rin Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 01.09.10, 21:02 W temacie koreańskich zespołów jestem bardzo początkującym słuchaczem. Słucham: Super Junior, U-kiss, SNSD, B2ST i kilku innych. Dopiero oswajam się z tym językiem. Potrafię wymówić tylko "oppa" i sądzę, że minie sporo czasu nim nauczę się kolejnych słów. Jeśli chodzi o j-pop(bo tylko tego typu muzyki słucham, nie lube rocka w żadnej wersji językowej) w którym siedzę już od ponad 3 lat to słucham (oprócz niektórych piosenek z przeróżnych anime) przede wszystkim Arashi i niemal wszystkich zespołów z Hello!Project (Morning Musume, C-ute, Berryz Koubou, Buono!, S/mileage itp.). Odpowiedz Link Zgłoś
pluszbezpluszu Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 01.09.10, 23:41 Do "oppy" trzeba dorzucić saranghae/yo i gotowe.. fangirl wypisz wymaluj static.allkpop.com/wp-content/uploads/2010/04/allkpop-comic-4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
screm pluszbezpluszu 02.09.10, 00:23 czym jest 'oppa'? i to dalej? xD przyznaje, jestem zielona w korei, a bardzo szkoda a jakoś nie zanosi się na to żebym w najbliższym czasie jakoś sobie przybliżyła kulturę tego kraju oglądając dramy, k anime i manhwy bo najzwyczajniej w świecie nie mam czasu, ale muzyka to co innego. szczerze, to nudzi mnie trochę japoński język w muzyce, możliwe że to przez to że znam w nim sporo słów i jakoś tak... ale trzeba przyznać: azjatycka muzyka różni się od zachodniej. teraz nie jestem tego w stanie wam logicznie wytłumaczyć (prawie pół do pierwszej w nocy + stres (matko, jutro spotkam tą straszną babe od niemieckiego....) oyasuminasai, watashi no otaku (czy jakoś tak...) Odpowiedz Link Zgłoś
rin Re: pluszbezpluszu 02.09.10, 08:24 Niezły komiks XD "Oppa" to taki starszy kolega, obiekt dziewczęcych westchnień (jeśli się mylę niech ktoś poprawi), a "saranghae" - to po koreańsku znaczy "kocham cię" W moim przypadku jest tak, że jak znam więcej japońskich słów tym lepiej mi się słucha muzyki, bez problemu wyłapuje poszczególne słowa i potrafię je wymówić - czego niestety nie jestem w stanie zrobić w koreańskich piosenkach, po obejrzeniu kilku tekstów piosenek w wersji literowej zastanawiam się jak ludzie są w stanie go przeczytać. Ale to nie wyklucza faktu, że tego języka bardzo fajnie się słucha. Przywdziewam żałobne szaty - Cyfra+ zabrała mi Arirang Odpowiedz Link Zgłoś
pluszbezpluszu Re: pluszbezpluszu 02.09.10, 09:26 Tak.. a dokładnie Oppa to starszy brat dla dziewczyny ale jak rin napisała używany również do kolegów, chłopaków czy idoli Tak samo jak Hyung(형 też starszy brat tylko dla chłopaka, używany też względem kolegów... Analogicznie Noona (누 나 (starsza siostra dla chłopaka), Unni(언니) starsza siostra dla dziewczyny... Co do komiksów ten też mi się podoba fangirl w szkole static.allkpop.com/wp-content/uploads/2010/03/fangirl-2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
sonia321 Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 02.09.10, 09:40 lubię tą i tą ale bardziej stawiam na japońską lubię Wakeshimę Kanon i inne zespoły ale nie mam czasu ich teraz wymieniać z koreańskich to SNSD, Brown Eyed Girls i inne Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 02.09.10, 12:45 z koreańskich girlsbandów lubię tylko CSJH The Grace. i żałuję, że SM Entertainment jakoś tak je pomija jeśli chodzi o promocję swoich artystów (to samo jest z Zhang Li Yin/Jang Ri In] do So Nyuh Shi Dae jakoś nie mogę się przekonać, z Wonder Girls lubię tylko jedną piosenkę, f(x) to samo. no nie wiem. chyba jakoś wolę boysbandy. Odpowiedz Link Zgłoś
lace Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 02.09.10, 14:11 Ja słyszałam tylko coś z japońskiej, koreańskiej nie słyszałam, więc trudno mi określić. Japońska nie jest taka zła. Odpowiedz Link Zgłoś
rosanna_ Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 02.09.10, 15:33 słuchałam kiedyś chińskiej muzyki. dobrze, że te czasy mam już za sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 02.09.10, 15:59 tyle że muzyka koreańska/japońska i chińska to nie to samo. chociaż ja np. lubię Chen Shu Shenga i Zhang Li Yin - ponadto podoba mi się chiński, bardzo ładnie brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatex Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 02.09.10, 21:40 Powiem, że NIE SŁUCHAM TEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
rose_alie Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 03.09.10, 21:54 Eeee... oby dwie odpadają... ja tam wolę muzykę polską, francuską, angielską i niemiecką... Odpowiedz Link Zgłoś
jo. Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 03.09.10, 21:55 jrock jest okej, najbardziej podchodzą mi d'espairsray i dir en grey. Odpowiedz Link Zgłoś
antikowa K-pop x3 17.09.10, 20:03 Pop z Korei to jest po prostu MIAZGA : DDD Uwielbiam SHINee. Zawsze po tym mam dziwne fazy, albo po 'sorry sorry' SuJu. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.pl Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 18.09.10, 10:08 Ja nie słucham japońskiej,ani koreańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pluszbezpluszu Wywiało was wszystkich? 13.10.10, 08:50 Wywiało was? Nikt tu już nie zagląda.... Co do koreańców... Trafiłam ostatnio na Hello Baby z SHINee... i przez ostatnie dni ciągle to oglądam... Jaaaaa... w jaki sposób mogłam kiedyś tych chłopaków nie lubić? Pamiętam, że (szczególnie za czasów Ring Ding Dong które mnie strasznie drażniło) nie mogłam pojąc co się ludziom w nich podoba... A teraz.... Uwielbiam... Szczególnie Onew i jego akcje uciekania przed dziećmi... Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Wywiało was wszystkich? 13.10.10, 17:58 Hello Baby z SHINee jest dcjdsjdsjdjksjkdsjkfroi NAJSŁODSZĄ RZECZĄ JAKĄ KIEDYKOLWIEK OGLĄDAŁAM. Yoogeun jest taki uroczy, że aż chciałabym sama mieć takiego dzieciaka, omg. co do muzyki japońskiej to moje serce skradła Alan (lub też Alan Dawa Dolma, Alan Dawazhouma) - cudowna dziewczyna, gra na erhu, śpiewa po japońsku (plus w dwóch piosenkach po tybetańsku), jest śliczna i ma GŁOS. i to w niej uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pluszbezpluszu Re: Wywiało was wszystkich? 14.10.10, 20:27 Co fakt to fakt... za dziećmi nie przepadam ale w Korei mają chyba najsłodsze dzieci pod słońcem... aż chce się takie jedno adoptować... Choć swoją drogą musiałabym się zastanowić kto w Hello Baby był słodszy... Yoogeun czy SHINee... Przy okazji... Widział ktoś te parodie piosenek? SHINee "Lucifer" SHINee "Hello" SuJu "No Other" Dawno się tak nie uśmiałam Odpowiedz Link Zgłoś
matsu Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 13.10.10, 09:15 Ja wolę Japońską, wokalistów i zespoły, takich jak: ♥An Cafe ♥Kanon Wakeshima ♥Nami Tamaki ♥Ayumi Hamasaki ... Za dużo by wymieniać ;] Odpowiedz Link Zgłoś
angiee0808 Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 13.10.10, 10:07 japońska Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatex Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 15.10.10, 19:16 Zdecydowanie muzyka koreańska. Jeśli mam coś polecić to to: "Girls generation - oh". Gdy tego słucham zawsze jest tyle śmiechu. ^ ^ Odpowiedz Link Zgłoś
buszujaca Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 24.10.10, 19:47 Generalnie słucham tylko 2 japońskich zespołów - One Ok Rock i Flow - i Miyaviego. Co do koreańskich to tylko i wyłącznie F.T Island Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung .. 04.02.11, 22:36 www.youtube.com/watch?v=ftC0wF156nE O MÓJ BOŻE TEN TELEDYSK AHAHAHAHA I TE ROWERKI /aż się popłakałam Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: .. 05.02.11, 17:43 sonia321 napisał(a): > patrząc na nich wole japoński typ urody xD właściwie to nawet nie o to tu chodzi. tu chodzi o bezprawne skopiowanie piosenki, a nie o to jak oni wyglądają. chociaż się przyznam, że są paskudni, zwłaszcza ta wersja Taemina omg Odpowiedz Link Zgłoś
agata373 Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 11:00 żadna xD Odpowiedz Link Zgłoś
smileyy776 Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 17:45 co to jest ?! ;\ za przeproszeniem gó**o ! ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung @smileyy776 05.02.11, 19:38 pokaż mi czego/kogo słuchasz a powiem Ci kim jesteś. poza tym, sama jesteś gó.... nie ładnie krytykować tak muzykę, której właściwie się nie zna. i dziewczynko, idź dalej słuchać tej swojej Miley Cyrus i bądź dalej ograniczona i za przeproszeniem głupia. Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 20:06 Wiesz... Ja Miley Cyrus nie komentuję [a mogłabym powiedzieć wiele na jej temat, niekoniecznie przychylnych rzeczy], więc Ty też się wstrzymaj i po prostu wyjdź. Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 20:39 jaka idolka, taka fanka Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 21:23 Nie chciałam tego mówić, ale co racja to racja :3 Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 22:57 bo właściwie można powiedzieć, że ja zawsze mam rację /żart ale nikt nie będzie mi obrażał i k-popu i j-popu, o nie Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 23:15 Zwłaszcza, jeśli jest to fanka tak ambitnych 'artystów', jak Miley Cyrus, Selena Gomez, etc, etc, etc... Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 06.02.11, 12:07 light napisał(a): > Zwłaszcza, jeśli jest to fanka tak ambitnych 'artystów', jak Miley Cyrus, Selen > a Gomez, etc, etc, etc... +1 ale widocznie się wystraszyła, skoro nawet nie odpowiada na wpisy. Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 06.02.11, 22:20 I bardzo dobrze. Powiedziała, co wiedziała... widocznie nie stać jej nawet na to, aby dodać jakieś argumenty do swojej jakże błyskotliwiej wypowiedzi -,- Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 07.02.11, 17:21 light napisał(a): > I bardzo dobrze. Powiedziała, co wiedziała... widocznie nie stać jej nawet na t > o, aby dodać jakieś argumenty do swojej jakże błyskotliwiej wypowiedzi -,- w sumie czego my wymagamy od dwunastolatki ;__; Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 07.02.11, 18:56 Właściwie... Okej, olać ją... Mam dzisiaj dobry humor, nie chcę sobie go psuć jakimiś tam nietolerancyjnymi osobnikami. K/J-music rządzi, tyle w temacie :3 Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 07.02.11, 19:58 light napisał(a): > Właściwie... > Okej, olać ją... Mam dzisiaj dobry humor, nie chcę sobie go psuć jakimiś tam ni > etolerancyjnymi osobnikami. > K/J-music rządzi, tyle w temacie :3 o! popieram w 100000%. dlatego teraz włączę sobie cambodian ring ding dong : www.youtube.com/watch?v=ftC0wF156nE rlz ;3 Odpowiedz Link Zgłoś
kiyoe Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 06.08.11, 19:50 Dziewczyny, podpisuję się pod wami :3 Dziecina (walić że sama mam dopiero czternastkę :3), która jara się tak ambitnymi gwiazdeczkami jak Cyrus nie powinna się wypowiadać ten temat. Ale chrzanić, kogo obchodzi jej zdanie na ten temat xD? *rozgląda się* jak widać nikogo ) Odpowiedz Link Zgłoś
marchwk Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 19:43 shinee, girls generation słucham i koreańskiej muzyki i japońskiej. niektóre zespoły są świetne :3 Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 19:56 jak miło! :3 wreszcie jakiś pozytywny komentarz, uhm, bo muszę nieco ochłonąć. Odpowiedz Link Zgłoś
marchwk Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 20:47 kurde, nie wiem czemu więcej zespołów nie wymieniłam. Oo ostatnio mam też fazę na lynch. zajekurfabiści są. lubię też posłuchać dir en grey, albo despairsray : > aa no i buck-tick, g-dragon, sadie, hyde też czasem, oz. (sorry, teraz już pomieszałam zespoły(ew.wokalistów) koreańskich i japońskich, jakoś tak, pisałam co mi wpadło do głowy XD) Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 20:52 marchwk napisał(a): > kurde, nie wiem czemu więcej zespołów nie wymieniłam. Oo > ostatnio mam też fazę na lynch. zajekurfabiści są. lubię też posłuchać dir en g > rey, albo despairsray : > aa no i buck-tick, g-dragon, sadie, hyde też czas > em, oz. (sorry, teraz już pomieszałam zespoły(ew.wokalistów) koreańskich i japo > ńskich, jakoś tak, pisałam co mi wpadło do głowy XD) oops, aż muszę zapoznać się z niektórymi j-rockowymi zespołami, bo jestem totalnym ignorantem i noobem w tej kwestii : > G-Dragon jest świetny, zwłaszcza singiel z T.O.P.em jest mega. Odpowiedz Link Zgłoś
marchwk Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 20:57 to lynch posłuchaj! : D wgl teraz bardzo dużo japońskich wykonawców do polski przyjeżdża : o oz był, miyavi niedługo. i jeszcze parę zespołów, ale nie skojarzę teraz. :c Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 21:00 marchwk napisał(a): > to lynch posłuchaj! : D > wgl teraz bardzo dużo japońskich wykonawców do polski przyjeżdża : o oz był, mi > yavi niedługo. i jeszcze parę zespołów, ale nie skojarzę teraz. :c > ok ok, postaram się nadrobić kolosalne braki w kwestii j-rocka - mam niedługo egzaminy/sesję-depresję na cholernych studiach [jezu, ale stara jestem, nie powinnam tu być ;c ] a no właśnie fajnie, że j-rockowe zespoły przyjeżdżają do Polski, nawet kiedyś MISIA była [to j-pop], ale nie byłam na jej koncercie - o ile się nie mylę, to była ona. Odpowiedz Link Zgłoś
marchwk Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 21:02 ee tam stara, bez przesady : > ja to na żadnym z tych koncertów nie byłam, bo jak niby. wszędzie daleko ._. po za tym rodzice nie pozwalają :c Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 21:06 marchwk napisał(a): > ee tam stara, bez przesady : > > ja to na żadnym z tych koncertów nie byłam, bo jak niby. wszędzie daleko ._. po > za tym rodzice nie pozwalają :c no ale wiesz, wśród nastolatek, czuję się tu staro ze swoją dziewiętnastką lol no nieważne, jakbym czytała o sobie! mimo, że niby mam te dziewiętnaście lat, to kurde, wszędzie mam daleko, nie ma to jak mieszkać na zadupiu Polski + nigdy nie mam pieniędzy i rodzice wciąż myślą, że jestem dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
marchwk Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 21:12 ojj :c tak to już jest, niestety. tyle koncertów przepada i w ogóle. :C Odpowiedz Link Zgłoś
jaejung Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 21:19 no, ale dobrze, że przynajmniej przyjeżdżają.. inaczej sprawa się ma z k-popem ;c Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_dudee Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 05.02.11, 20:28 Na ten moment wole Japońską. Może dlatego ,że nie zapoznałam się z koreańską,ale napewno posłucham. ; D z japońskich to slucham m.in : the gazette an cafe dir en grey d'espairs ray LM.C plastic tree x-japan miyavi alice nine Odpowiedz Link Zgłoś
merle123 Re: Muzyka Koreańska czy może jednak Japońska? 07.02.11, 12:33 hmmm. zdecydowanie wolę japońską z koreańskiej to słucham tylko SHINEE (uwielbiam ich) a co do japońskiej to bardzo lubię piosenki takiej wokalistki jak Rurutia (uważam że ma bardzo ciekawy styl), Yuki Kajiura (myślę że ma genialny głos), Nana Mizuki, lubię też niektóre piosenki Tomohisy Yamashity. Z zespołów to lubię bardzo Kalafinę - myślę że mają piękne głosy; Orange Range - lubię ich styl śpiewania; Functionjunction Yuuka. przepraszam że tak się rozpisałam ale cieszę się że nie jestem jedyna osobą która słucha japońskiej i (niekiedy) koreańskiej muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
noruwei .. 28.04.11, 18:53 k-pop mi po prostu zbrzydł. te same girlsbandy/boysbandy, dawno na koreańskiej scenie nie zadebiutował nikt, kto przykułby moją uwagę.jako osoba która "siedzi" (a właściwie to siedziała) w k-popie od kilku lat jestem bardzo zawiedziona. muzyka japońska ma w sobie to coś, czego nie ma koreańska, a mianowicie : świeżości. wiem, że się naraziłam już kilku osobom tutaj (we mnie był większy duch japońskiej muzyki, w końcu z japońskim osłuchana jestem od kilkunastu lat), przykro mi z tego powodu. poza tym, coś się zmieniło w moim nastawieniu do k-popowych fandomów. nie wiem czy mogę się jeszcze tytułować Cassiopeią, połowa tego fandomu jest strasznie przewrażliwiona, skora do ataków, walk pomiędzy innymi fandomami i nawet między sobą. to zatruło Cassiopeię - i naprawdę przykro mi na to patrzeć, ale w głębi duszy będę wspierać Dong Bang Shin Ki, niezależnie od tego co będą robić, mówić.. ale już nie jako Cassie. było miło, ale to już niestety koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: .. 28.04.11, 22:10 Normalnie chcę Ci tak strasznie podziękować [bo chyba dobrze wnioskuję, że tu to jaejung, ale jeśli nie, to wybacz za pomyłkę], że wprowadziłaś mnie w ogóle do świata k-popu, przedstawiłaś mi DBSK, co, jak, gdzie mogę śledzić ich poczynania. Poznałam nowy, wspaniały zespół i właściwie co do fandomu, to się zgodzę, że niestety tak się dzieje - fanki zaczęły się kłócić i walczyć, smutne. Ale najważniejsze jest to, żeby wspierać chłopców. Odpowiedz Link Zgłoś
noruwei Re: .. 29.04.11, 12:14 light napisał(a): > Normalnie chcę Ci tak strasznie podziękować [bo chyba dobrze wnioskuję, że tu t > o jaejung, ale jeśli nie, to wybacz za pomyłkę], że wprowadziłaś mnie w > ogóle do świata k-popu, przedstawiłaś mi DBSK, co, jak, gdzie mogę śledzić ich > poczynania. Poznałam nowy, wspaniały zespół i właściwie co do fandomu, to się z > godzę, że niestety tak się dzieje - fanki zaczęły się kłócić i walczyć, smutne. > Ale najważniejsze jest to, żeby wspierać chłopców. tak, to ja i cholera jasna tęsknię za naszymi rozmowami. właściwie nie musisz mi dziękować, bo ja nic nie zrobiłam. można powiedzieć, że sama ich odkryłaś. fandom stał się coraz bardziej nieznośny, już dawno chciałam odejść z Cassiopei, ale się wstrzymywałam, bo myślałam, że to minie. ale czarę goryczy przelały pseudo-fanki i ich chorobliwa zazdrość, nienawiść, zawiść. nigdy nie myślałam, że kiedykolwiek do tego dojdzie, ale doszło, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: .. 29.04.11, 18:31 Uh, ja też tęskniłam. na zawsze. Cassiopeia powoli się psuje, tak od środka. Niektóre fanki już mnie irytują, nakręcając te wszystkie kłótnie i walki pt.: 'Który zespół jest lepszy', zamiast słuchać ich muzyki i siedzieć cicho... tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: .. 29.04.11, 18:31 Bu, przy 'na zawsze' w pierwszym akapicie nie wskoczyło mi serduszko... <3 Odpowiedz Link Zgłoś
noruwei Re: .. 29.04.11, 18:42 /chlipie głupio że się wcześniej nie odezwałam, ale te studia mnie już wykańczają, i psychicznie i fizycznie. /jakby co to możemy zgadać się znowu na formspringu, mam nowe konto, stare było do niczego. poza tym te kłótnie między fankami poszczególnych pairingów. "branie" ich na poważnie.. ech, to już było/jest po prostu nie do zniesienia. poza tym k-pop stoi w miejscu, nie ma w nim już niczego odkrywczego. Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: .. 29.04.11, 22:11 Rozumiem Cię; ja jestem dopiero w pierwszej klasie liceum i jak się to wszystko w grudniu rozkręciło, to myślałam, że nie zdzierżę, dopiero od niedawna mamy totalny luz: wycieczki, święta, matury... chillout :3 To podaj mi adres na fs, skarbie. A co do takich dziwnych fanek to mam na nie wyjebane. Ja rozumiem, napisać sobie ff na temat jakiegoś paringu, narysować rysunek, itp ok, ale bez przesady... Mi jeszcze kpop się nie znudził, no może dlatego, że słucham go stosunkowo krótko... Odpowiedz Link Zgłoś
noruwei Re: .. 30.04.11, 18:52 e, to ty masz jeszcze dobrze. ja w czerwcu mam mega straszną sesję i już trzęsę portkami, bo coś czuję, że jej nie zaliczę. myślę, że tobie nie zbrzydnie, ty właściwie masz inny stosunek do tych spraw i ogólnie do k-popu, ja to niestety inny przypadek. http://www.formspring.me/byousoku here you are :3 Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: .. 30.04.11, 22:07 Nie stresuj się, zdasz! a jak ja tak mówię to tak musi być ;3 Ja po prostu kpop uwielbiam, różni się od tego co reprezentuje sobą pop z USA, chociaż ostatnio coraz więcej koreańskich zespołów się niestety inspiruje zachodem... albo tylko mi się tak wydaje? Nie powinni tego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
noruwei Re: .. 30.04.11, 22:24 czarno to widzę, ale lepiej żebym to zdała. wtedy mogłabym rzucić te studia i mieć wszystko gdzieś :3 a na poważnie, to wtedy poszłabym na inny kierunek. nie wydaje Ci się, ale to raczej nieuniknione. właściwie to robią to dlatego, żeby dotrzeć do większej ilości słuchaczy. poza tym, k-pop od początku inspirował się Zachodem, tj. nawet wytwórnie kupowały kompozycje od producentów, najczęściej amerykańskich, ale to chyba wszyscy wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
light Re: .. 30.04.11, 22:43 Na koreanistykę, fuck yeah No tak, ale teraz dużo w nim elektroniki, aż się rzygać chce. Jak sobie porównam to co było kiedyś - sprzed kilku lat, z tym co jest teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
noruwei Re: .. 01.05.11, 12:20 co do studiów to zmieniłam plany, koreanistyka jednak nie jest moim wymarzonym celem. właściwie to od początku wahałam się między japonistyką i koreanistyką, no i już zdecydowałam, że nie koreanistyka. zbyt często zmieniam zdanie, albo nawet lepiej, rzucę w ogóle studia i zostanę hikikomori. o, to prawda. aż po prostu mnie to przeraża, do j-popu też zaczyna powoli elektronika się wkradać, ale nie jest to aż tak widoczne jak w przypadku k-popu. Odpowiedz Link Zgłoś