ziuuta Nie zgadzam się. 05.09.10, 15:45 Jakim prawem można porównywać Harry'ego Potter'a do Zmierzchu?! Jest to taki sam gatunek literacki - dodając, że Zmierzch to także romans - ale jest to całkiem odmienny klimat. Książki są na tym samym poziomie. Zdobyły taką samą popularność. Może to zwykła zazdrość Emmy? Nie wiem... Bez obrazy, ale większość komentarzy pod tym wątkiem to osoby, które nie lubią Zmierzchu i uważają, że to gniot lub nie lubią filmowej adaptacji powieści. Gdyby szalała za Harry'm Potter'em powiedziałabym, że powieść ta jest o niebo lepsza. Lubię Zmierzch, i uwielbiam postacie i powieść. Prawo własnego wypowiadania się... I nie raz pojawią się takie odpowiedzi gwiazd. Zazdrość, nie zadrość. Popularność, nie popularność. Książki są tak samo uwielbiane, i mają również miliony fanów. Nie zmieniajmy tego Odpowiedz Link Zgłoś
yourbadream @ziuuta 09.09.10, 15:35 Matko jedyna co ty wypisujesz za brednie?! Obie sagi czytałam. Zmierzch lubię, za to, że mnie coś w nim przyciągnęło, choć, gdy się przyjrzałam ma wiele wad, mimo wszystko lubię. Harry'ego Pottera uwielbiam. Wyrosłam na tych książkach mogę je na okrągło czytać. HP to prawie klasyka dla dzieci, które mogą dorastać wraz z bohaterem. To tak na wstępie. Pierwsze co mnie razi w tym co napisałaś, to to, iż książki są na tym samym poziomie. SŁUCHAM?! Kto ci takich bzdur naopowiadał?! Jak pan King powiedział, Rowling jest zdecydowanie lepszą pisarką. Jej saga, długa saga ma niewiele błędów logicznych i tak dalej, choć jest naszpikowana całą masą legend i symboli. Harry Potter jest dopracowany. Co innego Zmierzch. To jest za długie, wydłużane i im dalej tym więcej błędów. Renesme jest jednym wielkim błędem logicznym. W Przed Świtem, Meyer upakowała za dużo rzeczy. Emma nie ma czego zazdrościć. Harry Potter odniósł sukces, przed premierą książek odbywały się imprezy, dzieciaki przebrane za czarodziejów od rana czekały z rodzicami na otwarcie sklepów, swego czasu w sklepach były nawet Fasolki Wszystkich Smaków Bertiego Botta, choć jeśli dobrze poszukać to i teraz człowiek znajdzie. Harry zapewnił Emmie sławę, otworzył drzwi, zapewnił jej dobrobyt, ona nie musi się uczyć, nie musi iść do pracy, może się lenić. Ot co. Taka prawda, tylko wielu fanów Zmierzchu nie potrafi się z nią pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
gabuuu Re: Nie zgadzam się. 11.09.10, 17:40 No bo właśnie Zmierzch to gniot.Zmierzch to nie jest jedyny film o wampirach np.Wywiad z wampirem,ale tylko on zdobył taką sławę tylko dzięki temu że "zagrał"(z naciskiem na ZAGRAŁ) Pattinson...Nie wiem jak można to lubić Harry Potter jest o niebo lepszy tam przymajmniej grają aktorzy którzy potrafią grać... Odpowiedz Link Zgłoś
koralina94 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 15:49 Przecież nawet nie ma porównania. Harry Potter jest o czarach, Zmierzch o wampirach. Zgadzam się z tym, co powiedziała Emma. I na pewno nie jest zazdrosna o to, że Zmierzch stał się popularny, jak to niektórzy jej tutaj zarzucają. Odpowiedz Link Zgłoś
nikt. Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 15:54 zgadzam się z każdym słowem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaila127 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 15:57 Pragnę jeszcze zaznaczyć,że wiele sław nielubi Zmierzchu i według nich to nudne więc chyba coś jest na rzeczy. Ta książka moim zdaniem powinna być zaadresowana dla troszkę starszych.Jest dużo lepszych książek o wampirach,a ta nie wiem dlaczego się tak wybiła. Odpowiedz Link Zgłoś
07tofik emma... 05.09.10, 15:59 to mądra dziewczyna i na pewno nie jest zazdrosna o Zmierzch i jego sukces. Ja zawsze uwielbiałam Harrego. Książki są niesamowite jak i ich ekranizacje filmowe. Zmierzch także b lubię, ale myślę że Harrego nie przebija. Także zgadzam się z Emmą, co nie znaczy że nie lubię zmierzchu! Odpowiedz Link Zgłoś
mikessa Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 15:56 Według mnie Emma ma racje!! Jak dla mnie to Harry Potter jest lepszy! <3 Odpowiedz Link Zgłoś
kiyoko13 dobrze mówi:) 05.09.10, 15:59 Ja wychowałam się na tych książkach,pamiętam jak brat czytał mi je jak miałam 6 lat cz 5 lat.Dalej lubie do nich wracać,choć wszystkie części znam już na pamięć.A w zmierzch są tylko ,nikła akcja i 5 stronicowe opisy jak to się dzisiaj ędward ubrał. Odpowiedz Link Zgłoś
liley Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 16:01 Zgadzam się z Emmą Odpowiedz Link Zgłoś
kingusska190 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 16:12 no i ma rację;D Odpowiedz Link Zgłoś
anne05 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 16:57 a co tu mówić? Jasne, że ma rację. Sama nie wiem czy mam się już śmiać czy płakać nad ludźmi, którzy twierdzą inaczej i obsmarowują HP, tylko dlatego, że grająca w nim aktorka zjechała ich ukochany, słitaśny zmierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
wiki3113 Re: Żadna zazdrość, HP jest po prostu lepszy. 06.09.10, 19:02 I to o wiele.No i zgadzam się z nią! Odpowiedz Link Zgłoś
kontrastowa Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 17:05 a ja sie z nią nie zgadzam . ale to moje zdanie . ; d Odpowiedz Link Zgłoś
robpattinson moje zdanie 05.09.10, 17:18 Powiem to tak. Emma po części ma rację. Zmierzch to nie Harry Potter. Są to dwie różne sagi, dwóch różnych, równie wspaniałych autorek. Harry Potter, nie zaprzeczę, jest interesującą postacią, tak jak zresztą wszyscy bohaterowie. Rowling wykazała się dużą pomysłowością i wielką wyobraźnią To naprawdę fascynujące książki. Ja np. w życiu bym nie wpadła na pomysł, aby opisać życie czarodzieja. Co do zmierzchu, to książki mnie uwiodły. Stephenie jest genialna, i również w tym przypadku, nigdy nie wpadłabym na pomysł, napisania książki o zwykłej nastolatce i nieśmiertelnego, bosko przystojnego wampira. Ale nie podoba mi się jedno w wypowiedzi Emmy. "...my nie sprzedajemy seksu." Ok, zgodzę się, że w Harrym Potterze nie ma za dużo scen miłosnych(nie czytałam książek, wnioskuje to po filmach, które oglądałam), ale przecież, na miłość boską, w Zmierzchu tego też nie ma. Kilka scen tylko. Jedna w trzeciej części i jedna lub dwie w ostatniej. Ale gdyby nie takie wątki, to książka była by mało interesująca i bez żadnych emocji, a każdy się chyba ze mną zgodzi, że w tedy nikt by tego nie czytała. Harry Potter to interesujące książki, fakt, ale Zmierzch to równie ciekawa, wciągająca, przepiękna wizja wiecznej i prawdziwej miłości. W filmach o przygodach Harrego Pottera nie dostrzegłam, aby było tam pokazane, co to prawdziwa miłość. Nic a nic. Za to w Zmierzchu, jest to na każdym kroku i to sprawia, że książki są interesujące To moje zdanie, każdy ma inne Chcę sprostować, że moją wypowiedzią nie krytykują Harrego Pottera, ani Zmierzchu. Jestem wielką fanką sagi Zmierzch, a niektórzy moją wypowiedź mogą uznać, jako krytykę sagi, napisanej przez Rowling. Tak nie jest. Nie obrażam żadnego z fanów, a jeśli to zrobiłam, to nieumyślnie i bardzo przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
yourbadream @robpattinson 09.09.10, 15:50 O matko... "równie wspaniałych autorek"? Gdybym mogła wybiegłabym z krzykiem. Pani Rowling jest o niebo lepszą pisarką niż pani Meyer. No, ale nie o to mi chodzi. Mam drobne pytanie: jak możesz stwierdzać, czy w HP jest coś o prawdziwej miłości, skoro nie czytałaś książek? Za przeproszeniem, ale jakim kurde prawem? W HP jest o miłości do rodziny, do przyjaciół, o miłości do drugiej osoby. Wystarczy poczytać, czytać między wierszami. W Harrym nie ma nic o seksie, a jest sagą naszpikowaną od różnych emocji. Zmierzch byłby mało interesujący i bez żadnych emocji, gdyby nie takie wątki? No to pięknie o nim świadczy. Poza tym ja odniosłam inne wrażenie, jeśli chodzi o miłość w Zmierzchu. To jest obsesyjna miłość. Bella niepotrafiąca funkcjonować bez Edwarda? Czy Edward robiący dla Belli wszystko bez zająknięcia? To jest swego rodzaju ubezwłasnowolnienie. Poza tym trochę to śmieszne. Harry'ego oceniasz po filmach, a Zmierzch po książce. "W filmach o przygodach Harrego Pottera (...) Za to w Zmierzchu, jest to na każdym kroku i > to sprawia, że książki są interesujące", że się tak spytam: WTF? Czytałam Harry'ego (nadal do niego wraca), czytałam Zmierzch (lubię, ale odkąd kupiłam nawet nie tknęłam książek, tylko pożyczałam, sama czytałam po jednym razie ebooki), widziałam obie ekranizacje. Zmierzch lubię, Harry'ego uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vampirzyca1995 zmierzch górą 05.09.10, 17:22 Prawda jest taka za zmierzch zdobył popularnosc po pierwszej czesci a hp nie bardzo......................wszedzie pisza o sadze zmierzch bo widzą ze ma dużo fanów...................nic nie mam do Harrego Pottera...............ale ona przesadziła................ZMIERZCH jest zupełnie inny i nie ma co porownywac 2 innych swiatów .....a to ze zmierzch sprzedaje seks to jest P.ojebane........ja sie z tym nie zgadzam w sumie rzecz biorąc Emma nie ma racji Ps. kocham SAGE ZMIERZCH Odpowiedz Link Zgłoś
fankaxd Nowa Seria , z NOWYMI aktorami ? 05.09.10, 18:59 W zmierzchu mają się pojawić nowi aktorzy .. Wiecie kto? o.O ? Poznajecie Go .. ? infobot.pl/r/1P9Y Odpowiedz Link Zgłoś
jay_bieber ci którzy te filmy porównują są... dziwni :pp 05.09.10, 17:28 nie rozumiem jak w ogóle mmożna porównywać HP do zmierzchu! zgadzam sie całkowicie z Emmą Odpowiedz Link Zgłoś
vampirzyca1995 durnie 05.09.10, 17:41 hahahahahahaha..............hp klasyką.................chyba bajeczką dla dzieci ...................hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
coldprincess Re: durnie 09.09.10, 16:12 do wampirzycy1995. Sądząc po Twoich wypowiedziach i Twoim opisu do profilu w ogóle nie wiesz co piszesz, a tym bardziej nie masz 15lat, no chyba, że jesteś cofnięta odrobinę w rozwoju. Kochanie, po czym stwierdzasz, że ten twój obsra.ny zmierzch jest lepszy od Harryego? Hmm? To jest tania książeczka opowiadająca o wieeeeelkiej o ale to wielkiej wprawdzie nierealnej miłości wampira i nieudolnej dziewczyny. Większość stronic książki zajmują dialogi, a jakie dialogi? -Kocham Cię Edward -Ja Ciebie też Bella. I to cała magia tej książki. Oh jeszcze wspomnę, że ta powieść została zlepiona z trzech innych, ale Ty pewnie nie wiesz o jakie książki mi chodzisz, bo przed oczami masz zapewne Roberta Pattinsona z namalowaną klatą. Ale przecież Harry mu nie dorównuje, no nie? Dodam, że Harryego nie czytają tylko napalone na Roba fanki, ale też dorośli ludzie. I tak na marginesie więcej się sprzedało książek o Harrym niż o tłajlajcie. No ale Zmierzch jest lepszy. Następnym razem jak coś napiszesz, skarbie - pomyśl. Pozdrawiam coldprincess Odpowiedz Link Zgłoś
xizax95 Re: durnie 09.09.10, 16:40 ej no sory ale ty tez moglabys pomyslec zanim cos napiszesz, bo to ze harry sprzedal wiecej ksiazek niewiele swiadczy przy tym ze zmierzch jest dopiero od 5 lat a nie 13 jak hp, a skoro piszesz o doroslych to znam o wiele wiecej ludzi doroslych ktorzy czytali zmierzch niz pottera Odpowiedz Link Zgłoś
coldprincess Re: durnie 09.09.10, 16:55 Chyba mnie źle zrozumiałaś. Czy ja napisałam, że Zmierzch jest od pięciu lat? Nie. I nie napisałam, że dlatego, że Zmierzch sprzedał mniej książek, jest dla dzieci. I bardzo dobrze, że znasz więcej dorosłych osób którzy przeczytali zmierzch niż pottera (choć to trochę nie realne żebyś z każdym o tym rozmawiała, ale cóż) znaj sobie. fakt jest faktem, że Harry zawsze pozostanie lepszą książką niż Zmierzch. Tak uważają krytycy i większość ludzi (nie patrz 13l-16l). Odpowiedz Link Zgłoś
2468 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 19:09 Nie za dużo w zmierzchu seksu.( oprócz przed świtem). No cóż przez 3 części ta książka wydawała mi się cholernie ocenzurowana. Dziewczyna jest prawicowa i tyle ;p Odpowiedz Link Zgłoś
nawiedzona_0 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 20:08 Sczerze mówiąc, nie lubie Zmierzchu, a kocham Harry'ego Pottera, ale Emma zachowała się dziwnie... Ale co do jednego się zgadzam 'Harry Potter to nie Zmierzch' i trzymajmy się tego! Odpowiedz Link Zgłoś
pauu26 Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 05.09.10, 23:09 po prostu stwierdziła oczywisty fakt. HP to nie Zmierzch. Harrego czytałam i oglądałam od 8 roku życia i mi się nie znudził, a Zmierzch... Zobaczymy, czy za 3 lata którakolwiek z jego wielkich fanek dalej będzie tym tak podniecona. Odpowiedz Link Zgłoś
geniaaa Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 06.09.10, 21:16 pojechałaa. ; pp Odpowiedz Link Zgłoś
bliss. Re: Emma: "Harry Potter to nie Zmierzch!" 08.09.10, 22:31 Ciężko co prawda porównać jako tako te dwie produkcje, ale jednak Zmierzch jest za słodki i niedopracowany jak dla mnie. I mówię to jako fanka obydwu dzieł Odpowiedz Link Zgłoś
imperativ zgadzam się w 100 % . <3 08.09.10, 22:36 HP saga , to są filmy które można ogądać cały czas, bez względu na wiek.. A Zmierzch to 'zajebisty' film, który aktualnie jest sławny, ale po ostatniej części ta sława ucichnie, a po Potterze nigdy. <3 HP to moje dzieciństwo, <333 Odpowiedz Link Zgłoś
kaley033 Re: Emma ma rację!!!! 09.09.10, 07:28 I dobrze! Ma racje! Tego nawet nie warto porównywać. Zmierzch to dno, a Harry Potter jest coś wart. Nie mogę się doczekać ostatniego filmu. Harry Potter górą!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yourbadream Prawda 09.09.10, 15:21 Harry Potter to nie Zmierzch, a ludzie lubią obie sagi porównywać, choć to zupełnie inne książki. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona_fanka46 Zgadzam się. 09.09.10, 15:34 'Harry Potter' powstał dużo wcześniej od tego całego 'Zmierzchu'. I po prostu nie rozumiem jak można porównywać wspaniałego Pottera, do beznadziejnego filmu jakim jest 'Twilight'. Książka jest dużo lepsza, jednak nawet w 10% nie jest tak dobra jak HP ; ** Odpowiedz Link Zgłoś
sophie17 MOJE ZDANIE 09.09.10, 15:49 Oczywiście że Harry nie jest to zmieszch!!! To jagby poruwnywać guwno i kwiat ( guwno w tym przypadku do zmieszch) Pozdrawiam fanów Harego Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaka : ) 14.09.10, 16:04 Lubiłam Zmierzch , za czasów pierwszej części, kiedy na premierę przyszło 15, góra 25 osób, wtedy to naprawdę wydawało się fajne... Kupiłam książki, spodobała mi się bardziej, niż film. Byłam fanką ! Ale potem się zmieniło ... Cały czas w bravo o tym pisali, zaczęły powstawać blogi o tematyce '' Kocham Zmierzch, Kocham Rob'a / Edzia ''. Niektóre nastolatki, zaczęły opisywać jak one to kochają. Zrobiło się to popularne, zyskało fanów, kiedy chciałam pójść na ,, Zaćmienie '', wszystkie miejsca na tydzień były zarezerwowane. Dziewczyny zaczęły widzieć w tym tylko '' seksownego '' Pattinsona. Zaczęły kochać Edwarda, płakały bo nie istnieje ! Później powstały gadżety, saga zrobiła się monotonna i nudna ( przy ,, Księżycu w Nowiu '' normalnie spałam : / ) Wokół niej zrobiło się zamieszanie. Została już tylko 4 ( ostatnia ) część i za 3-4 lata nikt już nie będzie o tym pamiętał . Osobiście nie przestałam czytać książek o tematyce wampirów, ale wolę książki takie jak : '' Wywiad z wampirem '' , '' Pamętniki wampirów '', saga ,, Martwy aż do zmroku'' ( ,, Czysta krew '' ). Tam się naprawdę coś dzieje, a nie tylko ! - Edward, Edward ukąsisz mnie wreszcie ? - Nie, Bello. Za bardzo cię kocham, żeby zorbić ci krzywdę. Zgadzam się z Emmą. I w 100 % wolę Harrego : ) Pozdrawiam ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
heartly88 Fantazy i romans, tego nie da się porównać, więc.. 09.09.10, 15:50 Moim zdaniem Emma ma rację, już dawno zaczęto porównywać HP i zmierzch, więc poprostu sprostowała, że ci co porównują źle robią. Zmierzch i HP to zupełnie inne opowieści. Jak można porównać romans i fantazy? To poprostu nie możliwe. Ja lovciam fantazy więc HP jest moim zdaniem lepszy, ale dla dziewczyn lubiących romanse to zmierzch będzie fajniejszy... To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś