Dodaj do ulubionych

Przędziorek

28.12.05, 12:57
Kto mi powie jak mogę zwalczyć przędziorka? Mam wrażenie że zadomowił się u
mnie na dobre:( Próbowałam płukać rośliny, opryskiwać różnymi specyfikami i
nic. Już raz zerzarły mi kolekcję cytrrusów, teraz dobierają się do figi.
POMOCY !!!!
Obserwuj wątek
    • amadyn Re: Przędziorek 28.12.05, 13:04
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=14500957&a=14517696
      • enlilu Re: Przędziorek 28.12.05, 21:39
        amadyn napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=14500957&a=14517696
        >
        I nikt nie skrytykował tej ekspertyzy? Środki doglebowe na przędziorki?!!!
        Insektycydy generalnie na pajęczaki? No, ładnie.
        Enlilu
        • litorija Re: Przędziorek 28.12.05, 23:06
          osobiscie poprostu NIE WIERZE w pokonanie przedziorka, tarcznika czy
          wełnowca..Jeśli jednak ktoś się upiera to radzę stosować WYŁĄCZNIE naturalne
          metody (po co jeszcze zatruwać siebie tą całą chemia?) - np. olej parafinowy,
          oliwa z oliwek..
          wszystko co natłuszcza i to OSTRO -
          (oczywiście woda z ludwikiem to śmiech na sali)

p.s.
          a tarcznik to też słabizna..
          • wari Re: Przędziorek 29.12.05, 02:14
            Przędziorka dość łatwo zwalczyć. Ja używam preparatu Bayera na przędziorki w
            aerozolu. Wystarczy spryskać i powtórzyć zabieg po 2-3 tygodniach. Niestety
            jeśli roślina ma szczególną cechę przyciągania tych pajęczaków i/lub stoi w
            warunkach, które szczególnie sprzyjają przedziorkom (sucho i ciepło) to trzeba
            przyzwyczaić się do tego, że stale jakiś środek ma się pod ręką. Sądząc z
            treści postu uprawa została zaniedbana, przy pierwszym pojawieniu się należy
            rozpoczać zwalczanie, bo im jest ich więcej tym szkód przez nie poczynionych
            także więcej. Szczególnie w zimie gdy rośliny cierpią z powodu braku światła
            stają się łatwym łupem przędziorków.
            Różne ludowe sposoby są kompletnie nieskuteczne. Jeśli chce się uniknąć chemii,
            to ewentualnie metody biologiczne. W www.roleko.com.pl można zamówić
            odpowiednie do zwalczania przędziorków organizmy je zwalczające. Niestety na
            stronie nie podają cen czy wielkości opakowań. Nigdy z tego nie korzystałem,
            ale podobno skuteczne. jeśli ktoś korzystał chętnie dowiem się jakie miał
            doświadczenia.
            • ogieniek Re: Przędziorek 29.12.05, 13:01
              Ja co roku mam problem z przędziorkami. Zawsze zwalczam je Magusem, albo innym
              środkiem, gdy go nie ma akurat w sprzedaży, poleconym przez sprzedawcę-
              specjalistę. Spryskuję porządnie, aż kapie, dwa razy z tygodniową przerwą. I
              zawsze! Powtarzam, zawsze jest skuteczny!
          • nnike Re: Przędziorek 30.12.05, 10:34
            litorija napisała:

> osobiscie poprostu NIE WIERZE w pokonanie przedziorka, tarcznika czy
            > wełnowca..
            > (oczywiście woda z ludwikiem to śmiech na sali)

Ależ możesz się śmiać, byle nie wyśmiewać...
            Sposób na wodę z Ludwikiem, podawany nieraz przez Eksperta, sprawdziłam na
            roślinach pokojowych i w ogrodzie p. mszycom. JEST SKUTECZNY.
    • genoveva Re: Przędziorek 30.12.05, 09:55
      Preparat Bayera jest naprawdę świetny, ma tylko jedną wadę jest bardzo drogi, a
      opakowanie niewielkie. Całkiem dobra jest też wersja doglebowa - Provado Combi
      Pin. Na większe powierzchnie polecam MAGUSa 200 SC, bardzo skuteczny i wychodzi
      znacznie taniej niż Bayer :)
      Dołączam ciekawy link:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=10167840
      Powodzenia i niech moc będzie z Tobą ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka