29.05.11, 11:15
Muszę napisać referat na fizykę, wobec tego wdzięczna byłabym za jakąkolwiek pomoc.
Temat pracy to promieniotwórczość naturalna.
Powinnam uwzględnić : rodzaje i własności promieniowania podczas rozpadu, przykłady pierwiastków promieniotwórczych, jaki rozpad (alfa i beta?), emisja promieniowania (gama?), pozytywne i negatywne przykłady promieniowania jądrowego.
Obserwuj wątek
    • uga0 Re: Fizyka 29.05.11, 11:19
      wpisz se w google o.O
    • favilla Naprawdę myślisz, że ktoś to za ciebie zrobi? 29.05.11, 11:20
      Nie bądź taka leniwa i sama poszukaj coś w google.
      • maritaa Re: Naprawdę myślisz, że ktoś to za ciebie zrobi? 29.05.11, 11:27
        uga0 Dla twojej wiadomości wpisywałam.
        favilla A czy ja napisałam, żeby ktoś to za mnie zrobił ? Nie, więc z łaski swojej nie udzielaj się, bo twoje wypowiedzi nic nie wnoszą.
    • estrellaa Re: Fizyka 29.05.11, 11:33
      nie pomogę , niestety . ja z fizyki tak średnio stoję . poza tym nie ten poziom. kinematykę dopiero zaczynam . ;d
      • charlotte__ Re: Fizyka 29.05.11, 11:34
        Nienawidzę fizyki, więc niestety nie pomogę.
      • maritaa Re: Fizyka 29.05.11, 11:35
        estrellaa My też tego nie przerabialiśmy, dlatego tutaj napisałam.. I do tej pory zastanawiam się po co zgłosiłam się na ochotnika do tej pracy ; C
        • maritaa Re: Fizyka 29.05.11, 11:36
          charlotte__ Nie ty jedna, w ogóle jestem noga z przedmiotów ścisłych ; /
          • charlotte__ Re: Fizyka 29.05.11, 11:46
            Lubię przedmioty ścisłe - biologię, chemię, matę, geografię, ale
            fizyka u mnie jest wyjątkiem.
            • szatynka @charlotte__ 29.05.11, 12:03
              Nie, żeby coś, ale promieniotwórczość jest ściśle związana z chemią, więc - hmm - musisz bardzo ogarniać ten przedmiot skoro piszesz, że lubisz, a nawet o tym nie wiesz.

Do autorki wątku: nie rozumiem Twojego problemu - o rozpadzie alfa i beta jest wszędzie pełno, o promieniowaniu i zakresie rentgenowskim i gamma też - i skoro ''wpisywałaś'' to powinnaś to wiedzieć, wystarczy poczytać i wyłapać najważniejsze informacje, no ale jak się człowiekowi nie chce to trudno. Najpierw się myśli, a potem działa.

Jeny. Internet/książki/artykuły - wciąż za mało, najchętniej to byście chcieli, ażeby wszystko było podane na tacy.
    • kiwi ja tego za ciebie nie zrobię. 29.05.11, 11:47
      poszukaj trochę w necie.
      • maritaa Re: Fizyka 29.05.11, 11:59
        charlotte__ To u mnie jest odwrotnie, lubię polski, historię i wos.
        kiwi Przecież ci nie każę, o. Cały czas szukam, tylko nie mam pojęcia czy to o to chodzi, a wszystkiego przecież nie będę przepisywać.
    • diana_rose Re: Fizyka 29.05.11, 11:58
      przepraszam ale od czego masz internet i książkę?
      • maritaa Re: Fizyka 29.05.11, 12:03
        diana_rose Jak zapewne wiesz, w internecie jest tego od groma i ciut ciut, ale większość z tego jest napisana na poziomie wyższym niż ten, na którym jest moja klasa, więc chyba nie będę im tego czytać, skoro i tak połowy nie zrozumieją.
        A w książce tego nie ma.
        • maritaa Re: Fizyka 29.05.11, 12:04
          Dobra, widzę, że bez sensu było zakładanie tutaj tego wątku. Można do kosza.
        • szatynka Hahahaha. 29.05.11, 12:13
          Możesz to napisać opierając się na ciekawostkach bądź doświadczeniach lub tłumacząc trudne stwierdzenia odpowiednim odnośnikiem. O promieniotwórczości powinny być jakieś filmiki - a przynajmniej o zakresie (czyli gamma chociażby). Możesz dopowiedzieć coś w stylu ''A wiecie, dlaczego zarys naszych kości w badaniu rentgenowskim jest biały? Otóż lampy rentgenowskie (przykładowe źródło promieni X) i klisza fotograficzna (rejestrująca ów promienie) ulega zaczernieniu pod wpływem lampy. Oznacza to, że promienie X są pochłaniane przez daną substancję tym bardziej, im cięższe są atomy, z których jest ona zbudowana. To oznacza, że na zdjęciach rentgenowskich słabo będzie widać mięśnie i skórę człowieka zbudowanych głównie z lekkich atomów (wodoru, węgla, tlenu, azotu), zaś dokładnie ujrzymy zarys naszych kości zawierających ciężkie atomy wapnia''.

Tak trudno? Wysil się.
          • norrmalna . 29.05.11, 12:20
            To jest chemia, ostatnio miałam pracę domową z tych promieniowań. Jak chcesz to mogę ci później skany z książki poprzesyłać, tam o tym jest.
            • charlotte__ Re: . 29.05.11, 12:54
              No nie wiem, to widocznie nie miałam takich tematów
              na chemii, dlatego nawet nie wiedziałam, że mają
              związek z nią. Lubię chemię, ale nie interesuję się
              nią dodatkowo, stąd moja pomyłka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka