23.09.10, 22:18
Więc tak,
po wstępnym tekście na Poly, napisanym po dosłownie dwóch godzinach styczności
z grą zabrałem się za prawdziwą zabawę.

1. raz kopałem w głąb i w głąb, dokopałem się do jakiś skrzynek z czerwonym
pyłem, a potem głębiej do lawy, w której utonąłem. grałem tutaj na najniższym
poziomie trudności, co oznacza, że w nocy chyba nawet się nie pojawiają żadne
stwory

2. zwiększyłem więc poziom do normalnego i zacząłem nową grę od wbicia się w
pagórek z którego akurat wystawał węgiel. rach ciach, postawić drzwi, zawiesić
dwie pochodnie i proszę, gotowe schronienie na pierwszą noc.

- przydałoby się w sumie łóżko, aby można było przeczekać noc, jeśli dużo się
spędza czasu na zewnątrz

3. zacząłem więc kopać swoją Morię, ale rozważniej, równo. w końcu skończyło
mi się drewno i musiałem wyjść na zewnątrz. napatoczył się jakiś pająk, prawie
mnie zabił, uciekłem. Po jakimś czasie znowu wyszedłem na zewnątrz po drewno,
ale pająk mnie dopadł i rany, serce mi zamarło, że wszystko straciłem.
odszedłem od komputera, odczekałem z pół godziny i nacisnąłem dopiero
"respawn" i wow, nie spodziewałem się, że wrócę na tę samą wyspę i jedyną ceną
za śmierć będzie utrata ekwipunku, uf, w skrzynkach miałem drugie tyle

4. w ogóle, raz gmeram sobie przy stole roboczym, konstruując zupełnie
podstawowe rzeczy, gdy nagle bum, wywaliło mi pół ściany oO

ta gra to zło, nie mogę się oderwać
Obserwuj wątek
    • kmh Re: Minecraft 23.09.10, 22:18
      Jeśli ktoś nie czytał, to tekst jest tutaj:
      polygamia.pl/Polygamia/1,96455,8413081,Zagubiony_w_Minecrafcie.html?bo=1
    • reven Re: Minecraft 23.09.10, 22:26
      Powiem szczerze, że tym tekstem mnie przekonałeś do kupna gry smile Uwielbiam oryginalne pozycje, niekoniecznie z piękną grafiką.

Rozumiem, że za grę płaci się raz, nie ma abonamentu ?? smile
      • kmh Re: Minecraft 23.09.10, 22:43
        Tak, tylko raz. Choć ja już sam nie wiem, przez te wszystkie problemy z
        obciążeniem serwerów itd nadal gram za darmo, muszę tylko wybierać "play
        offline", bo niby nie można się z czymś połączyć.

Tak czy siak, gra warta jest tych 40-50 złotych
        • reven Re: Minecraft 23.09.10, 22:50
          Powiem tak, ja czytałem, że aby grać on-line trzeba coś zapłacić, granie off-line jest darmowe. Ale przy ściąganiu klienta, żeby zagrać off-line gra prosi, aby jednorazowo zalogować się na serwer, ale aby to zrobić trzeba zapłacić smile Więc wychodzi na to, że tak czy siak trzeba zapłacić.

Teraz tylko założyć konto PayPal...
          • leakingpointer Re: Minecraft 24.09.10, 00:00
            W tej chwili nie działają serwery z powodu za dużej liczby kupujących, można
            ściągnąć grę, gdy spyta się o login i hasło wpisać cokolwiek, wyskoczy login
            failed ale będzie można kliknąć w przycisk "play offline" i normalnie grać. Gra
            będzie znowu płatna jak wstaną serwery. Więc przetestować grę możesz już teraz.

A pro po samego grania, naprawdę wciąga, na potworki nie ma co iść bez miecza i
            zbroi. Łóżko aż tak się nie przydaje jeśli masz co robić, np. łączyć materiały
            coś wykuwać ewentualnie wiercić tunele. Wybuchają zielone potworki które
            nazywają się Creepers, jeśli zostawiłeś jakieś wejście do swojego domostwa to
            możliwe że weszły i cię wysadziły.. ja na wszelki wypadek zapycham ziemią
            wszelkie tunele do mojego legowiska wink Ważne jest też by wszędzie rozstawiać
            pochodnie - potworki spawnują się wszędzie tam gdzie jest ciemno. Jeśli schodząc
            do tunelu będziesz miarowo rozstawiał pochodnie to w tamtych miejscach nic już
            się "nagle" nie pojawi.. smile
            • s.p. Re: Minecraft 24.09.10, 00:15
              Ściągnąłem gre ze strony. Każe sie zalogować żeby odblokować offline.
              O tyle o ile płacenie za możliwość przetestowania wersji alpha jest kuszące to
              chyba sie powstrzymam
              • leakingpointer Re: Minecraft 24.09.10, 02:38
                Jezus, gra każe się zalogować masz wpisać losowe dane i kliknąć dalej, wpisz tam
                login KUPA hasło dupa napisze login failed i pojawi się "play offline" ehh
                • reven Re: Minecraft 24.09.10, 07:07
                  Dalej dzieje się to samo smile Wpisanie losowych danych nie wystarcza, nadal opcja "play offline" jest zablokowana. sciana
                  • leakingpointer Re: Minecraft 24.09.10, 10:09
                    Hmm bardzo dziwne, moja dalej działa normalnie ;o ściągnąłem stąd:
                    www.minecraft.net/download.jsp
                    tym linkiem
                    www.minecraft.net/download/Minecraft.exe?v=1285315645747
                    do byle jakiego folderu..
                    • reven Re: Minecraft 24.09.10, 16:50
                      To nic nie zmienia, nadal dzieje się to samo smile

No nic, trzeba kupić.
                      • s.p. Re: Minecraft 25.09.10, 14:20
                        Udało mi się to wkońcu odpalić wieczorem... Tyle w temacie przespanej nocy.
                        Kupuje
    • skowronxter Re: Minecraft 25.09.10, 21:26
      No ja cały czas grałem offline i właśnie dzisiaj przeczytałem, że w wersji
      darmowej nie ma potworów... indifferent Więc sobie założyłem konto na PayPalu i muszę je
      tylko doładować tymi 10 Euro... smile Mam nadzieje, że moje savy nie zginą. suspicious
      • s.p. Re: Minecraft 25.09.10, 23:44
        @skowronxter to je skopiuj na wszelki wypadek powiny być w Dane
        aplikacji\.minecraft\Saves
    • marrond Re: Minecraft 26.09.10, 02:21
      No to panowie, kto zakłada serwer? smile
      • marrond Re: Minecraft 27.09.10, 09:38
        Ehhh, pojawiła się...hmmm... nazwijmy to mini recka, parę postów na forum i gra poszła jak
        kamień w wodę? Czemu wiedziałem, że tak będzie? scared

enyłej, grającym polecam pobrać mapę Skylands (ok. 30mb) - jest mega wypasiona,
        prawdziwe dzieło sztuki!
        • kmh Re: Minecraft 27.09.10, 10:10
          Ja już nic nie rozumiem z tymi płatnościami - mam wersję, którą ściągnąłem w
          zeszły wtorek z oficjalnej strony, nie zapłaciłem za nią ani grosza, gram
          offline, są potwory, przy starcie jedynie pokazuje, że nie mogę grać po sieci.
          Dziwne.

Tak czy siak...

Podoba mi się, jak Minecraft robi wodę z mózgu i karmi się żądza zysku gracza.
          Niby kopię sobie swój loch, widzę trochę ziemi, no to biorę łopatę i kopię,
          oczywiście zbaczam z wyznaczonej trasy i wpadam do jaskini z potworami..
          Wycofuje się, obładowuje mieczami, pochodniami i żarciem i wracam zabić zombie.
          Czy jednak się zatrzymuje? Nie, schodzę coraz niżej i niżej, dochodzę do jeziora
          lawy. Czy jednak się zatrzymuje? Nie, obchodzę je dokoła, wchodze do kolejnej
          jaskini i tam przez nie uwagę coś jednak mnie zatłukło.

Życie, a mogłem powiedzieć sobie dość i wrócić z plecakiem pełnym żelaza i
          czerwonego pyłu na górę.

Zastanawiam się, co można byłoby do Minecrafta dodać - na pewno windy. Rozwój
          statystyk i system poziomów też byłby fajny. Super byłoby to połączyć też z
          zarządzaniem jakimś klanem krasnoludów, jak w Dwarven Fortress, ale to chyba
          byłoby za dużo szczęścia.

No i gra i tak przycina na najniższych ustawieniach na moim kompie, wzdech.

Właaaaaśnie muszę poeksperymentować z dynamitem, może tak będzie szybciej kopać
          • s.p. Re: Minecraft 27.09.10, 15:14
            @kmh mam to samo z tym ze wiekszość czasu spedzam na budowie niz kopaniu.
            Widziałem jakies filmiki na youtube gdzie gadali o poziomach magi czy tam
            alchemii. Nie wiem czy to brak tego to kwestia tego ze nie gram na necie na
            jakims serwerze czy czego.
            TNT rzeźni. Można nawet działo zrobić. Chora gra. W halo od 3 dni nie gram przez
            to xP
          • mrocznooki Re: Minecraft 27.09.10, 15:44
            Ta gra jest po porostu niesamowita smile Straszny pożeracz czasu, gameplay w starym dobrym stylu, bez wyskakujących okienek z podpowiedziami. Po prostu coś pięknego ! Dawno żadna gra nie sprawiła mi tyle radochy. Co do samej rozgrywki , mam tak samo jak Konrad, schodzę coraz głębiej i głębiej , inwentarz mam wypchany żelazem , złotem , diamentami , i ZAWSZĘ muszę zginąć w jakiejś jaskini zastrzelony przez szkieletora . Ale najlepsze jest to że to mnie nie zniechęca, wracam tam jeszcze bardziej zdeterminowany żeby zejść jeszcze niżej . Jedyne czego mi brakuję , to jakiegokolwiek systemu lvl-owania postaci .
            • kmh Re: Minecraft 27.09.10, 16:52
              No,
              jednak twórcy gier nas rozpieścili i jak nie jesteśmy co parę godzin nagradzani
              jakimś nowym poziomem doświadczenia to głupio tak jakoś smile

W sumie fajnie byłoby dołożyć Minecraftowi bardziej realistyczną fizykę - z
              jednej strony uniemożliwiłoby to całą masę różnych konstrukcji, niestety, ale z
              drugiej sprawiło, że drążenie tuneli byłoby bardziej emocjonujące, gdyby trzeba
              było uważać na osuwającą się ziemię, sprawdzać deskowanie itd.

Ileż byłoby więcej nagłych i bezsensownych zgonów!
              • leakingpointer Re: Minecraft 27.09.10, 18:15
                Jeśli chodzi o fizykę to pracę trwają cały czas nad fizyką wody i lawy
                (rozchodzenie się, źródła itp), gra też jest cały czas rozwijana i na pewno będą
                dochodzić nowe elementy które można skonstruować.. warto przejrzeć blog twórcy o
                tym jak powstawała gra, filmiki z pierwszych wygenerowanych poziomów itp...

Ja też cały czas gram w darmówkę offline z potworkami, nie rozumiem czemu wciąż
                ona działa na fake danych.. widocznie kwestia możliwości grania jest zaszyta w
                zbuildowanym exeku i nie ma niczego wspólnego z jakimś przyzwoleniem serwera,
                jako że nie było jeszcze żadnego patcha może po prostu przy następnej wersji gry
                znowu zostanie ona zablokowana..
              • fijau Re: Minecraft 27.09.10, 18:28
                Grę kupiłem po tekście Konrada pod wpływem impulsu i wcale nie żałuję smile Jedna z
                najbrzydszych i najlepszych gier w jakie grałem w ciągu całego roku! smile
                Przyniosła mi nadzieję, że da się jeszcze robić gry w pojedynkę (lub w małym
                zespole) i na tym zarobić, bo jak coś ma super pomysł, to i grafika nie jest
                ważna. W ciągu ostatnich kilku dni twórca zarobił jakieś 0,5 miliona (nie wiem w
                końcu czy Euro czy $) czyli wyśmienity wynik.

Z eksploracją jaskiń mam tak samo; nie potrafię się zatrzymać i cały czas idę
                głębiej. Ostatnio przez kilka godzin (!) eksplorowałem system jaskiń i w końcu
                się w nim zgubiłem smile Musiałem sobie zrobić szyb, żeby wyjść. Rodzice mi od
                dziecka mówili, że nie wolno bawić się ogniem, a mnie tak do tej lawy ciągnie,
                tak jeszcze tylko tutaj jej koryto poszerzę, a tutaj jej wodospad zrobię, że już
                kilka razy do niej wpadłem i żegnaj dobytku smile

Bardziej realistyczna grafika mogłaby też zabić tą grę, bo nie dałoby się już
                takich pięknych unrealistycznych budowli tworzyć smile Ale bardzo chętnie
                przywitałbym bardziej realistyczną wodę.
                • fijau Re: Minecraft 27.09.10, 18:30
                  EDIT:
                  bardziej realistyczna FIZYKA mogłaby zabić tą grę
                  • mrocznooki Re: Minecraft 27.09.10, 18:58
                    Bardziej realistyczna GRAFIKA także mogłaby zabić tą grę ! Osobiście taka a nie inna grafika jest dla mnie wielkim plusem , nadaje grze swoistego "uroku retro" . Śmiać mi się chcę jak pomyślę ile razy przeszkadzała mi ostatnio kiepska grafika w współczesnych produkcjach, natomiast w Minecrafcie jest na odwrót smile

Lawa faktycznie kusi big_grin Na powierzchni mam już kilka pięknych wulkanów , majestatycznie wkomponowanych w wodospady. Teraz pozostało mi poprowadzić odpowiednio tory kolejki !
                    • fijau Re: Minecraft 27.09.10, 19:21
                      Lawę też się nosi w żelaznych wiaderkach, tak jak wodę? smile

Właśnie odkrywam programik Cartograph, który robi wspaniałe mapki świata. Nie
                      no, ta gra to moje odkrycie roku.
                      • mrocznooki Re: Minecraft 27.09.10, 19:58
                        Tak jak napisałeś , lawę nosisz w wiaderkach. Tylko uważaj gdzie ją wylewasz suspicious Polecam wylanie kilu wiaderek na szczycie jakiejś góry , coś pięknego big_grin
          • marrond Re: Minecraft 27.09.10, 22:51
            Co mozna by jeszcze dodac? Tryb single z alphy to survival (jak ktos lubi tylko budowax
            to polecam darmowa wczesniejsza wersje, Creative), wiec wszystko co z survivalem
            zwiazane. Wedke mozna zrobic, ale ryb jeszcze nie ma. To krok w dobrym kierunku.
            Przydalyby sie tez poza paskiem zycia, pasek wyczerpania, pragnienia i glodu - kiedys do
            niezbednika (komputer swiat) jakies 10 lat temu byla taka gierka z losowo generowana
            mapa, rzutem izometrycznym, rozpikselowana, na ktorej trzeba bylo przetrwac. Co prawda
            nie miala potworow jako takich (choc spedzanie nocy poza szalasem wiazalo sie z utrata
            czesci zycia), a crafting byl dosyc ubogi o kompletnym braku systemu jaskin nie
            wspominajac (no, ale lodki to byly pierwsza klasa big_grin), ale masakrycznie wciagala.
            Glownym celem bylo nakreslenie na ziemi jak najwiecej znakow SOS i przetrwanie do
            przybycia ratunku. Mysle ze wiele rzeczy do minecrafta mozna zaczerpnac wlasnie z niej.
            No i z Tibi, ktora nie ukrywajmy, ma cala mase roznych zbednych przedmiotow, ktore
            mozna w ten czy inny sposob wykorzystac. Na miejscu Notha poprawilbym tez wrogow i
            model postaci, bo imo nie pasuja one do calosci. Owszem, sa kanciaste, ale to nie to.

Reasumujac - wiecej survivalu, wiecej itemkow, paski glodu, pragnienia i wyczerpania,
            moze jakies umiejetnosci rosnace wraz z ich uzytkowaniem, wprowadzenie wiekszej ilosci
            potworow, w tym morskich i powietrznych. To tak na kolanie, mysle ze jak bym przysiadl
            na powaznie to wyszla by calkiem pokazna lista.

Z drugiej strony, gdyby Notch podpisal umowe z duzym wydawca to moglby z miejsca po
            malych poprawkach kosmetycznych wydac... Lego: Lonely Zombie Island, lego:
            Dungeons&Dragons, etc. Przyznajcie, ze gdyby Minecrafta ubrac w szate LEGO to
            doslownie pozamiatalby wszystko na rynku - jest licencja, jest grafika, jest miodny
            gameplay i doskonaly sandbox.
            • marrond Re: Minecraft 27.09.10, 23:17
              O matko ale mAsakrycznie poszatkowalo mi posta uncertain skrypt tego pseudo forum chyba nie
              lubi mobilnych przegladarek Apple sad
              • kmh Re: Minecraft 28.09.10, 20:16
                www.youtube.com/watch?v=kn2-d5a3r94
                heh
                • fijau Re: Minecraft 28.09.10, 20:38
                  Chciałbym go zobaczyć, jak robi to w survival modzie smile
                • reven Re: Minecraft 28.09.10, 22:19
                  Niesamowite! Ludzie mają wspaniałe pomysły.
    • marrond Re: Minecraft 08.10.10, 01:27
      Widzieli co idzie w "Helołinowym apdejcie"? smile
      • s.p. Re: Minecraft 08.10.10, 10:09
        Widzieli. Ciekawe jak sie sprawdzą biomy.
        Wkażdym bądź gra kupiona i czekam na update

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka