Dodaj do ulubionych

rajska jabloń

12.06.13, 14:18
ola sie nazywa;)
no wiec ona sobie slicznie rosnie, (ma 1,5 roku - u nas) zakwitla mi w tym roku masakrycznie..sliczne kwiaty i generalnie wszytsko jest cacy bo ma z milion malusich jabluszek czerwoniuskich takich slicznych...:)
tylko ja bym chciala zeby zamiast wzyz juz rosla bo ma prawie 1,8 metra to wszerz urosla...to mozna przyciac? jak to sie robi? guglalam sobie ale jakos nie moge ogranac tego... poza tym ci sami koledzy co mi magnolie kupili odradzaja mi przycinania rajskiej jabloni ze ona moze wtedy brzydko rosnac a tego nie zniose!
i drugie pytanie czy ona jest hmmm kompatybilna w zapyleniu z jablonia ktora sie nazywa spartan czy nie ma najmniejszych szans na to?
czy musze kupic drugie jablko kompatybilne ze spartanem jednak?
Obserwuj wątek
    • yoma Re: rajska jabloń 13.06.13, 10:30
      Hmmm, dobre pytania, a wcale niegłupie :)

Można przyciąć, pewnie. Przewodnik się przycina, ten główny pień, od którego odchodzą boczne gałęzie. Robi się to w zimie przed ruszeniem soków, w lutym, ostatecznie wczesnym marcu. Potem dana jabłonka wypuszcza mnóstwo tzw. wilków, czyli gałązek długich a niepłodnych, i się je wyłamuje w czerwcu tuż przy pniu.

Co do spartana, głowy nie dam, ale czy on nie powinien sam sobie poradzić z zapylaniem?
      • pszczolaasia Re: rajska jabloń 13.06.13, 11:34
        :)
        mi sie wsrod Was wydaja glupie;)
        no ale ok. nie sa glupie!
        czyli w przyszylym roku ruszam na dzialke w lutym z sankami i dziecmi. dzieci niech lepia balwana a ja przytne toto dlugie najgrubsze trudne do ominiecia chocby czlowiek chcial a w czerwcu wszedzie gdzie nie ma jabluszek..
        dobrze zrozumialam? na logike jak nowe i nie bylo kwiatow to wilki?
        • yoma Re: rajska jabloń 13.06.13, 11:59
          No mniej więcej. Nowe, długie, cienkie, dużo tego, sterczy pionowo i nie kwitnie. I w miarę możliwości nie tnie się tego, tylko wyłamuje, bo po przycięciu odbije ze zdwojoną energią, a po wyłamaniu nie.
          • pszczolaasia Re: rajska jabloń 13.06.13, 12:53
            dziękuje!:) bardzo bardzo!
            • yoma Re: rajska jabloń 13.06.13, 13:02
              :)
            • dar61 Edenowej gałąź szarpając 13.06.13, 13:45
              Dla dopełnienia obrazu instrukcji warto dodać, że takie gałązek wyłamywanie - osłabiające jej chętkę - w sadach towarowych się prowadzi, bo tam obiekt wyłamywania, poddawany wyłamywaniu, nie musi być w wyłamywanych ranach tak super zdrowy i niepodatny na choroby grzybowe, bo wtedy jest równany z ziemią i z górnikami, rwany ciągnikiem - najczęściej wraz z sąsiadkami, kiedy osiąga statystyczne i finansowe przesilenie swego plonującego apogeum.
              Czyli średnio po 10 latach.

Długiego życia Rajskiej życząc i jej opiekunkom
              kryśli się bez zawijasa
              opiekun prawdziwego Edenowego drzewa, pigwy
              Dar61

Opiekun
              • pszczolaasia Re: Edenowej gałąź szarpając 13.06.13, 14:16
                jezusie nazarenski....
                :D
                jezusie jeszcze raz! :)
                to drugi glupie pytanie. te wylmania/wyciecia to smarowac czyms trzeba?
                mniemam ze krem nivea nie nada się?:)
                • yoma Re: Edenowej gałąź szarpając 13.06.13, 14:40
                  Maścią ogrodniczą :) To się tak nazywa, idziesz do sklepu ogrodniczego i prosisz maść ogrodniczą.
                  • moo-n Re: Edenowej gałąź szarpając 13.06.13, 15:45
                    Rację mają ci którzy ci mówili, że po cięciu może brzydko wyglądać i rosnąć.Jabłoń 'Ola' ma z natury pokrój wydłużony, taki jajowaty.Jak ją zetniesz, to będzie wyglądała jak skarłowaciała i nieco pokraczna.Ale jak ci się taka podoba to zrób, teraz wszak moda na różne dziwadła.
                  • dar61 Edenowej rany liżąc 13.06.13, 22:58
                    Dla dopełnienia obrazu instrukcji warto dodać, że prosząc o „maść ogrodniczą" w sklepie otrzymamy najczęściej - jeśli się sprzedawca nie dopyta - maść do szczepienia drzewek. Zamiast pasty na rany.

Miłego smarowania lub niesmarowania ogrodniczkom życząc
                    kryśli się swym bezzawijasowym faksymile
                    ogródkowy domorosły szczepiarz okazyjny i smarowacz częsty
                    Dar61
                    • yoma Re: Edenowej rany liżąc 14.06.13, 15:50
                      A warto wiedzieć, zawsze trafiałam maść na rany :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka