Dodaj do ulubionych

Płace lekarzy w Polsce to skandal

IP: *.am.lodz.pl 02.08.01, 13:03
W naszym kraju uwielbiamy sie zajmować zrzucaniem winy na innych. Skąd my to
znamy? Czy to nie za czasów znienawidzonego PRL ciągle ścigano prywaciarzy,
spekulantów itp.? Dzisiaj, w sytuacji kompletnej klęski reformy ochrony
zdrowia, wszystkie media zajmują się nagonką na lekarzy jako głównych a być
może nawet jedynych winowajców niepowodzeń reformatorskich. Pacjenci czytają
gazety, słuchają radia, oglądają telwizję i trafiają do coraz biedniejszych
szpitali z coraz większymi wymaganiami. Obwiniają leakarzy o brak miejsc, brak
leków, brak środków diagnostycznych a w końcu o branie łapówek. Prawda jest
taka, że przeciętny lekarz w Polsce zarabia skandalicznie mało. Po najcięższych
studiach, po długotrwałym i uciążliwym procesie specjalizacyjnym człowiek
decydujący niejednokrotnie o życiu innych ludzi zarabia tyle co robotnik
niewykwalifikowany (z tą różnicą, że robotnik nie tracił czasu na ślęczenie nad
książkami i już coś ma). Jest to sytuacja paradoksalna, a ludzie lansujący
opinię, że "nie ma biednych lekarzy" lub "lekarz sobie zawsze zarobi", nie
szanują swojego własnego życia. Owszem lekarz "sobie zarobi" biorąc dyżury,
biegając z jednego gabinetu do drugiego a potem na wizyty domowe. ALE!!! Ale
taki lekarz nie ma czasu na dokształcanie, nie ma czasu odpocząć. Wyobraźcie
sobie sytuację, że staje się wam cos złego w piątek po południu i trafiacie do
lekarza. Czy naprawdę chcielibyście aby był to człowiek po czterech dniach
pracy średnio 16 godzin dziennie i nieprzespanej nocy? Pewnie nie, więc zanim
zaczniemy narzekać na korupcję wśród lekarzy, zastanówmy się jaką krzywdę
wyrządzamy samym sobie rzucając lekarzy na krawędź ubóstwa i patrząc jak sobie
z tym poradzą. Uważam, że sytuacja "korupcyjna" w ochronie zdrowia, jest
wynikiem celowego działania naszego rządu. Tak niskie płace połączone z tak
olbrzymimi wymaganiami budzą podejrzenie, że ludzie którzy to zaplanowali
liczyli na wyrównanie ujemnego bilansu przez pacjentów. W naszych mediach
prezentowana jest od dłuższego czasu bardzo pokrętna moralność. W trakcie
ciągłego wyszukiwania "złych bogatych doktorów", nikt nie pokusił się o
rozpętanie kampanii w obronie ciężko pracujących lekarzy, upokorzonych brakiem
pieniędzy, szacunku i szansy rozwoju - a tacy właśnie ludzie stanowią większość
tej społeczności. Dodam jeszcze, że najlepszym przykładem haniebnego
postępowania wobec polskich lekarzy jest niedawna propozycja pracy w Norwegii
wysunieta przez nasz rząd. Chyba nie ma drugiego takiego kraju na świecie,
który byłby tak bogaty aby wykształcić i wyspecjalizować lekarza za olbrzymie
pieniądza a potem "oddać" go komuś innemu. Sam jestem młodym lekarzem,
ukończyłem studia z bardzo dobrym wynikiem, mam na swoim koncie osiągnięcia
naukowe i najprawdopodobniej będę musiał opuścić rodzinę i zaoferować swój
wysiłek i wiedzę krajowi, który będzie potrafił to docenić.
Obserwuj wątek
    • Gość: andrzej Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 162.84.151.* 02.08.01, 22:59
      Zgadzam sie z toba w 100%.
      I dodam, ze:
      Ostatnia propozycja pracy w norwegii to skandal ze wzgledu na fakt
      ze najpierw dowiedzielismy sie o tym wszyscy a potem na samym koncu
      urzedy pracy, ktore mialy to nam zorganizowac.
      A ja wzialem sprawy w swoje rece i ucieklem do Ameryki.
      Siedze sobie teraz z New York Timesem w Rece i przegladam niezliczone oferty
      pracy.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Dorrit Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.proxy.aol.com 02.08.01, 23:50
      Narzekanie to chyba polska specjalnosc. Gdy pielegniarki strajkowaly o skromna
      podwyzke,wszystkie zwiazki zawodowe lekarzy pochowaly glowy w piasek udajac, ze
      problem ich nie dotyczy. Ba, byly nawet glosy potepienia, a lekarze szpitalni
      gorliwie grali role lamistrajkow, zastepujac odchodzacy od lozek "nizszy
      personel". Gdyby solidarnie poparli Zwiazek Pielegniarek i Poloznych -
      stanowiliby sile zdolna zmiesc z powierzchni Polski wypasione na naszych
      podatkach, pasozytnicze biurwy z panstwowych Kas Chorych, gdzie przecietna
      pensja urzedniczki po maturze przekracza dzis 3000 zl. Wtedy to kadra lekarska
      decydowalaby o ksztalcie reformy polskiej sluzby zdrowia a nie przypadkowa,
      niewykwalifikowana, partyjna cholota.
      Ale skamlec pod pseudonimem jak kopniety kundel, to Pan teraz potrafisz. I
      chyba niewiele wiecej Panie Doktorze! Na razie wkuwaj Pan jezyki obce, to po
      wejsciu do UE bedziesz Pan legalnie cudzoziemcow leczyl za godziwe pieniadze,
      bez lapowek. O ile Twoja wiedza i umiejetnosci beda lepsze niz ich.
      • Gość: Serafino Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.wssk.wroc.pl 03.08.01, 12:29
        Nie wiem dlaczego w liscie Dorrit jest tyle agresji wobec lekarzy. Czy to naprawde jest az tak dziwne, ze lekarze
        w czasie strajku pielegniarek nie odeszli od lozek i wykonywali prace pielegniarsko-lekarska. Jestem lekarzem
        anestezjologiem, pracuje na Oddziele Intensywnej Terapii wroclawskiego szpitala. Na moim oddziale leza
        pacjenci w naprawde ciezkim stanie. Nie wiem czy Dorrit moglaby (moglby) patrzec jak pacjent umiera z powodu
        zaniechania dzialania. Latwo mowi sie ogolnie: w czasie strajku zmarlo tylu a tylu pacjentow, ale ja osobiscie do
        konca zycia bym sobie nie wybaczyl gdyby konkretny pacjent zmarl dlatego, ze sa jakies wazniejsze sprawy.
        Placa lekarzy, pielegniarek i szeroko pojetej sluzby zdrowia (zreszta przez wszystkich traktowanej jak sluzba)
        jest ponizajaca. Na pewno nie jest rozwiazaniem tego problemu strajk pod postacia odejscia od lozek chorych. Nie
        jest tez dobrym rozwiazaniem branie od pacjentow "w lape". Dawanie lapowek jest jednak zakorzenione
        w naszym spoleczenstwie. Ja nie biore, zdazalo sie jednak kilkakrotnie wpychanie koperty przed
        zabiegiem, zawsze odmawialem mowiac, ze jesli pacjent bedzie chcial to moze podziekowac po zabiegu.
        Zadna, podkreslam zadna z tych osob nie pojawila sie po zabiegu. O czym to swiadczy? W polsce
        upowszechnione jest dawanie aby zapewnic sobie lepsza opieke, czujniejsze oko personelu. To jest
        totalna bzdura. Traktuje kazdego pacjenta tak samo. Moze jestem wyjatkiem? Nie sadze! Szeroko rozumiane
        spoleczenstwo zauwaza zreszta tylko tych lekarzy, ktorzy przyjezdzaja wysokiej klasy samochodami pod
        szpitall. I na podstawie tych osob wyrabiaja sobie zdanie na temat wszystkich lekarzy. A to jest tylko czubek gory
        lodowej. Zeby utrzymac swoja rodzine na jako takim poziomie musze brac okolo 15 dyzurów w miesiacu w
        dwoch miejscach pracy (ustawa zabrania dyzurowania wiecej niz 8 razy miesiacu), moja zona (tez lekarz) ma
        okolo 3 dyzurow. Wszystko swietnie, tylko ze boje sie, ze pewnego dnia corka mi powie: "a pan to do kogo
        przyszedl?" Moze lekarz rzeczywiscie powinien byc jak doktor Judym: samotny, zywiacy sie tylko dobrym
        slowem "wdziecznego" pacjenta.
        • Gość: Dorrit Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.proxy.aol.com 03.08.01, 22:50
          Gość portalu: Serafino napisał(a):

> Nie wiem dlaczego w liscie Dorrit jest tyle agresji wobec lekarzy. Czy to napra
          > wde jest az tak dziwne, ze lekarze
          > w czasie strajku pielegniarek nie odeszli od lozek i wykonywali prace pielegnia
          > rsko-lekarska. Jestem lekarzem
          > anestezjologiem, pracuje na Oddziele Intensywnej Terapii wroclawskiego szpitala

Doskonale wiem, ze od Twojej pracy zalezy zycie pacjenta na stole operacyjnym,
          jednakze Twoja niechec do strajku ma rowniez podloze spektakularne. Bowiem ok.
          pol roku przed strajkiem pielegniarek lub troche wczesniej anestezjolodzy -
          strajkiem wlasnie - wywalczyli sobie bardzo wysokie, siegajace 4 tys. zlotych
          pensje. Gremialnie, z poparciem Zwiazku Anestezjologow odmawialiscie udzialu w
          postepowaniu operacyjnym /z wyjatkiem stanow naglych/ i wtedy wlasnie kilku
          pacjentow wskutek tego zmarlo.

> . Na moim oddziale leza
          > pacjenci w naprawde ciezkim stanie. Nie wiem czy Dorrit moglaby (moglby) patrze
          > c jak pacjent umiera z powodu
          > zaniechania dzialania. Latwo mowi sie ogolnie: w czasie strajku zmarlo tylu a t
          > ylu pacjentow, ale ja osobiscie do
          > konca zycia bym sobie nie wybaczyl gdyby konkretny pacjent zmarl dlatego, ze sa
          > jakies wazniejsze sprawy.

Nikt personalnie nie zmusza Cie do strajku. Chodzilo mi glownie o poparcie
          moralne pielegniarek, ew.jedna z wielu ostrzejszych form nacisku, jakimi
          dysponuje srodowisko lekarskie. W szpitalu, gdzie ja pracuje, lekarze nawet
          opasek na rekaw fartucha nie zalozyli. Pielegniarki poparli nie koledzy i
          kolezanki lekarze, tylko...pacjenci!

> Placa lekarzy, pielegniarek i szeroko pojetej sluzby zdrowia (zreszta przez wsz
          > ystkich traktowanej jak sluzba)
          > jest ponizajaca. Na pewno nie jest rozwiazaniem tego problemu strajk pod postac
          > ia odejscia od lozek chorych. Nie
          > jest tez dobrym rozwiazaniem branie od pacjentow "w lape".

Napisz lepiej, jakie widzisz rozwiazanie. Negocjacje? Juz byly.

Ja nie biore, zdazalo sie jednak kilkakrotnie wpychani
          > e koperty przed zabiegiem, zawsze odmawialem mowiac, ze jesli pacjent bedzie
          chcial to moze pod ziekowac po zabiegu. Zadna, podkreslam zadna z tych osob nie
          pojawila sie po zabiegu.

Bo jak Ci pewnie wiadomo, pacjenci w przewazajacej wiekszosci nie orientuja sie,
          jak wazna jest praca anestezjologa przy stole operacyjnym. Z kopertami ida wiec
          do chirurgow i poloznikow a nie do Was. Dlatego przeciez anestezjolodzy
          strajkowali :).

• Gość: Serafino Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.kom-net.pl 05.08.01, 22:11
            Gość portalu: Dorrit napisał(a):

> Doskonale wiem, ze od Twojej pracy zalezy zycie pacjenta na stole operacyjnym,
            > jednakze Twoja niechec do strajku ma rowniez podloze spektakularne. Bowiem ok.
            > pol roku przed strajkiem pielegniarek lub troche wczesniej anestezjolodzy -
            > strajkiem wlasnie - wywalczyli sobie bardzo wysokie, siegajace 4 tys. zlotych
            > pensje. Gremialnie, z poparciem Zwiazku Anestezjologow odmawialiscie udzialu w
            > postepowaniu operacyjnym /z wyjatkiem stanow naglych/ i wtedy wlasnie kilku
            > pacjentow wskutek tego zmarlo.

Z tym wywalczeniem tej podwyzki to troszke nie tak jak pisze i mowi sie w
            mediach. Owszem bezposrednio po strajku przez 3 miesiace na kontrakcie zarobilem
            9 tys (3 tys za miesiac, potem jednak wrocilismy do starej placy. Obecnie
            zarabiam 1100 brutto. Troszke to odbiega od powszechnie znanych zarobkow
            anestezjologa. Nieprawdaz? Natomiast co do kilku ofiar smiertelnych? Coz z tego
            co napisano wprasie wynikalo, ze zabieg operacyjny tak naprawde by niczego nie
            zmienil. Gdyby nie bylo strajku to o operowaniu tych ludzi najprawdopodobniej i
            tak by nikt nie pomyslal. Jak zreszta zauwazylas(es)zabiegi w stanach ostrych
            (takze onkologicznych)odbywaly sie. W szpitalu w ktorym pracuje operatorzy i tak
            strasznie naginali wskazania do zabiegow, najprawdopodobniej zeby dostac w lape.
            Niestety i wsrod moich kolegow zdazyly sie czarne owce, ktore w czasie strajku
            braly lapowki aby znieczulic pacjenta do zabiegu.

> Nikt personalnie nie zmusza Cie do strajku. Chodzilo mi glownie o poparcie
            > moralne pielegniarek, ew.jedna z wielu ostrzejszych form nacisku, jakimi
            > dysponuje srodowisko lekarskie. W szpitalu, gdzie ja pracuje, lekarze nawet
            > opasek na rekaw fartucha nie zalozyli. Pielegniarki poparli nie koledzy i
            > kolezanki lekarze, tylko...pacjenci!

Coz, kazdy szpital jest inny. Nasz zespol popieral oficjalnie i moralnie protest
            pielegniarek. Osobiscie i tak sie dziwie, ze za tak marne pieniadze one jeszcze
            pracuja na takich oddzialach jak intensywna terapia.
            >
            > Napisz lepiej, jakie widzisz rozwiazanie. Negocjacje? Juz byly.
            >
            Najbardziej bolesne jest to, ze nie widze zadnego rozwiazania. Dopoki sluzba
            zdrowia rzadz lobby ordynatorsko-profesorskie dopoty sie nic nie zmieni. Zawsze
            uwazalem, ze ci ktorym najbardziej zalezy na zmianach w sluzbie zdrowia nic nie
            moga zrobic. A ci co juz moga to maja tak wygodnie, ze nic nie zrobia. Reforma
            jak widac niczego nie zmienila a tylko spowodowala dalszy rozpad i degregolade.
            Kasy chorych placa pieniadze ktore w rzeczywistosci nie pokrywaja nawet 1/3
            kosztow leczenia. Stawki wzieli z sufitu nie uwzgledniajac nawet w procedurach
            kosztu pracownika. Swoja droga jest to jakies rozwiazanie. Poprzez selekcje
            naturalna slabe jednostki poumieraja a spoleczenstwo bedzie mlode i zdrowe.

• Gość: sumit Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 213.77.90.* 08.11.01, 10:55
          Gość portalu: Serafino napisał(a):

Moze lekarz rzeczywiscie powinien byc jak doktor Judym: samotny, zy
          > wiacy sie tylko dobrym
          > slowem "wdziecznego" pacjenta.

wczoraj dziadek był u lekarza, pojechał ze swojej wiaski do miasta, od 6:30 do
          11:00 czekał pod gabinetem (nie mógł opuścić kolejki bo mu zajmą), lekarz
          przepisał lekarstwa (których sam by nie wykupił, bo było to prawie pół
          miesięcznej emerytury) i nie powiedział nic o stanie zdrowia, co mu jest ani czy
          zdrowy czy chory. Powiedział, że jak nie dostanie pieniędzy to mu nie powie i
          tyle... to jest nietety normalne postępowanie lekarzy w tym kraju. Jeśli są
          wyjątki to szeroko się o nich opowiada wśród rodziny i znajomych, "wiesz
          spotakałem lekarza.." tak jakby dwurożca co najmniej.
      • Gość: maga Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 194.181.0.* 03.08.01, 15:33
        Pielęgniarki, nawet poparte przez lekarzy niewiele mogły zdziałać, bo Ustawa to
        uniemożliwia. W publicznej służbie zdrowia za ich pracę płaci p r a c o d a w c
        a, czyli szpital lub inny ZOZ, który ich zatrudnia. Czy to tak trudno pojąć?
        Pytanie, czy pracodawcy opłaca sie więcej płacić! Dopóki będą przychodzić do
        niego pacjenci, dopóty nie będzie on dbał o pracowników. Chyba, że lepsi zaczną
        odchodzić i pacjenci zaczną znikać. Błędne koło, bo ci lepsi na ogół mało o
        siebie dbają a dbają o pacjenta i boją się o własne etaty, bo z czego będą żyli-
        dyrekcja ma na ich miejsce nowych pracowników. Dopóki lekarze nie zjednoczą się
        w walce o ustalenie standardów płac, dopóty wszystko będzie po staremu.Lekarzxe
        stwórzcie włsne przedstawicielstwo w Sejmie i zróbcie z tym wreszcie porządek.
        Najwyższy czas zadbać o swój honor!
    • Gość: miro Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.ai.com.pl 03.08.01, 08:49
      W Pańskim liście znalzły się bardzo trafne spostrzeżenia. Ale myślę, że nie ma
      Pan tak najgorzej.
      Moja żona również jest lekarzem ale w nieco gorszej sytuacji: skończyła studia
      z wyróżnieniem, zna biegle dwa obce języki no i oczywiście nie może znależć
      zatrudnienia. Z pracą dla lekarzy jest bardzo trudno, a pracy dla lekarzy bez
      specjalizacji po prostu nie ma i już. Żona postanowiła (co jest zresztą jedynym
      logicznym rozwiązaniem) specjalizować się. Niestety obecnie specjalizacje
      trwają 5 lat są ścisle limitowane (rocznie kilka miejsc z danej specjalizacji w
      całym województwie mazowieckim). Ale w końcu się udało: zdała egzaminy i może
      odbywać "upragnioną" specjalizację. I tu zaczyna się problem - ponieważ nie ma
      zatrudnienia pięcioletnią specjalizację będzie odbywać na sasadach "umowy" z
      pewnym szpitalem. Umowa polega na tym, że szpital umożliwi jej odbywanie
      specjalizacji w zamian za prace na rzecz szpitala. Pracę za darmo oczywiście.
      Sytuacja wygląda więc tak: moja żona musi pokornie przez 5 lat pracować jak
      każdy inny lekarz (z tą różnicą, że nie dostaje żadnego wynagrodzenia) i
      cieszyć się, że może robić specjalizację. Oczywiście nie ma również opłacanych
      składek na ubezpieczenie zdrowotne, ani na ZUS. To się chyba nazywa praca
      niewolnicza... Reasumując: moja żona po 12 latach studiów i zdobywania
      specjalizacji bezie miała szansę podjąć pracę zawodową...
      No i proszę mi udzielić jakiejś sensownej rady na taką sytuację.

Na szczęście nasza sytuacja nie jest tragiczna ponieważ ja pracuję i na razie
      jestem w stanie utrzymać rodzinę co pozwala żonie na dalszą naukę i
      pracę "społeczną". Zresztą znam podobne przypadki. Pytanie tylko czy to właśnie
      tak ma wyglądać? A jak mają sobie poradzić rodziny, w których mąż i żona są
      lekarzami? Takich sytuacji również znam kilka. Wygląda to tak, że albo obydwoje
      się zacharowują (mój kolega oprócz normalnej pracy na etacie lekarza brał 10-12
      24godzinnych dyżurów miesięcznie) albo jedno z małżonków porzuca karierę
      lekarza i zostaje handlowcem w firmie farmaceutycznej. Ktoś może powiedzieć "no
      i dobrze, przynajmniej sobie zarobi". I niby racja tylko po co państwo za
      ogromne pieniądze szkoli przez 7 lat specjalistę, skoro i tak nie wykorzysta
      jego wiedzy i umiejętności?
      Jeszcze raz powróce do Pańskiego listu. Jeżeli jest Pan lekarzem z
      specjalizacją i nie chce Pan zmieniać zawodu, a sytuacja rodzinna Panu na to
      pozwala, to niech się Pan nie zastanawia i jak najszybciej wyjeżdża z tego
      nędznego kraju. Nie trzeba jechać daleko (do USA lub Norwegii), wystarczy do
      Niemiec. Tam również potrafią wykorzystać i docenić fachowość polskich lekarzy.
      • Gość: mufik Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 62.154.173.* 03.08.01, 10:31
        Tja zycie nie jest latwe.
        Pozostaje tylko nadzieja ze Panska zona nie bedzie na
        tyle naiwna i w trakcie tej bezplatnej specjalizacji w
        szpitalu nie bedzie odmawila darow wdziecznosci za swoj
        trud.
        Do stwierdzen w Panskim liscie mozna sie tylko
        dolaczyc. Ja co prawda nie jestem lekarzem ani nie
        mieszkam juz w Polsce. ale moj ojciec pracowal przez
        40-lat jako lekarz specjalista do spraw chorob
        przemyslowych w Polsce. Czego sie dorobil ? Choroby
        nowotworowej i smierci w wieku 64 lat. Moja zona
        studiowala stomatologie w Szczecinie i pracuje teraz w
        Berlinie. Mamy duzo znajomych z czasow jej studiow
        ktorzy probuja przezyc w Polsce w swoim zawodzie.
        Ludzie wysoko wyksztalceni z praktyka zawodowa, lekarze
        w kwiecie wieku. Co maja ? Malo co albo nic. Wszyscy
        robia nagonke na lekarzy . Ale nikt nie wie ile musi
        zainwestowac stomatolog w gabinet (tylko podstawowe
        wyposazenie ) zeby muc zaczac prace. Skad ma wziasc te
        pieniadze jezeli kredyt jest na 20% i czym je splacic
        jezeli kasa chorych placi za wypelnienie tylko 12 zl.
        To nie stasrczy na przezycie a jeszcze trzeba splacic
        kredyt i zapewnic dziecku wyksztalcenie. A mentalnosc
        w Polsce jest taka ze lepiej kupie sobie samochod niz
        pojde do stomatologa i zrobie sobie zeby albo zaplace
        za profilaktyke. Lekarze biora lapowki i dobrze ze
        biora bo by nie przezyli. Taki jest system w Polsce.
        Czy ktos zastanawia sie jednoczesnie nad tym jaka
        odpowiedzialnosc ma ten lekarz.? Jezeli lekarz zrobi
        blad trabia o tym wszyscy miesiacami we wszystkich
        mediach. Ale o tym ze lekarz musi pracowac po nierzadko
        100 godzin zeby starczylo na zycie nie mowi nikt.
        Jezeli lekarz po dwoch albo trzech dyzurach odmowi
        komus pomocy wszyscy robia nagonke na niego ale nikt
        nie pomysli ze zrobil to bo byl przmeczony i nie czul
        sie na silach komus pomoc. Po jednych z najciezszych i
        najdluzszych studiach, przy bardzo duzej
        odpowiedzialnosci dostaja lekarze smieszna jalmuzne (bo
        nie mozna tu mowic o zarobkach). i wszyscy narzekaja ze
        biora dodatki. Najgorsze jest tylko to ze mnostwo ludzi
        przychodzi z koniakiem i innymi alkoholami. Co to komu
        da ?. Czy taki pacjent chce zeby ten lekarz ten koniak
        wypil i dopiero potem zaczal mu pomagac ? Napewno nie.
        Wiec lepiej wlozyc pieniadze. W tym przypadku pacjent
        nie wyrzuci pieniedzy w bloto a lekarz cos z tego
        bedzie mial. Moja tesciowa musiala byc operowana na
        tarczyce w Szczecinie. Po operacji kupilem lekarzowi
        bilet lotniczy dla niego i malzonki na dlugi weekend w
        Kopenhadze (Hotel byl w cenie) i wcale sie tego nie
        wstydze. Do dziesiaj sie spotykamy i zostalismy
        przyjaciolmi. To byl jego pierwszy krotki urlop od
        trzech lat !!!. On sie cieszyl i ja tez. Naszym
        znajomym ktorzy pracuja w Polsce moge tylko powiedziec
        masz mozliwosc pracowac w twoim zawodzie na godziwych
        warunkach za granica to jedz. Nie wahaj sie. Przy
        obecnej kulturze politycznej panujacej w Polsce nie ma
        co liczyc na to ze lakarze w ciagu najblizszych 15 -
        lat beda mogli normalna praca zarobic na normalne
        zycie. To jest niestety zenujaca rzeczywistosc. Tego
        musimy sie wszyscy wstydzic. Bogu dziekuje ze nie
        zostalem lekarzem jak tego pragneli rodzice tylko
        zrobilem informatyke..

Niestety nie mam polskiej trzcionki wiec pisownia jest
        troche dziwna.
        • Gość: angel Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.01, 11:08
          Zgadzam sie to co sie dzieje w Polsce jest chore ,problem ze znalezieniem
          praktyki pozniej specjalizacja i to wszystko za marne pieniadze w dodatku
          wielka odpowiedzialnosc.Sprzataczki w budynkach niby biednych kas chorych
          zarabiaja wiecej niz lekarze.System placenie za uslugi lekarskie tez
          jest "doskonly" lekarz ktory chce leczyc i wysyla pacjenta na specjalistyczne
          badania nic nie zarobi,natomiast ten ktory bedzie jak najmniej leczyl i
          utrudnial dostep do speclalistow zarobi wiecej.Czy to nie jest chore?
    • Gość: semi Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.ts.pl 03.08.01, 11:57
      Moja mama była lekarzem m.in. w ciężkich 80-latach i chciałam podziekować
      wszystkim pacjentom, bo jako jedna z nielicznych zawsze miałam czekoladę,
      szyneczkę, pomarańczę, a nasi goście mogli napić sie dobrego koniaku i dobrej
      kawy. To były tzw. dowody wdzięczności. Nigdy nie brała pieniędzy, ale czytając
      o ciężkiej doli lekarzy jestem zdecydowanie za.
      Ja osobiście nie daję, bo korzystam tylko z prywatnych klinik i przychodni.
      Płacę i dostaje rachunek. Tak jest najprościej.
      • Gość: polański Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.komputer-serwis.com.pl 03.08.01, 13:34
        Dwadzieścia lat pracuje w zawodzie, w Klinice zabiegowej. To co się nadal
        dzieje w opiece zdrowotnej, albo raczej w służbie to po prostu komuna i to w
        najgorszym wydaniu. Pełne zakłamanie - niby zawód wolny, ale na etacie. To co
        zrobiono z dyżurami lekarskimi to skandal, oczywiście łatwo połknięty przez
        Izby Lekarskie.
        Oczywiście lekarz może dorobić oficjalne dodatkowymi pracami, ale dotyczy to
        nielicznych. Najczęściej są to "chałtury" z punktu widzenia klinicysty -
        spółdzielnie poradnie. To co naprawdę liczy się: ratowanie życia, trudne
        zabiegi operacyjne odbywa się w szpitalach i klinikach za marne 1000 zł/
        miesiąc. Jedno co można zobaczyć, jako skutek postępowania władz , to obniżanie
        się poziomu wiedzy wśród lekarzy - ale pełną winę za to ponoszą władze
        upadlając ten zawód. Lekarz nie ma czasu ani pieniędzy na dokształcanie się i
        dotyczy to młodych jak i starych w zawodzie. Jedynym rozsądnym postępowaniem
        jest system opłacania pracy lekarza przez pacjenta, który oczywiście później
        może starać się o refundację z kasy chorych.
        Przychylam się do zdania kolegów.
        • Gość: kaczor Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.securenet.net 05.08.01, 21:51
          Od okolo roku przy pomocy internetu probuje zorientowac sie czy warto wrocic z
          Kanady do Polski. Jestem przerazony! To juz jest obled! Wielu sposrod moich
          kolegow i kolezanek z liceum zostalo lekarzami. Nerwy mna szarpia gdy mysle o
          tym ile oni zarabiaja. W tym samym czasie jakies kmiotki jezdza dobrymi
          samochodami. Namawiam polskich lekarzy do stworzenia reprezentacji ktora bedzie
          walczyla o polska sluzbe zdrowia. W interesie zdrowia Polakow jest rowniez to
          aby lekarz przychodzil do pracy wypoczety, aby mial mozliwosci podnoszenia
          kwalifikacji. Wazne jest takze to aby na studia medyczne trafiali
          najinteligentniejsi. Przeciez pomijajac juz wzgledy etyczne, to sie
          najzwyczajniej wszystkim oplaca! Pomysl "eksportowania" polskich
          profesjonalistow medycznych uwazam za sabotaz! Mysle ze spoleczenstwo poprze
          wasze postulaty, jesli tylko naglosnicie je w mediach. Przekazuje wyrazy
          szacunku za wasza prace.
          • Gość: max Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 217.99.225.* 06.08.01, 00:46
            To prawda, że płace lekarzy w Polsce to skandal, ale, tak się składa, nie znam
            biednego lekarza - natomiast biedne pielęgniarki tak.
            Czy lekarze tak dużo pracują, że mimo tych skandalicznie niskich płac bardzo
            wielu z nich ( zwłaszcza tych szpitalnych ) stać na dobre samochody, domy,
            dobre mieszkania itd? Nie neguję poświęcenia i dobrej pracy większości lekarzy.
            Ten zawód wymaga wiedzy i odporności psychicznej.
            Szanuję ten zawód. Nie zazdroszczę tego, że mają samochody, domy, mieszkania
            itd. Ale do cholery, jak ordynator przez swoich lekarzy mówi, że u szefa to
            kosztuje xyz złotych (drobny zabieg mojego dziecka, dałem), jeśli wiem, że moi
            rodzice dali za przyjęcie mnie do szpitala xyz złotych ( była konieczność, ale
            do czasu brak miejsca), jeśli wiem, że .... to który z Was, Panowie lekarze
            powie mi, że nie bierzecie? Który z Was mnie przekona? Powiecie - nie dawać?
            Czy któryś z Was zaryzykuje jazdę samochodem bez hamulców, jazdę na trasie 500
            km na jednym "garnku" zamiast na czterech? Pojdziecie do mechanika i zapłacicie.
            Jak nazwać przyjęcia na oddział szpitalny po serii wizyt w prywatnym gabinecie?
            Czy nie jest to korupcja?
            Wasza odpowiedzialność od odpowiedzialności mechanika samochodowego różni sie
            tym, że
            Czy są wśród Was tacy, którzy potwierdzili błąd kolegi lekarza? Doprowadzili do
            odebrania prawa wykonywania zawodu lekarzowi, który wskutek nieuctwa lub
            pijaństwa skrzywdził drugiego człowieka?
            Stanowicie zamknięty klan, do którego wstępu ludzie z zewnątrz nie mają.
    • Gość: Aga Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 217.153.35.* 06.08.01, 10:41
      Zgadzam się, że lekarze zarabiają mało, podobnie jak inny personel medyczny,
      nauczyciele czy inne zawody w ramach budżetówki. Z pewnością młodzi mają bardzo
      trudno, bo dostęp do specjalizacji jest blokowany przez brak środków na nowe
      etaty oraz przez kolegów, obawiających się konkurencji (dokładnie to samo jest
      w kilku innych zawodach, np. aplikacjach notarialnych czy adwokackich).
      Ale musze również podzielić się swoimi spostrzeżeniami z mojego ostatniego
      pobytu w szpitalu.
      Jakiegolwiek lekarza widziałam tylko rano na obchodzie. Później oczywiście były
      zabiegi, więc nieobecność na oddziale była jak najbardziej uzasadniona, a
      później ok. godz. 12-13.00 już niestety lekarza nie było, poza 1-2
      dyżurującymi, bo pojechali na obiad, a później na kolejne etaty. Wiem, wiem,
      lekarz, żeby żyć musi pracować na kilku etatach (zresztą nie tylko lekarz) i
      gdyby zarabiał więcej na jednym etacie, to nie szukałby innych możliwości, ale
      z drugiej strony czy płaca nawet 1000 zł za ½ etatu jest naprawdę tak niska ?
      Druga obserwacja, nawet jak znalazłam lekarza na oddziale, to niestety nie był
      absolutnie skory udzielić mi jakichkolwiek wyjaśnien odnośnie mojego stanu czy
      rokowań co dalej – po prostu zbywał mnie „nie teraz”, „zobaczymy”, „nie wiem co
      lekarz prowadzący zaleci”, „proszę spytać w trakcie obchodu” (każdy kto leżał,
      wie jak wygląda obchód i na pewno wówczas nie ma czasu na jakiekolwiek
      konsultacje) itp., itd. Ponieważ nie jestem jedyną osobą, która leżała w
      szpitalu, moje obserwacje niestety potwierdzają znajomi i rodzina.
      Wg mnie praca lekarza nie polega na tym tylko, żeby zoperować, ale przed
      wszystkim na współpracy z pacjentem. Pacjenci z pewnością mieliby lepsze
      mniemanie o lekarzach, gdyby oni potrafili WYJAŚNIĆ pacjentom o co chodzi w ich
      leczeniu (ja za każdym razem idąc do lekarza i wracając od niego obkładam się
      książkami, wchodzę na internet i szukam czegoś na temat swojej choroby, żebym
      wiedziała więcej i żebym w porę, podczas wizyty, umiała zadać jakieś pytanie i
      nie była zaskoczona przekazaną w terminologii medycznej nic-mi-niemówiącą
      diagnozą).
      I jeszcze druga kwestia. Żeby dostać się do szpitala najczęściej trzeba iść do
      prywatnego gabinetu jednego z lekarzy z oddziału, który będzie nas odpłatnie
      diagnozował, przy okazji zleci badania u innych kolegów (zresztą te same
      badania robią później ponownie w szpitalu nieodpłatnie) i na koniec zapisze do
      siebie na oddział, choć nie koniecznie on będzie mnie operował, bo za to muszę
      dodatkowo dopłacić.
      Tak więc kwestia lekarzy i ich podejścia do zawodu ma dwie strony – z jednej,
      mało zarabiają więc czują się usprawiedliwieni, że pracują tak jak pracują, z
      drugiej, dlaczego mają zarabiać więcej, skoro pracują tak jak pracują.
      • Gość: Serafino Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.wssk.wroc.pl 06.08.01, 13:29
        Wydaje mi sie, ze znowu dochodzimy do pewnego uogolnienia. Lekarz = chirurg, urolog, ginekolog.
        Sa to dosc specyficzne specjalizacje, glownie im chodzi o to zeby zoperowac i koniec. Poprzez rozwoj
        anestezjologii tak naprawde to wiedza chirurgow i ich sprawnosc manualna bardzo spadla. Chirurg
        ma komfort czasowy bo znieczulenie w chwili obecnej mozna przeciagac praktycznie w
        nieskonczonosc, a jesli pacjent jest tzw. "trudnym przypadkiem" to po zabiegu jest przekazywany pod
        opieke anestezjologa na oddziale intensywnej terapii. Raj dla zabiegowcow. Sa jednak inne
        specjalnosci - niezabiegowe. W ich przypadku kontakt z pacjentem jest podstawa calego leczenia.
        Kontakt nie tylko w czasie odprawy ale i wielokroc w ciagu dnia. Moze to wszystko jest teoria. Wiem, ze
        nie moge patrzyc na to obiektywnie, sam jestem lekarzem (co prawda anestezjologiem). Lekarze
        praktycznie na wszystkich oddzialach szpitalnych sa zawalani praca papierkowa, w ostatnim czasie
        doszly sprawozdania do kas chorych, ktore nie wiem dlaczego wykonuje personel medychny. Na
        zgnilym zachodzie lekarz ma do swojej dyspozycji sekretarke medyczna (conajmniej jedna na dwoch
        lekarzy) co w sposob wydatny odciaza doktora. Wtedy moze sie zajac wreszcie tym do czego zostal
        przygotowany w czasie studiow. Pawel
    • Gość: gosha Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.01, 13:31
      rozumiem frustrację lekarzy. Sama wysłuchuję tego na codzień. W związku z ty
      widzę jedynie dwa wyjścia z sytuacji.
      po pierwsze emigracja, która jest sprawą wcale nia tak łatwą jak się niektórym
      wydaje. Bo po co np. jechac do Norwegii jeśli nie otrzyma się tam stałego
      pobytu i po tych swoich 5 latach trzeba teoretycznie wróić i zaczynac wszystko
      od początku tzn. : zbierać pajentów, wdrażac się w system itp. Pozostaje
      jeszcze wyjazd na stałe ale to wiąże się z nostryfikacja dyplomu . jeśli zaś
      chodzi o UE to na legalna pracę po przyłączeniu trzeba będzie czekać od 7- 13
      lat.
      po drugie i to tak naprawdę jedyne rozwiązanie dla ludzi, którzy chcą pozostać
      w kraju, konieczność wprowadzenia konkurencji między kasami chorych. Wiąże się
      to z wprowadzeniem prywatnych kas chorych. Można na to liczyć ale nie wiem czy
      nasz monopolistyczny rządowy ideał służby zdrowia się na to zdecyduje. Zawsze
      to wygodniejsze dla rządu, ciepłych posadek itp. niż wprowadzanie nowej reformy
      lub bardziej, jej poszerzanie a co za tym idzie przyznanie się do błedu (
      zresztą kolejnego i nie jednego). W tej idealnej wizji i płace wzrosłyby
      (lekarze i pielęgniarki) i poziom usług także w publicznej kasie. Może też
      uniknęlibyśmy eksterminacji (trochę to mocne słowo) ludzi starszych.
      pozdrawiam lekarzy i życzę powodzenia
      • Gość: Rynio Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.08.01, 23:24
        Panowie i Panie Lekarze jestescie najgorszym ścierwem jakie nosi ta nasza
        ziemia.
        Gówno wiecie jak wyglądają zarobki szarego człowieka, jak wielki jest jego
        strach przed znalezieniem się w objęciach Sł. Zdrowia. Oglądacie amerykańskie
        filmy i chcielibyście tak zarabiać. Jeżeli będziecie leczyć na poziomie stawek
        które wymagacie będe pierwszym który będzie was popierał. Jednak narazie
        powinniście wszyscy odbyć szkolenia - jak leczyć - jak traktować leczonego.
        Wielkie gówno jakie robicie z wielką łaską w przychodniach i szpitalach powinno
        być karane odbieraniem wam uprawnień do leczenia (szmacenia i zabijania ludz)
        bo dlaczego jako mordercy możecie być bezkarni podczas gdy karze się za
        przejście przez ulice.
        Bez szacunku Rynio
        • Gość: lekarka Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.01, 16:31
          Gość portalu: Rynio napisał(a):

> Panowie i Panie Lekarze jestescie najgorszym ścierwem jakie nosi ta nasza
          > ziemia.
          > Gówno wiecie jak wyglądają zarobki szarego człowieka, jak wielki jest jego
          > strach przed znalezieniem się w objęciach Sł. Zdrowia. Oglądacie amerykańskie
          > filmy i chcielibyście tak zarabiać. Jeżeli będziecie leczyć na poziomie stawek
          > które wymagacie będe pierwszym który będzie was popierał. Jednak narazie
          > powinniście wszyscy odbyć szkolenia - jak leczyć - jak traktować leczonego.
          > Wielkie gówno jakie robicie z wielką łaską w przychodniach i szpitalach powinno
          >
          > być karane odbieraniem wam uprawnień do leczenia (szmacenia i zabijania ludz)
          > bo dlaczego jako mordercy możecie być bezkarni podczas gdy karze się za
          > przejście przez ulice.
          > Bez szacunku Rynio

Szanowny Panie Rynio,
          Nie zycze Panu, aby trafil Pan do mojego gabinetu, tak jak nikomu nie zycze
          choroby. Ale gdyby nawet Pan trafil, to potraktowalabym Pana jak kazdego innego
          pacjenta, starajac sie jak najlepiej, zgodnie z zasadami sztuki, wykonac
          konieczny zabieg. Nie potrafie byc sadysta ani partaczem na zawolanie, z
          premedytacja. Moja ostatnia pensja (na reke) wyniosla 493zl.
          Z powazaniem (mimo wszystko)
          Scierwo (chirurgiczne)
          Dowodow wdziecznosci nie oczekuje i nie przyjmuje.
        • Gość: pesymist Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.tpnet.pl 10.08.01, 02:37
          Panie Rynio !
          Nie ma już Służby Zdrowia, nie ma lekarzy. Zaspał Pan. Są Świadczeniodawcy
          Świadczeń Medycznych świadczący usługi medyczne w ramach kontraktow z kasami
          chorych. Pan nie jest żadnym pacjentem ani nawet człowiekiem. Jest pan
          potencjalnym Świadczeniobiorcą Świadczeń Medycznych, które to świadczenie
          otrzyma Pan jeśli zmieści się w limitach narzuconych przez Kasę Chorych (kiedy
          ostatnio leczył Pan za darmo zęby ?) lub nie otrzyma (jeśli się nie zmieści).
          Nie ma leczenia tylko usługa medyczna. Nie liczy się jak pana leczę tylko czy
          leczę Pana jak najtaniej ("najtańsza usługa"). Liczy się biznesplan i
          sprawozdawczość. W tym systemie nie ma miejsca na współczucie i ludzkie
          podejście - dłuższa usługa to droższa usługa. Tego systemu nie tworzą lekarze -
          są takimi samymi ofiarami jak Pan. W każdym systemie są jednak tacy którzy
          portafią sobie "poradzić" rożnymi sposobami. Oni wygrają. Ani Pan ani ja ich
          nie pokonamy, są lepiej przystosowani.Jeśli ktoś Pana skrzywdził to przykro mi.
          Jeśli jednak oburzenie swoje opiera Pan na tym co czyta w gazetach to niech mi
          pan wierzy, nie wszystko co piszą to prawda.
          • Gość: Pacjent Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 217.153.35.* 10.08.01, 12:11
            Lekarze od początku byli przeciwni tej reformie, ale nie dlatego, że jest taka
            zła, tylko dlatego, że w jej wyniku miało się okazać, że lekarzy jest za dużo,
            że miejsc w szptalach jest za dużo i nie tam gdzie potrzeba, że ich
            wykształcenie jest przestarzałe, a wiele z nich osiadło na wiedzy zdobytej
            podczas studiów i praktyce, podczas gdy nauka i technuka pozwalają na
            stosowanie dużo bardziej zaawansowanych metod diagnostyki i leczenia. Po prostu
            reforma miała burzyć ich dotychczasowe sielskie życie i nic dziwnego, że nie
            przyniosła ona oczekiwanych efektów, skoro lekarze, główni jej przeciwnicy,
            robili wszystko, żeby się nie udała, próbując zabić w zarodku wszystkie jej
            pozytywy i wywlec wszystkie negatywy.
            Ja osobiście nie zauważyłam, żebym lepiej czy gorzej była traktowana przed i po
            reformie. Przedtem było beznadziejnie w służbie zdrowia i nadal jest
            beznadziejnie. Do tego, żeby podejśc do pacjenta z sercem nie trzeba mieć
            drogiego sprzętu, do tego, żeby uczciwie podejśc do leczenia, nie trzeba
            jeździć na sympozja za tysiące funtów czy $ (ja też na takie nie jeżdzę, choć
            dostaję zaproszenia).
            Reforma z pewnością nie była doskonała, ale to co zrobili z niej lekarze
            pogrążyło ją całkowicie. Najgorsze jest to, że nadal cierpią na tym tylko
            pacjenci.
            • Gość: wa Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.tpnet.pl 11.08.01, 16:51
              Nie miałem sielskiego życia ani przed ani po reformie. Tylko że przed reformą
              to jak leczę pacjenta i jak Go traktuję zależało do mojej dobrej (lub złej -
              jeśli chcesz) woli i umiejętności. Obecnie przepisy i sposób finansowania tak
              krępują moje możliwości że częstokroć uniemożliwiają mi postępowanie zgodne ze
              zdrowym rozsądkiem. (drobny przykład - nie mogę przyjąć pacjenta bez
              skierowania lub musi on za wizytę zapłacić mimo że jest ubezpieczony i żeby nie
              było nieporozymień ani grosz z tej opłaty nie trafia do mojej kieszeni, ja mam
              płacone "od godziny" pracy). Jeśli skończył się limit świadczeń (czyżby to
              lekarze narzucali limity?)to musi się ustawić w długiej kolejce abo zapłacić
              (oficjalnie, z rachunkiem, nie mnie tylko mojemu pracodawcy).
              To nie lekarze limitują ilość udzielanych świadczeń i likwidują "zbędne"
              przychodnie i szpitale - tak się składa że protestują głównie pacjenci dla
              ktorych reforma oznacza jeżdżenie do przychodni na drugi koniec miasta a do
              szpitala do sąsiedniego województwa i stanie w kolejkach. Bardziej zaawansowane
              metody - proszę bardzo, tylko jakoś nikt nie chce za nie płacić (wyobraź sobie
              że nowoczesne technologie są bardzo drogie a firmy nie chcą nic dawać za darmo).
              Ciesz się że nie jesteś traktowana gorzej niż przed reformą. To dzięki dużym
              wysiłkom personelu który stara się mimo "reformy" leczyć i zachowywać po
              ludzku.
              Rzeczywiście żeby mieć ludzkie podejście i uczciwie leczyć nie są potrzebne
              żadne sympozja. Zależy to od tego co się ma w sobie. Ale żeby stosować nowe
              metody i technologie to trzeba jeździć na "sympozja" i się uczyć a do tego
              potrzebny jest czas i pieniądze.
              Uwierzyłaś że za klęskę "reformy" odpowiedzialni są lekarze ? Ludzie kupują
              różny "kit" ale żeby aż tak ? No chyba że jesteś blondynką...

• Gość: andrzej Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.chello.pl 28.01.02, 18:32
          Jak sie tak boisz, Ryniu, sluzby zdrowia, to do niej
          nie chodz i nie skomlij, zeby cie ratowala. Zyjesz w
          wolnym kraju. Nie musisz chodzic do lekarza.
      • Gość: geodeta Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.powersurfr.com 10.08.01, 22:49
        Prosta droga do degradacji spoleczenstwa to zniszczyc oswiate i sluzbe zdrowia.
        Polski rzad idzie wlasnie w tym kierunku. Szacunek dla wszystkich w tych
        profesjach.
        • Gość: Buzfan Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 11.08.01, 13:29
          A niby po co komu potrzebna w tym kraju oświata czy służba zdrowia?
          Ile by tego narodu nie kształcić , to i tak głupim pozostanie .
          Ile by tego narodu nie leczyć , to i tak chory .
          Oświata i służba zdrowia są zbędne , najlepiej uwzględnić ten fakt przy
          najbliższych cięciach budżetowych . W końcu są jeszcze atrakcyjne dziewczyny
          pracujące w tych dziedzinach , dadzą sobie radę ,
          zawsze można wyprzeć Bułgarki i Rumunki z poboczy dróg .
          Resztą bezużytecznych darmozjadów możemy zapłacić Rosji za ropę i gaz -
          szlaki przeciera KRL-D . Powodzenia !
        • Gość: belfer Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.acn.waw.pl 14.08.01, 13:24
          Wiem ze place lekarzy sa niskie - wiem tez ze za operacje trzeba zaplacic -
          sama mialam taki przypadek ze pan doktor bez skerpowania wymienil sume.
          Rozumiem rozgoryczenie pracownikow sluzby zdrowia (mysle tu o
          pielegniarkach i lekarzach), pocieszcie sie tym ze nie jestescie sami. Ja
          jako belfer zarabiam 1220zl brutto (to po podwyzce tegorocznej) + dodatki 130zl
          brutto
          na doksztalcanie tez nie ma funduszy - dziwne ze w srodkach masowego
          przekazu trabili jak to ma byc pieknie z ta reforma (na ktora rzad tez nie ma
          pieniedzy)i ze sa na to srodki
          Moje pytanie : gdzie one sa ?

Oswiata i sluzba zdrowia traktowane sa po macoszemu a przeciez powinnismy byc
          najwazniejsi bo od nas zalezy i zdrowie i wychowanie nowych pokolen. Szkoda
          tylko ze nikomu na tym nie zalezy.
          To walka z wiatrakami ...
          • Gość: jaz Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 195.117.159.* 14.08.01, 13:59
            A ile Belfer pracuje ?
            18 godzin etatu, ferie, wakacje.
            Nauczycielska pensja w przeliczeniu na 40 godzin tygodniowo -11 mcy w roku,
            wcale tak źle nie wygląda, a wręcz jest zupełnie niezła.
            • Gość: Ee Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 157.158.202.* 14.08.01, 14:33
              Już widać, że nigdy nie byłeś belfrem. Nie ma takiego co by miał mniej niż 23
              godziny, do tego ok 2 godziny tygodniowo konferencji, narad "ciała"
              pedagogicznego (obowiązkowych), 2-4 godz tygodniowo poprawiania sprawdzianów,
              zeszytów, kartkówek, 2-4 godz tygodniowo przygotowywania się do lekcji, każdy
              nauczyciel ma obowiązki dodatkowe, np. opieka nad samorządem szkolnym,
              gazetkami, kołami uczniowskimi (wszystko w ramach etatu). Teraz to sobie
              pododawaj.
              • Gość: jaz Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 195.117.159.* 14.08.01, 14:50
                23 a 40 to dalej duża różnica , urlopu znacznie więcej niż 26 dni,
                przygotowanie lekcji -tylko w pierwzych latach pracy, potem korzysta z
                dokumentacji lat poprzednich, klasówki sprawdza albo na lekcji, gdy klasa
                wykonuje zadania, albo w domu , jednym okiem zerkając na dzieci, w garnek lub
                telewizor.
                • Gość: belfer Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.acn.waw.pl 14.08.01, 15:06
                  jaz chyba nie o to chodzi by sie licytowac kto ciezej pracuje
                  zapewniam cie ze jesli nauczyciel wklada w swoja prace serce ( a tak jest w
                  wiekszosci ) to nie konczy zajec od razu z uczniami. Nie wiesz ile godzin
                  spedzamy przygotowujac sie do zajec , kombinujac jak uatrakcyjnic dany temat
                  aby "latwiej wszedl do glowy" - czy to sie nie liczy ?
                  Nie wspomne ze nie raz trzeba pomoce naukowe robic samemu za wlasne fundusze
                  bo w szkolach ich nie ma (brak funduszy)
                  Pomysl ze zamiast siedziec z przyjaciolmi i poplotkowac po pracy swoj czas
                  spedzam wlasnie na takich rzeczach ktore dla ciebie sie nie licza
                  Mysle ze jesli ktos kto lubi swoja prace i chce dobrze wykonywac swoj zawod
                  nie moze wpasc w rutyne o ktorej mowisz. Kazda klasa jest inna , kazde
                  dziecko jest inne i sposob przekazywana wiedzy tez trzeba ciagle dopasowywac
                  do nich nie do siebie.
                  To tez praca i zacznij ja doceniac. Moze lepiej sprobuj popracowac w
                  szkole - sam sie przekonasz i przestaniesz nam ublizac.
                  • Gość: JAZ Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 195.117.159.* 14.08.01, 15:26
                    Nie było moim zamiarem ubliżać nauczycielom, przez moment brałam pod uwagę taki
                    właśnie sposób na życie.
                    Niestety , to moje obecne kontakty ze szkoła i nauczycielami wyrobiły taką
                    opinię.
                    Spotkałam tylko jednego Nauczyciela,który szanował ucznia i rodziców, który
                    przepraszał, gdy musiał zbierać jakieś pieniądzse w klasie, reszta uważa że
                    rodzice musza dawać na szkołę na pomoce nauczycielski, remonty, komitet (na co
                    te pieniądze idą), świadectwo, wycieczki organizowane przez biura turystyczne,
                    bo niby dkaczego nauczyciel ma się zajmować organizowaniem wycieczki?
                    Nauczyciel przedszkolny, który zamnął dziecko w toalecie i wyszedł z resztą
                    grupy na spacer, i nie zauważył że brakuje mu dziecka, a potem mówi, że
                    przecież nic się nie stało , a rodzic się czepia,
                    Nauczyciel, który kieruje dziecko do poradni psychologiczno -pedagogicznej, bo
                    chyba jest niezupełnie normalne, bo brzydko pisze, a poradnia po orzebadaniu
                    odpowiada , że nauczyciel chyba dziecka nie lubi..

Długo tak by można, nauczycieli powinno się gratyfikować za rzeczywisty wkład
                    pracy tak jak lekarza za skutecznośc , a nie tylko za ilość głów przepchniętych
                    pezz gabinet.
                • Gość: belfer Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.acn.waw.pl 14.08.01, 15:18
                  Jeszcze jedno - moja pensja nie daje mi mozliwosci wyjazdu na wakacje -
                  pomarzyc moge o najtanszej wycieczce zagranicznej.
                  Moja pensja nawet nie wystarcza na oplaty (kredyt).

Wakacje sa po to aby odpoczac i nabrac sil do pracy.

Popracuj w tym zawodzie to zobaczysz ze godzina w szkole nie jest taka
                  sama godzina na innym stanowisku.

Mowisz ze zarabiamy na wyborze podrecznikow ? Wiesz ze gdzies dzwoni ale nie
                  wiesz w ktorym kosciele. Ja nie kupuje podrecznikow uczniom. W mojej klasie
                  zamowilismy dla dzieci (za zgoda rodzicow) jedyne co z tego bede miala to
                  darmowy komplet ksiazek i to caly ten interes. Nie bede musiala sama sobie
                  kupowac podrecznikow z ktorych w tym roku bedziemy sie uczyc. To az taki
                  wielki interes ??????????????????? Radze pojsc do pierwszej lepszej szkoly
                  i tam porozmawiac z nauczycielami i rodzicami.
                  Mowisz wycieczki - co miesiac gdzies wychodzimy - i byloby czesciej
                  gdyby nie brak funduszy - niestety wejscia do muzeum, do kina kosztuja -
                  trudno byloby gdybym z mojej pensji oplacala dzieciom takie imprezy.
                  Wez lepiej pomysl co piszesz na forum bo az przykro czytac takie glupoty.

Moze mnie oswiecisz i powiesz ile mozna zarobic na takim wydawcy
                  podrecznikow ? Bo ja o czyms takim nie slyszalam.
                  • Gość: jaz Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 195.117.159.* 14.08.01, 15:34
                    To dlaczego nauczyciel NAMAWIA do kupowania tylko na terenie szkoły, co roku
                    zmieniane są wybrane podręczniki tak, aby nie można było wykorzystać
                    ubiegłorocznych ?
                    Kilka razy w roku dzieci przynoszą do domu książki rozdane przez nauczyciela ,
                    aby kupić dodatkowo, z których w szkole się potem nie korzysta a ich
                    przydatność jest wielce dyskusyjna ( książka -gra geograficzna z Polska o 49
                    województwach)?
                    • Gość: jaz Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 195.117.159.* 14.08.01, 15:35
                      Ja wiem , że to nie WSZYSCY nauczyciele, ale chyba nie jest to mały procent.
                      • Gość: belfer Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.acn.waw.pl 14.08.01, 18:06
                        Jesli masz problem i sie nie zgadzasz z kupowaniem co roku innych
                        podrecznikow - to przypominam ze w kazdej szkole rada rodzicow a w kazdej
                        klasie komitet rodzicielski.Przypominam - to efekt reformy - nie wszystkie
                        podreczniki sa dobre.
                        Przynajmniej sprobuj interweniowac w tej sprawie a nie narzekac na forum bo
                        tak najlatwiej. Przypinasz w ten sposob brzydka latke nam nauczycielom ktorzy
                        staramy sie wykonywac nasz zawod jak najlepiej.
              • Gość: jaz Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 195.117.159.* 14.08.01, 14:55
                A obowiązki dodatkowe w szkole?
                Nauczyciel-wychowawca potrafi powiedzieć uczniom szkoły podstawowej , że nie
                pójdzie z nimi do kina, bo za wychowawstwo ma 15 zł i to żaden dla niego
                interes.
                Nauczyciel nie płaci za wycieczki, podręczniki wybiera wedle uważania (który
                wydawca go lepeij podkupi, a potem biedny uczeń męczy się z nim , bo nauczyć
                się z niego nie da (podobny układ jak lekarz a koncerny farmaceutyczne )
                • Gość: Torsjasz Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 14.08.01, 19:01
                  Wasza dysputa to typowe intelektualne starcie jełopów .
                  Jeśli ten poziom prezentujecie na niwie zawodowej , to biada pacjentom
                  i uczniom . Polska to taki kraj , gdzie każdy wie dokładnie co robią inni ,
                  rzadko jednak wie co sam robić powinien . Żrejcie się dalej między sobą ,
                  a każdy następny rząd będzie Wami coraz bardziej pomiatał i coraz mniej
                  płacił .Zamiast rozpalać ogień pod polskim piekielnym kotłem , może lepiej
                  by było zapanować nad własnymi łbami , na razie nadajecie się jedynie do
                  magla .
                  • Gość: belfer Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.acn.waw.pl 14.08.01, 21:37
                    gratuluje "wysokiego" poziomu wypowiedzi
                    jesli takie osobistosci rzadza naszym krajem to biada nam
    • Gość: magda Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.01, 19:28
      Skonczyłam medycyne,od pażdziernika mam iść do pracy i podobno moja pensja ma
      wynosić ok.1000 zł brutto.Podobno mam sie cieszyć,bo po stażu(płaconym z
      Ministerstwa Zdrowia)zarobię znacznie mniej.Więc się cieszę,że staz w Polsce
      trwa aż 13 miesiecy,moze coś zaoszczędzę na ciężkie czasy,które mają
      nadejść.Czasem myślę o założeniu rodziny.Mój facet też kończy medycynę.Ciężko
      będzie,ale postanowiłam,że dyzurować będziemy razem.Zakręcimy
      wodę,gaz,zamkniemy mieszkanie na cztery spusty i pójdziemy na tydzień do pracy.
      Mam 25 lat,jestem wsciekła na siebie,że chciałam zrealizować moje marzenia i
      leczyć ludzi?To się nie opłaca.Magda.
      • Gość: KKK Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 217.153.35.* 17.08.01, 09:19
        No to po co poszłaś na medycynę, przecież już co najmniej 6 lat temu było
        wiadomo ile zarabiają lekarze, jaka to klika (dopuszczenie do stażu wiąże się
        ze znajmościami i koneksjami), jakie mają warunki pracy itp., itd. Nie
        zamierzam się użalać nad lekarzami-absolwentami uczelni, którzy próbują
        wywierać presję na społeczeństwo, żeby im współczuli - bo takie trudne studia,
        bo taka ciężka praca, bo taka słaba płaca, bo taka długa droga do
        specjalizacji. Jest całe mnóstwo innych zawodów, w których aby być
        profesjonalistą trzeba się również poświęcić i jakoś nikt nad innymi nie
        ubolewa. Przecież nie ma obowiązku być lekarzem, a jeśli ktoś ma marzenia to
        juz jego sprawa - ja mam wiele marzeń, ale stąpam też realnie po ziemi i wiem,
        że tylko niektóre marzenia wydają się realne.
        • Gość: pd Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.uia.ac.be 17.08.01, 15:12
          A kogo to obchodzi ze lekarze malo zarabiaja?Najales sie na psa to szczekaj jak pies.
          • Gość: popcorno Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 00:42
            uważaj bo pies nie lubi kiedy się GO drażni, wpadnij do poradni to zobaczysz
            jak pracują lekarze a nie życze Ci abyś wylądował na bloku operacyjnym , gdzie
            pot będzie lał Ci się po d.... przez 7 godzin, a dostaniesz za to .... 3,5 zł/
            za godzinę, przypomnij to sobie jak będziesz niezadowolony z pracy lekarzy, a
            naprawdę nie życzę Ci żle......
            • Gość: pd Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.uia.ac.be 19.08.01, 18:01
              Widocznie tyle jest warte Twoje wyksztalcenie.
              Zreszta kiedy szedles na AM to nie miales przypadkiem nadziei ze
              pacjenci beda przynosic Ci tzw dowody wdziecznosci?Wszyscy
              studenci medycyny ktorych znam mysla w ten sposob:skoncze AM bede
              mial prywatna praktyke (akurat-konkurencja Ci nie pozwoli!),bede powazanym
              czlowiekiem ( hehe lekarz a w szczegolnosci chirurg to zwykly rzemieslnik tak jak kowal lub stolarz z
              calym szacunkiem do rzemiosla,pozostalych lekarzy mozna zastapic prostym programem napisanym
              nawet w ANSI C,ktory sprawdza warunki i drukuje recepty).Do kogo masz pretensje?Do mnie?Idz do
              ZUS-u i Kas Chorych.To one sa zupelnie niepotrzebnymi posrednikami.Zobacz ile ludzi przewala papiery
              w ZUS-ie w kasach chorych i w Twoim szpitalu.Ile z nich lazi bez celu osiem godzin dziennie?.Ile razy w
              tygodniu stoisz przy stole siedem godzin tak jak napisales?Gdzie byles kiedy zaczynala sie ta debilna
              reforma?
              Ps Chodze do prywatnej przychodni stomatologicznej (od internistow wole trzymac sie z daleka oni sa
              nieprzewidywalni) gdzie place gotowka wg ustalonego cennika.Czy nie wydaje sie Wam ze jest to
              zdrowy system?

• Gość: magda Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 02:19
            Ciebie prawdopodobnie nic nie obchodzi oprócz własnego tyłka.A co będzie jak Ci
            kiedyś na nim wrzód wyskoczy?Sam sobie wytniesz?Powodzenia.
            A psy to bardzo mądre bestie,nawet mądrzejsze od niektórych ludzi.
            • Gość: pd Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.uia.ac.be 19.08.01, 18:19
              Gość portalu: magda napisał(a):

> Ciebie prawdopodobnie nic nie obchodzi oprócz własnego tyłka.A co będzie jak Ci
              >
              > kiedyś na nim wrzód wyskoczy?Sam sobie wytniesz?Powodzenia.
              > A psy to bardzo mądre bestie,nawet mądrzejsze od niektórych ludzi.

To chyba normalne,ze zajmuje sie swoimi sprawami.
              A co do wrzodow to one raczej na tylku nie wyskakuja.To co wyskakuje na tylku nazywa sie chyba
              czyrak,nie jestem lekarzem wiec nie jestem pewien.
              • slav_ Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal 19.08.01, 18:50
                Wrzód (owrzodzenie) to trudno gojący się ubytek skóry właściwj który może być
                spowodowany różnymi czynnikami (np gorszym krążeniem krwi, głębokim oparzeniem
                itp). Czyrak to bakteryjne zakażenie mieszka włosowego. Oczywiście wrzód na
                tyłku jest możliwy.
                Pytanie - z czego to cytat:
                "Mały to jest wrzód na udzie. Ja jestem średniego wzrostu."
                • Gość: pd Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.uia.ac.be 19.08.01, 19:14
                  Dzieki za wyjasnienie.Wlasnie tak mi sie kojarzyl wrzod-z ubytkiem a nie z czyms co sie wycina.
                  • slav_ Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal 19.08.01, 19:18
                    Czsem żeby coś się wygoiło trzeba wyciąć martwicze tkanki a nawet zrobić
                    przeszczep.
                    A co z cytatem ?
                    • Gość: pd Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.uia.ac.be 19.08.01, 19:31
                      slav_ napisał(a):

> Czsem żeby coś się wygoiło trzeba wyciąć martwicze tkanki a nawet zrobić
                      > przeszczep.
                      > A co z cytatem ?
                      Nnie wiedzialem ze siedzisz przed komputerem i piszesz.
                      Nie wiem skad jest ten cytat.Moze wpadniemy na jakiegos czata i pogadamy:)
                      • slav_ Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal 19.08.01, 19:47
                        Kabaret Tey, Smoleń (ten stary, dobry).
                        Nie mam doświadczenia w "czatowaniu", poza tym mimo że cały czas mam włączony
                        komputer "dosiadam" się do niego tylko od czasu do czasu a mogę być odwołany na
                        dłużej. Jeśli to nie przeszkoda - wskaż czat. Może jednak lepiej "pogadać" na
                        obrzeżach jakiegoś wątku lub założyć własny.
                        • Gość: pd Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.uia.ac.be 19.08.01, 19:58
                          Patrz !Znam rozne teksty z klasyki kabaretu ale tego akurat nie slyszalem.To chyba nie jest ´´Z tylu sklepu´´ bo
                          wtedy Tey jeszcze nie istnial.Moze to ten wystep z ´89 gdzie przy oponie z traktora parodiowali Okragly stol.Ale
                          mam to nagrane na kasete (trwa chyba ze dwie godziny) i nie przypominam sobie tego tekstu.
                          Wczoraj bylem na czacie ale prawde mowiac przypomina mi to gadanie dziada do obrazu a poznanski serwer IRC nie
                          chce mnie podlaczyc bo mu sie moje IP nie podoba...Lepiej zajrzyj na swojego maila (slav_@ czy jakos tak-musze
                          sprawdzic) za jakis czas tzn za jakas godzinke moze dwie i przez ten czas cosik skrobne.Jezeli mozesz to odpowiedz.
                • Gość: pd Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.uia.ac.be 19.08.01, 19:16

> Pytanie - z czego to cytat:
                  > "Mały to jest wrzód na udzie. Ja jestem średniego wzrostu."
                  Nie wiem... Moze z jakiegos kabaretu?Moze z filmu?Hmmmmmmmmmm

• Gość: kk Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: 195.116.218.* 27.09.01, 11:29
            Gość portalu: pd napisał(a):

> A kogo to obchodzi ze lekarze malo zarabiaja?Najales sie na psa to szczekaj jak
            > pies.
            Zyczę Ci kolego cobyś zdechł jak pies i co by żaden "pies-lekarz" nawet na Ciebie
            nie spojrzał bo kogo to obchodzi..
        • Gość: popcorno Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 00:38
          Bo gdyby nie tacy LUDZIE jak ta Pani DEBILU byłbyś tylko pie....." ca
          prostatae " a nie człowiekiem, zapamiętaj to CZŁOWIEKIM" !!!!!!!!!
          • Gość: pd Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.uia.ac.be 19.08.01, 18:07
            Taaak!
            Dac to mozesz morde do pralni,jezeli przyjma.
        • Gość: magda Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 02:13
          Wyobraź sobie,że nie wszyscy młodzi ludzie wybierając studia kierują się chęcią
          zysku.Nikt mnie nie pchał na medycynę,wręcz mi ją odradzano,nie ze względu na
          zarobki,lecz ciezka pracę kosztem życia rodzinego.
          Mylisz się,6 lat temu nikt nawet nie myślał o reformie służby zdrowia,która
          sprowadzi lekarza do roli "świadczeniodawcy" a Ciebie -"klienta".
          Nie mam w rodzinie lekarzy,to środowisko poznałam na studiach,wtedy mi się oczy
          otworzyły.Dowiedziałam się,że wielu moich kolegów studiuje tylko po to,żeby
          rodzice mieli komu przekazać gabinet,bazują na nazwisku i koneksjach.Teraz wiem
          jak się załatwia staż i jak wygląda droga do specjalizacji.Mogę sobie palcem w
          bucie pokiwać bez znajomości.
          Zapewniam Cię jednak,że wiekszość ludzi poszła na medycynę właśnie z powodu
          tych marzeń,które Cię tak dziwią.I to oni poświęcają więcej czasu chorym,pytają
          nie tylko o to co dolega,ale tez co słychać.I potrafią się też uśmiechać nawet
          kiedy im za to nie płacą.Myślę,że byłoby Ci przyjemniej leczyć się u takiego
          lekarza niż u człowieka,którego ani medycyna ,ani pacjent niewiele obchodzi.
          Wychodzi na to,że jesteśmy jeleniami,których ktoś niezle wykiwał.Podobno lekarz
          miał cieszyć się szacunkiem.Tylko czyim?Chyba swoim własnym.
          Mam nadzieję,ze Twój zawód jest równie odpowiedzialny i tak samo opłaca(l)ny
          jak mój.Wtedy będziemy kwita.
          • Gość: Michał Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.01, 17:36
            Kiedy czytam te wypowiedzi przedstawicieli polskiego społeczeństwa, którzy
            wydaje się są niby wykształceni powyżej przeciętnej (kończą
            różne "odpowiedzialne" i "trudne" studia, posługują się komputerem, czytają
            prasę) i prezentują sobą taki poziom, jaki niestety wyziera z ich wypowiedzi,
            to dochodzę do wniosku, że my lekarze jesteśmy naprawdę ciężkimi frajerami.
            Patrząc na to jak sie nas traktuje, powinniśmy się kazać całować w dupę, bez
            odpowiedniej opłaty nie wyciągnąć nawet słuchawek z kieszeni (spróbujcie np.
            otrzymać jakąkolwiek poradę od prawnika nie ustalając i uiszczając od razu
            odpowiedniej stawki) i nie tracić czasu i pieniędzy na czytanie tego całego
            bełkotu. Przecież ci wszyscy, którzy wycierają mordy o nas nie zasługują nawet
            na to by słuchać tego ich jazgotu. Niech się w końcu przekonają i wytatuują w
            swoich głupich łbach, że to oni od nas zależą i tak naprawdę mogą nam
            nagwizdać. Pamiętajmy o tym, że byle chołota nie jest w stanie nas obrazić.
            • Gość: Jarek Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.am.put.poznan.pl 19.08.01, 15:30
              > Pamiętajmy o tym, że byle chołota nie jest w stanie nas obrazić...

No wlasnie, oto kwintesencja myslenia lekarzy, mniemajacych o sobie wiecej niz sa
              warci.
              W powyzszej dyskusji czesto pojawia obraz lekarza-meczennika z podkrazanymi
              oczami po calonocnym studiowaniu ksiazek, pieknego i szlachetnego. Ciagle da sie
              slyszec lament nad niedola, nad faktem, ze za dlugie studia, za siedzenie nad
              ksiazkami i uczenie sie do egzaminow nie odplacaja w przyszlosci wysokimi
              zarobkami. A ja sobie mysle, ze przecietny polski lekarz zarabia tyle na ile
              bogata jest jego wiedza czyli... niewiele.
              Niestety doswiadczenia moje i moich znajomych zamykaja sie w stwierdzeniu, ze
              lekarze to dumne pawie z barwnymi acz pustymi ogonami, nie prezentujace zadnych
              szczegolnych umijetnosci. Oto krotka scena:
              Wchodzi moja znajoma do DOBREGO lekarza. Przy wejsciu zakaszlala. Nie zdolala
              przejsc trzech krokow jak uslyszala diagnoze: "grypa", nim przeszla dwa nastepne
              kroki Pani Doktor zaczela juz wypisywac recepte i po 2 minutach znajoma wyszla,
              bez osluchania, bez nawet wizualnego obejrzenia.
              Scena druga: Moja siostrzenica ma 7 lat, jest bardzo niska i watla jak na swoj
              wiek. Jej matka wyczuwala, ze cos jest nie tak, ale DOBRZY lekarze uspokajali, ze
              to nic nienormalnego. Matka zatem postanowila samodzielnie zidentyfikowac chorobe
              i po przejrzeniu tomow ksiazek postawila wstepna diagnoze "zespol zlego
              wchlaniania z jelit". Udala sie z tym do lekarza, wymuslila na nim odpowiednie
              badania i coz... tego czego nie mogli zdiagnozowac 6!!! lat studiujacy DOBRZY
              lekarze, to uczynila studentka pedagogiki.
              Podobnych przykladow moglbym jeszcze wiele opowiadac, ale z nich wszystkich
              plynie jeden wniosek. Polski Przecietny Lekarz to zwykly nieudacznik, bez
              doswiadczenia, bez pomyslu na to co zrobic z wlasna niewiedza. Cieszy mnie zatem,
              ze zarabia tak malo, bo za siedzenie w przychodni i mowienie
              pacjentowi: "grypa", "angina", "polopisryna s", "to za tydzien przejdzie" nie
              nalzey sie wiecej niz 600zl, bez wzgedu na to ile niepotrzebnych rzeczy sie na
              studiach wykuwalo.
              Z pozdrowieniami. Obysmy sie nigdy nie spotkali.
              • Gość: slav_ Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.tpnet.pl 19.08.01, 17:05
                Trudno dyskutować z przykładami które przytaczasz bo są one jednoznacznym
                przykładem braku profesjonalizmu. Ale z niektórymi tezami twojego listu się nie
                zgodzę. Otóż problem polega na tym że lekarz który NIE postępuje tak jak
                opisujesz też zarabia te, jak piszesz, 600 zł. Nie istnieje żaden system który
                wiązał by jakość pracy lekarza z zarobkami. W niektórych przypadkach istnieje
                powiązanie z ilością przyjmowanych pacjentów. Oczywiści wtedy lekarz który
                szybciej przyjmuje przyjmuje więcej i więcej zarabia (i tutaj istnieje bariera
                jaką jest "limit przyjęć" określany w umowach z Kasą). Nie muszę dodawać że w
                tym przypadku ilość nie przechodzi w jakość lecz odwrotnie. (Nawiasem mówiąc
                jak Ci się podoba cena 2, 95 zł (brutto!!) za przyjęcie jednego pacjent w Por.
                Specjalistycznej - mam to na piśmie - i ilu pacjentów musiał bym przyjąć żeby
                coś zarobić).
                Nikomu, również lekarzowi nie należą się żadne pieniądze za skończenie studiów,
                choćby najdłuższych. Lekarze nie są też jakąś szczególną grupą ludzi - są w
                niej chciwcy i altruiści, fachowcy i hochsztaplerzy, uczciwi i nieuczciwi,
                życzliwi i opryskliwi. Cechy te mogą występować też w zadziwiających
                kombinacjach a system może różne cechy łagodzić lub nasilać. Obecny system robi
                coś, czego się nie udało nikomu wcześniej. Udało się odczłowieczyć pacjenta a z
                lekarza zrobić urzędnika. Zupełnie nie liczy się czy pacjent jest zadowolony (w
                razie skarg najwyżej kieruje się go do prokuratora żeby "skarżył lekarza"
                zamiast tworzyć takie wraunki żeby był zadowolony). Liczy się "tania
                usługa", "niska cena jednostkowa", "wskażniki" itp. Króluje sprawozdawczość,
                produkcja papierów (bez których Kasa skwapliwie nie zapłaci). Czas należący
                się pacjentowi - badanie, rozmowa, wyjaśnienie choroby i postępowania to jedyne
                elementy które mozna skrócić - pisać już szybciej nie potafię, poganianie
                pacjenta przy rozbieraniu, ubieraniu, wchodzienu i wychodzeniu z gabinetu nie
                było by uprzejme. Poza tym nigdy nie zauważyłem aby ktoś brał pod uwagę że
                lekarz musi MYŚLEĆ i że to też zajmuje czas. Traktuje się nas jak maszynkę do
                produkcji rozpoznań chrób. Lekarz ma prawo mieć wątpliwości, czas by się
                zastanowić, przejrzeć literaturę, nawet (o zgrozo) uważam że ma prawo się mylić.
                Lekarze są grupą zawodową wobec której wszyscy wysuwają bardzo wysokie
                wymagania. Zwykle osoby wobec których ustanawia się wysokie normy nie tylko
                zawodowe ale i moralne oczekują uznania nie tylko moralnego ale, zwłaszcza w
                dzisiejszym kręcącym się wokół mamony świecie, również finansowego. Byli
                wielokrotnie oszukiwani i mamieni obietnicami. Już wiedzą że się nie doczekają.
                U jednych rodzi to frustrację (poprzedni post), u innych rutynę, odwalanie
                pracy (Twoje przykłady) inni "idą na skróty" dofinansowując się bezpośrednio od
                pacjentów. Każdy kiedyś traci entuzjazm i siły. Ja ich jeszcze trochę mam, ale
                na jak długo starczy ?
      • Gość: maks Nie lam sie Magda, ucz sie angielskiego i wiej IP: *.enh.org 09.09.01, 05:45
        W USA caly czas jest niedobor lekarzy.

Ja tak zrobilem i sobie chwale.

I nie lam sie,

Pozdrawiam
    • Gość: maks Jedz do USA, Pawel IP: *.enh.org 09.09.01, 05:36
      www.usmle.org
      www.ecfmg.org
      www.ama-assn.org

pol roku nauki do USMLE 1, 3 miesiace do USMLE 2 i 3, potem 2 miesiace do CSA i
      za rok jestes w Stanach, pracujesz i zarabiasz normalnie.

• Gość: Ela Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.polkomtel.com.pl 01.10.01, 11:08
      A niby dlaczego lekarz miałby być inaczej traktowany niz ktokolwiek w innym
      zawodzie. Skoro nie ma pracy satysfakcjonującej Cię co tu jeszcze robisz? Nie
      ubolewaj nad krajem, tylko może czym prędzej zmień. Nie potrzeba nam lekarzy,
      którzy robią łaskę, że leczą. Bzdurą jest twierdzenie, że medycyna to
      najcięższe studia.
      Prawdą natomiast jest to, że to nie lekarze do końca spaprali reformę zdrowia.
      Uważam, że to urzędnicy urządzają sobie luksusowe biura, kupują super budynki
      na siedziby za nasze pieniądze, które powinny być przeznaczone przede wszystkim
      na leczenie. Moja miesięczna składka na ubezpieczenie zdrowotne sięga 800 zł
      miesięcznie. Pytam grzecznie, co ja z tego mam? Kiedy idę do lekarza nie ma
      podstawowego sprzętu diagnostycznego, w szpitali każą mi sobie wykupić leki,
      zeby mogli mnie leczyć, a lekarz domaga się łapówki. Przepraszam bardzo, ale
      taki stan rzeczy jest skandalem.
      • ptwo Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal 28.11.01, 21:09
        Gość portalu: Ela napisał(a):

> A niby dlaczego lekarz miałby być inaczej traktowany niz ktokolwiek w innym
        > zawodzie. Skoro nie ma pracy satysfakcjonującej Cię co tu jeszcze robisz? Nie
        > ubolewaj nad krajem, tylko może czym prędzej zmień. Nie potrzeba nam lekarzy,
        > którzy robią łaskę, że leczą. Bzdurą jest twierdzenie, że medycyna to
        > najcięższe studia.
        > Prawdą natomiast jest to, że to nie lekarze do końca spaprali reformę zdrowia.
        > Uważam, że to urzędnicy urządzają sobie luksusowe biura, kupują super budynki
        > na siedziby za nasze pieniądze, które powinny być przeznaczone przede wszystkim
        >
        > na leczenie. Moja miesięczna składka na ubezpieczenie zdrowotne sięga 800 zł
        > miesięcznie. Pytam grzecznie, co ja z tego mam? Kiedy idę do lekarza nie ma
        > podstawowego sprzętu diagnostycznego, w szpitali każą mi sobie wykupić leki,
        > zeby mogli mnie leczyć, a lekarz domaga się łapówki. Przepraszam bardzo, ale
        > taki stan rzeczy jest skandalem.

Święta prawda!! Jako klienta służby zdrowia, który płaci składki, guzik mnie
        obchodzą pensje lekarzy i brak pieniędzy na leki.
    • Gość: mona Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.15.vie.surfer.at 07.10.01, 00:18
      Gość portalu: Paweł napisał(a):

> W naszym kraju uwielbiamy sie zajmować zrzucaniem winy na innych. Skąd my to
      > znamy? Czy to nie za czasów znienawidzonego PRL ciągle ścigano prywaciarzy,
      > spekulantów itp.? Dzisiaj, w sytuacji kompletnej klęski reformy ochrony
      > zdrowia, wszystkie media zajmują się nagonką na lekarzy jako głównych a być
      > może nawet jedynych winowajców niepowodzeń reformatorskich. Pacjenci czytają
      > gazety, słuchają radia, oglądają telwizję i trafiają do coraz biedniejszych
      > szpitali z coraz większymi wymaganiami. Obwiniają leakarzy o brak miejsc, brak
      > leków, brak środków diagnostycznych a w końcu o branie łapówek. Prawda jest
      > taka, że przeciętny lekarz w Polsce zarabia skandalicznie mało. Po najcięższych
      >
      > studiach, po długotrwałym i uciążliwym procesie specjalizacyjnym człowiek
      > decydujący niejednokrotnie o życiu innych ludzi zarabia tyle co robotnik
      > niewykwalifikowany (z tą różnicą, że robotnik nie tracił czasu na ślęczenie nad
      >
      > książkami i już coś ma). Jest to sytuacja paradoksalna, a ludzie lansujący
      > opinię, że "nie ma biednych lekarzy" lub "lekarz sobie zawsze zarobi", nie
      > szanują swojego własnego życia. Owszem lekarz "sobie zarobi" biorąc dyżury,
      > biegając z jednego gabinetu do drugiego a potem na wizyty domowe. ALE!!! Ale
      > taki lekarz nie ma czasu na dokształcanie, nie ma czasu odpocząć. Wyobraźcie
      > sobie sytuację, że staje się wam cos złego w piątek po południu i trafiacie do
      > lekarza. Czy naprawdę chcielibyście aby był to człowiek po czterech dniach
      > pracy średnio 16 godzin dziennie i nieprzespanej nocy? Pewnie nie, więc zanim
      > zaczniemy narzekać na korupcję wśród lekarzy, zastanówmy się jaką krzywdę
      > wyrządzamy samym sobie rzucając lekarzy na krawędź ubóstwa i patrząc jak sobie
      > z tym poradzą. Uważam, że sytuacja "korupcyjna" w ochronie zdrowia, jest
      > wynikiem celowego działania naszego rządu. Tak niskie płace połączone z tak
      > olbrzymimi wymaganiami budzą podejrzenie, że ludzie którzy to zaplanowali
      > liczyli na wyrównanie ujemnego bilansu przez pacjentów. W naszych mediach
      > prezentowana jest od dłuższego czasu bardzo pokrętna moralność. W trakcie
      > ciągłego wyszukiwania "złych bogatych doktorów", nikt nie pokusił się o
      > rozpętanie kampanii w obronie ciężko pracujących lekarzy, upokorzonych brakiem
      > pieniędzy, szacunku i szansy rozwoju - a tacy właśnie ludzie stanowią większość
      >
      > tej społeczności. Dodam jeszcze, że najlepszym przykładem haniebnego
      > postępowania wobec polskich lekarzy jest niedawna propozycja pracy w Norwegii
      > wysunieta przez nasz rząd. Chyba nie ma drugiego takiego kraju na świecie,
      > który byłby tak bogaty aby wykształcić i wyspecjalizować lekarza za olbrzymie
      > pieniądza a potem "oddać" go komuś innemu. Sam jestem młodym lekarzem,
      > ukończyłem studia z bardzo dobrym wynikiem, mam na swoim koncie osiągnięcia
      > naukowe i najprawdopodobniej będę musiał opuścić rodzinę i zaoferować swój
      > wysiłek i wiedzę krajowi, który będzie potrafił to docenić.

masz racje. choc jest to przykre, ale wyjazd z PL (bardzo macoszej dla lekarzy,
      pielegniarek, nauczycieli itp.) wydaje sie jedynym rozsadnym podejsciem do
      sprawy. zycze sukcesu na nowym etapie zycia.
      • Gość: Wladek Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.dll.se 07.10.01, 16:12
        Masz racje.Niestety jestem za stary, zeby wyjechac na stale.Ale kazda wolna
        chwile spedzam na pracy w Szwecji.W mojej niedocenianej w Kraju specjalnosci
        maja tu takie braki, ze moge nawet kaprysic przy wymiarze pensji.Nie mówie juz
        o tzw warsztacie pracy, jej organizacji itp.Jest to dla mnie bardzo smutne
        kiedy wracam i widze jak po macoszemu nas traktuja.Nie dziwi mnie, ze czesc
        kolegów bierze. Nie dziwi mnie stosunek bylych i przyszlych pacjentów do
        naszych uslug i postepowania.Lecz pewne sprawy ukladaja politycy i do nich mam
        najwiekszy zal.
    • Gość: magda Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.opole.dialup.inetia.pl 09.10.01, 23:00
      Posłuchaj gogusiu, pielęgniarka ze stażem 15 letnim zarabia tyle co ty po
      studiach. Wie od ciebie dużo więcej. Cały czas sie dokształca. W wielu
      przypadkach jest jedyną żywicielką w rodzinie. Jak straci pracę to nie ma
      szans na znalezienie innej. Ty zawsze masz szansę na pracę, a ona wcale.
      Lekarzy w naszym kraju jest za dużo. Prawda jest taka,że skoro ci tak źle to
      uciekaj do Norwegi. Niestety pielęgniarki nie mają żadnych szans na wyjazd za
      granicę, pomimo tego, że są świetnymi wachowcami.
      Z zawodu nie jestem pielęgniarką ani lekarzem, ale pracuję w służbie zdrowia.
      • Gość: Hipokryt Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 02:03

> Posłuchaj gogusiu, pielęgniarka ze stażem 15 letnim zarabia tyle co ty po
        > studiach. Wie od ciebie dużo więcej.

Fałsz. Po studiach zrabiałem ok. 200 zł mniej niż pielęgniarki z w.w. stażem.
        Hmmm, czy woli Pani leczyc sie u lekarza po studiach (bezpośrednio) czy u
        pielęgniarki z 15 letnim stażem?

>Cały czas sie dokształca.

ewentualnie...

> Lekarzy w naszym kraju jest za dużo

Fałsz. Mniej niż w większości państw wysoko rozwinietych.

. Niestety pielęgniarki nie mają żadnych szans na wyjazd za
        > granicę, pomimo tego, że są świetnymi wachowcami.

Jeżdżą do włoch i Hiszpanii.

> Z zawodu nie jestem pielęgniarką ani lekarzem, ale pracuję w służbie zdrowia.

chyba widać.
      • Gość: Zizi Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.01, 20:53
        "Lekarzy w Polsce jest za dużo"???Pielęgniarek też.I nie zapominaj że to średni
        personel. I wyższy personel MUSI zarabiać od niego więcej. Bo komu należy się
        wyższa pensja: Woźnemu w szkole(powiedzmy z 30 letnim stażem) czy
        nauczycielowi? Gdyby ktoś był zainteresowany: nie jestem
        nauczycielem,lekarzem,woźnym ani pielęgniarką.
        • Gość: Marcyś Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.computerland.pl 29.01.02, 10:09
          Płace lekarzy są jakie są... Ale jedno trzeba im przyznać - znakomitego daru,
          nieludzkiej wprost umiejętności wydawania tych nędznych groszy stanowiących ich
          dochód... Zarabiam więcej niż znajoma szefowa średniej wielkości przychodni ale -
          mimo iż w przeciwieństwie do niej nie mam dzici na utrzymaniu - nie wiedzieć
          czemu to ona jeździ 2 razy w roku na urlopy do "ciepłych krajów" i jeździ
          nowiutką, wypasioną Corollą... A mnie zostaje Daewoo i urlop na Mazurach... No
          tylko pozazdrościć...
          Z różnych względów, przez długi czas byłem związany towarzysko z szerokim gronem
          przyszłych lekarzy. I wszyscy oni mówili niemal wprost - studiuję to TYLKO dla
          kasy... Oczywiście nie płacy w szpitalu ale różnorodnych "bonusów". A jako
          ciekawostkę podam, że kilku z nich, kończących studia już kombinowało jak się
          załapać na staż do Pogotowia... (łódzkiego). Nie twierdzę, że wszyscy lekarze są
          źli i skorumpowani - nie, znam wielu bardzo "ideowych"...Niestety, mówienie
          o "powołaniu" dotyczy może 5% lekarzy... Smutny jest fakt, że ludzie którzy
          powinni stanowić elitę narodu stanowią wrzód na d... . Przerażające jest to, że
          właściwie nikomu nie zależy na uzdrowieniu sytuacji... Znajomy pracujący w
          Urzędzie Skarbowym był niesamowicie ciekaw, jak sąsiad lekarz - stomatolog
          wykazujący wraz z małązonką (oczywiście także stomatologiem) co roku dochód
          poniżej średniej krajowej jest w stanie wybudować dom wart ok. 300 000, utrzymać
          2 wysokiej klasy auta i jeszcze co jakiś czas je zmieniać... Niby powinien to
          sprawdzić z urzędu, a jednak, dostał prikaz " zapomnienia o sprawie..."
          Tym optymistycznym akcentem - kończę...
      • ptwo Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal 28.11.01, 21:07

> Posłuchaj gogusiu, pielęgniarka ze stażem 15 letnim zarabia tyle co ty po
        > studiach. Wie od ciebie dużo więcej. Cały czas sie dokształca. W wielu
        > przypadkach jest jedyną żywicielką w rodzinie. Jak straci pracę to nie ma
        > szans na znalezienie innej. Ty zawsze masz szansę na pracę, a ona wcale.
        > Lekarzy w naszym kraju jest za dużo. Prawda jest taka,że skoro ci tak źle to
        > uciekaj do Norwegi. Niestety pielęgniarki nie mają żadnych szans na wyjazd za
        > granicę, pomimo tego, że są świetnymi wachowcami.
        > Z zawodu nie jestem pielęgniarką ani lekarzem, ale pracuję w służbie zdrowia.

To jakaś paranoja!! Pielęgniarka nawet ze 150-letnim stażem nie wie tego, co
        lekarz (jesli jest inaczej, to znaczy, że temu lekarzowi trzeba zabrać dyplom).
        Pielęgniarka jest od podawania nocników, zmiany opatrunków itp., a nie od
        leczenia. Faktem jest, że w Polsce lekarzy za dużo, zwłaszcza tzw. specjalistów,
        ale pielęgniarek też. A poza tym, co ma do rzeczy to, czy mają szansę na zmianę
        zawodu, czy nie. Pacjentów to nic nie obchodzi, a szpital jest dla nich, nie dla
        personelu.
    • Gość: Mada Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 29.01.02, 10:58
      To sobie Panowie Lekarze pogadali, bardzo Wam współczuję - jesteście jeszcze
      młodzi i wszystko przed Wami: leczenia, diagnozy. Życzę by były trafne. I do
      rzeczy: dwa tygodnie temu udałam się do Centrum Damiana (gdzie chyba lekarze
      zarabiają dobrze)- postawiono mi złą diagnozę - błąd książkowy jaki popełniono
      (o czym zapewnił mnie inny lekarz) . Zmieniono mi już trzeci antybiotyk,
      zapłaciłam za leczenie do dnia dzisiejszego ponad 500 złotych (ponieważ w
      Klinice kazano mi zrobić podstawoiwe badania + wizyty u lekarzy, itd.) Dzisiaj
      po pierwsze dziękuję Bogu , że czuję się lepiej i stać mnie finansowo i
      zdrowotnie na przyjmowanie błędnych diagnoz lekarzy. Radzę uczcie się na tej
      Waszej Akademii - bo to robicie z pacjentami to zgroza.
    • karina26 Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal 29.01.02, 14:25
      Niskie płace lekarzy nie usprawiedliwiają w żaden sposób ujawnionych niedawno
      haniebnych praktyk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      To co się dzieje jest absolutnie oburzające i godne potępienia.Właśnie teraz
      powinno się przywrócić karę śmierci!!!!!
      Uważam, że człowiek który napisał powyższy tekst jest umysłowo chory , a jego
      sposób rozumowania wydaje się absolutnie absurdalny!!Nie ma usprawiedliwienia
      dla ludzi pokroju łódzkich(i na pewno nie tylko!)lekarzy, a zasłanianie się
      małymi zarobkami to po prostu argument nie na miejscu.W ten sam sposób mogłyby
      postępować inne znacznie bardziej pokrzywdzone grupy zawodowe, tyle że chyba
      nikt nie posunąłby się aż tak daleko.Nikt normalny, z jaką taką moralnością nie
      zabiłby innego człowieka dla pieniędzy.Lekarz ma obowiązek nieść pomoc
      potrzebującemu, taki wybrał zawód!i nie mieści mi się w głowie,że właśnie ktoś
      na kogo najbardziej liczą całkiem bezsilni ludzie w obliczu choroby, z zimną
      krwią zabija z chęci zysku!
    • Gość: Sławek Re: Płace lekarzy w Polsce to skandal IP: *.webinn.pl 29.01.02, 15:50
      Jak ktoś jest niezadowolony z zarobków to niech zmieni zawód lub miejsce pracy,
      żyjemy przecież w wolny kraju,decydujemy sami o swoim życiu. < DENERWUJE MNIE
      BIADOLENIE I USPRAWIEDLIWIANIE POCZYNAŃ INNYCH NISKIMI ZAROBKAMI - TO JEST
      CHORE.>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka