20.09.12, 21:40
Jestem początkującym "ogrodnikiem", postanowiłam że posadzę tuje w ogródku-trochę poczytałam i chodzi mi o dwa rodzaje - tuja woodwardii i golden globe - czy je można kupić w marketach typu Castorama, Leroy - na działach ogrodniczych? bo dziś byłam i same tuje szmaragd.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Tuje 20.09.12, 21:48
      w supermarkecie to mozesz kupic worek ziemi, kory albo nawoz a nie rosliny, tam trafiaja gorsze sorty i tylko najpopularniejsze gatunki/odmiany, w dodatku nikt sie nimi nie zajmuja. te ktore chcesz, kupisz w dobrym centrum ogrodniczym (czasem w szkolce bo niewiele z nich prowadzi sprzedaz detaliczna)
    • nothing-nic Re: Tuje 22.09.12, 19:45
      Thea- napisał Ci prawdę. Mogę jedynie dodać od siebie, że tuje mają same zalety i nic wad. Rosną dobrze ,lubią każdą glebę, nie wymarzają. Posadziłem także cisy i te wydają się jeszcze ciekawsze nie tylko wyglądem, ale także dają się formować(ciąć), zimą nie łamną się pod ciężarem śniegu, są długowieczne itd. nothing - Dęblin
      • thea19 Re: Tuje 22.09.12, 20:38
        thea jest plci zenskiej :-)
        cisy sa fajne na zywoplot ale masakrycznie wolnorosna a to co urosnie, trzeba przyciac. na mazowszu zdarza sie wymarzac nawet bardzo starym okazom
        • horpyna4 Re: Tuje 22.09.12, 22:04
          Ćwierć wieku temu na Mazowszu powymarzały tuje. Część ocalała, niektóre były uszkodzone częściowo - żywopłoty wyglądały żałośnie. Ale wtedy wymarzły również jabłonie, co zdarza się bardzo rzadko.
          • mamap Re: Tuje 23.09.12, 11:02
            Prawda jest, co mowi Horpyna. Po zasiedleniu sie na Ursynowie, w 1981 maz kupil 4 tuje-kazda innego gatunku. W 1986 zmarzly dwie, u sasiadow duzo, zostaly takie wielkie (jak na starych cmentarzach) i trwaja do dzis. Potem probowalam z innymi (chcialam miec zielono w zimie) padaly te popularne. Jedna kedzierzawa krzaczasta (nie pamietam co kupilam,bo dawno) rosnie sobie dobrze za swierkiem i duza magnolia. Magnolia gwiazdzista nie przemarza tylko jej galezie wielki snieg z pochylonej przez niego tui odlamal w poprzednia zime.
            • turnesolka Re: Tuje 23.09.12, 17:33
              W wielkopolsce za to tuje na potęgę chorują. Brązowieją i nikt za bardzo sobie z tym nie radzi. U moich rodziców cały żywopłot poszedł w cholerę. Parę domów dalej u sąsiadów wszystko Ok a u innych ta sama plaga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka