czarnysadov
09.02.09, 02:57
Zastanawia mnie tylko jedno dlaczego firmy żekomo zabezpieczające kurs walut zamiast kupować opcje je wystawiały. Przecież teraz widać jak na dłoni że to była czysta spekulacja. Nie wiem jak one mogły być tak głupie ja kupiłem sobie puty na rope i dobrze zarobiłem lecz jak by cos poszło nie tak to bym stracił określoną kwotę. Dokładnie tak samo robią firmy które się zabezpieczją przed zmianami kursowymi. W moim przypadku działałem jak wydobywca ropy nafotwej ... przewidując spadki za określoną kwote w przypadku spadków zaczełem zarabiać. Oczywiście ktoś na tym stracił ... w ten sam sposób co ja zarobił KGHM. Jednak gdy widze że nasze firmy zamiast kupować opcje je wystawiały czyli wolały zabezpieczać innych biorąc premie do kieszenia na starcie to mi się aż żal ich robi. Jacyż to nieudacznicy i kto wpadł na taki pomsył przecież przewidując dalszy spadek dollara można było kupć opcje put i teraz stracona by została założona z góry kwota ... te firmy które wystawiały calle są poprostu żałosne.
Co do kursu złotówki to odbiją sobie na tym nasi esporterzy