jazzmine rosyjski w ogóle ci się nie przyda! 11.04.10, 12:40 Radzę wybrać niemiecki, ponieważ do naszych zachodnich przyjaciół blisko i w razie co jak tam pojedziesz będziesz mogła coś kupić&zamówić, a nawet w przyszłości starać się o pracę czy studiować.... ja poszłam tą drogą i uczę się w niemiecko-polskim gim, potem niemiecka i polska matura, a potem otwarta droga w obydwa kierunki... Odpowiedz Link Zgłoś
kolor_pantofel Re: rosyjski w ogóle ci się nie przyda! Rosyjski 11.04.10, 12:46 oj opłaca się rosyjski, opłaca. W sumie zależy jaki chcesz mieć zawód. Ale jeśli planuejsz np coś z biznesem czy polityką to rosyjski jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
vemisia Re: rosyjski w ogóle ci się nie przyda! 11.04.10, 12:49 Ja wybrałam niemiecki.To zależy od ciebie którego języka chcesz się uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
samawkinie Re: rosyjski w ogóle ci się nie przyda! 11.04.10, 13:17 szczezrze mowiac to mi juz obojetnie. ugielam sie pod presją. Odpowiedz Link Zgłoś
bergisel_ niemiecki! 11.04.10, 12:46 prosty, dźwięczny i w wielu krajach mówią po niemiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
smola Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 12:49 Hymmm... moja sis chodzi na język francuski i mówi ze napoczatku jest trudny, ale potem juz jest ok... A rosyjski raczej ci sie nie przyda, ale przyznam jest łatwy xD Ale jesli miałaś jakiś z tych języków w podstawówce to wybierz ten który miałaś... Odpowiedz Link Zgłoś
duuumi Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 13:01 Ja poszłabym na francuski, tak tez zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
amatorka_ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 12:52 Posłuchaj się taty, wie trochę lepiej od Ciebie. Później będzie Ci łatwiej. Ja sama jestem w tej samej sytuacji wyboru języka i idę na rosyjski, bo właśnie jest najłatwiejszy. Ale decyzja oczywiście należy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
broken_heart Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 12:57 Ja mam też ten problem mam francuski, niemiecki lub rosyjski no wiadomo i angielski niemiescki mam od jakiś 7-8 lat ale nie chce się go uczyć zostaje francuski i rosyjski... Francuski ładny ale rosyjski łatwiejszy i tak jakoś bardzisj bym chyba go i myślę ży w przyszłości bardziej mi się przyda i jeszcze łacine będę musiała trochę pouczyć... Zalezy jaka szkoła w jednej mam wybór a w drugiej to jezeli nie chcę niemca to musze francuski.... Odpowiedz Link Zgłoś
domina_wampi_xd Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 13:08 Wybierz jaki chcesz, w końcu to ty się go będziesz uczyła Ja też wybrałabym francuski, ale u mnie nie było tego Ja chodzę na angielski i niemiecki ^^ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andzelunia7 Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 13:06 a rosyjski ciekawe do czego ?? hahahaha Najbardziej przydatny niemiecki oczywiście : I powiem ci że ja jestem w 1 gim i nie jest trudny przy najmniej dla mnie a nawet jest dla mnie gramatyka sto razy łatwiejsza niż kiedykolwiek w angielskim Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte__ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 13:16 nie wiem. ja bym chyba wybrała francuski, piękny język, ale czy przydatny ? nie wiem. ja chodzę na angielski i niemiecki, innego wyboru nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 13:28 a gdybyscie mialy wybierac pomiedzy niemieckim a rosyjskim to ktory byscie wybraly? Odpowiedz Link Zgłoś
vhyf_ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:13 napewno nie francuski . jest bardzo trudny , a są tez inne przedmioty . chciałam iść na rosyjski , ale starszna baba jest w gimnazjum od ruskiego . ide na niemiecki bo bede miała wsparcie w bracie , pozatym nauczyciel fajny . mimo to i tak bym wybrała niemiecki bo sie najbardziej przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
neti1994 Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:23 Ja w szkole mam niemiecki i angielski. Niemieckiego nie lubię, wolę angielski. Porozmawiaj z rodzicami i postaraj się ich przekonać do języka francuskiego. W kilku krajach można posługiwać się tym językiem np. Francja, Belgia. Moja koleżanka chodzi na francuski i bardzo jej się podoba. Mówi też, że nie jest trudny. Ja kiedyś zrobiłam rodzicom awanturę z podobnego powodu i... wyszło na moje. Bardzo się wtedy pokłóciliśmy ale było warto. Chociaż powiedziałam im, że mieli czas na swoje wybory i czasu już nie cofną to powiedzieli, że mam rację i że niektóre decyzje mogę podejmować samodzielnie. Teraz bardziej mi ufają i mam więcej swobody Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:24 Ja nie miałam języka do wyboru, po prostu dali nam niemiecki. Okropnie trudny nie radzę. Od tych wszystkich regułek, słówek i innych rzeczy można nie wiadomo czego dostać... Rosyjski jest bardzo przydatny. Za granicą np. w Egipcie o wiele lepiej mówią po rosyjsku niż po angielsku lub francusku... Francuski to piękny język. Moja siostra go ma i jest bardzo zadowolona. Wybór należy do Ciebie, ale stanowczo odradzam niemiecki... Odpowiedz Link Zgłoś
virginkaa Looknij tu! # 11.04.10, 16:31 Francuski łatwy?- skąd wy to wiecie, zdaje się Wam. Francuski jest bardzo trudny, pisownia jak i wymowa, miałam okazję pouczyć się tego beznadziejnego języka... ;/ Rosyjski- mi się np. nie podoba, jest podobny do Polskiego z wymowy, tylko tak jakby... dziwny wg. mnie. Niemiecki- najbardziej się przyda, nie jest taki trudny, nie trzeba rozumieć, tylko wykuć się na pomięć, na początku języka nienawidziłam, teraz małymi kroczkami go zaczynam lubić. Ten język Ci polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
montanacyrus Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:31 Nie wybieraj rosyjskiego, to kompletna męczarnia. Wybierz albo niemca lub francuski Odpowiedz Link Zgłoś
kokoss. moim zdaniem .. 11.04.10, 16:36 francuski - jest za trudny .! sama próbowałam się uczyć - katastrofa niemiecki - ucze się , i jest najbardziej przydatny i łatwy rosyjski - łatwy ale nie przydatny Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinkaa Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:32 niemiecki bo myślę że z tych trzech on najbardziej ci się przyda ja mam tylko niemiecki a chciałabym jeszcze na angielski Odpowiedz Link Zgłoś
dorr Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:34 rosyjski jest zbliżony do polskiego. podobnie się wymawia, ale jest rosyjski alfabet. francuski ma inną wymowę oraz pisownie. po za tym w zachodniej Europie dogadasz się po angielsku, a w części wschodniej będziesz mogła porozumiewać się po rosyjsku. jeżeli się uczyłaś francuskiego w podstawówce, to powinnaś się go uczyć dalej, bo nie byłoby sensu zaczynać wszystkiego od podstaw. powodzenia w wyborze. ;3 Odpowiedz Link Zgłoś
za_kochana Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:45 Francuski najbardziej by mi odpowiadał Odpowiedz Link Zgłoś
andz_98 Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 16:51 Eee to wybierz sobie niemiecki Odpowiedz Link Zgłoś
bananowaa Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 19:32 ja chciałam wybrac sb rosyjski to mój tata powiedział ze mi sie nie przyda i zostałam na niemieckim. A jak chcesz francuski to powiedz Tacie ze chcesz i koniec zrób protest. xd Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_q Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 20:10 ja tez bym wybrała francuski ;d Odpowiedz Link Zgłoś
samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 14:49 wszystkie te 4 jezyki w gim. bede dopiero zaczynala sie uczyc. w podst. ucze sie tylko angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
misskinga Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 14:56 Jestem w 3Gimnazjum i uczę sie niemieckiego. Osobiście mi się on nie podoba i zamierzam w technikum uczyc się francuskiego ) Odpowiedz Link Zgłoś
sophie_annabet francuski - katorga. 13.04.10, 15:00 powiem Ci tyle. francuski jest cholernie trudnym językiem, zwłaszcza dla nas polaków. jeśli nie radzisz sobie z angielskim, to polegniesz na francuzie. ten język może i brzmi pięknie i wygląda zajebiście, ale uczenie się go i w ogóle luźne mówienie to dramat. moja kuzynka chodziła na francuski przez 6 lat i nadal nie wychodzi jej tak, jak powinno. jeśli nie masz akcentu, to pozamiatane, bo nikt Cię nie zrozumie. uch, szkoda, że nie masz hiszpańskiego, bo to łatwiutki język. ruskiego ani niemieckiego ja wręcz nie cierpię, ale jeśli byłabym na twoim miejscu, wybrałabym ruski, bo jest prostszy. także współczuję Ci bardzo, jeśli wybierzesz francuza. prospérité (tsja, jest lansikx) Odpowiedz Link Zgłoś
blender Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 15:05 ja poszłam na rosyjski, w innej szkole miałam do wyboru hiszpański lub niemiecki. Jednak zgadzam się z twoim tatą rosyjski najbardziej ci się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
madziek67 Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 15:45 wg. mnie bardziej się przydaje franc. od rosyjskiego , no ale ok .. Ja sama idę na franc. , mój tata zna ten język i mówi że nie jest taki trudny .. ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
gorzata.14 Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:04 Ja nie wybrałabym francuzkiego jest trudny (tak mi się wydaję ale nie uczę się go). Uczę się niemieckiego- to nie jest trudny język trzeba tylko troche sie przyłożyć. A rasyjski jest prosty - nie ucze się go ale wiem (jak wiem to już nieważne) Odpowiedz Link Zgłoś
irrepleacable Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:15 Każdy język może się kiedyś sprzydać. Uczyłam się przez rok francuskiego, ale odpadłam, pod koniec gadałam tylko `ży ne komprompa` ;D W angielskim jest o tyle łatwo, że stykamy się z nim praktycznei co dzień, francuski nei jest aż tak popularny. W dodatku jest w nim naprawdę wiele czasów i mi szczególną trudność sprawiało to, że słowo napisane często praktycznei nie przypominało tego jak się to wymawia. (wiem, że to inny alfabet, ale w angielskim np. jakoś łatwiej sie połapać). Odpowiedz Link Zgłoś
zazdrosnakredka Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:19 ja mam niemiecki i jest tak sobie, ale szczerze nie lubię babki... ja bym zrobiła jak radzi tata - rosyjski. najwięcej szkół ponadgimnazjalnych go ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kokocham Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:28 od pierwszej klasy uczę się niemieckiego (też jestem w 6 klasie) i jak dla mnie jest prosty , ale wydaje mi się , tylko dlatego że moja mama wyszła za niemca i rozmaiamy itp . no i jeżdżę w wakacje do niemiec itp. Odpowiedz Link Zgłoś
allexz Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:24 francuski i rosyjski jest mało przydatny. nawet jeśli być chciała jechać do Francji po angielsku się porozumiesz. teraz praktycznie wszędzie gadają po angielsku bo jest to tak jakby podstawa. ja bym wybrała angielski i wybrałam ;x jestem w klasie w rozszerzonym angielskim i jest on najłatwiejszy z tych języków. wszędzie się przyda no i jak napisałam angielski teraz to podstawa.. Odpowiedz Link Zgłoś
allexz Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:28 coś mi się ubzdurało że angielski lol. więc jakbym miała wybierać pomiędzy francuskim, niemieckim i rosyjskim to wybrałabym rozszerzony angielski. xdd francuski trudny, rosyjski praktycznie się nie przyda. więc wychodzi na to że niemiecki, którego ja osobiście nie mam, ale wydawałby się najłatwiejszy ) Odpowiedz Link Zgłoś