akasha1990 Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 19:43 Popieram aborcje. Uważam, że młoda dziewczyna, która została zgwałcona powinna mieć prawo do aborcji chyba, że będzie chciała urodzić to dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_vader Re: Popieram! 02.11.11, 19:45 To zależy od kobiety - jeśli została zgwałcona, czy nie da sobie rady z dzieckiem, jeśli go nie chce, to urodzenie go przecież miałoby same minusy również dla tego dziecka, które, bardzo możliwe, nie byłoby kochane. Jeśli kobieta nie chce dziecka to jej wybór, jej sprawa, a kościół, w nie kościelnym kraju (podobno ) nie powinien się do tego wtrącać!!! Sama nie wiem czy bym to zrobiła... Mam 13 lat i nie myślę o takich sprawach jak dzieci czy rodzina na serio, ale wiem, że przecież nie będę musiała tego robić z tego powodu, że jestem nastoletnią matką, bo nie planuję czegoś takiego. Jeśli jednak w przyszłości miałabym urodzić dziecko, a nie byłabym na to gotowa, jeśliby nie było ono w moich planach, to rozważyłabym taką decyzję... Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 Re: Popieram! 02.11.11, 19:52 Jestem za legalizacją. Kto będzie chciał usunąć i tak to zrobi, więc zakazy nic nie dadzą. Prawo do niej nikogo do aborcji nie zmusza. Polecam przesłuchać sobie piosenkę Ani Sool "Aborcja". Odpowiedz Link Zgłoś
mika115 Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 20:05 POPIERAM no dobra załóżmy, że "przypadkowo", czyli np. przez gwałt lub po prostu z nie własnej woli 12. letnia dziewczynka zachodzi w ciążę i co ma zrobić w końcu do zakończenia całej nauki zostało jej około 12-13 lat przecież przez prawnie 2 lata nie opuści nauki (ciąża i "wychowywanie lub np. dochodzenie do siebie) ja akurat mam 12 lat i gdybym była w takiej sytuacji poddałabym się aborcji, dla własnego dobra, bo gdybym się dowiedziała o ciąży w pierwszych tygodniach to raczej nie zabiłabym człowieka, tylko "coś" co się dopiero rozwija. Można dziecko jeszcze oddać do adopcji, ale nie wiem ile z was by oddało własne dziecko. Niestety w polsce aborcja jest zakazana przez kościół więc trzeba w tym przypadku wyjechać za granice, ale to się wiąże z większymi kosztami. Odpowiedz Link Zgłoś
ordinaarygirl Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 20:08 W życiu!!! Jeśli ktos to popiera to pewnie nie wie na czym to polega!!! Lekarze odrywają po kawalku cialka tego dziecka!!! A ono to czuje! Przecież to jest morderstwo!!! jeśli matka byla zgwalcona to jak dziecko sie spyta o ojca to powinna powiedzieć dziecku prawde! Wtedy ono na przykladzie swojej matki pozna życie i będzie jeszcze bardziej uwazać! Wiem że to bylo by ciękie dla takiego dziecka ale ja bym wolala to niz być zabita przed narodzeniem!!! Dziękuje za uwagę.! Odpowiedz Link Zgłoś
alex_star Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 20:16 Ci którzy mówią, że aborcja do zabijanie dziecka, odbieranie życia, prawa wyboru itd. praktycznie nie wiedzą na ten temat nic, albo nie chcą do siebie dopuścić pewnych informacji. Po pierwsze, nie zabija się dziecka tylko usuwa się zarodek w początkowej fazie, który nie jest niczym innym jak zapłodnioną komórką jajową. Po drugie kiedy matka dziecka uległa gwałtowi lub jest przekonana, że nie będzie potrafiła zapewnić dziecku odpowiednich warunków oraz nie będzie potrafiła go oddać, to po co narażać dziecko na udręki. Matka dokonująca aborcji to nie jest zła matka, wręcz przeciwnie to świadoma matka. Oczywiście nie uwzględniam przypadków kiedy matce przypomina się o ty, że nie chce dziecka i chce je usunąć, wtedy gdy z płodu powstaje mały człowiek i poddaje się aborcji nie zważając uwagi na zagrożenia oraz na to, że to już nie płód ale dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
biancia tak!o 02.11.11, 20:18 owszem popieram ale tylko w konkretnych sytuacjach tj. dziewczyna zostanie zgwłacona i zajdzie w ciążę lub gdy dziecko am sie narodzic chore, a matka wie że sobie z nim nie poradzi Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthesia Popieracie aborcje?? 02.11.11, 20:23 Kochanie.. aborcje wykonuje się obecnie i w 25 tygodniu życia. A uwierz mi na słowo, że wtedy nie jest to już tylko zapłodniona komórka jajowa. W 9 tygodniu zaczynają funkcjonować narządy takie jak mózg, serce, nerki, jelita. Uważasz, że to jest w porządku? Odpowiedz Link Zgłoś
alex_star Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 20:32 Tak, popieram aborcje i nie zmienię swojego zdania. Aborcja jest w niektórych krajach całkiem legalna, przeprowadzana przez dyplomowanych lekarzy. Skoro morderstwa są kategorycznie zakazane to przecież gdyby to rzeczywiście było morderstwo to nigdy by nikt do tego nie dopuścił, tym bardziej jak mówisz gdy jest to dziecko. Nie sądzisz, że matki powinny mieć prawo do decydowania o tym czy mogą mieć dziecko, czy dadzą radę, czy będą mogły mu zapewnić miłość, dom, rodzinę, bezpieczeństwo i prawdziwe życie? Odpowiedz Link Zgłoś
anaesthesia Popieracie aborcje?? 02.11.11, 20:46 Sądzę, że powinny się nad tym zastanowić przed wpadką. Odpowiednie zabezpieczenie i nie ma szans na zajście w ciąże. Ale po co pozostać odpowiedzialnym prawda? Co innego w przypadku gwałtu. Mimo wszystko pozostaję przy swoim. Uznaję aborcję do 6 tygodnia życia. Potem gdy dziecku zaczynają rozwijać się i funkcjonować poszczególne narządy typu mózg i serce, jest to dla mnie morderstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
catsy16 Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 20:47 Ja jestem przeciwko aborcji, nawet jezeli dziewczyna została zgwałacona nie musi przecież go wychowywać. Wystarczy tylko, że pomęczy sie przez te 9 miesięcy, a potem może je oddac do domu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
smaczniak Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 20:58 No nie ku*wa! -.- Pomęczyć to się może koń ciągnący wóz pod górkę. Zgwałcona dziewczyna do końca życia będzie miała ten uraz psychiczny, urodzenie dziecka samo w sobie nie jest złe, ale jak masz swiadomosć, że to dziecko jest takiego zwyrodnialca? A Ty to piszesz w taki lekki sposób "niech się pomęczy przez te 9 miesięcy". A ten temat przerasta całkowicie poziom tego forum, więc udzielone w nim odpowiedzi mogą być, no jak na 13-latki przystało, durne. Kłócić się nie warto, podsumowując: do wszystkich osób które nie mają tych 16 lat lub które nie były zgwałcone (bo wątpię by takie 13 miały wiedzę na taki temat) Odpowiedz Link Zgłoś
dori97 Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 21:28 jestem przeciw aborcja to jak zabicie np. rocznego dziecka tylko że w brzuchu matki i z narażeniem sprawności matki. jeszcze ogladałam film jak przchodzi aborcja to OKROPNE Odpowiedz Link Zgłoś
espinozaa Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 20:50 hmm.. u mnie aborcja na tak w 4 przypadkach : -gwałt -zagrożenie życia dziecka -zagrożenie życia matki -kobieta do 18 roku życia ; d To tylko moje zdanie ; d Odpowiedz Link Zgłoś
demetria0606 Re: Popieracie aborcje?? 02.11.11, 21:43 No nie wiem . Pewnie zaraz mnie zaatakujecie ale ja nie miałabym nic przeciwko , gdyby pozwolili na to w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
likepoison Absolutnie przeciw!D 02.11.11, 23:44 Dziecko już w chwili poczęcia ma duszę! Całkowicie rozwiniętą, jak dorosły, dojrzały człowiek! A taki "lekarz" bierze obcęgi i rozmaśla to dziecko! Możecie to sobie wyobrazić? Rozdrabnia je na kawałki. A dziecko cierpi... Krzyczy... To jest niemy krzyk, który słychać w niebie. Bóg strasznie cierpi z tego powodu, a szatan świętuje. Ja bym nigdy w życiu nie zabiła własnego dziecka, nawet gdyby mnie zgwałcili, albo gdyby było zagrożenie mojego życia lub dziecka. Lepiej, żeby umarło samoczynnie, niż gdybym sama miała je zabić... To okrutne... Mogę nawet swoje życie dla niego poświęcić. Odpowiedz Link Zgłoś
miley138 Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 00:32 Oczywiście, że nie, bo nie ma żadnego usprawiedliwienia na zabicie człowieka. To znaczy zrozumiem, jeżeli ktoś zrobi to w tych trzech przypadkach, ale nie popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
sirkku Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 14:38 Oczywiście, że jestem za, szkoda tylko, że Polska to ciemnogród rządzony przez księży... Btw. W sumie zastanawiam się jak te wszystkie przeciwniczki aborcji śpiewałyby, gdyby zostały postawione właśnie w sytuacji, kiedy niechciana ciąża miałaby zrujnować im resztę życia? Łatwo jest krytykować coś, co nas nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
joanka Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 15:07 Przeleciałam wzrokiem część wypowiedzi i zastanawiałam się czy tylko ja jestem taką nieczułą małpą, bo uważam, że kobieta powinna mieć wybór, ale widzę, że nie. To dobrze. Możliwe, że podejście zmienia się wraz z wiekiem, bo mając lat 15 też opowiadałam, że jestem absolutnie przeciw. Teraz mając lat sporo więcej i trochę więcej wiedzy o życiu sądzę, że powinna to być tylko i wyłącznie decyzja kobiety i oczywiście jej partnera. Ani państwo ani kościół nie powinni o tym decydować. Odpowiedz Link Zgłoś
likepoison Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 21:22 Nigdy przenigdy nie zabiłabym dziecka, nie pozwoliłabym, żeby ktoś obcęgami rozmiażdżył je, nie pozwolę na jego ból. To dziecko ma duszę od chwili poczęcia. Wolałabym urodzić i oddać do adopcji. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty12 Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 16:47 Jasne, że nie!!! to nienormalne Odpowiedz Link Zgłoś
teamtwilight Przeczytajcie!! 03.11.11, 17:26 Polecam książkę "Dziecko pokuty" Francine Rivers. Sądzę, że może wam dać wiele do myślenia w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
you_ Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 18:27 Łatwo wam mówić ... to dziecko , ma już duszę , jest tak jak każde inne . Ale prawda jest taka że połowa z Was podjęła by się aborcji ! Chcielibyście żeby Was zgwałcono , a potem nosić to dziecko w brzuchu 9 miesięcy , przecież to nie łatwe !!! A co ze szkołą ? Co na to wasi rodzice hm ? Łatwo mówić , łatwo mówić .... jeśli to by była ' wpadka ' całkowicie jestem za aborcją , ale jeśli by mnie zgwałcono < tfu tfu > to NA PEWNO byłam ZA . Jest różnica między tymi dwoma sprawami kochani . Każdy myśli inaczej i nie ma co potępiać tych osób którzy są ZA dlatego , że to ich życie , i ich decyzja . Dlaczego kobieta ma płacić za to że jakiemuś kolesiowi zachciało się < yhyym > No dlaczego ? Ja nie mogłabym patrzeć po prostu na to dziecko wiecie ? To nie jego wina , ja wiem . ale po prostu taka jestem , to mój tok myślenia . ja tak uważam i tego po prostu jak na razie nie zmienię , może z wiekiem . No ale dziewczyny , ile wy macie lat ? 13, 14, 15 ? I co ? Chciałybyście już matką zostać ? Zniszczyć swoje ciało w tak młodym wieku przez ciążę , i chodzić z takim brzuchem . haha , ciekawe co na to wasza reputacja hm ? -.- zaraz by się zaczęło od dz.i.w.e.k , puszczalskich itp. A jeśli chodzi o wrodzone wady , owszem też bym była za . Słuchajcie ... dziecko ma się męczyć przez całe swoje życie ? Bo by nie miało NORMALNEGO życia . Niektórym wchodzą w to finanse , a to kosztowne . Nie każdy by sobie z tym poradził . Nie wiem co bym w takiej sytuacji zrobiła . ALE POSTAWCIE SIĘ W TAKIEJ SYTUACJI ! Teraz cię zgwałcono , jesteś w ciąży i co robisz do cho.le.ry ? Szkoła , rodzice , znajomi ? I jeszcze dziecko bez ojca -.- co mu byś powiedziała w przyszłości ? '' Twój ojciec był gwałcicielem , nawet nie znałam tego faceta , bo on po prostu mnie zgwałcił .... nie znam go '' x...x no nie wyobrażam sobie tego . Okej , to w sumie życie tego dziecka , nie jego wina że się urodził , ma duszę i tak dalej . Ale dla matki to też wielki cios , może nawet popaść w depresję a co się z tym wiążę ? Dom dziecka ... czy to dobre dla dziecka ? Więc są odmiennie zdania , rozumiem to . Ale niech każdy postępuje tak jak chce ! Odpowiedz Link Zgłoś
you_ Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 18:33 przepraszam pomyliłam się . jeśli to by była ' wpadka ' byłabym przeciw aborcji : ) Odpowiedz Link Zgłoś
xoxo_juska Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 18:34 nie. i nigdy nie poprę. dla mnie to morderstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
duuumi Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 18:38 Zależy. Jeśli dziewczyna po prostu wpadła ze swoim chłopakiem, i wtedy chce usunąć dziecko, to jest to dla mnie absurdalne, no i podchodzi po prostu pod morderstwo. Zupełnie tego nie popieram. Ale jeśli np. dziewczyna zostanie zgwałcona, i niestety zajdzie w ciążę, to pozwoliłabym jej na usunięcie płodu. Ponieważ sama nie chciałabym urodzić dziecka, któregom ojcem był gwałciciel. Odpowiedz Link Zgłoś
eziek11 Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 19:03 Uważam, że jeżeli chodzi o aborcję, teraz jest dobrze. Tzn. można usunąć ciążę jeżeli kobieta lub dziewczyna została zgwałcona, można usunąć ciążę jeżeli zagraża ona zdrowiu matki i gdy dziecko nie ma szans na normalne życie (np. w przypadku bardzo silnego upośledzenia). Według mnie to jak najbardziej słuszne, ale nie zgadzam się z osobami, które walczą o aborcję kiedy ktoś po prostu tak sobie chce usunąć to dziecko. NIGDY BYM SIĘ NA TO NIE ZGODZIŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
maaaryy Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 19:06 W życiu! To jest jak morderstwo. To tak jakby Twojemu dziecku wyrywali rączki nóżki itd. Poza tym po aborcji trudno zajść w następną ciąże : ) Odpowiedz Link Zgłoś
twilightgirls Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 20:52 Oczywiście że nie popieram - to nie jest zamordowanie noworodka to jest zamordowanie człowieka!!! Może i rodzą się bandyci ale każde istnienie ma prawo żyć i cieszyć się życiem a potem i tak zostanie osądzony przez Najwyższego. A ci co są za aborcją raz że powinni zapłakać nad sobą a dwa : niech sobie pomyślą że to oni są na miejscu tego biednego istnienia i właśnie zaraz mają zostać zamordowani w łonie swojej matki która na to przyzwala - która cię nie chce. Jak o tym piszę mam łzy w oczach. A te matki powinny same siebie zabić a nie niewinne stworzenie!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fillen Re: Popieracie aborcje?? 03.11.11, 22:10 To "niewinne stworzenie" w pewnym wieku jest jedynie małym embrionem, nawet nie dzieckiem-jeszcze nie czuje. Przy samym zapładnianiu też "giną" setki plemników-dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
juanka . 04.11.11, 17:04 sama NIGDY nie zdecydowałabym się na aborcję. moim zdaniem, to nawet nie zależy od sytuacji. jeżeli zostałabym zgwałcona czy puściłabym się i byłabym w ciąży nie usunęłabym jej, ponieważ dziecko nie jest NICZEMU winne, i kobieta, która decyduje się na aborcję, zabija swoje przyszłe dziecko. dla mnie jest to potworne. Odpowiedz Link Zgłoś
zmierzchowa55 Re: Popieracie aborcje?? 04.11.11, 17:32 NIE!!! Dla mnie to jest zwyczajne morderstwo. Zabijanie malutkiego dziecka, które ma prawo żyć. Jeśli kobieta go nie chce, to dlaczego odbiera życie swojemu dziecku, czym ono zasłużyło?! Niech się sama zabije. Jeśli to był gwałt to już prędzej, ale i tak można urodzić dzeicko i oddać komuś, przecież mnustwo ludzi jest bezpłodnych, którzy o tym marzą. Odpowiedz Link Zgłoś
truskawa. ... 04.11.11, 21:50 Jak czytam wasze posty, nie wiem, czy powinnam się śmiać czy też płakać nad naszym społeczeństwem. Wszyscy cieszymy się, że 95 % użytkowników Kota chce decydować za miliony kobiet. A więc wracając do tematu : niektóre z Was piszą, że to, że na to, że są przeciw aborcji nie wpływa kościół. Ciężko mi w to wierzyć, zwłaszcza czytając w co 8 poście o Najwyższym/ Bogu etc. A więc ja jestem absolutnie za aborcją. To jest ciało kobiety i ona powinna decydować czy chce urodzić, czy też nie. Takie " dziecko ", a raczej embrion nic nie czuje podczas aborcji. A Niemy Krzyk... taa,pamiętam z lekcji religii, jak ksiądz nas próbował omamić. Tak się wspaniale składa, że większość lekarzy uważa to surrealistyczne. A tak w ogóle - macie jakieś braki w edukacji, że nie odróżniacie płodu/embrionu od CZŁOWIEKA ? Rany, to jak pomylić plemnik z embrionem. ___ . A, i jeszcze muszę zwrócić się do moich poprzedniczek : życzycie kobietom śmierci, tak ? No cóż, dla waszej satyfakcji powiem wam, że niektóre kobiety właśnie się posuwają do takiego kroku, bo nie mają wyjścia/ nie chcą chodować dziecka przez 9 miesięcy. Właśnie, a kobieta zgwałcona... ? Ludzie, nie wiecie jak się czuje taka kobieta, a takie dziecko tylko by jej o tym przypominało, nie wspominając już o jakiś urazach psychicznych. Jasne, no bo co... to tylko gwałt i 9 miesięcy " męczenia się "... Jakoś w krajach niekatolickich dokonuje się takich aborcji, a kto będzie chciał aborcji, dokona jej. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka2524 Re: Popieracie aborcje?? 04.11.11, 21:53 ja pod żadnym pozorem tego nie popieram!!! ludzie którzy zgodziliby sie na aborcje są poprostu głupi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
fillen Re: Popieracie aborcje?? 05.11.11, 17:06 Zagadzam się z Truskawą, z resztą wysuwałam już podobne argumenty. I jeszcze coś w Polsce dokonuje się legalnych aborcji ,więc nie jest to morderstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.1 Never. 10.11.11, 20:23 Nie. Nie popieram. Widziałam zdjęcia z aborcji. Te dzieci są biedne. A wiecie że jest kobieta która przeżyła aborcję? Odpowiedz Link Zgłoś
by_moonlight Re: Popieracie aborcje?? 11.11.11, 01:05 Ja osobiście chyba nie byłabym w stanie usunąć ciąży, jednak nie jestem przeciwna aborcji. A już na pewno nie, kiedy zagrożone jest np. życie matki lub kobieta została zgwałcona. Bo jak w takim przypadku wytłumaczyć dziecku, 'kim jest tatuś'? Całe życie lepiej żyć w kłamstwie? No nie wiem.. Z kolei absolutnie nie popieram aborcji, jeśli ktoś dziecka nie chce bądź uważa, że jest zbyt młody na wychowywanie go. Dupa, było lepiej się zabezpieczać, to by się nie żałowało. A za swoje czyny trzeba brać odpowiedzialność. Odpowiedz Link Zgłoś
loveeweekend Re: Popieracie aborcje?? 11.11.11, 14:43 ja jestem przeciwko aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś