Dodaj do ulubionych

Liceum - pomocy!

03.02.12, 18:29
Słuchajcie mam problem... są dwie szkoły i nie wiem, do której szkoły złożyć papiery na pierwszy wybór... Zacznę od tego, że jestem humanistką, ale bardziej pociągają mnie języki. Pierwsza szkoła ma właśnie mój wymarzony profil - językowy, na dodatek z angielskim i hiszpańskim, czyli języki, które uwielbiam i już je trochę znam. ale jest problem- zapieprz 24/h. moja kumpela, która tam chodzi, mówiła, że im odbija i pisze niekiedy po 5 testów dziennie...
Druga szkoła jest mega czilowa, nie trzeba się dużo uczyć a dobrze się zdaje maturkę, tylko, że jedyny profil jaki byłby dla mnie odpowiedni to zwykły humanistyczny z niemieckim (o zgrozo)...
Dodam, że obie szkoły mają taki sam poziom, jeśli chodzi o zdawalność matury...
To co byście mi polecili - spoko szkołę słaby profil czy szkoła rzeź profil ideolo?
czekam na wypowiedzi, bo sama już świruję jak mam wybierać Oo
Obserwuj wątek
    • jane_ Re: Liceum - pomocy! 03.02.12, 19:46
      ja bym poszła do tej pierwszej, z wyższym poziomem. często okazuje się, że w danym lo jest ciężko jedynie na pierwszy rzut oka, w rzeczywistości jest wręcz lajtowo. poza tym, w każdej szkole trzeba się uczyć, i wychodzę z założenia, że lepiej podnieść sobie poprzeczkę, niż na starcie ją obniżać, jednak ambicje robią swoje... ale jak chcesz.
      • roxy11 Re: Liceum - pomocy! 03.02.12, 20:13
        idź to tej z wyższym poziomem. języki zawsze się przydadzą.
    • kokosh_ HEJ! 04.02.12, 09:29
      nie wiem czy źle to jakoś określiłam, ale OBIE SZKOŁY MAJĄ TAKI SAM POZIOM. także nie ma "idź do tej z wyższym poziomem" bo to, że jest więcej roboty, nie znaczy, że mają wyższy poziom w tym przypadku!
    • cotton.caandyy. Re: Liceum - pomocy! 04.02.12, 10:16
      powinnaś iść do tego pierwszego. jak będzie tak mega tragicznie, to coś wymyślisz.
      pamiętaj też o swoich ambicjach. jeśli lubisz języki i chcesz mieć też hiszpański ,to idź do pierwszego. nawet jak będzie nauki, to będziesz w jakiś sposób spełniać siebie.
      a poza tym opowiem Ci moją historie. jestem aktualnie w 1 klasie gimnazjum, w 2. gim w Polsce , przy 13 LO w Szczecinie. prawie KAŻDY mi mówił :' o Boże, będziesz się tylko uczyć, będzie straszny zapieprz!' . okazało się zupełnie inaczej. żadnej presji na uczniach, a uczę się tak samo mało jak w podstawówce ,a i tak mam najlepszą średnią w klasie. więc nie wierz każdemu słowu ludzi-sama się przekonaj. Powodzenia C:
      • martuskac Re: Liceum - pomocy! 04.02.12, 10:43
        do tej luźniejszej skoro mają taki sam poziom. Sama chodzę do bardzo dobrego gimnazjum w którym katują i jest masakra, a co doiero w takim liceum ;/
    • mweezy . 12.02.12, 17:15
      Ja bym na twoim miejscu poszła do lo, w którym jest ten profil językowy. To dla twojego dobra, a tak szczerze mówiąc często opinie o liceach są przesadzone poza tym w liceum nie musisz mieć piątki ze wszystkiego, nie wyobrażam sobie uczenia się nocami na PO kiedy mam też w perspektywie fizykę, na którą muszę ogarnąć. Jeśli obie szkoły mają taki sam poziom to myślę, że nauka w nich wygląda podobnie.
    • riri48 Re: Liceum - pomocy! 12.02.12, 17:37
      Nie mam pojęcia ja bym poszła do tej gorszej
    • lady_cat Re: Liceum - pomocy! 12.02.12, 17:38
      ja wybrałabym tą pierwszą, po pierwsze ma hiszpański, po drugie ja mam tka wysokie ambicje, że tą drugą uważałabym za coś gorszego jak dla mnie.
      spójrz na to jeszcze tak, że jeśli chcesz dostać się na dobre studia, a teraz idziesz do tej gorszej szkoły, aby było łatwiej, to coś jest nie tak...
      ucząc się niemieckiego, będziesz sobie pluła w bordę, że nie wybrałaś hiszpańskiego.
      a z każdego przedmiotu nie musisz mieć świetnych ocen. 2 czy 3 wystarczą z tych, z którymi nie planujesz swojej przyszłości.
      a znajomi, bliskość do szkoły ? pod tym względem, która bardziej do ciebie przemawia ?
      • norrmalna Re: Liceum - pomocy! 12.02.12, 20:17
        Skoro obie maja podobny poziom zdawania matur to raczej nie moge sie az tak strasznie roznic pod wzgledem nauki. Zreszta, jak juz ktos napisal, opinie o szkolach czesto sa przekoloryzowane, wiem z autopsji.
        Wiec idz do tego pierwszego, gdzie jest twoj wymarzony profil.
        • kicia_martycia Re: Liceum - pomocy! 13.02.12, 19:36
          Na twoim miejscu wybrałabym drugą szkołę. Skoro mówisz, że maja podobny poziom nauczania nie widzę problemu aby ją wybrać. Sama miałam taki problem w tamtym roku, więc wiem co przeżywasz. Ja wybrałam tą szkołę w której nie muszę cały dzień siedzieć przed książkami. To nie ma sensu. Liceum jest po to aby sie wyszaleć ! Potem będzie już za późno. Czasy liceum to najlepszy czas dla nas. Mówię serio. Ale to twój wybór. smile
    • savannah95 Re: Liceum - pomocy! 18.02.12, 19:07
      5 testów dziennie? Gratuluję trzeźwego myślenia i słuchania kumpeli.
    • van.helsing kokosh_ 18.02.12, 19:17
      To,że próg średniej jest taki sam , a matury zdaje się podobnie nie oznacza iż mają taki sam poziom .
      Zapamiętaj - tam gdzie jest mega "zapieprz" jest wyższy poziom ;D .
      Dlaczego? Ponieważ UCZYSZ SIĘ WIĘCEJ .
      Uczeń , z tego drugiego liceum może mieć średnią 5,8 .
      Łał , nie ? No i podwyższa poziom szkoły .
      Ale może być o wiele głupszy od ucznia z pierwszego liceum , ze średnią 3,8.
      Bo w pierwszym liceum wymagania są większe .
      mature zdać super nie trudno .
      Po pierwsze bierzesz dużo korków i sama zakuwasz.
      Szkoła rzadko kiedy na prawdę cię przygotowuje do takich testów .
      Musisz wybrać :
      a) Albo spełniasz swoje marzenia całkowicie i dajesz z siebie wszystko
      b) Albo spełniasz je do połowy i dajesz sobie na luz.
      Zależy co cię bardziej usatysfakcjonuje
    • blizniaczkii Re: Liceum - pomocy! 19.02.12, 14:42
      wiesz jeśli lubisz się uczyć tych języków to idz do tej szkoły gdzie one są... wtedy nie bd narzekać na 5 testów dziennie bo lubisz sie ich uczyć...
      A po co masz składać podanie to szkoły, w której jest zwykły human w dodatku z niemieckim, myślę, że wtedy stracisz chęć do nauki i przede wszystkim szanse do rozwijania się. Uważam, że powinnaś zdawać mature w tej 1 szkole, mimo ciężkiej harówki i braku czasu na przyjemności bd mieć łatwiej na wymarzonych studiach i właśnie w tedy nadgonisz te rzeczy na które nie miałaś czasu w liceum... wink
      Oczywiście decyzja należy do Cb ...
      POWODZENIA kiss
    • nena228 Re: Liceum - pomocy! 19.02.12, 16:42
      Ja bym startowała do tego z fajnym profilem.
      Jak chcesz być mądra to musisz ciężko pracować. A ten profil ci odpowiada więc?!
      • asica Re: Liceum - pomocy! 08.03.12, 01:30
        dokładnie.
    • wikass Re: Nie słuchaj koleżanki 15.03.12, 23:15
      Nie słuchaj jej. Naprawdę, nie radzę. : ) Każdy MA INNE ZDANIE na temat danej szkoły. Idź tam, gdzie będziesz mieć pewność, że dobrze zrobiłaś i będziesz mieć zapewnioną przyszłość. Osobiście miałam ten sam problem, ale ta szkoła językowa do której chciałam iść była masakryczna... Natomiast była jeszcze taka zwykła, przecięta szkoła z profilem humanistycznym (o której marzyłam od początku trzeciej gimnazjum). I szczerze? Cieszę się, że poszłam na zwykły (mój ukochany) profil humanistyczny. Wiem co najprawdopodobniej będę robić w przyszłości i nie patrz na koleżankę, która gada trzy po trzy. ( :

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka