Dodaj do ulubionych

internet provider - jaki? :)

04.07.05, 16:22
Skąd macie internet w domu? :) Tzn czy kupujecie jakis pakiet razem z kablówką
(raczej nie bylaby to opcja dla nas - od lat z zalozenia nie mamy tv), czy
mają tam cos w rodzaju neostrady? I najwazniejsza sprawa: czy istnieje ryzyko,
że w jakiejs malej wiosce będzie problem z zalozeniem sobie stalego łącza? :)
Jaką firmę warto wybrac?
Obserwuj wątek
    • tomi_22 Re: internet provider - jaki? :) 04.07.05, 16:38
      My mamy z Coditela + kablowka. Sa promocje. www.coditel.lu

Sa inne opcje, ja znam jeszcze PT
    • ma_wi99 Re: internet provider - jaki? :) 04.07.05, 17:33
      Jest DSL (czyli po polsku
      • tomi_22 opcje 04.07.05, 19:51
        ADSL = musisz zalozyc telefon i placic za to jakis abonament.

CODITEL = musisz zalozyc - do bani koablowke - i placic abonament.

Tak czy siak, za abonamenty masz jakies 30 euro + abonament za internet - u
        mnie ca 40 euro :)

Czyli tak czy siak wychodzi ca. 100 euro...

Aha, telefonu sie nie oplaca zakladac bo:

- mozna dzwonic do PL z easy call card za 5 euro masz godzine rozmowy (58 minut)
        - komorki sa strasznie tanie
        - mozna dzwonic do PL z pracy, wtedy masz dodatkowy rachunake odliczany z
        pensji. Spoko, jest to tanio, a jak ktos sprytny to nie placi i tak

Decyzja nalezy do was. Ja mam Coditel za 40 euro + 10GB limitu na up and
        download. Spoko wystarczy, bo ja "ciagne" non stop i mieszcze sie w limicie.

Moze ktos doda cos wiecej w temacie, bo to wszystko co wiem.
        • rybka78 Re: opcje 04.07.05, 21:16
          juz prawie przekonales mnie do coditela :)
          a mielismy szczytny zamiar wychowac dziecko bez telewizji... :))))))))))
          • ma_wi99 Re: opcje 04.07.05, 21:54
            To nie kupujcie telewizora ;-)
            Internet przez kablowke mozna miec bez odbiornika TV, a Coditel, jak to juz tomi
            dobitnie napisal, oferte programowa ma do d....

Powoli do Luxa dobija WiFi, jest wiec szansa, ze za pare miesiecy oferta
            internet providerow sie rozszerzy. Pytanie pozostaje co to jest VoxDSL? Moim
            zdaniem jest to DSL w oparciu o komorke (czyli chyba cos jak "blue connect" w
            Polsce w Erze), ale dokladnie co to daje w Luxie?... trzeba to ustalic!
            • k-th Re: opcje 25.02.06, 17:10
              Raczej nie. Uslugi typu blueconect reealizowane sa w trzech standardach : EDGE i
              UMTS. I raczej jest to cos slabszego jesli chodzi o predkosc. No i cena
              odbiornika tez nie jest niska. Jedna podstawowa zaleta : gdzie nie wezmiesz
              kompa - a jestes w zasiegu macierzystej sieci GSM tam masz internet.
          • tomi_22 Re: opcje 04.07.05, 23:03
            I kupcie sobie Cyfre + bo bedziecie zalowac...
        • vdvx Re: opcje 05.07.05, 03:59
          Coditel - NIE musisz mieć kablówki. Sam tak miałem = tylko interent i tylko za internet płaciłem.

Są jeszcze jakieś Lux-Online i inne, ale to wszystko (A)DSL-e oparte na LUX-DSL (P&T). Ja bym brał Coditela, chyba że nie jest się w zasięgu.

info: www.providers.lu/

Chociaż... ten VOXdsl nie jest całkiem zły. Tylko trza by pokalkulować co się komu opłaca:
          www.vox.lu/viewHtml.aspx?categoryId=10c06c2e-b8dc-4732-819e-f7e084e6980c
          ( tinyurl.com/7wrfr )
          • rybka78 Re: opcje 05.07.05, 20:47
            dzięki vdvx za info, ze mogę miec internet, a nie placic za kablowke coditel :))
            Tylko dlaczego Ty pisujesz o takich dziwnych godzinach? Ja tez wtedy raczej nie
            śpię, ale tylko dlatego ze karmię :))))
      • jpp1975 Re: internet provider - jaki? :) 23.02.06, 12:50
        Moim zdaniem wszystko zależy od tego do czego i jak dużo używasz internetu, no
        i (co oczywsite) co będzie dostępne w Twojej okolicy :)
        Jeżeli chcesz dużo ściągać (czyli: filmy, DVDs, gry, muzyka, oglądanie TV czy
        słuchanie radia online, itp = czyli wszystko to przy czym gigabajty uciekają
        jak oszalałe... ;) to wtedy moim zdaniem wchodzi w grę wyłącznie stałe łącze
        ADSLowe, ale jednak z nielimitowanym transferem danych.

Prawdę powiedziawszy dawno nie przyglądałem się aktualnym ofertom na stałe
        łącza w LUXie, ale gdy jakieś pół roku temu decydowałem się na taką instalację
        wyszło mi (z czynionych wtedy bardzo winkliwie porównań i kalkulacji :) że
        najlepszą ofertą na lokalnym rynku pod moje potrzeby było (ale chyba nadal
        jest) www.internet.lu - na ich stronie znajdziesz wszelkie informacje.

Od siebie tylko dodam, że płacę w tej chwili 34,85 EUR za stosunkowo szybkie -
        bo 1-megowe łącze bez limitu przesyłu. Nieco to to potaniało - bo kosztowało
        kilka miesięcy temu jakieś 42 EUR. Można też (od niedawna) przerzucić abonament
        P&T na nich i wtedy ten sam internet kosztuje chyba 28 zamiast 34.
        To jest moim zdaniem świetna oferta bo:
        1) łącze jest niesamowicie stabilne (wbrew pozorom to ważny czynnik jeśli dużo
        ściągasz, rozmawiasz i słuchasz/oglądasz online)
        2) łącze jest "niemal piekielnie" szybkie ;)
        3) nawet przy rozdziale na 3 komputery (w tym dwa bezprzewowodowo WiFi) wciąż
        nie traci nic z prędkości transmisji, przy jednym kompie podłączonym non-stop
        do internetu i pełniącym rolę domowego serverka od "czarnej roboty" :)

Mój abonament nazywa się BASIS FLAT, ale mają jeszcze kilka innych. Mój
        przyjaciel np. używa ich łącza dwu-megowego, za coś bodaj 45 EUR, ale wiem, że
        ktoś ze znajomych chwalił się też łączem 3-megowym (!!) za jakieś 60 czy 70
        EUR - więc do wyboru do koloru. Różnica taka (na przykładzie), że film, który
        mi się ściąga circa 1 dzień, u kolegi "schodzi" przy dobrym układzie serwerów w
        parę godzinek. Choć akurat w moim wypadku z porównań prędkości transferu wyszło
        mi, że różnica między 1 a 2 megowym łączem nie jest aż tak gigantyczna jak tego
        oczekiwałem, więc zostałem (na razie) przy 1-megowym (a i tak jest o niebo
        szybsze i dużo bardziej stabilne niż używana przeze mnie w Polsce neostrada
        o "teoretycznie" bardzo zbliżonych parametrach łącza).

I jeszcze jedna uwaga na marginesie, a o czym chyba już wspomniał Tomi: warto
        zwrócić uwagę na różnego rodzaju akcje promocyjne, gdzie np. dostaje się modem
        gratis, albo coś innego za darmo (ja w promocji dostałem Modem/Router/Acces
        Point WLAN za 30 EUR oraz pierwszy miesiąc zupełnie gratis). Istotne jest też
        to (ale nie wiem jak to wygląda przy innych providerach), że mozna zrezygnować
        w dowolnym momencie (nie ma wiążącej na jakiś określony z góry czas umowy), i
        co za tym idzie - drugi plus: gdy zmienia się cena - automatycznie maleje kwota
        na fakturze :)

Podsumowując króciutki wywód: jestem zadowolony z tego łącza i z czystym
        sumieniem mogę je polecić (na podstawie doświadczeń zarówno własnych jak i
        kilku innych znajomych), ale jeszcze raz: zależy do czego ma to służyć. Jeśli
        do tego, o czym wspomniałem na początku - tylko nielimitowany transfer. A jeśli
        do sprawdzenia maila, przczytania gazety i okazjonalnego pogadania na SKYPE to
        zapewne wystarczy nawet limit 1GB. A takie abonamenty zaczynają się chyba nawet
        od kwoty kilku eurasków/mies.

O internecie kablówkowym wiem bardzo niewiele z racji tego, że na Kirchbergu
        sprawa wygląda mizernie :( i dlatego nawet nie brałem tego pod uwagę...
    • rowerki.lux Re: internet provider - jaki? :) 23.02.06, 11:36
      Czy Lux działają jakieś sieci internetowe radiowe (2,4 lub 5Ghz)? A może jakieś
      większe sieci LAN? Czy macie może kontakt do nich? Planuję zatrudnić sie w
      jednej z takich firm jako informatyk-serwisant; mając status "męża pracownicy KE".
      • ma_wi99 Re: internet provider - jaki? :) 23.02.06, 12:45
        Glownym dostarczycielem internetu bez kabla jest tutaj poczta, ale i oni sa
        dopiero w fazie rozruchu (wiec kto wie
    • czarna_waw Re: internet provider - jaki? :) 23.02.06, 16:04
      Rybko,
      co do coditela to oni czasem potrzebuja linii telefonicznej aby zalozyc
      internet - wszystko zalezy od miejscowosci. W niektorych mozna miec internet
      bez telefonu w niektorych nie. Trzeba po prostu zadzwonic i sie dopytac.
      U mnie byla mozliwosc zalozenia internetu tylko przez kable telefoniczny.
      Ja wybralam oferte P&T intergral. NIestety czekam juz ponad miesiac na
      zalozenie linii - wiec nie mialam przyjemnosci sprawdzic jak to dziala.
      Ogolnie chodzi o to, ze masz komorke, telefon stancjonarny i internet za 50
      EUR. W komorke wliczone jest 20 darmowych smsow, ktore ponoc mozna wysylac tez
      do Polski. No i sa rozne znizki: dzwoniac z komorki tylko do Luxa, a ze
      stancjonarnego tez na rozmowy zagraniczne. Jak cie to interesuje to najlepiej
      wybrac sie do telebutiku.
    • z14 Re: internet provider - jaki? :) 23.02.06, 18:19
      Coditel:
      LightClick 1 Mbit/s 128 kbit/s 1 GB 24,90 €
      Abonnement TELEPHONE + INTERNET 10,99 €/mois
      Instalacje kiedys byla darmo - modem - depozyt

Telefon przez internet: www.voipbuster.com 1.2eurocenta (lub darmo) do calego
      cywilizowanego swiata
      • bamaza42 Re: internet provider - jaki? :) 26.02.06, 23:01
        No wlasnie, ja skorzystalam dopiero co z tej oferty coditela - czekalam 2 dni
        na instalacje, kablowki nie musialam wykupic (bo i po co?...)ale to wszystko
        jest "po kablu" kablowkowym wlasnie. Instalacja gratis, 2 (czy 3) miesiace
        gratis, 50 eur depozyt za modem...to chyba nie jest zla oferta...?
    • xtheo7 Re: internet provider - jaki? :) 23.02.06, 20:27
      w kazdej wiosce majacej elektrycznosc i linie telefoniczna, zalozenie ADSL jest
      mozliwe.

poczta proponuje od pewnego czasu wiazana promocje : potrojny abonament na
      komurke, slala linie telefoniczna i ADSL z ulga do chyba 30% w stosunku do
      kazdej uslugi osobno.
      niestety, tego co tanie cwaniaczki z PT nie mowia, to ze najtanszy abonament,
      limitowany bodajze do 1 Gb na miesiac, jest niestety limitowany nie tylko do
      download ale rowniez do upload, co oznacza, ze przy intensywnym kozystaniu z
      internetu, mozna limit przekroczyc, a wtedy, placi sie niemalo za kazdy
      dodatkowy Mb.

Z tej przyczyny, odmowilem na ich kuszaca oferte, i zaabonowalem sie u Visual
      Online (nota bene, w 80% nalezacych do PT... a mieszcza sie w Contern). Moj
      abaonament (najtanszy z mozliwych) jest limitowany wylacznie w szybkosci, a nie
      w ilosci wymienionych informacji. Taki typ abonamentu, bez limitu ilosci nazywa
      sie Flat Rate. Co ciekawsze, mimo ze dzierzawia linie od PT, ich abonament byl
      tanszy o kilka euro od abonamentu poczty.
      • tryber Re: internet provider - jaki? :) 07.03.06, 22:31
        Czesc

P&T Integral.
        Internet - bez limitu przychodzacych i wychodzacych danych 26Eur miesiecznie.
        Transfer 1Mb/124Kb (sciaganie/wysylanie)
        Telefon stacjonarny - 30% znizki na miedzynarodowe NAJCZESCIEJ wybierane numery,
        taka sama znizka na sacjonarne w Luksie.
        Karta GSM - cos chyba jak krajowe "sami swoi" "czy miks". Bez abonamentu.
        Na podlaczenie czekalismy 6dni. Chodzi jak burza;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka