Dodaj do ulubionych

Jodła koreańska

27.08.05, 18:05
Kilka lat temu kupiłam parę iglaczków.
Między innym właśnie jodłę koreańską.
Wszystkie świerczki i inne jodełki bardzo ładnie rosną.
Mają duże przyrosty,ładną zieleń.
Koreańskiej coś się nie podoba.Jest malutka ,aczkolwiek zielona.
Wydaje mi się,że nic nie urosła.
Muszę ja chyba przesadzić w inne miejsce.
I tu właśnie zdam pytanie: kiedy to zrobić??
Jesienią ,czy wczesną wiosną??
Jak to zrobić?
Czy ktoś z Was ma może doświadczenie w ,,prowadzeniu" dego drzewka?
Bardzo podobają mi sie te jodły i żal mi,że ta moja taka biedniutka.
Czekam na porady.
Pozdrawiam.MAlina
Obserwuj wątek
    • haraposkutya Re: Jodła koreańska 27.08.05, 18:35
      Jodła koreańska rośnie bardzo powoli. Nie wiem, czy przesadzanie ma sens.
      • heart_of_ice Re: Jodła koreańska 27.08.05, 18:40
        tez tak sadze:)
        nie mecz jej przesadzaniem, koreanki rosna bardzo powoli:)

Pauli
        --
        Na ogół wszystkiemu sie umiem oprzeć - z wyjątkiem pokusy.

EKGW
    • mat_bar Re: Jodła koreańska 27.08.05, 19:23
      No, niby rosną powoli, ale bez przesady!
      Ja też kupiłam koreankę 6 lat temu(60 cm).Sąsiad rok po mnie.
      U niego ma juz około 1,5 m, a ja swoją mierzyłam i ma 85 cm !!!.
      Też przymierzam się do przesadzenia.Rośnie chyba w za bardzo zacienionym miejscu.
      Fakt,że dwa lata po wsadzeniu mój kochany piesek troszkę ją zniszczył (podlewał), ale ogrodziłam ją i odżyła. Jest ładna,pachnąca,ale też nie rośnie.
      Boję się przesadzać,ale chyba muszę.
      Mam jeszcze pytanie o ketmie syryjską.
      Czy można ją wyhodować z nasionek?
      Jak długo będzie rosła do okazałego krzaczka?
      Matylda
    • tram_ktos Re: Jodła koreańska 28.08.05, 11:20
      Jodła koreańska rośnie powoli, zwłaszcza w młodym wieku. Jodły lubią cień lub
      półcień. Potrzebują znacznie więcej wilgoci niż świerki czy modrzewie, które
      można sadzić na pustym polu. Dopiero stare egzemplarze jodły radzą sobie z
      pełnym słońcem.
    • vars2 Re: Jodła koreańska 29.08.05, 09:16
      Podsyp jej troche nawozu na wiosne. Ja podsypalem w maju Azofoską i mam
      przyrosty w tym roku ok. 20 cm. Zycze powodzenia. Rzeczywiscie ten gatunek
      jodly rosnie wolno, a moze masz tzw. gatunek jodly karlowatej.
      • przemoaj5 Re: Jodła koreańska 29.08.05, 09:20
        Witaj,
        Drzewo słabo rosnące, wysokości 8-10 metrów, rzadko wyższe, o gęstej,
        szerokostożkowatej koronie. Pędy żółtawe, czasem prawie białe lub
        żółtawoczerwone, młode słabo bruzdowane, owłosione lub nagie. Pączki kuliste,
        pokryte żywicą i w ziemie białawe. Igły krótkie (1-2 cm), grube, ku
        wierzchołkowi nieco rozszerzone, na szczycie zaokrąglone lub tępo wcięte, na
        całej niemal powierzchni, ustawione wokół pędów gęsto, szczoteczkowato. Szyszki
        długości 4-7 cm, przed dojrzeniem purpurowofioletowe lub zielonkawe, z
        nieznacznie wystającymi i odgiętymi łuskami okrywowymi. Nasiona fioletowe.
        Charakterystyczną cechą tej jodły jest wczesne i bardzo obfite zawiązywanie
        szyszek, nie tylko na gałązkach wierzchołkowych, ale często i na bocznych, w
        środkowej lub nawet w dolnej części korony.
        Występuje w górach południowej Korei, między 1000 a 1800 m.n.p.m. Rośnie razem
        ze świerkiem ajańskim. Często tworzy czyste drzewostany. Do uprawy w Europie
        wprowadzona dopiero w 1908 r. (Faurie przesłał nasiona do szkółek M. Vilmorina
        w Paryża), a do Polski w 1929 r. (Arboretum w Kórniku otrzymało nasiona z
        naturalnych stanowisk w Korei). Jest drzewem bardzo oryginalnym i dekoracyjnym,
        a przy tym całkowicie wytrzymałym na mrozy. W Polsce środkowej (Kórnik, Rogów)
        nie przemarza nawet podczas surowych zim. W uprawie wymaga jednak stanowisk
        osłoniętych od wiatrów oraz żyznych, dostatecznie wilgotnych gleb. Podczas
        długich okresów suszy traci igły. Szczególnie polecana do niewielkich,
        przydomowych ogródków. Bardzo efektowna, gdy wierzchołki koron pokryte są
        licznymi szyszkami. Zasługuje na jak najszersze rozpowszechnianie. łatwo daje
        mieszańce z jodłą Veitcha.
    • e28chru Re: Chory perukowiec podolski 30.08.05, 12:06
      Od kilku lat mam podobny problem. Nie pamiętam jak się ta choroba nazywa, ale
      sprawdzę i napiszę. Recepta jest taka: należy wyciąć ten więdnący pęd, bo i tak
      z niego nic nie będzie, a choroba może się rozprzestrzenić. Cała rośline należy
      oprystać Topsinem. Powinno się było zrobić to profilaktycznie jescze w lipcu
      ale skoro tego wtedy nie zrobiłaś zrób teraz ze dwa razy w odstępach
      tygodniowych. W przyszłym roku roślina odrodzi się i rozwinie, ale także trzeba
      jej będzie pilnować.
      Powodzenia.
    • e28chru Re: Jodła koreańska 30.08.05, 12:08
      Ja bym przesadziła. Teraz jest najlepszy czas na przesadzanie iglaków.
      Powodzenia
    • elzbieta0021 Re: Jodła koreańska 31.08.05, 16:17
      Myślę,że musisz poczekać,uzbroić się w cierpliwość.Moja przez kilka lat stała w
      miejscu,a teraz już ładnie rośnie.Nie spodziewaj się szybko dużego drzewa bo to
      rodzaj wolnorosnący.Na wiosnę posyp nawozem do iglakow.
    • mikawaltari Re: Jodła koreańska 03.09.05, 20:11
      Mam to malenstwo na dzialce letniskowej w gorach. Posadzilam ja 9 lat temu,
      ale w sumie ma jakies 12-13 lat. Miala traumatyczne dziecinstwo bo zostala
      zmiazdzona przez krowe, ktora tam wypasali podczas naszej nieobecnosci.
      Musialam jej odciac caly czub i pare galezi. Przez pare lat wogole nie rosla na
      wysokosc (galezie przyrastaly minimalnie w bok) i mocno przysychala. Juz
      myslalam ze nic z niej nie bedzie, ale 2 lata temu jedna galalaz zaczela sie
      podnosic i przejmowac role przewodnika. W tej chwili drzewko jest juz
      wyprostowane i bardzo piekne, ksztaltne, ma piekny jasnozielony kolor, ale ma
      tylko ok. 60 cm wysokosci. Oprocz tego wypadku wplywa na to pewnie rowniez
      surowy klimat Orawy. Rosnie na stoku polnocnym, ale nieocieniona, gleba
      gliniasta, wilgotna. Jestem pewna ze Twoja tez sobie poradzi.
      Pozdrowienia
      • tram_ktos Re: Jodła koreańska 03.09.05, 20:49
        Jodły, generalnie rzecz biorąc, bardzo lubią klimat górski. Te mgły prawie
        każdej nocy, dużo deszczu. W końcu jodła biała razem z bukiem tworzy regiel
        dolny w Karpatach.
    • qubraq Re: Jodła koreańska 03.09.05, 20:50
      Pytanie: siewka czy szczepiona? i jeszcze: jaka odmiana?
      Mam w ogrodzie szczepiona karlice naturalna niemal 20 letnia wysokosci ok
      metra, ale tez siewkę 18letnia 5-metrowa, szczepione rosna zdecydowanie wolniej
      15 letnie Arnoldy i Veitche maja 2,5 metra. kiedys na smietniku szkolki w
      Broniszach znalazlem starą koreanke siewke naturalnie skarlona, troche
      zrakowacialą i bardzo nieladna - wziąlem ją do siebie odkarmilem podleczylem i
      rosnie, ma chyba ze 25 lat i okolo metra;
      Andrzej
      • jack9 Re: Jodła koreańska 03.09.05, 21:57
        Sądze że własnie po to kupuje sie "prawdziwe" koreanki żeby rosły powoli - to
        idealne rośliny do niewielkich przestrzeni. Jezli chcem mieć szybko wysoką
        jodłę to czemu nie posadzić jednobarwnej, albo koreanki "oszukanej" takiej
        rozmnażanej z siewu w ktorej cech koreanki jest niwiele - te rosną po 50 cm na
        rok
        • ktom3 Re: Jodła koreańska 04.09.05, 07:32
          Ja mam pytanie odnośnie przycinania drzew iglastych, chodzi mi tu też o
          koreankę. Jeżeli okaże się, że mój egzemplarz jest z tych oszukanych to rośnie
          w nieodpowiednim, zbyt ciasnym miejscu. Oczywiście w górę to nich sobie rośnie
          ile chce ale na boki to już mniej mi odpowiada. Widziałem "koreanki", które
          miały po 10 m wyskokości i 6 m średnicy. Ponieważ uważam, że nie wszystkie
          drzewa iglaste wyglądają dobrze kiedy podetnie im się dolne gałęzie np.
          koreanka, świerk serbski to chciałby te gałęzie skaracać. Może ktoś ma praktykę
          jak i kiedy to robić i przede wszystkim czy drzewa będą potem ładnie i
          naturalnie wyglądać ?

Pozdrawiam

Tomek
    • qubraq Re: Jodła koreańska 04.09.05, 11:44
      Jedna z koreanek-siewek musialem 4 razy ciachac ped szczytowy zeby wreszcie
      zrobila sie na "Inversę", ale jakie to madre zawsze sobie jakis ped
      wyprowadzila - Z jodlami mozna wszystko ale trzeba je kochac i im to okazywac!
      Andrzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka