Dodaj do ulubionych

???????????

20.03.12, 18:04
"Zacofanie moich kolegów wynika z ich ciasnoty umysłowej, nie jeżdżą na światowe kongresy, nie czytają fachowej literatury."

Protest pacjentów to wina lekarzy.....
No to ja serwuję panu ordynatorowi kolonoskopię i od razu pani dyr ds. medycznych bezpośrednio tym samym sprzetem endoskopię.
To już sięga dna, czego sie nie zrobi dla utrzymania stołka.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11374902,Kolonoskopia_i_gastroskopia_tym_samym_sprzetem.html

Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: ??????????? 20.03.12, 19:12
      igor14141 napisał:

> "Zacofanie moich kolegów wynika z ich ciasnoty umysłowej, nie jeżdżą na światow
      > e kongresy, nie czytają fachowej literatury."
      >
      > Protest pacjentów to wina lekarzy.....
      > No to ja serwuję panu ordynatorowi kolonoskopię i od razu pani dyr ds. medyczny
      > ch bezpośrednio tym samym sprzetem endoskopię.
      > To już sięga dna, czego sie nie zrobi dla utrzymania stołka.
      >
      > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11374902,Kolonoskopia_i_gastroskopia_tym_samym_sprzetem.html

A co mają zrobić? Nie badać? Co za różnica czym badają, skoro sprzęt jest odkażany? Dziwne, że informują o tym pacjentów. Ciekawe czy informują ich także o tym, że na stole operacyjnym, na którym pacjent będzie operowany poprzedni pacjent miał wycinanego raka jelita.

S.
      • igor14141 Re: ??????????? 21.03.12, 11:01
        snajper napisał:

A co mają zrobić? Nie badać? Co za różnica czym badają, skoro sprzęt jest odkażany? Dziwne, że informują o tym pacjentów. Ciekawe czy informują ich także o tym, że na stole operacyjnym, na którym pacjent będzie operowany poprzedni pacjent miał wycinanego raka jelita"

A co ma lózko wspólnego ze sprzętem? Żadnego sprzętu nie da się w 100% wyjałowić.

Tobie moze nie robić róznicy jakim sprzętem jesteś badany, kolonoskopia nogą od łóżka to dla Ciebie bułka z masłem.
        Dlaczego lekarze informują o tym pacjentów? może jeszcze nie wszyscy stracili zdrowy rozsądek?

• snajper55 Re: ??????????? 21.03.12, 12:35
          igor14141 napisał:

> A co ma lózko wspólnego ze sprzętem?

To ma, że łóżko na sali operacyjnej też nie jest sprzętem jednorazowym i jest po użyciu odkażane.

> Żadnego sprzętu nie da się w 100% wyjałowić.

Nie da się odkazić? To w czasie gastro wciskają mi brudną, po poprzednim pacjencie, rurkę do gardła? :)

> Tobie moze nie robić róznicy jakim sprzętem jesteś badany, kolonoskopia nogą o
          > d łóżka to dla Ciebie bułka z masłem.

Toż robiono badania właściwym sprzętem a nie nogą od krzesła. Chyba nie doczytałeś.

> Dlaczego lekarze informują o tym pacjentów? może jeszcze nie wszyscy stracili z
          > drowy rozsądek?

Pewnie ich szczują na kolegę. Takie małe polskie piekiełko.

S.
          • igor14141 Re: ??????????? 21.03.12, 14:43
            snajper55 napisał:

> igor14141 napisał:
            >
            > > A co ma lózko wspólnego ze sprzętem?
            >
            > To ma, że łóżko na sali operacyjnej też nie jest sprzętem jednorazowym i jest p
            > o użyciu odkażane.

Hej snajper a od kiedy to gastroskopię czy kolonoskopię robią w sali operacyjnej, od tego są gabinety zabiegowea pisze na nich tak ENDOSKOPIA i zapewniam Cię ,że łóżka w tych gabinetach po każdym zabiegu nie są odkażane! Chciałbyś.

> Nie da się odkazić? To w czasie gastro wciskają mi brudną, po poprzednim pacjen
            > cie, rurkę do gardła?
            Dla Ciebie robią wyjątek, Tobie wciskają do gardła brudny po poprzednim pacjencie kolonoskop - to tak po znajomości.

> > Tobie moze nie robić róznicy jakim sprzętem jesteś badany, kolonoskopia
            > nogą o
            > > d łóżka to dla Ciebie bułka z masłem.
            >
            > Toż robiono badania właściwym sprzętem a nie nogą od krzesła. Chyba nie doczyta
            > łeś

Własciwym sprzętem mówisz, no to cholera o co cały ten wrzask! Wydaje się, ze ktoś tu nie doczytał do końca, ale to chyba nie ja.

> > Dlaczego lekarze informują o tym pacjentów? może jeszcze nie wszyscy stra
            > cili z
            > > drowy rozsądek?
            >
            > Pewnie ich szczują na kolegę. Takie małe polskie piekiełko.

Nie wciskaj głupot z tym szczuciem, tam gdzie ktoś wskazuje na nieprawidłowości od razu co madrzejsi zasłaniaja sie polskim piekiełkiem.
            • snajper55 Re: ??????????? 22.03.12, 11:47
              igor14141 napisał:

> Hej snajper a od kiedy to gastroskopię czy kolonoskopię robią w sali operacyjne
              > j, od tego są gabinety zabiegowea pisze na nich tak ENDOSKOPIA i zapewniam Cię
              > ,że łóżka w tych gabinetach po każdym zabiegu nie są odkażane! Chciałbyś.

A gdzie ja napisałem, że robią w sali operacyjnej???

> > Nie da się odkazić? To w czasie gastro wciskają mi brudną, po poprzednim
              > pacjen
              > > cie, rurkę do gardła?
              > Dla Ciebie robią wyjątek, Tobie wciskają do gardła brudny po poprzednim pacjenc
              > ie kolonoskop - to tak po znajomości.
              >
              > > > Tobie moze nie robić róznicy jakim sprzętem jesteś badany, kolonoskopia
              > > nogą od łóżka to dla Ciebie bułka z masłem.

Nie ma dla mnie znaczenia, co i komu robiono przedtem gastroskopem.

> > Toż robiono badania właściwym sprzętem a nie nogą od krzesła. Chyba nie d
              > oczyta
              > > łeś
              >
              > Własciwym sprzętem mówisz, no to cholera o co cały ten wrzask! Wydaje się, ze k
              > toś tu nie doczytał do końca, ale to chyba nie ja.

No właśnie nie widzę powodu wrzasku. A ty widzisz? Jeśli tak, to napisz jaki.

> Nie wciskaj głupot z tym szczuciem, tam gdzie ktoś wskazuje na nieprawidłowości
              > od razu co madrzejsi zasłaniaja sie polskim piekiełkiem.

O jakich nieprawidłowościach mówisz?

S.
    • do.ki !!!!!!!!!!! 21.03.12, 06:43
      No i co w tym dziwnego, ze czasem wykonuje sie kolonoskopie gastroskopem? Przeciez sprzet jest myty i odkazany po kazdym uzyciu.

Wskazaniem jest zwezenie jelita grubego, ktorego nie da sie przejsc kolonoskopem. Wtedy gastroskop jako cienszy moze byc pomocny.

A ze to kogos brzydzi... szczegolnie gdy brzydzi kolegow Dr. Huka... to juz trudno. Ciemnota i zabobon sa wszedzie.
      • igor14141 Re: !!!!!!!!!!! 21.03.12, 11:26
        do.ki napisał:

> No i co w tym dziwnego, ze czasem wykonuje sie kolonoskopie gastroskopem? Przec
        > iez sprzet jest myty i odkazany po kazdym uzyciu

Jesteś pewny ,ze jest myty i odkażany? na środkach odkażajacych też można zaoszczedzić!
        > Wskazaniem jest zwezenie jelita grubego, ktorego nie da sie przejsc kolonoskope
        > m. Wtedy gastroskop jako cienszy moze byc pomocny

W opisywanym przypadku takich wskazań nie było!
        Jężeli to jest takie naturalne dla Ciebie to wytłumacz mi po co istnieją i gastroskopy i kolonoskopy?

> A ze to kogos brzydzi... szczegolnie gdy brzydzi kolegow Dr. Huka... to juz tru
        > dno. Ciemnota i zabobon sa wszedzie.
        No jeżeli dla Ciebie to ciemnota i zabobon-to nie dziwie się już skąd te zakażenia szpitalne.
        Broń nas Boże przed tak oświeconymi ordynatorami i do.kimi.
        • practicant Re: !!!!!!!!!!! 21.03.12, 11:55
          No i super, pokrzyczeli, tylko jak zwykle umyka najważniejsza rzecz...:

nie ma sprzętu, poszedł prikaz "macie robić prowizorkę na tym, co jest". I jakoś to nikogo nie rusza...
          • igor14141 Re: !!!!!!!!!!! 21.03.12, 14:52
            practicant napisał:

> No i super, pokrzyczeli, tylko jak zwykle umyka najważniejsza rzecz...:
            >
            > nie ma sprzętu, poszedł prikaz "macie robić prowizorkę na tym, co jest". I jako
            > ś to nikogo nie rusza...

No niezupełnie, raban podnieśli wprawdzie zasłaniając się pacjentami, ale jednak.
            Swietym oburzeniem wykazał się Urzad Marszałkowski , cała tą sprawą sa bardzo zbulwersowani. W takich przypadkach dyrektor szpitala natychmiast powinien zgłosić to do Urzędu a ten natychmiast zakupiłby nowy sprzęt.
            No szkoda ,ze w takim szybkim trybie nie wyremontował łazienek dla pacjentów.
            Zalecenie jest już nieaktualne bo z naprawy wrócił jeden gastroskop.
            Głupole mogli wczesniej krzyczeć mieliby nowy sprzęt.
            • igor14141 Re: Święte oburzenie? 21.03.12, 15:02
              O zarządzeniu ordynatora napisaliśmy we wtorek na rzeszowskich stronach "Gazety". Ostro wypowiedział się wczoraj podkarpacki urząd marszałkowski, któremu podlega szpital. - Jesteśmy zbulwersowani, to niedopuszczalne. Jeżeli w szpitalu zepsuł się sprzęt, to dyrekcja powinna była do nas napisać i w trybie pilnym przekazalibyśmy pieniądze na nowy sprzęt - zapewnia Wiesław Bek, rzecznik marszałka podkarpackiego.

Marszałek zażądał od dyrektora szpitala wyjaśnień. Dyrektor Janusz Solarz tłumaczy: - Doktor Huk jest autorytetem w swojej dziedzinie. Nie mam podstaw, by kwestionować zalecenie od strony medycznej.

Dyrektor zapewnia, że pacjentom nie grozi żadne niebezpieczeństwo, bo sprzęt po każdym badaniu przechodzi dezynfekcję w wysokiej temperaturze. Wczoraj poinformował, że zalecenie jest już nieaktualne, bo z naprawy wrócił jeden gastroskop."

Zagadka. Co dyrektor by usłyszał jak by wystapił z wnioskiem o pieniądze na nowy sprzęt?
              • snajper55 Re: Święte oburzenie? 22.03.12, 11:49
                igor14141 napisał:

> O zarządzeniu ordynatora napisaliśmy we wtorek na rzeszowskich stronach "Gazety
                > ". Ostro wypowiedział się wczoraj podkarpacki urząd marszałkowski, któremu podl
                > ega szpital. - Jesteśmy zbulwersowani, to niedopuszczalne. Jeżeli w szpitalu ze
                > psuł się sprzęt, to dyrekcja powinna była do nas napisać i w trybie pilnym prze
                > kazalibyśmy pieniądze na nowy sprzęt - zapewnia Wiesław Bek, rzecznik marszałka
                > podkarpackiego.

A ja myślałem, że zepsuty sprzęt się naprawia a nie wyrzuca. Ma gest ten rzecznik marszałka. Ciekawe czy także wtedy, gdy nie ma mediów w pobliżu.

S.
        • do.ki Re: !!!!!!!!!!! 21.03.12, 18:22
          > Jesteś pewny ,ze jest myty i odkażany? na środkach odkażajacych też można zaosz
          > czedzić!

Tak, jestem pewny. Tak sie sklada, ze gdy znieczulam do kolonoskopii, to widze, jak po kazdym badaniu endoskop jest wkladany do maszyny myjacej.

> Jężeli to jest takie naturalne dla Ciebie to wytłumacz mi po co istnieją i gast
          > roskopy i kolonoskopy?

Dla wygody. Kolonoskop jest dluzszy (ma dluzsza droge do przebycia) i grubszy (a wiec wiecej wlokien przewodzacych swiatlo, czyli lepszy obraz; szerszy kanal roboczy, czyli wiecej mozliwosci). Robienie kolonoskopii gastroskopem jest trudniejsze, dlatego jesli to mozliwe, uzywa sie dedykowanego sprzetu. Ale jesli to nie jest mozliwe, robi sie tak, jak sie da.

> No jeżeli dla Ciebie to ciemnota i zabobon-to nie dziwie się już skąd te zakaże
          > nia szpitalne.

Nie rozumiem tej uwagi. Twierdzisz, ze "blee, ja sie brzydze, bo to bylo u kogos w dupie" to cos wiecej niz ciemnota i zabobon?
          • igor14141 Re: !!!!!!!!!!! 21.03.12, 19:07
            [b][ Kolonoskopię i gastroskopię wykonujemy tym samym sprzętem - zalecił ordynator z rzeszowskiego szpitala wojewódzkiego nr 2. Pacjenci i lekarze odmówili badań/b]

Dlaczego odmówili czy na pewno chodziło o to,że tym samym sprzetem badano dolny i górny przewód pokarmowy? czy chodziło o parametry sprzętu?

Jak sam napisałes:> Dla wygody. Kolonoskop jest dluzszy (ma dluzsza droge do przebycia) i grubszy (
            > a wiec wiecej wlokien przewodzacych swiatlo, czyli lepszy obraz; szerszy kanal
            > roboczy, czyli wiecej mozliwosci). Robienie kolonoskopii gastroskopem jest trud
            > niejsze, dlatego jesli to mozliwe, uzywa sie dedykowanego sprzetu. Ale jesli to
            > nie jest mozliwe, robi sie tak, jak sie da.

W tym wypadku chodziło o badanie kolonoskopem gornego przewodu pokarmowego,
            gastroskop jest krótrzy i cienki sprawia mniej przykrych doznań.
            Dla pacjenta to jest istotna różnica.
            No i wiadomość ,że badany tym sprzętem był dolny przewód pokarmowy też komfortu pacjentowi nie daje.
            Tak że trzymajmy sie zasad co do ust to do ust, a co do dupy to do dupy.
            > Nie rozumiem tej uwagi. Twierdzisz, ze "blee, ja sie brzydze, bo to bylo u kogo
            > s w dupie" to cos wiecej niz ciemnota i zabobon?

nie to nie jest ciemnota i zacofanie tylko naturalny odruch higieniczny.

• do.ki Re: !!!!!!!!!!! 22.03.12, 15:54
              > W tym wypadku chodziło o badanie kolonoskopem gornego przewodu pokarmowego,
              > gastroskop jest krótrzy i cienki sprawia mniej przykrych doznań.

Pewnie tak. Ale zeby Cie jeszcze troszke skonfudowac, powiem, ze duodenoskop, ktorego uzywa sie przy ERCP, jest tak samo gruby (i dlugi) jak kolonoskop, a jednak daje sie go wlozyc do gardla, sa miejsca, gdzie ERCP wykonuje sie bez narkozy, tylko pod sedacja (mniejsza z tym co ja o tym sadze). Wiec ten argument, acz sluszny, jest jednak slaby.

> nie to nie jest ciemnota i zacofanie tylko naturalny odruch higieniczny.

Poniewaz cala moja praca polega na tlumieniu naturalnych odruchow u pacjentow, jakos to do mnie nie trafia.
              • extorris Re: !!!!!!!!!!! 22.03.12, 16:03
                mi sie wydaje, ze nie chodzi tu o to, ze lekarzom-podwladnym doktora Huka nie podoba sie ze sprzet do rzyci wkladaja pacjentom do buzi, ale raczej o to, ze pewien doktor z tego szpiatla chetnie by sie widzial na stanowisku ordynatora i konsultanta wojewodzkiego

i jest bardzo zdeterminowany by to stanowisko zdobyc
                • barabara6 Re: !!!!!!!!!!! 22.03.12, 18:20
                  mnie się też tak wydaje
                  • igor14141 Re: !!!!!!!!!!! 22.03.12, 18:36
                    barabara6 napisał:

> mnie się też tak wydaje

O rany wiecej wiary we własne środowisko.
                    Jak możesz barabara posądzać kolegów o tak niecne czyny?
                    To już z wami tak żle.
                • igor14141 Re: !!!!!!!!!!! 22.03.12, 18:27
                  extorris napisał:

> mi sie wydaje, ze nie chodzi tu o to, ze lekarzom-podwladnym doktora Huka nie p
                  > odoba sie ze sprzet do rzyci wkladaja pacjentom do buzi, ale raczej o to, ze pe
                  > wien doktor z tego szpiatla chetnie by sie widzial na stanowisku ordynatora i k
                  > onsultanta wojewodzkiego
                  >
                  > i jest bardzo zdeterminowany by to stanowisko zdobyc

E tam, przecież wszystkim poczynając od premiera, ministra zdrowia, lekarzom chodzi tylko o dobro pacjenta.
                  Nie widzisz jak od tego pochylania się nad dobrem pacjenta Arłukowiczowi zaokrągliły się plecy?
                  A wracając do tematu ordynator robi wszystko ,żeby zachować oba stanowiska, żzeby być konsultantem trzeba umieć sie podporządkować.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka