Dodaj do ulubionych

Szkolne Lektury

• desperatebetty_ Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:19
      Są beznadziejnie nudne. Nie z czasów naszych, tylko napisane
      bo bardzo trudnym do zrozumienia językiem dla nastolatków.

Żadnej lektury do końca nie przeczytałam, a czytać lubię, ale fantasy <33
    • karola096 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:20
      Ja najbardziej chce żeby zlikwidowali takie książki pisane jakimś dziwnym staro-
      polskim językiem co w ogóle nie da się zaczaić. Np. Po co mam czytać Krzyżaków,
      ja nawet oglądając ten film nic nie rozumiałam.

Mogli by dać jakieś "teraźniejsze" książki jak choćby Zmierzch czy coś innego
      takiego dla młodzieży a nie coś co podoba się mojej babci. No litości. Przecież
      i tak 3/4 uczniów tego nie czyta a nauczyciele się później zastanawiają dlaczego.

A poza tym poco aż tyle tego co roku. Ok ja też nie przepadam za książkami ale
      czytam te co lubię, a jak słyszę słowo lektura to oż mnie skręca bo wiem że to
      będzie beznadziejne.

Podsumowując: Lepiej będzie jak książek będzie mniej i żeby były bardziej dla
      dzisiejszej młodzieży, bo i tak zmieniają te lektury co roku.

smile
    • aitii Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:21
      Lektury muszą być, bo są książki, które po prostu trzeba znać.
      Dlatego, że są klasyką gatunku, albo, że mówią dużo o naszej historii. Lektury
      sa tez po to, żeby po prostu niektórych zmusić do czytania. To, że wy czytanie
      inne książki to bardzo fajnie, ale sa ludzie, którzy tego nie robią.
      I może jak kiedys dorośniemy dojrzejemy to odkryjemy, że ci Krzyżacy wcale nie
      byli tacy źli wink
      • aitii Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:23
        A z tym Zmierzchem to mnie naprawdę rozwaliliście.
        Ta książka niczego nie uczy, NICZEGO! Nie zmusza do refleksji i nie zmienia ludzi.
    • karter Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:30
      POPIERAM przez duże P też tak uważam nie mogli by np. sgi ZMIERZCH dać?uncertainangrycrying:-
      ?sciana
      • petka Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:40
        karter napisał(a):

> POPIERAM przez duże P też tak uważam nie mogli by np. sgi ZMIERZCH dać?uncertain>
        > sadcrying:-
        > ?sciana
        Zmierzch jako lektura? Nie wiem czy by dobrze to wpłynęło na innych, pozatym nie
        oszukujmy się tylko pierwsza część jest 'dobra' reszta to chłam, napisane tylko
        po to by coś było.
    • petka Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:38
      Nie, nie chciałabym zmienić, lektury uczą nas prawd moralnych( których niestety
      nie znajdziemy np. przy oglądaniu głupkowatej Hanny Montany) pozatym większość
      zawiera starą polszczyznę, która każdy Polak powinien znaćwink Oczywiście nie
      zaprzeczam że są nudne, bo są, ale da się przeżyć. Moimi ulubionymi są: "Romeo i
      Julia", "Kłamczucha", "Kamienia na szaniec" wink
    • martaajb Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:45
      Moim zdaniem lektury szkolne są strasznie nudne, ale nic już z nimi nie zrobimy. Fajnie
      byłoby gdyby chociaż ktoś przetłumaczył je "z polskiego na nasze" bo niejedne są
      ciekawe (o zbrodni, zdradzie, dojściu do władzy- "Makbet") Ale jest strasznie pisane, że ja
      nie wiem o co chodzi i długo musze się zastanwiać zanim załapię wątek. Przez to ta książka
      staję się nudna. No ja proponuję na listę lektur sagę "Zmierzch" =D
    • ozzy Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:55
      To prawda, nie przepadam za lekturami , chociaż kilka razy trafiłam na bardzo interesujące
      jak np. "Kamienie na szaniec" , "Lalka" , "Mistrz i Małgorzata" . Za to
      nienawidze "Krzyżaków" to jest istny koszmar . A jako lekture mogłabym
      przeczytac "Anioły i Demony" lub jakiś kryminał surprised
    • monique_93 Moje zdanie. 30.01.10, 21:56
      Wiem, że pewnie wyjdę na staromodną i w ogóle, ale uważam, że każdy powinien
      znać klasykę, jaką są lektury szkolne. "Dziady" Mickiewicza, "W pustyni i w
      puszczy" Sienkiewicza... Przecież to są wspaniałe książki. Ja chodzę do liceum,
      na profil z rozszerzonym polskim, historią i angielskim i lektur to my mamy nową
      co tydzień. I się nie skarżę. A nawet się cieszę, bo chce zostać polonistką.

pozdrawiamkiss
      • molinka Re: Moje zdanie. 30.01.10, 22:04
        nuuuda
      • saphirka Re: Moje zdanie. 13.02.10, 10:29
        Lektury niosą jakieś przesłania, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakie przesłanie niesie
        "Zmierzch".? Dlaczego on miałby stać sie lekturą.?
    • ro_xa Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 22:11
      Wiecie , według mnie to nie jest za bardzo dobre , ponieważ czytanie książek sprawia mi
      przyjemność jeśli nie czytam przymusowo , a lektury niestety są przymusowe . Według
      mnie powinni dać do szkół po prostu troche bardziej młodzieżowe lektury .
      Uff , a potem z tych lektur robią nam jeszcze sprawdziany , to najgorsze confused
      sciana sciana
    • najli. Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 22:13
      Ja tam żadnej lektury nigdy nie czytam. Pierwszy raz w życiu którą przeczytałam
      to 'Dziady cz. 2', bo to było takie krótkie no i pani na wyrównawczych kazała mi to
      czytać. xd
    • majka1886 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 22:18
      my na przykład mamy bardzo fajną panią z polskiego. bardzo nam idzie na rękę. w ciągu
      roku mamy 3 lektury. 1: krzyżacy a 3: skąpiec. 2 sami sobie wybraliśmy. każdy wpisał 1
      książkę którą lubi potem wszyscy losowali sobie lekturę. ja mam 'naznaczoną' smile inny mają
      np. 'pamiętniki wampirów', 'zmierzch', klase pani czajki', 'czysta krew: martwy aż do zmroku'
      itd. później będziemy je prezentować.big_grin
    • ro_xa Szkolne lektury 30.01.10, 22:23
      Moim zdaniem jest to , że może czytanie lektur nie sprawia mi tak wielkiej przyjemności niż
      czytanie normalnych książek ponieważ lektury czytam z przymusu tzn . że musze
      przeczytac bo dostane pałe na sprawdzianie a tego nie chce . Ale w każdym razie ja akuraj
      spotkałam wiele interesujących lektur które wiele uczą według mnie . Ja po prostu nie
      jestem wybredna , nie narzekam i sie z tym godze . To mój sposób smile
    • lucuch. Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 22:35
      Hmmm. Zgadzam się, większość lektur jest nudna i nie zbyt ciekawa. Aktualnie mam
      do przeczytania na poniedziałek 'Dywizjon 303' i nie wiem czy w ogóle to rusze.
      ;x Mogliby wybierać więcej młodzieżówek. Ułatwiłoby to prace nie tylko
      nam[lepiej sie czyta, szybciej itd], ale i nauczycielom, bo więcej osób by je
      czytało i byłby mniejszy problem z pracą na lekcji.
      Pozdrawiam.smile
    • wioll Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 22:38
      To zależy które. Część mi sie bardzo podobala i z miła checią je przeczytałam. najgorsze to
      chyba "Bursztyny" były ;/ przy streszczeniu zasypiałam ;/ i "Stary człowiek i morze" to
      też było nudne. Gość przez 70 stron płynie i płynie i nic sie nie dzieje ;/
    • emunia15 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 23:15
      Zdecydowanie zmierzch xdd
    • kiniussia Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 23:39
      To zależy które , no bo te z podstawówki to uwielbiam . Żywe , ciekawe i w ogóle
      . A z gimnazjum no to się robi coraz poważniej ... np. Wspomnienia Wojenne itp.
      Ale czytam , i nie żałuje . Każda książka czegoś nas uczy .
    • unhappy The best escape. 30.01.10, 23:49
      A ja nie czytam ogóle lektur i jest dobrze i się z tego cieszę.
      Są strasznie nudne, a teraz w gimnazjum to już kompletna żenada, naprawdę idzie
      zasnąć po 4 stronach (osobiście to przeżyłam), ponieważ są to jakieś historyczne
      bzdety.
      Polecam opracowania smile ponieważ dostaniecie taką samą ocenę jak po przeczytaniu
      347875426743 stron nudnej książki.
    • twilight_6 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 23:54
      totalne nudy ;//
      a krzyzacy to już porażka xd
      nie przeczytałam a miałam 3 z kartkówy i 4 z pracy klasowej ;D
      i warto było czytać? odpowiedź brzmi: nie!!
      bo jakbym przeczytała to bym nawet nie wiedziała o co kaman ;p
      ale jedna fajna lektura jaką przeczytałam i dzieki ktorej mialam 5 na koniec z
      polaka to "opowieść wigilijna" ;**
      boska książka wink)
      ale za fajnie się mi jej nie czytało bo chora byłam xd
    • ecia0331 Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 00:02
      Najbardziej podobają mi się książki oparte na faktach ale nie takie historyczne czy coś ale takie z tych czasów (że tak się wyrażę). Ostatnio czytałam bardzo ciekawe książki o problemach dotykających młodzież np: "Dziennik bulimiczki" lub "Odlot na samo dno". Moja szkolna biblioteka jest dobrze zaopatrzona w takim rodzaju książkach i ciężko jest je wypożyczyć bo są rozchwytywane. Książki autorstwa Jany Frey są to historie z życia wzięte. O problemach narkomanów lub o czternastolatce która jest w ciąży. Takie coś jak "Krzyżacy" jest nudne i idiotyczne. Ja już po 3 stronach spałam i to dosłownie...
      • candys Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 00:09
        Ja jak do tej pory trafiłam na kilka całkiem fajnych książek. Niektóre lektury
        ok, zgodzę się są nudne ale niektóre są całkiem fajne i warte chwili uwagi ^^
    • werva Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 01:17
      Ja mam do przeczytania "quo vadis" na poniedziałek , ale nie chce mi się ... ;p
      A co do wykazu lektur to bym pozmieniała wszystko, powinny byś jakieś książki z
      humorem i wg big_grin
    • wikialis lektura 31.01.10, 07:30
      mojim zdaniem lektury sa do bani...
      ja bym tam dala hp zmierzch( i l o v ee) no narnie jeakies mlodziezowe
    • werka14 Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 08:42
      Moim zdaniem lektury szkolne są bardzo nudne... JA właśnie zmuszam się do
      czytania Faraona ale za bardzo mnie to nie wychodzi ponieważ nie lubię
      starożytności ani starozytnegoo Egiptu. Fajnie by było jakby na liste lektur
      szkolnych trafił Zmierzch..big_grin
    • amazinga Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 09:52
      Jestem w klasie 2 gimnazjum.
      Dotąd przeczytałam wszystkie lektury do końca oprócz "Pana Tadeusza"...
      Połowa była beznadziejna...
    • sharpay_evans Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 09:55
      Masz rację lektury są strasznie nudne np.teraz mam lekturę Hibbita (nudne jak cholera )
      a zmienic chciałabym na takie jak :
      -Lesse wróć
      -Romeo i Julia (no co byłoby śmiechu tongue_out )
      itp
    • lula12 Re: Szkolne Lektury 31.01.10, 09:59
      Strasznie nie lubię czytać lektur, są nuuuudne. Ale czytając jedną książkę mnie
      zaciekawiła była to książka "Ten obcy". Byłabym happy żeby lekturą była książka
      "Zmierzch"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka