kotek.bieberka 20.11.10, 18:56 Błagam was ! pomóżcie mi ułożyć wiersz o śląsku... Ps. Bez obraźliwych komentarzy... ; / Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miastowa. Re: Wiersz o śląsku ; // 20.11.10, 19:21 nie potrafię ci pomóc . ; / sorki. Odpowiedz Link Zgłoś
jonatte_ Re: Wiersz o śląsku ; // 20.11.10, 19:27 Pewnie. My napiszemy za Ciebie wiersz, a Ty za lenistwo dostaniesz 5. Musisz trochę pomyśleć, a komputer Ci w tym nie pomoże. Życzę powodzenia, jonatte_ Odpowiedz Link Zgłoś
crezyyy ;]] 20.11.10, 19:30 to nie ja wymysliłam tylko z googli. xddd Dolny Śląsk Dolny Śląsku kraino krosien tkackich, kopalń pól uprawnych, ludzi pięknych, mądrych, pracowitych. Wrocławiu - stolico marzeń małych chłopców o bystrych oczach oświetlonych twoim blaskiem, przodowniku duszy, wyznaczniku talentu, mieście ambicji i wiedzy, kultury, wyniosłych ludzi. Kraino - słowniku pierwszych najważniejszych słów, rozżarzonych miłością, jawisz się jak mityczny jednorożec, odciskasz się w mej pamięci liściem kasztana, polnym kwiatem, ulica Świdnicka, góra Śnieżki. Jak mam cię wyśpiewać moja mała ojczyzno pomiędzy górami Sowimi a Odra, Nysa i Karkonoszami, którym językiem wyszeptać: Polaka, Niemca, Czecha, jakim akcentem: wileńskim, lwowskim, nowogrodzkim, matko stu narodów, dwóch cywilizacji, jakim krajobrazem opisać dziecinne marzenia, wiatry górskie, smak szczawiu, kolor przepysznej czereśni, cokolwiek powiem, napisze, zawsze w tym odnajdę czułość i miłość mojego wspaniałego miasteczka Pieszyce: Jaka to miłość czyni emigrantów w dalekiej Ameryce bogatymi w planach wyobraźni, w których pachnie koniczyna, zamienia chłopców dmących w trąbki rak w zwiastuny czegoś wielkiego przyjaźni miast i ludzi: Świdnica wraz z Wałbrzychem na powitanie wyciąga rękę, Sobótka przyroda po prasłowiańsku wita, Nowa Ruda i Bolesławiec zapraszają na przechadzkę, a Kłodzko na wieczory polsko- czeskie przy ognisku. Kudowa, Lądek Zdrój pachną świeżością, Jelenia Góra wraz ze Szklarska Porębą na odpoczynek wzywa. Ktoś powie, ze w Legnicy najlepiej, bo jakże jej nie pokochać. Najsłodsze dziewczyny są w Bielawie, tym z Dzierżoniowa, Wolowa, Bogatyni, Strzegomia tez słodyczy nie brakuje. Najpiękniejszy jest Dolny Śląsk jesienią, gdy zieleń w złoto i purpurę się zamienia, gdy cebulowe pola z Jordanowa otula mgłą, a ptaki zaprzestają sporów z latem w Ząbkowicach Śląskich, Kamieńcu Ząbkowickim, Lubiniu, Polkowicach. Bociany spod Kamiennej Góry do odlotu się szykują w długa podroż. Jak po tylu latach rozłąki wskrzesić zapach złotej renety smak pstrąga z Walimia, jak uchwycić majestatyczność sadu spod Ziębic, Głogowa czy Milicza, który malarz w Ameryce namaluje brzęk powietrza tłuczonego skrzydłem bociana? Mój dom Dolny Śląsk leży w środku serca mego, pamiętam go w kadzideł dymie, dzwonach glosie św. Antoniego, deszczu, śniegu splocie rak jedynym naszyjniku m Odpowiedz Link Zgłoś
shewerewolf ` 20.11.10, 19:29 No nie wiem... coś tam węgiel, coś tam kopalnie. Coś tam Bercik xD Odpowiedz Link Zgłoś
szprotka02 <3 22.11.10, 19:14 kocham śląsk ale pomysłu ni mom ale życze ci owodzenia <3 Odpowiedz Link Zgłoś