Gość: gtpress IP: *.cable.mindspring.com 23.10.08, 11:23 nie analizuje sytuacji, ale z pobieznego ogladu wynika, ze 3,50 za "dolarka" to tylko kwestia paru dni....... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Olek Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do... IP: 213.155.189.* 23.10.08, 11:25 "...analitycy mówią o 3 zł za dolara". Chyba nie trzeba wielkiej do tego analizy, pytanie czy poziom ten zostanie osiągnięty za pół godziny czy dopiero jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Juz jest 3,01 !!!!!! IP: *.scansafe.net 23.10.08, 11:48 funt 4,88, frank 2,58 ciekawe gdzie sie zatrzyma. Ci co kupili dolara za 2zl musza kiedys zaczac sprzedawac ;), wyboru juz niedlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Średnia pensja nie może być pow. tys.dol. 23.10.08, 12:49 a tym bardziej pow. 1000 euro. to tak na wypadek jakby euro wprowadzili w 2009 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gizmo Mówię wam cudaka jeszcze za jaja na monciaku powie IP: *.eranet.pl 23.10.08, 15:16 zą... za jego bajdurzenie, o wyspie stabilności, raju wsród wzburzonych fal oceanu... Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: Średnia pensja nie może być pow. tys.dol. 23.10.08, 15:34 A czemu nie? Osłabienie złotego jednak ułatwi wprowadzenie Euro. A co do złotego to proste: kryzys jest USA, mniejszy w UE, najmniejszy z Polsce, więc oczywiście dolar się umacnia:), a złoty osłabia. Takie są efekty działania idiotów z globalnych funduszy inwestycyjnych. To one kiedyś sprawiły, że krach w Brazylii najbardziej przeżyła Polska (o wydaje się zerowym powiązaniu z Brazylią, a realnie ogromnym bo u tych idiotów w koszyku "emerging markets") Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Średnia pensja nie może być pow. tys.euro. 23.10.08, 15:48 lepiej zarabiać 800euro niż 1200euro spadek wartości PLN ułatwi wprowadzenie euro - tyle że nie będzie "letko" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theMac Umowy w PLN i EUR - Pytanie IP: *.acn.waw.pl 23.10.08, 16:28 Mam pytanie do ogółu forumowiczów, a najlepiej do prawników. Jak można sformułować klauzulę w umowie najmu, która pozwala wynajmującemu pobierać czynsz w PLN albo w EUR zależnie od kursu walut. Czy coś takiego jest w ogóle możliwe? Macie pomysły na jakieś inne zabezpieczenie się wynajmującego przed dużymi wahaniami kursu? Od razu zastrzegam, że nie jest to umowa najmu za miliony i wynajmujący nie ma zamiaru zawierać transakcji swap'owych, ani kupować kontraktów walutowych na zabezpieczenie. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Nie ma takiej możliwości 23.10.08, 17:33 Umowa jest umową na jedną kwotę w jednej walucie. W Polsce obowiązuje PLN. Chcesz ektra zarobku na lokatorze, krwiopijco ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rtyui Re: Nie ma takiej możliwości IP: *.acn.waw.pl 23.10.08, 18:54 Jak uważasz, ze w Polsce (UE) nie można zawrzeć umowy w EUR to sie nie udzielaj ziom... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do... IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.10.08, 11:27 Prognozy ANAL-ityków są g... warte. Dziwne, że ktoś jeszcze chce płacić tym baranom z odruchem stadnym. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Płacą im ci, w których interesie mają łgać :) 23.10.08, 12:12 Gość portalu: kkk napisał(a): > Prognozy ANAL-ityków są g... warte. Dziwne, że ktoś jeszcze chce płacić tym > baranom z odruchem stadnym. Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Analitycy jak meteorolodzy, przepowiadają bzdury 23.10.08, 12:58 PLN dojdzie do 1/dol czy do 6/dol? będzie słońce, czy deszcz, ale będzie pogoda Odpowiedz Link Zgłoś
tarura Faktyczna waluta to ropa 23.10.08, 13:28 W sierpniu 300PLN=150USD=1 baryłka ropy,==> 1USD=2,10PLN Październik 300PLN=1 baryłka=75USD, ==> 1USD=4PLN Jedziemy do 4PLN/USD przed 1 listopada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mily Re: Faktyczna waluta to ropa IP: *.era.pl 23.10.08, 13:45 Brawo, wreszcie sensowyny komentarz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol PLNw górę=zaufanie do gosp.PLN wdół=wina węgrów IP: *.bredband.comhem.se 23.10.08, 11:28 Idiotyzm i zakłamanie tzw. ekspertów poraża.Już dawno pisałem, że wartość złotego jest wyłącznie wynikiem spekulacji/ wspomaganej przez Polskę/ i nie ma NIC wspólnego z kondycją polskiej gospodarki. Już wkrótce się okaże , że tzw. "wzrost" i niebywale dobra sytuacja gospodarcza będąca wzorem dla całego świata, też jest niewiele warta. W/g mnie ,Polska to BANKRUT finansowy/ zabraknie kasy na spłatę długu/ a gospodarka ledwo dyszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Analityk Czekamy na eksporterów. IP: *.adsl.inetia.pl 23.10.08, 11:40 Za chwilę będziemy czytać narzekania eksporterów. Będą biadolić, że oni by chętnie coś wyeksportowali, ale najpierw muszą to wyprodukować, a przy tak wysokim kursie dolara i euro nie mogą sobie pozwolić na zakup komponentów z zagranicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Polski"przemysł nie potrzebuje kasę na "komponenty IP: *.bredband.comhem.se 23.10.08, 12:21 Ta tzw. gospodarka specjalizująca się w "przerobie uszlachetniającym" czyli MONTAŻU / nie mylić z produkcją/ ma niewielkie zapotrzebowqnie na import surowców do produkcji. Dotychczas największym obciążeniem dla bilansu handlowego było PRZEŻERANIE przez polaków transferów z Angli czy też jałmużny z UE. Dlatego też słaby złoty może tylko spowodować to, że mniej się będzie konsumować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obek Re: Czekamy na eksporterów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 14:24 Przecież mogą kupować w Polsce podzespoły, wtedy dopiero gospodarka się rozwinie, pojawi się podaż na towar wcześniej nie produkowany u nas i ktoś będzie musiał zainwestować własne środki by go wyprodukować a co za tym idzie zatrudni więcej ludzi, kupi maszyny etc. i wszystko zacznie się kręcić. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: PLNw górę=zaufanie do gosp.PLN wdół=wina węgr IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 23.10.08, 12:13 Według mnie jesteś idiotą i nawet nie masz pojęcia o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol "piotruś" mały debilku, nie szkoda ci czasu IP: *.bredband.comhem.se 23.10.08, 12:22 na skrobanie głupot. Jak otwierasz paszczę to rób to chociaż do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DANMI niestety piotrus trafil w sama dziesiatke IP: *.dyn.optonline.net 23.10.08, 13:10 taka prawda Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 Spójrz na indeks giełdowy,policz o ile wzrośnie 23.10.08, 13:48 spłata zadłużenia. Wiem , że za wiele nie kumasz zgadzając się z "argumentami" niejakiego "analityka ekonomicznego" "piotrka". Mam jednak zawsze nadzieję , że na naukę nie jest nigdy za pózno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Durniom nie ma co tłumaczyć. IP: *.bredband.comhem.se 23.10.08, 13:53 Oni chcą być oszukiwani.Dla tych "patriotów inaczej" Polska ma być od morza do morza. Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 Złoty pokazuje prawdziwe oblicze polskiej gospodar 23.10.08, 12:46 Taka jest właśnie ta polska gospodarka, która kryzysów się nie boi. Taka jak jej waluta,czyli gó..o warta. Jako, że jesteś "piotrek" ociężałym umysłowo,to spójrz na notowania na giełdzie.Jak to nie przemówi to szybko na leczenie do Tworek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azc Re: Złoty pokazuje prawdziwe oblicze polskiej gos IP: 150.254.85.* 23.10.08, 17:01 Złotówka była przeszacowana. Ale teraz wahadło poszło w drugą stronę i obecny kurs jest z kolei stanowczo zbyt wysoki (co nie oznacza, że spekulacyjnie pójdzie jeszcze bardziej w górę). Tak coś mi się obiło o uszy: podobno włoscy właściciele PeKaO SA uchwalili sobie wysoką dywidendę i przelali do centrali 3,2 mld PLN zysku, żeby ratowac co się da ze swego banku (a i tak podobno wykupuje ich Kadafi). Ale może źle mi się obiło? To zapewne nie jedyna podobna operacja. Giełda giełdą, a możliwych sposobów wysysania pieniędzy z Polski jest więcej. A że wszyscy chcą pilnie zamienić nasze papierki na prawdziwe pieniądze, nic dziwnego, że kurs złotówki skoczył w górę. Spadek kursu złotówki być może przyhamuje powrót Polaków z Brytanii i Irlandii - tamtejszy zasiłek dla bezrobotnych jest konkurencyjny wobec przeciętnej pensji w Polsce. Ciekawe też, czy eksport eksploduje - wielu przedsiębiorców płakało, że im się nie opłaca produkcja na eksport. Teraz powinna się opłacić. Jezeli utrzyma się tendencja spadkowa kursu złotego, inflacja musi skoczyć - w końcu ropa też podrożeje mocno w złotówkach, podrożeje import zaopatrzeniowy i w ogóle każdy import. Ciekawe, jak wygląda sytuacja na Słowacji - tam pewnie też spada wartość korony? Pewnie przedsiębiorcy się cieszą, ale pracobiorcy będą zarabiać 200 euro, jak dobrze pójdzie. Taki efekt uboczny kryzysu finansowego na Zachodzie. Chyba, że ruchy walut mają bardziej złożone przyczyny i jedną z nich jest właśnie gra spekulacyjna m.in. po to, żeby potanić słowackiego pracownika? A przy okazji także innych sąsiednich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Re: Złoty pokazuje prawdziwe oblicze polskiej gos IP: *.xdsl.centertel.pl 24.10.08, 18:56 prawdziwe oblicze polskiej gospodarki ?odzwierciedli sie gdy euro kosztowac bedzi powyzej 4 zet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grpress Re: PLNw górę=zaufanie do gosp.PLN wdół=wina węgr IP: *.cable.mindspring.com 23.10.08, 13:08 tak to wyglada, ile dzis wynosi polski dlug w dolarkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: PLNw górę=zaufanie do gosp.PLN wdół=wina węgr IP: *.wro.vectranet.pl 23.10.08, 17:24 en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: 198.28.69.* 23.10.08, 11:35 ale mi analytycy - mówią o 3 pln za dolara? przecież już jest 2,99 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do... 23.10.08, 11:35 Prognozy Panów Analityków już nie nadążają za rzeczywistością :D smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszczu Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do... IP: *.sileman.net.pl 23.10.08, 11:42 Dzisiaj zamieniłem ostanie złotówki na euro - z wielkim trudem. W bankach i pod kantorami ogromne kolejki, brakuje dewiz. Złoty jest bezwartościowy, na Śląsku pierwsze sklepy przestają już przyjmować płatności w złotym - tylko euro lub dolar. Odpowiedz Link Zgłoś
ot.byt Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za 23.10.08, 11:45 Czy tak miało wyglądać słynne powiedzenia Radsika o "dorżnięciu watah".Dziękujemy ci PO na kolanach.!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: *.aster.pl 23.10.08, 11:54 > Dzisiaj zamieniłem ostanie złotówki na euro - z wielkim trudem. W bankach i > pod kantorami ogromne kolejki, brakuje dewiz. Złoty jest bezwartościowy, na > Śląsku pierwsze sklepy przestają już przyjmować płatności w złotym Musisz miec zaje...sty komuter, ze taka symulacje VR sobie mozesz zapuscic :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huhihu Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: 57.66.197.* 23.10.08, 12:02 jasne, a potem sie obudziles, jak tatko zaczal sie do Ciebie dobierac? pewnie oprocz dolarow i euro zaczeli takze przyjmowac platnosci w paciorkach i w naturze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: 198.28.69.* 23.10.08, 13:30 Przecież to leci z sekundy na sekunde jeszcze niedawno tj z 2h temu było 2,99 teraz 3,11 jak tak dalej pójdzie to jutro o 16 będzie ponad 4 :) co to się dzieje i kiedy wyhamuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: *.icpnet.pl 23.10.08, 15:09 taa a umnie w markecie zabrakło ryżu...idzie koniec świata... Odpowiedz Link Zgłoś
walkowiak.a Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do... 23.10.08, 11:46 Czyli - eksport w górę, ropa - umiarkowanie w dół. Nie jest źle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek... Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: *.CNet.Gawex.PL 23.10.08, 12:47 a co z importem????? Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za 23.10.08, 13:43 na co komu import. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za 23.10.08, 14:02 Pogratulować optymizmu. Dolar po trzy złote oznacza to że docoody nasze spadły realnie o 30% Eksport wcale nie musi wzrosnąć a jeżeli nawet wzrosnie do nie przełozy się na wyniki gospodarcze ponieważ zakup z importu zdrożał automatycznie również o 30% a bez importu żadna gospodarka nie może istnieć a nasza w szczególności. Wystarczy obejrzeć sie w lustrze w co się ubieramy ( od Armaniego po chińską tandetę ) wszystko kupujeny za euro bądź dolary. To samo dotyczy art. spożywczych i przemysłowych Nawet cena węgla oparta jest na cenach z giełdy w Londynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.10.08, 15:02 > Czyli - eksport w górę, ropa - umiarkowanie w dół. Nie jest źle :) Eksport ? Pod warunkiem ze ktos bedzie chcial cos kupowac. A kto dzis jest chetny do wydawania ? Ropa nie zalezy od kursu zlotowki i spada na leb na szyje a nie umiarkowanie. Chodzilo Ci moze o olej napedowy, ktory potocznie w polsce nazywa sie ropa. Coz, pazernosc koncernow naftowych i nieudolnosc odpowiednich instytucji antymonopolowych sa w polsce tak ogromne ze nie liczylbym na to ze spadnie. Zreszta, wydaje mi sie ze kurs zlotowki jaki utrzymywal sie przez ostatnie kilkanascie miesiecy byl jednak mocno zawyzony. Teraz powrot do realiow. Zreszta zawyzone tez sa oceny polskiej gospodarki. Co bedzie jak skonczy sie boom nieruchomosciowy i tysiace, budowlancow, ludzi zajmujacych sie kredytami czy sprzedaza zostanie bez pracy. Do tego w gore ceny energii i wzrost kosztow produkcji a za chwile masowe zwolnienia w filiach borykajacych sie z recesja koncernow z UE i USA. I co ? Powrot do zapasci przelomu wiekow moze nastapic w kilka miesiecy. Oby taki scenariusz sie nie spelnil ale trzeba byc naprawde lekkomyslnym zeby nei brac go pod uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: market 1PLN=$3.01658 @11:46 IP: *.range86-170.btcentralplus.com 23.10.08, 11:47 juz jest Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Dobry interes na kryzysowe czasy. Sprzedam udziały 23.10.08, 11:48 Otwieram pogotowie pampersowe dla krdytobiorców we Frankach i innych walutach. Mam już samochód i kierowcę. Dostawy pampersów też zapewnione na miesiąc. Numer alarmowy typu 99x też wykupiłem. Jeszcze zastanawiam się nad hasłem reklamowym: "Jak raty w górę idą to dzwoń na 99x! Przywieziemy pampersa zanim się zesrasz!" Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Dobry interes na kryzysowe czasy. Sprzedam ud 23.10.08, 13:17 W dobrym interesie nie sprzedaje się udziałów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zen Re: Dobry interes na kryzysowe czasy. Sprzedam ud IP: *.centertel.pl 23.10.08, 14:45 Człowieku mi i tak wychodzi taniej niz w PLN chyba ze CHF dojdzie do 6pln. wiec wybrałes zły target :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puch4cz Tylko pogratulować! IP: *.dslextreme.com 23.10.08, 17:21 Tylko czego? Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Warto bylo czekac na te piekne czasy..... 23.10.08, 11:50 .....i nie wymieniac USD przez ostatnie 2 lata...... ....i zobaczyc jak peka ten najwiekszy babel polskiej megalomanii... Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek warto bylo,warto tez popatrzec na expertow, 23.10.08, 11:57 to dziwe jesli murarz postawi krzywo sciane to go z roboty wy.pie...,a eksperta nie.na czym polega odpowiedzialnosc zawodowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roni Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do.. IP: *.dotplex.de 23.10.08, 11:51 Coś w tym jest, rodzice mi dzisiaj dzwonili ze u nich w miescie nie ma waluty w kantorach a coraz wiecej sklepow nie bierze zlotowki tylko euro albo dolar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: *.aster.pl 23.10.08, 11:55 > Coś w tym jest, rodzice mi dzisiaj dzwonili ze u nich w miescie nie > ma waluty Co to za miasto? Bo jakos smiem watpic... Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek w PKO BP klpoty z waluta byly # tygodnie temu, 23.10.08, 12:01 moglem wymienic w 2 oddzialach max 9000$ dzienie.pozdrawiam tych wszystkich ktorzy na forum 3 tygodnie temu przekonywali ze wymianai trzynanie $ w skarpecie to debilizm,hi,hi gdzie oni teraz sa ? macodawcy przestal im placic za wpisy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do.. IP: 198.28.69.* 23.10.08, 11:54 i znowu GW zmieniło tytuł-nie ma co - rzetelna gazeta :) Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za 23.10.08, 11:58 > i znowu GW zmieniło tytuł Już nawet internet nie nadąża za rzeczywistością :) W tej sytuacji czytanie papierowych gazet to jak zapoznawanie się z prehistorią :) smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grpress Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: *.cable.mindspring.com 23.10.08, 13:14 papier to juz przezytek. sprobuj CD....... Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za 23.10.08, 13:49 gazeta na cd? ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apelka Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.08, 11:55 Bardzo dobre wiadomości, nareszcie wszystko jest realne! Mój wychowanek, R. Petru, boi się w mediach wypowiadać, ale ma identyczne zdanie - nie chce straszyć ludzi! Uwaga: od jutra kurs CHF - 3,20!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: InGodWeTrust za 14 dni... IP: *.dyn.optonline.net 23.10.08, 15:03 jesli wszystko bedzie nadal toczyc sie w takim tempie. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek a ja obstawiam, że 1 USD poniżej 2.70 PLN ... 23.10.08, 15:29 ... już za 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek bedzie sie toczyc ale predzej, apogeum 23.10.08, 15:42 nastapi gdy churtownicy za towar beda brac gotowke a nie fakture z przdluzonym terminem platnosci Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Niech się stanie 23.10.08, 12:04 Gość portalu: apelka napisał(a): > Uwaga: od jutra kurs CHF - 3,20!!! Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona K. Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do.. IP: 79.165.94.* 23.10.08, 12:06 Czy to zgodne z prawem że nie mogę w Polsce zapłacić złotówkami? Byłam na zakupach w Realu w Zabrzu, na drzwiach i przy kasach kartki że "Z przykrością informujemy, w z związku z awarią ble ble ble płatności w złotych nie będą realizowane" Ale jakoś euro system przyjmuje. W Media obok ta sama sytuacja. Od znajomych słyszałam i teraz tutaj czytam, że zaczyna dziać się to też w innych sklepach Odpowiedz Link Zgłoś
emterabel bredzisz 23.10.08, 12:11 Zabrze Telefon: (032) 37 37 100 Zadzwoń i zapytaj a nie bredź jak osioł Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: bredzisz 23.10.08, 12:50 Zadzwoniłem i potwierdzili, że w PLN nie przyjmują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: 213.155.189.* 23.10.08, 12:40 I to jest właśnie potęga plotki. W czasach wojny za pierd... takich głupot można było dostać nieźle w głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtpress Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: *.cable.mindspring.com 23.10.08, 13:16 to cud, zglos do Parafii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ploniak Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: 91.106.26.* 23.10.08, 13:31 Zaraz zadzwonie bo cos mi tu smierdzi... ale swoja droga ide zamienic oszczednosci na dolary albo Funciaki!!! NAwet jak to tylko plotki o tych sklepach to chyba wlasnie pekla wielka banka spekulacyjna na zlotowce!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wioocha Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za 23.10.08, 13:49 Gość portalu: Iwona K. napisał(a): > Czy to zgodne z prawem że nie mogę w Polsce zapłacić złotówkami? Byłam na > zakupach w Realu w Zabrzu, na drzwiach i przy kasach kartki że "Z przykrością > informujemy, w z związku z awarią ble ble ble płatności w złotych nie będą > realizowane" Ale jakoś euro system przyjmuje. W Media obok ta sama sytuacja. Od > znajomych słyszałam i teraz tutaj czytam, że zaczyna dziać się to też w innych > sklepach Jesteś kretynką (albo kretynem), że produkujesz takie plotki. Sprawdziłem i nic takiego nie miało miejsca dzisiaj. Sam wasz pomysł jest bezdennie absurdalny. Co, mieliby nie przyjąć zapłaty w banknotach PLN ? J*bnijcie się w czoło. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa229 spekulanci graja na PLN.Juz 50% mozna zarobic 23.10.08, 12:06 ja wsiadlem do pociagu przy 2.3, dzis puscilem $ srednio po 3 zl. Ale juz w kantorach gdzie sprzedawalam cena kupna to 3.1zl Byc moze bedzie wyzej, ale jak dla mnie prawie 30% w niecale 2 m-ce to dobry wynik. niestety dopoki rzadza emocje dopoty takie jaja beda. Nic sie w gospodarce PL nie zmienilo aby zlotowka stracila na "wadze" prawie 50% Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek straci na wdze gdzy hurtownicy przestana dawac 23.10.08, 12:18 towar na przedluzony termin platnosci , a za gotowke i to w USD bo juz dzis nie kupia tej samej ilosci towaru ktora sprzedali sa o te twoje 30% w plecy. niebawem zmienia zasady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Dostali Polaczki w ryja wreszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 12:24 Niedlugo znowu beda mi tu czyscili moje buty, za drobna dla mnie oplata oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Runo Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do.. IP: *.eimperium.pl 23.10.08, 12:14 No coz takie sa skutki a) niereagowania Polskiego Rzadu na swiatowy kryzys () b) ogrome przelwy bankow, funduszy do matek (coz znowu Polski Rzad nie raguje a powinien cos z tym zrobic - po to sa rezerwy walutowe by do czegosc takiego nie dochodzilo w kilka dni - ludzie dolar kosztowal 2 zlote teraz kosztuje 3,05 zlotego to jest wzrost prwie 55% - wiec nie wiem czemu oni nie reaguja Lepszy Rzad i to 100 razy ma Rosja bo tam sa zdrowe reakcje a w Polsce? c) Polska i Wegry maja takie same fundamenty bo 1) Koprupcja na tym samym poziomie 2) Dochod PKB na mieszkanca prawie na tym samym poziomioe bo chyba Polsce faktycznie daleko do Czech, Sloweni, Estoni czy SLowacji. Ogolnie mowiac smieszy mnie to wszystko - jaki poziom ekonimistow jest w tym kraju (To jakis Koszmar) Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za 23.10.08, 12:21 > jaki poziom ekonimistow jest w tym kraju Ekonomiści (a zwłaszcza rządowi) nie są od tego, by informować masy o rzeczywistym stanie gospodarki, lecz od uspokajania i "masowania rzeczywistości". Z drugiej strony kiedy rząd mówi, że wszystko jest super i nie ma problemu, to trzeba łapać swoje pieniądze i brać nogi za pas :) smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtpress Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za IP: *.cable.mindspring.com 23.10.08, 13:20 jesli dla Nich swieci Slonce, to dla Nas pada deszcz, jesli uwierzysz, ze tez swieci, przegrasz, i to jest jedyny pozytek z obecnego kryzysu !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemia jest płaska Jak nie rozumiesz, sierściuchu, to idź do szkoły. IP: *.xdsl.centertel.pl 23.10.08, 12:46 Ale wyobraź sobie, jak dzisiaj stałaby Polska, gdybyśmy mieli € na wyciągnięcie ręki. Ale nie mamy. Wiesz dlaczego? Z winy rządu. Zgadnij, którego rządu? Odpowiedz Link Zgłoś
wioocha Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za 23.10.08, 13:29 Gość portalu: Runo napisał(a): > No coz takie sa skutki > > a) niereagowania Polskiego Rzadu na swiatowy kryzys () > b) ogrome przelwy bankow, funduszy do matek (coz znowu Polski Rzad > nie raguje a powinien cos z tym zrobic - po to sa rezerwy walutowe > by do czegosc takiego nie dochodzilo w kilka dni - ludzie dolar > kosztowal 2 zlote teraz kosztuje 3,05 zlotego to jest wzrost prwie > 55% - wiec nie wiem czemu oni nie reaguja Lepszy Rzad i to 100 razy > ma Rosja bo tam sa zdrowe reakcje a w Polsce? > c) Polska i Wegry maja takie same fundamenty bo 1) Koprupcja na tym > samym poziomie 2) Dochod PKB na mieszkanca prawie na tym samym > poziomioe bo chyba Polsce faktycznie daleko do Czech, Sloweni, > Estoni czy SLowacji. > > Ogolnie mowiac smieszy mnie to wszystko - jaki poziom ekonimistow > jest w tym kraju (To jakis Koszmar) O tym samy pisałem ponad tydzień temu, gdy politycy pożal się boże, zapewniali bla bla bla.. Teraz po ptakach. Czy ktoś za cokolwiek odpowiada? Z pewnością nie. Politycy są opłacani przez krętaczy od forsy, i tu jest pies pogrzebany. Nie wierzcie ŻADNYM politykom, bo to ścierwa i sprzedają nas wszystkich bez mrugnięcia okiem. Wszyscy. ps. Taki obrót spraw jest mi osobiście na rękę, gdyż od lat zarabiam w euro. Ale co z tego, skoro jesteśmy na równi pochyłej i zlądujemy w jednym g*wnie? Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za 23.10.08, 13:52 > b) ogrome przelwy bankow, funduszy do matek (coz znowu Polski Rzad > nie raguje a powinien cos z tym zrobic - po to sa rezerwy walutowe polski rząd? to coś nie działa na korzyść polski, małe dziecko o tym wie, ale każdy woli mówić że jest dobrze i że trzeba sie uśmiechać, a tych co mówią jak wygląda rzeczywistość skopać i odepchnąć, bo to pesymiści i mają zły wpływ na tych uśmiechniętych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do.. IP: *.hsd1.il.comcast.net 23.10.08, 12:21 Wraca na swoje miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcus2 Złoty wciąż w dół, analitycy mówią o 3 zł za do.. IP: 81.210.16.* 23.10.08, 12:21 A jeszcze niedawno wszyscy narzekali na RPP że nie obniża stóp procentowych... Może teraz - i dolar po 5 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
martica Obnizcie stopy, na co czekacie?? 23.10.08, 12:32 Pokazemy wowczas inwestorom, ze nasza gospodarka jest mocna; ze nam nie grozi kotastrofa wegierska, bo kondycja gospodarki jest o niebo lepsza niz wsakzuje na to kurs i oslabienie waluty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travel Zaraz wszystko pójdzie w ceny detaliczne. IP: 212.87.25.* 23.10.08, 12:33 Dewaluacja złotego tylko na chwilkę pomoże eksporterom. Po najdalej 2 miesiącach wszystko w kraju gwałtownie podrożeje o % dewaluacji. Bardzo dobrze, że to się dzieje, bo ludzie zrozumieją, że nie dewaluacją pcha się gospodarkę do przodu, tylko konkurencyjnością (konkurencyjne ceny poprzez dewaluowanie własnej waluty to iluzja). Poza tym popatrzcie na Słowaków. Mają to teraz w dupie. Związali walutę z EURO, pozbywają się korony od 1 stycznia. A my dostaliśmy w tyłek, bo dewaluacja to przede wszystkim OKRADZENIE LUDZI Z OSZCZĘDNOŚCI. Narty na Słowacji będą droższe, Słowacy rzucą się do nas na zakupy, ale zaraz nasi podniosą ceny i wszystko wróci "do normy". Polak MUSI dostać mocno w łeb, żeby się nauczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Zaraz wszystko pójdzie w ceny detaliczne. IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 23.10.08, 12:42 Co podrożeje jak sklepy i tak przeliczały po 5 zł za euro?! Złotówka była przewartościowana i szkodziła polskiej gospodarce. Bardzo dobrze że wraca normlaność! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: travel Re: Zaraz wszystko pójdzie w ceny detaliczne. IP: 212.87.25.* 23.10.08, 12:44 Za chwile przestana przyjmować PLN w niektórych sklepach. Nie ma siły, żeby ktoś chciał przyjmować walutę, która słabnie w oczach. A ty otrzeźwiejesz przy tankowaniu w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Zaraz wszystko pójdzie w ceny detaliczne. 23.10.08, 12:47 Głupiś jak but. Ropa nie kosztuje 140$. Tylko zdecydowanie mniej. To skompensuje upadek złotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Zaraz wszystko pójdzie w ceny detaliczne. IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 23.10.08, 12:51 Piep...trzy po trzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scorpio93 Re: Zaraz wszystko pójdzie w ceny detaliczne. IP: 61.7.190.* 23.10.08, 13:11 O sobie mowisz? Nie wazne czy dolar jest po 2, 3 czy 5 zloty. Wazna jest jego stabilnosc, natomiast jesli jakas waluta traci w ciagu tygodnia 50% wartosci to jest warta tyle co papier toaletowy! Bedziesz mial tu druga Argentyne, to sie wtedy obudzisz tlumoku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtpress Re: Zaraz wszystko pójdzie w ceny detaliczne. IP: *.cable.mindspring.com 23.10.08, 13:25 spekulanci nigy ne obracaja realnym pieniadzem, raczej papierem lub wirtualnie...... te sprawy teraz dopiero maja szanase na wyjasnienia, dochodzenia i przetarcie oczu...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scorpio93 Re: Zaraz wszystko pójdzie w ceny detaliczne. IP: 61.7.190.* 23.10.08, 14:07 Przeciez to wiedzial kazdy kto znal definicje terminu "wolny rynek". powiedz mi coz ci ze spolecznego oswiecenia, jak bedzie trzeba wgrysc zeby w mur, a w najlepszym wypadku przerzucic sie na rodzima elektronike marki unitra? dla przykladu w argentynie cyfrowka ktora chodzi po 700 dolcow w usa jest tam o 1000 dolarow drosza! w pl tez tak ma byc? wazne ze zostanie woda i ogorki, rodzime produkty! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Zaraz wszystko pójdzie w ceny detaliczne. IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 23.10.08, 14:17 Ty gościu masz jakaś obsesję argentyńską. Piszesz takie durnoty że czytać się nie da. Masz jakieś koszmary argentyńskie? Trzeba będzie przelewać jajko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Zaraz wszystko pójdzie w ceny detaliczne. IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 23.10.08, 14:15 Znowu gadanie o Argentynie skąd ja to znam. Już 5 lat temu słyszałem że w Polsce ma być Argentyna. Głupie panikary, z gównem w gaciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TezPiotrek Re: Zaraz wszystko pójdzie w ceny detaliczne. IP: 77.79.229.* 23.10.08, 16:24 Żebyś się tą normalnością nie udławił! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DANMI brawo brawo brawo ,wszyscy tylko na tym zyskaja ! IP: *.dyn.optonline.net 23.10.08, 12:40 prawdziwa wartosc dolara to 4 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: travel Zyskasz, jak za wszystko zaraz zapłacisz drożej. IP: 212.87.25.* 23.10.08, 12:41 Albo będziesz musiał płacić w EURO, bo sklepy zaprzestaną przyjmowania złotówek. Ja też zaprzestanę przyjmowania honorarium lekarskiego w PLN. Ja sobie poradzę, z ludźmi gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dami mieszkam i zyje w usa a w polsce inwestuje . IP: *.dyn.optonline.net 23.10.08, 12:55 niestety dolar powinien nigdy nie spasc granica to 3.50 Odpowiedz Link Zgłoś
wioocha Re: mieszkam i zyje w usa a w polsce inwestuje . 23.10.08, 14:22 Gość portalu: dami napisał(a): > niestety dolar powinien nigdy nie spasc granica to 3.50 Dolar nie jest prawie NIC wart. Chłopie, zrozum to. To tylko hałdy papieru. Ten obecny podskok, to tylko spekulacja i owczy pęd do obligacji. Zobaczymy po wyborach. A jak już się wysypią dolarki 700B Paulsona na rynek, to sie wszyscy posrają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cesiek z bagniska Re: Zyskasz, jak za wszystko zaraz zapłacisz droż IP: *.cable.mindspring.com 23.10.08, 13:28 Masy znaja recepte....... Odpowiedz Link Zgłoś
cloclo80 Re: Zyskasz, jak za wszystko zaraz zapłacisz droż 23.10.08, 13:29 Yebac bogatych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtpress Re: brawo brawo brawo ,wszyscy tylko na tym zyska IP: *.cable.mindspring.com 23.10.08, 13:27 dla mnie $ 5.00 PLN, to oddawaloby ogolna sytauacje na spekulacyjnym do tej pory rynku...... no bo przeciez nie stanu gospodarki, tej po prostu nie ma !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slovensko Dolar 5 PLN a EURO 6 PLN? IP: 212.87.25.* 23.10.08, 14:05 No to oznaczałoby ceny na Słowacji 100% wyższe niż w Polsce. To już żaden Słowak nie zrobi zakupów u siebie, tylko w Polsce. Do chwili, gdy ceny w Polsce pójdą w górę i zrównają się ze słowackimi.. A wtedy znów w Polsce rozedrą się mordy, że dolar powinien być po 10 PLN...itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scorpio93 Re: Dolar 5 PLN a EURO 6 PLN? IP: 61.7.190.* 23.10.08, 14:09 Dokladnie. I wtedy ze swoja "realna wartoscia" zlotowki beda mieli 2 razy mniej pieniedzy od slowakow i 2 razy wyzsze ceny, zyc nie umierac! Na szczescie nie banda idiotow decyduje o walutach...zobaczymy, chociaz ignoracja spoleczna az w oczy kole... Odpowiedz Link Zgłoś
agg Re: brawo brawo brawo ,wszyscy tylko na tym zyska 23.10.08, 21:23 no akutar dolar to powinien byc slaby do nimi placimy za curowce ale euro i funt to zupelnie co innego, prawdziwa wartosc euro powinna byc z 5 zl a funta 8 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
sapinek Złoty pikuje, 3 zł za dolara stało się faktem 23.10.08, 12:41 ciekawe kiedy to sie zatrzyma. funt po 7 zloty, euro 4,50, dolar 4,50 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: travel EURO 12 pln, dolar 1o pln... IP: 212.87.25.* 23.10.08, 12:43 Ale za PLN w sklepach nic nie kupisz. Szykuje się szybkie przejście na rozliczenia w walutach wymienialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: EURO 12 pln, dolar 1o pln... IP: *.aster.pl 23.10.08, 13:16 Ty to chyba masz jakas obsesje... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Dupki ktore wrozyly 1zl za dolara siedza cicho... IP: *.dhcp.oxfr.ma.charter.com 23.10.08, 12:45 No i co Panowie i Panie, mit polskiej wyspy na burzliwym oceanie rynkow swiatowych sie skonczyl. Tylko naiwni moga sadzic ze dzisiaj jakis kraj jest wyspa ekonomiczna, no moze Korea Polnocna. Nie wiem czy polscy politycy i analitycy ktorzy taka teorje glosili to glupcy czy klamcy, sami osadzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek brawa dla niby profesora na brytyjskim paszporcie, 23.10.08, 12:53 juz spakowal swoje walizeczki? Odpowiedz Link Zgłoś
gtpress Re: brawa dla niby profesora na brytyjskim paszpo 23.10.08, 14:10 dobiczek napisał: > juz spakowal swoje walizeczki? skoro kasa odplywa to i Minister poplynie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiptop Złoty pikuje, 3 zł za dolara stało się faktem IP: 149.254.200.* 23.10.08, 12:48 o rany, to zaczyna wygladac naprawde nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek nie mysl o 3 zl tylko kiedy 4,5 zamiast 23.10.08, 12:55 pedzacej gospodarki jest pedzaca inflacja a hamulcowy na zmywaku w londynie Odpowiedz Link Zgłoś
seiw83 Re: Złoty pikuje, 3 zł za dolara stało się faktem 23.10.08, 12:58 cala swiatowa gospodarka to teraz jeden wielki cyrk, zaluje ze sie spoznilem na pociag zwany dolarem, pytanie tylko kto gruby na tym zarobil, bo cala sytuacja byla naciagnieta do granic mozliwosci, a to ze zlotowka tanieje bo wycofuja sie 'inwestorzy' z naszego kraju i potrzebuja uplynnic nasza goraca walute, pytanie tylko jak dlugo taka jazda bez trzymanki bedzie trwac. Odpowiedz Link Zgłoś