Dodaj do ulubionych

Wasze metody na uczenie się :D

05.04.11, 19:24
No więc proste pytanie: jak wygląda wasza nauka? Jakie macie metody na uczenie się? Wiem, że niektórzy uczą się np. poprzez przepisywanie np. definicji na inną kartkę big_grin
Obserwuj wątek
    • bad_alex czytam i już. 05.04.11, 19:28
      to też zależy z czego..
      uczę się tylko z historii, bioli i gegry. czytam temat w podr. i już
      • kaka_97_sc Re a ja:-) 08.04.11, 16:21
        Ja przepisuje wszytsko na kartke z zeszytu i podręcznika, a potem nie kuje tego. Tylko czytam pare razy, potem tak po pięciu razach przechodze do nast. definicji i potem znow powtarzam sobie ta pierwszą az w końcu wykujesmirk
    • star_is_best Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 11:42
      żadne big_grin
    • lunka1 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 11:47
      Moje metody to po prostu trzaskanie jak największej ilości testów, nawet takich, jak wczorajszy test szóstoklasisty tongue_out
      edukacja.gazeta.pl/edukacja/1,101865,9379242,Sprawdzian_szostoklasisty_2011___Odpowiedzi.html
      • ladygaga2010 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 19:19
        Ja sobie powtarzam aż zapamiętam.
    • dream_ żadnych konkretnych. 06.04.11, 11:49
      • sylwek11 Re: żadnych konkretnych. 06.04.11, 12:19
        przepisuję na kartkę potrzebne informacje i czytam .xdd A potem robię ściągi i mniej więcej ju umiem . xd
    • tyna606 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 12:29
      Ucze się słuchając spokojnej muzyki przez to zapamiętuje rytm np.słóweksmile
    • pozytywna.ja Re: moje sposoby. 06.04.11, 12:46
      *Początkowo czytam po cichu , z czasem na głos.
      Potrzebne materiały przepisuję na kartkę , potem je czytam .
      Jest to lepsze niż takie wywracanie kartkami w zeszytach .
      *Zdarza się , że pisząc ściągi na karteczce zapamiętuję co pisałam ,
      potem podczas kartkówki nie muszę ściągać.
      *Jak byłam młodsza układałam sobie melodyjkę dodawałam test ,
      który musiałam umieć. Działało.

pozdrawiam . serce
    • anusia310798 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 13:31
      Ja po prostu czytam tematy z podręcznika. Najzwyczajniej w świecie. Pól godziny na cały dział mi wystarczy. Po takiej półgodzinnej nauce dostaję 5, bo mam świetną pamięć wzrokową.
      • klaudia_25 Re: Wasze metody na uczenie się :D 12.07.11, 13:38
        Wow ;o
        30 sekund gapienia się w książkę od matematyki żeby zapamiętać wszystkie kąty tongue_out
    • ticket Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 14:18
      Moja metoda to nieuczenie i mam 4, 5, czasem 6
    • miley Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 14:28
      ja porosu czytam coś 2 - 3 razy i jakoś zapamiętuje ale ja mam pamięć fotograficznąwink
    • julka_18 hmm.. 06.04.11, 14:43
      przepisuję na oddzielną kartkę najważniejsze wiadomości,
      a potem uczę się czytając na głos. wink
    • minji_123 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 15:16
      ja tam się prawie wcale nie uczę bo mi się nie chce xD ale słówka z angielskiego zawsze przepisuję na osobną kartkę, wtedy lepiej mi się uczy ^^
      • annie0310 Re: Wasze metody na uczenie się :D 10.04.11, 09:46
        Zawsze co mi jest potrzebne do nauki to przepisuje na kartkę i potem chodzę po pokoju i czytam sobie na głos i powtarzam i szybko mi się wtedy zapamiętuje.smile
    • justine1495 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 15:57
      Po prostu czytam. ^^
    • g_o_s_i_a Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 15:58
      Nie czarujmy się, niewiele w domu się uczę, i mam dobre stopnie wink.
    • cookies_ . 06.04.11, 16:00
      Ja się uczę wypisując np. jakieś słówka czy coś na kartkę czasem nawet kilka razy a na kartkówce czy spr sobie przypominam w myśli jak to się pisało, no taka pamieć wzrokowa.
      • ala0021 *_* 06.04.11, 16:24
        Hmnn , Na naukę dziennie poświęcam ok.20 min .
        Ale nigdy nie umiem uczyć się w spokoju , Zawsze muszę robić fikołki lub coś takiego.. xd (To co że mówią że mam ADHD)
        Podobnie jak powyżej spisuje daty lub słówka na osobną kartkę , nawet jak jest tego bardzo dużo... I tylko to mi wystarczy , Jak coś zapisuje np. Ściąga to już wiem wszystko i nie muszę jej używać ;]
        Pozdroo ! ; **
        PS. Zakładam chyba klub na zlikwidowanie sqll , ktoś chętny ?;D haha <33
        • espinozaa Re: *_* 06.04.11, 17:16
          Przepisuje na osobna kartke i sobie to czytam lub wkuwam na pamięć ;d
    • artur000000 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 17:16
      Ja posiadam specjalny program do pisania ściąg, fajnie drukuje i bez zbędnych manewrów można od razu określać szerokość ściągi dokładną długość. Sami zobaczcie sk9.pl/fc10ed
      • madame_tangled Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 17:31
        jeśli chodzi o języki to w pokoju mam poprzyklejane karteczki z różnymi słówkami
        przedmioty ścisłe - definicje i wzory przepisuję na kartki i przyklejam nad biurkiem
        przedmioty humanistyczne - robię sobie na kartkach streszczenia rozdziałów i wyszczególniam najważniejsze rzeczy, a daty z historii trzymam przyklejone nad biurkiem smilesmilesmile
        • crazy...girl Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 17:38
          mi szybko wchodzą w głowę teksty piosenek, więc śpiewam sobie wiadomości i tak się ucze big_grin
    • enigmatic91 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 18:01
      Aaa ja sciągam surprised big_grin
    • pauline_demi Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 18:48
      Zależy z czego. Np z gegry czy fizyki powtarzam kilkakrotnie dany temat i mniej więcej umiem (zależy to też od tego czy dany temat mi łatwo wchodzi czy nie) ale np z historii to podkreślam fragmenty w podręczniku a później wygłaszam monolog komuś np koleżance na dane zagadnienie. Ale ta metoda chyba troszkę zawodzi bo mam aktualnie z historii kilka dwój i jedną tróję a chciałabym na koniec roku czwórkę uncertainuncertain
    • trufla Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 20:04
      Rzeczywiście piszę sobie potrzebne zagadnienia na karteczkach. Tak jest łatwiej...
    • riki1246 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 20:15
      Ja na kartce piszę potrzebe mi rzeczy i później to czytam . Jeśli mi nie wchodzi do głowy służy mi to później jako ściąga . Ale wchodzi .
      Bardzo polecam ten sposób .

Pozdrawiam riki1246
      • laney. Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 20:25
        Ja, mimo, że czasem gadam (wink), to bardzo dużo zapamiętuję z lekcji, ale jestem wzrokowcem, więc często przepisuję różne rzeczy albo staram się zapamiętać jak np. wyglądała moja notatka. Fajna metoda, można stosować kolorowe długopisy, bo ułatwiają zadanie.tongue_out
        • jessicakaulitz Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 20:42
          Czytam kawałek tekstu, powtarzam go, dopóki nie zapamiętam, czytam inne i robię podobnie. Potem powtarzam całość.
    • aguuu__ Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 21:40
      chwile czytam jakiś rozdział i idę coś zjeść, potem znowu czytam to coś rysuję, czytam rozdział i piszę w pamiętaniku xd
    • kakusiaa__ Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 22:31
      czytam kilka razy i zapamiętuje : DD .
    • madalena Re: Wasze metody na uczenie się :D 08.04.11, 15:10
      czytam i tyle.
      • wera0074 Re: Wasze metody na uczenie się :D 08.04.11, 15:44
        mapka mentalnabig_grin
        • hopeandsmile Re: Wasze metody na uczenie się :D 08.04.11, 15:46
          wypisuję najważniejsze rzeczy kolorem na kartce, powtarzam kilkanaście razy na głos, wymyślam skojarzenia itp.
    • lady_cat Wasze metody na uczenie się :D 08.04.11, 15:58
      nic skomplikowanego .
      temat np z histori : cyztam raz i pamiętam już wszystko na pamięc. słóka - raz przeczytam i juz potrafię. mam po prostu bardzo dobra pamięć. aha, jeszcze robię na zasadzie skojarzeń, albo np. na mapie państwa, cyz rzeki wg alfabetu jakos je układam.
    • hooodooo Re: Wasze metody na uczenie się :D 08.04.11, 16:13
      poprzez robienie ściąg.
      tzn. robię ściągę na kartce i potem jej nie używam ale wszystko umiem XD
      tylko sobie jeszcze powtórzę przed lekcją.
      • msthic Re: Wasze metody na uczenie się :D 08.04.11, 16:30
        biorę zeszyt i powtarzam to co najważniejsze . czasem robię ściągę jeśli wiem, że na sprawdzianie będzie się dało ściągać, bo niestety na niektórych lekcjach to niewykonalne i musisz liczyć tylko na swoją wiedzę ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka