Dodaj do ulubionych

Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!"

• ziuuta Nie zgadzam się. 05.09.10, 15:45
      Jakim prawem można porównywać Harry'ego Potter'a do Zmierzchu?!

Jest to taki sam gatunek literacki - dodając, że Zmierzch to także romans - ale jest to
      całkiem odmienny klimat.
      Książki są na tym samym poziomie. Zdobyły taką samą popularność. Może to zwykła
      zazdrość Emmy? Nie wiem...
      Bez obrazy, ale większość komentarzy pod tym wątkiem to osoby, które nie lubią
      Zmierzchu i uważają, że to gniot lub nie lubią filmowej adaptacji powieści.

Gdyby szalała za Harry'm Potter'em powiedziałabym, że powieść ta jest o niebo lepsza.
      Lubię Zmierzch, i uwielbiam postacie i powieść.
      Prawo własnego wypowiadania się...

I nie raz pojawią się takie odpowiedzi gwiazd. Zazdrość, nie zadrość. Popularność, nie
      popularność. Książki są tak samo uwielbiane, i mają również miliony fanów. Nie zmieniajmy
      tego smirk
      • yourbadream @ziuuta 09.09.10, 15:35
        Matko jedyna co ty wypisujesz za brednie?!
        Obie sagi czytałam. Zmierzch lubię, za to, że mnie coś w nim przyciągnęło, choć,
        gdy się przyjrzałam ma wiele wad, mimo wszystko lubię. Harry'ego Pottera
        uwielbiam. Wyrosłam na tych książkach mogę je na okrągło czytać. HP to prawie
        klasyka dla dzieci, które mogą dorastać wraz z bohaterem. To tak na wstępie.

Pierwsze co mnie razi w tym co napisałaś, to to, iż książki są na tym samym
        poziomie. SŁUCHAM?! Kto ci takich bzdur naopowiadał?! Jak pan King powiedział,
        Rowling jest zdecydowanie lepszą pisarką. Jej saga, długa saga ma niewiele
        błędów logicznych i tak dalej, choć jest naszpikowana całą masą legend i
        symboli. Harry Potter jest dopracowany. Co innego Zmierzch. To jest za długie,
        wydłużane i im dalej tym więcej błędów. Renesme jest jednym wielkim błędem
        logicznym. W Przed Świtem, Meyer upakowała za dużo rzeczy.

Emma nie ma czego zazdrościć. Harry Potter odniósł sukces, przed premierą
        książek odbywały się imprezy, dzieciaki przebrane za czarodziejów od rana
        czekały z rodzicami na otwarcie sklepów, swego czasu w sklepach były nawet
        Fasolki Wszystkich Smaków Bertiego Botta, choć jeśli dobrze poszukać to i teraz
        człowiek znajdzie. Harry zapewnił Emmie sławę, otworzył drzwi, zapewnił jej
        dobrobyt, ona nie musi się uczyć, nie musi iść do pracy, może się lenić.

Ot co. Taka prawda, tylko wielu fanów Zmierzchu nie potrafi się z nią pogodzić.
      • gabuuu Re: Nie zgadzam się. 11.09.10, 17:40
        No bo właśnie Zmierzch to gniot.Zmierzch to nie jest jedyny film o wampirach
        np.Wywiad z wampirem,ale tylko on zdobył taką sławę tylko dzięki temu że
        "zagrał"(z naciskiem na ZAGRAŁ) Pattinson...Nie wiem jak można to lubić Harry
        Potter jest o niebo lepszy tam przymajmniej grają aktorzy którzy potrafią grać...
    • koralina94 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 15:49
      Przecież nawet nie ma porównania. Harry Potter jest o czarach, Zmierzch o wampirach.
      Zgadzam się z tym, co powiedziała Emma. I na pewno nie jest zazdrosna o to, że Zmierzch
      stał się popularny, jak to niektórzy jej tutaj zarzucają.
      • nikt. Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 15:54
        zgadzam się z każdym słowem.
      • kaila127 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 15:57
        Pragnę jeszcze zaznaczyć,że wiele sław nielubi Zmierzchu i według nich to nudne więc
        chyba coś jest na rzeczy.wink
        Ta książka moim zdaniem powinna być zaadresowana dla troszkę starszych.Jest dużo
        lepszych książek o wampirach,a ta nie wiem dlaczego się tak wybiła.uncertain
      • 07tofik emma... 05.09.10, 15:59
        to mądra dziewczyna i na pewno nie jest zazdrosna o Zmierzch i jego sukces. Ja
        zawsze uwielbiałam Harrego. Książki są niesamowite jak i ich ekranizacje
        filmowe. Zmierzch także b lubię, ale myślę że Harrego nie przebija.
        Także zgadzam się z Emmą, co nie znaczy że nie lubię zmierzchu!
    • nearlaify Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 15:53
      Racja wink
      • mikessa Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 15:56
        Według mnie Emma ma racje!! Jak dla mnie to Harry Potter jest lepszy! <3
    • kiyoko13 dobrze mówi:) 05.09.10, 15:59
      Ja wychowałam się na tych książkach,pamiętam jak brat czytał mi je jak miałam 6
      lat cz 5 lat.Dalej lubie do nich wracać,choć wszystkie części znam już na
      pamięć.A w zmierzch są tylko ,nikła akcja i 5 stronicowe opisy jak to się
      dzisiaj ędward ubrał.
    • liley Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 16:01
      Zgadzam się z Emmą smile
    • kingusska190 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 16:12
      no i ma rację;D
    • anne05 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 16:57
      a co tu mówić? Jasne, że ma rację. Sama nie wiem czy mam się już śmiać czy płakać nad
      ludźmi, którzy twierdzą inaczej i obsmarowują HP, tylko dlatego, że grająca w nim aktorka
      zjechała ich ukochany, słitaśny zmierzch.
    • klama_kcmil Żadna zazdrość, HP jest po prstu lepszy. 05.09.10, 17:02
      • wiki3113 Re: Żadna zazdrość, HP jest po prostu lepszy. 06.09.10, 19:02
        I to o wiele.No i zgadzam się z nią!
    • kontrastowa Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 17:05
      a ja sie z nią nie zgadzam . ale to moje zdanie . ; d
    • robpattinson moje zdanie 05.09.10, 17:18
      Powiem to tak.
      Emma po części ma rację. Zmierzch to nie Harry Potter. Są to dwie różne sagi,
      dwóch różnych, równie wspaniałych autorek.
      Harry Potter, nie zaprzeczę, jest interesującą postacią, tak jak zresztą wszyscy
      bohaterowie. Rowling wykazała się dużą pomysłowością i wielką wyobraźniąsmile To
      naprawdę fascynujące książki. Ja np. w życiu bym nie wpadła na pomysł, aby
      opisać życie czarodzieja.
      Co do zmierzchu, to książki mnie uwiodły. Stephenie jest genialna, i również w
      tym przypadku, nigdy nie wpadłabym na pomysł, napisania książki o zwykłej
      nastolatce i nieśmiertelnego, bosko przystojnego wampira.
      Ale nie podoba mi się jedno w wypowiedzi Emmy.
      "...my nie sprzedajemy seksu."
      Ok, zgodzę się, że w Harrym Potterze nie ma za dużo scen miłosnych(nie czytałam
      książek, wnioskuje to po filmach, które oglądałam), ale przecież, na miłość
      boską, w Zmierzchu tego też nie ma. Kilka scen tylko. Jedna w trzeciej części i
      jedna lub dwie w ostatniej. Ale gdyby nie takie wątki, to książka była by mało
      interesująca i bez żadnych emocji, a każdy się chyba ze mną zgodzi, że w tedy
      nikt by tego nie czytała.
      Harry Potter to interesujące książki, fakt, ale Zmierzch to równie ciekawa,
      wciągająca, przepiękna wizja wiecznej i prawdziwej miłości.
      W filmach o przygodach Harrego Pottera nie dostrzegłam, aby było tam pokazane,
      co to prawdziwa miłość. Nic a nic. Za to w Zmierzchu, jest to na każdym kroku i
      to sprawia, że książki są interesującesmile
      To moje zdanie, każdy ma innewink

Chcę sprostować, że moją wypowiedzią nie krytykują Harrego Pottera, ani
      Zmierzchu. Jestem wielką fanką sagi Zmierzch, a niektórzy moją wypowiedź mogą
      uznać, jako krytykę sagi, napisanej przez Rowling. Tak nie jest. Nie obrażam
      żadnego z fanów, a jeśli to zrobiłam, to nieumyślnie i bardzo przepraszam.
      • yourbadream @robpattinson 09.09.10, 15:50
        O matko... "równie wspaniałych autorek"? Gdybym mogła wybiegłabym z krzykiem.
        Pani Rowling jest o niebo lepszą pisarką niż pani Meyer.

No, ale nie o to mi chodzi. Mam drobne pytanie: jak możesz stwierdzać, czy w HP
        jest coś o prawdziwej miłości, skoro nie czytałaś książek? Za przeproszeniem,
        ale jakim kurde prawem? W HP jest o miłości do rodziny, do przyjaciół, o miłości
        do drugiej osoby. Wystarczy poczytać, czytać między wierszami. W Harrym nie ma
        nic o seksie, a jest sagą naszpikowaną od różnych emocji. Zmierzch byłby mało
        interesujący i bez żadnych emocji, gdyby nie takie wątki? No to pięknie o nim
        świadczy. Poza tym ja odniosłam inne wrażenie, jeśli chodzi o miłość w
        Zmierzchu. To jest obsesyjna miłość. Bella niepotrafiąca funkcjonować bez
        Edwarda? Czy Edward robiący dla Belli wszystko bez zająknięcia? To jest swego
        rodzaju ubezwłasnowolnienie.

Poza tym trochę to śmieszne. Harry'ego oceniasz po filmach, a Zmierzch po
        książce. "W filmach o przygodach Harrego Pottera (...) Za to w Zmierzchu, jest
        to na każdym kroku i
        > to sprawia, że książki są interesującesmile", że się tak spytam: WTF?

Czytałam Harry'ego (nadal do niego wraca), czytałam Zmierzch (lubię, ale odkąd
        kupiłam nawet nie tknęłam książek, tylko pożyczałam, sama czytałam po jednym
        razie ebooki), widziałam obie ekranizacje. Zmierzch lubię, Harry'ego uwielbiam.
    • vampirzyca1995 zmierzch górą 05.09.10, 17:22
      Prawda jest taka za zmierzch zdobył popularnosc po pierwszej czesci a hp nie
      bardzo......................wszedzie pisza o sadze zmierzch bo widzą ze ma dużo
      fanów...................nic nie mam do Harrego Pottera...............ale ona
      przesadziła................ZMIERZCH jest zupełnie inny i nie ma co porownywac 2
      innych swiatów

.....a to ze zmierzch sprzedaje seks to jest P.ojebane........ja sie z tym
      nie zgadzam

w sumie rzecz biorąc Emma nie ma racji

Ps. kocham SAGE ZMIERZCHserceserce
      • fankaxd Nowa Seria , z NOWYMI aktorami ? 05.09.10, 18:59
        W zmierzchu mają się pojawić nowi aktorzy .. Wiecie kto? o.O ? Poznajecie Go ..
        ? infobot.pl/r/1P9Y sciana
    • jay_bieber ci którzy te filmy porównują są... dziwni :pp 05.09.10, 17:28
      nie rozumiem jak w ogóle mmożna porównywać HP do zmierzchu! zgadzam sie całkowicie
      z Emmą
      • vampirzyca1995 durnie 05.09.10, 17:41
        hahahahahahaha..............hp klasyką.................chyba bajeczką dla dzieci
        ...................hahahahascianascianasciana
        • coldprincess Re: durnie 09.09.10, 16:12
          do wampirzycy1995.
          Sądząc po Twoich wypowiedziach i Twoim opisu do profilu w ogóle nie wiesz co
          piszesz, a tym bardziej nie masz 15lat, no chyba, że jesteś cofnięta odrobinę w
          rozwoju.
          Kochanie, po czym stwierdzasz, że ten twój obsra.ny zmierzch jest lepszy od
          Harryego? Hmm?
          To jest tania książeczka opowiadająca o wieeeeelkiej o ale to wielkiej wprawdzie
          nierealnej miłości wampira i nieudolnej dziewczyny. Większość stronic książki
          zajmują dialogi, a jakie dialogi?
          -Kocham Cię Edward
          -Ja Ciebie też Bella.
          I to cała magia tej książki. Oh jeszcze wspomnę, że ta powieść została zlepiona
          z trzech innych, ale Ty pewnie nie wiesz o jakie książki mi chodzisz, bo przed
          oczami masz zapewne Roberta Pattinsona z namalowaną klatą.
          Ale przecież Harry mu nie dorównuje, no nie?
          Dodam, że Harryego nie czytają tylko napalone na Roba fanki, ale też dorośli
          ludzie. I tak na marginesie więcej się sprzedało książek o Harrym niż o tłajlajcie.
          No ale Zmierzch jest lepszy.
          Następnym razem jak coś napiszesz, skarbie - pomyśl.
          Pozdrawiam coldprincess
          • xizax95 Re: durnie 09.09.10, 16:40
            ej no sory ale ty tez moglabys pomyslec zanim cos napiszesz, bo to ze harry sprzedal
            wiecej ksiazek niewiele swiadczy przy tym ze zmierzch jest dopiero od 5 lat a nie 13 jak hp,
            a skoro piszesz o doroslych to znam o wiele wiecej ludzi doroslych ktorzy czytali zmierzch
            niz pottera
            • coldprincess Re: durnie 09.09.10, 16:55
              Chyba mnie źle zrozumiałaś.
              Czy ja napisałam, że Zmierzch jest od pięciu lat? Nie.
              I nie napisałam, że dlatego, że Zmierzch sprzedał mniej książek, jest dla dzieci.
              I bardzo dobrze, że znasz więcej dorosłych osób którzy przeczytali zmierzch niż
              pottera (choć to trochę nie realne żebyś z każdym o tym rozmawiała, ale cóż)
              znaj sobie. fakt jest faktem, że Harry zawsze pozostanie lepszą książką niż
              Zmierzch. Tak uważają krytycy i większość ludzi (nie patrz 13l-16l).
    • 2468 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 19:09
      Nie za dużo w zmierzchu seksu.( oprócz przed świtem). No cóż przez 3 części ta książka
      wydawała mi się cholernie ocenzurowana. Dziewczyna jest prawicowa i tyle ;p
    • miley_love. . 05.09.10, 19:16
    • miley_love. Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 20:03
    • nawiedzona_0 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 20:08
      Sczerze mówiąc, nie lubie Zmierzchu, a kocham Harry'ego Pottera, ale Emma zachowała się
      dziwnie... shock Ale co do jednego się zgadzam 'Harry Potter to nie Zmierzch' i trzymajmy się
      tego! big_grin
    • pauu26 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 23:09
      po prostu stwierdziła oczywisty fakt. HP to nie Zmierzch. Harrego czytałam i
      oglądałam od 8 roku życia i mi się nie znudził, a Zmierzch... Zobaczymy, czy za
      3 lata którakolwiek z jego wielkich fanek dalej będzie tym tak podniecona.
      • geniaaa Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 06.09.10, 21:16
        pojechałaa. ; pp
    • bliss. Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 08.09.10, 22:31
      Ciężko co prawda porównać jako tako te dwie produkcje, ale jednak Zmierzch jest
      za słodki i niedopracowany jak dla mnie. I mówię to jako fanka obydwu dzieł smile
    • imperativ zgadzam się w 100 % . <3 08.09.10, 22:36
      HP saga , to są filmy które można ogądać cały czas, bez względu na wiek..
      A Zmierzch to 'zajebisty' film, który aktualnie jest sławny, ale po ostatniej części ta sława
      ucichnie, a po Potterze nigdy. <3

HP to moje dzieciństwo, <333
    • kaley033 Re: Emma ma rację!!!! 09.09.10, 07:28
      I dobrze! Ma racje! Tego nawet nie warto porównywać. Zmierzch to dno, a Harry
      Potter jest coś wart. Nie mogę się doczekać ostatniego filmu.
      Harry Potter górą!!!!!serceserceserceserceserce
    • yourbadream Prawda 09.09.10, 15:21
      Harry Potter to nie Zmierzch, a ludzie lubią obie sagi porównywać, choć to
      zupełnie inne książki.
    • szalona_fanka46 Zgadzam się. 09.09.10, 15:34
      'Harry Potter' powstał dużo wcześniej od tego całego 'Zmierzchu'. I po prostu nie
      rozumiem jak można porównywać wspaniałego Pottera, do beznadziejnego filmu jakim
      jest 'Twilight'. Książka jest dużo lepsza, jednak nawet w 10% nie jest tak dobra jak HP ; **
    • sophie17 MOJE ZDANIE 09.09.10, 15:49
      Oczywiście że Harry nie jest to zmieszchangryshock!!! To jagby poruwnywać guwno i
      kwiat confused( guwno w tym przypadku do zmieszchwink)
      Pozdrawiam fanów Haregopiwo
      • ksiaka : ) 14.09.10, 16:04
        Lubiłam Zmierzch , za czasów pierwszej części, kiedy na premierę przyszło 15, góra 25
        osób, wtedy to naprawdę wydawało się fajne... Kupiłam książki, spodobała mi się bardziej,
        niż film. Byłam fanką ! Ale potem się zmieniło ... Cały czas w bravo o tym pisali, zaczęły
        powstawać blogi o tematyce '' Kocham Zmierzch, Kocham Rob'a / Edzia ''. Niektóre
        nastolatki, zaczęły opisywać jak one to kochają. Zrobiło się to popularne, zyskało fanów,
        kiedy chciałam pójść na ,, Zaćmienie '', wszystkie miejsca na tydzień były zarezerwowane.
        Dziewczyny zaczęły widzieć w tym tylko '' seksownego '' Pattinsona. Zaczęły kochać
        Edwarda, płakały bo nie istnieje ! Później powstały gadżety, saga zrobiła się monotonna i
        nudna ( przy ,, Księżycu w Nowiu '' normalnie spałam : / ) Wokół niej zrobiło się
        zamieszanie. Została już tylko 4 ( ostatnia ) część i za 3-4 lata nikt już nie będzie o tym
        pamiętał .

Osobiście nie przestałam czytać książek o tematyce wampirów, ale wolę książki takie jak : ''
        Wywiad z wampirem '' , '' Pamętniki wampirów '', saga ,, Martwy aż do zmroku'' ( ,, Czysta
        krew '' ). Tam się naprawdę coś dzieje, a nie tylko !

- Edward, Edward ukąsisz mnie wreszcie ?
        - Nie, Bello. Za bardzo cię kocham, żeby zorbić ci krzywdę.

Zgadzam się z Emmą. I w 100 % wolę Harrego : )

Pozdrawiam ; )
    • heartly88 Fantazy i romans, tego nie da się porównać, więc.. 09.09.10, 15:50
      Moim zdaniem Emma ma rację, już dawno zaczęto porównywać HP i zmierzch, więc
      poprostu sprostowała, że ci co porównują źle robią. Zmierzch i HP to zupełnie inne
      opowieści. Jak można porównać romans i fantazy? To poprostu nie możliwe.

Ja lovciam fantazy więc HP jest moim zdaniem lepszy, ale dla dziewczyn lubiących romanse
      to zmierzch będzie fajniejszy... To tyle.
    • klarix1 Genialna wypowiedź. ! <33 09.09.10, 15:57

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka