Dodaj do ulubionych

Guild Wars 2 vs World Of Warcraft

04.01.13, 16:31
Jaką grę polecacie mi bardziej? Można zważyć, że jestem studentem, nie biednym bo zarabiam na siebie ale studia + praca zajmują trochę czasu. Nie chcę na darmo wywalać kasy na abo do wowa (chociaż 1,33zł na dzień to nie dużo). Ok czego wymagam.

-Świetne lore (Chcę się zagłębiać w historie questów)<br />
-PvE - chociaż PvP też nie pogardzę.
-No i end gamu, żebym miał co potem robić jeszcze.

Dodam, że grałem w wowa ponad rok na TBC, a potem z 3 miesiące na WoTLK (prywatne serwery, czyli masa bugów).
Obserwuj wątek
    • shokako Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 04.01.13, 19:40
      Na pewno nie GW2 - praktycznie 0 lore, słabe PvE - może przy drugim dodatku ta gra będzie warta.

Mogę Ci poleciś SWTOR - gigantyczne Lore które zaskakuje, długie i wciągające PvE no i jest PvP także suspicious
      • angh Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 04.01.13, 20:00
        Gra ma spore lore, tylko nie krzyczy Ci tego w twarz. W zasadzie wszystko, co tam jest pokazane, ma lata historii. Kaze miasto, kazda wioska, wiele postaci i odniesien do postaci historycznych emanuja historia i tworza solidne, glebokie tlo.
        • shokako Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 04.01.13, 21:02
          Wybacz, ale nie ma nawet porównywać lore z SWTOR do GW2... bo ilość, jakość i sposób pokazania miażdży GW2.
          • angh Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 04.01.13, 22:26
            Wybacz, ale nie porownuje tego ani przez chwile, jedynie odnosze sie do tego, co napisales - a napisales ze gw2 ma 0 lore. Co pokazujue, ze nie masz o grze pojecia. I nawet jezeli swtor ma te lore duzo wieksze, to nie umniejsza to lore GW.
            A w swtor gralem od samego poczatku, i niestety, lore nie ratuje tej gry. Dodatkowo teraz po przejsciu na f2p musze zaplacic, zeby grac moja stara postacia w jakis dajacy sie przezyc sposob... pieknie.
            Pytanie dotyczylo gw2 vs wow. Tieu pewnie zrobil jakis research i skreslil z listy inne mmo.
      • larryadler Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 08.01.13, 20:07
        Przyczepię się trochę do tematu: Grałem trochę w WoWa, Runes of Magic, Metin 2, Vindictus, TOR, Allods, RaiderZ. Nie były to jakieś epickie gry, maksymalnie osągałem 20 level. Połowę z nich uznaję za gry dobre, a WoWa za produkcję wybitną... I tyle. Nie ciągnie mnie do niego, był sobie, zagrałem, ale dość szybko mówiłem "dość na dziś" i wyłączałem. Nie ma to magnezu. Przy wciągnie mnie GW2?
    • angh Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 04.01.13, 19:58
      Lore gw2 bez znajomosci gw1 wymagaloby sporo czytania. Na przyklad dla mnie osobiscie odkrycie grobu Gween i historii jej miasta w porozrzucanych wokol ksiazkach bylo swietna rzecza, Ty nie bedziesz mial pojecia o co chodzi. W gw2 nie ma questow, wiec trudno sie w cos zaglebiac (poza main story), ale masa rozwnych informacji, zapiskow na scianach jaskin, pergaminy wokol ognisk, odwiedzanie miejsc ktore maja swoja historie (jak zatopionye ruiny Lions Arch sprzed 250 lat w jeziorze okalajacym nowe Lions Arch czy tez fractal majacy miejsce w jadeitowym morzu z Canthy) daja naprawde spore poczucie poznawania miejsca.
      PVE w gw2 jest inne niz te w wow. Brak klasycznej trojcy (moze nei calkowity, ale roznice mocno pozacierano) powoduje, ze nie opierasz sie na tanku, healerze i dd.
      PVP jest absolutnie najmocniejsza czescia gw2. Jest dosc podobna do gw1, ktora uwazalem za najlepszy przyklad solidnej dawki rywalizacji z szerokim wachlarzem mozliwosci i mozliwoscia stworzenia wlasnego stylu, a to mi sie w grach bardzo podoba.
      End Game jest czyms, co ciezko scharakteryzowac. Po skonczeniu questow kazda gra oferuje w zasadzie tylko grind. GW2 jednak ma tutaj troszke wiecej do pokazania. Po pierwsze, wszystkie bronie maja te same staty w danej rodzinie rzadkosci. Masz exotic sword, znaczy, masz najlepszy poziom miecza, znaczy, nikt nie bedzie mial lepszych statow. Ten sword kosztuje jakies 3 golda, mozesz jednak kupic miecz legendarny, ktory kosztuje 1000 golda (i tak, to bardzo duzo). I oba miecze beda ialy te same staty. Roznica polega na tym, ze na kogos z legendarna bronia kazdy bedzie patrzyl, bo trudno nie zauwazyc tego. Wiec, chcesz grindowac i byc widoczny, smialo, nie chcesz, tez dobrze, i w dodatku gra nie bedzie Cie karala za to.
      Wazna rzecza w gw2 jest wiaz zmieniajacy sie swiat. Podziemia sie zmieniaja, fractala zmieniaja sie nawet szybciej. Wczoraj przechodzac jeden wodny fractal okazalo sie, ze mozna to zrobicv na inny sposob, i zmiast plynac podwodnym korytarzem unikajac pirani, zamienilem sie w delfina i plynalem starozytnymi ruinami. Male rzeczy, bo fractale nie sa duze, ale naprawde ciesza.
      Dodaj do tego wvwvw, czyli ciagla walka miedzy trzema serwerami, mozliwosc swobodnego transferu miedzy serwerami, doskonaly spvp, razem tworzy to swietna calosc.
      Co do wow sie nei wypowiem, wiem, ze dwoje moich znajomych, wyjadaczy w wowa, zainteresowalo sie gw2 i sa naprawde zachwyceni. Wiem, ze sa tez przypadki odwrotne, wiec zalezy to od osobistych preferencji.
      Masz triala wow, wez go, pograj, zobaczysz, czy Ci pasuje. Mi nie podszedl, a gw2 to gra do ktorej wracac bede latami. Podobnie, jak do gw1.
    • innowierca Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 05.01.13, 11:59
      hej tieu
      pozwol ze zamieszcze linka na samym poczatku bo shokakao widac ze pisze o czyms o czym nie ma wogole pojecia a swtor jest jednym z najwiekszych failow w historii mmo:
      www.youtube.com/watch?v=X2nznISDkwk
      Osobiscie proponuje ci wrocic do wowa, chodziaz sam juz w niego nie gram. W gw2 siedze od daty wydania (tryb spvp i wvwvw). GW2 ma ciekawe lore i questy, osadzone w ladnie zrobionym swiecie, po raz pierwszy w mmo czerpalem przyjemnosc z levelowania. Guestowanie oparte jest na tzw. live events, grupowych questach. End game jest bardzo slaby, brak agro i holy trinity(tank,dps, healer) powoduje nude w dungeonach i brak strategi i taktyki na bossach( dodge,avoid ground aoe, dodge i tak dalej). Tryb spvp czyli tryb malych mapek arenowych to smiech na sali, duzy potencjal wogole niewykorzystany, pare map, jeden tryb conquest, dwa rodzaje turniejow gdzie te same druzyny graja miedzy soba na okraglo, tryby turniejowe malo przyjazne dla normalnych graczy, brak ratingu powoduje mecze miedzy top teamami a casualami.Tryb wvwvw to jedyna sprawa ktora trzyma Gw2 przy zyciu, zamieszczam filmik z gildii w ktorej sie znajduje:
      www.youtube.com/watch?v=3_yHP0z_q-E
      Gw2 potrzebuje czasu i zobaczymy co arenanet z tym zrobi, narazie duzo pustych obietnic a patche jakos wolno wchodza.Wiec jesli nie przeszkadza ci subskrypcja to moze na ten czas lepiej do wowa wrocic. Czasy vanilli i bc juz odeszly, wow nie jest ten sam co kiedys, ale nadal ma najlepsze mechanizmy w mmo, wiec jesli nie przeszkadzaja ci misie pandysmile i banalny poziom trudnosci to lepiej wow. Daj znac co wybrales i sorry za literowki ,ledwo z lozka wstalem.
      • shokako Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 05.01.13, 17:36
        >widac ze pisze o czyms o czym nie ma wogole pojecia a swtor jest jednym z najwiekszych failow w historii mmo

Zastanawiam, czy te dwa stwierdzenia to żart. Grałeś w SWTOR? Czy dowiedziałeś się tego od fanboi WoW którzy tak ładnie hetują SWTOR za to, że w ogóle coś takiego istnieje.

>wow nie jest ten sam co kiedys, ale nadal ma najlepsze mechanizmy w mmo,

Więc WoW cacy, bo ma stare sprawdzone mechanizmy, ale SWTOR to największy fail w historii... hmm.

Lore SWTOR i świat SW miażdży GW2 i jest to oczywiste, mam wygrane w GW2 kilkaset godzin i PvE kompletnie mnie nie przekonało jak i cały ten świat. Każda gra RPG ma 'jakieś' lore... to jest oczywiste, ale nie porównujmy mrówki do niedźwiedzia.

Nie będę pisał jakiś wall of text i przekonywał do swoich racji, bo niektóre argumenty mnie sciana
        • innowierca Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 05.01.13, 18:23
          Hej shokakao
          Napisales ze gw2 nie ma lore, wiec napisalem ze nie masz pojecia, bo ma lore.Teraz przeczysz sam sobie.
          Do mmo podchodze zawsze krytycznie, oceniam z wlasnej pespektywy i doswiadczenia.
          gralem w Swtor od premiery, wbilem 29lev, nie musialem wbic 50 zeby wiedziec ze za pol roku bedzie free to play. Tak jak pewnie pare innych milionow ludzi. Pisalem o tym na polygamii zaraz po premierze, oczywiscie posypaly sie na mnie gromy.Za pol roku byl free to play. Nie slucham fanboi i brzydze sie tego okreslenia, nie lubie wyzwisk i zwiazanych z tym niskich lotow. Nie powiedzialem ze wow jest cacy, zmieniasz znaczenie i znowu nie wiesz co piszesz.Tak wow ma najlepsze mechanizmy mmo. Jedyne co swtor zmiazdzyl to opinie o bioware i finanse ea. Jedyne w czym moge sie z toba zgodzic to ze GW2 nie przekonuje po jakims czasie(oprocz wvwvw).Jesli nie rusza z patchami gw2 skonczy jak swtor. Peace.
      • tieu Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 05.01.13, 19:20
        Skreśliłem SWOTR z powodu klimatu. Gra MMO jak dla mnie ma być Fantasy, nie Sci-Fi. Muszę widzieć magię, magiczne potworki, krainy rodem z baśni. To jest dla mnie świat.

WoW właśnie mnie odrzuca swoim poziomem banalności. Z dodatku na dodatek jest coraz łatwiej. Właśnie pograłem sobie chwilę na trialu - 6lvl Goblin Shaman. Mają bardzo ciekawą historię swojej wyspy jak i ucieczki z niej z powodu najazdu Deathwinga.

Dużo osób poleca mi GW2, bo jest to nowa gra, której nie znam, a kolejne patche powinny coś z tym zrobić - jakieś chyba już weszły, nie?
        • angh Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 05.01.13, 19:57
          Zostala dodana jedna mapa, fractale (specjalne dungeony), troche zmian. Kolejne zapowiedziane w najblizszym czasie.
          Main story w GW2 jest dosc proste i szybkie. Lore w wow podane jest znacznie wiekszymi wiaderkamiwink w gw2 sam musisz wyszukiwac informacje, kojarzyc fakty, poznac historie z gw1 (sa ksiazki), mi to odpowiada, ale pewnie wielu osobom - nie.
          GW2 jest nowsza gra niz wow. Wow odrzuca mnie grafika. Nie lubie tez systemu walki wowa - ograniczenie ilosci klawiszy w gw2 to naprawde fajna sprawa. Fajne pvp, chociaz tez niektorym sie nei podoba, solidny system turniejow, kompletny brak grindu w pvp jezeli chodzi o sprzet (dostajesz z miejsca lev 80, i mozesz wybierac dowolne bronie/runy). Wiele rzeczy poukrywane w swiecie, czy to solidne jumping puzzle, czy tez jakies zakamarki, ukryte przejscia, z jakas skrzynka czasem na koncu.

Wow jest na rynku ladne pare lat i ilosc contentu tam dodana jest nie do pobicia. Tak samo testowanie i lore, ale jednak nie jest to gra dla mnie. gw2 to gra z olbrzymim potencjalem, i wiedzac, jak wiele pracy arena wlozyla w ciagle upgradeowanie jej przez wszystkie te lata wiem, ze to samo bedzie z gw2. Co ciekawe, wszystkie serwery sa na high population, poza moze dwoma, co tez dobrze swiadczy o zainteresowaniu. Nie moge Ci powiedziec, ktora jest lepsza, bo pewnie zadna nie jest lepsza w kazdym zakresie. Wiem tylko, ze wowa odstawilem po poziomie chyba 40, zanudzony na smierc, a w gw2 chcialbym grac wiecej, niz moge.

I co kolejne patche cos z tym zrobia? pozwola Ci poznac gre ? big_grin
        • finear Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 07.01.13, 17:59
          >WoW właśnie mnie odrzuca swoim poziomem banalności

na poziomie przecietnego gracza może i tak ( a i tak to zaleta a nie wada)
          proponuje spróbować heroic raidy ;d
    • innowierca Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 07.01.13, 13:50
      Hej tieu
      Nie wiem czy juz wybrales miedzy wow lub gw2. Wrzucam nastepny filmik z wvwvw zebys mogl zobaczyc jak wyglada rozgrywka i jak wspaniale momenty mozna doswiadczyc grajac w zorganizowanej grupie.
      www.youtube.com/watch?v=fiHfs9J6hIo
      • tieu Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 07.01.13, 17:30
        Dopiero 15-stego kupię którąś z gier, jestem ku GW2 ze względu na bardziej widowiskowe pvp. No i, że jeszcze w nią nie grałem.

Ale jak będzie z wvwvw na moim laptopie? i5 320m, GF630 (wersja 2gb), 8Gb Ramu? Skyrim śmiga na wysokich/ultra z AAx8
        • bakanin Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 07.01.13, 23:58
          Gw2 i tyle.
          Nie każdemu podejdzie, nie musi i tobie, ale sprawdzić warto.
          Pozostaje kwestia wydanej kasy, ale zawsze można spróbować odsprzedać konto.
          Dla mnie, to najlepsze mmo na rynku i szczerze nie rozumiem hejterów, może to kwestia ludzi, bo trafiłem na całkiem spoko kompanie, spędzanie czasu na gildyjnym bardzo umila grę.

Powinno być spoko, ja mam Q9550 2.83GHz, RadeonHD 5750, 6GB ram
          ustawienia medium/high , tnie tylko przy porządnych zadymach.
          Ale gwarancji nie dam, bo czytałem że nawet wypasione sprzęty, dostają ostro po dupie, optymalizacja podobno nie teges.

• bid Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 08.01.13, 10:14
          Zdecydowanie bierz Gw2,gram od premiery.
          To świetne NOWOCZESNE mmo,mnóstwo nowych rozwiązań,czegoś czego nie ma w żadnym innym tytule. Niedawno z ciekwości odpaliłem sobie wowa po latach przerwy,to już zdecydowanie nie to samo,gra jest strasznie archaiczna i staroświecka ... jak na dzisiejsze czasy. Widać że powstawał lata temu.O innych mmo nawet nie myśl(star wars).Oczywiscie zapraszam na Blacktide,do zobaczenia w grze wink
          • finear Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 08.01.13, 10:40
            blacktide to "polski" serwer?
            • bid Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 08.01.13, 12:56
              Na Blacktide jest najwięcej rodaków.
              • finear Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 08.01.13, 16:30
                dzięki
                już wiem jaki serwer omijać
          • shokako Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 08.01.13, 11:20
            To, że zamiast koło zamontuje do samochodu kwadrat nie oznacza, że jest to nowoczesne tongue_out Upraszczanie pewnych mechanizmów trudno nazywać 'nowoczesnością'.

Nowoczesną MMO można nazwać Age of Conan za swój system walki.
            • bid Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 08.01.13, 13:01
              Nie uproszczone,inne.
              Kto ma jeszcze ochote robić questy w stylu "idz zabić 10 wiewiórek,wróc po nagrode",rzygać się chce. W Gw2 też sie zdarzają,owszem. Ale nie opiera się na tym całe levelowanie. Gw2 ma dynamiczne eventy,mase eventów. Przyjemnie się zwiedza i rośnie w siłe.

• shokako Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 08.01.13, 13:48
                Taka jest moja opinia. Nie chodziło mi dokładnie o eventy (niektóre są bardzo fajne), ale większość bądź co bądź nie opowiadają jakieś pobocznej fajnej historii, ale polegają na 'hurraaaa - boss się pojawił, więc go zabijmy'.

Uproszczone w GW2 jest masakrycznie dużo rzeczy (nie grałem w GW1 więc nie wiem czy podobnie było) zaczynając od tego, że każda klasa jest samowystarczalna (brak świętej trójcy), kończąc na teleportach które transportują w 0,5 s. z każdego miejsca do każdego. Nie pisząc już o oddzieleniu sPvP od całej reszty gry co psuje strasznie klimat tej gry i także jest mega uproszczeniem.

Taka są moje odczucia.
                • bid Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 08.01.13, 14:32
                  Na szczęscie nie dali Dungeon Findera,który wyludnił całe Azeroth i spowodował że graczy można spotkać tylko w miastach.To dosłownie zabiło cały klimat mmo.
                  Widziałeś większe uproszczenie?
                  • finear Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 08.01.13, 16:31
                    akurat LFD czy LFR to najlepsze rzeczy w wowie
                    owszem miały swoje minusy
                    ale na szczęście blizzard je naprawił
                  • kajmanpl Re: Guild Wars 2 vs World Of Warcraft 08.01.13, 18:16
                    Przecież to nieprawda. Ludzi po wprowadzeniu CRZ jest tona w każdej lokacji, a Dungeon Finder tylko ułatwił - a wielu wręcz umożliwił, bo inaczej by się im nie chciało szukać party - chodzenie na instanty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka