Dodaj do ulubionych

nowy podatek drogowy

IP: *.to.krakow.pl 31.01.02, 09:15
to co proponuje rząd czyli nowe podatki teraz drogowy ,a co stało się ze starym
podatkiem przecierz wszyscy go płacą jest w cenie benzyny:ale pan Belka
dysponuje nim na swoje cele( czytaj utrzymanie rządu)głosowałem na was partacze
tobardzo delikatne określenie .jeszcze słowo do millera COS TY SZUKAŁ W
WATYKANIE ZAKŁAMANY KARIEROWICZU
Obserwuj wątek
    • Gość: krystian Re: nowy podatek drogowy IP: *.brynow.tdmedia.pl 31.01.02, 18:54
      i jeszcze ten krajowy fundusz autostrad. mega złodzieje
    • wpich Re: nowy podatek drogowy 31.01.02, 20:10
      Kiedy kupuję winetę to uzyskuję prawo do jazdy autostradą.
      Tak jest w normalnym kraju. U nas uzyskam prawo do jazdy autostradą wirtualną.
      Mrożek by tego nie wymyślił!
    • Gość: studentk Re: nowy podatek drogowy IP: *.swm.uni-mannheim.de 31.01.02, 20:21
      wprowadzajmy podatki drogowe i wszystkie inne jakie nam do glowy przyjda.
      ciekawa jestem kogo bedzie na to stac. juz i tak ceny paliwa przerastaja nie
      jedna kieszen. porownajmy ceny paliwa w niemczach chociazby i w polsce,
      niewiele sie roznia, a pensje bardzo.... dlaczego nie wprowadzimy ciecia
      wydatkow w rzadzie tylko zwiekszamy ciagle nasze potrzeby budzetowe. a moze
      wprowadzimy oplaty dla wszytkich tirow i im podobnych wagowo, ktore tak bardzo
      niszcza juz istniejace drogi. a moze po prostu zakaz dla tirow na terenie
      Polski. mozna przeciez korzystac z transportu kolejowego! to z pewnoscia nie
      pogorszyloby stanu naszych drog a i przyczynilo sie do zmniejszenia kosztow na
      naprawy drog. mam nadzieje ze nasz nowy rzad sie opamieta i zlituje sie
      wreszcie nad przecietnym obywatelem, ktorego nie stac na kolejne podatki!!!!!!
    • Gość: ricko Re: nowy podatek drogowy IP: *.telia.com 31.01.02, 21:24
      No to miller z belka i spolka sld wymyslili kolejny absurd. Najpierw mam
      zaplacic za wybudowanie sobie drogi a pozniej placic za mozliwosc przejechania
      sie ta droga, ktora zostala sfinansowana z moich pieniedzy.
      Chcialem przypomniec co niektorym w rzadzie ze place juz podatek drogowy w
      cenie benzyny. Ponadto na budowe autostraty byly przetargi i co Ci co wygrali
      nie maja pieniedzy na budowe to egzekwowac teraz umowe i brac kary za
      niewywiazywanie sie z kontraktow i beda pieniadze na budowe.

Zreszta autostrada Krakow - Katowice wybudowana z moich pieniedzy podatnika
      zostala oddana bez pytania sie ludzi w prywatne rece, ktory pobiera oplaty i
      nie inestuje w infrakture. Gdzie sa te telefony alarmowe co 1 kilometr, gdzie
      sa stacje benzynowe, bo za taka trudno uznac cysterne posrodku, a gdzie sa
      motele, miejsca na odpoczynek i miejsca postojowe dla Tirow??? Czy to tez mam
      sobie sam wybudowac za moje podatki????
      Jest to kolejny przyklad okradania ludzi i robienie ich w glupa przez
      millerszczyzne.
      • Gość: jajo Re: nowy podatek drogowy IP: 217.96.3.* 04.02.02, 07:28
        Nowy podatek drogowy...A to wszystko tylko dla tej hydry nienasyconej,ich
        dzieci,żon i matek.Spójrzcie też na ten absurd z cenami paliw!Niedługo będziemy
        jeździć do Niemiec,żeby zatankować!I jeszcze będzie nam się to opłacać!
    • Gość: kicia Re: nowy podatek drogowy IP: *.wejherowo.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 08:33
      Od kilku lat podejmowane sa decyzje i rozmowy na temat budowy autostrad.Nie
      pamietam dokladnie nazwy organizacji lub instytucji ,ktora w zeszlym roku
      dzielila nie swoje pieniadze na specjalne nagrody ca.50.000 zl dla dyrektorow i
      innych osób zasiadających w tej organizacji, za osiągnięia i prace
      dot.planów,pomysłow itp.Nic się nie buduje a pieniądze są wydawane.Teraz są
      pomysły na zabranie użytkownikom po 100 zł,ciekawe kto to potem rozliczy gdzie
      sa te pieniądze,bo podejrzewam że się rozejdą zanim powstanie pierwszy kilometr
      zbudowany raczej przez prywatne instytycje.
    • wojtek_pl Re: nowy podatek drogowy 01.02.02, 08:42
      Jak można drogę od granicy z Niemcami do Poznania uznać za małoruchliwą?
      Przecież to chyba najbardziej obciążony szlak transportowy w kraju!!!
      Jeżeli nie opłaca się budować autostrady tam to nie opłaca się jej budować
      gdziekolwiek indziej w kraju bo ruch jest jeszcze mniejszy !!!
      Obawiam się, że jeżeli zostanie wprowadzony taki podatek, to uzyskane z niego
      pieniądze i tak zostaną zmarnowane i zginą w dziurze budżetowej. W tym kraju
      nikomu nie opłaca się budować autostrad. Przecież to zmniejszy zużycie paliwa i
      państwowe monopolistyczne przedsiębiorstwo PKN Orlen nie zarobi tyle
      pieniędzy...
    • Gość: misio Re: nowy podatek drogowy IP: *.inetia.pl 01.02.02, 09:28
      Znowu łatwe pieniądze tym razem z winietek pójdą na inne "ważniejsze" cele, tj.
      hutnictwo, górnictwo i tym podobne. A niestety na utrzymanie ich już nie
      będzie kasy, czyli dziury jak były tak będą. Polska rzeczywistość - myślenie po
      fakcie. Przy budowie państwowych dróg sporo urzędników się wzbogaci a pan
      Suwara, który jest współtwórcą tego wspaniałego programu stanie się magnatem
      autostradowym. Zresztą SLD-PSL mają bardzo ciekawe podejście do tematu, bo w
      1994 roku uchwaliły ustawę o autostradach płatnych gdzie budową i utrzymaniem
      zajmuje się prywatny koncesjonariusz a teraz im się zmieniło i Pańtwo przejmie
      to pod swoje skrzydła.
      • Gość: Przemo Re: nowy podatek drogowy IP: 195.205.44.* 01.02.02, 09:41
        W zwiazku z nowym podatkiem drogowym proponuję rzadowi w ogole trzymac sie
        zasady, ze caly kraj robiz tzw.zrzutke na rozne cele. Teraz zbieramy skladki na
        autostrady.Potem mozna by zrobic zbiorke na splacenie zagranicznego dlugu,
        nastepnie na odprawy dla gornikow,hutnikow etc. Szczytnych celow jest mnostwo.
        Polacy sa hojni, wiec szybciutko rozwiazemy wszystkie problemy gospodarcze i to
        Unia wkrotce bedzie sie chciala do nas przylaczyc, a nie my do niej. Bedzie
        wspaniale. To chyba o takim raju wspominal ostatnio Marek Belka ?
    • Gość: Cshamoh Re: nowy podatek drogowy IP: *.citicorp.com 01.02.02, 09:59
      To jest k...a skandal! Ale z drugiej strony jezeli ci kolesie przez 50 lat
      kultywowali ekonomie socjalizmu to nie wymagajmy od nich zeby przez 10 lat
      nauczyli sie myslec logicznie. Smutna prawda jest taka, ze kogobysmy nie
      wybrali to i tak beda to idioci. Nie jest wazne czy z lewej czy z prawej.
      Madrzy i inteligentni ludzie nie pchaja sie do tego gowna. Wlasciwie to jest
      juz beznadziejnie. I tak pozostanie jesli beda krajem rzadzic rolnicy,
      robotnicy i profesorowie ktorym wszystko sie zgadza - w teorii. A tak pol
      zartem ( ale tylko pol ) to mniej demokratyczny zamordyzm wyszedl Singapurowi
      na dobre...
    • Gość: Bajbek Re: nowy podatek drogowy IP: 217.153.4.* 01.02.02, 11:13
      Ten rząd nie ma żadnego pomysłu na zwiększenie dochodu do budżetu. Jedyne co
      robi to wyciąga tylko ręce po nasze ciężko zarobione pieniądze a tych mamy
      coraz mniej. Ja dojeżdżam do pracy codziennie po 50 km w jedną stronę. Kosztuje
      mnie to około 500 zł miesięcznie samej benzyny. Do tego dochodzą jeszcze opłaty
      OC i naprawy auta. To jest połowa mojej pensji. A żyć za coś trzeba i rodzinę
      nakarmić. Jak dowiedziałem się, że rząd Millera zamierza pobierać jeszcze
      opłaty za jazdę po dziurawych i pełnych kolein dróg to mnie szlag trafił.
      "... taki system byłby najprostszy do wyegzekwowania" - tak twierdzi p. Suwara.
      Ja mam propozycję jeszcze prostszą. Po co płodzić setki ustaw i zarządzeń.
      Wystarczy zrobić jedną prostą rzecz - zabrać ludziom wszystkie pieniądze jakie
      zarabiają i zostawić tylko tyle żeby wystarczyło na chleb i wodę. Można jeszcze
      zająć wszystkie pieniądze na rachunkach. Proste, skuteczne no i pozbędziemy się
      może w końcu dziury budżetowej...
      • Gość: Zula Re: nowy podatek drogowy IP: 10.10.6.* 01.02.02, 11:48
        gosc portalu bajbek napisal:

Ja dojeżdżam do pracy codziennie po 50 km w jedną stronę. Kosztuje mnie to
        około 500 zł miesięcznie samej benzyny. Do tego dochodzą jeszcze opłaty
        OC i naprawy auta. To jest połowa mojej pensji.

To Ty do i z pracy autobusem jezdzij. Taniej Cie to wyniesie !!!!
        • Gość: Bajbek Re: nowy podatek drogowy IP: 217.153.4.* 01.02.02, 13:25
          Chciałbym jeździć autobusem :-) ale pracuję na takim "zadupiu" gdzie raczej to
          nie możliwe.
          • Gość: DOLFUSS Re: nowy podatek drogowy IP: 10.0.6.* 04.02.02, 23:16
            no, co wy, przecież miało być lepiej i normalniej.. Normalnie i jawnie nas
            okradają.... a teraz jeszcze OC. Co roku mam większą zniżkę i ... składkę...
            NIE P-Ł-C-I-Ć !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Czlowiek Re: nowy podatek drogowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.02, 12:02
      Dlaczego nie 200zł? Wtedy będzie 2500 km autostrad
    • Gość: misio Re: nowy podatek drogowy IP: *.inetia.pl 01.02.02, 15:30
      "A co z wydanymi już koncesjami na płatne autostrady, np. na budowę autostrady
      A2? - Na rozwiązanie tego problemu mamy cztery lata - twierdzi Suwara"

w domyśle... mamy czas do następnych wyborów i ten problem na pewno rozwiążemy.
      Z pewnością zwowu wszyscy podatnicy zapłacą ogromne odszkodowania
      koncesjonariuszom za chybione decyzje Rządu. Samo życie...
    • Gość: menhir Re: nowy podatek drogowy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 16:45
      w 100% się zgadzam, płacić za drogi krajowe? To przecież absurd autostrada lub
      droga ekspresowa OK, ale krajówka to lekkie przegięcie i szukanie pieniędzy u
      obywateli, uważam że to nie może zostać wprowadzone a jak nie to na taczkę
      pomysłodawców.
    • Gość: tirek Re: nowy podatek drogowy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.02.02, 19:11
      Dla "zabawek" jest to dopiero drugi podatek drogowy.Jeden w paliwie,a drugi w
      bilecie.Samochody ciężarowe płacą narazie trzy podatki drogowe-w paliwie w
      zależności ile samochód pali-około+,- 3500zł - podatek od środków
      transportowych ,który miał być zniesiony ,bo jest w paliwie - od 600 do 2800zł,
      oraz podatek drogowy tzw.wineta od 360 do 2200 zł.I nie jest to koniec twórczej
      pracy "naszego kochanego rządu".
    • Gość: m Re: nowy podatek drogowy IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.02.02, 19:34
      To jakaś paranoja! Mam płacić za przejazd dziurawymi, wąskimi, wyżłobionymi
      koleinami drogami krajowymi? Weźmy np. "autostradę" A4 na odcinku Legnica -
      Wrocław. To horror! Jedzie się jak po drabinie. Gierkostrada - koleiny takie,
      że ciężko z nich wyjechać! Poza tym wątpię, że pieniądze z tych winietek pójdą
      na drogi. Będzie tak jak z akcyzą na paliwa. Połowa tych pieniędzy trafi do
      kieszeni prezesów, rad nadzorczych itp. funduszu, który ma je gromadzić. Chyba
      już zacznę opracowywać objazdy pozwalające unikać dróg krajowych.
      • Gość: X-men Re: nowy podatek drogowy IP: *.stat.gov.pl 04.02.02, 10:57
        To nie będzie proste. Nowa numeracja dróg zwiększyła liczbę dróg krajowych...
        Płaczecie Panowie nad jedną 'setką' rocznie, a tymczasem rząd chce zabrać 5
        takich banknotów rocznie każdemu płacącemu podatek dochodowy, likwidując kwotę
        wolną od podatku...
    • Gość: super Re: nowy podatek drogowy IP: *.brynow.tdmedia.pl 05.02.02, 21:40
      doszlo do absurdu - placimy ekstra podatek, z ktorego firmy budujace autostrady
      zaplaca podatek VAT, czyli zaplacimy podatek na podatek
      • Gość: łysy Re: nowy podatek drogowy IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 00:23
        Panowie jak kapitalizm to kapitalizm . Chcesz korzystac z drogi krajowej to
        płać . A jeśli nie chcesz płacić to wybuduj sobie drogę prywatną .Proponuje wam
        wszystkim utworzenie konsorcjum do budowy dróg prywatnych i do dzieła panowie
        do dzieła.Pokażcie co potraficie , bo póki co to wszyscy potrafia tylko
        narzekac . A moze macie jakies ciekawe pomysły jak wybudowac te nasze
        autostrady , bo poprzednie ekipy rzadzące jakoś nie mogły sie z tym uporać.
        • Gość: johnny Re: nowy podatek drogowy IP: *.kolobrzeg.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 14:09
          Gość portalu: łysy napisał(a):

> Panowie jak kapitalizm to kapitalizm . Chcesz korzystac z drogi krajowej to
          > płać . A jeśli nie chcesz płacić to wybuduj sobie drogę prywatną .Proponuje wam
          >
          > wszystkim utworzenie konsorcjum do budowy dróg prywatnych i do dzieła panowie
          > do dzieła.Pokażcie co potraficie , bo póki co to wszyscy potrafia tylko
          > narzekac . A moze macie jakies ciekawe pomysły jak wybudowac te nasze
          > autostrady , bo poprzednie ekipy rzadzące jakoś nie mogły sie z tym uporać.

NIe no stary wali od Ciebie taka propaganda rzadowa ....wskocz i zastap TOBERA
          Moze powiesz ze wspaniale rzadza te wszystkie pomysly sa fantastycznymi
          rozwiazaniami...Pewnie juz sie dorobiles na posadce urzedniczej ..moze teraz
          jestes Wielkim Biznesmenem...ale jak miales tyle szarych komorek ile lysy wlosow
          na glowie to tyle ich masz ...
          Twoj tok myslenia doskonale odzwieciedla sposob rzadzenia ... plac podatki na
          nasze pensje partie i kolegow (vel Lysych) a jak chcesz cos wiecej to wiecej plac
          extra....podatki nie sa na drogi tylko dla nas....
          Mecza mnie biurwy i ich poplecznicy

• Gość: łysy Re: nowy podatek drogowy IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 06.02.02, 19:38
            Gość portalu: johnny napisał(a):

> Gość portalu: łysy napisał(a):
            >
            > > Panowie jak kapitalizm to kapitalizm . Chcesz korzystac z drogi krajowej t
            > o
            > > płać . A jeśli nie chcesz płacić to wybuduj sobie drogę prywatną .Proponuj
            > e wam
            > >
            > > wszystkim utworzenie konsorcjum do budowy dróg prywatnych i do dzieła pano
            > wie
            > > do dzieła.Pokażcie co potraficie , bo póki co to wszyscy potrafia tylko
            > > narzekac . A moze macie jakies ciekawe pomysły jak wybudowac te nasze
            > > autostrady , bo poprzednie ekipy rzadzące jakoś nie mogły sie z tym uporać
            > .
            >
            > NIe no stary wali od Ciebie taka propaganda rzadowa ....wskocz i zastap TOBERA
            > Moze powiesz ze wspaniale rzadza te wszystkie pomysly sa fantastycznymi
            > rozwiazaniami...Pewnie juz sie dorobiles na posadce urzedniczej ..moze teraz
            > jestes Wielkim Biznesmenem...ale jak miales tyle szarych komorek ile lysy wloso
            > w
            > na glowie to tyle ich masz ...
            > Twoj tok myslenia doskonale odzwieciedla sposob rzadzenia ... plac podatki na
            > nasze pensje partie i kolegow (vel Lysych) a jak chcesz cos wiecej to wiecej pl
            > ac
            > extra....podatki nie sa na drogi tylko dla nas....
            > Mecza mnie biurwy i ich poplecznicy
            >
            >
            Jeszcze jeden malkontent. Weź sie do roboty i nie marudź.To co ja robie to moja
            prywatna sprawa , ale ręcze ,ze mam troche więcej rozumu od ciebie gdyż jestem w
            stanie zarobic na ten podatek i nie stanowi to znaczacej częsci moich dochodów
            tak jak to pisza inni.
            • Gość: johnny Re: nowy podatek drogowy IP: *.kolobrzeg.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 11:03
              Dla mnie tez zaplacenie tej kwoty nie stanowi problemu (pracuje calkowicie na
              wlasnym dla prywatnych firm) , ale nie znaczy to ze TOBIE PODOBNI maja sie
              opierdalac dzieki mojej pracy. Nie rozumiem ..jak mam kase to mam dawac sie
              okradac , a sprzeciw znaczy ze narzekam, jestem malkontentem. Oddawanie okolo
              70% procent w postaci podatkow to jest (dochodowy ,ZUS, VAT ,"darmowa sluzba
              zdrowia") i dorzucanie nowych obciazen to jest zwykly bandytyzm. Punkt widzenia
              zalezy od punktu siedzenia. Twoj stolek jest widocznie po stronie tych co zyja
              z naszych pieniedzy.
              • Gość: łysy Re: nowy podatek drogowy IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 23:58

> Dla mnie tez zaplacenie tej kwoty nie stanowi problemu (pracuje calkowicie na
                > wlasnym dla prywatnych firm) , ale nie znaczy to ze TOBIE PODOBNI maja sie
                > opierdalac dzieki mojej pracy. Nie rozumiem ..jak mam kase to mam dawac sie
                > okradac , a sprzeciw znaczy ze narzekam, jestem malkontentem. Oddawanie okolo
                > 70% procent w postaci podatkow to jest (dochodowy ,ZUS, VAT ,"darmowa sluzba
                > zdrowia") i dorzucanie nowych obciazen to jest zwykly bandytyzm. Punkt widzenia
                >
                > zalezy od punktu siedzenia. Twoj stolek jest widocznie po stronie tych co zyja
                > z naszych pieniedzy.

Ja równiez i to juz od 23 lat pracuje sam na siebie i nie żyje z waszych
                pieniędzy. O budowie autostrad słyszę juz ładnych parę lat i jak widać tylko
                słyszę . Czas najwyższy by problem ten ruszyc z miejsca , a skoro inwestorzy
                prywatni nie kwapia się do ich budowy nalezy rozpocząc budowę ze środków
                publicznych bo inaczej zakorkujemy się na tych naszych drogach.Ja sadzę ze na
                budowe autostrad muszą wyłozyć środki ci co posiadaja samochody gdyż pozostałym
                na tym nie zależy. A skoro jak piszesz stać cię na taki wydatek to z czym masz
                problem ? Odpowiem ci jak nie wiesz . Chciałbys , aby to ktos inny wyłożył kase
                na te drogi.Ja tez bym chciał , ale jak widzisz nie ma głupich na świecie i nikt
                nie chce budowac tych dróg dla takich jak ty i ja .
                • Gość: johnny Re: nowy podatek drogowy IP: *.kolobrzeg.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 09:25
                  > Ja równiez i to juz od 23 lat pracuje sam na siebie i nie żyje z waszych
                  > pieniędzy. O budowie autostrad słyszę juz ładnych parę lat i jak widać tylko
                  > słyszę . Czas najwyższy by problem ten ruszyc z miejsca , a skoro inwestorzy
                  > prywatni nie kwapia się do ich budowy

Z tego co pamietam byly rozdawane koncesje prywatnym inwestorom (koncesjonariusz
                  Autostrada Wielkopolska czy jak go zwal) Biorac udzial w procesie koncesyjnym
                  doskonale wiedzieli w jaki sposob ma byc finansowana autostrada.
                  Nagle po otrzymaniu koncesji doszli do wniosku ze wybuduja ale za panstwowe
                  pieniadze... Co to k...jest ??? przypomina mi to wloski model inwestycji
                  publicznych gdzie wielkosc naduzyc siegala kilkudziesieciu procent wartosci
                  inwestycji
                  Na marginesie nadzor i cala biurokracja zwiazana z powyzszym pochlonela wedle
                  MF od 95 r 1 miliard zlotych i nie powstal ani 1 km autostrady (koszt okolo 10
                  mln PLN czyli prze...li 100 km)

>nalezy rozpocząc budowę ze środków
                  publicznych bo inaczej zakorkujemy się na tych naszych drogach.Ja sadzę ze na
                  > budowe autostrad muszą wyłozyć środki ci co posiadaja samochody

zgadzam sie ale w formie podatku drogowego ktory placimy w cenie paliwa (z niego
                  tylko 30% idzie na drogi) wiecej jezdzissz wiecej placisz- prosta i sprawiedliwa
                  zasada. a nie taki sam podatek od glowy(auta) czy przejechales 10 tys km rocznie
                  czy 50 tys km (tyle gdzies przejezdzam..)
                  to czysty socjalizm.

> gdyż pozostałym
                  > na tym nie zależy. A skoro jak piszesz stać cię na taki wydatek to z czym masz
                  > problem ? Odpowiem ci jak nie wiesz . Chciałbys , aby to ktos inny wyłożył kase
                  > na te drogi.

patrz wyzej

>Ja tez bym chciał , ale jak widzisz nie ma głupich na świecie i nikt
                  > nie chce budowac tych dróg dla takich jak ty i ja .

Wlasnie ze glupi sa Ci ktorzy chca sie godzic na te rozwiazanie (winietki)

• Gość: 66 Re: nowy podatek drogowy IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 11:38
                    ok jeżeli już winetki to bedzie to opłata za poruszanie sie po drogach a jezeli
                    tak to drogi te musza być bezpieczne.Bedzie to po prostu towar ale jak z
                    gwarancją jego jakości?Wcześniej płaciłem podatek od srodków transportu więc z
                    jakością towaru(dróg) nie miało to nic wspólnego podobnie jest z akcyza ale
                    kiedy przyjdzie płacić za korzystanie z dróg bedę (?)miał prawo wymagać by była
                    oznakowana i bez dziur. a jak nie to do sądu?
                  • Gość: łysy Re: nowy podatek drogowy IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 14:33

> > Ja równiez i to juz od 23 lat pracuje sam na siebie i nie żyje z waszych
                    > > pieniędzy. O budowie autostrad słyszę juz ładnych parę lat i jak widać tyl
                    > ko
                    > > słyszę . Czas najwyższy by problem ten ruszyc z miejsca , a skoro inwestor
                    > zy
                    > > prywatni nie kwapia się do ich budowy
                    >
                    > Z tego co pamietam byly rozdawane koncesje prywatnym inwestorom (koncesjonarius
                    > z
                    > Autostrada Wielkopolska czy jak go zwal) Biorac udzial w procesie koncesyjnym
                    > doskonale wiedzieli w jaki sposob ma byc finansowana autostrada.
                    > Nagle po otrzymaniu koncesji doszli do wniosku ze wybuduja ale za panstwowe
                    > pieniadze... Co to k...jest ???

To jest kapitalizm w wydaniu IIIRP.

>
                    > zgadzam sie ale w formie podatku drogowego ktory placimy w cenie paliwa (z nieg
                    > o
                    > tylko 30% idzie na drogi) wiecej jezdzissz wiecej placisz- prosta i sprawiedliw
                    > a
                    > zasada. a nie taki sam podatek od glowy(auta) czy przejechales 10 tys km roczn
                    > ie
                    > czy 50 tys km (tyle gdzies przejezdzam..)
                    > to czysty socjalizm.
                    >
                    >
                    Już lepiej . Widze że twoje emocje juz opadły i zaczynasz rzeczową dyskusje.
                    Juz nie masz watpliwości , że nalezy rozpocząc budowe autostrad ze środków
                    publicznych . To czy to maja byc winietki czy podatek w paliwie lub jeszcze inna
                    forma finansowania jest rzecza do publicznej dyskusji.Mnie jest wszystko jedno,
                    gdyż wiem że czy w tej czy w innej formie muszę płacić.
                    > > gdyż pozostałym
                    > > na tym nie zależy. A skoro jak piszesz stać cię na taki wydatek to z czym
                    > masz
                    > > problem ? Odpowiem ci jak nie wiesz . Chciałbys , aby to ktos inny wyłożył
                    > kase
                    > > na te drogi.
                    >
                    > patrz wyzej
                    >
                    > >Ja tez bym chciał , ale jak widzisz nie ma głupich na świecie i nikt
                    > > nie chce budowac tych dróg dla takich jak ty i ja .
                    >
                    > Wlasnie ze glupi sa Ci ktorzy chca sie godzic na te rozwiazanie (winietki)
                    >
                    Zaproponuj lepsze , a myślę ,że rzad przyjmie twoja propozycję.
                    • Gość: JOhnny Re: nowy podatek drogowy IP: *.kolobrzeg.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 10:41
                      przykladowe rozwiązanie...
                      Skonczmy z bezplatnymi studiami (korzystaja z nich w wiekszosci dzieci dobrze
                      sytuowane majace pieniadze na korepetycje i lapowki dla egzaminatorw))
                      Skonczmy z fikcja bezplatnej sluzby zdrowia ( de facto placimy) -prywatne kasy
                      chorych
                      Zmniejszmy dotacje do Hutnictwa i gornictwa (swoja droga w W. Brytanii
                      efektywnosc gornika jest kilkanastokrotnie wieksza niz u nas)

i te wlasnie pieniadze po czesci wykorzystajmy na drogi (de facto pieniadze z
                      podatku drogowego ida na te cele ..czyli przestanmy zabierac)

• Gość: JOhnny Re: nowy podatek drogowy IP: *.kolobrzeg.sdi.tpnet.pl 15.02.02, 10:45
                      zapomnialem...
                      przydala by sie mala zmiana w Karcie nauczyciela ...moze zamiast 18 (po 45
                      minut) godzinnego tygodnia pracy mozna by zrobic 27....w sumie i tak maja
                      najdluzsze urlopy
                      Moze lekcje religii bylyby utrzymywane z kieszenii parafian a nie podatnikow
                      no.... z tego tez by bylo pare kilometrow autostrady.
    • Gość: 66 Re: nowy podatek drogowy IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 11:58
      wracajac do poprzedniego postu upewniłem sie co rozumiemy poprzez " droge"
      wszak opłata ma byc za poruszanie sie po drogach (Bog juz raczy wiedziec
      dlaczego krajowych bo takich kodeks nie wymienia)
      1) droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika,
      drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów
      szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub
      postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt,
      dla mnie który przepisy czyta wprost oznacza tyle w większosci mamy w Polsce
      do czynienia z jezdnia czyli
      6) jezdnia - część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów; określenie to nie
      dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka