Dodaj do ulubionych

Problem z wyborem języka.

• jazzmine rosyjski w ogóle ci się nie przyda! 11.04.10, 12:40
      Radzę wybrać niemiecki, ponieważ do naszych zachodnich przyjaciół blisko i w
      razie co jak tam pojedziesz będziesz mogła coś kupić&zamówić, a nawet w
      przyszłości starać się o pracę czy studiować.... ja poszłam tą drogą i uczę się
      w niemiecko-polskim gim, potem niemiecka i polska matura, a potem otwarta droga
      w obydwa kierunki... wink
      • kolor_pantofel Re: rosyjski w ogóle ci się nie przyda! Rosyjski 11.04.10, 12:46
        oj opłaca się rosyjski, opłaca. W sumie zależy jaki chcesz mieć zawód. Ale jeśli
        planuejsz np coś z biznesem czy polityką to rosyjski jak najbardziej
      • vemisia Re: rosyjski w ogóle ci się nie przyda! 11.04.10, 12:49
        Ja wybrałam niemiecki.To zależy od ciebie którego języka chcesz się uczyć.
        • samawkinie Re: rosyjski w ogóle ci się nie przyda! 11.04.10, 13:17
          szczezrze mowiac to mi juz obojetnie. ugielam sie pod presją.
    • bergisel_ niemiecki! 11.04.10, 12:46
      prosty, dźwięczny i w wielu krajach mówią po niemiecku.
    • smola Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 12:49
      Hymmm... moja sis chodzi na język francuski i mówi ze napoczatku jest trudny, ale potem juz jest ok... A rosyjski raczej ci sie nie przyda, ale przyznam jest łatwy xD
      Ale jesli miałaś jakiś z tych języków w podstawówce to wybierz ten który miałaś...
      • duuumi Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 13:01
        Ja poszłabym na francuski, tak tez zrobię.
    • amatorka_ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 12:52
      Posłuchaj się taty, wie trochę lepiej od Ciebie. Później będzie Ci łatwiej. Ja
      sama jestem w tej samej sytuacji wyboru języka i idę na rosyjski, bo właśnie
      jest najłatwiejszy. Ale decyzja oczywiście należy do Ciebie. wink
    • broken_heart Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 12:57
      Ja mam też ten problem mam francuski, niemiecki lub rosyjski no wiadomo i angielski
      niemiescki mam od jakiś 7-8 lat ale nie chce się go uczyć zostaje francuski i rosyjski...
      Francuski ładny ale rosyjski łatwiejszy i tak jakoś bardzisj bym chyba go i myślę ży w
      przyszłości bardziej mi się przyda i jeszcze łacine będę musiała trochę pouczyć... Zalezy
      jaka szkoła w jednej mam wybór a w drugiej to jezeli nie chcę niemca to musze
      francuski....
    • owad Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 13:01
      wybierz francuski.
      • domina_wampi_xd Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 13:08
        Wybierz jaki chcesz, w końcu to ty się go będziesz uczyła wink Ja też wybrałabym
        francuski, ale u mnie nie było tego wink Ja chodzę na angielski i niemiecki ^^

Pozdrawiam wink
    • andzelunia7 Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 13:06
      a rosyjski ciekawe do czego ?? hahahaha
      Najbardziej przydatny niemiecki oczywiście smile:
      I powiem ci że ja jestem w 1 gim i nie jest trudny przy najmniej dla mnie a
      nawet jest dla mnie gramatyka sto razy łatwiejsza niż kiedykolwiek w angielskim smilesmile
      • charlotte__ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 13:16
        nie wiem. ja bym chyba wybrała francuski,
        piękny język, ale czy przydatny ? nie wiem.
        ja chodzę na angielski i niemiecki, innego wyboru
        nie miałam.
        • samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 13:28
          a gdybyscie mialy wybierac pomiedzy niemieckim a rosyjskim to ktory byscie wybraly? smile
          • vhyf_ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:13
            napewno nie francuski . jest bardzo trudny , a są tez inne przedmioty .
            chciałam iść na rosyjski , ale starszna baba jest w gimnazjum od ruskiego .
            ide na niemiecki bo bede miała wsparcie w bracie , pozatym nauczyciel
            fajny .
            mimo to i tak bym wybrała niemiecki bo sie najbardziej przyda.
    • neti1994 Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:23
      Ja w szkole mam niemiecki i angielski. Niemieckiego nie lubię, wolę angielski. Porozmawiaj z
      rodzicami i postaraj się ich przekonać do języka francuskiego. W kilku krajach można
      posługiwać się tym językiem np. Francja, Belgia. Moja koleżanka chodzi na francuski i
      bardzo jej się podoba. Mówi też, że nie jest trudny. Ja kiedyś zrobiłam rodzicom awanturę
      z podobnego powodu i... wyszło na moje. Bardzo się wtedy pokłóciliśmy ale było warto.
      Chociaż powiedziałam im, że mieli czas na swoje wybory i czasu już nie cofną to powiedzieli,
      że mam rację i że niektóre decyzje mogę podejmować samodzielnie. Teraz bardziej mi
      ufają i mam więcej swobody
    • trufla Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:24
      Ja nie miałam języka do wyboru, po prostu dali nam niemiecki. Okropnie trudny nie
      radzę. Od tych wszystkich regułek, słówek i innych rzeczy można nie wiadomo czego
      dostać...

Rosyjski jest bardzo przydatny. Za granicą np. w Egipcie o wiele lepiej mówią po
      rosyjsku niż po angielsku lub francusku...

Francuski to piękny język. Moja siostra go ma i jest bardzo zadowolona. Wybór należy
      do Ciebie, ale stanowczo odradzam niemiecki...

• virginkaa Looknij tu! # 11.04.10, 16:31
        Francuski łatwy?- skąd wy to wiecie, zdaje się Wam. Francuski jest bardzo trudny, pisownia jak i wymowa, miałam okazję pouczyć się tego beznadziejnego języka... ;/

Rosyjski- mi się np. nie podoba, jest podobny do Polskiego z wymowy, tylko tak jakby... dziwny wg. mnie.

Niemiecki- najbardziej się przyda, nie jest taki trudny, nie trzeba rozumieć, tylko wykuć się na pomięć, na początku języka nienawidziłam, teraz małymi kroczkami go zaczynam lubić. Ten język Ci polecam. wink
    • montanacyrus Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:31
      Nie wybieraj rosyjskiego, to kompletna męczarnia. Wybierz albo niemca lub francuski
      • kokoss. moim zdaniem .. 11.04.10, 16:36
        francuski - jest za trudny .! sama próbowałam się uczyć - katastrofa
        niemiecki - ucze się , i jest najbardziej przydatny i łatwy
        rosyjski - łatwy ale nie przydatny
    • marcelinkaa Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:32
      niemiecki
      bo myślę że z tych trzech on najbardziej ci się przyda

ja mam tylko niemiecki a chciałabym jeszcze na angielskiuncertain
    • dorr Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:34
      rosyjski jest zbliżony do polskiego. podobnie się wymawia, ale jest rosyjski
      alfabet. francuski ma inną wymowę oraz pisownie. po za tym w zachodniej Europie
      dogadasz się po angielsku, a w części wschodniej będziesz mogła porozumiewać się
      po rosyjsku.

jeżeli się uczyłaś francuskiego w podstawówce, to powinnaś się go uczyć dalej,
      bo nie byłoby sensu zaczynać wszystkiego od podstaw.

powodzenia w wyborze. ;3
    • dominisiaa_ francuski albo niemiecki 11.04.10, 16:37
      Jak w temacie. ;]
    • za_kochana Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:45
      Francuski najbardziej by mi odpowiadał tongue_outtongue_outtongue_out
    • andz_98 Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:51
      Eee to wybierz sobie niemiecki
    • bananowaa Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 19:32
      ja chciałam wybrac sb rosyjski to mój tata powiedział ze mi sie nie przyda i zostałam na niemieckim.

A jak chcesz francuski to powiedz Tacie ze chcesz i koniec zrób protest. xd
    • stokrotka_q Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 20:10
      ja tez bym wybrała francuski ;d
      • samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 14:49
        wszystkie te 4 jezyki w gim. bede dopiero zaczynala sie uczyc.
        w podst. ucze sie tylko angielskiego.
        • samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 14:50
          3 języki*
    • misskinga Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 14:56
      Jestem w 3Gimnazjum i uczę sie niemieckiego. Osobiście mi się on nie podoba i
      zamierzam w technikum uczyc się francuskiego wink)
    • sophie_annabet francuski - katorga. 13.04.10, 15:00
      powiem Ci tyle. francuski jest cholernie trudnym językiem, zwłaszcza dla nas
      polaków. jeśli nie radzisz sobie z angielskim, to polegniesz na francuzie. ten
      język może i brzmi pięknie i wygląda zajebiście, ale uczenie się go i w ogóle
      luźne mówienie to dramat. moja kuzynka chodziła na francuski przez 6 lat i nadal
      nie wychodzi jej tak, jak powinno. jeśli nie masz akcentu, to pozamiatane, bo
      nikt Cię nie zrozumie.
      uch, szkoda, że nie masz hiszpańskiego, bo to łatwiutki język. ruskiego ani
      niemieckiego ja wręcz nie cierpię, ale jeśli byłabym na twoim miejscu,
      wybrałabym ruski, bo jest prostszy.
      także współczuję Ci bardzo, jeśli wybierzesz francuza.

prospérité (tsja, jest lansikx)
    • blender Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 15:05
      ja poszłam na rosyjski, w innej szkole miałam do wyboru hiszpański lub
      niemiecki. Jednak zgadzam się z twoim tatą rosyjski najbardziej ci się przyda.
    • madziek67 Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 15:45
      wg. mnie bardziej się przydaje franc. od rosyjskiego , no ale ok ..
      Ja sama idę na franc. , mój tata zna ten język i mówi że nie jest taki trudny .. ; )
    • gorzata.14 Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:04
      Ja nie wybrałabym francuzkiego jest trudny (tak mi się wydaję ale nie uczę się go).
      Uczę się niemieckiego- to nie jest trudny język trzeba tylko troche sie przyłożyć. A rasyjski jest prosty - nie ucze się go ale wiem (jak wiem to już nieważne)
    • irrepleacable Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:15
      Każdy język może się kiedyś sprzydać.
      Uczyłam się przez rok francuskiego, ale odpadłam, pod koniec gadałam tylko `ży
      ne komprompa` ;D W angielskim jest o tyle łatwo, że stykamy się z nim
      praktycznei co dzień, francuski nei jest aż tak popularny. W dodatku jest w nim
      naprawdę wiele czasów i mi szczególną trudność sprawiało to, że słowo napisane
      często praktycznei nie przypominało tego jak się to wymawia. (wiem, że to inny
      alfabet, ale w angielskim np. jakoś łatwiej sie połapać).
    • zazdrosnakredka Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:19
      ja mam niemiecki i jest tak sobie, ale szczerze nie lubię babki...
      ja bym zrobiła jak radzi tata - rosyjski. najwięcej szkół ponadgimnazjalnych go ma.
      • kokocham Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:28
        od pierwszej klasy uczę się niemieckiego (też jestem w 6 klasie) i jak dla mnie jest prosty , ale
        wydaje mi się , tylko dlatego że moja mama wyszła za niemca i rozmaiamy itp . no i jeżdżę w
        wakacje do niemiec itp.

• allexz Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:24
      francuski i rosyjski jest mało przydatny.
      nawet jeśli być chciała jechać do Francji po angielsku się porozumiesz.
      teraz praktycznie wszędzie gadają po angielsku bo jest to tak jakby podstawa.

ja bym wybrała angielski i wybrałam ;x
      jestem w klasie w rozszerzonym angielskim i jest on najłatwiejszy z tych
      języków. wszędzie się przyda no i jak napisałam angielski teraz to podstawa..
      • allexz Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:28
        coś mi się ubzdurało że angielski lol.
        więc jakbym miała wybierać pomiędzy francuskim, niemieckim i rosyjskim to
        wybrałabym rozszerzony angielski. xdd
        francuski trudny, rosyjski praktycznie się nie przyda.
        więc wychodzi na to że niemiecki, którego ja osobiście nie mam, ale wydawałby
        się najłatwiejszy smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka