Dodaj do ulubionych

problem z alergią a niekompetencja lekarzy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 14:26
Mam problem.Do tego od tygodnia mam uczulenie na całym ciele, które strasznie
swędzi.Poszlam z tym do lekarza ogólnego, dostałam maść (średnio pomaga) +
skierowanie do laryngologa. Laryngolog stwierdził u mnie zmiany alergiczne w
błonach śluzowych-dokładnie badał mi uszy,gardło, nos. Dostałam od
laryngologa lek Cleratine (przeciwalergiczny). Poszlam po wizycie u
laryngologa do mojego lekarza ogolnego z wiadomościa że lekarz laryngolog
stwierdził u mnie alergie i że może jakieś testy by się przydały. Na co
lekarz odpowiedziała, że testów na razie nie, że to może być alergia, że mam
zobaczyć po czymś się nasilają wypryski i pójść znów do..laryngologa.
Zobaczymy co laryngolog powie i jak zadziałają leki. Powiedziałam że może
testy zrobimy a ona że na razie nie. Mam już dość. Zmagam się z wysypką 2
tygodnie, która coraz bardziej się rozprzestrzenia i swędzi.
Jaką mam możliwośc w tym wypadku? Podpowiem że lekarz prywatny odpada ( brak
środków finansowych). Jest możliwość aby lakarz laryngolog (jestem za tydzień
umówiona na kontrole) wypisał mi skierowanie do alergologa czy nie? Może
lepiej zmienić lekarza pierwszego kontaktu?
Pomóżcie :(
Obserwuj wątek
    • Gość: Magda Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy IP: *.3vnet.pl 11.02.05, 17:40
      tak ,laryngolog moze dac Ci skierowanie do alergologa i nie pros sie lekarza
      pierwszego kont.
    • aelithe Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy 11.02.05, 17:45
      Do dermatologa możesz się zgłosić bez skierowania, społecznie możesz jednak
      trochę poczekac w kolejce.
      • Gość: Położnik Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 21:02
        Może tak kompetentny lekarz stwierdził że wyniki testów skórnych w fazie
        zaostrzenia alergi dają fałszywy wynik????
        • Gość: dr Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.05, 22:01
          nie przejmuj się-kompetentne ciołki wiedzą lepiej ,szkoda czasu
          • Gość: alergik-lek.med Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 22:47
            oh, widze ze panowie sluzby zdrowia trzymaja rowny poziom nizszych sfer
            narodowych. proponuje sprawdzic szanownemu dr. (jak mniemam z dyplomem
            rosyjskiej szkoly zawodowej prosto z targu) co znaczy "ciolek", a pozniej sie
            wypowiadac. a testy mozna przeprowadzac przy zapaleniu skory. no chyba ze ktos
            uczyl sie o tym 20 late temu do tego w Kalingradzie.
            • Gość: ciołek Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.05, 19:47
              jak pacjent przyjmuje Claritine to mozna zrobic testy?lek z dyplomem radzieckim
          • polf Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy 12.02.05, 16:11
            Nie musisz zaraz obrazac zagubionego pacjenta. Oczywiscie uzyl(a) sformulowan
            przesadzonych, ale nie ma co zaraz epitetowac. Moze kompetentny kolega
            zapomnial wyjasnic dlaczego nie chce zrobic badan a moze wlasnie uniosl
            sie "honorem" ze pacjent osmiela sie sugerowac co robic i nic nie wyjasnil...
            Tego nie wiemy. Chora szuka pomocy ma problem i trzeba jej pomoc. Jesli to
            kompetentnie i szczesliwie skutecznie ktorys z kolegow zrobi bedziemy mieli
            (lekarze)sojusznika w walce z glupota urzednicza. Ale co zrobic z nasza
            lekarska glupota?...
    • polf Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy 12.02.05, 16:06
      Gdzie jest ta niekompetencja ?!!!
      To ze Pani nie pomaga nie znaczy zaraz ze lekarze sa niekompetentni. Prosze nie
      mylic pojec. Lekarze ci niestety byli nieskuteczni. Ale zaraz niekompetentni.?!
      Zycze pani jak najwiecej zdrowia ale na skutecznych lekarzy prosze nie liczyc.
      Lekarze nie maja zbyt wiele czasu na to aby sie uczyc , choc ostatnio sa
      ustawowo zobowiazani do zdobywania punktow naukowych... Moze i bym mogl Pani
      pomoc, ale mieszkam pewnie troche za daleko... Ciekaw jestem jak to wszystko
      sie zaczelo i czy juz cos takiego u Pani wystapilo. Ale nie powinienem pytac i
      nie musi pani odpowiadac. Nie chce lamac zasad... tajemnica lekarska i prawo
      pacjenta do intymnosci... Pozdrawiam jeszcze raz.
    • Gość: alergiczka Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 21:09
      Widzę ,że tu na forum uczestniczą w dyskusji bardzo mądrzy ludzie, ale dlaczego
      nikt z was nie poradzi Gosi co z tym fantem zrobić.Ewidentnie dziewczyna
      powinna być skonsultowana i ewentualnie leczona przez alergologa. Claritina to
      lek doraźny, antyhistaminowy.Nie można go brać w nieskoczoność. Alergia to takie
      paskudztwo, które dosyć łatwo rozpoznać, ale dosyć trudno dojść przyczyny
      uczulenia. Tu trzeba czasu i wnikliwych obserwacji samego chorego, bo niezawsze
      testy są wiarygodne i możliwe.Dobrego alergologa i odpowiedniego poprowadzenia
      chorego nie zastąpi niedouk pierwszego kontaktu.
      • Gość: Gosia Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 08:31
        Poszłam do laryngologa po raz 2 i poprosiłam o skierowanie do alergologa. Dał
        bez problemu z komentarzem że chyba pani doktor zapomniała że nie pracuje w
        urzędzie :) Zarejestrowałam się do alergologa na ... 1 czerwca. Myślę że do
        tego czasu mogę już umrzeć, cudowna służba zdrowie.
        Ile szacunkowo kosztuje wizyta prywatna u alergologa? :(
        • Gość: Położnik Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 10:12
          No widzisz czy nie sądzisz że Pani doktor wolała Cie sama leczyć niż wysłać do
          alergologa za 4 miesiące .Cięzko pracować w tym kraju bo taką mamy służbę
          zdrowia I NIE JA JĄ REFORMOWAŁEM to jeszcze sa pocjenci zawsze lepiej wiedzący
          i podejrzewający mnie o złą wolę.
          • Gość: Gosia Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 11:31
            Szczerze? Wątpie aby takie były jej intencje :)))))
            A wypisanie skierowania to nie jest oddanie pacjenta ale zasięgniecie porady
            lekarza specjalistycznego.
            • Gość: Położnik Re: problem z alergią a niekompetencja lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 17:06
              Gosiu droga kobietko,mam pcjentkę w ciąży z terminem np.20 kwiecień daleko
              prawda ,ale ona ma kłopoty z sercem bo w dzieciństwie miała operacje
              kardiochirurgiczną,wysyłam ją na konsultacje do kardiologa bez żadnych
              ceregieli chce czy nie chce .Przynosi mi karteczkę z terminem wizyty na 24
              czerwiec miesiąc po porodzie i co mam robić????????? Myślisz żę też napisze
              niekompetentny lekarz nie wysłał mnie na konsultacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka