18.01.05, 14:49
NIe wiem czy moge wykorzystac i jak gline która pozostala mi po wykopaniu
kanalu w garazu. Na wiosne zakladam ogrod i nie chcialobym czegos popsuc.
Pozdrawiam! Agata
Obserwuj wątek
    • artekb1 Re: GLINA 18.01.05, 15:47
      Ale Ci zazdroszcze bo u mnie sam piasek:-)

Gline nalezy starannie rozprowadzic po calej dzialce nastepnie to wszystko
      przeorac lub pekopac.
      Nastepnie pokryc to wszystko ziemia z kompostownika lub czarnoziemem uzyskanym
      w pobliskiej okolicy.
      Zycze przyjemnej pracy:-)
      • zaga11 Re: GLINA 18.01.05, 16:26
        Dzieki!!
        • 1szylider Re: GLINA 23.01.05, 16:31
          zaga11 napisała:

> Dzieki!!

Witam!

Zalezy jaka masz te gline, jakiej jakosci i co zamierzasz w ogrodzie...

Np mozna ja uzyc do wylozenia sadzawki lub jakis wzniesien skalniaków jako
          glowna mase...

Moze masz miejsce piaszczyste, które chcesz wzbogacic.

Chcesz więcej,klinij tu:MLM, biznes po godzinach...
          Pozdrawiam i zapraszam!
          gg 172 85 85
          • ktom3 Re: GLINA 26.01.05, 09:33
            Wszystko zależy jaką masz ziemię w ogródku. Jeżeli podkład jest gliniasty ty
            wydaje mi się że jest to raczej ziemia ciężka- jakiś piasek gliniasty. Jeżeli
            tak jest to odradzam dodawanie gliny. Masz i tak urodzajną ziemię a wymieszanie
            i rozdrobnienie w niej gliny jest syzyfową pracą i tak pozostaną spore grudki
            które po deszczu będą się kleiły. Sprawa wygląda inaczej kiedy masz gdzieś
            ziemię bardziej podobną do piasku wtedy mozna dodać trochę gliny. Jednak wtedy
            nie mozna zapomnieć o kompoście, sama glina na ubogą i lekką ziemię nie pomoże.

Pozdrawiam
            Tomek
            • 1szylider Re: GLINA 26.01.05, 19:42
              ktom3 napisał:

> Wszystko zależy jaką masz ziemię w ogródku. Jeżeli podkład jest gliniasty ty
              > wydaje mi się że jest to raczej ziemia ciężka- jakiś piasek gliniasty. Jeżeli
              > tak jest to odradzam dodawanie gliny. Masz i tak urodzajną ziemię a
              wymieszanie
              >
              > i rozdrobnienie w niej gliny jest syzyfową pracą i tak pozostaną spore grudki
              > które po deszczu będą się kleiły. Sprawa wygląda inaczej kiedy masz gdzieś
              > ziemię bardziej podobną do piasku wtedy mozna dodać trochę gliny. Jednak
              wtedy
              > nie mozna zapomnieć o kompoście, sama glina na ubogą i lekką ziemię nie
              pomoże.
              >
              > Pozdrawiam
              > Tomek

Witam!

Sma glina znacznie wzmocni pojemnosc wodna oraz dostarczy prawie wszystkich
              skaldników mineralnych, oczywiscie najlepiej bedzie ja mieszac z butwina...

Ale o samej glinie jeszcze jedna uwaga: na kolor tejze.

Gdy jest ona zielonkawa to uboga w tlen i tzreba ja przelezakowac aby sie
              utlenila, gdzy jest pomaranczowa lub czerwonawa to znaczy, ze jest ok...

POzatem trzeba pamietac o wyplukiwaniu i procesie bielicowania, który ja bardzo
              wyraznie obserwuje na moim ile.

Po pewnym czasie warstwa humusowa staje sie uboga i zawiera tylko komponent
              organiczny bez mineralnego, wiec ja co jakis czas stosuje glebokie przekopanie
              zas gline z wykopów rozrzucam cienka warstwa po powierzchni...

Chcesz więcej,klinij tu:MLM, biznes po godzinach...
              Pozdrawiam i zapraszam!
              gg 172 85 85

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka