andaluzja4 21.02.06, 17:42 Czy może ktoś mi coś powiedzieć na temat możliwości pracy dla polskich lekarzy w Norwegii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aelithe Re: Norwegia 21.02.06, 18:23 NO może być kłopot oni nie mają nadmiaru lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kafa5 Re: Norwegia IP: *.bredband.skanova.com 21.02.06, 19:01 Podaje strone niestety po norwesku,ale mozna cv wyslac po angielsku www.tidsskriftet.no/pls/spin/pa_spin.soek_dataentry Z tego co sie orientuje trzeba znac przynajmnie podstawy norweskiego(polecam kurs w Polsce),potem mozna uczyc sie jezyka i pracowac rownoczesnie,ale wymaga to sporego wysilku.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
andaluzja4 Re: Norwegia 23.02.06, 18:28 Więc polski lekarz nie ma za bardzo szans na znalezienie tam pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
kafa5 Re: Norwegia 23.02.06, 20:07 Szansa jest,przeczytaj uwaznie ww,ale jak chcialabys zyc i pracowac w obcym kraju bez znajomosci jezyka?NAJPIERW WYBIERZ KRAJ,POTEM NAUKA JEZYKA +SZUKANIE PRACODAWCY+POTEM WYJAZD.jA TAK ZROBILAM I NIE ZALUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
ekoradio5 Re: Norwegia 23.02.06, 20:10 z forum Norwegia forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19148: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19148&w=35521209&a=36524923 "Autoryzacja unijnych (w tym polskich) lekarzy zajmuje sie Statens autorisasjonskontor for helsepersonell i Norge, i tylko stamtad uzyskacie wiarygodne informacje (www.safh.no). Uznanie (konwersja, autoryzacja) wyksztalcenia medycznego jest od 1.05.2004 automatyczna, zgodnie z dyrektywa unijna jakas tam. W przypadku lekarzy trzeba tylko do Safh wyslac 4 dokumenty - dyplom, prawo wyk. zawodu i dwa papiery z izby lekarskiej. Norwegia wprawdzie nie nalezy do Unii, ale nalezy do EOS i ta dyrektywa ja akurat obowiazuje. Zabronione jest testowanie jezyka przy uznawaniu wyksztalcenia w krajach Unii i EOS. O jezyku decyduje wylacznie pracodawca. Moze, ale nie musi wymagac testu. W praktyce szpitale nie wymagaja wiele jesli chodzi o znajomosc jezyka, zalezy to zreszta od miejsca, specjalizacji, braku personelu w danym szpitalu itp. " Odpowiedz Link Zgłoś