Dodaj do ulubionych

Polski Skype? Ani widu, ani słychu

01.03.09, 20:45
Mamy najlepszych programistów na świecie. Wygrywają wiele konkursów i wydaje mi się że mamy sporo dobrych informatycznych firm. Asseco jest w pierwszej 10 największych firm informatycznych w europie. Wiedzmin gra komputerowa odniosła spory sukces i sprzedawała się zagranicą...

Lecz zgadzam sie że nie jest tak dobrze jak być powinno. Mamy ogomny potencjał tylko jak by to powiedzieć para idzie w zły gwizdek w tym kraju. Zbyt wiele pieniędzy wydajemy na archaiczne gałęzie gospodarki i zaniedbujemy informatyzacje kraju. Powinny poswstawć parki technologiczne w pobliżu naszych uczelni gdzie nauka współpracowała by bezpośredno z biznesem. IT to dziedzina gdzie są pieniądze do zarobienia. Dlatego jak pomyśle że zamiast wydawać 15 mld na stocznie ktoś wydał by je na odpowiednią infrastruktóre to było by dużo lepiej.

Obserwuj wątek
    • Gość: Misiek Re: Polski Skype? Ani widu, ani słychu IP: *.sds.uw.edu.pl 01.03.09, 23:08
      > ... Asseco jest w pierwszej 10 największych firm informatycznych w
      > europie.

Ta... a jej duża część urosła na rządowych kontraktach Prokom i spółki...

Kiedyś wartoby wyjaśnić jak to się stało że większość kontraktów
      rządowych dostawały spółki zależne od jednej osoby...

Do tego w ramach kontraktów zatrudniali za grosze studenciaków i wykonane
      produkty były wyjątkową chałą...

Te pieniadzę zamiast wzmocnić jakieś spółki które rzeczywiście mogłyby powalczyć
      poszły na zupełnie coś innego...
      • aplus hahahaha "ekspierci" od 7 bolesci hahahaha venture 02.03.09, 21:09
        capitalisci chyba sami nie wiedza co to znaczy.
        hahahahhahahahahaha o taniego kalifornijskiego sikacza no k. nie moge
        hahahahahahahaha trzeba bylo po prostu rzucic moneta z dwoma reszkami i tyle
        hahahahahahahahaha
    • maruda.r IVONA 01.03.09, 23:53
      "Czeskie AVG nie przekonuje jednak Wiatra: - To niezłe, ale nie rewolucyjne
      oprogramowanie. Niewielu z moich przyjaciół w Kalifornii, którzy są z tą
      branżą raczej na bieżąco, kojarzy tę spółkę."

Podejrzewam, a mogę się nawet założyć, że przyjaciele z Kalifornii mieliby
      problem z kojarzeniem nawet własnych uznanych produktów. Takie kojarzenie nie
      musi być miarą sukcesu.

Co z tego, że AOL czy FaceBook to marki rozpoznawalne, skoro na polskim rynku
      nie zdobyły nawet przyczółków sromotnie przegrywając z WP, Onet i naszą-klasą.
      E-bay miał połknąć Allegro, ale nic takiego się nie stało.

Jak przeprowadzić skuteczny podbój rynku w dziedzinie komunikatorów, na którym
      pozycja gadu-gadu jest niezagrożona?

Biznes to również skuteczna obrona własnych pozycji.

Z nowych polskich technologii chyba jednak wart wspomnienia jest syntezator
      mowy IVONA.

Co do AVG, to znajomi z Kalifornii mogliby się zdziwić porównując jego i
      Symanteca pozycje w rankingach programów AV w ostatnich latach.

• Gość: wiesiek Re: Intellij IDEA IP: *.zone4.bethere.co.uk 02.03.09, 19:43
        To ja moze dodam, ze Czesi produkuja rowniez najlepsze i najbardziej innowacyjne
        na swiecie srodowisko programistyczne IntelliJ IDEA dla jezyka programowania
        Java (najpopularniejszego na swiecie). My z naszymi osiagnieciami na polu
        innowacyjnej IT mozemy sie przy nich co najwyzej schowac.
        • Gość: la HomeSite / Dreamweaver IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 20:48
          Czesi napisali bezkonkurencyjny absolutnie program do pisania kodu html -
          HomeSite. Został on czym prędzej (w momencie osiągnięcia "dojrzałości")
          zakupiony przez Macromedia i dziś, uaktualniony technologicznie (wszystkie phpy,
          jsy, ajaxy, xmle itp) występuje niemal niezmieniony jako Dreamweaver firmy
          Adobe. Edytor cssów był gorszy, ale css wówczas nabierało dopiero rozpędu.
          Nazwa HS została utopiona przez MMedia - wstawili do cennika ostatnią czeską
          wersję, aż przestało być na nią zapotrzebowanie.
          A działo się to dawno (przejęcie nastąpiło około 2000 roku).

Jest też czeskie zabezpieczenie programów przed nielicencjonowanym użyciem.
          Całkiem sprawne jak na poziom cenowy.
        • Gość: z Misiu pysiu, mało wiesz, albo mało słyszałeś. IP: 217.98.20.* 02.03.09, 23:42
          Jeszcze w latach '80 i '90 polscy programiści stworzyli doskonały
          kompilator języka VHDL oraz rewelacyjny iteracyjny symulator sieci
          cyfrowych, działający w oparciu o modele napisane w VHDL-u. Część
          pracy powstawało w Polsce, a część w USA (gdzie oczywiście było to
          oprogramowanie sprzedawane / dołączane do najbardziej znanych na
          całym świecie narzędzi typu CAD).
          Problemem nie są wiedza i brak inteligencji czy pomysłów, ale rynek
          i ludzie, którzy potrafią go zdobyć dla wytworzonych nowatorskich
          produktów. A z tym, jak wspomniał autor artykułu, nie jest u nas
          najlepiej.
          Nawiasem mówiąc Czechowicz to średnio bystry inwestor i kiepski
          znawca rynku, "śmignęło" mu się przy JTT (co potwierdzą znający od
          kuchni historię powstania tej firmy). Natomiast pamiętam jak dziś
          brednie wypowiadane przez niego o "jedynie słusznej linii"
          inwestowania w start-upy tzw. firm internetowych - nieomal w
          przeddzień pęknięcia bańki internetowej na początku wieku. Wystarczy
          też przyjrzeć się, co MCI zrobił z Tetą :/
          • Gość: ms Re: Misiu pysiu, mało wiesz, albo mało słyszałeś. IP: *.mimuw.edu.pl 03.03.09, 13:40
            Ciekawa historia, pierwszę słyszę. Ale polscy programiści != polskie firmy. W
            jakim stopniu ten kompilator VHDL to był polski produkt?
    • Gość: Miki Re: Polski Skype? Ani widu, ani słychu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 20:48
      Nie ma Skype. I cóż w tym dziwnego, że nikt nie chce dać się złupić ludziom,
      którzy od rekina różnią się tylko tym, że krócej wytrzymają pod wodą.
    • Gość: Kazik ja obstawiałem płatności mobilne IP: *.tpnet.pl 02.03.09, 21:01
      Polacy mają ciekawe, ale nie rewolucyjne produkty. Nawet Ivona nie
      może byc tu przełomem, bo to nie jest produkt dla rynku masowego
      tylko narzędzie. Jedyny produkt masowy, jaki ja obastawiałem to
      płatności mobilne mPay - ciekawa (rodzima) technologia o wielkim
      potencjale i praktycznie brak konkurencji. Niestety z tego co wiem
      Orange i Era skrzyknęły się aby projekt uwalić, a ATM nie poradził
      sobie z inwestycją.
      Wg mnie problem nie jest w braku dobrych pomysłów, bo te się
      pojawiają, ale raczej w inwestorach, którzy w te pomysły nie wierzą
      i trudno jest zdobyć finansowanie. Z drugiej strony się nie dziwię,
      bo jak na 1000 byle jakich projektów pojawi się jeden genialny, to
      jest to tak nieprawdopodobne, że po prostu nikt w to nie wierzy.
      Poza tym u nas się działa wg dwóch zasad:
      1. ile można na tym stracić, a nie ile zarobić.
      2. sam nie zarobię, ale tobie też nie dam
      Z takim podejściem nie da się biznesu robić. Inwestorzy są
      sceptycznie nastawieni do nowych pomysłów, bo lepiej jest dać
      pieniądze aby coś skopiować z zachodu niż dać człowiekowi, który
      zrobił coś, czego nie udało się do tej pory na świecie zrobić. Tacy
      ludzie niestety muszą szukać swojej szansy za granicą.
      • Gość: Adam Oj smutaski IP: *.cust.bredband2.com 02.03.09, 22:09
        Gdzie Wam do Skype
        • Gość: Kazik nie tylko technologia... IP: 217.98.20.* 02.03.09, 23:45
          Tu nie chodzi o samą technologię, ale również o model biznesowy (czy
          spółka zarabia i jaki ma potencjał). Skype jest znany i ma dużą
          wartość, ale jeżeli chodzi o przychody, to nie jest rewelacyjnie, bo
          większość woli używać tego za darmo i goście mają problem z modelem
          przychodów.
      • Gość: ms Re: ja obstawiałem płatności mobilne IP: *.mimuw.edu.pl 03.03.09, 13:52
        no wiesz jeśli ten mPay jest taki dobry, to dawać go na rynek światowy, a wtedy
        żadna krajowa Era wam nie skoczy.
    • sselrats Polski Skype? Ani widu, ani słychu 03.03.09, 02:33
      Polscy programisci specjalizuja sie w wygrywaniu miedzynarodowych
      konkursow. Moze przebojem high-tech bedzie firma zajmujaca sie
      wlasnie jezdzeniem na konkursy i zgarnianiem nagrod?
      • Gość: ms Re: Polski Skype? Ani widu, ani słychu IP: *.mimuw.edu.pl 03.03.09, 13:45
        to tak jakbyś uważał za firmę high tech Roberta Kubicę raczej niż McLarena :p
      • Gość: Macho Re: Polski Skype? Ani widu, ani słychu IP: 213.199.193.* 03.03.09, 17:01
        Te konkursy i rozwiązywane tam problemy nie mają żadnego przełożenia na żywot codzienny i nie dotyczą systemów komputerowych tylko komputerowego przetwarzania danych/rozwiązywania problemów z wykorzystaniem komputerów. Zwycięstwa może i są prestiżowe, ale bezsensowne, sztuka dla sztuki porównywalna z układaniem kostki Rubika. Spektakularne ale mało praktyczne.
        • Gość: ms Re: Polski Skype? Ani widu, ani słychu IP: *.mimuw.edu.pl 04.03.09, 17:44
          podobnie zresztą zawody Formuly I nie mają przełożenia na jeżdżenie Tirami.
          Spektakularne, ale mało praktyczne!
    • Gość: kevin19 Polski Skype? Ani widu, ani słychu IP: 212.51.198.* 03.03.09, 08:55
      Skype w Polsce chyba aż tak sie nie przyjal. Mamy za to pare innych fajnych
      komunikatorow, mowie np. o GG, czy nawet tez powstajacym ostatnimi czasy
      darmowym komunikatorze jettic... Zapewne nie wiele osob o nim slyszalo, ale to
      kwestia czasu, zauwazice, ze wprowadza polaczenia gg, skype i inncyh a dotego
      stoi na www. My w szkole, gdzie mamy gg poblokowane korzystamy wlasnie z jettic.
      Popatrzcie sobie na jetttic.com ... A co do polskich programistow jak
      czarnysadov napsial, naprawde mamy swietnych tylko to wszystko idzie w zlym
      kierunku. Pozdrawiam, kavin
      • Gość: movax Re: Polski Skype? Ani widu, ani słychu IP: *.adsl.inetia.pl 03.03.09, 09:14
        Po pwierwsze lepiej sprawdź zanim zaczniesz pisać www.jettic.com
        Stoi jak byk, że jettic jest dla _firm_ do sprzedaży przez www. To raz, a dwa,
        jak sobie wyobrażasz połaczenia ze skype jak on ma szyfrowany protokół i dotąd
        nikomu się nie udało go rozszyfrować?
      • Gość: ms Re: Polski Skype? Ani widu, ani słychu IP: *.mimuw.edu.pl 03.03.09, 13:54
        witamy na forum przedstawiciela szeptanej propagandy :p
      • Gość: graav Re: Polski Skype? Ani widu, ani słychu IP: *.lab.ics.p.lodz.pl 03.03.09, 16:22
        A ja własnie przerzucam się z GG na Skype. Mam problemem tylko listą kontaktów.
        Ten Jettic to po prostu chat sprzedazowy. z reszta na polskim rynku było już coś
        takiego dawno, zobacz sobie livechat.pl tylko, że nie na moja kieszień.
      • Gość: Łukasz Re: Polski Skype? Ani widu, ani słychu IP: 89.108.217.* 03.03.09, 16:57
        ten jettic jest rewelacyjny! myslalem juz ze to kolejny czat dla pokemonow ale
        to cos dla mnie - mam sklep internetowy i wreszcie zagadam do klientow. szkoda
        ze na allegro nie da sie tego wkleic
    • Gość: gosc www.jettic.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.09, 21:37
      niewazne czy szeptany czy nie, www.jettic.com/, choc nie probowalem idea wydaje sie byc naprawde ok. i jak najszybciej niech startuje z allegro i ebayem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka