak to naprawdę jest/będzie - ale
            zawsze miło trochę pomędrkować, no nie; mam nadzieję, że chociaż ekonomiści
            uniwersyteccy znają prawdę - co za problem, skoro media o wszystkim nam mówią i
            nie ma żadnych ukrytych sił pociągających za sznurki tego świata...
            • nikodem_73 Re: podobno pieniądze już są bezwartościowe 15.09.08, 00:48
              Nie trzeba być ekonomistą aby wiedzieć, że od kilkudziesięciu lat dolar nie ma
              pełnego pokrycia w czymkolwiek.

Pieniądz nam się po prostu "zwirtualizował" - ma czysto umowną wartość. Dlatego
              też banki centralne mogą drukować go do oporu. Jedyną granicą jest rozsądek. A
              to niestety towar deficytowy u polityków.
            • maruda.r Re: podobno pieniądze już są bezwartościowe 15.09.08, 03:30
              astrobiolog napisał:

> I tak nikt z nas forumowiczów nie wie, jak to naprawdę jest/będzie - ale
              > zawsze miło trochę pomędrkować, no nie; mam nadzieję, że chociaż ekonomiści
              > uniwersyteccy znają prawdę

15 lat temu przestrzegali przed nadmiernym kreowaniem pieniądza przez
              instrumenty pochodne.

• Gość: Niezyd Re: Trzeba mieć forsę w dobrym banku... IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 14.09.08, 23:14
            Mowisz o zlotowkach, bo cos mi sie wydaje, ze nasza zlotowka jakas
            taka marniutka, oj niewiele mozna za nia kupic, a za dolca jeszcze
            wciaz mozna. Przyklad? Prosze. Oto wlasnie kupilem sobie Nissana
            Pathfinder z 2007 r za $ 19.400, czyli polskich zetow 46.500 (
            kupilem w USie. Taki sam w Polszy, prosze 190000 zetow czyli prawie
            $80000. Niech zyje najmocniejsza waluta swiata. Amen
            • Gość: Kurnikoó Błąd logiczny w myśleniu.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 00:46
              Ja tutaj w Polsce sprzedaję Pathfindery po 190K PLN i sobie mogę za to kupić 80K USD i mieć 4 Pathfindery w USA.

Sprzedawca Nissanów w USA musi sprzedać takie 4 żeby sobie jednym pojeździć w PL
              • Gość: 4g63 Re: Błąd logiczny w myśleniu.... IP: *.acn.waw.pl 17.09.08, 15:56
                tylko kto ci je kupi za te 190k? złodzieje mafia i układ się
                nasycili, zostawili po sobie całą masę żebraków, a ci raczej nie
                kupią...
          • hecer Re: Trzeba mieć forsę w dobrym banku... 15.09.08, 00:26
            A dlaczego te firmy po prostu nie ogłoszą upadłości??

Wejdzie syndyk, akcjonariusze stracą wszystko, wierzyciele zamienią
            długi na akcje, dokapitalizują firmę - albo sprzedadzą komuś kto ją
            dokapitalizuje...

Nasze stocznie są w upadłości od 10 lat.

Owszem, w krótkim okresie ceny płynności mogą bardzo wzrosnąć. Być
            może inne firmy będą musiały odpisać w straty swoje należności i
            aktywa od lehman - ...wtedy uruchomi się efekt domina...

Ale to trzeba sprawdzić - a nie znów drukować pieniądz bo jacyc
            wariaci byli zbyt chciwi i maja klopoty.
            • nikodem_73 Re: Trzeba mieć forsę w dobrym banku... 15.09.08, 00:56
              No co Ty? Oszalałeś? W roku wyborczym? Mc Cain równie dobrze mógłby dostać udaru
              i zamienić się w warzywo. Gdyby rząd, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, pozwolił
              upaść tym, którzy po prostu POPEŁNILI BŁĘDY - wyborcy by im tego nie wybaczyli.

Zamiast tego ładnie się straty się znacjonalizuje, a dolarowi pozwoli się nadal
              ładnie ćwiczyć lot nurkowy. I tak będzie do czasu aż reszta świata przestanie
              finansować giganta i/lub USA zostanie wyprzedane jak na aukcji. Już teraz
              Chińczycy i Arabowie kupują firmy w USA. W sumie im się nie dziwię. Lepiej mieć
              firmę niż tonę papieru, która z dnia na dzień ma coraz mniejszą wartość.
              • hecer Re: Trzeba mieć forsę w dobrym banku... 15.09.08, 01:30
                postępowanie upadłościowe nie oznacza że firma zniknie...
                wierzyciele mogą na tym zarobić kupę kasy - pod warunkiem, ze maja
                srodki lub mogą je pozyskać.

Ciekaw jestem jak wyglada bilans Lehman Bro.

Załozmy ze tak nie ma już equity. Kto jest wierzycielem? Te firmy
                mogą się nieźle obłowić na postępowaniu upadłościowym.

Zagrożenie dla systemu finansowego wynikające z upadłości polega na
                tym, że Lehman mógl byc emitentem papierow ktore nie daja prawa do
                wysuwania roszczen finansowych czy do majatku. To moze narazic na
                straty firmy ktore mialy takie papiery...

W ogole, kupowanie tych firmy teraz moze byc swietnym interesem.
                Akcjonariusze traca cale equity - ich roszczenia w postepowaniu
                upadlosciowym sa zaspokajane w ostatniej kolejnosci. Jesli equity
                stanowilo 10-20% aktywow, a aktywa to w wiekszosci kredyty, mozna
                wiec odpisac w straty do 20% wartosci kredytow... Czyli
                zrestruktyryozwac kredyty - obnizyc wartosc kredytu pozostala do
                splaty (np o polowe) tym, ktorzy przestali placic bo ich
                nieruchomosci mocno spadly.

W ten sposob calosc strat na kiepskich kredytach pokrywaja
                akcjonariusze ktorzy zostaja z niczym. Wierzyciele bankow staja sie
                akcjonariuszami. Kredytobiorcy splacaja kredyty na nowych,
                korzystnych zasadach (nowa wartosc kredytu pomniejszona o juz
                splacone ratu, koresponduje z cena nieruchomosci - uwzglednia jej
                spadek).

Najgorszy pomysl na upadlosc to przejecie nieruchomosci i proby ich
                uplynnienia (egzekucja, komornik, etc). Kto kupi te nieruchomosci
                dzis? Kto zaciaganie/dostanie kredyt by je kupic?? Taka podaz
                jeszcze bardziej obnizy ceny nieruchomosci, a nizsze ceny to wiecej
                credit defaults...
              • herr7 wykupywanie Ameryki? 15.09.08, 14:52
                Wykupywanie Ameryki jest ryzykowne. Jankesi zmienią reguły gry, gdy tylko uznają
                że leży to w ich interesie. Znacjonalizują te wykupione firmy a Chińczycy i
                Arabowie znajdą się z ręką w nocniku. Jak będą mieli szczęście to Ameryka
                wypłaci im odszkodowania w wysokości 25% wartości.
      • Gość: Malkontent Re: Lehman Brothers nad przepaścią IP: *.hsd1.nj.comcast.net 14.09.08, 22:41
        Ej, Nikodem, nie masz pojecia o czym mowisz, co? Wracaj do pluga, przerwa na
        bulke z kielbasa dobiega konca. Do roboty. :-)
        • hecer Re: Lehman Brothers nad przepaścią 15.09.08, 00:18
          Nikodem, jeśli ma w Polsce pracę, raczej jej nie straci. Może
          spokojnie jeść sobie bułkę. Być może czasie przerwy na lunch zarobki
          w Polsce jeszcze wzrosną.

A jak tam u was?

...Czy nie tak się tam u was mówi: there are no free lunches? :)
          • nikodem_73 Re: Lehman Brothers nad przepaścią 15.09.08, 00:43
            Mam pracę i to nawet sam sobie mogę ustalać jej godziny.
        • nikodem_73 Re: Lehman Brothers nad przepaścią 15.09.08, 00:42
          Naturalnie. Po prostu s*nie pieniędzmi przez FED MUSI się dobrze skończyć xD

Jeśli USA wyjdą z tego kryzysu to nie "dzięki" interwencjonizmowi państwa, ale
          "pomimo".
    • wlodzimierz.ilicz A więc tak. To zdrada idei Balcerowicza, 14.09.08, 22:11
      idei liberalnej gospodarki bez ingerencji państwa.
      Ameryko, jak możesz?!

Taka piękna idea, tyle że stosowana tylko u frajerów, takich jak
      Polska.

• nikodem_73 Re: A więc tak. To zdrada idei Balcerowicza, 14.09.08, 22:15
        Ilicz - Ty aby czytasz co się do Ciebie pisze? Już Ci wczoraj klarowałem o
        "liberalności" USA. Dzisiaj już mi się nie chce.
      • Gość: gosc zyczliwy Re: A więc tak. To zdrada idei Balcerowicza, IP: *.socal.res.rr.com 14.09.08, 22:18
        1.5 ml domow w Usa na 88 ml domow(142 ml gospodarstw domowych)to
        sporo ale nie ktastrofa.ci co maja staly procent nie przejmuja sie
        wogole, my mamy doskonale nastroje, ja mam kilka domow W USA gdzie
        mam biznesy i lepiej niz teraz nie bylo mi nigdy.
        • nikodem_73 Re: A więc tak. To zdrada idei Balcerowicza, 15.09.08, 01:04
          Mhm. A co się stanie z Twoimi domami jeśli bank w którym wziąłeś kredyt
          zbankrutuje? Mówisz, że masz stałe oprocentowanie. OK. Jeśli takich jak Ty w
          Twoim banku jest wielu to jak sądzisz - jak długo bank się utrzyma, jeśli Twoje
          stałe oprocentowanie będzie niższe od inflacji? A jeśli jest wielu, którzy mają
          ZMIENNE oprocentowanie i na skutek inflacji (i związanego z nią wzrostu
          oprocentowania kredytu) nie będą w stanie spłacić rat? Jak długo wytrzyma to bank?

Nie znam przepisów USA dot. wymagalności kredytu, ale czy jesteś pewny, że nie
          możesz któregoś dnia odebrać przesyłki z banku z informacją "Właśnie
          zbankrutowaliśmy. Musimy spłacić wierzycieli. Oddawaj naszą kasę albo Cię
          zlicytujemy. Have a nice day."?
        • hecer Re: A więc tak. To zdrada idei Balcerowicza, 15.09.08, 01:36
          yeah...bo u nas w Ameryce wszystko jest najlepsze i największe...
          kredyty mamy najlepsze i największe, bankructwa mamy największe...
          ja sam mam 10 kredytów i tak dobrze jak teraz nie było nigdy....
      • Gość: radek.szkaradek Re: A więc tak. To zdrada idei Balcerowicza, IP: *.spray.pl 15.09.08, 00:12
        Zdrada idei liberalnej gospodarki bez ingerencji państwa?
        Bzdura. Balcerowicz byl i jest monetarysta, czyli jak najbardziej panstwo
        powinno miec wplyw na pieniadz.
        Przypominam ze monetaryzm to doktryna, ktora polega na drukowaniu pieniedzy tak
        duzo by tak zwany koszyk dobr mial stala cene.
        Przypominam tez, ze pieniadze drukuje sie poprzez operacje rynku otwartego oraz
        system rezerw czastkowych polaczony z odgornie ustalanymi stopami procentowymi.
    • piwenko to dlaczego PKO BP nie kupi Lehmana ? 14.09.08, 22:14
      super okazja, żeby polski bank wszedł
      do wielkich światowych finansów
      rząd amerykański nie może dopuścić do bankructwa takiego potentata
      finansowego
      i będzie musiał dać naszemu bankowi kasę

lepszej okazji możemy nie mieć już nigdy
      na wydojenie amerykanów
      • Gość: balajanek Re: to dlaczego PKO BP nie kupi Lehmana ? IP: 82.132.136.* 14.09.08, 22:44
        Forsy na świecie jest za dużo,poupychana jest w bankach na różne sposoby.Teraz
        banki to po prostu skleby z bublami bezwartościowymi na których są metki z
        abstrakcyjnymi cenami.Ta forsa w sumie ma wartość zerową no bo wyobrażcie sobie
        co by to było gdyby wszyscy bez wyjątku wyciągneli z banków swoje aktywa?Byłaby
        kupa bezwartościowego papieru.To byłby minus a plus?wszystkie banki by
        padły!Bankierzy by stracili pracę,co im się sprawiedliwie należy,bo niby tacy
        mundrzy a tyle bałaganu narobili.Ja na tym interesie bym niewiele stracił bo nie
        mam wiele na koncie uhahaha.
        Trzymanie pieniędzy w portfelu ma wiele zalet:nie straci się ich jak bank padnie
        a jak nie padnie to nie trzeba stać w kolejkach do bankomatu.
        • Gość: kolejny idiota Re: to dlaczego PKO BP nie kupi Lehmana ? IP: *.aster.pl 14.09.08, 23:00
          No to trzymaj w portfelu aż go zgubisz albo ktoś ci go ukradnie ;)
          Jesteście ślepi , głusi i macie niewiele mądrego do powiedzenia
          • Gość: balajanek Do forumowicza o nicku:" kolejny idiota" IP: 82.132.136.* 15.09.08, 01:07
            no to Ty "kolejny idioto"(taki nick sobie wybrałeś) załóż rachunek w obojętnie
            jakim banku wpłać np.100PLZ i sprawdż stan konta za rok i zobacz ile Ci
            zostanie? Najprawdopodobniej ok.50PLZ to ja mam pytanie:czy w ciągu roku gubisz
            ok 50PLZ albo co roku okradają Cię na taką kwotę?
            Czy to nic nie rozumiejący ustawiali się pod Bankiem Staropolskim albo pod
            Northern Rock?Świadomie przejaskrawiłem w moim poście ale Ty nie poczułeś w czym
            rzecz.
            • atomm :))) 15.09.08, 11:12
              Kolego bulajanek
              Problem w tym ze czy trzymasz pieniadze na koncie, czy w portfelu,
              tak samo traca na wartosci.
              Powiedzmy ze na koncie ci nalicza pare procent odsetek, ale to nic
              nie da.
              Nadszedl czas ze lepiej jest zamienic nic nie warte papierki zwane
              pieniedzmi na konkretny majatek - najpopularniejsze to zloto
              (strasznie drogie) ale tez grunty itp...
        • nikodem_73 Re: to dlaczego PKO BP nie kupi Lehmana ? 15.09.08, 01:13
          Echhh... Magiczne myślenie.

Po pierwsze - wszyscy by nie mogli wycofać pieniędzy w tym samym czasie z
          jednego prostego acz banalnego powodu - obecnie pieniędzy jest więcej niż banknotów.

Ale nawet gdyby były to bank by nie upadł. Po prostu pożyczyłby pieniądze z
          innego banku. Ponieważ jednak chcesz aby ludzie wycofali wkłady ze WSZYSTKICH
          banków to może wydawać Ci się, że ich masz. A guzik. Jest bank, do którego
          Kowalski nie ma wstępu - to Bank Centralny. On pożyczy tyle ile trzeba (co widać
          po USA).

A pomysł z portfelem - rewelka. Powiedz mi jednak na cholerę Ci te papierki
          skoro w momencie krachu systemu bankowego cała ich wartość poszła z dymem?
      • Gość: krys Re: to dlaczego PKO BP nie kupi Lehmana ? IP: *.smrw.lodz.pl 15.09.08, 06:27
        dobre pytanie, tworzące jednak dalszy łańcuszek pytań.
        Ten bank, był do nie dawna wzorcem dla naszych pseudo analityków i rzeczoznawców
        ekonomicznych. Jego opinię przedstawiano jako niczym nie ograniczony autorytet,
        co stanie sie teraz wzorcem dla NASZYCH, sam FED, czy może te inne nikczemne
        instytucje, które kupią zapewne Lehmana za 0,1 wartości? Warto czasami
        zastanowić się nad wzorcami i niekwestionowanym autorytetem?
    • Gość: muminek pisac aby pisac IP: *.colc.cable.ntl.com 14.09.08, 22:51
      'Doszło do krachu na rynku jego akcji banku - w pięć dni kurs stracił blisko
      cztery piąte, a wartość rynkowa spadła do zaledwie 2,5 mld dol., czyli ok. 6 mld
      zł. Oznacza to, że nasz PKO BP jest warty siedem razy więcej!'

pomijajac bezskladnosc pierwszej czesci zdania, wazniejsze jest dalej...

2.5 razy 7 = 17.5 (mln)

2.5 plus 6 = 8.5 (mln)

z autora zdania wynika, ze PKO byl ponad 2 razy wiekszy przed przecena LB w co
      nie chce mi sie wierzyc i w zyciu nie uwierze. Po prostu czlowiek ktory to pisal
      nawet nie potrafi dodawac. To taki laik co go zatrudnili do pisania o ekonomii,
      ale jakby mial pisac o burakach, to mysle, ze by bardziej wiarygodnie napisal,
      bo na tym sie zna na pewno.
    • 1stanczyk Stek bzdur Tomasza Prusaka. 14.09.08, 22:56
      "Akcje jednego z symboli Wall Street stały się "gorącym kartoflem", bo bank
      został kolejną ofiarą kryzysu hipotecznego szalejącego w USA od lata zeszłego
      roku. Pękła wówczas spekulacyjna bańka na rynku nieruchomości, a setki tysięcy
      amerykańskich rodzin straciło dach nad głową, bo ich domy zostały zlicytowane
      przez banki. Ceny nieruchomości zanurkowały, powodując gwałtowny wzrost
      niespłacanych kredytów hipotecznych. Największe banki poniosły z tego powodu
      dziesiątki miliardów dolarów strat, co podcięło na Wall Street notowania
      całego sektora finansowego, pociągając w dół globalne giełdy. Na razie
      instytucje finansowe poniosły z tego powodu straty przekraczające pół biliona
      dolarów. Choć Lehman Brothers nie kredytował bezpośrednio zakupu domów, to był
      zaangażowany na rynku obligacji zabezpieczonych nieruchomościami. W zeszłym
      tygodniu ogłosił, że w III kwartale stracił z tego powodu 3,9 mld dol."

Jesli zostaly "ofiara" to tylko wlasnej glupoty, niekompetencji i tworczej
      bankowosci jak wszystkie amerykanskie instytucje finansowe.
      Czytajac Prusaka odnosi sie wrazenie, ze amerykanskie banki sa ofiarami nie
      pierwszego zreszta kryzysu, tym razem subprime.
      One sa przede wszystkim czynnikiem sprawczym tych wszystkich kryzysow i zadne
      tlumaczenia za pomoca baniek tego nie zmienia. To one stwarzaly mozliwosci
      udzielania takich kredytow, to one integrowaly te kredyty w produkty finansowe
      ktorymi handlowaly miedzy soba w zamian za gotowke.
      To reszta swiata placi za amerykanskie zlodziejstwo.
      Banki nie tyle poniosly straty co same swoim niekompetentnym i nieuczciwym
      dzialaniem spowodowaly, ze poniosly straty. I bardzo dobrze, ze tak sie stalo
      ze poniosly straty. Zle jest, ze finansowych amerykanskich zlodziei ratuje
      amerykanski rzad kosztem podatnikow na calym swiecie.
      Starty glownie amerykanskich instytucji finansowych ale nie tylko to pikus w
      porownaniu ze stratami jakie ponosi caly swiat uczestniczac poprzez dzialania
      amerykanskiego rzadu w ratowaniu zlodziei przed bankructwem.
      Jesli nie rozumie tego Prusak to w ogole niewiele rozumie z tego co sie wokol
      niego dzieje.

Lehman Brothers nad przepaścią
      • maruda.r Re: Stek bzdur Tomasza Prusaka. 15.09.08, 03:50
        1stanczyk napisał:

> One sa przede wszystkim czynnikiem sprawczym tych wszystkich kryzysow i zadne
        > tlumaczenia za pomoca baniek tego nie zmienia.

Bez wątpienia. Instytucje finansowe napompowały się wirtualnymi pieniędzmi,
        które miały jakąś wartość tylko dlatego, że inne instytucje robiły to samo.
        Wszystko, co się w tej chwili dzieje, to efekt finansowego domina - powstały,
        gdy doszło do sprawdzenia przez rynek wypłacalności niektórych elementów owej
        finansowej łamigłówki.

Ciekawe, czy rządy zainteresowanych państw wyciągną wnioski i stworzą regulacje
        zapobiegające w przyszłości powstawaniu mechanizmów tworzenia wirtualnej kasy?

• Gość: JB To ci dopiero wielkie banki mająw USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 22:58
      U nich 6 miliardów PLN wystarczy, żeby być czwartym bankiem... u nas
      mamy pięć większych banków.
      • Gość: Kris.FAnarch Re: To ci dopiero wielkie banki mająw USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.08, 23:29
        Daliby im upaść, byłby mały armagedon w finansach, wyparowałoby kupę wirtualnej
        gotówki i trochę by się sytuacja na jakiś czas ustabilizowała, po takim
        tygodniowym szoku :P
        • Gość: Ming-Wa Tak się składa, że o finansach decydują finansiści IP: *.wroclaw.mm.pl 14.09.08, 23:34
          a ci duuuuuużo by stracili na finansowym krachu, i prędzej wywołają
          trzecią wojnę światową niż dopuszczą do załamania na rynku finansów.
          To są ludzie, którzy mimo że zarabiają miliony dolarów, to targują
          się o każdego centa.
      • Gość: Daliam_Fawuke Jakie duze sa te banki? IP: *.tx.res.rr.com 15.09.08, 04:09
        Jesli sie z tego powodu lepiej czujesz ze w Polsce jest 5 wiekszych bankow niz
        Lehman to w porzadku. Ale pamietaj ze Lehman nie jest bankiem tylko domem
        maklerskim. Wartosc rynkowa Bank of America (tego ktory wlasnie zakupil Lehman
        jest $153 mld (~400mld PLN). A cena zakupu to podobno 44mld (~100mld PLN).
        • Gość: daliam_fawuke Re: Jakie duze sa te banki? IP: *.tx.res.rr.com 15.09.08, 04:20
          poprawka....Bank of America kupil Merill Lynch (nie Lehman Brothers). Liczby sa
          jednak prawdziwe.
    • Gość: zorientowany Lehman Brothers nad przepaścią IP: *.aster.pl 14.09.08, 23:17
      To sie Minister Grad zmartwi .... toc to jego ulubiony dordca
    • Gość: MonX Dlaczego to wstyd napisać o kimś, że jest Żydem? IP: *.wroclaw.mm.pl 14.09.08, 23:29
      Gdy ktoś ma polskie pochodzenie, choćby nawet dziesiąte po kisielu,
      to z upodobaniem się o tym pisze. A bracia Lehman, tak samo jak
      bracia Marx, byli Żydami, a nie Niemcami, Żydami są/byli Eintein,
      Kissinger, Polański, Dustin Hoffman, Robert de Niro... czemu nikt
      tego nie pisze i nie podkreśla, tylko wręcz przeciwnie, skrywa się
      to starannie?
      Panie Michnik, to taki wstyd? Czemu? Może GW gdzieś to wreszcie
      wytłumaczy?
      • pendrek_wyrzutek De Niro nie jest Zydem 15.09.08, 05:07
        Gość portalu: MonX napisał(a):

> bracia Marx, byli Żydami, a nie Niemcami, Żydami są/byli Eintein,
        > Kissinger, Polański, Dustin Hoffman, Robert de Niro... czemu nikt
        > tego nie pisze i nie podkreśla, tylko wręcz przeciwnie, skrywa się
        > to starannie?

Ojciec byl pochodzenia wlosko/irlandzkiego (katolikiem),
        matka pochodzenia angielsko/niemiecko/francuskiego (prezbiterianka)
    • Gość: gosc zeitgeistmovie.com sie sprawdza? IP: 81.210.238.* 14.09.08, 23:38
      FED najpierw doprowadza do kryzysu, potem wykupuje prywatne banki za bezcen w
      imie ratowania gospodarki...
      Co bedzie potem?

• Gość: radek.szkaradek Zielona makulatura IP: *.spray.pl 15.09.08, 00:27
      SZA teraz drukuja pieniadze na potege. Obstawiam dwucyfrowa inflacje w nastepnym
      roku. No chyba ze znowu pogmeraja w sposobie liczenia inflacji. Stosujac metode
      z lat 70, to zdaje sie maja teraz 12%, jesli nie 20%, (za mises.org).
      Tak sie akurat sklada, ze lata wpuszczania dodatkowych pieniedzy w postaci
      tanich kredytow (stopy procentowe podobnie jak w Polsce ustala rzadowa
      instytucja: FED) poskutkowaly nietrafionymi inwestycjami, teraz by gospodarka
      oczyscila sie z tych bledych inwestycji potrzebna jest fala bankructw, tym
      wieksza im dluzej szucznie pompowano wzrost gospodarczy. Jesli teraz wpompuja
      dodatkowa kase (A pan Beranake, szef FED nie wyglada na takiego co chcialby byc
      kojarzonym z fala bankructw), to:
      1) Juz teraz grozi im duza inflacja, kto wie czy nie hiperinflacja w bliskiej
      przyszlosci
      2) Za pare lat szykuje sie powtorka z rozrywki, tyle ze kasy trzeba bedzie
      wpompowac wykladniczo wiecej.
      • Gość: Gienek Re: Zielona makulatura IP: *.bmly.cable.ntl.com 15.09.08, 01:21
        Oj i sie zaroilo od domoroslych ekonomistow co sie ponajadali
        terminologii i wala sie w te swoje mizerne nieowlosione klateczki
        piersiowe. Dolar makulatura, USA na dno a jutro pojda do
        najblizszego spozywczaka: kupia such bulke i pasztet - zaplaca za to
        (w przeliczeniu MPP -Money purchasing power) srednio 1.5 wiecej niz
        Polaczyna z Green Pointu kupujacy bylejaka kanapke. Beda sie cieszyc
        sila zlotowki i pluc na lewo i prawo, beda pisac niezmiernie madre
        posty, ktorych nikt poza nimi nie doceni. Beda sie cieszyc jak
        dzieci ze ten sam towar moga zaplacic 2 razy wiecej niz Niemiec,
        Francuz nie mowiac o Amerykaninie.
        Cieszcie sie dalej jak cieleta idace na rzez. Chociaz nie cielecina
        to bardzo dobre mieso, tu was trzeba by porownac do chudej szkapy,
        ktorej dali siana sasiedzi bo gospodarz sie uchlal i lezy
        zarzygany :-)
        • nikodem_73 Re: Zielona makulatura 15.09.08, 01:54
          No. Pamiętam, że w PRL MPP mieliśmy tak zajebiście dobry, że chlebem to nawet
          świnie karmiono taką złotówka miała wartość. A co!
        • Gość: hh Re: Zielona makulatura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 07:42
          > posty, ktorych nikt poza nimi nie doceni. Beda sie cieszyc jak
          > dzieci ze ten sam towar moga zaplacic 2 razy wiecej niz Niemiec,
          > Francuz nie mowiac o Amerykaninie.

Idź dyskutować z OECD:

Comparative price levels (2007):
          USA 95
          Francja 118
          Meksyk 63
          Niemcy 115
          Polska 66
          Czechy 67
          Węgry 70
          Norwegia 144
          Szwecja 127
          Szwajcaria 130

www.oecd.org/dataoecd/61/54/18598754.pdf
    • poszi Another one bites the dust 15.09.08, 00:27
      Bear Stearns, Northern Rock, IndyMac, Fannie Mae, Freedie Mac, setki
      pomniejszych, a teraz Lehman Brothers.

A wszystko dlatego, ze napompowano ceny nieruchomosci do poziomów, na których
      ludzi nie było stać. Brzmi dziwnie znajomo? Niech wiec lepiej zachwyty nad
      kapitalizacja polskich banków zostawić na później, bo może to być przedwczesna
      radość.
      • Gość: radek.szkaradek A jak napompowano? IP: *.spray.pl 15.09.08, 00:33
        Odpowiadam: tanim kredytem.
        Obnizajac stopy procentowe wpuszcza sie w gospodarke dodatkowe pieniadze dziei
        systemowi rezerw czastkowych.
    • Gość: JB Kiepski był ten plan pomocowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.08, 00:41
      Rząd USA powinien ufundoać półtora miliona przyczep kempingowych dla
      tych kolesi co nie spłacali kredytów. Byłoby taniej i dałoby
      nauczkęna przyszłosć.
      • Gość: gosc zyczliwy Re: Nikodem i inni IP: *.socal.res.rr.com 15.09.08, 02:08
        I have nice day every day, how abou you?.
        widzisz zeby moj bank zbankrutowal musialby zbankrutowac rzad
        amerykanski, poz tym te cale zamieszanie jezt cykliczne i my znamy
        je doskonale z lat 80tych, wiec spokijnie , Lehmans Brother jest
        bankiem inwestycyjnym w biznesie miedzynarodowym i czy ty myslisz ze
        to my bedziemy ratowac ten bank, nie ty bedziesz rowniez ratowal ten
        bank w sposob posredni poniewaz bank ma niemieckie i francukie
        obligacje zabezpieczajace wiec jak te wzrosna to wzrosnie cena
        kredyty w eFrancji i Niemczech co podrozy produkty tych krajow ktore
        Polska rowniez importuje np samochody , kapisz.Poza tym moje domy sa
        3x wiecej warte niz kredyty ktore na nie zaciagnalem
        • nikodem_73 Re: Nikodem i inni 15.09.08, 02:32
          Widzisz... Ja także.

A apropos bankructwa to przypomniał mi się taki STAAAARY kawał z głębokiego PRL.

Rozmawia dwóch starozakonnych
          - Icek - Ty daj te 100 zł w bank ja Ci mówię.
          - Mosze, a co jeśli ten bank zbankrutuje?
          - Icek, ten bank nie może zbankrutować, to jest państwowy bank! Jemu rząd daje
          pieniądze.
          - A jeśli rząd zbankrutuje?
          - Ten rząd nie może zbankrutować, za nim stoją inne rządy - cały blok!
          - A co jeśli cały blok zbankrutuje?
          - No jeśli cały blok zbankrutuje to tobie będzie szkoda tych stu złotych?

A co do tego konkretnego banku. Wybacz, ale aż tak duży to on nie jest aby móc
          wpływać na poziom obligacji.

A kryzys na który się zanosi to raczej nie lata 80te, czy nawet bańka dotcomowa,
          a lata 70te.

I uśmiejesz się, ale mi zależałoby na tym aby gospodarce USA wiodło się jak
          najlepiej. Serio. Bo wtedy jest szansa, że zaczęlibyście kupować europejskie
          produkty zamiast np. gwatemalskich. Spójrz na metki ciuchów w które jesteś
          ubrany - zgaduję w ciemno - made in India, Guatemala, Honduras, może China. Ile
          masz rzeczy wyprodukowanych w USA? Właśnie.

Bardzo lubię stany - serio. Macie kapitalne widoczki (choć od Kaliforni wolę
          Arizonę i Utah - jakoś bardziej mi pasują tamci ludzie) lecz mieszkać tam
          obecnie na stałe to raczej bym nie chciał. W DC powinny zacząć czerwienieć już
          klony. Kapitalny widok jak się jedzie z lotniska.

Niech wam się wiedzie jak najlepiej. Proszę tylko nie wmawiaj mi, że problemu
          nie ma. On jest i co gorsza narasta. A ja naprawdę nie chcę się zastanawiać
          przed lotem czy to aby najlepszy pomysł.
          • Gość: nypd Re: Nikodem i inni IP: *.nycmny.east.verizon.net 15.09.08, 04:25
            Nikodem-w pelni popieram!Wypada zapytac "goscia Zyczliwego"czy jest
            w stanie sprzedac owe swoje domy<nalezace do banku jeszcze jak
            sadze>przynajmniej za rownowartosc ceny kredytu???Bo o razy 3 to
            nawet boje sie pytac...Mysle,ze troche rozsadku w wypowiedziach
            nalezy zachowac-to,ze moi drodzy mieszkamy w USA nie upowaznia nas
            do lekcewazenia komentarzy rodakow z kraju-jak zauwazylem to wlasnie
            oni maja pelniejszy obraz sytuacji w kraju,w ktorym nie mieszkaja!
            Wiec uwazam,ze sugerowanie-moj bank nie zbankrutuje-jest bledne.Nie
            wiesz Gosciu Zyczliwy tego,bo jestes tylko i wylacznie petentem i
            wierzycielem owego banku-co tak naprawde wydarzy sie w nim jutro!A
            jak widzimy dzieje sie coraz wiecej i szybciej....
      • Gość: gosc niekatolik Re: Kiepski był ten plan pomocowy IP: *.socal.res.rr.com 15.09.08, 02:12
        pieniadze sa wirualne i wszyscy beda placic za chciwosc bankow na
        swiecie,polacy tez
        • nikodem_73 Re: Kiepski był ten plan pomocowy 15.09.08, 02:34
          Święte słowa.
    • Gość: Obserwator Lehman Brothers nad przepaścią IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.09.08, 04:06
      Polecam znakomity artykuł na ten temat:
      canadianbullshit.com/crisis.html
      Stara Europa już też hamuje, a co z Polską? Zasada naczyń
      połączonych powinna zadziałac: im wyższy kurs złotego
      w stosunku do euro tym hamowanie powinno być ostrzejsze.
      Sugeruje zapiąc pasy.
      Zobaczymy jak sobie obecna ekipa rządząca z tym poradzi.

• Gość: BoBo Lehman Brothers nad przepaścią IP: *.chello.pl 15.09.08, 04:13
      Panie Nikodem.
      To niech Pan sprzeda te domy.Zobaczymy ilu będzie kupców.
      • Gość: znachor Medyczne przypomnienie. IP: *.phil.east.verizon.net 15.09.08, 06:31

Katar gospodarczy w Ameryce to zapalenie pluc w Europie.
        Europa powinna modlic sie aby Ameryka nie miala zapalenia pluc.
        • Gość: info Cytat stulecia IP: *.hsd1.fl.comcast.net 15.09.08, 07:31
          "Właśnie zbankrutowaliśmy. Musimy spłacić wierzycieli. Oddawaj naszą kasę albo
          Cię zlicytujemy".

Zaczne uzywac jako sygnaturki:)

Nie czepiam sie, czytalem w zyciu wiele bzdur ale powyzsze IMHO jest unikatem.
          • nikodem_73 Re: Cytat stulecia 15.09.08, 12:26
            Oszywiście.

Wiem, że bank może zostać przejęty, o ochronie przed roszczeniami, itd.

Co się stanie jednak, kiedy NIE BĘDZIE na rynku chętnego do przejęcia? Co jeśli
            rząd nie znacjonalizuje banku? I co jeśli sędzia odmówi przyznania ochrony (bo o
            ile pamiętam to obejmuje ona z automatu wyłącznie osoby fizyczne)? Wierz, czy
            nie, ale bankructwa się zdarzają.
      • nikodem_73 Re: Lehman Brothers nad przepaścią 15.09.08, 12:27
        Hmmm... Ja nie sprzedaję żadnych domów! :)
    • Gość: hora niech pada kryminalny kapitakliozm IP: *.aster.pl 15.09.08, 09:26
      ratowaniew go jest kosztem okradania juz okradzionych
      • 2berber Krach naprawdę nastąpi po wtorku wyborczym. 15.09.08, 09:43
        Przyszły prezydent USA będzie miał kłopoty.
        Następnego FD Roosevelta nie widać.
        Jednak my też za to zapłacimy.
    • Gość: wg Re: Lehman Brothers nad przepaścią IP: *.ptldor.dsl-w.verizon.net 15.09.08, 09:51
      zgadza sie, tu nie ma porowwnania, Lehman ma (lub raczej miał)
      aktywa rzedu 650 miliardow USD, wszytkie Polskie banki razem wzięte
      to około 400 miliardów USD, także tutaj nie ma co porownywać. Tak
      dla ciekawości aktywa 50 największych banków w USA to 11.000
      milliardów USD (11B), d czego by trzeba dodać co najmniej dalsze
      5.000 milliardów aktywów banków investycyjnych.

Inne porownanie, aktywa PKO SA są porównywalne niż rezerwy
      finansowe (endowments) dwóch najbogatszych uniwersytetów
      amerykanskich Harvard i U. Texas. (rzędu 50 miliardówľ
    • directoreone Re: Lehman Brothers nad przepaścią 15.09.08, 11:09
      zgadza sie, tu nie ma porowwnania, Lehman ma (lub raczej miał)
      aktywa rzedu 650 miliardow USD, wszytkie Polskie banki razem wzięte
      to około 400 miliardów USD, także tutaj nie ma co porownywać. Tak
      dla ciekawości aktywa 50 największych banków w USA to 11.000
      milliardów USD (11B), do czego by trzeba dodać co najmniej dalsze
      5.000 milliardów aktywów banków investycyjnych.

Inne porownanie, aktywa PKO SA są porównywalne do rezerw
      finansowych (endowments) dwóch najbogatszych uniwersytetów
      amerykanskich Harvard i U. Texas. (rzędu 50 miliardów)
    • totus.tytus Bankructwo? Jakie bankructwo?! 15.09.08, 12:46
      aj waj, czemu zaraz bankructwo? Bracia Lejmanowie sze dogadają, w Tel-Aviv albo
      Jeruszalaim, i nie będzie żadne bankructwo. Wystawi sze parę wekselków, może
      jakieś 2% z nich będzie miało jakiekolwiek pokrycie, potem ktoś sprzeda, ktoś
      kupi i szabes git! geszeft się będzie dalej kręcił.

"Nie ma handel, będzie bieda, dobrze kupić lepiej sprzedać
      Na co trzymać na co chować, przecież trzeba się targować..."

Albo inny cytat, również ze zużytego tzw. artysty estradowego Rosiewicza
      Andrzeja, cytat dużo bardziej pasujący do realiów (choć te 24 miliardy dolarów,
      to było zadłużenie PRL przed jego upadkiem, w latach 1980-81, dziś to znacznie
      więcej jak sami wiecie Szanowni Obywatele III RP):

"Ciężka jest praca górnika, niełatwa jest praca kelnera...
      Tak pieśń się moja zaczyna, pieśń o zachodnich bankierach.
      Motyl wiosenny przeleciał - o! siadł! już nurza się w kropli rosy,
      a tam zachodnim bankierom za wcześnie siwieją włosy...

Graj, cyganie, graj, serce swoje daj,
      muzyka twoja nagle z żalem w sercu wzbiera.
      Graj, cyganie, graj, serce swoje daj,
      niełatwe jest życie bankiera.

Legitymację partyjną oddał Wincenty Kalemba,
      a tam zachodnim bankierom to włosy stają dęba...
      Chłopak pręży muskuły, dziewczyna ma swoje wdzięki,
      a wśród zachodnich bankierów to lament jeno i jęki!

Graj, cyganie...

Skrzypek żebrak samouk, kapelusz leży pod murem,
      a tam się bankier zachodni to porwał na siebie ze sznurem...
      Jesteśmy trochę szczuplejsi i jakby bardziej roślinni,
      lecz za co cierpią bankierzy? Za co? Czy oni są winni?

Graj, cyganie...

Skowronek gwiżdże beztrosko wśród wiosennego listowia,
      a tam bankierzy odchodzą ze względu na zły stan zdrowia.
      Płynęła rzeka zielona, płynęła kiedyś w te strony,
      a teraz nie ma już rzeki i wysechł strumyk zielony...

Graj, cyganie...

Dwadzieścia cztery miliardy, po tysiąc dolców na głowę -
      i co nam z tego zostało? Trudności paszportowe!
      Płynęła rzeka zielona i złote miały być karpie,
      a teraz i naród głodny i cała partia się szarpie...

Graj, cyganie...

Żal mi zachodnich bankierów, choć sam już nie wiem, dlaczego?
      Blady księżyc na niebie nie wróży nic dobrego...
      Wy wiecie, o co mi chodzi, dlaczego nad nimi dziś płaczę:
      a dobrze im tak! krwiopijcy, lichwiarze, wyzyskiwacze,
      i jeszcze dwie zwrotki rezerwowe na bis!

W łazience prosię różowe beztrosko chrząka i kwiczy,
      a tam zachodni bankierzy nie mogą się swego doliczyć...
      Mógłbym pożyczyć bankierom, lub w formie dać zapomogi,
      lecz nie chcę szafy przesuwać, nie będę zrywał podłogi!

Graj, cyganie...
      niełatwe jest życie...byłego premiera"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka