bambino 05.04.11, 19:24 No więc proste pytanie: jak wygląda wasza nauka? Jakie macie metody na uczenie się? Wiem, że niektórzy uczą się np. poprzez przepisywanie np. definicji na inną kartkę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bad_alex czytam i już. 05.04.11, 19:28 to też zależy z czego.. uczę się tylko z historii, bioli i gegry. czytam temat w podr. i już Odpowiedz Link Zgłoś
kaka_97_sc Re a ja:-) 08.04.11, 16:21 Ja przepisuje wszytsko na kartke z zeszytu i podręcznika, a potem nie kuje tego. Tylko czytam pare razy, potem tak po pięciu razach przechodze do nast. definicji i potem znow powtarzam sobie ta pierwszą az w końcu wykuje Odpowiedz Link Zgłoś
lunka1 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 11:47 Moje metody to po prostu trzaskanie jak największej ilości testów, nawet takich, jak wczorajszy test szóstoklasisty edukacja.gazeta.pl/edukacja/1,101865,9379242,Sprawdzian_szostoklasisty_2011___Odpowiedzi.html Odpowiedz Link Zgłoś
ladygaga2010 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 19:19 Ja sobie powtarzam aż zapamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek11 Re: żadnych konkretnych. 06.04.11, 12:19 przepisuję na kartkę potrzebne informacje i czytam .xdd A potem robię ściągi i mniej więcej ju umiem . xd Odpowiedz Link Zgłoś
tyna606 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 12:29 Ucze się słuchając spokojnej muzyki przez to zapamiętuje rytm np.słówek Odpowiedz Link Zgłoś
pozytywna.ja Re: moje sposoby. 06.04.11, 12:46 *Początkowo czytam po cichu , z czasem na głos. Potrzebne materiały przepisuję na kartkę , potem je czytam . Jest to lepsze niż takie wywracanie kartkami w zeszytach . *Zdarza się , że pisząc ściągi na karteczce zapamiętuję co pisałam , potem podczas kartkówki nie muszę ściągać. *Jak byłam młodsza układałam sobie melodyjkę dodawałam test , który musiałam umieć. Działało. pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
anusia310798 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 13:31 Ja po prostu czytam tematy z podręcznika. Najzwyczajniej w świecie. Pól godziny na cały dział mi wystarczy. Po takiej półgodzinnej nauce dostaję 5, bo mam świetną pamięć wzrokową. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudia_25 Re: Wasze metody na uczenie się :D 12.07.11, 13:38 Wow ;o 30 sekund gapienia się w książkę od matematyki żeby zapamiętać wszystkie kąty Odpowiedz Link Zgłoś
ticket Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 14:18 Moja metoda to nieuczenie i mam 4, 5, czasem 6 Odpowiedz Link Zgłoś
miley Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 14:28 ja porosu czytam coś 2 - 3 razy i jakoś zapamiętuje ale ja mam pamięć fotograficzną Odpowiedz Link Zgłoś
julka_18 hmm.. 06.04.11, 14:43 przepisuję na oddzielną kartkę najważniejsze wiadomości, a potem uczę się czytając na głos. Odpowiedz Link Zgłoś
minji_123 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 15:16 ja tam się prawie wcale nie uczę bo mi się nie chce xD ale słówka z angielskiego zawsze przepisuję na osobną kartkę, wtedy lepiej mi się uczy ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
annie0310 Re: Wasze metody na uczenie się :D 10.04.11, 09:46 Zawsze co mi jest potrzebne do nauki to przepisuje na kartkę i potem chodzę po pokoju i czytam sobie na głos i powtarzam i szybko mi się wtedy zapamiętuje. Odpowiedz Link Zgłoś
justine1495 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 15:57 Po prostu czytam. ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
g_o_s_i_a Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 15:58 Nie czarujmy się, niewiele w domu się uczę, i mam dobre stopnie . Odpowiedz Link Zgłoś
cookies_ . 06.04.11, 16:00 Ja się uczę wypisując np. jakieś słówka czy coś na kartkę czasem nawet kilka razy a na kartkówce czy spr sobie przypominam w myśli jak to się pisało, no taka pamieć wzrokowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ala0021 *_* 06.04.11, 16:24 Hmnn , Na naukę dziennie poświęcam ok.20 min . Ale nigdy nie umiem uczyć się w spokoju , Zawsze muszę robić fikołki lub coś takiego.. xd (To co że mówią że mam ADHD) Podobnie jak powyżej spisuje daty lub słówka na osobną kartkę , nawet jak jest tego bardzo dużo... I tylko to mi wystarczy , Jak coś zapisuje np. Ściąga to już wiem wszystko i nie muszę jej używać ;] Pozdroo ! ; ** PS. Zakładam chyba klub na zlikwidowanie sqll , ktoś chętny ?;D haha <33 Odpowiedz Link Zgłoś
espinozaa Re: *_* 06.04.11, 17:16 Przepisuje na osobna kartke i sobie to czytam lub wkuwam na pamięć ;d Odpowiedz Link Zgłoś
artur000000 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 17:16 Ja posiadam specjalny program do pisania ściąg, fajnie drukuje i bez zbędnych manewrów można od razu określać szerokość ściągi dokładną długość. Sami zobaczcie sk9.pl/fc10ed Odpowiedz Link Zgłoś
madame_tangled Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 17:31 jeśli chodzi o języki to w pokoju mam poprzyklejane karteczki z różnymi słówkami przedmioty ścisłe - definicje i wzory przepisuję na kartki i przyklejam nad biurkiem przedmioty humanistyczne - robię sobie na kartkach streszczenia rozdziałów i wyszczególniam najważniejsze rzeczy, a daty z historii trzymam przyklejone nad biurkiem Odpowiedz Link Zgłoś
crazy...girl Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 17:38 mi szybko wchodzą w głowę teksty piosenek, więc śpiewam sobie wiadomości i tak się ucze Odpowiedz Link Zgłoś
pauline_demi Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 18:48 Zależy z czego. Np z gegry czy fizyki powtarzam kilkakrotnie dany temat i mniej więcej umiem (zależy to też od tego czy dany temat mi łatwo wchodzi czy nie) ale np z historii to podkreślam fragmenty w podręczniku a później wygłaszam monolog komuś np koleżance na dane zagadnienie. Ale ta metoda chyba troszkę zawodzi bo mam aktualnie z historii kilka dwój i jedną tróję a chciałabym na koniec roku czwórkę Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 20:04 Rzeczywiście piszę sobie potrzebne zagadnienia na karteczkach. Tak jest łatwiej... Odpowiedz Link Zgłoś
riki1246 Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 20:15 Ja na kartce piszę potrzebe mi rzeczy i później to czytam . Jeśli mi nie wchodzi do głowy służy mi to później jako ściąga . Ale wchodzi . Bardzo polecam ten sposób . Pozdrawiam riki1246 Odpowiedz Link Zgłoś
laney. Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 20:25 Ja, mimo, że czasem gadam (), to bardzo dużo zapamiętuję z lekcji, ale jestem wzrokowcem, więc często przepisuję różne rzeczy albo staram się zapamiętać jak np. wyglądała moja notatka. Fajna metoda, można stosować kolorowe długopisy, bo ułatwiają zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jessicakaulitz Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 20:42 Czytam kawałek tekstu, powtarzam go, dopóki nie zapamiętam, czytam inne i robię podobnie. Potem powtarzam całość. Odpowiedz Link Zgłoś
aguuu__ Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 21:40 chwile czytam jakiś rozdział i idę coś zjeść, potem znowu czytam to coś rysuję, czytam rozdział i piszę w pamiętaniku xd Odpowiedz Link Zgłoś
kakusiaa__ Re: Wasze metody na uczenie się :D 06.04.11, 22:31 czytam kilka razy i zapamiętuje : DD . Odpowiedz Link Zgłoś
hopeandsmile Re: Wasze metody na uczenie się :D 08.04.11, 15:46 wypisuję najważniejsze rzeczy kolorem na kartce, powtarzam kilkanaście razy na głos, wymyślam skojarzenia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_cat Wasze metody na uczenie się :D 08.04.11, 15:58 nic skomplikowanego . temat np z histori : cyztam raz i pamiętam już wszystko na pamięc. słóka - raz przeczytam i juz potrafię. mam po prostu bardzo dobra pamięć. aha, jeszcze robię na zasadzie skojarzeń, albo np. na mapie państwa, cyz rzeki wg alfabetu jakos je układam. Odpowiedz Link Zgłoś
hooodooo Re: Wasze metody na uczenie się :D 08.04.11, 16:13 poprzez robienie ściąg. tzn. robię ściągę na kartce i potem jej nie używam ale wszystko umiem XD tylko sobie jeszcze powtórzę przed lekcją. Odpowiedz Link Zgłoś
msthic Re: Wasze metody na uczenie się :D 08.04.11, 16:30 biorę zeszyt i powtarzam to co najważniejsze . czasem robię ściągę jeśli wiem, że na sprawdzianie będzie się dało ściągać, bo niestety na niektórych lekcjach to niewykonalne i musisz liczyć tylko na swoją wiedzę ... Odpowiedz Link Zgłoś