Dodaj do ulubionych

TACCA NIVEA

20.02.07, 17:49
Czy ktoś juz siał TACCA NIVEA.Jakie warunki trzeba zapewnić i jaka mieszankę
ziemi?

Ania
Obserwuj wątek
    • foxtrot3 Re: TACCA NIVEA 20.02.07, 18:59
      www.google.com/search?client=opera&rls=pl&q=tacca+nivea&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8
      • brynia2 Re: TACCA NIVEA 20.02.07, 19:28
        Aniu, nie pomogę niestety, ale jestem bardzo ciekawa, jak będzie przebiegać
        rozwój Twojej roślinki. Foxtrot chyba ma rację, nie pozostaje Ci nic innego, jak
        zrobić porządne zwiady w necie. Postaraj się wejść na inne fora ogrodnicze, może
        tam ktoś miał doczynienia z tą rośliną. Ja gdzieś przeczytałam, że ona
        potrzebuje do wzrostu bardzo dużo wilgoci w powietrzu. Jesli natknę się pomocne
        informacje, to dam Ci znać w wątku.
        • hhrenata Re: TACCA NIVEA 21.02.07, 09:49
          Bryniu czyzby to cudeńko było Twoim "marzeniem"? fakt- jest niewatpliwej
          osobliwej urody:-)))
          • mazumo Re: TACCA NIVEA 21.02.07, 12:31
            w zeszłym roku posiałam nasiona tej rośliny i jedno wzeszło,dbałam chyba
            niewystarczająco odpowiednio ponieważ młoda siewka szybko znikła,dodam że była
            w szklarni gdzie wilgotność jest duża,rzeczywiście roślina ta potrzebuje dużej
            wilgotności powietrza,ale nie należy tracić wiary gdyż znowu posiałam takkę ,a
            z jakim skutkiem mogę dać znac jak coś z tego będzie,pozdrawiam Monika
          • brynia2 do Reni 21.02.07, 22:00
            Reniu, takie cudo z pewnością każdy chciałby mieć. Oj, warunki jakich potrzebuje
            do życia ten kwiat, trochę mnie zniechęciły do eksperymentowania, więc nawet nie
            próbuję. W moim pudełu tacci nie ma:)
            • hhrenata Re: do Bryni 21.02.07, 23:13
              ...nic to hajduczku, za to jest co innego:)))
    • jerzy.wozniak Re: TACCA NIVEA 22.02.07, 07:48
      Krąpiel to tropikalna roślina i do uprawy wymaga nie tylko ciepłą i wysokiej
      wilgotności powietrza ale tez bardzo lekkiego i przepuszczalnego podłoża
      najlepiej gdy będzie to mieszanka lekkiego kompostu oraz mielonej kory. Podłoże
      mysi być przewiewne lekkie i kwaśne. To jedna z podstawowych wymagań tej
      rośliny. Inne to, gdy wyrośnie należy co roku usuwać nadgniłe i stare kłącza
      (bulwy). Roślina ta nie bardzo nadje się do uprawy w doniczce. Najlepiej
      rośnie w dużych stołach uprawowych w szklarni gdzie jej okazały system
      korzeniowy może się bez przeszkód rozwijać. Ważne jest też podlewanie gdyż
      nienawidzi (podobnie jak wiele roślin z lasów deszczowych) podlewania twardą i
      zimną kranówą. Można ja podlewać tylko odstałą w ciemnym miejscu, ciepłą
      deszczówką. Szczególnie wrażliwe na to są małe siewki które przy podlewaniu
      kranówą zamierają. Do kiełkowania nasion potrzebny jest wysiewnik z temperaturą
      25-27C. Nasion nie wolno pokrywać substratem!
      Jurek

• aja9 Re: TACCA NIVEA 22.02.07, 10:07
        Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi.Czyli znowu nie będzie łatwo.Ciekawe czy
        wogóle wzejdą?

pozdrawiam Ania
        • aja9 Re: TACCA NIVEA 27.02.07, 12:50
          Moi drodzy stało się, wykiełkowały po 5 dniach wszystkie.I lekka panika, co
          dalej.Narazie grzeje deszczówkę.

Ania
          • brynia2 Toż to nowina dnia!!! 27.02.07, 13:56
            Aniu, to strasznie fajnie, że nasionka ruszyły. Gratulauję. Rób fotki i notatki
            czyli całą naukową dokumentację :) Trzymam kciuki za Twoje cuda.
            Przykro mi, że nie mogę pomóc :(
          • ruda3333 Re: TACCA NIVEA 01.03.07, 14:15
            Aniu

Też mam nasionka tej rośliny -podpowiedz w jakiej ziemi je posadziłaś,jaka
            temperatura, jak podlewać co zrobić aby wykiełkowały tak jak u Ciebie bo z tego
            co wiem kiełkowanie może trwać nawet do 270 dni
            • aja9 Do ruda3333 01.03.07, 17:38
              Dokładnie zastosowałam sie do rad Pana Jurka.Kupiłam ziemię do siewu o dużej
              zawartosci torfu i drobną korę.Zmieszałam pół na pół i nasiona
              przyklepałam.Wsadziłam do jednorazówki, zawiązałam i postawiłam na
              kaloryfer.Teraz je przestawiłam do akwarium wysypanego kamykami i nalałam wody
              dla zwiększenia wilgotności.Temperatura jest jakieś 22 st.Ciekawe czy uda się?

Ania
              • ruda3333 Re: Do ruda3333 02.03.07, 11:38
                Własnie posadziłam stosując się do Twoich rad za które wielkie dzięki i
                czekam .Jak wyrośną dam znać:)
          • ruda3333 Re: TACCA NIVEA 02.03.07, 11:40
            Wielkie dzięki właśnie posadziłam i czekam .Jak wyrosną dam znać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka