Dodaj do ulubionych

paprotkowe wąsy

14.07.15, 15:58
Co to właściwie są te wyłażące z doniczek zielone wąsy, które niektórzy specjaliści każą ucinać?
Czy naprawdę szkodzą wzrostowi paproci? Czy może szukają nowego miejsca, żeby je zasiedlić nową paprotką?

Po przesadzeniu paprotki do nowej ziemi wąsy pojawiają się w jeszcze większej ilości. Co mam z nimi robić - przycinać, czy ignorować?
Obserwuj wątek
    • klaudia.k85 Re: paprotkowe wąsy 15.07.15, 15:10
      Miałam niedawno ten sam problem.. przede wszystkim niech ukryje Pani paproć przed promieniami słonecznymi (ja pozostawiłam doniczkę za osłoną firanki)i często trzeba ją nawadniać ale również zrobić liściom lekką kąpiel rozpylaczem wodą ponieważ te wysuszone fragmenty to są skutki wysuszenia rośliny, być może przez stale zmieniającą się pogodę :) Ja stopniowo przycinałam je i nawoziłam teraz po około tygodnia wygląda niemal jak młoda paprotka! Oraz niech Pani nie przesadza już kwiatka ponieważ rośliny te lubią ciasne doniczki dlatego najlepiej zmieniac pojemnik gdy jest już naprawdę za mały. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :)
      • solejrolia Re: paprotkowe wąsy 16.07.15, 08:56
        z tą wodą faktycznie paprocie lubią dość wilgotne podłoże, i wilgotne otoczenie
        (świetna jest łazienka do uprawy paproci)
        ale bez przesady z tym słońcem,
        moje stoją w bardzo nasłonecznionym miejscu w pokoju.
        oczywiście, że nie na parapecie, tylko w pewnej odległości od okna, żeby światło było rozproszone, ale to nadal jest pokój słoneczny z dużym oknem od strony południowej.
        i nie lubią stać przy kaloryferze, raczej wolą chłodniej niż za ciepło (i nie za sucho przy okazji)
        co jeszcze mogę powiedzieć, to nie lubią nabłyszczaczy, i przesadzania. zawsze muszą to odchorować.

i ja wąsów nie wycinam,
        uznałam, ze to jest integralna część rośliny i zupełnie mi nie przeszkadzają.
    • dar61 wąsa podkręcanie nadobne 16.07.15, 13:54
      {Ciociaklementyna}:
      ... Co to właściwie są te wyłażące z doniczek zielone wąsy, które niektórzy specjaliści każą ucinać?
      Czy naprawdę szkodzą wzrostowi paproci? Czy może szukają nowego miejsca, żeby je zasiedlić nową paprotką?
      Po przesadzeniu paprotki do nowej ziemi wąsy pojawiają się w jeszcze większej ilości. Co mam z nimi robić - przycinać, czy ignorować ...

W imieniu wąsatych ... roślin - błagam, o gładkolice - litości...
      • ciociaklementyna Re: wąsa podkręcanie nadobne 16.07.15, 14:25
        Dziękuję wszystkim życzliwym za porady w sprawie hodowli paproci. Wszystko to wiem, paprotki rosną u mnie jak głupie, zdarzało mi się nawet ratować paproć znajomych przeznaczoną do wyrzucenia.
        W sprawie wąsów nie jestem mądrzejsza niż przed zadaniem pytania; tak jak Solejrolia, nie wycinam ich, chciałam tylko wiedzieć, czy nie powinnam. I jakie jest ich zadanie w życiu paproci.
        Darowi61 (czy może Dar61-owi) dziękuję za pyszną do rozpuku ilustrowaną odpowiedź i obiecuję, że teraz już żadnego wąsa nie utnę.
        ciotka
    • obrobka_skrawaniem Re: paprotkowe wąsy 16.07.15, 17:49
      > Czy naprawdę szkodzą wzrostowi paproci?

Czy roslina z wlasnej woli moglaby sobie szkodzic?

> Czy może szukają nowego miejsca, żeby je zasiedlić nową paprotką?

Tak, wasy sluza do rozmnazania. Jesli Ci przeszkadzaja to mozesz obcinac, jesli nie to zostaw.
      • ciociaklementyna Re: paprotkowe wąsy 16.07.15, 23:18
        obrobka_skrawaniem napisała:

> > Czy naprawdę szkodzą wzrostowi paproci?
        >
        > Czy roslina z wlasnej woli moglaby sobie szkodzic?

Nie pytałam, czy wąsy szkodzą roślinie, tylko jej wzrostowi. To chyba logiczne, że jeśli ona chce się rozmnażać, to część swojej energii życiowej przeznacza na wypuszczanie wąsów i o tyle mniej zostaje jej na rozrost.
        • obrobka_skrawaniem Re: paprotkowe wąsy 29.07.15, 15:51
          > Nie pytałam, czy wąsy szkodzą roślinie, tylko jej wzrostowi.

A jak cos szkodzi wzrostowi rosliny to nie szkodzi roslinie?

> To chyba logiczne...

Skoro logiczne to po co pytasz?
        • obrobka_skrawaniem Re: paprotkowe wąsy 29.07.15, 15:55
          > jeśli ona chce się rozmnażać, to część swojej energii życiowej przeznacza na
          > wypuszczanie wąsów i o tyle mniej zostaje jej na rozrost.

Tylko ze obcinasz "wasy", ktore roslina JUZ wypuscila, nie mozna zahamowac ich wypuszczania (bo tylko wtedy roslinie zostalaby ta tracona energia). Malo tego, obcinanie bedzie pobudzac rosline do tworzenia nowych "wasow".
      • andrzejgp Re: paprotkowe wąsy 17.07.15, 15:24
        To tak jak z mięśniami, niszczysz ćwicząc fizycznie włókna by się bardziej rozrosły, obcinając ona kieruje energię na zwiększanie się :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka