foczka76 03.12.09, 16:35 Czy można teraz wysiewać bezpośrednio do ziemi nasionka karmnika, czy to nie ma sensu? Instrukcja mówi by to robić w kwietniu-maju do skrzynek, a dopiero potem do ziemi. A mi się, z pewnego powodu, bardzo spieszy ;) f Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: karmnik ościsty 03.12.09, 18:12 Hmmm... jeżeli masz sporo nasion, to możesz wysiać teraz część wprost do gruntu. Najlepiej rzadko, żeby nie trzeba było przesadzać, ani przerywać. Niewykluczone, że na wiosnę już wzejdzie. A jeżeli się nie uda, to resztę wysiejesz do skrzynek w przepisowym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: karmnik ościsty 03.12.09, 18:30 Sadzonki karmnika są często w sprzedaży, na wiosnę bez problemu kupisz wyrośnięte. Odpowiedz Link Zgłoś
foczka76 Re: karmnik ościsty 03.12.09, 20:44 gabula777 napisała: > Sadzonki karmnika są często w sprzedaży, na wiosnę bez problemu kupisz wyrośnię > te. Widocznie mam pecha, bo nigdy nie widziałam ich w sprzedaży :( f Odpowiedz Link Zgłoś
foczka76 Re: karmnik ościsty 03.12.09, 20:42 horpyna4 napisała: > Hmmm... jeżeli masz sporo nasion, to możesz wysiać teraz część > wprost do gruntu. Najlepiej rzadko, żeby nie trzeba było przesadzać, > ani przerywać. > > Niewykluczone, że na wiosnę już wzejdzie. A jeżeli się nie uda, to > resztę wysiejesz do skrzynek w przepisowym terminie. Myślę, że zrobię jak radzisz. Dzięki. f Odpowiedz Link Zgłoś
foczka76 Re: karmnik ościsty 03.12.09, 20:45 obrobka_skrawaniem napisała: > A kamyczki juz masz? Mam. Zdecydowałam się na grys granitowy. f Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: karmnik ościsty 03.12.09, 21:22 foczka76 napisała: >Widocznie mam pecha, bo nigdy nie widziałam ich w sprzedaży :( < Ja natomiast nigdy nie widziałam w sprzedaży nasion karmnika ościstego( sagina subulata) ponieważ o ile wiem to nie wytwarza on nasion, ale rozmnaża się wegetatywnie poprzez podział. Nasiona zaś tworzy karmnik rozesłany( sagina procumbens), który sam się w ogrodzie sieje i może stać się uciążliwym chwastem ( na miarę szczawika rożkowego) i jest znacznie mniej ozdobny niż karmnik ościsty.Obejrzyj sobie w sieci zdjęcia, to są dwie różne rośliny, z których zdecydowanie ozdobniejszy jest ten rozmnażany wegetatywnie.Ma on też odmianę o żółtych listkach. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: karmnik ościsty 03.12.09, 21:46 Jeżeli zależy ci na białych niewielkich kwiatkach, zwartej darni i obfitym kwitnieniu to musisz kupić rozmnażany wegetatywnie.Wysiany z nasion nadaje się raczej na zielone kępki, nie tworzy zwartej darni, ale coś w rodzaju krótkich rozłogów, no i znacznie drobniejsze kwiatki/ kuleczki mają brudnobiały kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: karmnik ościsty 03.12.09, 22:01 To pokroj rosliny zalezy od sposobu rozmnozenia? Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: karmnik ościsty 03.12.09, 21:55 > ...karmnika ościstego( sagina subulata) o ile wiem to nie wytwarza >on nasion Skad masz taka informacje? Prosze bardzo: www.ogrodniczy.eu/product/id/941,karmik-oscisty Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: karmnik ościsty 03.12.09, 22:21 Nierzadko spotkałam się jeśli chodzi o nasiona z nierzetelnością.Fotka na opakowaniu przedstawia często roślinę, jej ładniejszą odmianę, a opakowanie tymczasem zawiera nasiona gatunku, niezbyt efektownego w przypadku niektórych roślin. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: karmnik ościsty 03.12.09, 22:31 Pokrój karmnika ościstego nie zależy od jego rozmnażania, ale jak napisałam są to dwie różne rośliny o różnych pokrojach(Sagina subulata i Sagina procumbens) często mylone. Spotkałam się nawet w szkółce że sprzedawca mówił klientowi, że dodatkowo w doniczce kupowanego krzewu ma dodatkowy prezent w postaci karmnika ościstego podczas gdy był to karmnik rozesłany.Potem ma się go w całym ogrodzie podczas gdy 'prawdziwy' wcale ekspansywny nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: karmnik ościsty 03.12.09, 22:38 Oskarzasz p. Legutko o oszustwo? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: karmnik ościsty 03.12.09, 22:50 No...zdarzyło mi się już, że kupiłam nasiona podpisane jako wiesiołek, a wyrosła nierembergia. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: karmnik ościsty 04.12.09, 12:57 Istnieje procedura reklamacji. Nie odpowiedzialas na pytanie skad masz informacje, ze karmnik oscisty nie zawiazuje nasion. Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: karmnik ościsty 03.12.09, 22:56 Ja się na p. Legutce parę razy zawiodłam. Omijam jego nasiona. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Coś pięknego 04.12.09, 00:10 Niesamowite, jak dzienny mini zestaw nowych zapytań poskutkował wystrzeleniem multum wpisów, z treściwą treścią. Napisać haiku też niełatwo... A niektórym się, z pewnego powodu, bardzo spieszy Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Coś pięknego 04.12.09, 13:00 A tak bylo ostatnio dretwo na forum, prawda? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zygmunt.1 Zabka w karmniku na mojej działeczce 05.12.09, 19:53 fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/459033,2,285,hpim2027.html Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Piękna 05.12.09, 23:18 Jednak można z plastiku toto pięknie odwzorować. Wygląda na tym zdjęciu jak żywa. Przestawia ją {Zygmunt} co godzinkę, dla złudy przechodniów? Właściciele plast-żółwi tak robli, pisali tu ongi o tym. A karmnik {Zygmuntów} nakarmiony też słońcem, wypasiony ... Swój wytępiłem. Nie będzie mi się panoszył tam, gdzie on chce! Odpowiedz Link Zgłoś
zygmunt.1 Re: Piękna 06.12.09, 10:17 Daro ta żabka jest prawdziwa.hehehe Jest ich u mnie sporo.A może to jest też sztuczne? fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1924834,2,14,Bild1014.html Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ad może 07.12.09, 00:46 Możliwości specjalistów od wtryskarek, rodem z Kraju Środka czy okolic Angkor Wat, są nieograniczone. Kiedyś zdumiał mnie w kwietnym składzie z chińszczyzną leżący na parapecie, śpiący zwinięty w kłębek kot. Nie bdziłem go, odszedłem. Znalazłem potem tam cały kosz takich "sierściuchów", z metką z ceną, gdzieś koło regałów. Wolałem nie pytać, czy ich naturalne futro było też z kotów. Nie wierzmy więc za bardzo fotkom... A we włościach moich to ja zaskrońca nie obfotografowywuję, cicho odchodzę dając mu do syta w ciszy i spokoju się napaść myszami nawiedzającym czasem kompostownik... Pięknie potem wyleguje się na czarnej wyściółce solarium naszego zagonku z truskawkami. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: Ad może 07.12.09, 20:46 A ekspedientka w tym skladzie byla prawdziwa? -"Niech TO mnie nie dotyka!" Chociaz taka sztuczna to moze by mozna bylo bezkarnie zlapac za cycka? > Nie wierzmy więc za bardzo fotkom... bo "nic nie jest tym, czym sie zdaje". Odpowiedz Link Zgłoś