aja9 20.02.07, 17:49 Czy ktoś juz siał TACCA NIVEA.Jakie warunki trzeba zapewnić i jaka mieszankę ziemi? Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foxtrot3 Re: TACCA NIVEA 20.02.07, 18:59 www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=tacca+nivea&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8 Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: TACCA NIVEA 20.02.07, 19:28 Aniu, nie pomogę niestety, ale jestem bardzo ciekawa, jak będzie przebiegać rozwój Twojej roślinki. Foxtrot chyba ma rację, nie pozostaje Ci nic innego, jak zrobić porządne zwiady w necie. Postaraj się wejść na inne fora ogrodnicze, może tam ktoś miał doczynienia z tą rośliną. Ja gdzieś przeczytałam, że ona potrzebuje do wzrostu bardzo dużo wilgoci w powietrzu. Jesli natknę się pomocne informacje, to dam Ci znać w wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
hhrenata Re: TACCA NIVEA 21.02.07, 09:49 Bryniu czyzby to cudeńko było Twoim "marzeniem"? fakt- jest niewatpliwej osobliwej urody:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mazumo Re: TACCA NIVEA 21.02.07, 12:31 w zeszłym roku posiałam nasiona tej rośliny i jedno wzeszło,dbałam chyba niewystarczająco odpowiednio ponieważ młoda siewka szybko znikła,dodam że była w szklarni gdzie wilgotność jest duża,rzeczywiście roślina ta potrzebuje dużej wilgotności powietrza,ale nie należy tracić wiary gdyż znowu posiałam takkę ,a z jakim skutkiem mogę dać znac jak coś z tego będzie,pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 do Reni 21.02.07, 22:00 Reniu, takie cudo z pewnością każdy chciałby mieć. Oj, warunki jakich potrzebuje do życia ten kwiat, trochę mnie zniechęciły do eksperymentowania, więc nawet nie próbuję. W moim pudełu tacci nie ma:) Odpowiedz Link Zgłoś
hhrenata Re: do Bryni 21.02.07, 23:13 ...nic to hajduczku, za to jest co innego:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: TACCA NIVEA 22.02.07, 07:48 Krąpiel to tropikalna roślina i do uprawy wymaga nie tylko ciepłą i wysokiej wilgotności powietrza ale tez bardzo lekkiego i przepuszczalnego podłoża najlepiej gdy będzie to mieszanka lekkiego kompostu oraz mielonej kory. Podłoże mysi być przewiewne lekkie i kwaśne. To jedna z podstawowych wymagań tej rośliny. Inne to, gdy wyrośnie należy co roku usuwać nadgniłe i stare kłącza (bulwy). Roślina ta nie bardzo nadje się do uprawy w doniczce. Najlepiej rośnie w dużych stołach uprawowych w szklarni gdzie jej okazały system korzeniowy może się bez przeszkód rozwijać. Ważne jest też podlewanie gdyż nienawidzi (podobnie jak wiele roślin z lasów deszczowych) podlewania twardą i zimną kranówą. Można ja podlewać tylko odstałą w ciemnym miejscu, ciepłą deszczówką. Szczególnie wrażliwe na to są małe siewki które przy podlewaniu kranówą zamierają. Do kiełkowania nasion potrzebny jest wysiewnik z temperaturą 25-27C. Nasion nie wolno pokrywać substratem! Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
aja9 Re: TACCA NIVEA 22.02.07, 10:07 Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi.Czyli znowu nie będzie łatwo.Ciekawe czy wogóle wzejdą? pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aja9 Re: TACCA NIVEA 27.02.07, 12:50 Moi drodzy stało się, wykiełkowały po 5 dniach wszystkie.I lekka panika, co dalej.Narazie grzeje deszczówkę. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Toż to nowina dnia!!! 27.02.07, 13:56 Aniu, to strasznie fajnie, że nasionka ruszyły. Gratulauję. Rób fotki i notatki czyli całą naukową dokumentację :) Trzymam kciuki za Twoje cuda. Przykro mi, że nie mogę pomóc :( Odpowiedz Link Zgłoś
ruda3333 Re: TACCA NIVEA 01.03.07, 14:15 Aniu Też mam nasionka tej rośliny -podpowiedz w jakiej ziemi je posadziłaś,jaka temperatura, jak podlewać co zrobić aby wykiełkowały tak jak u Ciebie bo z tego co wiem kiełkowanie może trwać nawet do 270 dni Odpowiedz Link Zgłoś
aja9 Do ruda3333 01.03.07, 17:38 Dokładnie zastosowałam sie do rad Pana Jurka.Kupiłam ziemię do siewu o dużej zawartosci torfu i drobną korę.Zmieszałam pół na pół i nasiona przyklepałam.Wsadziłam do jednorazówki, zawiązałam i postawiłam na kaloryfer.Teraz je przestawiłam do akwarium wysypanego kamykami i nalałam wody dla zwiększenia wilgotności.Temperatura jest jakieś 22 st.Ciekawe czy uda się? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
ruda3333 Re: Do ruda3333 02.03.07, 11:38 Własnie posadziłam stosując się do Twoich rad za które wielkie dzięki i czekam .Jak wyrośną dam znać:) Odpowiedz Link Zgłoś
ruda3333 Re: TACCA NIVEA 02.03.07, 11:40 Wielkie dzięki właśnie posadziłam i czekam .Jak wyrosną dam znać Odpowiedz Link Zgłoś