Dodaj do ulubionych

pacjent ma nowe prawo -NFZ klopot

12.07.10, 15:26
"Dla nas ,gdzie zasadą były limity i czekanie w kolejce,to prawdziwa rewolucja."
Najwieksze obawy minister E Kopacz budzi możliwość wyboru przez
zniecierplwionego pacjenta prywatnego szpitala(bo w publicznym za dlugo trzeba
czekac) Fundusz musi mu część kosztów"Czyżby reformy wymusi na Polsce UE?

www.emetro.pl/emetro/1,85648,8009467,pacjent_ma_nowe_prawo__nfz___klopot.html
Obserwuj wątek
    • igor14141 Re: pacjent ma nowe prawo -NFZ klopot 12.07.10, 15:53
      W Pierwszym poscie powinno być:Fundusz musi mu zwrócić częsć kosztów!

Jeśli unijne prawo wejdzie w życie, to rozsadzi polski system opieki
      zdrowotnej. Będzie bowiem można leczyć się za granicą i prywatnie, a Fundusz
      będzie musiał zwrócić cześć kosztów. Nic dziwnego, że Polska (obok Słowacji i
      Portugalii) protestuje. Dla nas, gdzie główną zasadą były limity i czekanie w
      kolejce, to prawdziwa rewolucja.

Tak niby ma to wejść za dwa lata, ale mała iskierka nadżieji jest ,że p Kopacz
      wraz z rządem bedą musieli coś zacząć robić!!
      • oby.watel Re: pacjent ma nowe prawo -NFZ klopot 12.07.10, 16:14
        Kopacz z rządem to specjaliści od przekładania i odraczania terminów. Przekonują
        Unię, żeby proponowane rozwiązania wprowadzić nie wcześniej niż w roku 2525.
        Nawiasem mówiąc jęki p. mini ster pozwalają zorientować się jak wygląda
        zaawansowanie reform, które obiecała, a za które Premier wziął odpowiedzialność
        i... nic.

Ustawa musi zagwarantować zatrudnienie fachowców teraz zatrudnionych w NFZ.
        Przecież nie można im zlikwidować ot tak zakładu pracy i wyrzucić na bruk. To
        nie po chrześcijańsku przecież. Poza tym kolesiom takiego świństwa się nie robi.
        • igor14141 Re: pacjent ma nowe prawo -NFZ klopot 12.07.10, 17:40
          W jaki sposób Fundusz może się przygotować do tej rewolucji?

- Bez zmian NFZ jest na prostej drodze do zapaści finansowej. Ale potrafię sobie
          wyobrazić, że skoro nie będzie mógł limitować leczenia ilościowo, to podniesie
          wymagania jakościowe i od tego uzależni zwrot kosztów. Już teraz aby zapłacić za
          świadczenie, NFZ coraz częściej stawia szpitalowi warunki (dotyczące kadry czy
          sprzętu), które nie każdy jest w stanie spełnić. Kolejną często spotykaną w
          innych krajach metodą limitowania świadczeń jest współpłacenie przez pacjenta za
          opiekę medyczną. Ale u nas potrzebna by była zmiana ustawy.

Jakiej ustawy? Czy chodzi o zapis Art 68 KONSTYTUCJA,czy zmiany w ustawach o
          opiece zdrowotnej?
          No nie nie 2525r w ciągu dwóch lat mają coś wymyślić! Fachowcy z NFZ mają
          zagwarantowane w ustawach takie odprawy,że lekarz może tylko o takich pomarzyć.
          • oby.watel Re: pacjent ma nowe prawo -NFZ klopot 12.07.10, 18:07
            Przecież tow. Łapiński nie rozwalał reform służby zdrowia przygotowanych przez
            rząd Buzka w interesie pacjentów, tylko kolesi. I to dobrze służy, skoro ani PiS
            ani PO tego tworu nie tknęli. PiS w swoim programie wyborczym obiecywał
            likwidację NFZ. Wygrał wybory, niczego nie zlikwidował, ale poobsadzał swoimi.
            Potem przyszła PO...

Jak sobie wyobrażasz limitowanie jakościowe? Pacjent wyleczy się w szpitalu w
            Czechach, a NFZ stwierdzi, że ten szpital nie spełnia standardów? Aj, to
            prawnicy będą mieć zajęcie. I zamiast na refundację kasa pójdzie na odszkodowania...
      • loraphenus ależ oczywiście. 12.07.10, 20:40
        igor14141 napisał:

> W Pierwszym poscie powinno być:Fundusz musi mu zwrócić częsć kosztów!
        >

no świetnie,

> Jeśli unijne prawo wejdzie w życie, to rozsadzi polski system opieki
        > zdrowotnej. Będzie bowiem można leczyć się za granicą i prywatnie, a Fundusz
        > będzie musiał zwrócić cześć kosztów.

Oczywiście, już widzę te kolejki pacjentów do leczenia się w Niemczech, Francji
        i wszędzie, gdzie to leczenie kosztuje. Zeby tylko wystarczyło miejsc
        parkingowych pod niemieckimi i francuskimi klinikami.

> kolejce, to prawdziwa rewolucja.

cóż. faktycznie rewolucja na miarę postrzegfania. Ja jestem bardzo ciekawy czy
        będą chętni jak NFZ będzie zwracał równowartość kosztów zabiegu w Polsce. Bo
        ludzie bardzo bogaci leczą się jednak w Niemczech mając niemieckie ubezpieczenie
        zdrowotne.

ale najprawdopodobniej będzie inaczej. Szpitale niemieckie zaczną ochoczo leczyć
        polskich biedaków, płacących kilkadziesiąt złotych miesięcznie ubezpieczenia na
        NFZ.

już to widzę.
        • gamdan Re: ależ oczywiście. 14.07.10, 19:59
          Dorzucam tu stanowisko OZZL na powyższy temat
          www.ozzl.org.pl/images/stories/Nie_ma______solidarnoci_bez_wolnoci.pdfCiekawe?
          Jestem za.
          • gamdan Re: bez "ciekawe?" 14.07.10, 20:01
            www.ozzl.org.pl/images/stories/Nie_ma______solidarnoci_bez_wolnoci.pdf
          • oby.watel Re: ależ oczywiście. 14.07.10, 20:06
            Socjalizm - tak! Wypaczenia - nie!
          • loraphenus gamdanie 14.07.10, 21:42
            miałem dzis spotkanie zarządu szpitala, z ciekawości zajrzałem do
            zaktualizowanych tabel kosztowych - ile płacą kasy chorych za leczenie pacjentów
            w Niemczech.

stawki są dwa razy wyższe niż polskiego NFZ. Acha - i jeszcze jeden drobiazg - w
            Niemczech nie ma polskiej złotówki.

Koszty dowolnego zabiegu z grubsza wynoszą ośmiokrotność ceny w Polsce.

Mam zdecydowane obawy czy wystarczy miejsc parkingowych dla Polaków i czy
            kawioru dla płacących kilkanaście złotych miesięcznie ubezpieczenia wystarczy.

• oby.watel Re: gamdanie 14.07.10, 21:55
              No to w pierwszym rzędzie należy ośmiokrotnie podnieść uposażenia lekarzy w
              Polsce. To jest priorytet. A gdy selekcja naturalna zostanie zakończona i już
              nie będzie miał kto płacić składki, lekarze zaczyną z nudów składać się i leczyć
              sami.
              • gamdan Re: gamdanie 14.07.10, 22:07
                oby.!
                aleś znowu dołożył tym znienawidzonym dok..(tfu) lekarzom.
                • oby.watel Re: gamdanie 14.07.10, 22:29
                  gamdan napisał:

> oby.!
                  > aleś znowu dołożył tym znienawidzonym dok..(tfu) lekarzom.

Ależ skąd. Patologiczną, korupcjogenną instytucję zostawić, resztę przypudrować
                  - wprowadzić wolny ryneczek, ale tylko gdzieniegdzie i częściowo. Dla pacjentów
                  - niech płacą. W pierwszym rzędzie jednak podnieść uposażenie działaczom
                  związkowym. Do poziomu trzykrotnego wynagrodzenia działacza związkowego w KGHM
                  Polska Miedź. Lekarze też chcą mieć! Dał Bukiel do myślenia pani Kopacz, oj dał!
                  • gamdan Re: gamdanie 15.07.10, 22:04
                    > Ależ skąd.

Dołożyłeś. I działaczom związkowym też.
                    Ale fajo, kurczaki.
                    • oby.watel Re: gamdanie 15.07.10, 22:40
                      gamdan napisał:

> Dołożyłeś. I działaczom związkowym też.
                      > Ale fajo, kurczaki.

Dołożyłem? A cóż to znowu za słownictwo? Nie dołożyłem. Skrytykowałem. Inni
                      dokładają różnym obywatelom, pacjentom, menelom i innej czerni, której się
                      wydaje, że za składki za mało dostaje. Ale poza tym zgadzam się z Tobą, że te
                      propozycje zatrzymują się jakby w pół drogi.
            • gamdan Re: gamdanie 14.07.10, 22:05
              Moim zdaniem, w tym liście OZZL, przejawia się cała przewrotność kolegi Bukiela.
              Pomimo oczywistych oczywistości jest szansa namieszać nieco w tym kociołku.
              • igor14141 Re: gamdanie 14.07.10, 23:18
                Re: jak egzekwować?
                Autor: igor14141 26.06.10, 15:35
                Dodaj do ulubionych Skasujcie
                Odpowiedz
                gamdan napisał:

> igor14141 napisał:
                > > i egzekwować obietnice wyborcze!
                >
                > Oczekuję mądrej odpowiedzi na pytanie jak w temacie.
                > Nie przesadzam?
                Ani trochę!!! Szczerze mówiąc to nie wiem.Ale widac dobre początki ,to pozwy np
                .pacjenci składaja pozwy nie przeciwko lekarzom, a przeciwko urzędom takim jak
                MZ ,NFZ.Pozwy przeciwko rzadowi z jakimi wystepują mieszkańcy ,przedsiębiorcy z
                zalanego Sandomierza!Wnoszenie zaskarżeń sprzecznych ustaw-tylko tak możemy
                rozliczać polityków!
                Składanie petycji,wywieranie nacisków na władze lokalne.Pamietać o obietnicach
                wyborczych składanych przez polityków i co jakis czas im o tym przypominać!Nie
                dawać kłamcom tak łatwo rozgrzeszania.Powinno nam chodzić o odpowiedzialność za
                wypowiadane przez polityków slowa.Bo przecież Ci nasi wybrańcy stanowią prawo!a
                co za tym idzie decydują o naszym i naszych bliskich życiu.Zły wybór.oddanie
                władzy kłamcom skutkuje ogromną ilością złych ustaw,złych decyzji afer i
                skandali.Dlatego wybierając nie należy zapominać co dany polityk obiecał.

gamdan-przypominam Ci co napisałem o egzekwowaniu obietnic składanych przez
                polityków.List jest podpisany przez Zarząd Krajowy Ogólnopolskiego Zwiazku
                Zawodowego Lekarzy i przez Krzysia.
                Takie przypominanie może przynieść efekty.Mnie ten list się podoba,p Kopacz i
                Rządowi trochę mniej.
                • igor14141 Re: pacjent ma nowe prawo-NFZ klopot. 15.07.10, 20:59
                  Chcę przez to napisać,że NFZ nie
                  > dla pacjentów powstał.Nie straszyłabym ludzi opowieściami o upadku
                  > służby zdrowia,najpierw bowiem byłby spadek dochodów lekarzy.To oni
                  > mają się bać,nie ja.

Zasadniczo po ostatnim zdaniu wiem już z kim mam do czynienia - wierz mi - nie
                  odstajesz od średniej tego forum..

Ale ponieważ jesteś nowy, albo wcześniej cię nie zakodowałem - to powiem to raz
                  i krótko. NFZ NIE JEST DLA LEKARZY!

W relacji lekarz - pacjent są tylko dwa stałe elementy - lekarz i pacjent. Jak
                  wszystko na tym świecie - relacja ta opiera się na pieniądzu. Jeśli nie będzie
                  taki Kowalski płacić na NFZ, który płaci za jego leczenie - to Kowalski zapłaci SAM.

Doktor wbrew jego oczekiwaniom - nie klepnie się w dupę i będzie robić za darmo.

Possumowując - swoje stwierdzenie, że lekarze mają się bać, nie ty - możesz
                  sobie wsadzić w dowolny otwór ciała (wybierz sam swój ulubiony). Twoja relacja z
                  lekarzem jest stała i oparta na pieniądzu - bez niego - lecz się sam.

Taki popis intelektualny prezentuje na innym forum lekarz piszący na tym.Może
                  ktoś odgadnie kto to pisze?
                  bardzo ciekawy wywód?
                  • sithicus Re: pacjent ma nowe prawo-NFZ klopot. 15.07.10, 22:34
                    I dobrze napisał.
                    • oby.watel Re: pacjent ma nowe prawo-NFZ klopot. 15.07.10, 22:50
                      A co konkretnie dobrze napisał? Że instytucja, dzięki której lekarze dostają
                      wypłaty nie jest dla lekarzy? Że bać się powinni ci, którzy płacą składki? Racja
                      tego wywodu opiera się na założeniu, że ten socjalistyczny twór, NFZ, nie
                      zostanie zlikwidowany. I pewnie nie zostanie, ponieważ lekarze domagają się -
                      jak za komuny chłopi - doskonalenia systemu kontraktacji. Jak wtedy, tak i teraz
                      skończy się to klapą.
                      • sithicus Re: pacjent ma nowe prawo-NFZ klopot. 16.07.10, 22:52
                        Jeśli NFZ upadnie - to nie jest problem lekarzy. Jeśli nie będzie NFZ-u to
                        będzie albo inny pośrednik/ubezpieczyciel albo płacenie lekarzowi bezpośrednio
                        przez pacjenta (co może wywołać panikę w narodzie wolskim).
                        Czyli chory się leczy jeśli ma za co a jeśli nie ma to się nie leczy.

Oczekiwanie że lekarz będzie pracował za darmo albo wręcz dopłaci aby móc
                        pacjenta leczyć.... bądźmy poważni. Savy?
                        • oby.watel Re: pacjent ma nowe prawo-NFZ klopot. 16.07.10, 23:19
                          NFZ upadnie? Prędzej upadną szpitale i przychodnie. I trzeba będzie jechać za
                          chlebem, a nie straszyć, że się wyjedzie. Bo kasjerka zarabiająca w sklepie 800
                          zł nie zapłaci p. dr 150 zł za wizytę i 300 za badania. Więc lekarz nie zarobi
                          na willą z basenem.
                          • 0.9_procent Re: pacjent ma nowe prawo-NFZ klopot. 16.07.10, 23:43
                            oby.watel napisał:

> NFZ upadnie? Prędzej upadną szpitale i przychodnie. I trzeba
                            będzie jechać za
                            > chlebem, a nie straszyć, że się wyjedzie.
                            Święte słowa. W przypadku loraphenusa na przykład.

>Bo kasjerka zarabiająca w sklepie 800
                            > zł nie zapłaci p. dr 150 zł za wizytę i 300 za badania.
                            No. Bo polskie społeczeństwo składa się w 99 procentach z kasjerek w
                            supermarketach zarabiających poniżej płacy minimalnej.
                            Średnią 3403,65
                            ‘robią’ lekarze.

>Więc lekarz nie zarobi
                            > na willą z basenem.
                            Dokładnie. Pacjenci oleją pazernych polskich konowałów i pojadą się
                            leczyć do „prawdziwych lekarzy”, którzy ‘żywią się powołaniem a
                            do pracy jeżdżą etyką’
                            – gdzieś to ostatnio przeczytałem.
                            • oby.watel Re: pacjent ma nowe prawo-NFZ klopot. 17.07.10, 00:01
                              Pierwszy raz się ze mną zgadzasz. To wpływ upałów, czy przechodzisz metamorfozę
                              a la wuc?
                          • sithicus Re: pacjent ma nowe prawo-NFZ klopot. 17.07.10, 15:22
                            oby.watel napisał:

> I trzeba będzie jechać za chlebem, a nie straszyć, że się wyjedzie.

Ja nikogo nie musiałem straszyć. Wyjechałem do UK ponad 3 lata temu i leczę
                            tubylców za dużo lepsze pieniądze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka