Dodaj do ulubionych

twarz - trądzik.

23.06.11, 20:02
Cześć wam. Jak napisałam w temacie, mój problem to właśnie trądzik. Wiem, że było tutaj miliony wątków o trądzikach, pryszczach itp. Ale proszę was doradźcie mi, pomóżcie.
Otóż tak, trądzik zaczął pojawiać mi się jakiś rok temu? może nawet trochę więcej, na początku nie było tych krostek aż tak dużo ale teraz - MASAKRA. Nie mogę patrzeć w lustro, najbardziej obsypane mam czoło ale to są raczej pryszcze (nie wyciskam ich) a na nosie mam pełno czerwonych krostek, nie umiem sobie z tym poradzić, nie mogę patrzeć w lustro. Czyściłam twarz tonikiem UNDER TWENTY, ale to nie za bardzo pomagało. Wczoraj zapytałam mojej mamy co mam z tym zrobić i w ogóle, powiedziała, że mam smarować sobie twarz maścią cynkową i tak też robię. Powiedzcie mi czy to coś pomaga? może znacie jakieś domowe sposoby na trądzik?
* Nie byłam u dermatologa ale chyba pójdę. Jeszcze jedno pytanie - myję twarz mydłem pachnącym jakimś tam, czy to może podrażniać moją skórę i ten trądzik? Ostatnio zastanawiałam się czy nie używać mydła " bambino " jest ono bezzapachowe i nie podrażnia skóry. Bardzo was proszę, napiszcie coś smile
Obserwuj wątek
    • lace Re: twarz - trądzik. 23.06.11, 20:51
      Kup sobie żel, tonik i krem z jednej linii np. z under twenty, którego używasz wtedy nie będziesz musiała używać mydła do twarzy. Stosuj to przez jakiś czas 2-3 miesiące. Jeśli to nie będzie dawać skutku wypróbuj inne kosmetyki lub idź do dermatologa.

P.S Ja używam nuno z Ziaji chyba, że jakimś cudem znajdę Tin Tin wink
      • ashley001 ZNAM jedną maseczke 28.06.11, 10:05
        a w zasadzie pilling soda oczyszczona i troszke wody nałuz na czoło krostki bedą biale i mniej widoczne mi to jak mi coś wyskoczy pomaga wink kiss a i to musić troszkę pomieszać jak juz nalejeż wody
    • heyyeah Re: twarz - trądzik. 23.06.11, 23:13
      Wiesz, powiem ci, że miałam podobny problem. Musisz iść do dermatologa, albo przeczekać.
      Oczywiście nawet najlepszy lekarz nie zastąpi podstawowej higieny.
      Czasami spróbuj wybrać się do kosmetyczki- tylko dobrej! Pamiętaj, że od kosmetyczki zależy czy będzie lepiej czy jeszcze gorzej. Jeśli trafisz na niezbyt utalentowaną w swoim fachu może zrobić ci na twarzy pobojowisko- tego nie chcemy. Idź do droższej, ale takiej, która ma dobrą opinię na mieście.
      Spróbuj kosmetyków, które można dostać w aptekach np. Vichy.
      Wystrzegaj się pełnego makijażu twarzy (podkład, korektor, puder).
      Dieta też wpływa na stan skóry. Jedz zdrowe rzeczy, jak najwięcej warzyw, jak najmniej czipsów, posiadają one substancje, które zalegają w organizmie, a następnie przeradzają się w łój.
      Polecam sport- najbardziej pływanie. Ale nie w basenach, w których woda zawiera dużo chloru. Chlor nie wpływa korzystnie na cerę- wysusza ją.

No. Ja się w każdym razie trądziku pozbyłam, mam nadzieję, że ty też daasz radę.
      • anek1996 Re: twarz - trądzik. 23.06.11, 23:33
        Ja poszłam do dermatologa i to była na prawdę dobra decyzja. Trądzik miałam na pewno pół podstawówki (może od 4 klasy do 1 gim). Używałam wszystkiego co było na rynku i nic.
        Poszłam do dermatologa i zapisała mi coś. Niestety nie pamiętam jak to się nazywa. Pomogło, ale nie pozbyłam się go tak na dobre i nadal miałam trochę krost. Potem zapisała mi coś innego, ale tu było powiedziane, że musze zrobić wszystkie badania krwi. Lek STRASZNIE wysusza skórę i brałam go przez pół roku (około) i pozbyłam się trądziku raz na zawsze. Jestem przeszczęśliwa. serce
      • anek1996 Re: twarz - trądzik. 23.06.11, 23:36
        A właśnie i WYCISKAJ krosty, bo jeśli tego nie zrobisz, zostaną Ci niefajne krosty. tak samo przy wągrach (małe i czarne, najczęściej na nosie).
        Jeśli nie chcesz tego sama robić, to udaj się do kosmetyczki. Musisz to robić od czasu do czasu, aby Ci oczyściła skórę wink
        Wiem, że to nie przyjemne i nienawidziałam tego robić... no ale uroda ma zawsze cenę ;D
        • anek1996 Re: twarz - trądzik. 23.06.11, 23:36
          Pomyliłam się, nie zostaną Ci krosty, tylko dziury po nich. Sorry xD
    • sopwil / 23.06.11, 23:18
      jeżeli nie masz cery naczynkowej, to możesz sobie robic maseczkę z cynamonu. na necie znajdziesz przepis.
      najlepiej jest iśc do dermatologa.
      możesz używac szarego mydła. wink
    • wikuuusss Re: twarz - trądzik. 24.06.11, 00:08
      Odpowiem ci krótko. Miałam taki sam problem i nie mówię, że całkowicie znikł, nie. Na początek powiem ci, że nie warto drastycznie zmieniać diety. Warzywka, owoce i nic do tego to błąd. Zrezygnuj tylko i wyłącznie ze słodyczy, chipsów, powszechnych "zapychaczy". Sport nic ci nie da, jedynie spocisz się bardziej co sprzyja produkcji łoju. Kup coś (tonik, krem) co kompletnie wysusza skórę. Nie wiem jak ty, ale ja wolę mieć suchą skórę ale przez zmian trądzikowych. Ja kupiłam tonik clean&clear, taki który śmierdzi (zawiera alkohol, więc ma zapach podobny do zmywacza do paznokci). To wszystko co musisz robić, ale jeśli się nie poprawi to idź do dermatologa. Może kup suplement diety na trądzik? Może akurat pomoże. Zapomniałam. Zacznij je wyciskać. Czarne musisz wyciskać chusteczką, a po tym przemyć tonikiem. Te duże, ropne także wyciskaj. Dziur nie będziesz miała, chyba, że są to jakieś oooogromne pryszcze : )
    • marcella_ Bardzo wam dziękuję <3 24.06.11, 12:05
      • pola16 Re: Bardzo wam dziękuję <3 24.06.11, 12:13
        Może przetestuj mycie twarzy szarym mydłem? Kiedyś coś o tym słyszałam, więc może zadziała (sama nie miałam tego problemu). Zwykłym mydłem ogólnie nie powinno się myć twarzy, ponieważ wysusza skórę na niej. Najlepiej będzie jeśli wybierzesz się do tego dermatologa, moja znajoma miała ten problem poszła parę razy, zapłaciła dosyć sporo, ale efekt olśniewający. Oczywiście ma jeszcze z tym problem, ale w porównaniu z tym co było to jest nic.
    • igusiaaa Re: twarz - trądzik. 24.06.11, 12:33
      proponuję mydło siarkowe! sama używam i naprawdę wypryski znikają. możesz kupić też w aptece witaminę PP. jest bardzo tania i chyba nawet bez recepty. popytaj przyjaciół, może oni znają jakiegoś dobrego dermatologa i wybierz się do niego. na pewno nie zaszkodzi, a powinien pomóc. jeśli chcesz, by pryszcze nie były bardzo widoczne, użyj jakiegoś fluidu o odcieniu zbliżonym do twojej skóry, lub korektora.
    • sims Re: twarz - trądzik. 24.06.11, 12:42
      Wiesz , Under Twenty z reguły nie działa . Wypróbuj kosmetyki do mycia twarzy z Ziaji z serii TinTin . Ja mam peeling i spisuje się rewelacyjnie smile
    • paulina88 Re: twarz - trądzik. 24.06.11, 18:10
      wybierz sę do tego dermatologa. Ja byłam już na 3 wizytach (mimo iż wyskakują mi tylko przed okresem) we wtorek znowu idę. I to jest tak że przepisuje ci antybiotyk i maść i to się leczy od środka, nic ci nie da że będziesz smarować twarz różnymi kremami itp. Może kup sobie mydlo 'protex' ono jest antybakteryjne i do twarzy akurat. big_grin
    • katastrofa Re: twarz - trądzik. 24.06.11, 22:00
      polecam kosmetyki z serii Tin Tin. wiem, że są już wycofane z produkcji, ale naprawdę są świetnesmile słyszałam też, że dobre są kosmetyki Ziaji z serii Nuno. Ta maść cynkowa podobno jest dobra. Spróbuj też mydła siarkowego. Dostaniesz w każdej aptecesmile
      • schokoboms Re: twarz - trądzik. 25.06.11, 12:12
        Wiem,że te niby "świetne" toniki reklamowane w TV są do dupy! Moja mama była u mojej lekarki { nie wiem czy tak się to odmienia tongue_out ) i ona kazała zejść do apteki, i tam jest taki tonik wykonywany ( chyba ) w aptece.Wiem,że jest w nim spirytus, ten tonik jest w takiej brązowej buteleczce z czerwoną etykietką. big_grin Gdy masz go na receptę kosztuje 1O zł czy nawet mniej.A skuteczny jest w 1OO % wink Nie chce mi się teraz sprawdzać składu ani nazwy tego, więc jeżeli chcesz się więcej dowiedzieć napisz do mnie na priv smile.
    • redhead Re: twarz - trądzik. 25.06.11, 12:31
      Samemu nie można wyciskać! Co wy tu pieprzycie?! Jak już koniecznie chcesz wyciskać to idź na oczyszczanie twarzy do kosmetyczki ( dosyć drogie- ok.100 zł- ale warto), i koniecznie idź do dermatologa, kup sobie jakieś dobre kosmetyki ( under twenty może być - sama używam i działa) i codziennie myj twarz żelem i tonikiem. Dostępne są też jakieś specjalne żele punktowe i kremy na trądzik. Ja miałam identyczną historię w podstawówce, a teraz już mi się trądzik zmniejszył, zostało tylko trochę wągrów, ale to małe piwo... piwo. Możesz poszukać sobie też w necie diet, na przykład : tu
      Nie załamuj się, zobaczysz, że z czasem przejdzie.wink
    • applepie7 Re: twarz - trądzik. 28.06.11, 09:31
      Mydło Bambino, to chyba nie najlepszy pomysł. Najlepiej spraw sobie kosmetyki przeznaczone do cery z problemami trądzikowymi. Polecam Ci serię antybakteryjną Anti Acne Flosleku. Ja używam tych kosmetyków i stan mojej skóry znacznie się poprawił. Mam piankę do mycia twarzy, tonik, żel punktowy i krem matujący. A do maskowania używam korektora (też z tej serii). Leć do apteki i zapytaj - te kosmetyki naprawdę działają!
    • koniara8 Re: twarz - trądzik. 28.06.11, 09:57
      Jest to trochę drastyczna metoda, ale skuteczna.. Mój brat kiedy miał problem z trądzikiem przemywał twarz.. Spirytusem salicylowym. Trochę piecze, ale bardzo pomaga. ; ]
    • mari86 Re: twarz - trądzik. 28.06.11, 21:51
      Cynk wysusza, więc smaruj. Jeśli masz grzywkę, to podpinaj ją kiedy tylko będzie okazja, bo podrażnia skórę. Nie myj twarzy mydłem! Najlepiej kup tonik. Może z garniera dla skóry z niedoskonałościami. I konieczni idź do dermatologa! Powinnaś zrobić to już dawno smile
    • elena98 Re: twarz - trądzik. 28.06.11, 22:26
      Zdrowiej się odżywiaj. Zacznij jeść więcej owoców i warzyw, a ogranicz słodycze (w szczególności chipsy). Często używaj toniku i myj buzię szczególnie po wysiłku (chociaż to chyba oczywiste wink ). Z kosmetyków polecam Ci Peeling Brusher firmy Garnier. To taka 'szczoteczka' z żelem w środku. A jeśli to nie pomoże wybierz się do dermatologa.
    • wicia15 Re: twarz - trądzik. 28.06.11, 22:36
      też mam podobny problem, tyle że z krostami na czole. Niestety ja nie umiem ci pomócuncertain
      • gingerkid Re: twarz - trądzik. 26.07.11, 22:28
        Myślę że najgorszym rozwiązaniem jest szukanie porady "bo ktoś coś słyszał". Koniecznie idź do dermatologa. Specjalista będzie wiedział jakie środek trzeba zastosować. Ja używałam Epiduo i problem mojego trądziku się rozwiązał. Nie od razu ale po 5 dniach zaczęły znikać a skóra przestała wyglądać jak księżyc. Nie stosujcie mydła! To może oczyszcza ale tylko na chwilę, skóra szybko się wtedy wysusza i jeszcze bardziej jest wrażliwa na zanieczyszczenia.
    • lily_95 niiieeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 28.06.11, 22:51
      tylko nie maśc cynkowa!! po tym miałam jeszcze więcej pryszczów niż wcześniej, więc odradzam. POLECAM MYDŁO SIARKOWE. efekt widac już po tygodniu codziennego używania, zaczełam je używać w kwietniu i jak na razie nie mam ani jedno pryszcza, więc gorąco polecamwink))
      • partyinthe_usa doświadczona :) 30.07.11, 19:56
        Witaj smile
        Ja również mam z tym problem, ostatnio mi tak na czoło wysypało, że masakra surprised.
        No więc tak. Ja codziennie używam pilingu Clean&Clear, mam też z tego tonik, ale jego używam rzadko.
        Natomiast, co Ci polecam, to Acnosan. Wbrew wszelkim plotkom, że psuje skórę, wysusza, i tak dalej, jest to idealne lekarstwo na trądzik. Wysusza, oczyszcza, i naprawdę pryszcze znikają. Wystarczy tylko codziennie dwukrotnie przemyć twarz Acnosanem na waciku.

To tyle o mnie smile.
    • just...me Re: twarz - trądzik. 30.07.11, 22:13
      Nie myj twarzy zwykłym mydłem, bo to wysusza, a jak skóra się wysuszy to produkuje 2 razy tyle łoju co zwykle, a ty znowu myjesz bo jest tłusta i tak w kółko....confused

Ja kiedyś miałam na czole dużo pryszczy, próbowałam 1000 różnych rzeczy. Jak się pokapowałam od czego to, to myślałam, że strzelę sobie w łeb. Przez grzywkę. sciana Zmieniłam fryzurę i cud, nie ma pryszczy. Jeśli masz grzywkę to ją zabij, zniszcz, zapuść i zwiąż w koczek. Może zauważysz poprawę.

Nie polecam ci stosowania under-twenty. To ma więcej wspólnego z domestosem, niż kosmetykami. Kup sobie nawilżający i bardzo lekki krem , polecam z Sephory (Fluide tres hydratant SPF 15 w białej buteleczce z pompką) kosztuje 69zł. Może nie najtańszy, ale naprawdę warto, zostawia skórę niesamowicie delikatną i gładką. I do tego peeling enzymatyczny Perfecta (ok 12zł). 3 razy w tyg. wmasowuj go przez 15 min na mokrą twarz. Do tego codziennie jakiś żel, może być peelingujący, polecam Nivea dla nastolatek, johnson & johnson, Perfecta lub Bojouris (nie wiem czy dobrze napisałam). Nie polecam Loreal, Garnier, clean&clear i niczego co jedzie zmywaczem do paznokci, bo na codzień używane wysusza, ale za to taki zielony tonik z clean&clear jest świetny po wyciskaniu pryszczydevil Nie na całą twarz, wystarczy punktowo, piecze strasznie, ale działa. Świetny jest zabieg mikrodermabrazji, ja robię co pół roku i tobie też polecam. Uczucie jakby golili ci twarz xD, ale bardzo pomaga. Jeśli masz problem z błyszczeniem, zaopatrz sie w bibułki matujące i dobry korektor antybakteryjny (popytaj w drogerii). Lepiej unikaj pudru, ale jeśli chcesz to zachęcam do kosmetyków mineralnych. Nie zatykają porów, a czasem nawet odżywiają skórę. Ja używam pudru ArtDeco, najlepszy jaki miałam do tej pory. Jeśli to nie pomoże, idź do dermatologa. Najlepiej po jakieś tabletki, moja koleżanka też się tak męczyła i wydała na ochydne maści apteczne kupę kasy, a na koniec i tak dostała tabsy i podziałało. tongue_out Ale wybierz BARDZO dokładnie lekarza, bo ja raz poszłam do super pani doktor i mam 0,5 cm bliznę na kości policzkowej. Nie mam w niej czucia, bo super lekarka wypaliła mi prądem dziurę w twarzy bez znieczulenia. smile A dużo ludzi mi ją polecało, szkoda, że oni do niej chodzili 15 lat temu jak jeszcze miała dobry wzrok...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka