23.05.06, 09:37
Nie wiem czy komukolwiek tutaj przyda sie taka wiadomosc, ale jesli nawet nie,
to jako ciekawostke powiem, ze na rue du Kirchberg (taka kreta jak swinski
ogon droga wznoszaca sie od mniej wiecej pl. Dargent w kierunku
weimerskichskiej odnogi Kirchbergu), pod nr-em 57 jest zlobek, na ktorego
szyldzie (co prawda na ostatnim miejscu, ale zawsze) stoi napisane, ze w tym
miejscu zwracaja sie do podopiecznych takze po... polsku!

To tak, na wypadek, gdyby ktos szukal zlobka (a byli juz tu tacy) i obawial
sie, ze pani "przy dziecku bedzie mowic po niemiecku" ;-)
Obserwuj wątek
    • rowerki.lux Re: Zlobek PL 23.05.06, 11:07
      ma-wi, mozesz podac wiecej danych? czy to zlobek parlamentu, czy "zwykly -
      prywatny"? jakby Ci sie udalo dostac nr telefonu, byloby extra! caly czas sie
      zastanawiamy , gdzie poslac nasza 2,5-letnia core, ten zlobek to byloby idealne
      rozwiazanie. dziekuje z gory za pomoc!
      • ma_wi99 Re: Zlobek PL 23.05.06, 11:23
        > ma-wi, mozesz podac wiecej danych? czy to zlobek parlamentu, czy "zwykly -
        > prywatny"?

No, tak dobrze to nie ma ;-) Nie bylem tam, bo (tymczasowo) nie jestem
        zainteresowany tego typu przybytkami, wiec nie wiem nic wiecej. Po prostu
        przejezdzalem obok i zobaczylem na szyldzie nasze ukochane barwy narodowe oraz
        napis, gloszacy, ze tu po polsku tez mozna.

Ale jak sie chwile pogrzebie w necie, to mozna znalezc to:

www.childrensworld.lu/eng/index.htm

I to jest wlasnie ten zlobek. Tam znajdziesz i e-mail i nr telefonu. Powodzenia.
        I
        • rowerki.lux Re: Zlobek PL 23.05.06, 17:17
          niestety na razie, mimo kilkugodzinnych uporczywych prob nie udalo nam sie tam
          dodzwonic. jak tylko bedziemy cos wiedziec na pewno poinformujemy o tym innych
          forumowiczów
          • ma_wi99 Re: Zlobek PL 23.05.06, 17:40
            Moze szybciej odpowiedza na maila? W kazdym razie wyslac nie zaszkodzi.

Najszybciej byloby po prostu tam pojechac, bo 1) Lux jest maly; 2) to jest rzut
            beretem od Instytucji, wiec z JMO to na upartego spacerem tam mozna dojsc.

Ale jak rozumiem, wy jeszcze po tamtej stronie Odry i Nysy Luzyckiej?
            • rowerki.lux Re: Zlobek PL 23.05.06, 19:43
              maila tez wyslalam, ale z tym odpowiadaniem to roznie bywa, bo np. garderie nie
              odpowiada na maile, za to bez problemu wszystko mozna zalatwic przez telefon.
              poczekamy, zobaczymy. w kazdym razie maz bedzie w LUXie na poczatku czerwca
              wynajmowac mieszkanie, wiec od razu tam sie przejdzie zobaczyc.

my jak najbardziej na razie karmimy kaczki nad odra, ale juz nie dlugo. juz sie
              cieszymy na cotygodniowe mecze pilkarske (to maz) i wspolne wypady z dziecmi (to
              ja i potomek). niestety w brydza zadne z nas nie umie grac:(
              • jespere Re: Zlobek PL 23.05.06, 22:39
                a ja bym tam polecal niepolskie instytucje
                dajcie dziecku szanse na jezyk - zalapany w tym wieku to prawdziwy bi-langue.
                powodzenia.
              • jespere Re: Zlobek PL 23.05.06, 22:40
                zreszta wyglada na to ze w tym zlobku tez ma szanse na pare jezykow :)
                • ma_wi99 Re: Zlobek PL 24.05.06, 00:41
                  > zreszta wyglada na to ze w tym zlobku tez ma szanse na pare jezykow :)

No wiec ja o tym zlobku nie wiem nic poza tym, ze wczoraj przejezdzalem obok i
                  zobaczylem te polska flage. Jednak tak jak pisalem o tym w pierwszym poscie --
                  flaga ta byla na ostatnim miejscu, poprzedzona m.in. angielska, niemiecka,
                  francuska i oczywiscie portugalska. Dodam tez, ze strona internetowa tego zlobka
                  (w zasadzie substytut strony
                  • rowerki.lux Re: Zlobek PL 24.05.06, 07:56
                    mamy juz pierwsze informacje - rzeczywiscie na maila odpowiedzieli
                    blyskawicznie przysylajac szczegolowe informacje o zblobku (w tym propozycje
                    tygodniowego menu) oraz formularz zgloszeniowy. Potwierdzili, ze po polsku tez
                    sie zwracaja do dzieci. Niestety totalnie zaskoczyla nas cena tej przyjemnosci.
                    prawde powiedziawszy nie spodziewalismy sie, ze prywatne zlobki az tyle
                    kosztuja, wiec my raczej nie skorzystamy zwlaszcza, ze bede pracowac na
                    Gasperich.

a co do daniu dziecku szansy nauczenia sie jezyka, to oczywiscie jak
                    najbardziej chicialabym, by szybko sie go nauczylo, ale jako chyba-jednak-
                    troche-nadopiekuncza matka(bo ojciec ma juz w tej kwestii calkowicie odmienne
                    zdane zbiezne z jesperowym) nie chcialabym, by dziecko w tym samym czasie mialo
                    takie atrakcje jak zmiana mieszkania, kraju, brak ukochanych babc i dziadkow i
                    na dodatek zlobek 8 godzin dziennie, gdzie nikt go nie rozumie. wolalabym to
                    troche rozlozyc w czasie.

• agple Re: Zlobek PL 24.05.06, 09:00
                      A ile sobie zyczy ten prywatny zlobek za 1 miesiac przebywania 5 dni w tygodniu
                      calodniowo? Pytam, poniewaz moja pociecha chodzi tutaj do zlobka prywatnego i
                      chcialabym porownac ceny. Przed wybraniem zlobka rekonesans zrobilam w kilku i
                      ceny ksztaltowaly sie w granicach od 830EUR do 950EUR.
                      • rowerki.lux Re: Zlobek PL 24.05.06, 21:22
                        950 EUR. Mnie sie wydaje, że to dużo, ale widzę, że takie są ceny w LUXie
                      • pantau_mersch Re: Zlobek PL 02.06.06, 13:01
                        Takie sa ceny w Luxemburgu. 1 czerwca 2005 sama otworzylam przedszkole w
                        Mersch/Luxemburg. Pierwszym dzieckiem byla moja corka i synek znajomych, po
                        roku czasu otworzylismy liste czekajacych na miejsce. Mowimy tu po luxembursku,
                        jak dzieci pojda do szkoly to beda musialy ten jezyk rozumiec. 9 lipca mamy
                        letnia impreza i tzw. dzien dni otwartych zapraszam wszystkich ktorzy chca nasz
                        zlobek zobaczyc. Kasia
    • jas_smietana Re: Zlobek PL 24.05.06, 11:19
      A jaka jest roznieca miedzy zlobkiem prywatnym a nie prywatnym? Poza tym, ze do
      nie prywatnego nie tak latwo sie dostac itp.

Jedzienie - to samo;
      Nauczyciele - tez ludzie;
      Dzieci - tez ludzie, no i jak to dzieci - dzieci.

W polsce to jeszcze rozumiem, ale tu???
      • rowerki.lux Re: Zlobek PL 24.05.06, 12:05
        o ile dobrze sie orientuj, to w złobku państwowym mówi sie do dzieci po
        luksembursku, a w prywatnym po francusku, angielsku lub w jęz. narodowym. My
        akurat przyjeżdzamy do Luksemburga tylko na 2,5 roku, a nie wydaje mi się, żeby
        luksemburski był jeszcze kiedys w zyciu przydany mojemu dziecku.
      • xtheo7 Re: Zlobek PL 24.05.06, 21:25
        Z dostaniem sie do zlobka panstwowego praktycznie nie ma szans: kryterium wyboru
        to (negatywny) cenzus majatkowy - pierwszenstwo dla dzieci rodzicow slabo
        zarabiajacych i samotnych matek pracujacych. Zdaje sie, ze praktykuje sie listy
        oczekiwan. Praktycznie, rodziny z dochodem miesiecznym powyzej ilus tam euro
        nie maja zadnej szansy.
        -------
        Zeby zalapac sie na zlobek prywatny, tez nalezy zarezerwowac miejce 2-3 miesiace
        naprzod (zalezy od lokalizacji - poza miastem i kirchbergiem nieco latwiej).
        Luksemburg to wierzy babel - mozna znalezc zlobki w roznych wersjach jezykowych.
        W niektorych (tam gdzie pracuja luksemburki) mozna zastrzec sobie jezyk, w jakim
        opiekunka ma sie do dziecka odzywac (lux, fr, niem). W miescie istnieje kilka
        zlobkow angielsojezycznych, np. Mary Poppins w Findel.
        -----------------
        Dobry pomysl dla niepracojacych zon europracownikow : zalozyc zlobek - to mi
        wyglada na calkiem dochodowy interes w luksemburgu !

xtheo7
        --------
        Poziom zlobkow prywalnych na ogol bardzo wysoki - sa pod (surowa) kontrola
        panstwowa. Osobiscie poznalem dwa, i oba byly na poziomie "top".
        ---------
        Zlobki prywatne sa, niestety drogie. Kilka lat temu (nie sadze, by sie odtad
        wiele zmienilo), koszt dwojki dzieci w calodziennym zlobku z posilkiem wynosil
        tyle, ile zatrudnienie w domu osoby do zajmowania sie dziecmi plus sprzataniem.
        W koncu teze opcje wybralem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka