Dodaj do ulubionych

wejdźcie :)

02.08.10, 16:38
chciałam was o coś zapytać smile
mam 12 lat i strasznie poplątałam się w moim życiu .
moi rodzice nie długo wezmą rozwód , ja poznałam koleżankę 4 lata starszą i
ona pali i ja tez zaczynam , cięłam się razem z nią i czasem se popijemy ,
bardzo ją lubię , bo się rozumiemy . jestem bardzo dojrzała jak na swój wiek .
mam aż 175 cm wzrostu . nie długo zaczynam pracę z nią w centrum handlowym
tyle , że ona tam już trochę pracuje razem ze swoją bratową . i muszę
powiedzieć im , że mam 18 lat . . . moja mama się na to zgodziła , tata też .
ale nic nie wiedzą o tym , że palę i piję . bo mi ufają więc mnie nie
sprawdzają sciana sama nie wiem co ja mam ze sobą zrobić . czuje że życie mi
tak się będzie ciągło , no bo już tyle przezyłam , !
co o tym wszystkim myślicie , macie jakies rady ? sciana
Obserwuj wątek
    • umbrella. Re: wejdźcie :) 02.08.10, 16:39
      ** muszę im powiedzieć , że mam 18 lat - temu szefowi .
      • jamajka. Re: wejdźcie :) 02.08.10, 16:49
        Po pierwsze powinnaś dać spokój sobie z tą koleżanką... nawet jeżeli uważasz, że się
        rozumiecie. Z tego co piszesz to nic dobrego Ci nie dała.. Jedyne co masz to fajki i blizny...
        Na dodatek boisz się .. "co będzie jak rodzice się dowiedzą"... A po co masz marnować
        sobie życie i zdrowie.. tym bardziej w tak młodym wieku...-.-
        Zresztą co do tej pracy...
        Kłamstwo zawsze wychodzi na jaw...
        • umbrella. Re: wejdźcie :) 02.08.10, 20:12
        • emma074 wejdź proszę ... 02.08.10, 20:55
          zastanów się nad tym co robisz i zrezygnuj z tego bo to nie jest dobre nie koleguj się już z tą dziewczyną nie pal nie pij i nieeee tnij się jak już to zrobisz to porozmawiaj o tym co zaszło np. z mamą albo z kimś bliskim to zawsze pomaga wink
        • idol no ciekawe 04.08.10, 16:38
          wiesz to dziwne bo jak człowiek pali i pije to potem strasznie śmierdzi...
          twoja mama ma słaby węch czy co?
          już dawno by sie połapała
      • paaaty. Re: wejdźcie :) 04.08.10, 16:50
        napisałaś w wątku, że jak na swój wiek jesteś bardzo dojrzała. większych bzdur w
        życiu nie słyszałam. objawem dojrzałości nazywasz picie, palnie i cięcie się? to, że nie
        wyglądasz jak przeciętna 12-latka, bo masz 175cm wzrostu nie czyni z ciebie 'dojrzałej' .
        niszczysz sobie życie dziewczyno. przejrzyj wreszcie na oczy! sama siebie krzywdzisz. no to
        Twoje życie, zrobisz z nim co zechcesz, ja za Ciebie nie umrę.
        • kasiath wejdzcie:) 04.08.10, 17:17
          Twój wątek jest tak żałosny że nawet tego sie nie da opisać. Po tym co
          napisałaś stwierdzam że jesteś niedodziałaną jedynaczką która myśli że cały
          świat jest jej . To że masz 175 cm wzrostu nie czyni z ciebie dojrzałej . A to
          że pijesz , palisz i się tniesz to jest twoja własna wola. Sama zaczęłaś bo
          chciałaś komuś dorównać. To równiez jest żałosne. Jeśli masz mózg w głowie
          zamiast sieczki to dasz radę wykaraskać sie z tego wszystkiego. A i jeszcze
          jedna sprawa. Ty przestań uważać sie za jakąś niewiadomo skrzywdzoną osobę.
          Jesteś sama sobie winna!! A to że twoi rodzice sie rozwodzą to ich sprawa. Ty
          masz 12 lat i powinnaś przyjąć to z godnością,. Są o wiele bardziej
          poważniejsze nieszczęscia na świecie.
    • milejdi Re: wejdźcie :) 02.08.10, 16:51
      Ty wcale nie jesteś dojrzała!!!!jak można być dojrzałym i pić i palić?! Uciekaj
      jak najdalej od tej dziewczyny, bo tylko zniszczy ci życie, moja koleżanka miałą
      sr 4,8 zadała się z taką samą jak ty z tych samych powodów i w tym roku powtarza
      klasę i złapała jakieś choróbsko...no wiadomo, skad...dobrze ze nie AIDS ;/
      prosze cię, opamiętaj się i daj sobie z nią spokój, przeciez ona już teraz
      sprowadza cie na zlą droge, serio chcesz skończyć bez zadnych perspektyw na
      życie?! ja rozumiem, rozwód i tak dalej...moi też się juz rozwiedli, ale, dzięki
      Bogu, nie wpadłam w złe towarzystwo...jeszcze raz bardzo prosze, daj sobie z nia
      spokoj, ona po prostu zniszczy ci zycie-już to robi...cięłaś się?! Rany, proszę
      cię, nie rób tego nigdy więcej...nie pal i nie pij, bo to żaden lans tylko
      głupota, bardzo cię prosze, zerwij z tym zyciem....
      • klaudik Re: wejdźcie :) 02.08.10, 17:04
        Widać ze przezywasz trudne chwile , ale to nie znaczt ze muisz palić i pisc
        ,Ogarnij się , Nie wiem jak to jest boe nie byłam w tekiej sytuacji , ale musisz
        pokanać wszystko
        pozdrawiam kiss
    • renooo17 ogarnij się :/ 02.08.10, 16:56
      Dojrzałość nie ocenia się po wzroście czy wyglądzie fizycznym tylko po
      zachowaniu i po odpowiedzialności.
      Z tego co piszesz, jesteś zwykłym dzieciuchem który nie wie co zrobić z wolnym
      czasem uncertain
      Szkoda mi słów na pomaganie takiej osobie jak ty... Sama sobie życie marnujesz
      dziewczynko..
      A twoja koleżanka ciągnie cię za sobą na dno.
      • agaa_ ?! 02.08.10, 17:05
        Co to za rodzice?! Że pozwolili Ci udawać oseimnastolatkę? Cholera no nie
        rozumiem totalnie. I co że masz i może 1,75?! Jak masz 12 lat i tak będziesz
        wyglądac dosyć śmiesznie.
        Skoncz z tą pracą i 'koleżanką' bo skończysz na dnie.
      • llena Re: ogarnij się :/ 02.08.10, 17:09
        zgadzam się z powyższym - ogarnij się
      • olciaaa03 Re: ogarnij się :/ 02.08.10, 17:17
        nie jesteś dojrzała jesteś poszukującym przygód dzieciakiem,
        myślisz, że jesteś dojrzała bo masz 175cm wzrostu?!
        Dziewczyno przecież każdy ma jakieś zasady, ambicje w życiu, a ty jak skończysz?
        Nie jest Ci żal twoich rodziców którzy tak Cię kochają ?!
        Skończ z tą koleżanką, przestań pić i palić choćby na wzgląd na rodzicców
        Ja Ci powiem szczerze, że paliłam niedawno .. gdy miałam 14 lat <ponad rok temu>
        ale powiedziała sobie tak:
        Olka, jesteś dziewczyną z dobrego domu, z kochającą rodziną, masz ambicje w życiu ,
        i chcesz to wszystko zmarnować?!
        i dałam sobie spokój teraz pale tylko okazjonalnie, ale walcze z tym wink
        mam nadzieje, że ty też dasz rade kiss
    • ruziq Re: wejdźcie :) 02.08.10, 17:07
      unikaj tej koleżanki.. sprowadza Cię na złą drogę,
      chyba że naprawdę bardzo ją lubisz, to po prostu porozmawiaj z nią
      szczerze, lub po prostu naucz się asertywności.. po prostu odmawiaj palenia,
      picia i wszystkiego, co źle może się dla Ciebie skończyć.. Po prostu niewarto w tym
      wieku zaczynać z takimi rzeczami. ; ))
    • ewella686 Re: wejdźcie :) 02.08.10, 17:09
      Dziewczynoo...!
      Jestes w moim wieku.! Jesli sie nie ogarniesz to w wieku 13 lat zajdziesz w ciaze.! Chcesz
      tego?? Nie kradnij sb. dzieciństwa. Owszem można sie przyjażnić ze starszą osobą ale nie
      przekraczając pewnej granicy.!tongue_out Opanuj się nie jesteś dorosłą kobietą tylko 12 latką.!;<
      • shadow_ taaaaaaaaaaak, jesteś bardzo dojrzała. -,- 02.08.10, 17:13
        • paulla1872 to , że jesteś wysoka nie świadczy o tym , że ... 03.08.10, 20:54
          jesteś dojżała
        • anne05 Re: taaaaaaaaaaak, jesteś bardzo dojrzała. -,- 04.08.10, 17:27
          Czujesz tą ironię? Gdybyś była dojrzała, nie uległabyś wpływowi jakiejś tam koleżaneczki z
          blokowiska, która pali i pije. Myślisz, że co? Całe życie przed tobą. Nie chcesz chyba
          pozbawić się szansy na bycie kiedyś szczęśliwą, nie?... Także się ogarnij.
    • heartly88 Re: wejdźcie :) 02.08.10, 17:13
      Rozumiem, że masz ciężko, ale nie powinnaś poprawiać sobie nastroju alkoholem i
      papierosami, są na to inne sposoby. Jeśli zależy Ci na tej koleżance, co jestem w stanie
      zrozumieć, porozmawiaj z nią, że nie chcesz palić i pić. Niech to że jest starsza nie sprawi,
      że nie będzie szanowała Twojego zdania. I proszę, nie marnuj sobie życia!!!confused
    • piratka13 tragedia ... 02.08.10, 17:20
      dziewczyny zamiast pisać jej by się ogarnęła i dawać jej rady by skończyła tą
      znajomość ,postawcie się w jej sytuacji ,w końcu sama zrozumie ,że popełnia błąd.
      W końcu uczymy się na błędach ...
      to twoje życie ,nie nasze ,dopóki nie odnajdziesz sensu swego istnienia
      ,będziesz dalej rozdarta po między "robię dobrze czy źle ?"
      rodzice się rozwodzą ,ale nie z twojego powody i nie tylko twoi ,inni mają
      gorzej i nie to ,że to nie boli czy coś tylko tak jest .

Jeśli uważasz ,że robisz źle to przestań ,trzeba wypić piwo ,którego się
      nawarzyło .
      ale ja mądrą jestem (ironia)
      Pozdrawiam ;D
    • karolcia741 Nawet trochę Ciebie rozumiem, ale ... 02.08.10, 17:23
      ...niemożna sobie życia rujnować bo potem będziesz żałować. Może fizycznie
      jesteś dojrzała jak na swój wiek, ale emocjonalnie jesteś jak dziecko z
      przedszkola, które ulega namowom i imponują mu koleżanki starsze od niej i się
      na niej wzorują. Jeśli w tym wieku wszystko spiepszysz to nie będzie powrotu i
      możesz później pod mostem mieszkać bo nie będziesz miała wykształcenia ani nic (
      a wiem jak w twoim przypadku dziewczyny sobie życie zepsuły). Wyobraź sobie :
      jesteś dorosłą kobietą z buntowniczą przeszłością taką jaką teraz masz. W Twoim
      przypadku to będzie filozofia ''jakoś to będzie'' obecnie, ale życie nie opiera
      się na słowie ''jakoś''. Ale też się zastanów masz dopiero 12 lat i jeszcze
      wspaniałe lata przed sobą niekoniecznie muszą się one opierać na fajkach i
      alkoholu. Ty to robisz dla szpanu i aby się poczuć lepsza od innych, a wcale
      taka nie będziesz. Rodzice się rozwodzą ale to nie jest koniec świata i można
      jakoś z tym żyć. Na początku będzie ciężko ale można to przetrzymać. Takie
      koleżanki jakie ty masz są najgorsze bo w trudnych sytuacjach zostawią Cię na
      lodzie. Jak Ci teraz o tym mówię w to nie wierzysz ale jak dalej będziesz robiła
      to co robisz to się przekonasz, że zejdziesz poniżej poziomu.
    • bull_ Czyżby to 02.08.10, 17:25
      kolejna prowokacja ? Czy po prostu nie wiesz do czego służy mózg ? -,- Tak, do
      myślenia. Pomyśl co będzie za kilka lat, w końcu ta twoja koleżaneczka wciągnie
      Cię w narkotyki. Rozumiecie się ? Daj spokój. Jeżeli razem się tniecie to mi to
      wystarcza. Naprawdę brakuje mi słów, co Ty ze sobą robisz dziewczyno.
    • zbieramchmury Re: wejdźcie :) 02.08.10, 17:38
      skoro sama widzisz, że poplątałaś, może czas to naprawić? nie zaczynaj palić,
      szczególnie w tym wieku. potem trudno Ci będzie rzucić (wiem, co mówię -.-). po
      cięciu się będziesz miała długo blizny i będziesz się tego wstydzić. a po co Ci
      to? nie powinnaś oszukiwać tych ludzi. to może wyjść na jaw i będziesz miała
      ogromne kłopoty. szkoda marnować takiego wieku. baw się, ale w granicach
      rozsądku. c;
    • bananowaa Re: wejdźcie :) 02.08.10, 17:42
      175 cm wzrostu.? Napewno moze źle zmierzyłas bo sorki ale 12 lat i byc taka wielką - wybryk natury. No ale dobra jak już każdy napisał OGARNIJ SIE !!!
      • umbrella. ` tu . 02.08.10, 19:38

tak mam 175cm wzrostu i nie zmierzyłam się źle .
        wcale nie miałam na myśli , że jak mam tyle to znaczy że
        jestem nie wiadomo jaka dorosła .
        nie chciałam żeby to wyszło na prowokację czy coś w tym sensie .
        przepraszam , że dodałam ten wątek .
        jednak na was nie można liczyć . . . a przynajmniej na większość was .
        mi jest nawet dobrze tak , tylko boję się życia .
        i naprawdę nie wiem co będzie dalej .
        chciałam tylko znać wasze zdanie na ten temat .
        jeszcze raz PRZEPRASZAM !
        • umbrella. Re: ` tu . 02.08.10, 19:42
          • umbrella. Re: ` tu . 02.08.10, 19:43
            * poprawka - cięłam się z nią - kiedyś ! i one nie bierze .
            • umbrella. aha , i dziękuję ; *** 02.08.10, 19:56
              tym co to jakoś potrafili zrozumieć i starali się ; ****
            • umbrella. Re: ` tu . 03.08.10, 08:25
          • caroline13 Re: ` tu . 04.08.10, 17:25
            a
        • umbrella. ?! 02.08.10, 19:46
          teraz nie macie nic do powiedzenia , ? ! shock
          • bull_ Re: ?! 02.08.10, 20:30
            Nie można się bać życia, ono samo pisze nam najlepszy scenariusz, idź do przodu.
            Nie zatrzymuj się tam, gdzie nie powinno Cię być. Myśl pozytywnie. Jednym jest
            łatwiej, drugim ciężej, ale wszystkim zdarza się szkoła przetrwania. Dasz radę.
            Przemyśl wszystko i przetrwaj ten okres w najlepszy sposób jaki przyjdzie Ci do
            głowy :3 Tyle mam Ci do powiedzenia.
    • cukiereczek. _ 02.08.10, 20:18
      Jeśli nie chcesz taka być,to może 'zerwij' z tą koleżanką?
    • martunia1 tu 02.08.10, 20:26
      powinnaś z nią pogadać i powiedzieć że jesteś jeszcze za młoda na palenie i picie.
      jak nadal będziesz tak postępowała to popadniesz w nałogi i kto wie czy ona nie
      poradzi ci brać narkotyków ?
      jak ja byłabym na twoim miejscu już dawno temu bym z nią pogadała i może zerwała
      znajomość.
      hm. pewnie masz `załamanie psychiczne` bo twoi rodzice się rozwodzą i przez to
      szukasz wsparcia.
      bardzo ci współczuje.
      ale jeśli nie chcesz popaść w nałogi - nie postępuj jak twoja koleżanka

trzymam kciuki
      kiss
    • malina_miodowa nie mam pytań. ; ] 02.08.10, 20:27
    • kamila885femme Re: wejdźcie :) 02.08.10, 20:29
      ogarnij się dziewczyno! chcesz sobie życie zmarmować!
    • renooo17 :/ 02.08.10, 20:38
      Marnujesz sobie życie i teraz biedna sierotka "ojej nie wiem co dalej".
      Pytasz co dalej?
      Jak nic nie zmienisz to dalej będziesz się toczyć na dno.
      I nie myśl sobie że będziemy się nad tobą litować bo sama kopiesz pod sobą dół.
      Znalazłaś sobie autorytet w szesnastoletniej kretynce i teraz się z nią włóczysz uncertain
      Tak to wygląda i tyle. Więcej nie mam nic do powiedzenia uncertain
    • cally Re: wejdźcie :) 02.08.10, 20:40
      Ja tego naprawdę nie rozumiem, jak w wieku 12-18 lat można palić, pić etc. Ja,
      osobiście to nawet w ustach ćmika nie miałam, a piwo to ewentualnie łyk. Po
      pierwsze, że koleżanka pali i pije, to czy to znaczy, że Ty też musisz? Ja wiem,
      że niektórzy na przykład, są zdania, że jeżeli się tego się nie robi jest się na
      czasie, a w skrajnych przypadkach pojawiają się teksty typu "Nie palisz, spadaj,
      nie jesteś moim kumplem", tyle, że tak myślący ludzie to po prostu idioci,
      nieznający czegoś takiego jak przyjaźń. Bo prawdziwy przyjaciel potrafi
      uszanować Twoje zdanie i do niczego nie zmusza. Inna sprawa jeżeli się nie mówi
      na głos co się myśli, robi się coś, żeby się podlizać i jest się na każde
      zawołanie "przyjaciela". Nie chcesz pić, palić...? To po prostu przestań to
      robić! Przecież to jest tylko i wyłącznie Twój wybór, tej Twojej koleżance nie
      masz się z czego tłumaczyć i nie powinnaś, ona, chce palić, proszę bardzo, ale
      niech nie wtyka nosa w nieswoje sprawy.
      A co do tej pracy. Dziewczyno, masz 12 lat! Jeszcze się w życiu napracujesz!
    • alimsak13 Re: wejdźcie :) 02.08.10, 20:40
      słuchaj dziewczynko.. weź się obudź.. co ty robisz ze swoim życiem?.. pijesz,
      palisz.. pff.. tak się zaczyna.. żal mi takich ludzi, bo oni nie wiedzą że całe
      życie przez coś takiego zaczyna im się psućangry nie oglądałaś filmów, np. takie
      "galerianki" - obejrzyj i zobacz co się może zTb stać.. wpadłaś po prostu w złe
      towarzystwo, ale nie należy się poddawać. Mimo że trochę w życiu ci się nie
      układa i masz parę problemów, to możesz przecież wziąć się w garść i z głową do
      góry przezwyciężyć to wszystko.. ale picie i palenie ci w tym nie pomogą..
      uwierz mi, też kiedyś miałam z tym problem, ale.. na szczęście zrozumiałam jaka
      to byłam głupia i naiwna..
      pomyśl co właśnie robisz i jak niszczysz siebie..indifferent
    • xxxnikusxxx -,- 02.08.10, 20:48
      Jesteś "dojrzała", ale w wieku 12 lat pijesz i palisz? okej, rozumiem, że wiesz
      co to dojrzałość. -,-
    • natisia4 Re: wejdźcie :) 02.08.10, 20:49
      Mam 13 lat i jestem do Ciebie bardzo podobna. Widać, że jesteś dojrzała jak na swój wiek.
      Mnie przeważnie dają 16 lat xD. Może zapisz się na jakieś dodatkowe zajęcia typu:
      aktorstwo, siatkówka czy jeszcze coś innego. Poznasz nowych ludzi w swoim wieku, choć
      mogą być trochę starsi skoro czujesz się lepiej w ich towarzystwie. Jeśli poznasz innych
      ludzi, z którymi też dobrze się rozumiesz będzie Ci łatwiej zerwać z nałogami. Przyznam, że
      mi też zdarzyło się napić i kilka razy zapalić... uncertain
    • kotek.bieberka Prowokacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 02.08.10, 20:51

• frutella_xd Re: Prowokacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 03.08.10, 08:42
        Znalazła się ekspertka...
        • ilovemyself Re: Prowokacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 06.08.10, 00:17
          Jeśli jesteś dojrzała tak jak mówisz, to przestań palić, pić i weź się za
          siebie.
    • seneka4 Re: wejdźcie :) 02.08.10, 21:09
      kurde na serio sie pogubiłaś... szkoda mi Cb ,ale ja też pije i czasami pale
      wiec wiem co czujesz chociaż jestem od Cb pare lat starsza ,też chce z tym
      skończyć ,ale jestem nałogowcem i chyba nie mam siły. Jak dla mnie wyplącz sie z
      takiego towarzystwa ,nic dobrego Ci nie przyniesie. Po za tym odzwyczaj sie
      palić . ! praca w centrum jest dobrym pomysłem ,ale w sumie pracujesz
      nielegalnie wiec troche głupio... jak dla mnie wyplącz sie z tego wszystkiego i
      nie zadawaj sie z tą dziewczyną. To wyjdzie Ci najlepiej ,jeśli chcesz mieć po
      prostu spokój. zakumpluj sie z dziewczynami w Twoim wieku ,ale o pare lat
      starsze bo 12 a 18 lat to spora różnica ,nie tylko w miłości ,ale też w
      przyjaźni. Porozmawiaj z rodzicami ,gadaj z nimi jak najwiecej. nie możesz sie
      załamywać rozwód to okropna rzecz ,ale przynajmniej nie bedą sie kłócić itd...
      tak chyba bedzie lepiej ,jeśliby mieli być nieszcześliwi. Pomyśl nad tym.
    • suczka Re: wejdźcie :) 02.08.10, 21:19
      Najlepiej pogadaj z jaką osobą z zewnątrz która podejdzie do tego tak jak myli a nie bo cię lubi
      czy có np z kiim na gg jeli chcesz moje gg 6206574 smile)
      • umbrella. Re: wejdźcie :) 03.08.10, 07:42
        dziękuję : )
      • umbrella. Re: wejdźcie :) 03.08.10, 07:42
        • umbrella. Re: wejdźcie :), 03.08.10, 08:14
    • umbrella. Re: wejdźcie :) 03.08.10, 13:25
      scianascianascianascianasciana

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka