Dodaj do ulubionych

interferon lekarstwo dla bogatych?

21.09.05, 15:20
już drugi raz dostałam odmowę z NFZ o refundację leku Interferon podobno
komisja orzekła,że mój stan zdrowia jest zbyt dobry żeby państwo płaciło kupe
forsy za lekarstwo które w Unii Europejskiej jest podawane wszystkim chorym
na SM. Gdzie mogę się zwrócić o pomoc może ktoś ma taki sam problem jak ja?
Obserwuj wątek
    • aga-83 Re: interferon lekarstwo dla bogatych? 21.09.05, 20:51
      Napisz odwołanie, dodaj tam wszystkie wypisy i wszystkie badania jakie masz-im wiecej tym lepiej.
      Upewnij się czy aby napewno spelniasz kryteria doboru pacjentow do terapii, upewnij sie czy kazdy lekarz by potwierdzil ze Cie sie nalezy(spytaj Twego lekarza czy jest pewien ze kazdy biegly sadowy to potwierdzi).Jak tak to pozwij NFZ do sadu. Takie sa procedury-jesli dostaniesz odmowe od odwolania to piszesz drugie odwolanie, ktore idzie samo do sadu. Po jakims czasie dostajesz zawiadomienie o rozprawie-i sie zaczyna postepowanie o ustalenie prawa do swiadczen:). Czasem chca bieglego sadowego. Jesli sprawa jest jasna to sie szybko skonczy-zalezy od bieglego czy jest wredny czy nie. To nic nie kosztuje. W razie przegranej co do zasady nie obciaza sie chorego kosztami sadowymi.
      • aga-83 Re: interferon lekarstwo dla bogatych? 21.09.05, 21:00
        Aha wazne jest tez czy stoi za Toba jakis szpital, konsultant wojewodzi w danej dziedzinie. Bo chyba szpital wystepowal o refundacje indywidualna, nie anie Ty sam? Chociaz to nie ma znaczenia az takiego bo i tak opinia bieglego jest wiazaca-no ale jak np konsultant woj za Toba stoi to biegly raczej sie nie wylamie. Jednak wiem z doswiadczenia ze biegli potrafia tylko utrudniac sprawe i tak macic sedziemu, ktory nie zna sie na medycynie...no i niejasno pisza dla sedziego.
        • aniaewelinap Re: interferon lekarstwo dla bogatych? 22.09.05, 07:40
          dzięki za odpowiedź ja byłam kierowana przez Wojewódzki szpital specjalistyczny
          w Sosnowcu od początku rozpoznania mojej choroby tam się leczę u specjalisty od
          chorób demilizacyjnych, na kroplówki też tam przychodzę, więc od 2001 roku mam
          dokumentację, to odwołanie mam pisać do sądu rejonowego czy gdzie i jak to ma
          wyglądać, czy należy wnieś jakąś opłatę?
          • aga-83 Re: interferon lekarstwo dla bogatych? 22.09.05, 16:50
            :)
            Tak bylo w zeszlym roku:
            Jesli juz pisalas pierwsze odwolanie od negatywnej decyzji i zostalo ono rozpatrzone negatywnie to nfz powinien ci przyslac pouczenie o mozliwosci drugiego odwolania, ktore idzie do sadu rejonowego. Powinnas miec od nfz pouczenia i sie kierowac zgodnie znimi. Jak otrzymujesz pismo od nfz o negatywnie rozpatrzonym pierwszym odwolaniu to powinno byc pouczenie ze mozesz sie odwolac w ciagu chyba 2 tyg i sprawa zostanie zlozona w sadzie. Jesli chcesz is do sadu to piszesz drugie odwolanie, ktore"samo idzie do sadu".NIC nie placisz. Po pewnym czasie dostajesz zawiadomienie o rozprawie, wzywaja tez Twojego lekarza prowadzacego na swiadka. No i sie toczy postepowanie:)Pewnie sedzia zechce bieglego.Czyli tak w skrocie:
            Twoj wniosek-odmowa NFZ-Twoje odwolanie(chyba 1 miesiac)-odmowa NFZ-Twoje odwolanie(2 tyg)-sprawa w sadzie.

Jak przegrasz to nie placisz kosztow sadowych(sad, biegly),chyba ze sie okaze zes zdrowa, albo jakies przekrety:) Ewentualnie moga cie obciazyc kosztami zastepstwa procesoweg-czyli tymi jakie str przeciwna poniosla-dojazdy, radca prawny nfz-tu-ale to chyba tez rzadko.

Tylko sie najpierw upewnij czy spalniasz kryteria, i czy w ogole jest tak ze jednym refunduja a innym nie.
          • aga-83 Re: interferon lekarstwo dla bogatych? 22.09.05, 16:51
            Aha wszystkie odwolania skladasz(wysylasz) do nfz. Powinnas miec mapisane na odmowach nfz co i jak i gdzie i na jakiej podstawie
            • aniaewelinap Re: interferon lekarstwo dla bogatych? 23.09.05, 07:52
              dwa lata temu kierował mnie szpital jak wiele innych osób, nie otrzymałam
              żadnych odpowiedzi od NFZ odpowiedź dostaje szpital na ręce ordynatora oddziału
              neurologii w tym roku akutat byłam w szpitalu i babka w sekretariacie jedynie
              mi zrobiła ksero odmowy na której było napisane tylko że nie spełniam kryteriów
              refundacji i podpis lekarza, wyobraź sobie, że na 20 podań o refundację
              interferonu tylko 3 osoby się zakwalifikowały w/g najmądrzejszej komisji, która
              chyba uważa się za stwórcę i rozdziela lek pomagający funkcjonować chorym
              ludziom. Na dzień dzisiejszy pracuję i oby tak dalej czuję się dobrze, ale co
              może być jutro? nigdy się nie odwoływałam bo nie miałam na to papierów jedynie
              informację ustną od lekarza. Za tydzień idę na wizytę do mojej lekarki to
              zapytam jaj o biegłego sądowego czy potwierdziłby moje zdanie i jestem ciekawa
              co mi powie o moim zamiarze odwołania się od decyzji NFZ. Pozdrawiam i odezwę
              się jek będę miała nowe wiadomości.
              • aga-83 Re: interferon lekarstwo dla bogatych? 23.09.05, 16:08
                Dziwne to....zupelnie inaczej u mnie to bylo. Dzwon ZAWSZE sam do nfz-sie pytac czy masz zgode, lekarzy nie pytaj, skad wiesz czy nie masz zgody skoro nie widzisz odmowy-moze zgody sa ale lekarze daja jakims cudem tylko swoim-preferowanym. No ale Ty mowisz ze widziales pismo wiec ok, ale lepiej zawsze dzon sam do nfz.
                Ale ja zawsze mialam pouczenie ze jest mozliwosc odwolania i sadzenia sie. To jest dla mnie niewiarygodne-przeciesz na decyzje zawsze przysluguje odwolanie to juz chyba samo przez sie rozumie. I odwolanie pisze szpital, II odwolanie piszesz Ty jako powodka do sadu i tu dzialasz juz Ty a nie szpital. Szpital w sadzie to jedynie zainteresowany, i swiadek a nie strona pozywajaca.
                Chodzi Ci o refundacje indywidualna, gdzie szpital pisze wniosek? Mozliwe ze szpital Cie nie poinformowal o mozliwosci odwolywania sie bo to jest dla szpitala a raczej lekarza klopot i wiecej pracy(chodzenie na rozprawy,ksera,badania, pisama, wyjasnienia, itp)
                pzdr
              • aga-83 Re: interferon lekarstwo dla bogatych? 23.09.05, 16:15
                Aha! Ale na I odwolanie masz (szpital ma)chyba 1 miesiac tylko!!! Na II masz 2 tyg. Po terminie nie rozpatruja. Nie jestem pewna czy teraz tez sa takie terminy-byly takie kiedys. Nanadal uwazam ze pouczenie napewno tam bylo....Moze w roznych woj sa inne procedury. Ja do domu wszystko dostawalam-decyzje, pouczenia,itp itd:)
                • aniaewelinap Re: interferon lekarstwo dla bogatych? 29.09.05, 08:02
                  wczoraj byłam u lekarki na moje pytanie o odwołanie się od tej decyzji
                  powiedziała, że nic o tym nie wie, kazała mi napisać pismo do Warszawy do NFZ i
                  opisać tam swoją sytuację, dołączyć wszystkie ksera wypisów ze szpitala i
                  uzasadnić potrzebę brania interferonu, ponieważ pracuje itd.wątpię żeby to coś
                  pomogło, ale jak widzisz u nas jest zupełnie inaczej niż ty mi opisywałaś swoją
                  sprawę.Pozdrawiam i życzę zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka