Dodaj do ulubionych

Fotografia - wskazówki

14.03.11, 09:01
Czy mógł by ktoś mi podać wskazówki, jak robić dobre zdjęcia?
Np. https://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/184231_157814607607144_100001358174334_305117_1866094_n.jpg albo https://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/184041_155451974510074_100001358174334_292653_3371603_n.jpg
Obserwuj wątek
    • klaudia_25 Tsaaa. Kup lustrzankę xDD 14.03.11, 09:11
      • ladies_frutti Re: Tsaaa. Kup lustrzankę xDD 14.03.11, 09:17
        Mam lustrzankę firmy Konica Minolta.
    • nickicarter Re: Fotografia - wskazówki 14.03.11, 10:32
      chodze do szkoły fotograficznej więc mam nadzieje że ci pomoge . Nie musisz na początek kupować lustrzanki , jeśli już masz to ok . te zdjęcia co widziałam sa dobre w portrecie propounje bardziej popracować nad światłem , w pomieszczeniu zrobić to tak żeby bylo bliżej okna ale żeby znów nie oświetlało połoy twarzy . Żeby zdjęcie było dobre musisz mnieć pomysł i nad nim pracować zrobić kilkanaście ujęc tego samego zdjęcia i patrzeć które ci najlepiej wyszło . Wtedy będziesz wiedzieć jak robić zdjęcie w danym terenie pozycji itp . A dobrze jest troche pooglądać zdjęć ludzi którzy zajmują się już tym troche może tamte zdjęcia pomogą ci się czegoś nauczyć . Polecam portal : plfoto.com Tam jest wiele dobrych prac może od nich sobie cos upatrzysz .
      Mam nadzieje że pomogłam . kisskiss
    • klaudiau11 ; d 14.03.11, 14:01
      przydałby się jakiś dobry aparat . ; D
    • monik4 Re: Fotografia - wskazówki 14.03.11, 14:09
      nie znam se na tym hehe ale w mojej szkole niedawno zrobiono klasę fotograficzną ^^
    • bizzbee Re: Fotografia - wskazówki 14.03.11, 21:04
      żeby uzyskac efekt jak na zdjęciach pokazanych przez ciebie wystarczy dość dobra cyfrówka, lub jakaś lustrzanka. zwykłe zdjęcia, nic ciekawego.
    • ladies_frutti Odświeżam... 15.03.11, 17:26
    • dagmarka1998 nie mam pojęcia 15.03.11, 17:54
    • ejjj_ty_xd Re: Fotografia - wskazówki 15.03.11, 18:02
      uważaj! bo niektórzy jak ci tu poradzą. są osoby, które się znają, ale większość tylko tak udaje...
    • rastamanka Re: Fotografia - wskazówki 15.03.11, 18:20
      www.fotoporadnik.pl/ ; ) A poza tym polecam Ci strony takie jak digart.pl, plfoto.com itd ; ] smilesmile
    • frydka tuu ;) 15.03.11, 18:34
      Jesteś śliczna ; ))
      drugie zdj.jest bardzo dobre.Pierwsze ma coś w sobie chociaż , uważam że źle jesteś ułożona, coś nie tak z tą ręką.Polecam stronę "Szeroki kadr". dozo się z niej nauczysz,ja uczę się u kuzyna i na tej stronie . wink) Powodzenia ; )

Jaki masz aparat?
    • madzia2710 Re: Fotografia - wskazówki 15.03.11, 18:54
      1. Musisz mieć dobry aparat. Najlepiej lustrzankę...
      2. Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie to jest zrobione w trybie makro i możesz go często używać.
      No sama nie wiem. Trzeba mieć talent do robienia zdjęć...
    • mileyselfan Re: Fotografia - wskazówki 15.03.11, 19:01
      Na pewno musisz wybrać jakiś ciekawy temat. Ja na przykład uwielbiam fotografować przyrodę. Druga sprawa to dobry aparat i umiejętność obsługiwania się nim. Jest wiele funkcji pomocnych w robieniu zdj. Trzecia sprawa to obrupka w kompie. To co nie wyjdzie (jakieś niedoskonałości) można usunąć w kompie.
      • koloorowa. Re: Fotografia - wskazówki 15.03.11, 19:19
        ja też się tym interesuje. cały czas się staram i nawet robie fajne zdjęcia, ale do mojej kumplei która jest w moim wieku, strasznie dużo osób sie zgłasza. bierze kase, ale tak mega robi, że szok xd;d
    • karolla06 Re: Fotografia - wskazówki 15.03.11, 19:11
      hej chcę iść do szkoły fotograficznej i chodzę na specjalne zajęcia więc myślę że ci będę mogła pomóc
      musisz mieć dobre oświetlenie na twarz lub przedmiocie nie może być bardzo mocno białych plam bo wyglądają jakby były wycięte smile gdy pojawia się cień na twarzy musi być dobrze rozłożone tak jak jest powyżej jest dobrze smile gdy na zdjęciu przy szyi powstanie ci cień jest źle ustawione światło smile zdjęcia dobrego nie zrobisz za pierwszym razem musisz próbować ustawiać różnie światło a później zobacz sobie je na komputerze przyjrzyj się mu dokładnie czy nie jest prześwietlone czy nie za ciemne : ) a i co jest ważne gdy na zdjęciu utniesz np czubek głowy z każdej strony musi być trochę ucięte
      ostatnio mieliśmy taki temat i napisałam ci w skrócie to co zapamiętałam
      mam nadzieję że ci pomogłam i że nie będziesz miała problemów ( przy ustawieniu światła ) kiss***
    • szatynka O. 15.03.11, 19:16
      Skoro masz lustrzankę to co Ci szkodzić poczytać instrukcję lub iść w kierunku praktyki, praktyki i jeszcze raz praktyki? Dobra, w każdym razie masz w lustrzance tryby PASM (przynajmniej mieć powinnaś) i to na nich każda osoba kupująca lustrzankę powinna się opierać bo zdjęcia z auto zrobisz na zwykłej małpiatce. Pierwsze jak i drugie zdjęcie jest zrobione zapewne na trybie manualnym ''M'', chociaż może na ''A''? Oba dają możliwość manewrowanie ostrością i rozmyciem tła. Na trybie ''M'' możesz ustawić zarówno przysłonę ''F'' jak i czas otwarcia migawki/strefę twórczą/autofokusa/balans bieli/ostrość (centralna, szeroka, punktowa), zaś na trybie ''A'' wszystko co wyżej prócz czasu otwarcia migawki. Jeśli w lustrzance masz LiveView czyli podgląd na żywo to wystarczy poszperać w opcjach i pobawić się pokrętłem czasu otwarcia migawki (co pozwala na manewrowanie światłem na zdjęciach), zaś przysłona musi być jak najniższa, ażeby było jak najbardziej rozmazane tło. Przyda Ci się też pojęcie głębia ostrości zazwyczaj na portretówkach pożąda się małej głębi, by uwydatnić główny element i rozmazać tło, duża głębia pomaga uwydatnić każdy szczegół. Poczytaj o tym.

Ażeby zrobić takie zdjęcie to:

- tryb manualny ''M''
      - światło dzienne najlepiej
      - mała głębia ostrości
      - niska przysłona
      - czas migawki zależy od światła musisz sama na to wpaść (najlepiej amatorom ustawiać to przy pomocy białej kartki. Im bardziej rzeczywista na zdjęciu tym lepiej ustawiony czas otwarcia migawki)
      - Iso jak najniższe czyli 100 (ażeby nie popsuć efektu jakimiś szumami czy innymi mało pożądanymi efektami)
      - autofukusa zostaw na automacie
      - balans bieli na światło dzienne weź
      - obszar ostrości punktowy jeśli autoportret będzie wykonany pod innym kadrem niż centralny
      - strefa twórcza : portret (możesz pobawić się nasyceniem bo nadaje specyficzny efekt zdjęciu)

No to tyle. Próbuj, próbuj i jeszcze raz próbuj, a dasz radę. Mam nadzieję, że pomogłam. Powodzenia.
    • thechocolate boże LUDZIE! 15.03.11, 19:17
      Jak widzę te posty " Kup sobie lustrzankę" itp, to mam ochotę kogoś walnąć! Ludzie!!! Przecież to nie aparat jest najważniejszy. Żeby robić dobre zdjęcia trzeba mieć przede wszystkim chęć, trzeb być dobrze zapoznanym ze swoim aparatem, trzeba umieć ustawić dużo rzeczy(jak odpowiednie oświetlenie, dobry kadr, dobrze dostosować migawkę, ustawić przysłonę odpowiednia, odpowiednia głębia ostrości itd...)
      Jak mówią ludzie: "To, że masz aparat i umiesz nacisnąć spust migawki to nie znaczy, że jesteś fotografem i umiesz robić zdjęcia). Jak chcesz to mogę udzielić ci trochę pomocy poza tym tematem, np. na gg czy pw.

thechocolate
      • szatynka Brawo thechocolate. 15.03.11, 19:22
        Wiadomo, że jakość małpiatki to nie jakość lustrzanki, ale do cholery, żeby raczkować na lustrzance to trzeba opanować cyfrówkę. Zresztą uważam, że liczy się kreatywność, ale dziewczyna wyżej pisała, że ma lustrzankę, więc zupełnie nie ogarniam tych komentarzy.
    • karolla06 Re: Fotografia - wskazówki 15.03.11, 19:19
      zauważyłam że dużo osób pisze że należy mieć dobry aparat to nie prawda wystarczy zwykła cyfrówka smile przyjrzałam się twoim zdjęciom 1 jest prześwietlone w jednym miejscu robi sie biała plama o której pisałam w wcześniejszym komentarzu i to właśnie wygląda jakby był kawałek zdjęcia wycięty ")
      a jeśli mogę zapytać jaki masz aparat ??
      pozdrawiam ;*
    • akka Re: Fotografia - wskazówki 15.03.11, 19:23
      Z pewnością musisz mieć dobry aparat, a tak po za tym to uważam, że trzeba mieć talent do robienia dobrych zdjęć big_grin
    • ladies_frutti Re: Fotografia - wskazówki 15.03.11, 20:03
      Robię zdjęcia lustrzanką Konica Minolta, choć te zdjęcia były robione aparatem mojego taty.
    • forgetmenot fotografia 15.03.11, 20:15
      Ważna jest praktyka i znajomość techniki robienia zdjęć. Trochę wyobraźni i fajnych pomysłów na zdjęcia też nie zaszkodzi wink Niestety, ale samo posiadanie lustrzanki nie czyni fotografem...Śmieszy mnie, gdy nastolatka (najczęściej) wybłaga u rodziców drogą lustrzankę i już ma się za profesjonalnego fotografa, a najczęściej jej umiejętności kończą się na robieniu sweet foci w lustrzewink
    • avriltoja Re: Fotografia - wskazówki 15.03.11, 20:24
      aparat nie jest az tak ważny, tu chodzi o dobre 'oko' fotografa.
      • witka Re: Fotografia - wskazówki 15.03.11, 21:07
        Na pewno zdj musi być ciekawe i musi posiadać miejsce na którym skupi swój zwrok. Trzeba pamiętać także o dobrym świetle i jakości, a także nie przesadzać z ISO.
    • sercetylkotwoje Re: Fotografia - wskazówki 16.03.11, 17:30
      u nas w szkole jest kółko fotograficzne i jeżeli Ci to pomoże , to jeżeli będziesz chciała robić zdjęcia na dworze przy dużym słońcu nie ustawiaj sie tyłem do słońca tylko przodem do gdy pstrykniesz fotkę pod słońce nic dobrego z tego nie wyjdziecool Jeżeli mi sie cos przypomni to napisze wink
    • madalena Re: Fotografia - wskazówki 16.03.11, 22:04
      musisz popatrzeć na jakiś stronach, ćwiczyć bardzo długo, kiedyś się interesowałam, ale mi przeszło. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka