Dodaj do ulubionych

Co sie moze przydarzyc na Gare du Midi (BXL)

14.01.06, 13:28
Tym razem nie z jakichstam brukowcow typu "352" czy "station.lu", tylko prosto
z zycia wziete.

Tuz po Nowym Roku nasza znajoma wracala z Wielkiej Brytanii do Luxa do domu.
Miala przesiadke na Gare du Midi i czekala tam na peronie na pociag. Miala
przy sobie 2 torby podreczne (nie liczac ciezkiej walizki). W pewnym momencie,
kiedy siegnela po cos do torby z laptopem, z tylu podbiegl ktos i wyrwal jej
te druga
Obserwuj wątek
    • tomi_22 Re: Co sie moze przydarzyc na Gare du Midi (BXL) 14.01.06, 17:11
      Chamstwo, nie tego co ukradl, ale Policji... Ciekawe co na to "fani BXL"...
      • minka22 Re: Co sie moze przydarzyc na Gare du Midi (BXL) 15.01.06, 15:31
        beretowa nie trawie, a te historyjki to tylko mnie utwierdzaja, ze droga, ktora
        wybralam jest sluszna. Moja kuzynka, kilka krotnie byla juz okradana. Za
        pierwszym razem byla w szoku. Za drugim razem postanowila nie oddac lupu za
        darmo, wiec walczyla. Gnoje ciagnely ja po ziemi z kilkadziesiat metrow, az w
        koncu zmeczeni (wazy ona gdzies 60 kg) potraktowali ja nozem, co by dala sobie
        spokoj. Wyplata poszla w piz....u. Trzeci raz miala tak zwany ogon. Uratowalo
        ja tylko to, ze nagle z metra zaczeli wychodzic ludzie i zrobil sie sztuczny
        tlok. Jej matka tez kilka razy stracila torebke i wierzcie mi to nie sa
        strachliwe babki, ale wartosc pieniadza nie jest cena zycia. Policja ma to
        centralnie w dupie i mozna sobie chodzic chyba tylko po to zeby sie wygadac i
        sobie ulzyc. Za darmo i bez kozetki.
        Z drugiej strony nie ma co sie podniecac, w duzych miastach tak bywa i trzeba
        sie przyzwyczaic. I nikt nie powinien byc zdziwiony.
        Tomi, uwazam, ze policja robi to, co moze zrobic. Rozklada rece z bezsilnosci.
        Jak bieda to i wieksza przestepczosc, to normalne.
      • mczapl Re: Co sie moze przydarzyc na Gare du Midi (BXL) 15.01.06, 22:35
        Wcale nie bedziemy bronic tego miasta.

Tutaj potrafi byc niebezpiecznie, przynajmniej z perspektywy Luxa.
        • paw_dady Re: Co sie moze przydarzyc na Gare du Midi (BXL) 15.01.06, 22:57
          mczapl napisał:

> Wcale nie bedziemy bronic tego miasta.
          >
          > Tutaj potrafi byc niebezpiecznie, przynajmniej z perspektywy Luxa.

dodaj ze kto kto sam noca lazi po midi sam sobie wienien. policja zgodnei z
          normami EU nie mzoe kuku zrobic przestepcom co ich zaskazrza wiec o co chodzi ;D
          • tomi_22 Mi sie wydaje 16.01.06, 14:14
            Ze na dworcu w Luxie tez mozna w Leb dostac, a latem nawet 4 idiotow jezdzilo
            samochodem po Rue Hollerich i strzelalo do ludzi...
            • ma_wi99 Re: Mi sie wydaje 16.01.06, 15:18
              > Ze na dworcu w Luxie tez mozna w Leb dostac, a latem nawet 4 idiotow jezdzilo
              > samochodem po Rue Hollerich i strzelalo do ludzi...

Troche inne byly moje intencje, gdy zaczynalem ten watek. Wcale nie mialem
              zamiaru pokazywac, jaka ta Brux jest okropna, a jaki Lux superowy. Wyszlo samo,
              ale przeciez nie bede teraz tego odkrecal
              • minka22 Re: Mi sie wydaje 16.01.06, 15:35
                no, tak ma_wi wyszlo cos innego. z mojej strony bedzie to zawsze podobna
                reakcja, na mnie to jak woda na mlyn :) Po prostu az cala drze, jak moge sobie
                tak pouzywac.
                Nie wiem moze mialam szczescie, ale mieszkajac prawie 2 miesiace w dosc
                niebezpiecznym rejonie dworca, nic mi sie nie przytrafilo. Tomiego tylko raz
                poprosili o "ogien" ;) Wrecz przeciwnie, wszyscy wykidajlo z pobliskich lokali,
                klaniali mi sie nisko, darkito stojacy w bramach rowniez "bonjour". Ale, nie ma
                co, nawet najbardziej ostroznym sie moze cos przytrafic. Czlowiek jest wkurzony
                z tej bezsilnosci, ze nic nie mozna zrobic. Zwraca sie do policji z nadzieja, a
                oni tez ryba.
                Pozdr.
                Minka
                P.S. Ma_wi czy mozesz pisac troche krocej, bo duzo czasu trace na to czytanie,
                a tu tyle pracy mam... ;))))
                • ma_wi99 Re: Mi sie wydaje 16.01.06, 15:46
                  > P.S. Ma_wi czy mozesz pisac troche krocej, bo duzo czasu trace na to czytanie,
                  > a tu tyle pracy mam... ;))))

No, wreszcie ktos to napisal! A juz myslalem, ze sie nie doczekam ;-)

Wiesz co... chyba nie moge. Znasz mnie to wiesz. Kazdy ma po prostu jakies wady.
                  Z drugiej strony mysle, ze lepiej duzo gadac niz gadac glupio (to nie byla
                  aluzja do nikogo
            • paw_dady Re: Mi sie wydaje 16.01.06, 19:28
              nei wiem co w luxie ale tomi midi to naprawde najniefajniejsze rejony bxl.
              Policja udaje ze nic nie widzi do
              a) boja sie zrobic kuku bandziorom (2 lata temu policjna mial proces bo
              postrzelil uzbbrojonego bandziora a tez po wyjsciu ze szpilala zaskarzyl go
              o 'uszczerbek na zdrowiu' ;)

b) bandziory to wiedza i czuja sie bezkarne

c) na midi sa ochroniarze i w sumie w ich poblizu jest OK

d) nikt z Bxl eni czuje sie urazony tak syfiascie tam po prostu jest...

pozdrowka
          • jakubsky Re: Co sie moze przydarzyc na Gare du Midi (BXL) 16.01.06, 20:39
            a ja wieczorkiem wczoraj lazilem:)))
            i nikt do mnie nie podszedl...
            ...nawet o drogie / ogien nie zapytal

PS i nie pytaj mnie jak sa drzwi, bo wiem !
            • paw_dady Re: Co sie moze przydarzyc na Gare du Midi (BXL) 16.01.06, 22:52
              jakubsky napisał:

> a ja wieczorkiem wczoraj lazilem:)))
              > i nikt do mnie nie podszedl...
              > ...nawet o drogie / ogien nie zapytal

a co wygladasz jak sploszone dziewcze? to cos nowego dla mnie ;P

> PS i nie pytaj mnie jak sa drzwi, bo wiem !

no to ja ksa cfaniaczku ;D
    • amy2000 Re: Co sie moze przydarzyc na Midi-zdarza sie w Lu 18.01.06, 15:41
      Rzeczywiscie policja troche dziwna miala reakcje...
      A przejmujac watek: mam kolezanke w biurze, ktora kiedys wieczorem napadl w
      Luksie narkoman na glodzie w... budce telefonicznej w centrum (Place de Paris
      chyba) kiedy dzwonila. Koles wszedl do budki z nozem w rece, wiec omal ze
      strachu biedna nie umarla. Na szczescie chcial pieniadze, a nie mordowac. To
      oczywisice moze zdarzyc sie wszedzie, ale roznica miedzy Luksem a Polska (i
      moze tez BRU?) polega na tym, ze stojaca na przystanku autobusowym w poblizu
      tej budki kobieta od razu zadzwonila na policje, a ta przyjechala w ciagu dwoch
      czy trzech minut. Kolesia wyciagneli z budki, skuli i na komisariat. I po
      przesluchaniu od razu trafil do aresztu, gdzie posiedzial az do procesu pare
      miesiecy pozniej. Nie wiem jaki byl wyrok, ale wiem jedno: tutaj na policje
      mozna liczyc, niezaleznie czy chodzi o napad, czy o odholowanie goscia, ktory
      blokuje Ci wyjazd z garazu. I to mi sie podoba. Nie ma tzw. polskiej "malej
      szkodliwosci czynu". A i zwykli ludzie na ulicy pomoga jak trzeba.
      Pozdrawiam wszystkich!
      A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka