Dodaj do ulubionych

Zaniedbałam dziecko

28.01.18, 13:48
Jako przedszkolak był bardzo chwalony przez panie, szybko zaczął mówić , był grzeczny i ogólnie bezproblemowe dziecko od urodzenia . Dziś ma 10 lat i ogólnie tragedia- leń i leser , do nauki ostatni do telefonu i gier pierwszy , czytanie książek to dla niego kara . Zapomina o zadaniach domowych , uczy się średnio , choć ma możliwości na więcej . Nic go nie interesuje ( oprócz telefonu , oglądania YT i Minecraft-a) w szkole są na niego skargi, ma dużo uwag . A to gada ma lekcji,biega po szkole, wygłupia się , nieodpowiednie zachowanie i problem z przestrzeganiem zasad. Zaniedbałam go wiem . Urodziłam niedawno dzieci i skupiłam się na nich . Jak to naprawić ? Czy jest jeszcze szansa żeby wyrósł z niego jakiś sensowny zaradny dorosły? Odłączenie internetu załatwi sprawę?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 13:59
      Nie, nie załatwi. Potrzebuje uwagi, czasu i zainteresowania dorosłych, a nie najłatwiejszego rozwiązania, czyli odłączenia kompa.
      • aaa-aaa-pl Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 17:10
        Cóż- trudno się z tobą nie zgodzić.Odłączyć kompa - łatwo ...i co dalej ?
    • ichi51e Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 14:05
      Co proponujwsz w zamian internetu?
      • berdebul Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 14:13
        Galery. wink Przeciez to troll.
    • zlababa35 Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 14:12
      Chyba żartujesz.
    • anorektycznazdzira Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 14:19
      Nie odłączenie, tylko ograniczenie i zastąpienie kontaktem z dorosłymi, którzy zaproponują wspólne, treściwe spędzanie czasu. To ostatni dzwonek, bo za 3 lata już nie będzie chciał (!) spędzać czasu z rodzicami.
      Jest wiele typów aktywności, od wspólnych spacerów, gier planszowych i sprawnościowych, wizyty w jumhalach i lodowiskach, przed wyjścia na koncerty i do teatrów, a na escaperoomach skończywszy. Zaangażuj się, bo jeśli zastąpisz kompa niczym to wyjdzie w tego nic.
    • jola-kotka Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 16:25
      Haha zaniedbalam dziecko to mu kare dam odlacze neta puk puk wszyscy w domu?
      • e-ness Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 17:40
        Specjalista się wypowiedziala😄
        • jola-kotka Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 18:01
          To akurat nie trzeba byc specjalista.
          • e-ness Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 20:58
            To może zaproponuj rozwiązani skoro masz taaakie doświadczenie .
            • jola-kotka Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 09:48
              Nie mam doswiadczenia ja pewnie przekierowalabym wiecej uwagi na dziecko ktore wyraznie najbardziej mnie teraz potrzebuje . Natomiast wiem jedno nikogo sie nie karze za swoje bledy. Odciecie neta nic nie da a sprawi jeszcze wieksze problemy bo juz jakos tam skrzywdzone czy zaniedbane dziecko poczukje sie jeszcze gorzej i efekt bedzie odwrotny niz z zalozenia matki mial byc.
            • janja11 Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 11:51
              A ja tam lubię komentarze Joli, bo to takie fajne spostrzeżenia osoby z zewnątrz. Karanie dziecka za zaniedbania rodziców jest kompletnym nieporozumieniem. Nie rozwiązuje problemu, a jedynie krzywdzi dziecko.
              Generalnie rodzice potrafią znaleźć całą masę usprawiedliwień dla swoich niepowodzeń wychowawczych i zwalać problem na cały świat.
              Zatykamy uszy jak ktoś sugeruje, że warto przemyśleć, czy wina nie leży po naszej stronie i odbieramy mu prawo do oceny siebie.

• tsaria Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 11:56
        Masz racje, zamiast zabraniać korzystanie z netu, co w jego odczuciu będzie krzywdzące, można ograniczyć w taki sposób, żeby zagospodarować mu czas, znaleźć coś co będzie dla niego bardziej atrakcyjne niż granie.
    • thea19 Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 17:05
      znajdz dziecku sposob na kreatywniejsze spedzanie czasu. jest mnostwo zajec sportowych, gdzie mozna spozytkowac nadmiar energii, plastycznnych - moze ma talent i sie odnajdzie? komputerowych - sa zajecia dot. programowania z maincraftem - pewnie bedzie zachwycony. weekendy trzeba lepiej planowac (wiecej robic wspolnie), wyznaczac limity na tablet - u nas to 1h tabletu i potem iles stron ksiazki do czytania na glos (ma 7lat i musi cwiczyc), konsekwentnym trzeba byc, u mnie oznacza to rykniecie za kolejnym zwroceniem uwagi. tak w ogole to starszym musi wiecej zajmowac sie tata. ja tez mam malucha na stanie i tata ogarnia lekcje, czytanie i zajecia pozalekcyjne starszego.
    • cosmetic.wipes Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 17:08
      No jasne, że załatwi. Przecież to standard - wyłączasz wtyczkę i siup, dziecko naprawione big_grin
    • mamablue Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 17:10
      No zaniedbałaś, ale nie pora teraz szukać winnych, tylko coś zrobić. Poszukaj metody na zainteresowanie małolata. Wspólny basen albo ścianka 1xtydz?
    • summerland Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 18:28
      Potrzebuje zainteresowania rodzicow. Spedzaj z nim wiecej czasu na zabawach, rozmowach, spacerach i roznych wyjsciach. Najlepiej poswiecic mu czas sam na sam. Musisz najwiazac z nim wiez i bliskosc. Chwalic go, okazywac milosc i zainteresowanie. Potem bedzie latwiej zmienic jego zle zachowania. Wprowadz tez jakies dodatkowe zajecia, ale nie na sile tylko stopniowo. Powodzenia. On potrzebuje wiecej uwagi od Was
    • wilan.an Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 21:29
      Pewnie ci sie odpowiedź nie spodoba, ale trzeba poświęcić czas, siłę i kasę. To tak w skrócie. Kasę, bo zapewne coś co mu pomoże kosztuje. Sensowne hobby, pasja która może sie z tego zrodzic. Wszystko co znam, co kradnie moje serce kosztuje, konie, żagle, narty, tenis, łyżwy. sad Czas bo nie wystarczy ze zapłacisz, wyślesz, zapiszesz. Musisz się w to włączyć. Siłę żeby przetrwać jawny bunt, olanie. Widzisz na horyzoncie cos co by go uszczesliwilo, wyrwalo z obecnych torów? Może cos takiego juz bylo co zarzuciliscie? Albo cos o czym marzyl, ale juz przestal wspominać?
      • kruella83 Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 22:08
        Wiem😖 spodziewałam się takich odpowiedzi. A pytanie o wyłączenie internetu było oczywiście pytaniem retorycznym. muszę coś zrobić . Poszukać wspólnie jakiś sensownych zajęć
        • wilan.an Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 22:21
          10 lat to jeszcze wiek w którym da sie coś zrobic, jakbyś to napisala o 17 latku.... przesrane.
          Masz jakis plan?
      • zlababa35 Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 09:55
        Sztuki walki są z reguły nieco mniej kosztowne i wymagają mniej kosztownego "osprzętu". Karnet na ściankę wspinaczkową - jw.
        Na szkółkę piłkarską to chyba już ciut za późno.
        • tsaria Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 11:46
          Dlaczego na szkółkę piłkarską za późno? dzieci zaczynają grać w różnym wieku, pewnie nie pójdzie do jakiegoś super składu, ale jak lubi to warto żeby spróbował.
    • 7katipo Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 22:04
      OMG mamy wspólne dziecko???????
    • princesswhitewolf Re: Zaniedbałam dziecko 28.01.18, 22:37
      Codziennie przez 45 min powinien ci czytac.
      • janja11 Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 11:15
        Przecież pisze Kruella, że dzieciak nie lubi czytać. Zmuszanie do czytania na siłę to faktycznie świetny sposób na rozbudzenie pasji do literatury.
        Cóś mniej więcej :będzie tak długo czytał, aż polubi...
        • volta2 Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 12:12
          a to akurat nic dziwnego
          u nas przy młodszych dzieciach zawsze "organizowaliśmy" reading time (za namową szkoły oczywiście) i kążdy musiał czytać w tym czasie (my dorośli też)

dziecko lubiące czytać było zachwycone, to drugie wcale, ale jak mus to mus. dziś o 12 w nocy trudno go nagonić do spania jak coś mu sie spodoba.
    • an.16 Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 09:44
      Trafił ci się leń i leser i tyle. Większość tak ma, nie przejmuj się. Powinien mieć jakieś obowiązki i uprawiać sport. Nie czuj się winna i nie stawiaj się kaowcem od planszówek, escape roomów, hangarów itp. głupot. Atrakcje weekendowe organizowane przez rodziców to kiepska rozrywka dla 10 latka.
      • jola-kotka Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 11:45
        Czyli zostaw go samego sobie dowal mu roboty niech jedzie w chalupie na szmacie? 10 latek nie lubi czasu z rodzicem?
        • an.16 Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 14:14
          Na początek wystarczy sprzątanie własnego pokoju, ścielenie łóżka i odnoszenie brudów do kosza. Większość 10 latków ma z tym problem. Jaki czas z rodzicem? Chińczyk i wyprawa do muzeum etnograficznego? Nuda. Rower? Dużo ciekawiej jechać gdzieś z rówieśnikiem. Z mamą czy tata dobrze jest obejrzeć film, pogadać, ugotować. Wystarczy. Dlatego proponuję sport. Najlepiej zespołowy. To świetna lekcja dążenia do celu, solidarności.
    • janja11 Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 11:41
      Na jakiś urodzinach w bawialni siedzieliśmy kiedyś z innymi rodzicami i gadaliśmy na różne tematy. Zeszło na przemyślenia o wychowaniu dzieci i ktoś powiedział, że najlepsze co można dać dziecku to NASZ CZAS.
      Zabieraj dzieciaka w różne miejsca, gdzie są pozytywnie zakręceni ludzie, którzy potrafią zarazić swoją pasją.
      Poszukaj fajnych zajęć sportowych w okolicy (judo, rolki, pływanie, jazda konna) prowadzonych przez zaangażowanych w swoją pracę i potrafiących pracować z dziećmi trenerów.
      Idźcie na mecz siatkówki i pokrzyczcie z kibicami.
      Nie lubi czytać? To na początek oglądajcie razem filmy i rozmawiajcie o nich potem.
      Lubi Minecrafta? To pogadaj z nim o Minecrafcie. Pozwól mu poczuć się ekspertem i daj mu opowiedzieć ło co chodzi w tym świecie.
      Daj mu swój czas, czas, czas.

• tsaria Re: Zaniedbałam dziecko 29.01.18, 11:43
      To ja Ci powiem jak ja staram się nie zaniedbywać starszaka prawie 9lat, który przed urodzeniem małego był moim oczkiem w głowie (teraz mówie, że mam już parę oczu), zawsze był bardziej i silniej ze mną związany niż z tatą.
      Staram się z nim spędzać czas sam na sam. Tata zostaje z maluchem, a ja ze starszym idę do sklepu, coś załatwiać, potem na lody, czy co on tam wybierze.Chodzimy sami do kina, na ścianki wspinaczkowe. Maż zabiera go na boiska, często razem w piłkę grają.
      Staramy się z mężem zawsze uczestniczyć w jego meczach, bierzemy malucha i jedziemy wszyscy, bardzo to lubimy, a i on się cieszy, że uwaga rodziców skupiona jest na nim, zawsze po meczach gdzieś razem wychodzimy.
      Starszego od początku chwaliłam, że jest super starszym bratem, często w 3 wygłupiamy się, on za młodszym jest bardzo.
      Mój chyba nie czuje się zaniedbywany, poświęcam mu na pewno mniej czasu niż wcześniej, ale ten czas też staram się efektywniej zagospodarować.
      Często też, gdy mały już śpi, a starszy szykuje się do snu, idę do niego i sobie rozmawiamy. On wtedy jest najbardziej otwarty, opowiada, przytula się, dużo pyta, wiem, że te wieczorne rozmowy bardzo lubi.
    • barbra25 Re: Zaniedbałam dziecko 30.01.18, 11:58
      kruella83 napisał(a):

> "Zaniedbałam go wiem . Urodziłam niedawno dzieci i skupił
      > am się na nich ."

W Twoim poście jesteś Ty umęczona opieką nad trojką dzieci i Twoje wyrzuty sumienia. Mam podobnie w stosunku do mojej dziewięciolatki i łapię się na tym, że przecież mam męża. Dlaczego mąż nie ma wyrzutów sumienia że zanidbuje dzieci? Conajmniej jakbyśmy same sobie te dzieci zrobiły. Dlaczego odpowiedzialność za dzieci spada tylko na matki? A mężczyzna to tylko taki bankomat?
      • whitney85 Re: Zaniedbałam dziecko 30.01.18, 13:27
        Żeby jeszcze bankomat, czasem ani się dziećmi nie przejmuje ani nie robi za bankomat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka